Home » Artikelen » 162. Wat je vooral niet moet doen als je wilt luisteren!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

162. Wat je vooral niet moet doen als je wilt luisteren! — 80 reacties

 1. Helaas zó herkenbaar en tot mijn eigen ergernis besef ik naderhand dat ik het wéér gedaan heb….
  Het is goed dat dáár op gewezen wordt en vooral wáárom ik het doe. Daarom heb ik bij de “basisbehoeften aanvullen” , ” gehoord worden ” en ” gezien worden ” toegevoegd, want dát ontbrak totáál in mijn jeugd en die behoefte bleef ik zoeken en werd nooit bevredigd omdat ik uitstraalde dat ik wel leef, maar me nooit welkom en eigenlijk te veel voelde op deze aarde en dát wilde ik goedmaken met míjn verhaal te vertellen tegen mensen die daar helemaal niet in geïnteresseerd waren en er dus een nóg dieper gevoel van ” afwijzing ” ontstond.

 2. Luisteren naar anderen kan ik wel, maar “echt” luisteren is best moeilijk! Vooral als de verhalen vaker terugkeren. Ook dan probeer ik te luisteren! Soms bekruipt mij weleens het “gevoel” dat de ander zijn/haar verhaal kwijt wil maar niet geïnteresseerd is in wat ik wil vertellen!

  • Dit gevoel heb ik ook dikwijls, iedereen komt altijd bij me klagen en zagen, het luisterend oor ben ik altijd, maar niemand is ooit geïnteresseerd in wat ik te vertellen heb. En als ik het wel doe, en me eens boos maak, staan ze meestal met de mond vol tanden. Niemand weet hoe hierop te reageren, hoe pak jij dit aan?

 3. Ik was 12 jaar toen mijn moeder overleed. Dat was héél heftig! En daarna ben ik heel bang voor stiltes geworden. Dus nu besef ik eigenlijk waarom ik
  als iemand mij iets verteld en uitgepraat is ik het meteen overneem. Vind het vaak zelf heel irritant van mezelf. Ga er nu helemaal op letten!!!!
  Blij te horen dat het inderdaad niet leuk is… bedankt!!!!
  Liefs Mayke

  • Klopt ik heb mijn broer verloren toen ik 16 jaar was hij was 18 , ik had ook een hekel aan stiltes , moet wel zeggen heb toch , therapie gedaan ,
   en nu is het geen probleem ,
   Maar daarbij heb ik ook AAD lijk op adhd ,
   Dus met adhd is het heel onnatuurlijk om juist niet erdoor heen te praten .

 4. Ja ik kan heel goed luisteren, met aandacht en empathie. En ik denk ook dat de meeste mensen het fijn vinden om met en tegen mij te praten. Ja ik luister en ik reageer en ik voel mee. Maar wie luistert er naar mij? Ik zou het zo graag willen dat ik word gehoord, zonder dat ik me bij anderen moet inleven. Ik probeer al eens om niet te reageren, en ja ik val tegenwoordig ook mensen in de rede . Ik wet dat ik dat niet moet doen, maar hoe moet of kan ik anders zelf ook eens aandacht krijgen?

  • O ik ken dat Marja, ik houd daarom al jaren een zgn, ‘emotioneel’ dagboek bij, alles wat voor mij belangrijk zou zijn om te vertellen schrijf ik in een schrift. Papier is geduldig en het lucht enorm op! Zo kan ik lekker mijn verhaal kwijt en heb ik ruimte om naar anderen te luisteren.

 5. Mijn missie is , mensen met moeilijker verstaanbaar gedrag een stem geven , glashelder verkregen middels de MIR methode .
  Hiervoor is het van het allergrootste belang geweest dat ik eerst naar mezelf heb leren luisteren .Niet gehoord ,niet gezien ,niet gevoeld en niet begrepen was het antwoord in de lange zoektocht naar mezelf die men burn out noemt .
  Bij deze zou ik allen die werkzaam zijn in zorg en welzijn het gunnen om de MIRmethode te gaan doen . Om oprecht naar de ander te kunnen luisteren en ondersteuningsvragen op te kunnen vangen is het in mijn beleving van het allergrootste belang eerst naar jezelf te kunnen luisteren . Ik gun dit ouders en ondersteuners van bijzondere mensen zodat zij het niet gesproken woord naar buiten kunnen brengen , en moeilijker verstaanbaar gedrag als “sneeuw voor de zon kan verdwijnen ” .Ik gun het instellingen en scholen dat zij hun medewerkers zo ondersteunen en opleiden zodat iedereen de kans krijgt het beste uit zichzelf te halen .

  Wat als al die hartjes werkelijk gehoord en dus ook goed gevoed gingen worden . Dan zouden we nooit meer behoeven te bezuinigen en zouden we met elkaar in een wereld van overvloed leven .

  Mireille dank voor al je voorwerk .

 6. Dag prachtvrouw Mireille

  Als alles wat jij geeft in licht zou veranderen zou de wereld werkelijk stralen! Dank uit mijn hart!
  Over luisteren heb je een mooi artikel geschreven, hoe waardevol inderdaad en verbindend kan dat zijn. Als ik naar mezelf kij zie ik dat luisteren een talent is geworden met echter als keerzijde dat ik daar mijzelf uitstekend achter kan verbergen! Wellicht ook het weggeven van mezelf door die ander alle ruimte te geven en zo voorkomen dat ik gehoord kan worden! Zal maar weer eens flink met de basisbehoeftes aanvullen aan de slag gaan denk ik!!
  Liefdevolle groet
  Ellen

 7. Mooi om aan te kaarten .Het is heel irritant en bijna iedereen doet het . Vrouwen meer dan mannen.Omdat ze willen delen of jou ondersteunen dat jou dit niet alleen overkomt. Jammer dat je dan niet even zelf kan delen en men in jouw beleving is geïnteresseerd. Wat ik lees in je verhaal is: dat je dan ook al invult voor de ander dat het “”zo naar voor haar is “. inplaats te vragen :goh ,hoe was dat voor je? Ook open vragen stellen is erg belangrijk in communicatie.
  Hoop dat ook dit mensen weer verder helpt op de weg naar liefde. Ik wens een ieder veel Licht. Florina

 8. Bijzonder hoe de MIR methode werkt. Een paar weken geleden heb ik besloten dat ik wil leren luisteren. Niet alleen naar de ander maar ook naar mezelf. Fijn om inzicht te krijgen wat de MIR methode allemaal voor me betekent. Dank je wel!

 9. Hoi Mireille,
  Jouw artikelen getuigen steeds weer van zoveel wijsheid: heerlijk.
  Ook de reacties zijn verhelderend. Naar beide kanten ga ik best nogal eens in de fout. Maar daar valt ook van te leren toch? Ik ben met de 9e MIR-week bezig; weet nog niet of er al effect is, komt waarschijnlijk omdat ik zwaar ziek ben, maar ik blijf volhouden, uit nieuwsgierigheid en ook omdat ik het opdoen van kennis altijd waardevol vind. Het heet -volgens de artsen- dat ik in de eindfase van mijn leven ben, maar iedere dag weer leer ik nog wat bij. Zo blijft het leven tot het eind de moeite waard! En is er voor angst geen ruimte.

  Groetjes , Love, Light, Dhila

  • Beste Dhila,
   Dankjewel voor je wijsheid! Ja, blijven leren en ontwikkelen. Dat is iets wat zoveel energie kan geven! Leuk om te lezen wat anderen erover schrijven, he. Ik zie ook dat daar vaak mooie aanvullingen in zitten. Samen maken we er boeiende artikelen van. Ik ben blij dat je zo krachtig en vol wijsheid in de herfst van je leven bent. En ik vind het leuk te lezen dat je het nog altijd een uitdaging vindt om te leren en je te ontwikkelen. Ik hoop zo ook oud te worden!
   Groetjes, Mireille

 10. Ja ik herken jullie verhalen wel..wekelijks maak ik dit mee .dan wil je wat vertellen over iets .ben je net bezig of ze draaien de kop om .of ze beginnen inderdaad hun eigen verhaal .ik begin het wel te leren om de mond dicht te houden .maar ik word van binnen nog wel heel erg boos . Gr lien

 11. Het met volle aandacht en stil luisteren naar anderen ervaar ik ook iedere keer wanneer deelnemers van mijn autobiografische schrijfgroep hun verhaal voorlezen.
  Zij horen hun eigen verhaal terug door het hardop voor te lezen en ze worden gehoord en voelen zich gehoord door dat de groepsafspraak is dat we niet met woorden reageren op elkaar.
  De stilte en aandacht is enorm helend. Regelmatig ervaren mensen de emoties die in de context van hun geschreven stukje levensverhaal opgeslagen ligt: blijdschap, ontroering, boosheid, verontwaardiging etc.
  De groepsenergie zorgt voor draagkracht en ik mag de veiligheid bieden en er bij zijn. Voor mij iedere keer weer heel bijzonder.
  Eigenlijk een variatie op luisteren, die ik hier graag deel.
  Hartelijk dank en warme groet, Els

  • Beste Els,
   Dat klinkt erg bijzonder! Is het iets dat je zelf hebt opgezet, zo’n autobiografische schrijfgroep? Ik kan me helemaal voorstellen dat dat enorm helend werkt! En het komt erg veilig op me over, omdat er niet op gereageerd wordt met woorden.
   Dankjewel voor je prachtige werk hiermee!
   Groetjes, Mireille

   • Hallo Mireille,

    Nadat ik zelf eerst geschreven heb in een groep en de werking ervaren heb, ben ik gestart met organiseren en begeleiden van autobiografische schrijfgroepen. Ik werkte destijds al met volwassenen en hun levensverhaal, (rond verlate rouw van volwassenen, die als kind hun vader en/of moeder verloren zijn, ook wel Verlaat Verdriet genoemd).

    De vorm van autobiografisch schrijven heb ik geleerd van Willemijn Soer, bij het Instituut voor biografisch werk in Driebergen. Zij is een enorm inspirende vrouw ( 70+),die werkte a.d.h.van de antroposofische wetmatigheden en haar 10 jaar ervaringen met schrijfgroepen doorgegeven heeft en ook het boek ‘Autobiografisch schrijven’ geschreven heeft.

    Ik ben er enorm enthousiast over en mijn werk heeft zich inmiddels steeds meer verlegd in de richting van (vorm)geven en begeleiden van autobiografische schrijfgroepen met de naam ‘Op verhaal komen’.
    Ik werk in een prachtig klein kloostertje ‘De Poort’, in de binnenstad van Groningen, wat als cursuscentrum wordt gebruikt.

    Dankjewel voor je belangstelling en leuk om mijn werk onder de aandacht te brengen a.d.h. van jouw boeiende artikel.
    Hartelijke groet,
    Els Pronk

    • Beste Els en Mireile bedankt voor jullie inspirend verhaal. Op Curacao zijn we met een groep vrouwen via theater ons
     levensverhaal te vertellen.Het heeft inderdaad een helend effect niet alleen op jezelf maar ook op elkaar. Door zonder voordelen naar de ander te luisteren geef je elkaar de
     ruimte om jezelf te mogen zijn.

 12. Hallo mireille. Het heet additudinal healing. Om de beurt mag je iets vertellen terwijl de anderen alleen maar mogen luisteren. De luisteraars worden zich ervan bewust hoe vaak ze de neiging hebben over te nemen of advies te geven. Verder komt degene die vertelt op deze manier heel vaak zelf tot een inzicht. Omdat hij de kans krijgt heel diep te gaan zonder onderbroken te worden.

  • Beste Diny,
   Dankjewel! Daar ga ik eens meer over lezen. Ik vind dit zó interessant! En hoe waar wat je schrijft: de verteller komt vaak zelf al tot inzicht. Juist omdat hij/zij zichzelf hoort vertellen en daardoor het eens helemaal kan uitspitten. Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 13. Dank u Mireille
  Soms durf ik er ook eens tussen komen maar dat komt omdat sommige mensen te lang en te saai aan één stuk vertellen wat ik in 2 zinnen zou kunnen vertellen . Het begint dan te vervelen en dan spring ik in . Misschien moet ik meer geduld hebben .

  • Beste Sonja,
   Wat jij beschrijft, is niet het gesprek onderbreken, maar actief luisteren. Dat is iets heel anders en dat kan juist heel waardevol zijn! Bijvoorbeeld om de ander op de rode draad van het verhaal te houden. Meestal onderbreek je dan, waarbij je een vraag stelt. Dus niet nóg meer geduld, hoor!
   Groetjes, Mireille

 14. Wat mij echt geholpen heeft om echt wakker te worden is: http://www.denieuwedokters.nl en http://www.welkomindeoorspronkelijkewereld.com
  Bron van info over wie we werkelijk zijn.
  Zie je naasten als je zelf dan komen we al een heel eind tot ware vergeving, harmonie, gezond zijn, etc.
  Het begint inderdaad immer bij ons zelf en nergens anders wat “men” ons ook probeert wijs te maken. Je Zelf is de enige “vijand” wanneer zij/hij niet in balans is met het ware leven.

  Dank je hartelijke Mireille voor het delen van liefdevolle wijsheden. Annette

 15. Ja echt luisteren is een vak apart. Vaak schieten we in de reparatiereflex. Dat is oplossingen aandragen maar je hoeft alleen maar te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.