91. Koude voeten, hoe helpt de MIR-Methode je er vanaf?

Bedsokken, kruik, elektrische deken. Mensen met koude voeten weten er alles van. Zelfs als de verwarming vrij hoog staat in huis, hebben zij koude voeten en vaak ook koude handen. Lekker warm in bed? De voeten willen niet warm worden, maar blijven ijskoude klompjes en zo is het lastig in slaap te vallen. Heb je een warmbloedige partner, dan kan dat de oplossing zijn.

Syndroom van Raynaud

Toen ik eens klaagde over mijn koude handen, zei mijn toenmalige huisarts plotsklaps dat ik het syndroom van Raynaud had en daar maar mee moest leren leven. Ik was stomverbaasd en heb thuis opgezocht wat hij bedoelde. Gelukkig zijn de klachten bij mij verdwenen en kan ik genieten van koude en warme handen en voeten. Beetje voorbarige conclusie van de huisarts of gelukkig vrij kort daarna begonnen met de MIR-Methode?

Wat is het syndroom van Raynaud?

Dit syndroom bestaat uit verkramping in je bloedvaatjes, waarbij de spiertjes in de bloedvatwand samentrekken. Door de vernauwing van je bloedvaatjes kan het warme bloed niet goed doorstromen en worden de uiteinden van je lichaam koud (handen, voeten, neus). Mensen die het syndroom van Raynaud hebben, hebben altijd koude handen en voeten die zich nauwelijks laten opwarmen. Deze mensen gebruiken de hele dag door wanten en warme kruiken.

Kan de MIR-Methode iets betekenen?

Tot mijn geluk kregen we bericht van Janny die vertelde dat ze geen last meer heeft van kou.
“Een dikke maand tweemaal daags heb ik de 9 stappen van de MIR-Methode gedaan – en alleen al dat vol te kunnen houden, die tijd ervoor vrij te maken, heeft me goed gedaan! Het meest bijzondere is dat ik het in bed niet meer koud heb – daarvoor kroop ik met kruik en sokken in bed – en dat heb ik niet meer nodig ! Het met aandacht uitspreken van de stappen, maakte dat ik me bewust werd van alle spanning in mijn lijf, waardoor ontspanning komen kon… Lieve groet, Janny”.
Lees hier het hele verhaal dat Janny schreef over koude voeten.

Hoe kan kou in het lichaam ontstaan?

Een van de grootste oorzaken voor kou in het lichaam, is een onvoldoende functionerende schildklier. Daar schreef ik al eens over in dit artikel: Schildklieraandoening, wat bezielt je lichaam? Een andere oorzaak is heel eenvoudig: teveel spanning in het lichaam. Het lichaam is in staat om oude emoties in zich op te slaan in de vorm van spierspanning. Blijven je spieren te lang aangespannen, dan ontstaat er vernauwing van de vaten en is er verminderde bloeddoorstroming. Lekker bewegen helpt daar goed tegen, om twee redenen: door te bewegen, komt je bloeddoorstroming extra op gang en door te bewegen verlies je stress uit je lichaam en kunnen je spieren weer ontspannen.

Wat kan de MIR-Methode doen bij koude handen en voeten?

De MIR-Methode helpt je om vastzittende angsten of andere emoties los te laten. Dat gebeurt onder andere via stap 3. ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’. Bijvoorbeeld daar waar je angsten van je vader of moeder hebt overgenomen of aangeleerd.

Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ helpt ook bij het loslaten van angsten. Dat gebeurt met name bij de niermeridiaan die altijd gekoppeld is aan angsten.

Stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’ helpt je bij het aarden. Veel mensen die niet goed geaard zijn, maar die wat te zweverig of dromerig zijn, kunnen veel baat hebben bij stap 8. Daarin wordt chakra 1 geoptimaliseerd, waardoor je beter in jezelf komt te zitten en met beide voeten op de grond komt te staan.

Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ is echter weer een voorwaarde voor stap 8. Mensen die niet goed in hun lichaam zitten, zullen chakra 1 niet kunnen optimaliseren, zolang ze zich niet veilig voelen. Pas wanneer bij stap 7 het diepe gevoel van Veiligheid is versterkt, zal chakra 1 ook optimaal kunnen functioneren.

Alle stappen van de MIR-Methode moeten altijd gedaan worden, ook al noem ik er hier maar een paar. Zoals je kunt lezen, werken ze alle 9 met elkaar samen.

En jij, hoe is het met jou? Heb je gemerkt dat je minder last hebt van koude handen, voeten of neus? En komt dat door de MIR-Methode? Ik hoor het graag! Schrijf het hieronder. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Ik wens je een heerlijk warm stromend lichaam!
Hartelijke groetjes,
Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

91. Koude voeten, hoe helpt de MIR-Methode je er vanaf? — 36 reacties

 1. Hi Mireille,

  Ik doe nu een aantal weken de MIR (alleen stap 5 en 7, 1 x p/d) en heb opeens ijskoude voeten en ook handen. Ik had al 3 jaar verdoofde/stekende tenen (steeds wisselend, het ene moment bijv. de ring en middeltenen en dan weer andere tenen.) en krampen in m’n voeten en nu dus dit.
  Kan dat juist misschien zelfs een positief teken zijn dat jij weet..?
  Ik hoor het graag!

  Hartelijke groet,
  S

  • Beste S,
   Ja, het zou kunnen dat je lichaam in een helingsproces gaat door het doen van de MIR-Methode. Dan kan het koude gevoel in je voeten en handen een begin zijn. Ben wel blij voor je dat het verdoofde gevoel minder is! Als het goed is, verdwijnt het met een paar dagen weer. Houd ook in de gaten of je trek krijgt in ander eten, want dan kan het nog te maken hebben met voedingstekorten.
   Heb het goed!
   Groetjes, Mireille

 2. goeden morgen

  mijn vrouw heeft kouden voeten van buiten en warm van binnen
  wat kan daar de oorzaak van zijn wat heel vervelend is

  • Beste Peter,
   De oorzaken kunnen heel divers zijn. Er kunnen zelfs oude emoties aan ten grondslag liggen. Ze zou het het beste kunnen laten uittesten bij een MIR-Methode begeleidster. Dit kan ook telefonisch.
   Sterkte voor haar!
   Groetjes, Mireille

 3. Hallo Mireille,

  Ik heb een vraag die niet over bovenstaande gaat.
  Ik ben erg enthousiast over jouw methode en ben gelijk begonnen nadat ik je artikel las in de Happinez. Ik geef het graag door aan mijn cliënten. Soms stop ik even een tijdje maar door jouw nieuwsbrieven wordt ik eraan herinnerd. Nu mijn vraag: Als ik bezig ben met de negen stappen, krijg ik soms hele zweterige, klamme- vocht uitslaande handen . Vandaag was het vanaf het begin, punt 1 tot 9. Dan ‘draait het stroef” zal ik maar zeggen. In het verleden probeerde ik te voelen wanneer het begon, bij welk punt en dan dacht ik dat het daar mee te maken zou hebben. Maar omdat het vandaag alle punten betrof ben ik erg nieuwsgierig naar jouw duiding hierover. Ik hoop dat je me hierover kan berichten. Hartelijke groet, Hannah Moerland – The Artist’s Way Utrecht

  • Beste Hannah,
   Het is een bijzonder verschijnsel en ik hoor het vaker. Ik heb er alleen geen antwoord op, want ik weet (nog) niet wat deze reactie betekent. Ik ben in ieder geval blij voor je dat je zo duidelijk kunt merken dat het werkt. Mocht ik er ooit antwoord op hebben, dan zal ik dat laten weten.
   Groetjes! Mireille

 4. Hoi, ik heb last van kalk nagels,
  Koude handen en koude voeten graag wil ik meer weten over de MIR methode.
  Ook ik heb koude handen en voeten,
  Maar door veel te lopen en fietsen is het minder
  Mijn schildklier is getest,die is goed.

  • Beste Marije,
   Alle informatie die je nodig hebt, kun je op deze website vinden. Bekijk de instructievideo en lees eventueel het boek. Meld je vooral ook aan voor de 6 weken begeleidingsmailtjes op de homepage! Als je de 9 stappen gaat doen, minimaal 4 weken, ga je zelfstandig werken aan de oorzaak van de koude handen en voeten. Meestal gaan mensen langer door dan 4 weken, zolang de klachten nog niet helemaal over zijn.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 5. Goede avond Mireille,
  Wie kent de uitdrukking: houd je hoofd koel en je voeten warm. En inderdaad. Wanneer ik teveel actief in mijn hoofd bezig ben zijn mijn voeten vaak koud. Dat is voor mij een signaal om wat gas terug te nemen.
  Groetjes,
  Jan – Willem.

 6. Hoi Mireille,
  De MIR helpt hier niet altijd aan. Ik doe nu al meer dan een half jaar trouw de MIR-Methode maar heb nog steeds ontzettend koude voeten en handen. Vooral de voeten is echt een probleem. 2 paar sokken en nog koud.Zo erg zelfs dat ik er buikpijn van krijg!
  Groetjes Ans

  • Beste Ans,
   Dat klinkt als niet zomaar koude voeten, maar dat er ook echt meer speelt. Is het een idee een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om het uit te laten testen waar de oorzaak ligt?
   Groetjes en sterkte!
   Mireille

 7. Beste Mireille,

  Ik gebruik de MIR-methode nu ongeveer een jaar, helaas gaan bij mij de koude handen en voeten niet weg.
  Dit waarschijnlijk omdat ik niet alleen het fenomeen van Raynaud heb maar ook polymyositus en dermamyositus. Een autosysteemziekte.
  Voor veel andere zaken, zoals spierspanningen, problemen uit het verleden loslaten, heeft het mij echt geholpen. Mijn begeleidster heeft er voor mij nog enkele zinnen aan toegevoegd i.v.m. mijn peristaltiek problemen en ook dat helpt goed. Ik moet het wel blijven doen, want als ik er mee stop, komen de problemen gelijk weer terug. Al met al ben ik heel blij met deze methode.

  Groetjes,
  Roelien

  • Beste Roelien,
   Ja, dat zou een goede verklaring kunnen zijn. Auto-immuunziektes geven zich niet zomaar gewonnen. Daarvoor is het nodig om de MIR-Methode echt minstens een jaar te doen, als de MIR-Methode uiteindelijk het al kan winnen voor je…
   Ik ben wel blij dat de andere klachten minder zijn geworden voor je!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 8. Halo Mireille
  ik doe de MIR-Methode al een paar maanden ik voel me daar niet slechter bij maar koude handen voeten en neus zijn er nog altijd ik zit inderdaad met schildklierproblemen een lob is weggenomen en de rest werkt niet meer.ik hou ook veel vocht op waardoor het heel moeilijk is om op gewicht te blijven.Mijn gestel kan niet meer dan 70kg dragen en ik zit aan 69 kg wat dan weer hielspoor en last in mijn rug veroorzaakt maar ik laat de moed niet zakken dank voor alles
  Mia

  • Beste Mia,
   Ja, of de MIR-Methode je er dan vanaf kan helpen, weet ik niet. Ik ben wel heel blij voor je met elke kleine verlichting die het mag brengen.
   Veel sterkte en vooral veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 9. Hallo Mireille,

  Ik heb (waarschijnlijk) van kinds af aan al Reynaud, en heb nu 4 maanden de Mir methode gedaan. Het heeft wel wat andere zaken voor mij opgelost maar deze kwestie nog niet. Is het zinvol om ermee door te gaan of eerst een pauze te nemen?
  Graag hoor ik van je.
  Groetjes
  Renate

  • Beste Renate,
   Nee, je kunt gewoon doorgaan met de MIR-Methode en hoeft niet eerst te stoppen. Zolang je nog klachten hebt, gewoon doorgaan.
   Ik hoop van harte dat het je klachten mag verlichten!
   Groetjes, Mireille

 10. Lieve Mireille

  Ik heb ook al sinds mijn puberteit koude voeten en handen. Sinds de overgang zijn mijn handen warmer maar mijn voeten zijn vaak ‘s nachts nog koud. Ik heb ongeveer een half jaar gemird en er een tijd weer mee gestopt. Sinds gisteren heb ik het weer opgepakt. Ik hoop dat ik nog van de koude voeten af kom.
  Liefs van Jetske

 11. Koude voeten, koude handen en koude neus, heb ik ook. MIR-methode een aantal maanden dagelijks toegepast. Geen verschil. Ik loop dagelijks zeker een uur met mijn honden. Helpt niet. Ik lees dat een teveel aan spanning ervoor zorgt dat het bloed niet goed door stroomt. Blijkbaar heb ik veel te veel spanning in mijn lijf. Dat weet ik, dat voel ik, pas had ik met regelmaat kramp in mijn voet. Ik ben me niet bewust van de hoeveelheid spanning die ik in mijn lijf heb, Dat wordt me wel duidelijk. Dus ik ga gewoon door met de MIR-methode. Vroeg of laat zal ik ook warme voeten, handen en neus hebben.Heel grappig want ik leer andere mensen zich te ontspannen. Wat een grap. Terwijl ik op de een of andere manier niet in staat ben mijn lijfelijke spanning los te laten.

 12. Ik doe de MIR-methode sinds juni vorig jaar en heb eigenlijk nog niets gemerkt. Koude handen en dode vingers heb ik zelfs binnen. Ik zou heel graag zo’n 10 kilo af willen vallen (moeten) maar dit wil niet lukken.
  lieve groet Truus

 13. beste Mireille,
  Kennen jullie dit? Sinds de overgang heb ik geen koude voeten en handen meer, wel nog last van spanning maar die uit zich anders, Vraagje, hoe zit het met wintertenen? lijkt het tegenovergestelde van koude voeten en is heel pijnlijk. Mijn moeder kan er maar niet vanaf komen en heb haar onlangs weer een kaartje van jouw gegeven waar ze nu mee bezig is.
  goede groet,
  Helena

  • Beste Helena,
   Met wintertenen heb ik nog geen ervaring als het gaat om de MIR-Methode. Ik ben blij dat ze het wil proberen. Houd je me op de hoogte?
   Groetjes! Mireille

 14. Hallo Mireille, mijn zoon heeft ook Raynaud’s en ik ga hem vertellen dat ie de MIR methode moet gaan doen. Hij doet het soms maar niet elke dag, en dus zal ik hem achter zijn broek gaan zitten. Ik laat je weten hoe het gaat! Groetjes van Lucienne uit Engeland!

  • Beste Lucienne,
   Niet teveel op z’n huid zitten hoor, dat werkt averechts bij jongeren (hoe oud is hij?). Met liefde en geduld.
   Laat me horen hoe het met hem gaat!
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

   • Hallo Mireille,
    Ik zie nu pas jouw reactie op mijn reactie betreffende Raynaud’s. Luke, mijn zoon is 18. Hij blijkt ook Hyperhydrosis te hebben. Daar kwamen we vorige week achter nadat Luke het opzocht op google. Hij zweet heel veel maar alleen als ie zich juist NIET inspant. Bijvoorbeeld als ie aan het studeren is en rustig zit, dan zweet ie heel veel. Maar bijvoorbeeld als ie naar The Gym gaat, dan zweet ie lang zo veel niet. Ik vroeg me af of dit dus iets te maken heeft ook met de Raynauds. Heb jij er wel eens van gehoord? En denk jij dat het te maken heeft met Raynauds. Hij heeft definitief de klachten van Hyperhydrosis.
    Tot nu toe heeft Luke nog niets gemerkt nadat ik hem “achter zijn broek” ben gaan zitten! Hij luistert graag naar de tips van zijn moeder en doet de MIR methode dus.
    Ik hoor graag jouw advies en/of reactie.
    Hartelijke groetjes van Lucienne

    • Beste Lucienne,
     Wat fijn dat hij ervoor open staat. Ik weet niet of het een met het ander verband houdt. Ik heb het nog niet eerder gehoord. Het is wel een feit dat er fysiologisch iets niet in orde is. Overigens, studeren is wel degelijk een sterke inspanning! Wens hem veel geluk en ik hoor graag wat hij merkt wanneer hij doorgaat me de MIR-Methode.
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

     • Dank je wel, Mireille. Ik laat je weten als we verbetering merken. Dank je wel voor je reactie en we blijven doorgaan met jouw geweldige MIR-methode!
      Groetjes van Lucienne

 15. Beste Mireille,

  Ik gebruik de MIR-Methode nu 2 weken. Ik concentreer me voordat ik de stappen heb op mijn vraag: ik wil geen haaruitval meer ( hormoonkwestie ) Is het de bedoeling dat je dit doet of is het eigenlijk niet nodig om op deze manier je probleem meer onder de aandacht te brengen?
  Deze vraag omdat je het nu over de koude voeten hebt.

  Fantastische, simpele methode trouwens en voor iedereen te doen. Als bijna afgestudeerd spiritueel therapeut een mooie extra methode om te gebruiken.

  Groetjes, Ilse

  • Beste Ilse,
   Nee, het is niet nodig om er iets extra’s bij te denken, want je lichaam begint altijd van onderop met de diepste oorzaken van het probleem. Het kan daardoor zijn dat sommige kwalen al wel weg gaan, maar andere nog niet. Gewoon de 9 stappen doen, is al voldoende.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 16. Lieve Mireille ik kom maar niet van mijn jeuk af op de rechter bovenarm. Ik blijf gewoon doorgaan met de MIR-Methode. Maar dat heb ik ieder jaar en artsen komen er niet achter wat het is. Fijne dag nog

 17. Vanuit mijn Shiatsu praktijk (en yoga) weet ik dat koude voeten altijd voorkomen bij mensen die te weinig slapen en te weinig ontspannen en teveel in het hoofd zitten. Mensen die regelmatig in mijn praktijk komen of yogalessen bij me volgen komen meestal van hun koude voeten af. Ook mijn eigen ervaring. Ik kan me voorstellen dat ook de MIR-Methode goed kan helpen. Even een ontspannen moment met positieve aandacht voor jezelf.
  Groet Marjan

  • Beste Marjan,
   Wat mooi dat je dat hebt ervaren. Dus het teveel aan spanning en moeilijk kunnen ontspannen heb jij ook gezien als oorzaak van koude voeten. Ja, het er zijn vele wegen naar Rome. Fijn dat jij mensen met jouw mooie werk mensen kan helpen ontspannen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Marjan,
   ik heb vaak koude voeten, slaap prima, kan me heel goed ontspannen en ook heel goed mijn hoofd leeg maken en leeg laten zijn. Het lijkt me te eenvoudig om te zeggen dat dit de oorzaak van koude voeten is. Ook met yoga en andere vormen van ontspanning kunnen koude voeten nog blijven bestaan.

 18. Goedemorgen Mireille,
  Ook dit is bij mij helemaal over, ik heb sinds 8 jaar weer warme voeten en handen.
  Vorige week plaatste ik ook al een bericht over bruggebouwer zijn .
  Ja echt het gaat geweldig met me , ik doe nog 1x per dag de methode voor het slapen gaan en het helpt me echt.
  Lieve warme groet Corona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!