37. Loslaten, opruimen en weggooien

Recept voor het vasthouden aan een te druk leven: ballen in de lucht houden. Hoog genoeg gooien, zodat je nog tijd hebt om de andere ballen omhoog te houden. Armen, rug en schouders vast in dezelfde positie. Snelle bewegingen maken, opperste concentratie en de ballen vooral niet laten vallen. Flexibel zijn voor ballen die iets uit de bocht vliegen en oh ja, vooral veel ballen tegelijk. Daarnaast overal de touwtjes in handen houden. Alsof je 10 paarden tegelijk probeert te mennen. En dan liefst nog een rugzak meetorsen met ballast uit je hele leven en de 50 levens daarvoor. Zo ziet vasthouden eruit.

Vermoeiend!

Veel energie verspillen we met onze pogingen om alles in goede banen te leiden en controle uit te oefenen. Ons lichaam is er leeg van, ons brein vol. Ga je de MIR-Methode inzetten, dan ga je loslaten. Minder bordjes omhoog houden. Je stopt met die extra projecten, bent uit het bestuur gegaan of past niet meer zo vaak op de (klein)kinderen. Daarnaast gaat de rugzak leeg. Oude rotzooi wis je uit. Pijnlijke herinneringen worden milder en bovendien ploppen ze niet meer in je op. Tot slot laat je de touwtjes los. Sommige touwtjes waren al éénrichtingsverkeer en jij was eigenlijk de enige die er nog aan trok. Sommige touwtjes kun je zachtjes en liefdevol laten vieren, zodat het contact langzaam meer in evenwicht komt.

Hoe ziet loslaten eruit?

Het liefdevol laten vieren van de touwtjes heeft tot gevolg dat je afscheid gaat nemen. Van taken, van mensen, van bezittingen. Mensen hebben een stop in hun afvoerputje zitten, waardoor het vervuilde water tot aan de lippen staat. Stop eruit trekken, vuile water laten weglopen. Dat lucht op!

Afscheid nemen van spullen: dingen weggooien. Loop maar eens door je huis en speur naar spullen die jou een onprettig gevoel geven. Je hebt een keuze: of je wist het onprettige gevoel uit (MIR-Methode), of je gooit het voorwerp weg! Het schilderijtje van je tante die je te weinig hebt opgezocht toen ze nog leefde. Het speelgoed van je volwassen kinderen waar ze zo graag mee speelden. De boeken die je ooit nog zou lezen. De kringloopwinkel is er blij mee!

Rommelnesten, ook zoiets leuks. De plek in je huis waar je teveel spullen hebt staan. De zolder, de berging, het schuurtje of onder het afdakje bij je flat. Doe je de MIR-Methode, dan krijg je er ineens oog voor en wilt het wegwerken. En wat nou als die rommelnesten symbolisch zijn voor je eigen bovenkamer? Die gaat ook ruimer, leger voelen! Opgeruimd huis, opgeruimd hoofd!

Hoe zorgt de MIR-Methode ervoor dat je kunt loslaten?

Manifestatie-power is een van de nieuwe energieën die je gaat voelen als je de MIR-Methode gaat doen. Je krijgt een krachtige ruggengraat en gaat stappen zetten. Daarbij spelen stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ en  stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’ de hoofdrol.

Stap 1 ‘Zuurgraad optimaliseren’. Door de juiste zuurte van je lichaam kan je lichaam afvalstoffen afvoeren.

Stap 2 ‘Detox alle toxische belasting’. Niet alleen afvalstoffen worden afgevoerd, maar ook toxische relaties, toxische gedachtes en oude emoties die altijd nog als zand in jouw motor werken.

Stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’. Alle mensen die jou nog hinderen om je stappen te zetten, ga  je loslaten. Je steekt geen energie meer in contacten waar geen wederkerigheid is. Moeders gaan hun volwassen kinderen loslaten.

Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’. De blaasmeridiaan heeft te maken met beslissingen nemen en onzekerheid. Laat je de blaasmeridiaan weer stromen, dan kan je krachtiger beslissen en sterk je je ruggengraat: je blijft staan achter je beslissingen. Je zelfvertrouwen groeit, doordat je je onzekerheid los laat.

Stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’. Door het aanvullen van voedingstekorten, krijg je nieuwe energie. Die heb je hard nodig bij opruimen en weggooien!

Stap 6 ‘Hormoonstelsel in evenwicht brengen’. Het hormoonstelsel heeft een rechtstreekse link met ‘moederschap’ en ‘zorgen voor’. Door nieuw evenwicht in je hormoonstelsel, krijg je meer balans in ‘zorgen voor anderen’ en ‘zorgen voor jezelf’.

Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’. ‘Ruimte’ is een van onze basisbehoeften. Een eigen plek. Overzicht. Je spullen op een vaste plaats. Doe je stap 7, dan versterk je je behoefte aan Ruimte. Het gaat dan ook letterlijk om bewegingsruimte: je wordt je er bijvoorbeeld bewust van dat er dozen in je kleine keuken staan en gaat die wegwerken, zodat je letterlijk vrijer bent in je bewegingen.

Stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’. Je aura wordt sterker, waardoor minder mensen in je energie kunnen komen. Je chakra’s worden krachtiger; met name chakra 3, die staat voor je wilskracht en het letterlijk ondernemen van stappen. Het wordt makkelijker om iets te maken, te creëren.

Stap 9 ‘Missie verduidelijken’. Wat niet meer past bij jouw missie, ga je loslaten. Mensen, werkzaamheden, overtuigingen. Wat hoort bij jouw missie, ga je aantrekken: nieuwe mensen, ander werk, nieuwe gedachtes en overtuigingen.

Ik wens je veel plezier bij het loslaten, opruimen en weggooien!
Mireille Mettes
12-2-1014

Heb jij dit ook al ervaren met de MIR-Methode, dat je ineens ging opruimen en weggooien? Dat er verandering is in het groepje mensen om je heen? Schrijf het hieronder. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

37. Loslaten, opruimen en weggooien — 72 reacties

 1. Lieve Mireille,
  wat ben ik enorm blij dat ik de MIR methode ben tegengekomen en dat jij het met ons deelt natuurlijk, ik ben je eeuwig dankbaar!
  Als lange tijd zat ik slecht in m’n vel. Van nature ben ik echt een vrolijk persoon maar de afgelopen jaren was ik steeds vaker echt chagrijnig. Bah! Ik weet het aan een beginstadium van de overgang, hormonen die van slag zijn, mirene spiraal pfff heb van alles bedacht, geprobeerd, hormooncursussen gevolgd, voeding aangepast en heel veel gelezen. Ook ben ik wat kilo’s aangekomen terwijl ik echt heel bewust met voeding bezig ben, het ging er niet af!
  Ik was wanhopig en ben toen voor de zoveelste keer het internet opgegaan. Daar kwam ik bij recencies van mensen tegen: stap 6 van de MIR methode zou hier goed bij helpen. En toen kwam ik in aanraking met de MIR methode. Nu 7 weken bezig, heel m’n huis is opgeruimd, schoon, en nog veel belangrijker, ik ben m’n oude ik weer! Bruis van de energie, vlieg nog net niet weg. Een leukere partner en moeder! En ja, ik verlies zelfs gewicht! Ik ben hier zo blij mee!! En eerlijk is eerlijk, ik was wat sceptisch toen ik het las/zag maar erg wanhopig. Dus toen ik begon verwachtte ik helemaal niets totdat ik na zo’n 4 weken het verschil heel duidelijk merkte! Nu vertel ik het verder omdat ik het anderen ook gun. En ik ga er zeker mee door. Mireille, nogmaals heel erg bedankt!!
  Veel liefs, Carla

  • Beste Carla,
   Ik ben ontzettend blij dat je het een kans hebt gegeven en ondanks je (gezonde!) scepsis het tóch geprobeerd hebt. Hoe heerlijk moet het nu voor je zijn als leukere partner en moeder!
   Veel geluk met z’n allen!
   Groetjes, Mireille

 2. Hallo Mireille,
  Ik zat deze nog na te denken wat de MIR voor mij doet.Ik wist het niet.Was me er nog niet bewust van haha.
  Maar, ik heb al verschillende “verplichtingen”afgezegd. Bekijk ook elke dag of iets echt wel nodig is om te doen. Daar heb je het al: loslaten.
  En ik kom nu net teruggereden van een afspraak. Er kwam niemand aan de deur.En ik ben eindelijk eens boos in plaats van verdrietig.Heb even lekker heeeeeel hard geschreeuwd in de auto. Hehe,dat lucht op.
  Ga ik vaker doen 🙂

 3. dag Mireille,
  zondag ll heb ik oude dingen verbrand, papieren,
  een boze brief aan mijn ouders en ex overleden man die ik reeds een tijdje terug geschreven had ik was zo boos op alles en iedereen
  en nu,vandaag ben ik heel erg verdrietig, en down, angstig,
  soms zie ik het helemaal niet meer zitten
  ik ervaar ook lichamelijke klachten, misselijkheid, darmproblemen vandaag
  enig advies ?alvast bedankt

  • Beste Nellie,
   In de psychologie komt het verdriet uiteindelijk onder de boosheid vandaan. Zie het dus als een goed teken dat je aan het afpellen bent! Geef jezelf tijd om dit te verwerken. Praat er met iemand over, als je wilt, en wees extra zorgzaam voor jezelf vandaag. Grote kans dat het minder gaat worden. Als deze gevoelens lang aanhouden, ga dan gerust een keer naar je huisarts of een MIR-Methode begeleider om het te bespreken.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 4. ik heb een vraag aan u die MIR-Methode en de nieuwsbrief en de begeleidins emails kost dat wat als ik vragen mag ? gr marian

  • Beste Marian,
   Nee, de MIR-Methode is gratis, de nieuwsbrief en begeleidingsmailtjes ook. Ik hoop van harte dat het u goed zal doen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 5. Lieve Mireille, gisteren was de jaarlijkse herdenking op de Nürburgring waar de as van mijn zoon is uitgestrooid.Ik had al 4 jaar een servetje/tissue met al mijn tranen van de eerste herdenking, het afscheid, in mijn tas. Telkens ik dacht wegermee, stopte ik t weer in een hoekje.Gisteren heb ik het daar ,aan het circuit verbrand.. Symbolisch loslaten, ja ! Het voelde goed. Het was er druk ,mooi weer ,maar mensen namen wat afstand en lieten me doen..Hier en daar kreeg ik een knikje en een glimlach van wildvreemden alsof ze het begrepen..Knuffel x

  • Beste Ineke,
   Het moet een zwaar, intens verdrietig en tegelijkertijd ook een beetje opluchtend moment zijn geweest. Ik wens je enorm veel sterkte met het verlies van je zoon en hoop van harte dat je fijne mensen om je heen hebt die je kunnen troosten. Dat het gemis aan hem draaglijk mag worden. Prachtig dat je het zo symbolisch hebt kunnen loslaten. Ik wens je alle sterkte van de wereld!
   Liefs,
   Mireille

 6. Ik ben niet zo een kei in het 4 weken vast vol houden iedere dag maar heb het nu toch al een paar keer gedaan afgelopen weken ( niet iedere dag dus 2x) en ik merk dat ik veel meer energie en zelfvertrouwen beb gekregen. Het maakt me echt veel veel minder uit wat mensen van me denken. Dit was echt een heel erg groot probleem. Ik ga echt met sprongen vooruit. Me zelfbeeld over me uiterlijk en innerlijk zijn heel erg verbeterd. Ik val zelf af sinds jaren op t zelfde gewicht te blijven hangen en veel me best er voor gedaan hebben. Ik ben super blij. Nu 4 weken gaan volhouden. Heb wel last van stemmingswisselingen meer herkenbaar? Is dat normaal?

  • Beste Carmen,
   Ik ben erg blij voor je dat je de verbeteringen zo duidelijk merkt! Wat een mooie verbeteringen in je leven! Ja, de stemmingswisselingen is heel normaal. Zie het maar als het loslaten, laagje voor laagje van oude emoties.
   Veel geluk!
   Groetjes,
   Mireille Mettes

 7. Beste allen,

  Ik ben nu 2 dagen geleden begonnen met de MIR-methode. Wat mij is opgevallen is dat ik heel slecht slaap. Ik ben elke nacht rond 3u wakker en daarna weer rond 5u. Ik ben ook erg moe. En rond 13.00u ben ik echt kapot en moet dan echt mijn bed in. Ik voel dat ik minder kracht heb.
  Klinkt dat iemand bekend in de oren?

  Mvg,

  Sabiena

 8. Ik ben dit weekend zomaar mijn kledingkasten aan het ruimen geweest,ben er een best poos mee bezig geweest,maar jongens wat voelde dat bevrijdend en wat krijg je daar een bult energie van, ongelooflijk!!!!!
  Dank je wel voor de methode, het begint zachtjes aan al te merken wat het doet!!!!

 9. Hallo Marielle
  Opruimen in dit huis en in het gezin moet al jaren en ben ik ook al even mee bezig. Ik doe de MIR methode nu 4 weken en merk dat ik gestaag ga opruimen, maar met een rustiger, minder streng gevoel. Elke kleine stap is er 1. Ik geef mezelf een compliment voor wat er wel is gebeurt en dwing mezelf niet persee elke dag iets te doen. Dat komt goed uit want ik zit nog heel laag in mijn energie door lever disfunctie en hersenschudding.
  Wel merk ik dat ik veel verdriet voel tijdens het opruimen, vooral van mijn eigen spullen. Ik voel dus dat ik vooral dat niet te gehaast kan doen. Ik Ben benieuwd waardoor dat verdriet komt. Ik heb veel heel lang bewaard.
  Ik ben een erg creatief mens, heb er ook mijn beroep van gemaakt en bedenk dus steeds wat ik er allemaal mee kan. Dat was eerst een reden om het niet te hoeven weg te gooien, nu voelt het als opdrachten aan mezelf en geeft een vermoeid gevoel. Ook wil ik alles een goede bestemming geven, verkopen of weg brengen, ook dit stagneert de boel en maakt moe. Heb je een suggestie voor mij om liefdevol doch rigoureus te mogen en kunnen wegdoen?

  • Beste Maartje,
   Volgens mij ga jij zelf de wegen voelen, vinden of aantrekken hoe je je huis meer opgeruimd krijgt. Vertrouw op jezelf, want je bent prachtige liefdevol bezig.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 10. Beste Mireille,

  Een jaar geleden ben ik ziek geworden ,hartpatient
  Ik had geen zin meer in t leven er was echt bijna niets meer dat me kon bekoren.Op een dag kreeg ik een boek in handen waarin een artikel stond over uw methode he dacht ik als t zo simpel is ga k t proberen en het heeft echt geholpen veel van mijn vroegere problemen heb k nu kunnen loslaten en nu ga k terug vrolijker door t leven.
  K zal nog veel tijd nodig hebben om alles te kunnen loslaten maar ik kom er wel dat voel ik.

  Ik wil je bedanken en ga zeker met de methode door als k er behoefte aan heb,ben er oprecht blij mee werkt beter dan veel
  medicatie . Bij de cardioloog mocht ik minderen met medicatie nog slechts 1 pilletje per dag
  de oogarts verstond niet waar mijn glaucoom heen is ,is t toeval of niet ??
  ook voor t eerst bij de tandarts goed nieuws ;alles prima in orde
  U ziet t kan niet beter ben echt blij en hoop dat t zo verder gaat.

  nogmaals bedankt dat u zoveel mensen zomaar kosteloos helpt
  de wonderen zijn de wereld toch niet uit

  groetjes Joske

  • Beste Joske,
   Wat een opmerkelijke resultaten heb je weten te boeken met de MIR-Methode! Ik ben erg blij voor je! Dat vele mensen je daarin mag mogen volgen!
   Veel geluk en verdere groeiende gezondheid!
   Mireille Mettes

 11. Hallo

  Ik pas de methode al een tijdje toe en ik ben stom verbaasd het werkt inderdaad .Ik voel me op alle vlakken beter en ook als ik op onderzoek moet (namelijk hart patiente)krijg ik steeds goed nieuws kan niet beter .
  Hartelijk bedankt en vele lieve groetjes uit kortenberg

  • Beste Joske,
   Zou je jouw resultaten op de pagina ‘Resultaten’ willen schrijven? Ik ben erg nieuwsgierig wat er precies verbeterd is. Ben erg blij voor je!
   Groetjes, Mireille Mettes

 12. Ik heb de MIR-Methode nu 6 weken gedaan. Ik merk vooruitgang. Ik had agorafobie en veel lichamelijke klachten {hoofdpijn ik gebruik psychiatrische medicijnen ik ben heel lang in de psychiatrie geweest. maar ik merk ook dat ik zelf wel moet werken aan de ruwe kanten .vooral het wissen van negatieve beelden uit het verleden {er is 15 jaar geleden een zware gewelddaad op me gepleegd, wat nu allemaal wil los komen. toen een vriendin mij vertelde over de MIR-Methode was het liefde op het eerste gezicht. Louise Hay heeft mij ook veel geboeid, want haar boeken zijn ook oprecht en eerlijk, maar de MIR-Methode lijkt me veel goeds te doen. Ik weet niet hoe ik kan genezen want dat zit dieper in mij denk ik, maar de 9 stappen geven een bevrijd gevoel. Mireille heel veel dank voor deze positieve kans en ik hoop een goede ambassadeur te worden, en natuurlijk geef ik hem door naar mensen in mijn omgeving! Groeten; André P.

  • Beste André,
   Ik wens je heel veel sterkte en geluk! Dat vele oude beelden en gevoelens maar mogen oplossen en je een bevrijd leven mag leiden!
   Groetjes,
   Mireille Mettes

 13. Lieve Mireille,
  Ik deed een tijdlang MIR-Methode en het fijnste vond ik de ontwikkeling van eigenliefde. Toxische dingen opruimen. Dat is mijn relatie. Ik weet het al heel lang. We weten werkelijk geen uitweg dan opbreken. Ik weet dat dat goed is, maar het is zwaar. We zijn elkaar al lang geleden kwijtgeraakt en weigerden om exen te worden, maar zien nu in dat het niet langer kan. Want als er geen liefde is, dan kan je niet geven. Ik ga gauw weer met de MIR-Methode aan de slag om mij, ons te begeleiden in dit afgrijslijk proces, waarin we ook beiden dankbaar zijn voor de mooie tijd die we hebben gedeeld.

  • Lieve Karin,
   Wat een heftig proces. Ik wens jou en je partner heel veel sterkte hiermee!
   Groeten, Mireille Mettes

 14. Ik heb de MIR-methode nu 5 weken gedaan en ga er nog een tijdje mee door, om meer te kunnen opruimen.
  Ik heb een dystrofie voet en heb al 1,5 jaar klachten de MIR-methode heeft een goede invloed op mijn dystrofie.
  Groeten Diny

 15. Grappig; ik dacht dat dat opruim-effect bij mij niet op was gegaan, tot ik bedacht dat ik, vlak na het eind van de MIR methode, een enorme kast heb laten bouwen waar nu eindelijk alle loszwervende spullen in zitten!

 16. Tjee Mireille, dat wist ik niet eens. Meende werkelijk dat ik het zelf had bedacht. Ik heb lijstjes aangelegd, met klussen.
  Naaidoos opruimen, hobbykast opruimen, toiletkast opruimen en ga maar door. Ieder kastje, doos en hoek komt aan de beurt. Wat een zalig gevoel. Dank je voor je nieuwsbrieven en hetgeen je met ‘ons’ deelt.
  Hartelijke groet: Marianne

  • Agaath,
   Mijn hele huis opgeruimd het heeft me zo,N goed gevoel gegeven. Heb ik dat te danken aan de MIR-Methode? Ik doe het elke dag en word er rustig van.

 17. Beste Mireille, ik ben met de MIR methode begonnen in oktober 2013 en pas ze nog regelmatig toe. Ik voel dat er heel veel beweging komt in mijn leven. Al jouw nieuwsbrieven zijn stuk voor stuk erg interessant en toepasbaar waarvoor hartelijk dank. Ben nu sinds 2 weken in ziekenverlof wegens te veel werk met te veel stress en daarbij komt ook nog de dagelijkse file van min. 1u15 (enkel!) – bij de dokter ben ik pas gecrasht in een huilbui waarbij ik bijna geen woord meer kon uitspreken en mijn lichaam verlamd aanvoelde – conclusie : ik ben veel te ver over mijn grenzen gegaan en heb 1 maand ryst voorgeschreven gekregen. Dit werd beaamd tijdens een shiatsu behandeling waarbij mijn energiebanen op verschillende plaatsen pijnlijk geblokkeerd waren – en dit zou niet met 1 maand rust opgelost zijn. Ik overweeg sterk om mijn ontslag te geven maar dan komt het rationele weer naar boven – ik ben 55j. werk 4/5 en ben bang om wegens mijn leeftijd geen werk meer te vinden en het financieel moeilijk te hebben… desalniettemin weet ik wel dat mijn gezondheid toch belangrijker is … dit alles maakt me erg onzeker en geeft dan weer stress … ik kan niet in ziekenverlof blijven dit zou niet fair zijn tegenover mijn werkgever maar vooral niet tegenover mijn collega(‘s). Ik zou het liefst iets totaal anders willen doen (dan management assistente) maar dat is juist het probleem ik weet niet juist wat …Ik voel dat ik eerst tot rust moet kunnen komen vooraleer ik kan beginnen werken aan mezelf en aan een nieuwe loopbaan … Graag jouw advies. Liefs Joëlle

 18. Ben nu week bezig en mijn urine ziet er niet uit, dus heerlijk aan het detoxen, nu nog al mijn extra ballast in huis, ik laat het beslist weten, als dat ook aan de beurt komt!
  Warme groet,Elizabeth

 19. Lieve Mireille,
  Alleeerste duizend dank voor jou toewijding en tijd die jij neemt voor ons allemaal!! wat een bijzonder missie!!
  Mijn leven is al een tijdje een Groot opruiming maar nu met MIR,, heel anders en evenwichtiger!!!
  Ik dank je voor dit cadeau!!
  Warme en lieve groet,
  Elvia

 20. Mireille,
  Hoe krijg je het steeds weer voor elkaar om iedere nieuwsbrief op het juiste moment te versturen? De laatste maanden steeds weer een toepasselijk thema!
  Groetjes. Betsy

 21. Dag Mireille, ik vind het ontzettend moeilijk. Mijn man hebben ze afgelopen nacht na een zware operatie aan zijn halsslagader niet geborgd, en daarom is hij uit zijn bed gevallen met waarschijnlijk zeer ernstige gevolgen. Ik ben bang dat hij nooit meer kan lopen en zijn spraakcentrum is aangetast.Ik vraag vrienden die gelovig zijn maar voor ons te bidden, en doe nu de MIR-Methode voor hem. Kan hem niet om toestemming vragen. En ik bid terwijl ik over mijn handen aai; De Liefde straalt vrijuit door mijn ziel, mijn geest en mijn lichaam, en geneest mij en doet wonderen. Ik houd zielsveel van hem en wil niet met rancune in mijn hart rondlopen. Dat staat mijn liefde en zijn genezing alleen maar in de weg. Bid alsjeblieft met mij mee.

  • lieve Lidwina,

   bid met je mee en brand een kaarsje; wens je veel sterkte en vertrouwen.
   liefs
   Annie

   • Dank je wel voor je steun, Annie, en ik zal ook inderdaad ook maar bidden voor wat meer vertrouwen, want daar ontbreekt het me nog al eens aan.

  • Goede avond, ik wil alvast met jou meebidden. Ik wens je in ieder geval veel sterkte. Ik herken dat: mijn papa is twee jaar geleden overleden, is ook uit bed gevallen, halfzijdig verlamd en heeft niet meer kunnen spreken. Een heel moeilijke periode, maar ik denk aan jou en wens je veel moed. Lena

 22. Wouw! Het werkt echt! Ik doe de MIR-Methode nu een maand of vier en ben m’n huis aan het opruimen alle laden en kastjes die uitpuilen van de spullen, papieren van jaren en jaren weggooien of organiseren e.d waar ik al tijden vreselijk tegen opzag! Ik ben nog lang niet klaar maar ik zie er gek genoeg niet meer tegen op…

  Dank je Mireille!
  Marjan

 23. Ik merk al een tijdje dat ik in huis dingen die ik niet meer gebruik weg wil hebben. Als dat gebeurd is, dan geeft dat een heerlijk gevoel. Eigenlijk voel ik me al een tijdje niet zo goed. Beetje depri, weet niet wat ik wil en hoe dan. Heb geen enkele reden tot klagen, maar toch… Twee weken geleden was ik er klaar mee, het voelde zo vol in mijn hoofd. Ik was weer zo bezig met de kleine dingen, zat overal bovenop. Voel dat ik weer terugga naar mijn oude patronen, vreselijk, dat wil ik niet meer! Ik ben klaar met voor iedereen denken, want wie denkt er aan mij? Ik heb dit ook uitgesproken en dat luchtte al op. Hoeveel vragen ik nu teruggeef door alleen maar te zeggen, kijk zelf even. Ik was de vraagbaak, het geheugen, de agenda voor iedereen. Maar nu niet meer. Ik ben nu belangrijk. Mijn energie is nu vooral voor mezelf. En de anderen? Die moeten hier even aan wennen, maar ze redden zich vast wel en anders… dan moeten ze zelf een oplossing zoeken.
  Het voelt heerlijk, vrij, opgelucht, licht, mmmm smaakt naar meer!

  • Hai Gerda,
   Doe de MIR-Methode, dan ga je van binnenuit opgeruimd raken. Het loslaten gaat dan helemaal vanzelf. Je gaat het vanzelf zien, dus houd je nieuwe gedrag in de gaten!
   Veel plezier!
   Mireille Mettes

 24. Hallo Mireille
  Dank voor je mails. Ik wacht er echt op elke week. Wat verrassend deze mail over opruimen. Ik ben echt een verzamelaar maar heb de laatste weken al zoveel verandert/opgeruimd:) in m’n keukenkasten. Ik had echt behoefte aan ruimte om me heen Ook gisteren een dag waarin ik merkte dat ik ook in m’n hoofd rust/ ruimte wil.
  Fijn om je mail dan nu te lezen hierover zodat het “kwartje” valt.

 25. Hallo Mireille,
  Deze mail kwam pecies op het goede moment na een aantal dagen waarin ik het moeilijk had op mijn werk. Toen ik nahet zoveelste verveldende aanvallende mailtje het niet meer zag zitten eindelijk e tranen kwamen, kwam er hulp en ondersteuning vann collega’s en management en daarna de een stuk opluchting. Ik ben nu wel moe maar heb meer rust gevonden.
  Bijzonder dat deze op het goede moment komt. Ga vanavond nog even extra methode doen( normaal nu 1x per week)

 26. Hallo Mirielle,
  Dat gevoel van druk, druk, ballen ophouden herken ik zeker.
  Zou eigenlijk ander werk willen, maar dat valt op dit moment niet mee.
  Mag blij zijn werk te hebben!
  Druk, ook met leuke dingen doen: gisteren naar abn amro tennistoernooi. Verzwik ik mijn enkel! Een teken om het rustiger aan te doen?
  Ben er niet blij mee, ….maar hoop er mijn voordeel mee te doen!
  …en darna meer energie om dan op te gaan ruimen?
  Groet Ans

 27. Goede avond, wel, wel, wel…. ik doe dagelijks de MIR-methode, ook al weet ik dat dat niet nodig is, maar het geeft mij een extra duwtje vooruit en geloof het of niet, verleden zaterdag is mijn oudste zus komen helpen opruimen. Mijn zus is zo georganiseerd en practisch, en ik daarentegen, onpractisch, niet georganiseerd, maar ik voelde de onrust door de vele rommel. In een halve dag is mijn ‘overloop’ omgetoverd tot een rustig plaatsje. Een volle wagen naar de Kringloopwinkel, een auto vol naar het Containerpark… En volgende zaterdag nemen we de zolder onder handen. En je mag van mij aannemen, dat ik er naar verlang, ik wil veel weggooien. Tegelijk met het opruimen van mijn huis, ruim ik ook mijn geest op. Ik voel me zo aangenaam rustig, kan afstand nemen van bepaalde gevoelens, heb niet zo veel meer paniekaanvallen….ewel, dat doet deugd. En ik had er zelfs niet bij stilgestaan dat het wel eens door de MIR-methode zou komen… Dus…… ik doe verder, en jullie? Mireille, in ieder geval bedankt voor alle tips en e-mails, ze doen iedere keer weer deugd… Nog een mooie avond en veel liefs van Lena

 28. Toch wel even een vraag, in welke hoedanigheid kan loslaten gebeuren, is dat doormiddel van huilen, of ontlasting…???
  Snap je mijn vraag, das voor mij nog wel eens onduidelijk,ik hoop dat je hier een antwoord op vind.
  Alvast bedankt voor je moeite!!!

  Hartelijke groet,
  Fiona.

  • Hai Fiona,
   Allebei! Loslaten gaat op heel veel manieren, dus ja huilen, lichamelijke loslatingen of door bijvoorbeeld spullen of mensen los te laten.
   Groetjes en veel plezier daarmee!
   Mireille

 29. Mooi artikel,die uitleg van die stappen is voor mij ook een heel stuk duidelijker geworden,nu snap ik het ook beter.
  Ik heb van de week,zowaar,een ingeving gekregen om mijn telefooncontacten waar ik niks meer mee kan of mensen waar ik niks meer mee heb maar eens te wissen…zo spontaan!!!
  Dank je wel, Mireille voor de duidelijke uitleg!!!!

 30. Hallo Mireille,

  Ik doe nu alweer een week of tien de MIR Methode; had het een poos niet meer gedaan en nu las net deze brief en bedacht dat ik letterlijk heb gedaan wat hierin besproken is. Was al heel lang van plan mijn adressenboek eens aan te pakken en heb dit dus net afgerond. Heb er verschillende namen uitgegumd van mensen die ik (bijna)nooit meer zie of hoor en dan is het toch wel grappig dat ik dit net hier allemaal lees. Het geeft me een extra goed gevoel nu.

  Groetjes Gina

 31. Lieve Mireille,
  Dit is precies de mail die ik nodig heb om verder te gaan.
  Ik moet zo veel weg gaan doen waar zoveel herinnering aan vast zit
  Ben 75 jaar en wil gaan samen wonen. Mijn man is heel jong over leden . Moeilijk om zo veel van het verleden los te laten
  En een niewe stap te wagen
  Dank je voor je mooie mails lieve groet Ria

  • Ria, schitterend dat je op je 75ste nog wil gaan samenwonen. Ik ben 56 en woon tien jaar alleen, en zou de stap nog niet zo vlug durven zetten. Dus…. ruim maar op en geniet van de nieuwe periode in je leven. Lena

 32. Beste Mireille,

  Ik voel me sterker in organiseren van het teveel aan dagtaken wat altijd voorheen heel moeilijk was. Ik was een paar dagen gestopt maar voel me toch beter als ik het even doe.Dus ik ga nog lekker even door!! Bedankt ervoor. Ik geef het veel door aan anderen. Bedankt en Groetjes Hetty

 33. Opruimen aan de binnenkant … heeft inderdaad tot gevolg dat ik in heel ons huisje ben beginnen opruimen. Ik wil zoveel mogelijk plaats maken, ruimte scheppen …
  Ik zit vol nieuwe plannen die ik ook uitvoer !
  Ik had al een hele goede band met mijn ouders, en toch die band nog inniger geworden … mooi hè ! ?
  Het is net of de MIR-methode mij in gang heeft gezet om al die dingen te doen die ik al lang in gedachten had, maar steeds maar uitstelde.
  Het is een heerlijk gevoel om zowel van binnenuit als aan de buitenkant grote schoonmaak te maken.
  Dus ja, het werkt écht, die MIR-methode ! ! !
  Het heeft mijn leven een andere weg doen inslaan, een binnenweg om sneller bij mezelf uit te komen. Dank je wel, Mireille !
  Lieve groeten,
  Hilde.

 34. mooie titel
  ik ben al weken aan het opruimen bevalt goed
  doe de mir methode een paar weken
  ik heb al een jaar een slijmbeurs ontsteking in mijn heub
  heb er 3 keer injectie in gehad die helpen 6 weken
  de laatste 3 December sinds gisteren weer hevige pijn
  Mireille heb je hier een oplossing voor of een behandeling
  groet Ricky

  • Beste Ricky,
   Nee, niet direct. Je kunt het beste het navragen bij een MIR-Methode begeleider, zodat die het gericht kan uittesten. Een idee is om ‘s te kijken naar de Galblaasmeridiaan. Die loopt door de heupen. Heeft alles met frustratie of boosheid te maken.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

   • Bedankt voor de reaktie
    van middag gebeld met een Mirmethode begeleidster
    gebeld maar die doet fisiyo therapie massage
    en ze weet niet of dit helpt omdat ik dit al een jaar heb

    groetjes Ricky

 35. Geweldig deze hulp zat zo vast geroest in patroon, huis, dingen, krijg eindelijk weer lucht dankje Mireille

 36. Hoi Mireille,
  Deze mail komt voor mij ook optijd. Ik ben heel hard bezig met het loslaten van mijn eetstoornis. Alleen ben ik voor mijn gevoel nog een beetje geblokkeerd, en loop ik een beetje vast. Dus ik ga dit nog eens proberen, in de hoop dat het me verder helpt.
  Ik ben benieuwd.
  Groetjes Kristel

 37. Ik kreeg zojuist uw mail en ik loop dus vanaf zaterdag al een kamer op te ruimen,omdat er bij mij ineens het kwartje viel dat ik een eigen Reiki Salon wil. Dit na jaren gesluimerd te hebben op de achtergrond en waarbij ik allemaal beren(ja-maren) op mijn weg tegen kwam waardoor mijn droom niet tot stand kwam. Vanmiddag gaan we naar de kringloopwinkel om al die rotzooi weg te brengen…De kamer is nu leeg en mijn behandeltafel staat al klaar, nu nog wat gezelligheid aanbrengen en ik kan mijn droom gaan nastreven! Ik wil nog vermelden dat ik nu 3 weken bezig ben met de Mirmethode!!!Mijn eetpatroon veranderd ook en mijn ontlasting is de laatste week ook anders…zal hier ook mee te maken hebben!!! Bovendien zei onderlaatst iemand dat ik er steeds jonger uit ga zien….haha, dat is toch mooi meegenomen?

 38. Beste Mireille,
  Hoe bijzonder, ik krijg net je mail binnen over opruimen. Was net even toe aan een thee-pauze. Ben sinds vanmorgen al aan het opruimen/poetsen van de beneden verdieping . Nu twee weken bezig met de MIR methode. Loop net twee weken achter op je 4 weken schema. Maar je ziet…het werkt. 🙂 hartelijke groet, Margriet

 39. Hihi niet te geloven, ik heb bergen energie gekregen en ben idd drie keer naar de kringloopwinkel gereden;-)Ik ben het hele binnenhuis aan het schilderen, waar ik voorheen al jaren tegenaan hikte,ik ben nu gewoon begonnen;-)Ook heb ik mijn dochter aan het “Mirren” gekregen, met al goed resultaat! Thanks Mir!

 40. Lieve Mireille,
  Ik ben helemaal met je eens,opruimen en loslaten zijn verbonden met elkaar.Dankzij jou de MIR-methode heeft bij mij ook veel verandert.b.v met opruimen doe ik 4 keer per jaar elk seizoen dus, het voelt zo lekker en opgelucht!!en ik ga heel bewust de dingen kopen.Dat doe ik met me dochters ook als ze een spelgoed vragen dan gaan we in de winkel een afspraak maken:thuis een of twee naar goede doel brengen.Het is nu bij hun ook automatisch geworden.
  Veel liefs,Sara

 41. Lieve Mireille,
  Wat een inspirerende mail! Het is elke keer een cadeautje dat de mail binnenkomt, terwijl je al een tijd bezig bent met dat thema zonder je het te beseffen. Letterlijk en figuurlijk ben ik nogal wat aan het loslaten. Met name de kinderen ! Mooi om je te realiseren dat er wat mij betreft onvoorwaardelijke liefde naar ze is, zij hun proces hebben en, hoe veel pijn het kan doen, ik in staat ben om dat allemaal los te laten, wat mijn hart alleen maar ten goede komt.
  Ik geniet ban het letterlijk en figuurlijk opruimen, ben blij met alle liefde die ik voel en alle energie die na lange tijd weer gaat stromen. Ik omhels je ! Manja

 42. lieve Mireille,
  Na 12 jaar heb ik weer n date gehad.Ik herkende veel valkuilen,kuilen waarin ik beslist niet meer zal trappen!!.
  Mijn date was,kinderlijk ziekelijk en zat nog steeds aan zijn overleden moeder vast.loslaten dacht ik,2 dagen later buikkrampen….en loslaten.Ik voel me heel opgelucht en helder. groet,

 43. Weer een super herkenbaar stuk, heel erg bedankt. Gisteren lag ik moe en gespannen in bed en was ik aan het malen of ik die vriendin, die ik deze week op een enkele groet op het schoolplein tijdens het halen en brengen van de kinderen niet echt gesproken heb, nog zou moeten bellen of appen. Ik werd er gewoon extra onrustig van. Ben de Mir methode gaan doen en daarna kwam met de rust ook het inzicht dat als de vriendschap goed is je echt niet altijd even veel tijd met elkaar hoeft door te brengen. Ik heb het losgelaten. Daarna heerlijk in slaap gevallen en weer vol frisse moed opgestaan.

  Groetjes Jessica

 44. Lieve Mireille!

  Deze mail kwam precies op tijd, met dit thema ben ik bezig, weer bezig. Drie jaar geleden heb ik ook al eens een mega opruiming gedaan. Sta nu weer aan de vooravond om daar mee bezig te gaan. En inderdaad is het weer zo als in de video. Heel veel ballen in de lucht en kan me slecht focussen. Eerst maar eens de oude rommel weg. En first things first. Loslaten betekent voor mij ook, ruimte voor mezelf…mijn leven. Dan hoef ik ook niet zoveel ballen in de lucht te houden, lees, verantwoording te nemen voor de ander, wat er speelt. Voor mij soms moeilijk want komt het dan goed? En als het niet goed komt, in hoeverre word ik dan aangesproken? Groetjes uit Zwolle en tot ziens!

  Ina Schipper

  • Hai Ina,
   Ja, dit is precies wat ik bedoel. Mooi hoe het voor jou ook werkt. Loslaten op het ene vlak heeft dan z’n effect op een ander vlak. Ik wens je veel opruim- en weggooiplezier!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Lieve Ina, leuk om een bericht van jou te lezen, ik “Moet” nee, ik Wil hier ook graag op reageren; hier komt ook jouw zelfvertrouwen om de hoek kijken, vertrouwen dat je het kan en goed doet.Wanneer een deur gesloten wordt, gaat er een andere open, wie weet wat voor moois er op je licht te wachten 🙂
    Liefdevolle groet, Margreet Pielage, MIR-Methode begeleider/therapeut/trainer uit Ommen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!