Home » Artikelen » 47. Wanneer je niet geloofd wordt

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

47. Wanneer je niet geloofd wordt — 104 reacties

 1. Heel herkenbaar maar door gebeurtenissen afgelopen 1,5 jaar heb ik wel moeten spreken om gehoord te worden. Dat gaat mij steeds beter af en de mirmethode heeft mij zeker een heel eind bij geholpen. De rem is 3cht minder geworden. Mijn grote uitdaging is om nog een keer voluit te durven zingen. Ik ben bij een koor gegaan afgelopen voorjaar. Hoopte dat ik op die manier over de drempel zou stappen. Ik ben daar gestopt. Schijnbaar nog te vroeg. Zo voelde het. Toch durf ik steeds wat meer en wie weet gaat dat mij nog in de toekomst lukken. Voelt als iets waar ik enorm naar uitkijk

 2. wat een prachtig en helder artikel is dit Mireille, dank hiervoor!

  Ik ben heel vaak niet geloofd, het ergste was dat ik vertelde dat mijn vader mij misbruikt had en ik daarna ben verstoten uit mijn familie. Van slachtoffer werd ik dader.

  Nu weet ik dat ik de waarheid spreek en kan ik het bij hen laten.

  Mijn zelfvertrouwen is wel erg weinig en daar ben ik mee aan het werk. Want wat een mooie mensen zijn we eigenlijk!

  Sterkte voor iedereen, dat je in jezelf mag geloven en jezelf mag vertrouwen, wat een ander er ook van moge vinden.

  groet,
  Annette

 3. Ik zou heel graag van uit geloof in mezelf dingen openlijk zeggen, maar van uit mijn ervaring snijdt ik mezelf daar vaak toch mee in de vingers. Het is niet dat ik het niet durf, maar het is omdat wanneer het in verkeerde aarde valt, ik daar weer mee moet dealen. Met de projecties die men dan weer kan ophangen aan wat ik gezegd heb. En daar heb ik dan geen zin in. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je goed kijkt naar wie je voor je hebt en of je je daar kwetsbaar naar wil opstellen of niet, want je geeft mogelijkerwijs ook weer een stok om mee te slaan aan mensen die hun mening al over je gevormd hebben en die niet willen veranderen. Het is wel jammer want het voelt alleen, ik zou liever hebben dat de hele maatschappij open zou staan voor mijn waarheid. Maar dat is nou eenmaal niet zo. Ik denk dat we selectief moeten zijn, want er zijn wel mensen die er voor open staan. En door je geloof in jezelf trek je die uiteindelijk ook aan denk ik.

  • Lieve Clara,

   Zodra je in jezelf geloofd en jezelf meer leert liefhebben en waarderen zal de mening van anderen je niet meer raken.
   Iedereen heeft een mening of denkt een mening te moeten hebben maar wat als dat je niet meer raakt omdat jij vanuit jouw eigen waarheid spreekt.

   Ik hoop dat jij je in dit leven ooit zo vrij gaat voelen. Je kunt het, ik weet het zeker!!!!!!

   Liefdevolle groet van Regina

 4. Ik voel me al een tijdje niet geloofd ik woon onder de parabool en ik heb een potje voor verjaardagen en als ik geen bonnetje heb en ik zeg eerlijk het bedrag krijg ik gelijk te horen je hebt het bonnetje niet ik geloof je niet ik voel me gewoon niet gelovig

  • Lieve Mandy,

   Gewoon stoppen met het potje, laat een ander het maar doen! Ook daar kun je voor kiezen. Doe alleen dat wat liefdevol naar jezelf is. De rest komt later.

 5. Ik kan cursussen doen wat ik wil, tot ik een ons weeg, niemand gelooft of vertrouwt mij toch. Het was altijd anders verlopen, of de ander zag het altijd anders, of zo was het niet, of ik zie het zo, punt is, ik vertrouw mezelf niet, al heel lang niet. Want alles wat ik zeg vertrouwt niemand. En het ligt altijd aan mij.

  • Beste Pieter,
   Over wat voor soort dingen geloven mensen jou meestal niet? Misschien zijn er hier wel mensen die jou wel geloven, die hetzelfde denken als jij.
   Groetjes! Mireille

  • Hoi Pieter ik heb precies het zelfde en mijn moeder zegt zelf dat ik diep in de problemen zit ik krijg doordat niemand mij geloofd zelfs mentale klachten ik geloof steeds minder in mijzelf en ondertussen haat ik mijn leven.

  • Wat jij schrijft
   Ja zo wordt er ook met mij omgegaan
   Herken ieder woord van je.
   Ik ben inmiddels bij ggz beland en voel dat ze het plakkertje psychotisch op willen plakken. Dus nog meer, ik spreek onwaarheid. Dat is er helemaal niet.

 6. Is moeilijk. Wij waren met 2, ik de oudste en een 5jaar jongere zus. Een zusje dat een kopietje van mijn vaders familie was. Dun, mooi goudblond, vrolijk slim kind. Ikzelf mollig, te groot in lager onderwijs en niet sterk in dictee. Keuze middelbaar werd gemaakt voor me. Beroepsonderwijs gemakkelijk en dichtbij en meer kon ik ook niet volgens hun aan. Maar ondanks dat het een richting was die ik niet zo graag deed voelde ik me goed zo goed dat ik laureate werd in mijn 6de middelbaar. School rade me aan verder te studeren, maar mocht niet van thuis uit. (Te kostelijk) dus geen diploma maar enkel getuigschrift. Alhoewel mijn 5jaar jongere zus wel mocht kiezen en laatste 3jaar in spermalie toerisme en onthaal deed, gevoerd werd en ik met mijne fiets in ploeg mocht gaan werken. Toen ik een vriendje had, was hij niet aanvaard. Toen we huwden, stonden ze op huwelijkscontract. Toen ik zwanger was, was in bang het te vertellen. Ik stel hun telkens teleur… te vroeg oma… Mijn dochter had leer problemen dus daar weeral teleurstelling. Mijn zus haar zoon, is een slim perfecte kleinzoon. Dat hij me verbaal uitschold, kon Gewoon niet. Ik stel me altijd aan. Maar na 45jaar steeds me een nul te zijn geweest in hun ogen. Vond ik de kracht om toen ze mijn iets mollige dochter in stukken trokken (door haar nieuwe kleding van feestje), op te komen en te zeggen dat het genoeg was. Maar in plaats van te excuseren, kreeg ik te horen dat ik altijd dramatiseer. Ze kon toch iets van kleedje aan gedaan hebben? Mijn dochter voelt zich beter in broek en was mooi. Maar ook zie ik dat ze zich moet oppeppen om op bezoek te gaan. Nu was mijn vader in ziekenhuis, sta ik op parking en mijn moeder belt… ik vertel dat ik net auto parkeer en er zo ben. Zegt ze, ah neen, je zus komt zo, jij mag morgenavond na 17:00 komen. Ik brak. Ik stond er wel al en het is 45’rijden. Ik ben nog 2x niet mogen op bezoek gaan, toen ik er in ziekenhuis van begon kreeg ik te horen dat ik mijn ouders moet respecteren. En dat er iets mis is met mij. Ik ben blijkbaar zo een moeilijk persoon omdat er iets mis is in mijn hoofd. Ik doe mijn plicht niet, en gehoorzaam niet als een goede dochter doet. Moesten de dokters mij horen stopten ze me weg en ranselden ze me eens goed af. Er is niemand aan me. (=niet geliefd)
  Dit is de laatste keer dat ik mijn ouders gezien heb. Mijn man was gelukkig mee. Ik kon niet meer functioneren. Heb gehuild als een klein kind, Maar ben blij dat toen er thuis over gepraat werd mijn dochter en schoonzoon aangaven het ook steeds gevoelt te hebben Niet te voldoen aan de hoge eisen. Dus huil ik nog soms in bed over het gemis (ik mis ze, hoe ze ook waren) maar ook ben ik aan de andere kant veel rustiger over mezelf. Durf ik mezelf te zijn. Is niet gemakkelijk. Zeker als je weet dat ieder familielid voor de keuze gesteld geweest is: ik of mijn ouders en zus.
  En dat doet zeer. Ik weet al lang dat mijn zus (met jongste zijne) het lievelingetje was. Maar nu mis ik wel de band met rest van de familie. En daarvoor vind ik geen enkele remedie.

  • Wat een onmacht. Ik voel met je mee.
   Ik herken je verhaal bij mijn schoonfamilie. De reactie als jij emoties toont herken ik ook.
   Je bent juist krachtig en spiegelt ze waar ze diep in hun hart weten dat ze voor de makkelijke weg kozen.
   Zoek mensen op die je wel waarderen, jij je kinderen mogen er zijn!

  • Oh, Jenny, het doet pijn jouw verhaal te lezen. Het lijkt er inderdaad op dat je jongere zus, het gouden kind was, het lievelingetje. Daar kun jij nooit tegenop, ook al ben jij een veel mooier, liever en wijzer mens. Favoritisme in gezinnen veroorzaakt zoveel wanhoop voor het zwarte schaap. Je onaardige familieleden zijn narcisistisch en die mensen zijn nooit te veranderen. Je moet ze laten vallen voor je eigen welzijn of duidelijke grenzen stellen aan wat je wel of niet accepteert. Ik herken het wel, in veel mindere mate. Ik vertrouwde helemaal niet meer op mijzelf, had altijd andere, meer bazige mensen nodig om me te vertellen wat ik moest doen. Na veel boeken/artikelen over narcissisme, gaslighting etc. gelezen te hebben, begreep ik wat het probleem was. Nu sta ik veel sterker in mijn schoenen en zie sneller of mensen tot diegenen behoren die ik uit de weg moet gaan. Het probleem ligt absoluut niet aan jou en er is helemaal niks mis met jou, alleen dat je te tolerant bent voor de gekte van anderen, dat moet je echt van mij aannemen. Ik wens je veel inzicht toe en lieve, begripvolle mensen om je heen! Veel liefs.

 7. ook ik ben als kind nooit gelooft
  en ben altijd de waarheid blijven zeggen

  en de waarheid vertellen gaat dikwijls fout
  en nu voel ik me nog eenzamer
  want de meeste kunnen de waarheid niet aan

  • Heel herkenbaar wij empathieën zijn dupe van narcisten die jaloers zijn op jou haal daar kracht uit .

   Jij ben wel puur oprecht liefs ook een moeder met 2 kindjes die vele mensen hielp omdat ik zo ben en vind laat een naaste niet bloeden maar helaas onze hart is te mooi voor vele en dat brengt hun niet de kijk ik ben beter dan jou ( ego is ziekelijk )

   Zolang jij weet dat je oprecht mens ben wens ik de andere die jou pijn deden succes met hun lafheid en wens ik jou je lach terug op je gezicht .

   Never let your smile go .

   Liefde is niet dit iemand bekritiseren omdat de ander niks kan dan dat .onelove

 8. Ik werd als kind (11 jaar)niet geloofd dat mijn papa, de gitaarleraar en een vriend van mijn oma, foute dingen met me deden, allemaal fantasie, mijn mama krijgt van mij de gouden medaille voor haar struisvogelpolitiek. Ik ben nu 57 en heb er nog altijd last van als ik niet geloofd wordt.
  In 2014 had ik een fulminante burn-out en is alles terug naar boven gekomen. Begin 2018 mocht ik terug progressief beginnen werken, relaxatie, hartcoherentie gezond bewegen als fysiotherapeute op de dagtherapie van de psychiatrie in een ziekenhuis. In december werd ik opgenomen met een zware depressie, want ik wou er niet meer zijn, mijn zelfvertrouwen was compleet weg, ik diende niet voor deze wereld…
  Pesten op het werk, door medetherapeuten die vinden dat je teveel de ervaringsdeskundige uithangt ipv therapeut te zijn. Gelukkig sta ik er nu terug, er is leven na een BO en een depressie! Ik werk nu alleen nog voor mezelf in ons eigen huis en ik voel en heb veel werkvreugde als hartcoherentiecoach en Lachanimator. Eind goed, al goed maar ik kan echt niet zonder ‘Mirren’. Ik doe het steevast elke dag 2 X en natuurlijk ook mijn ‘Blijven ademen’ 2x 10 minuutjes per dag. Dankjewel Mireille!
  Dit stuurde ik naar mijn narcistische vader van 87 omdat hij vroeg waarom hij en mama niet uitgenodigd waren op de bijeenkomst afgelopen vrijdag : Dag Papa, precies verkeerd begrepen… Wij
  spreken met enkele kleinkinderen af om een feestje te bouwen op 2 juli 2020, nu nog niet met oom Paul en jij. Dat is voor 2 juli met de ganse familie.Sorry voor het misverstand! Wij willen jullie er zeker bij hoor, maar dat is pas volgend jaar en al de rest is een verrassing. Lieve papa begrijp jij nog steeds niet hoe ik in elkaar zit?????? Waarom ben jij steeds zoooo achterdochtig en heb jij altijd zovééél kritiek op mij??? Dat zegt eigenlijk meer over jou dan over mij hoor! Ik lig er gelukkig niet meer van wakker dat jij altijd zo doet en denkt over mij, dat is verleden tijd!!! Nog een prettige dag en geloof eens in mijn goedheid AUB!!! Ik heb 380€ bijeengesprokkeld op de benefiet voor Logan door 1 lachyoga wandeling te organiseren. Dat is niet mis hé. Ik ben fier op mezelf en ik geloof terug in
  mezelf en dat kan niemand meer kapot krijgen!!!

 9. Pffff erg herkenbaar zeg! Ik doe al maanden de MIR-Methode maar ik ben totaal niet verder gekomen met het uit durven spreken en ik voel me totaal nog niet dapper helaas. Wel voel ik die waarheid steeds beter en helderder, maar die waarheid uitspreken en naleven heeft veel gevolgen en impact op mijn leven en mijn omgeving. Ik heb het steeds meer besproken, maar het gaat erg langzaam en totaal niet gemakkelijk. Ik word er behoorlijk neerslachtig van, ook het feit dat ik in mijn ogen “zo laf” ben en niet gewoon voor mezelf op kom en in mezelf geloof ongeacht wat anderen zeggen/denken/vinden. Ik hoop dat het uiteindelijk wat beter zal gaan en dat die dapperheid nog gaat komen.

 10. Wat als, in mijn geval, een instantie je niet wil geloven omdat het hen niet uitkomt en omdat ze nu eenmaal in een positie zat waarin ze dat kon doen.
  Na veel ellende, mislukte operaties en laserbehandelingen aan mijn rechteroog werd ik aan een oog blind en hield daar pijn aan. over. We verhuizen naar het oosten van het land en oh, onheil ook mijn linkeroog kreeg problemen, op een kwade dag was ik blind.
  Gelukkig werd ik in het Radboud wel goed behandelt, maar het was afwachten. Ik besloot Blindeninsttuut Barthemeus te bellen toen ik na 6 weken weer iets zag. De arts in het Radboud had gezegd dat ik nogmaals geopereerd moest worden om een gaatje in het netvlies te dichten en daarna zou ik nog enkele malen geopereerd moeten worden om de olie uit het oog te halen en een kunstlens te plaatsen. Dit alles heb ik aan de telefoniste van het Blindeninstituut uitgelegd. Ik wilde kijken wat de mogelijkheden waren. Ik kreeg daar voor de derde maal in 3 weken tijd een ogentest en een gesprek. Voor me zat een kille koude vrouw van een jaar of veertig die fijntjes opmerkte dat ik een lui oog had. Pardon , ze had een duimendik medisch rapprt van mij voor zich liggen waarin alle operaties vermeld stonden. Zuinigjes merkte ze op dat mensen tegenwoordig niet meer gepamperd werden. Later begreep ik waarom. Voor een gesprekje van 15 minuten werd een week zorg gerekend. Ook toen ik aanklopte voor aanpassingen aan mijn computer moest ik daar wekenlang op cursus, dat wilde ik niet en omdat het een te zwaar programma was voor mijn simpele computer heb ik het afgezegd. Wat schetst mijn verbazing toeover er 3 maanden zorg gerekend waren. Toen ik haar hier over belde gooide ze de hoorn op de haak.

  • Beste Elles,
   Ik vind het harverscheurend zuur voor je. Mijn advies zou zijn: opnieuw opbellen en een andere medewerker aan de lijn zien te krijgen, in de hoop dat de betreffende dame met pensioen is. Maar ja, de moed moet je dan eerst weer uit je schoenen halen… Je kunt deze vrouw loskoppelen bij stap 3, omdat ze je wel onrecht heeft aangedaan.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Het is al jaren geleden, ik heb het mentaal wel verwerkt, maar heb er een enorme argwaan naar officiele instanties aan overgehouden, omdat het indicatiebureau CIZ(?) ook erg lauw op mijn klacht reageerde en mij doorstuurde naar Bartomeus.

 11. Ik heb nu 4 weken de MIRmethode gedaan maar ik durf nog steeds niet de zeggen wat ik voel en wat voor mij waarheid is. Ik durf nog steeds niet voor mezelf op te komen. Moet ik nog langer de MIR methode volgen?

  • Beste c,
   Ja, ik zou er rustig mee doorgaan en je onderbewuste de tijd geven om zich vrij te maken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Elles,
   Ja nou, dan hebben ze eindelijk alle moed verzameld, worden ze niet geloofd… groot zwart gat om dan in te vallen. Dank voor de link naar een website met veel uit-de-doofpot informatie.
   Groetjes, Mireille

 12. Zo. Die komt binnen zeg. Heb me altijd afgevraagd waarom ik me niet veilig voel want ik heb gelukkig nooit iets vreselijks meegemaakt. Nu begrijp ik het. Het is net of ik hierdoor in mijn lijf land, klinkt raar maar zo voelt het. Een prachtig inzicht. Dankjewel.

 13. Ook ik voelde mij als kind niet begrepen. Mijn moeder vertelde mij dat ik ooit als kind ‘zwarte mannen’ zag, waarvan ik mij niets herinner. Ze is echter met mij naar de pastoor geweest om dit te laten aflezen.. Ik heb wsl en nog steeds minder zelfvertrouwen in mezelf. Als 16 jarige heeft mijn oom mijn moeders broer misbruik gemaakt van mij wat ik niet mocht vertellen aan haar. Ik heb het ondertussen wel verteld onlangs aan de psychologe en mijn dochter. Die nu beter begrijpt waarom ik niet genoeg opkwam voor mezelf. Zij heeft wel zelfvertrouwen net als mijn moeder toen. Er is dus nog veel werk aan de winkel..

  • Beste Martine,
   En hoe ontzettend sterk dat je het uiteindelijk verteld hebt! Blij dat je geloofd werd door de psychologe en je dochter!
   Veel sterkte met zelfvertrouwen her-opbouwen!
   Groetjes, Mireille

 14. Dag Mireille, dank je hartelijk voor het wederom behandelen van een zeer wezenlijk onderwerp! Misschien wel het meest wezenlijke; hoe we met onszelf omgaan. Vraag jezelf maar eens af: zou ik een vriendin zo behandelen als ik mezelf behandel? (Bij functioneringsbeoordelingen is niks zo “effectief” als degene te vragen zichzelf te beoordelen.) Zelf bemerk(te) ik in de loop van mijn leven heel duidelijk dat en hoe ik mijzelf in de steek liet, letterlijk aan mijn lot overliet. Ja, dit is het meest wezenlijke; zachtheid en tederheid, liefde zelfs met en voor onszelf. Alleen van daaruit kan enige echte, wezenlijke externe verbetering plaatsvinden. Dank je wel voor al jouw geweldige hulp daarbij en die van de MIR-Methode! Hartelijke groet, Loes B

 15. Ja Mireille en allen die met dit probleem te maken hadden/hebben… weet dat de persoon die jou niet geloofd, ZELF een LEUGENAAR is (of ook om bestwil de waarheid verdraait) Niet enkel als kind maak je dat geregeld mee, in werksituaties of zelfs soms in hobby-club gebeurt dat (en is eigenlijk een vorm van “pesterij”! denk ook aan roddels…) Blijf voor JOUW WAARHEID & OPRECHTHEID gaan aub. want liegen (en in eigen leugens geloven) is een destructieve ziekte die amper te genezen is en vaak geleid wordt door jaloezie. Liefs en moed aan iedereen en laat die leugenaars maar denken dat je “naief” bent : wij weten beter, toch?

 16. Ja, inderdaad Mireille !
  Soms is men niet trouw gebleven aan zichzelf en dan is het loskoppelen van bepaalde eigenschappen die in wezen bij de ouders horen héél belangrijk !
  Dat heb ik na een jaar en half al duidelijk gezien , volgens de consultzinnen die ik ter hoogte van de ouders in de Mir kreeg. Ik heb de indruk dat het mijn vader meer helpt om te begrijpen en te verstaan dat ik mijn eigen persoonlijke visie heb en interesse die hij niet deelt…

 17. Ja sinds ik mir zeg ik steeds meer mijn waarheid. Ik herken ook wanneer het geen zin heeft om mijn waarheid te vertellen en zie dat de info niet binnenkom. Vroeger raakte ik geïrriteerd voelde me niet gehoord, begreep het niet. Ik spaar nu mijn energie en krijg steeds meer begrip ok jij jou mening maar ga niet meer welles nietes in. Dat bij mensen die dominant hun plek innemen . Wauw zulke rijkdom. Accepteren dat zo is en toch waar kan mijn waarheid vertellen

 18. Kwam via de google me de zin, wanneer ik om hulp zou vragen is er niemand die het gelooft. bij een link waarop ik heb geklikt en nu zit ik hier, Ik begon met lezen
  en wat er word omschreven in dit stukje. Het niet worden geloofd door je moeder en of vader, herken ik zeer duidelijk, weet 40 jaar later precies te vertellen wat de situatie was dat ik voor de eerste keer door me moeder niet werd geloofd, zij geloofde een oudere neef die juist degene was die het had gedaan en hij loog.
  Mijn hele jeugd gaat het zo, ik ben de oudste van drie en kreeg als iets gebeurde standaard de schuld ik was namelijk de oudste, en diende het goede voorbeeld te geven, mijn ouders zeiden je kan met ons alles bespreken. met praten komen we er altijd uit dat dit slechts manipulatie techniek is om te controleren dat zie niet als kind .. zegt tegen je vriendjes ik kan alles zeggen tegen me ouders.
  De realiteit is dat alles is bespreekbaar zolang de ouders worden begrepen
  tegenstand een eigen mening het ergens niet mee eens zijn levert klappen of straf op.

  Maar goed dit terzijde ik ben zelfverzekerd heb vertrouwen in mezelf ben positief ingesteld en dit kan ook tegen je werken, wanneer je namelijk om hulp vraagt bij een
  gemeentelijke instantie als je bijv in de problemen bent geraakt.
  Er is niemand die wat je zegt serieus neemt meerdere malen is mij verteld (altijd door een vrouwlijke medewerkster die niet rechtsstreeks was betrokken bij een zaak)
  Je komt te zelfverzekerd over, dat is waarom mensen moeite hebben met je geloven.
  Waneer ze jou zien dan zien ze geen gebroken persoon geen verdriet paniek wanhopig persoon die hulp nodig heeft. Lijkt wel of ze denken die red het wel alleen.

  Zelfverzekerd zijn en positief in het leven staan, vertrouwen eerlijk en oprecht
  zijn over een huidige sitautie, kwetsbaar op durven tellen toe kunnen geven……realistisch zijn, zo min mogelijk jokken brengt je geen stap verder wanneer je hulp nodig hebt. Nu vraag ik me af werkt of deze MIR methode ook omgekeerd werkt dus door het tegenovergestelde te doen, bepaalde kwaliteiten te verliezsen.

  • Beste Joey,
   Ja, helder verwoord, dankjewel! De vraag die je op het laatst stelt, kan ik beantwoorden met: nee, je verliest geen kwaliteiten. Je krijgt wel een helderder vermogen om te communiceren. Mensen gaan beter naar je luisteren, waardoor je werkelijk gehoord wordt. Daarbij ga je ook nieuwe mensen en andere situaties aantrekken, waardoor je wel de kansen krijgt die je nodig hebt en die je verdient. Het kan dus veel verandering ten goede brengen, maar je kwaliteiten verliezen, nee zeker niet. Je zult er wel kwaliteiten bij krijgen: bijvoorbeeld het vermogen om werkelijk uit te leggen hoe een situatie voor je is, en dat betekent soms ook dat je ter plekke emotioneel kunt worden, je kwetsbaarder gaat opstellen, zodat mensen ook je binnenwereld kunnen zien. Niet fijn, maar soms wel nodig.
   Ik wens je heel veel sterkte in de situatie waar je in zit en hoop dat je heel spoedig de hulp krijgt die je nodig hebt!
   Groetjes, Mireille

 19. Hallo Mireille,

  Voor de zoveelste maal zie ik herkenbare dingen in jouw artikelen. Ik kan nu nog niet over mezelf schrijven, maar hoop dat in de toekomst wel een keer voor elkaar te krijgen. Ik heb er tijdens mijn 66 jaar genoeg voor meegemaakt.
  Ben met mirren begonnen in december 2014 en ben een paar keer een tijdje gestopt, maar heb onlangs de draad toch weer opgepakt.
  Ook heb ik een MIR-Methode begeleider, maar kan nog niet zeggen dat ik werkelijk verbetering voel. Bij mij zitten de blokkades kennelijk erg diep en vast. Nog steeds vraag ik me regelmatig af wat ik eigenlijk op deze aarde te zoeken heb. Ik heb me hier nooit echt thuis gevoeld. Ook heb ik nooit een droom of missie voor mezelf gehad.
  Hoop het toch vol te kunnen houden en uiteindelijk verbetering te gaan voelen.
  Als ik alle reacties van alle mensen zo lees, dan denk ik dat er toch nog hoop voor mij moet zijn.
  In ieder geval denk ik dat je sowieso een schat van een mens bent, door wat je allemaal doet!
  Ga alsjeblieft door met je heilzame werk.

  MIR betekent volgens mij ook: “Mireille Is Rocking!”

  Veel liefs en Keep on rocking!
  Arno.

  • Alles héél herkenbaar en het duurt zolang om het uit te poetsen. ..Maar het lukt wél. .
   Aanhouden en nooit de moed opgeven Xandra

  • Beste Mariet,
   Ja, dat is zeker normaal en gaat ook weer over. Je krijgt steeds meer wilskracht en gaat je ruimte innemen. In de begeleidingsmailtjes leg ik dit uit. Heb je die al aangevraagd? Kun je je voor aanmelden op de home page, gratis.
   Groetjes! Mireille

 20. Hoi Mireille,
  Heb een therapeut gehad voor N.S.R.en gestopt omdat teveel terug ging denken. De bedoeling was dat ze mij met de MIR-Methode ging helpen.Uiteidelijk ga ik het nu zelf doen en wil daar wat hulp bij.Ik ben 60 jaar en twee jaar getrouwd met een weduwnaar van 74.Mijn eerste man was 24 jaar ouder en is 4jaar geleden overleden.
  Heb een dochter van 29 jr. Alles gaat goed maar ben altijd onzeker
  en beinvloedbaar geweest.Ben de middelste uit een streng gezin van 11 kinderen.Er was weinig communicatie en mijn vader was agressief
  en zielig tegelijk.Met hangen en wurgen heb ik met door het leven.
  Voel me bijna altijd aan gevallen en door mijn onzekerheid ben ik ook moeilijk voor anderen.Ben gelukkig getrouwd en getrouwd geweest maar voel me vaak ongelukkig met mezelf.Hoop met de MIR Methode hier verandering in te kunnen brengen.Hoop ook dat ik minder snel van sla ga raken en wat meer rust vind bij mezelf. Kun jij mij hiermee helpen?Groeten Mayke

  • Beste Mayke,
   Het beste is dat je het de tijd geeft. Je kunt de MIR-Methode blijven doen en zo dagelijks werken aan je innerlijke kracht en zekerheid. Gaat het je niet snel genoeg, zoek dan toch een keer een MIR-Methode begeleider op.
   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Hoi Mireille Mettes,
    Bedankt voor je reactie. Was er heel blij mee. Hoe kan ik via de mail aan een therapeut komen. Of is dat niet mogelijk. Mijn N.S.R. therapeut heeft me al zoveel geld gekost en me uiteindelijk met de M.I.R. Methode niet meer kunnen helpen.
    Vriendelijke groet .

    Mayke

 21. Beste Mireille,
  Kan je ook ipv vader loskoppelen, moeder loskoppelen zeggen mannen loskoppelen, vrouwen loskoppelen.
  Zou dat ook werken. Het zou misschien beter aanvoelen. Een van mijn vriendinnen doet de mir methode niet omdat ze vader en moeder loskoppelen niet fijn vind ondanks ik het al een paar keer heb laten lezen waarvoor het is. Vader en moeder zijn ook man en vrouw dus vallen ze er ook onder.
  Hartelijke groeten

  • Beste Marti,
   Nee, je kunt de zinnen van de MIR-Methode niet veranderen. Die zijn na langdurig uittesten zo vastgesteld. Verander je een zin, dan verander je de werking van de MIR-Methode. De stap ‘vader loskoppelen’ betekent al indirect dat je alle mannen loskoppelt. Mensen die stap 3 niet willen doen, zijn vaak bezorgd dat ze dan hun ouders afvallen. Het tegendeel is echter waar. Het zorgt er meestal voor dat het contact tussen ouders en kind verbeteren.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Ja, inderdaad Mireille !
    Soms is men niet trouw gebleven aan zichzelf en dan is het loskoppelen van bepaalde eigenschappen die in wezen bij de ouders horen héél belangrijk !
    Dat heb ik na een jaar en half al duidelijk gezien , volgens de consultzinnen die ik ter hoogte van de ouders in de Mir kreeg. Ik heb de indruk dat het mijn vader meer helpt om te begrijpen en te verstaan dat ik mijn eigen persoonlijke visie heb en interesse die hij niet deelt…

  • Marti, in de gratis begeleiding mailtjes staat de uitleg over stap 3. Kijk ook eens bij de artikelen die op de website staan, veelal op alfabetische volgorde. In het kort gezegd:Je maakt je emotioneel meer onafhankelijk van elkaar. Ondersteunende groet, Margreet Pielage, Begeleider uit Ommen

 22. Ik had in de eerste klas van de MULO een sprookje geschreven. Ik heb het toen met veel plezier geschreven en vond het erg mooi. Dat vond de juf van de MULO ook. Zo mooi, dat ik er een NUL voor kreeg. Volgens haar had ik het niet zelf geschreven. Ik huil er nu nog om. Ik vond mijzelf als kind niets waard. Ik reageerde niet op haar beschuldiging, maar vond mezelf daarna nog veel minder waard. De herinnering doet nog steeds pijn. Ik wilde nooit meer iets schrijven, en heb het ook nooit meer gedaan.

  • Beste Lidwina,
   Ja, dit zijn van die beproevingen in het leven die sterk in je systeem binnen komen. Die oude pijn kun je langzaam maar zeker gaan uitwissen met de MIR-Methode. Ik hoop van harte dat je het ooit weer op kunt brengen om wat te schrijven, want je had er duidelijk aanleg voor.
   Ik wens je toe dat de pijn en het verdriet uiteindelijk minder zullen zijn.
   Veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Ik kan mij zo identificeren met jou lot. Ik mijzelf heb eenzelfde soort ervaring van de lerares Nederlands die mijn werk een 3 vond en ik maar denken dat ik het meest fantasie rijke verhaal ooit had geschreven. Ik weet nu nog steeds dat het een goed verhaal was, maar ja, ieder heeft zo zijn wensen en smaken denk ik dan maar. Laat je onzekerheid niet de dupe zijn op deze manier. Onzekere mensen kunnen juist het goede gevoel leggen in het verhaal. Jammer dat je voor altijd gestopt bent door deze sjagerijnige juffrouw die mischien gewoon niet goed met onzekere mesnen om kan gaan en gewoon een stropdas te strak om had. Ik zou haar verhaal staken en verder gaan met jou talent.

  • Vergelijkbaar verhaal, maar dan rondom tekenen. Ik was 12 en de opdracht was het komende schoolreisje te tekenen. De beste beoordeling ging naar een klasgenootje terwijl haar vader, kunstenaar, geholpen had. Tegen mij werd gezegd dat ik mijn tekening nooit zelf gemaakt kon hebben… De onheuse bejegening is nog steeds voelbaar. Volgens mij is het tijd weer te genieten van tekenen;). Ik ben nu 63, ruim 50 jaar verder, tijd om ook dit moois weer toe te laten. Liefs voor ieder, Anneke

 23. Ook ik werd nooit in mijn leven geloofd, dat deed me veel pijn. Het voelde voor mij of ik niet meer belangrijk was en ze vonden me toch maar dom.
  Het is nog niet helemaal verdwenen. Ik voel nog steeds de pijn, dat als ik iets vertel en ze geloven me niet, ongeacht wie het is. Het heeft voor mij niets te maken met dominantie, maar ik voel zoveel en zie zoveel, dat ik dat zo graag wil delen. Maar ik merk dat mensen er niet voor open staan. Ik voel dat ik milder geworden ben, als ik merk dat ze me niet geloven. Soms lach ik er om, maar er zijn nog steeds momenten dat dat ik er boos om kan worden en dan ga ik in de verdediging. Ik ben al 2 maanden met de MIR-Methode bezig en de rust die ik heb en me soms niet meer druk maak om wat anderen vinden, voelt goed.
  Ik ga door en ik weet dat er een moment komt, dat ik het kan accepteren.

  Groetjes, Else

  • Beste Else,
   Zo is dat! En denk nog ‘s aan wat Gandhi zei! Ik wens je veel wijsheid toe en dat er uiteindelijk mensen naar je toe zullen komen die wel kunnen luisteren en die je wel willen begrijpen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 24. Lieve Mireille,

  Ik wilde dit al eerder schrijven maar mijn tekst floepte steeds weg…
  Vanaf het moment dat ik las over jouw methode wist/voelde ik het. ‘Dat’ is het! Het is een eenvoudig toe te passen methode, en tegelijk ‘doetreffend’.
  Ik MIR al van vorig jaar, met een tussenstop, maar nu doe ik het gewoon elke dag, zonder uitzondering; ook als ik ‘s nachts een keer wakker word. Ik ga hier nog een tijd mee door tot ik voel dat het voldoende is voor me/dat ik me sterk genoeg voel.
  Dank je wel Mireille om deze ‘zó waardevolle informatie’ zomaar te delen met je medemens. Jij doet dit ‘vanuit je hart’. Je bent een bijzondere vrouw met een groot hart, spontaan en met een uitstraling… Jij mag dit horen! Ik wens jou alle geluk toe. Je verdient het.
  Liefs,
  Maryse.

  • Beste Maryse,
   Dankjewel voor je hartelijke woorden! Ik word altijd blij wanneer mensen zichzelf vrij maken en ontwikkelen. Hoe meer lieve, vrije mensen, hoe makkelijker het voor ons allemaal wordt! Ik heb er maar geluk mee dat zoveel mensen de MIR-Methode willen omarmen!
   Groetjes!
   Mireille Mettes

 25. Mooi!! Heel erg bedankt voor deze mooie tekst, heel kerkenbaat. Ben al een tijdje bezig met de MIR-Methode en langzaam gaat het steeds beter.
  Mijn dank is groot Mireille.

  • (Rectificatie ivm spelfouten…)
   Mooi! Heel erg bedankt voor deze mooie tekst, heel herkenbaar. Ik ben al twee maanden bezig met de mir-methode en langzaam gaat het steeds beter.
   Mijn dank is groot Mireille.

 26. Ik heb ook echt last van mindcontrole, dat doen ze bij mij en mensen plaatsen vervelende opmerkingen langs me heen, hoe kan j e daarvan verlost worden?

  Groetjes C

  • Beste Charlotte,
   Door verder te gaan met de MIR-Methode, ga je jezelf zo sterk maken dat je hier geen last meer van gaat hebben. Is het je teveel, laat je dan een keer begeleiden door een MIR-Methode begeleider, om je ontwikkeling sneller te laten gaan.
   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 27. Heeye ik zie heel veel dingen die andere mensen niet zien, oa demonen, en andere wezens in de geest.Ik kan ook met demonen praten Maar omdat andere mensen dit niet zien en horen geloven ze mij ook niet echt, toch wil ik hier graag mijn verhaal over kwijt, heb je een tip voor mij?

  Groetjes C

  • Beste Charlotte,
   Het belangrijkste voor jou is dat jij mensen gaat ontmoeten die hetzelfde kunnen en die jou kunnen begrijpen. Wanneer je dit kunt, heb je een totaal ander leven dan de meeste mensen en is het heel belangrijk dat je goede begeleiding en begrip krijgt. Kijk ‘s op internet waar er nog meer mensen over praten, of stuur ons een email via ‘Contact’.
   Veel sterkte, maar vooral ook veel geluk gewenst!
   Mireille Mettes

  • Hoi, Ik neem ook veel andere wezens waar, vooral gedachtevormen of entiteiten en onbewuste gevoelens van anderen. Iedereen neemt op een ander niveau waar. Een ander die ook dingen kan waarnemen, kan ook weer andere delen van de werkelijkheid waarnemen dan jij. Als het goed is krijg je wel bevestiging dat je waarneming klopt, bij mij bv doordat bv mensen achteraf hun onbewuste gevoelens alsnog aan me vertellen, omdat ze in hun bewustzijn zijn gekomen, of doordat je achteraf hoort dat er in de geschiedenis ook daadwerkelijk iets is voorgevallen wat jij hebt waargenomen etc. Houd moed. Vooral je eigen geloof in je zelf is belangerijk. In mijn ervaring ( maar dat kan nog veranderen of voor jou heel anders zijn) kunnen anderen je vaak ook niet geloven omdat het hun bewustzijnsniveau overstijgt. Het zou natuurlijk fijn zijn als ze zouden zeggen, ik zie het niet maar ik weet dat jij een waarachtig persoon bent en ik geef je het voordeel van de twijfel, maar soms dan vormt jou geloven een bedreiging voor hun eigen overtuigingen, want die moeten ze dan aan de kant zetten en dat willen ze niet altijd. Het heeft in elk geval niets met jou te maken.

 28. Hallo Mirreille,
  Kun je je iets zeggen over beïnvloeding van de bloedsamenstelling, het optimaliseren van verhoudingen van de verschillende bloedcellen zoals witte bloedcellen en bloedplaatjes. Welke stappen zijn hier van belang? Welke stappen hebben hun invloed op spataders en de totale bloedcirculatie? Hartelijke groet, Adriana.

  • Beste Adriana,
   Je vragen vinden hun antwoorden in medische kennis. Je kunt daarover zoeken op internet. In de MIR-Methode wordt via stap 5 (alle tekorten aanvullen) en via alle 9 stappen gewerkt aan je immuunsysteem. Dat heeft z’n effect op de aanmaak van alle verschillende bloedcellen. Ook de vastzittende emoties hebben daar invloed op en zullen eraan meewerken dat bloedsamenstelling kan verbeteren. Het is voor mij ook nog de vraag of en hoe er effect is op spataders en de bloedcirculatie. Dat is voor mij nog niet duidelijk of en hoe de MIR-Methode daar effect op kan hebben. Mocht jij er ervaringen mee krijgen, zou je me dat willen laten weten?
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 29. Sinds september ben ik aan het mirren, ook ik werd in mijn jeugd ontkend vernederd en geslagen, dit gebeurde ook in mijn twee huwelijken, sinds korte tijd laat ik me horen, dit betekende dat ik met een paar vriedinnen en vriende ben gestopt, nu heb ik problemen met mijn dochter,ook naar haar spreek ik een andere taal, dat is ze niet gewend van mij, we hebben een time-out afgesproken dit ging gepaard met veel tranen, maar ik weet dat dit weer goed komt, met als gevolg dat we elkaar echt gaan accepteren, maar het kost me heel veel energie met veel verdriet, ook ik moet haar loskoppelen, ik voel me er toch goed bij, erg dubbel.
  groetjes Marian

  • Beste Marian,
   Mooi dat jullie een time-out hebben afgesproken! Ja, wanneer je werkelijk je hart laat spreken, kan het soms (tijdelijk) wat hard overkomen, maar soms kun je niet anders. Ik zie dat je een heftig leven achter de rug hebt, waarin je veel hebt moeten slikken en over je heen laten komen. Het ziet er naar uit dat daar nu een einde aan is gekomen en je heel krachtig voor jezelf gaat staan. Mooi!!
   Heel veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 30. Beste Mireille,

  Ik ervaar zelf dat het bij veel mensen een tijd is van loslaten, grenzen stellen en bovendien een weg van innerlijke vrijheid creëren, je eigen ik stap voor stap naar voren/buiten laten komen. Jezelf geheel accepteren hoe je bent en dit ook laten zien. Het is een stevig veranderingsproces en zoals elk mens anders is kan men ook vele verschillende reacties verwachten. Echter zeg ik steeds; het is niet de reactie zelf echter hoe jij ermee omgaat.

  Groetjes,

  Marion

  • Beste Marion,
   Ja, ik ervaar dat ook sterk dat veel mensen keuzes maken, loslaten en grenzen stellen. Het is een boeiend proces en inderdaad niet altijd even makkelijk. Ben het helemaal eens met je woorden ‘het gaat erom hoe je ermee omgaat.’
   Dank voor je aanvulling!
   Groetjes, Mireille Mettes

 31. ik ben [was] heel erg boos !Er is een kaakontsteking opgetreden en nu ben ik mijn kies kwijt ! Dit voelt als verlies. kwam het door de MIR-methode ? misschien heb ik nog teveel blokkades , maar weet niet goed of ik nog wel deze methode wil doen ?? De teleurstelling is groot !! graag reactie

  Groetjes
  Nellie

  • Beste Nellie,
   Ik kan me voorstellen dat je hier van baalt! Nee, de MIR-Methode is geen oorzaak van kaakontstekingen, maar brengt wel ontstekingen aan het licht. Kijk ‘s bij het artikel over ‘teleurstelling in de MIR-Methode’.
   Het is ook een idee om te kijken op internet naar wat ontstoken kiezen kunnen veroorzaken in je immuunsysteem. Ik hoop dat je er vrede mee kunt hebben dat je je kies kwijt bent en ik wens je toe dat het goed met je zal gaan!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 32. Hoi Mireille, vorige week heb ik ook gereageerd. Ik heb nog een vraag: iets wat denk ik ook hier in dit artikel een beetje terugvind. Ik voel me de laatste weken angstig worden. Omdat er allerlei zekerheden wegvallen (werk, zieke moeder, pleegdochter die niet kon blijven) en verwachtingen cq verwijten van zusjes. Kun je hier ook met MIR-Methode iets extra’s doen om mijn innerlijke kracht en zelfvertrouwen terug te vinden? Ik ben al een paar maanden bezig met de methode en merk dat het veel bij me losmaakt.
  Dank je. Dina

  • Beste Dina,
   Nee, je kunt niet veel meer anders doen dan de 9 stappen. Die doen al al het werk. Het kan goed zijn dat er tijdelijk een herschikking plaats vindt tussen jou en de mensen om je heen. Na die periode komt er meestal weer rust. Is het je teveel ga dan een keer naar een MIR-Methode begeleider. Die kan dan specifiek persoonlijke stappen voor jou uittesten.
   Veel geluk en sterkte!
   Mireille Mettes

   • In mijn jeugd ben ik op school misbruikt door mijn onderwijzer.
    Er is nooit over gesproken op een dag was hij weg en nooit meer terug gekomen.Mijn ouders hebben nooit iets gevraagd, het is gewoon doodgezwegen. Toen ik 55jaar was geworden heb ik het met mijn ouders besproken. Hun antwoord was,waarom heb je het niet tegen je Zus verteld. En toen ik hun aansprak op hun Verantwoording reageerde ze met wij doen het toch nooit goed in jou ogen.Einde gesprek, nooit meer iets over gezegd. Bij jou mail kwam dit allemaal weer boven. Erkenning, dankjewel.

 33. Hi Mireille,

  Dat is bijzonder dat ik de nieuwsbrief nu krijg. Ik heb net een afspraak met een vriendin afgezegd, een die ik maakte doordat ik me liet overvallen, wetend dat de vriendin daar boos op zou reageren. Het kostte me moeite, maar ben blij dat ik het gedaan heb.

  • Beste Karin,
   Mooi om te lezen! Zo merk je steeds meer hoe je in je kracht komt te staan en liefdevol voor jezelf kunt kiezen. Fijn!
   Veel geluk!
   Mireille Mettes

 34. Dag Mireille,

  Ik doe de MIR-methode nu anderhalve week. Alleen de stappen 5 en 7 zoals je aanraadde. Wel ben ik ook begonnen met EFT. Omdat ik nooit veel merk van dit soort zaken, dacht ik beide wel te kunnen combineren maar nu wordt ik omvergeblazen. Een beetje koorts kon optreden maar ik werd gevloerd met 39,8. Of zou het toeval zijn?

  Groet Pauline

  • Beste Pauline,
   Koorts is een heel goed teken! Het is misschien wel een idee om voor een van beide methodes te kiezen, om je lichaam rustig aan de tijd te geven om alle veranderingen door te voeren.
   Veel geluk en beterschap gewenst!
   Mireille Mettes

 35. Beste Mireille
  Allereerst wil ik je bedanken om deze methode met de wereld te delen. Het is zo gebruiksvriendelijk, snel en kosteloos, en zo helend. Ik voel de energetische weldaad en doe mijn stappen nog af en toe.
  Ook leuke artikels, die mij terug doen stilstaan bij gebeurtenissen in mijn leven en dat van anderen. Het artikel ‘niet geloofd worden’ doet me als ouder stilstaan bij mijn reactie op mijn dochter. Ik denk dat ik het nog beter kan..Bedankt voor de mooie inzichten!

  • Beste Beatrijs,
   Dankjewel dat je zo mooi naar jezelf als ouder kunt kijken! Ik ben blij voor je dochter dat ze bij jou is!
   Veel geluk en dank voor je lieve woorden!
   Mireille Mettes

 36. Hoi Mireille

  Ik ben vandaag 5 weken bezig aan verschillende dingen merk ik verandering de pijnen in mijn lichaam zijn een heel stuk minder ook dat ik meer vertrouwen in mij zelf krijg, ik blijf door gaan zolang als ik voel dat ik nodig heb, dat zal best nog lang zijn.Probeer in juni naar veldhoven te komen naar een lezing van jou ik kom uit Landgraaf en weet niet of hier ook lezingen geeft.

  groetjes Leonie

  • Hai Leonie,
   Wat fijn dat de pijnen in je lichaam wat minder aan het worden zijn! Ik hoop dat dit zo door mag gaan voor je! En misschien nog wel mooier dat je weer vertrouwen in jezelf krijgt, want dat is eigenlijk de basis van alles.
   In het najaar kom ik een keer naar Limburg.
   Heel veel geluk en succes in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • hallo ik begin ook vandaag weer was een tijdje gestopt omdat ik wilde zien hoe het doorwerkt voel me steeds krachtiger worden maar soms nog een onrustig gevoel

 37. Ik voel me over het algemeen sterker en vitaler, er komt meer uit mezelf als voor de MIR-Methode. Na ca 6 weken ben ik blij met dit resultaat. Gaat dit nog verder?
  Mireille bedankt, succes vanavond met de lezing.
  Lieve groeten Truus.

  • Beste Truus,
   Ja, het proces van de MIR-Methode werkt door. Kijk of je nog klachten heb waarvoor je de MIR-Methode wilt gebruiken. Ga er gerust mee door, zolang je vindt dat het nog beter kan.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 38. Beste mireille
  Raar dat op woensdag altijd een antwoord komt via jouw nieuwsbrief op wat mij bezighoudt. Ik doe de MIR-Methode nu bijna 5 maanden, ik voel de verandering doordat ik voor veel keuzes geplaatst word. Ik ben moe en kan veel niet meer aan waar ik mij vroeger voor inspande. Hoe lang duurt het eer alles terug aanvaardbaar word en ik mij niet meer in een rollercoaster voel,? Is het normaal dat reacties van mensen die ik vroeger probeerde te tolereren nu bloot en hard binnenkomen?

  • Beste Zoe,
   Hoe lang het duurt, verschilt per persoon, daar kan ik helaas niets over zeggen. Ja, het is normaal dat reacties van mensen harder binnen komen. Dat komt omdat je duidelijker begint te voelen waar je grenzen liggen. In die zin wordt het voor jou duidelijker wanneer iemand iets doet dat niet deugt. Je gaat er vanzelf in groeien dat je daarop steeds duidelijker gaat reageren.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • Beste Zoe,

   Het is herkenbaar wat je omschrijft. Alles komt veel harder binnen doordat mensen veel sensitiever aan het worden zijn en zo ook veel opener komen te staan voor alle invloeden van buitenaf. Een Genezings proces opent alles en haalt alles alle blokkades/oude pijnen omhoog zodat het kan worden Genezen. Wantrouwen is de weg naar Vertrouwen enz enz. Ik voel me dan energiek en dan weer heb ik last van extreme moeheid, migraine, rug/nekpijn etc etc. Het gaat stap voor stap echter stel we zouden alles in 1x moeten verwerken … dit zou teveel van het goede zijn.

   Groetjes,

   Marion

 39. Dag lieve Mireille,

  Goed dat je zegt dat je niet “zomaar” een ander mag behandelen als diegene dat niet
  weet. Immers, ieder mens heeft zijn eigen pad te gaan in het leven en bepaalt zelf wat
  goed is. Altijd toestemming vragen voor het contact want misschien is men er wel niet
  van gediend, van de bemoeienis- hoe liefdevol ook bedoeld. Sommige mensen zijn bang voor inmenging, voor dingen die ze niet zien en waar ze zelf geen controle over hebben. Dit zeg ik in het algemeen, niet om gelijk te krijgen. Het is een moeilijk onderwerp want wie heeft de wijsheid in pacht? Dank Mireille voor de nieuwsbrieven en je hulp aan zovelen. Het is prachtig om ZELF deze handelingen te doen zoals jezelf
  aaien en toespreken. MOOI dat je dit de wereld leert hanteren. DANK en Liefs, Helena

  • Beste Helena,
   Ja, graag gedaan. Ik ben erg blij dat zoveel mensen het willen oppakken en willen uitproberen! Het is soms het moeilijkste wat er is, om afstand te houden en niets te doen, hoe graag iemand ook zou willen. Dat is vaak de grootste valkuil van lieve mensen die niets liever willen dan geven.
   Hartelijke groetjes en veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • Hallo Helena,

   Dit ben ik helemaal met je eens. Bemoeienissen, hoe goed ook bedoeld komen niet altijd goed van pas. Ik ben iemand die wanneer ik hulp nodig heb er echt wel om vraagt en dan laat ik de ander vrij of hij/zij wilt helpen of niet echter mijn mening is een verwerkings proces is vaak iets heel persoonlijks en dan wil je je liever een tijdje terug trekken om Genezing te vinden. Zeker omdat thema’s zoals MIR .. Healing .. etc etc nog te vaak taboe zijn. Ik leg mensen weliswaar uit over het hoe en wat {wanneer mensen er open voor staan} echter wanneer je met je eigen proces bezig bent incl de klachten die erbij horen {zoals lichamelijke pijn, moeheid, etc} dan heb je al minder energie en heb je je eigen energie ook nodig om te Genezen .. dit is een kwestie van grenzen stellen en goed voor jezelf opkomen en zorgen.

   Groetjes,

   Marion

   Kerkrade

   • Hallo Marion,

    Dank voor je reactie, erg duidelijk gesteld. Het is natuurlijk een heel “breed”
    gebied deze vorm van anderen verbetering te willen geven. Want gebeurt dit vanuit
    het Ego (kijk mij eens) of vanuit je hartewens? Een gebed bijvoorbeeld naar de Engelen of God of het
    Universum (what’s in a name) is iemand te willen helpen zonder de wens dit
    vanuit egocentrische bedoelingen te doen maar vanuit de vrijheid naar de ander en
    uit respect voor de vrije wil van diegene die je wilt helpen. Ik hoop dat ik het goed zeg en dat duidelijk is dat ik niet het Ego afkeur maar dat we wel voorzichtig moeten zijn met inmenging door onze wil op te leggen aan het wezen van de ander. Toch zijn we allemaal maar op weg en dit gaat met vallen en opstaan. Ik merk wel dat het helpen van anderen op welke manier dan ook voor je eigen welzijn
    ook gunstig is. Niet dat je het daarom moet doen maar wel voor de vooruitgang van ons aller bewustzijnsproces. Leuk als er gereageerd wordt want al doende leert men.
    Hartelijke groet van Helena.

 40. De tranen stromen over mijn wangen!! Zeer goed verwoord en beschreven.
  Ik ben nog niet helemaal van de gevoelens af, zoals je ze hier boven beschrijft, maar ben op de goede weg. Het is best beangstigend, als je al jaren naar de verwachtingen/waarheid van geliefden leeft en je kunt nu naar je eigen waarheid leven en in je eigen waarheid geloven. Denk dat deze angst er de afgelopen tijd ook voor gezorgd heeft dat ik de MIR methode op een laag pitje heb gezet. Ben toevallig vandaag weer begonnen!!

  • Hai Miranda,
   Ja, soms is het juist de angst dat we mensen gaan verliezen, waardoor we niet verder willen groeien. Uiteindelijk kun je niet anders dan trouw zijn aan je eigen gevoelens. Ben blij dat je weer begonnen bent!
   Veel geluk!
   Mireille Mettes

  • Lieve Miranda, ik herken het zo. Mijn man met wie ik al 30 jaar getrouwd ben vind mijn bezig zijn met spirituele zaken maar onzin. Vind dat ik veel te snel dingen geloof. Ik word zo kwaad dan en zeg dat ik wel blond ben,maar niet dom en dat ik mijn hele leven al bezig zijn met het onderzoeken wat ik interessant vind.doordat ik het gevoel heb dat hij me O ondermijnt heb ik ook de MIR methode weer op een lager vuurtje gezet terwijl ik van binnen echt verder hier mee wil! moeilijk dilemma!!

   • Hoi Carla,

    Laat het alsjeblieft geen dilemma worden en doe gewoon wat jij voelt dat goed is. Je bent hier op aarde in de eerste plaats om jezelf te ontwikkelen en ieder ander heeft zijn eigen weg te gaan. Als je je gevoelens negeert doe je jezelf tekort en krijg je hier vroeg of laat klachten door. Misschien reageert je man zo omdat hij er diep van binnen bang voor is of hij is er gewoon nog niet aan toe. Maar laat hem gewoon maar praten en probeer niet kwaad te worden maar erboven te staan. Mijn man vindt alles wat ik doe om mezelf te ontwikkelen bijzonder interessant maar zelf doet hij er niets mee. En één keer in de zoveel tijd zegt hij dat hij er niets van gelooft. Ik denk dat het dan voor hem op dat moment te dichtbij komt! Maar ik laat hem in zijn waarde en probeer hem niets op te dringen. Zelf ga ik lekker door en het voelt heerlijk. Zo inspireer je andere mensen onbewust met je houding en je uitstraling!
    Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen of geruststellen.

    Groetjes,
    Jorien

 41. Beste Mireille,
  Dat kan ik zeker merken,ik voel al een tijdje dat er een verschuiving van binnen plaatsvindt:ik word steviger en kom beter in mijn vel te zitten. Ik doe de MIR methode nu 4 maanden(kan dat wel zo lang?).
  Ik ben wel nog steeds verkouden,maar voel me toch veranderen. Kan ik er gewoon nog mee doorgaan:1 keer per dag doe ik nu de 9 stappen. Of is het goed om even te stoppen en later weer door te gaan.

  Hartelijke groet,
  Wicky Steevensz

  • Beste Wicky,
   Wat fijn dat je al zoveel veranderingen merkt! Wanneer je immuunsysteem weer helemaal versterkt is door de MIR-Methode, zal de verkoudheid zich ook gewonnen geven. Ja, je kunt gerust doorgaan met de MIR-Methode. Ik heb dat ook veranderd bij de veel gestelde vragen: zolang je nog klachten hebt, is het beste dat je gewoon 2x per dag doorgaat.
   Heel veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 42. Ik ben deze week begonnen om een vriend die zeer ernstig ziek is te behandelen. Hij is slapende. Maar ik heb een foto van hem en maak zo contact. Ik noem ook zijn naam. Voelt goed en ik heb vertrouwen dat het overkomt.

  • Beste Loes,
   Veel sterkte met je ernstig zieke vriend. Weet hij dat je hem behandelt, want dat is wel van belang. Zie de veel gestelde vragen hierover.
   Heel veel succes en sterkte!
   Mireille Mettes

   • hoi mireille,
    Een paar dagen geleden was ik opeen feestje.
    Ik vertelde eigelijk wat ik voelde over mezelf en hoe ik daar mee bezig ben:o.a.met de MIR methode en focussen,later op de avond begon ik me in hun kring opgelaten en buitengesloten te voelen.Ik werd verdrietig en raakte in de war .het was n heftige ervaring ,die veel in me losmaakte,ik zei hoe ik me voelde en ben weg gegaan,Ik heb ieder nog gedag gezegd,vind ik heeel stoer van mezelf)en bende deur uitgestapt.

    • Beste Rose,
     Poeh, dat was een hele krachtige daad! Wat knap dat je deze stap hebt gezet en hebt kunnen laten zien wat het met je deed. Ik hoop van harte dat het een vervolg gaat hebben met een paar mensen die jou graag willen begrijpen.
     Heel veel succes!
     Hartelijke groetjes,
     Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.