145. Maar ik wil mijn kind helemaal niet loskoppelen!

Doe je stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen.‘ van de MIR-Methode, dan koppel je ook je zoon of dochter los. Want ‘vader’ staat voor alle mannen en jongens. En moeder staat voor alle vrouwen en dochters. Als je dat voor het eerst leest, kan het zijn dat je denkt “Maar ik wil mijn zoon/dochter helemaal niet loskoppelen!” En zeker niet als het nog een baby is. Toch is het van groter belang dan je zou denken.

De verwachtingen naar je kind

Volwassenen hebben verwachtingen over de toekomst van hun kind. Dat het zal gaan studeren, dat het de zaak gaat overnemen, dat het de sporter wordt zoals zij zelf waren of zelf nooit zijn geweest. Dat ze de trots van de familie worden, zodat ouders trots kunnen vertellen op hun kind. Want dan ben je een goede vader of moeder. Dat daar grote prestatiedruk mee gemoeid is, kun je je voorstellen. Want kinderen zijn loyaal aan hun ouders. Zij willen de liefde van hun ouders. En dus zullen ze proberen om het de ouders naar de zin te maken en te presteren voor hun ouders. En oh wee als blijkt dat je ergens talent in hebt, want dan kan het zijn dat je ouders je stimuleren tot je erbij neervalt.

Klein blijven

Ouders kunnen er voor zorgen dat kinderen zich niet ver ontwikkelen. Bijvoorbeeld omdat een van de ouders een minderwaardigheidscomplex heeft. Je leeft je kinderen voor dat het beter is om je te schikken, anderen voor te laten gaan. Experimenteer maar niet, want het kan fout gaan. Kinderen kunnen dan gaan denken: “Mijn moeder durfde niet voor zichzelf op te komen, dus durf ik dat ook niet.” Of ouders zeggen het letterlijk: “Wij Janssens zijn niet voor grote zaken in de wieg gelegd.” “Wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje.” En je kind gaat dat geloven. Zich ernaar gedragen. En als je kind eenmaal volwassen is, blijft het in die werkelijkheid leven, terwijl het niet zijn/haar werkelijkheid is, maar die van de vader of moeder. Je doet je kind dus een groot plezier wanneer je jouw wereldbeeld loskoppelt van je zoon/dochter. Zodat het zijn/haar eigen grootsheid kan bepalen.

Meisjes

Uit onderzoek blijkt dat ouders meer verwachten van zoons dan van dochters. Jongens worden meer gestimuleerd en geprezen dan meisjes. Jongens hebben daardoor gemiddeld een sterker zelfvertrouwen dan meisjes. Daarbij komt dat meisjes opkijken naar hun moeder als voorbeeld. Maar volwassen vrouwen hebben helaas een lager zelfbeeld dan nodig is. Dus krijgen meisjes ongemerkt de dubbeldikke boodschap: “Jij telt minder mee dan jongens.” “Jongens zijn beter, sneller, knapper.” “Als jij een lieve moeder wordt, zijn we helemaal gelukkig.”
Het gekke daarbij is dat de gemiddelde schoolprestatie hoger is bij meisjes dan bij jongens. En in het bedrijfsleven blijkt dat veel vrouwen beter gekwalificeerd zijn, maar minder verdienen dan mannen. Rara, hoe komt dat? Het komt onder andere doordat vrouwen minder onderhandelen over hun salaris. Omdat ze minder goed geleerd hebben voor zichzelf op te komen, maar bovendien hun prestaties verklaren buiten zichzelf: “Omdat ik geluk heb gehad.” “Omdat anderen me hielpen.” Terwijl jongens eerder zouden zeggen: “Het lukte me, omdat ik daar goed in ben.”

Het huis uit gaan

Doe je MIR-Methode, dan koppel je je kind los, ook als het kind al volwassen is en bijvoorbeeld nog thuis woont. Je gaat dan merken, dat je minder accepteert van je kind en duidelijker grenzen gaat stellen. Om kostgeld gaat vragen, bijvoorbeeld, of toch echt eist dat hij/zij een bijdrage levert aan het huishouden. Het gevolg is dan dat er een gelijkwaardigere relatie ontstaat, wat het contact tussen jou en je kind verbetert. Soms kiest een kind er dan makkelijker voor om het huis uit te gaan.

Kortom, doe stap 3 opdat je je kinderen los maakt van jou en ze nog meer hun eigen weg kunnen gaan.

Heb jij dat ook gemerkt? Dat je kind is veranderd doordat jíj de MIR-Methode doet? Ik ben benieuwd! Schrijf het hieronder! Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Dat je een bijzonder fijn contact met je kind mag hebben!
Groetjes, Mireille Mettes

P.S. Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats het gerust op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning.Reacties

145. Maar ik wil mijn kind helemaal niet loskoppelen! — 13 reacties

 1. Sins mijn man mij verlaten alleen is gaan wonen en een lat relatie heeft
  met een 10 jaar jongere wilde vriendin van ons (ik zelfben 68 ) heb ik het ook moeilijk met de relatie met mijn 2 dochters.De reden is voor 50 procent omdat ik sinds de ziekte van ons jongste dochter heel veel stress heb en vaak ziek was ik ben ook in een depressie geraakt.VOORAL DE OUDSTE ze is nu 44 jaar zellf moeder van 3 kinderen komt niet meer bij mij thuis en heeft geen behoefte meer aan mij .Ik heb het daar heel moeilijk meeen ben bang ook de kleinkinderen te verliezen . Wat doe ik ?

  • Beste Marie,
   Wat je voor je kiezen krijgt, is enorm veel. Ik zou graag zien dat je naar een MIR-Methode begeleider gaat om je te laten begeleiden en goed te zien of er iets is dat je in jezelf kunt veranderen, zodat je je kleinkinderen niet hoeft te verliezen. Ik wens je heel veel sterkte! In de tussentijd de 9 stappen blijven doen en blijven zien dat je mensen pas echt weer kunt ‘vasthouden’ als je ze los kunt laten. Een van de moeilijkste uitdagingen in het leven…
   Sterkte! Mireille

   • hallo mireille
    Dank u om zo vlug te antwoorden ,donderdag heb ik al een afspraak met een MIR-Methode begeleidster hopelijk geraak ik daar van mij weggeduwde angsten fysische en psychische pijn bevrijd .Ik weet dat ik moeilijk kan loslaten ik doe verder……
    marie

 2. Lieve Mireille,
  Wat een mooi antwoord, ik hoop en wens het van harte, dat dat mag gebeuren!
  Veel succes met je prachtige werk!
  Alle goeds en groet,
  Janna

 3. Lieve Mireille,bedankt weer voor deze mail! Het is zo, ik heb mijn kind niet losgekoppeld ..maar mijn zoon met zijn vrouw hebben ons losgekoppeld. ..waarom..??weet het niet..het is erg moeilijk. Wij worden alleen per mail uitgenodigd voor hun verjaardagen.Wat zou ik kunnen doen, om hier nog verbetering in te brengen? Zou dat zo fijn vinden, want dit doet pijn.Mireille,geweldig, wat jij allemaal doet en het blijft heel bijzonder! Bij voorbaat dank! Warme groet, Janna

  • Beste Janna,
   De grote kunst van het leve is om iemand werkelijk los te laten, ook emotioneel, ook energetisch, zodat de ander zich echt vrij voelt om contact op te nemen. Dat doe je met stap 3. Het is bijzonder pijnlijk, zeker, maar het is al vaak voorgekomen dat als iemand de MIR-Methode blijft doen, de kinderen uiteindelijk toch weer contact kunnen opnemen, omdat ze voelen dat de band losser is geworden.
   Ik hoop dat het jou ook mag overkomen.
   Tot die tijd veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 4. Beste Mireille,

  In China kunnen we niet op Youtube, het is dus niet mogelijk om je Videos te bekijken. Mischien kunt U een meer globale politiek aannemen, opdat de hele wereld ervan kan genieten. Ik zou graag Uw vertegenwoordiging in China op me nehmen.
  Succes

  • Beste Luther,
   Zou het wel mogelijk zijn om DVD’s te bekijken? Dan kan ik de video’s op DVD zetten en per post sturen. En wat bedoel je met een ‘globale politiek aannemen’? De meeste video’s staan overigens op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite. Zou het mogelijk zijn om die wel te bekijken in China? Dankjewel dat je je hand naar me uitsteekt! Ik zal je mailen.
   Groetjes, Mireille

   • DVD is natuurlijk geen probleem, die zou ik dan eventueel zelfs hier op de chinese tegenhanger van YouTube kunnen plaatsen mocht U dat een goed idee vinden. Met globaal bedoel ik, bereikbaar van over de hele wereld. In Europa en Amerika wordt de wereld nog vaak beschouwd als de westerse wereld en de producten dan ook niet aangepast aan de mogelijkheden van over die toch beperkte grenzen.

    • Beste Luther,
     Ik heb je gemaild en ga met je overleggen hoe we een DVD naar je toe krijgen!
     Dankjewel!
     Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!