Home » Artikelen » 37. Loslaten, opruimen en weggooien

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

37. Loslaten, opruimen en weggooien — 89 reacties

 1. Heerlijk cadeau weer. Volop bezig met loslaten. Mijn lijf had oud zeer letterlijk opgeslagen, met liefde heeft mijn vriend ze eruit geduwd,kneed. Enz…
  Geregeld naar alternatief genezer als apk.
  Nu mag mijn lichaam de laatste beschermlaag die ik eraan had gegeten nog loslaten. Al veel gewicht letterlijk en figuurlijk kwijt. Ben veilig, beschermd.woon samen met lieve man (niet gedacht na 13 j alleenst.mama in bijstand)
  Nu mag lichaam laatste stuk opruimen. Dank voor bescherming toen, nu niet meer nodig.

 2. Loslaten HET grootste probleem bij mij. Ik ben hoogsensitief en hecht me aan alles! In alles zit voor mij een emotionele waarde en kan daarom nergens afstand van doen! Als kind had ik dit al zelfs als mijn vader een andere auto kocht had ik moeite om afscheid te nemen van de oude omdat het een gezicht en “ figuur “ was geworden en dus voel ik me altijd schuldig als ik iets weg doe wat ik bijv van iemand heb gekregen waar een verhaal aan zit ! Doe de mir methode misschien te onregelmatig maar vraag me af of het bij hoogsensitief ook werkt. Ik kan op alle gebieden niet loslaten of het nu spullen zijn of mensen de pijn die ik daarvan ervaar is te overweldigend!daaruit vloeiend last ban depressie en paniekaanvallen Is dit herkenbaar? Vr Gr Priscilla

  • Beste Priscilla,
   IK zie veel HSP-ers, en juist door het echt elke dag doen van de MIR-Methode zijn zij beter in staat tot loslaten, dus mijn advies, doe het echt elke dag, hardop, en help je jezelf te ontspannen, jezelf gerust te stellen. Veel plezier met loslaten gewenst! Zelf merk ik hoe fijn het is, minder spullen, minder eten zelfs, minimaliseren etc..hartelijke groet van Marjolijn B.

  • Heel herkenbaar Priscilla!ben ook hoog sensitief! en heb problemen met loslaten van mijn kinderen en kleinkinderen waar ik tot voor 2jr. bijna elke dag graag oppas Oma voor was, door mijn depressie is er veel mis gegaan. waar mijn kinderen geen begrip voor hebben, ook onze jongste kind is hoog sensitief. Doe de MIR methode nu al enkele maanden en herken er wel dingen in van opruimen alleen het loslaten is bij mij erg moeilijk. suc6 met vriendelijke groet, Jojanneke

 3. Dag Mireille,

  Ik merk dat ik grote angst voel bij het woord ‘loslaten’. Ik heb altijd grote moeite gehad met loslaten, want wat ik kende was de enige zekerheid die ik had in een verder heel onveilige omgeving. Ik kan niet tegen afscheid nemen, ik kan geen controle loslaten.

  Daarom heb ik als stap nul, dus vooraan in de negen stappen, de woorden:
  “Controle loslaten, vertrouwen hebben” toegevoegd. Ik heb maar weinig vertrouwen in mezelf, maar heb ook niet echt vertrouwen dat het ooit goed komt met mij. Ik zie mezelf echt als een soort levenslange ‘ze-redt-het-net-niet’ mislukkeling. Een eeuwige sukkel bij wie het steeds nét niet lukt. Ik hou het zelf niet vol, of ik heb grote pech (bijvoorbeeld met het vinden en houden van werk). Het is tot nu toe nog nooit goed blijven gaan, dus ik heb er geen vertrouwen meer in dat dat kan. Dat je ook zelf kan sturen in wat je gebeurt, dat je daar niet per se slachtoffer van bent. Terwijl ik het met mijn koppetje allemaal heel goed weet, voelt het nooit zo. Ik geloof iedereen die zegt dat je het zelf beter kunt maken, dat je beslissingen neemt en dat dingen je dus niet overkomen. Dat je dus zelf kunt sturen. Dat het goed kan zijn en blijven. Niet dat het leven een groot paradijs is, maar ook niet dat je standaard neutrale gevoel is dat je overal in mislukt. Een gezonde, volwassen balans. Ik baal ervan dat het me maar niet lukt. MIR-ren helpt wel tegen het balen, moet ik zeggen. Steeds als ik de negen stappen doe voelt het in elk geval alsof ik mezelf een beetje liefde en aandacht geef die ik altijd heb gemist en waar ik ongelofelijk naar heb verlangd, dus dat is iets. Ik heb alleen nog geen echt resultaat, het lijkt een grote, diepe wond te zijn en ik ben van nature ook nogal ongeduldig.

  • Beste Nienke,
   Het is je recht om blij met jezelf te zijn, als de MIR-Methode alleen nog niet genoeg helpt, ga dan eens naar een hypnotherapeut, deze kan je helpen je overtuigingen sneller los te laten, en krijg je suggesties in je onderbewuste zoals: ik, Nienke ben helemaal o.k. en ik voel liefde en vertrouwen om alles om mijn eigen manier te doen.. en nog veel meer van deze fijne helpende suggesties. Wens je veel (zelf) liefde, hartelijke groet van Marjolijn B.

   • Dank je wel Marjolijn. Zoals je merkt ben ik nogal een hark in het reageren op vriendelijkheid, ik wacht er heeeeel lang mee.

    In elk geval bedankt voor je ‘luisterend oog’ zullen we het maar noemen 🙂

    Het is toch prettig om een beetje bevestiging te ontvangen. Als het er op aan komt, lijkt het toch alsof iedereen elkaar op de wereld het beste gunt. Tenminste de meeste mensen wel. Alleen zijn we het niet altijd eens over wat het beste is.

    Ik ben intussen twee keer onder hypnose geweest en heb wel enig resultaat gemerkt, ben er in elk geval wel een stuk meer van overtuigd dat ik niet heb verdiend wat ik heb meegemaakt, dat het geen straf is voor wie ik ben. Ik ben er gewoon, schaduw en al. En ik heb net als iedereen recht op liefde. Ik heb alleen moeite met liefde ontvangen, ik vertaal veel als een persoonlijke aanval. Dat is jammer. Ik kom namelijk niets meer tekort.

    Zouden behalve hypnotherapie, want dat kan ik me nu helaas niet veroorloven, ook bijvoorbeeld affirmaties kunnen helpen? Of doe ik dat eigenlijk al met de MIR-methode..

    Een andere overtuiging die intussen wortel heeft geschoten in mijn hele wezen: het gaat alleen gebeuren als je het doet. Niet over denken, niet over praten, maar doen. Ik werk nu veel om uit mijn schulden te komen, ik kan nu mijn rekeningen betalen. Nog niet sparen, nog niet het grote gat opvullen, maar de schuld wordt in elk geval niet nog hoger en dat is alvast stap 1.
    Als ik van een bepaalde kamer of lade of kist een grote troep heb gemaakt (wat bijna altijd gebeurt na een tijdje) dan zit er inderdaad maar 1 ding op: opruimen. Meestal krijg ik dan eerst een totaal onverklaarbare paniekaanval. Zodra ik die heb uitgezeten en ik begin komt er wat rust en krijg ik zelfs plezier in het sorteren en alles een plek geven. Daarna is het alleen nog een kwestie van bijhouden: elke week een rondje door het huis om te kijken of alles nog op de goede plek ligt, of er geen ruimtes zijn dichtgeslibd.

    Je zou denken dat dat heel makkelijk is, maar ik heb dat blijkbaar niet van nature. Ik stop ruimtes helemaal vol. Ik zal dat dus elke week opnieuw moeten herhalen om te voorkomen dat het té grote stapels worden. Maar de overtuiging: je komt er alleen vanaf door er iets aan te doen was echt een eye-opener voor me, hoe simpel het ook is. Dat het simpel is, betekent ook niet dat het makkelijk is. Maar het scheelt enorm moet ik zeggen.

    Alleen de schuur en de zolder nog, en dan heeft alles een goede plek in ons huis. De stappen gaan zo langzamerhand in de juiste richting.

    Hoe gaat het met jou, Marjolijn en hoe kwam jij zo bij dit artikel terecht?

 4. Lieve mireille,

  Ik ben begonnen met stap 5 en 7. Iedere dag moet ik wel
  Huilen. Er word volgens mij al veel opgeruimd. Ben nog wel angstig. Klopt dit,

  Lieve groet anita

  • Beste Anita,
   Ja dat zou kunnen. Dat wordt ook pas aangepakt als je alle 9 stappen gaat doen. Houd vol en als het te zwaar wordt, gewoon op de 9 stappen overgaan. Dan pak je alles in z’n geheel aan. Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 5. Opruimen. Hoeveel ik opruim en wegdoe thuis. Het blijft steeds komen. Het huis geraakt precies nooit leeg en van mij.

  • Beste Reyke,
   Misschien kun je eens kijken naar wat je in huis haalt? Doe je dat zelf? Doet iemand anders dat? Laat je je verleiden? Is er iets waardoor je steeds weer wilt verzamelen? Wil je iets stillen in jezelf?
   Groetjes! Mireille

 6. Lieve Mireille,
  wat ben ik enorm blij dat ik de MIR methode ben tegengekomen en dat jij het met ons deelt natuurlijk, ik ben je eeuwig dankbaar!
  Als lange tijd zat ik slecht in m’n vel. Van nature ben ik echt een vrolijk persoon maar de afgelopen jaren was ik steeds vaker echt chagrijnig. Bah! Ik weet het aan een beginstadium van de overgang, hormonen die van slag zijn, mirene spiraal pfff heb van alles bedacht, geprobeerd, hormooncursussen gevolgd, voeding aangepast en heel veel gelezen. Ook ben ik wat kilo’s aangekomen terwijl ik echt heel bewust met voeding bezig ben, het ging er niet af!
  Ik was wanhopig en ben toen voor de zoveelste keer het internet opgegaan. Daar kwam ik bij recencies van mensen tegen: stap 6 van de MIR methode zou hier goed bij helpen. En toen kwam ik in aanraking met de MIR methode. Nu 7 weken bezig, heel m’n huis is opgeruimd, schoon, en nog veel belangrijker, ik ben m’n oude ik weer! Bruis van de energie, vlieg nog net niet weg. Een leukere partner en moeder! En ja, ik verlies zelfs gewicht! Ik ben hier zo blij mee!! En eerlijk is eerlijk, ik was wat sceptisch toen ik het las/zag maar erg wanhopig. Dus toen ik begon verwachtte ik helemaal niets totdat ik na zo’n 4 weken het verschil heel duidelijk merkte! Nu vertel ik het verder omdat ik het anderen ook gun. En ik ga er zeker mee door. Mireille, nogmaals heel erg bedankt!!
  Veel liefs, Carla

  • Beste Carla,
   Ik ben ontzettend blij dat je het een kans hebt gegeven en ondanks je (gezonde!) scepsis het tóch geprobeerd hebt. Hoe heerlijk moet het nu voor je zijn als leukere partner en moeder!
   Veel geluk met z’n allen!
   Groetjes, Mireille

 7. Hallo Mireille,
  Ik zat deze nog na te denken wat de MIR voor mij doet.Ik wist het niet.Was me er nog niet bewust van haha.
  Maar, ik heb al verschillende “verplichtingen”afgezegd. Bekijk ook elke dag of iets echt wel nodig is om te doen. Daar heb je het al: loslaten.
  En ik kom nu net teruggereden van een afspraak. Er kwam niemand aan de deur.En ik ben eindelijk eens boos in plaats van verdrietig.Heb even lekker heeeeeel hard geschreeuwd in de auto. Hehe,dat lucht op.
  Ga ik vaker doen 🙂

 8. dag Mireille,
  zondag ll heb ik oude dingen verbrand, papieren,
  een boze brief aan mijn ouders en ex overleden man die ik reeds een tijdje terug geschreven had ik was zo boos op alles en iedereen
  en nu,vandaag ben ik heel erg verdrietig, en down, angstig,
  soms zie ik het helemaal niet meer zitten
  ik ervaar ook lichamelijke klachten, misselijkheid, darmproblemen vandaag
  enig advies ?alvast bedankt

  • Beste Nellie,
   In de psychologie komt het verdriet uiteindelijk onder de boosheid vandaan. Zie het dus als een goed teken dat je aan het afpellen bent! Geef jezelf tijd om dit te verwerken. Praat er met iemand over, als je wilt, en wees extra zorgzaam voor jezelf vandaag. Grote kans dat het minder gaat worden. Als deze gevoelens lang aanhouden, ga dan gerust een keer naar je huisarts of een MIR-Methode begeleider om het te bespreken.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Dank je Mireille,
    Morgen heb ik contact voor eerste maal met een MIR-Methode begeleidster
    Kon het even niet meer aan.

    • Beste Nellie,
     Goed gedaan! Veel sterkte!
     Groetjes, Mireille

 9. ik heb een vraag aan u die MIR-Methode en de nieuwsbrief en de begeleidins emails kost dat wat als ik vragen mag ? gr marian

  • Beste Marian,
   Nee, de MIR-Methode is gratis, de nieuwsbrief en begeleidingsmailtjes ook. Ik hoop van harte dat het u goed zal doen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 10. Lieve Mireille, gisteren was de jaarlijkse herdenking op de Nürburgring waar de as van mijn zoon is uitgestrooid.Ik had al 4 jaar een servetje/tissue met al mijn tranen van de eerste herdenking, het afscheid, in mijn tas. Telkens ik dacht wegermee, stopte ik t weer in een hoekje.Gisteren heb ik het daar ,aan het circuit verbrand.. Symbolisch loslaten, ja ! Het voelde goed. Het was er druk ,mooi weer ,maar mensen namen wat afstand en lieten me doen..Hier en daar kreeg ik een knikje en een glimlach van wildvreemden alsof ze het begrepen..Knuffel x

  • Beste Ineke,
   Het moet een zwaar, intens verdrietig en tegelijkertijd ook een beetje opluchtend moment zijn geweest. Ik wens je enorm veel sterkte met het verlies van je zoon en hoop van harte dat je fijne mensen om je heen hebt die je kunnen troosten. Dat het gemis aan hem draaglijk mag worden. Prachtig dat je het zo symbolisch hebt kunnen loslaten. Ik wens je alle sterkte van de wereld!
   Liefs,
   Mireille

 11. Ik ben niet zo een kei in het 4 weken vast vol houden iedere dag maar heb het nu toch al een paar keer gedaan afgelopen weken ( niet iedere dag dus 2x) en ik merk dat ik veel meer energie en zelfvertrouwen beb gekregen. Het maakt me echt veel veel minder uit wat mensen van me denken. Dit was echt een heel erg groot probleem. Ik ga echt met sprongen vooruit. Me zelfbeeld over me uiterlijk en innerlijk zijn heel erg verbeterd. Ik val zelf af sinds jaren op t zelfde gewicht te blijven hangen en veel me best er voor gedaan hebben. Ik ben super blij. Nu 4 weken gaan volhouden. Heb wel last van stemmingswisselingen meer herkenbaar? Is dat normaal?

  • Beste Carmen,
   Ik ben erg blij voor je dat je de verbeteringen zo duidelijk merkt! Wat een mooie verbeteringen in je leven! Ja, de stemmingswisselingen is heel normaal. Zie het maar als het loslaten, laagje voor laagje van oude emoties.
   Veel geluk!
   Groetjes,
   Mireille Mettes

 12. Beste allen,

  Ik ben nu 2 dagen geleden begonnen met de MIR-methode. Wat mij is opgevallen is dat ik heel slecht slaap. Ik ben elke nacht rond 3u wakker en daarna weer rond 5u. Ik ben ook erg moe. En rond 13.00u ben ik echt kapot en moet dan echt mijn bed in. Ik voel dat ik minder kracht heb.
  Klinkt dat iemand bekend in de oren?

  Mvg,

  Sabiena

  • Hallo Sabiena,

   de tijdstippen die je noemt doen direct denken aan meridianen.
   in 24 uur is steeds 2 uur een bepaalde meridiaan actief.

   Even kort door de bocht:
   3 uur (tot 5 uur) = long = verdriet, ruimte innemen (genoeg levensadem)
   5 uur (tot 7 uur) = dikke darm = (moeite met) loslaten
   13 uur = begin hartmeridiaan = gekwetstheid/teleurstelling/afgewezen.

   Je kunt zelf meer hierover vinden door te zoeken op ‘meridiaanklok’.

   Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Harte. groet, Anita (Persephone, Leiden)

   • Beste Anita,

    Dank voor je bericht. Na bovenstaand bericht ben ik gestopt met de MIR-Methode omdat ik mij echt depressief voelde en past had van enorme angsten.
    Vanochtend keek ik in mijn mail, want kreeg wel altijd de nieuwsbrieven en opende dat mailtje. Even dacht ik weer te willen beginnen met de MIR-Methode. En kort daarna kreeg ik je bericht. Dat kan geen toeval zijn!

   • Ook ik word vrijwel altijd om 3 uur even wakker en moet dan plassen. Daarna rond 6 uur want dat is de tijd dat ik opsta. Na de lunch stort ik rond 12 uur al jaren finaal in. Een verkwikkende korte slaap geeft me gelukkig weer een ‘nieuwe dag’. Er is bij mij sinds het overlijden van mijn partner nu bijna 6 jaar geleden nog steeds heel veel verdriet. En verder is de enige wijze om mijn woning leefbaar te houden om niets te kopen voordat iets echt totaal helemaal versleten is. Ik zie in elk voorwerp namelijk gebruiksmogelijkheden en krijg regelmatig van anderen spullen toegestopt, waarvoor ik dan weer allemaal ideeën heb. Soms worden de voorwerpen dan ook snel ingezet, maar vaak staan ze jaren te wachten tot er iemand voorbij komt die ze ergens voor nodig heeft. Of tot ik tijd heb om ze daadwerkelijk te gebruiken. Ik moet dus regelmatig mijn hele huis omspitten om te weten WAT ik nu eigenlijk heb. Heel af en toe gaat er dan wat naar de kringloop. Alleen bleek tot nu toe dat er dan vaak heel snel iemand op mijn pad kwam die ik er mee had kunnen helpen. Ik baal dan enorm. Dus nog meer weerstand om tot opruimen te komen. Mijn huis is gelukkig ruim genoeg, dus voorlopig heb ik voor mezelf nog leefruimte genoeg. Maar iets terugvinden als ik het nodig heb, is een groot probleem. Zelfs plakkertjes op de kasten, bestanden in de computer helpen allemaal niet. Het wordt steeds weer een zoekplaatje. Even snel iets wegleggen en alles wat zo geordend was, ligt weer door elkaar. En vaak is er niet de puf om het wel goed te doen helaas. Ik erger me hier vreselijk aan. En MIRren dat ik al zo’n jaar of 7 regelmatig doe, heeft wel mijn lichamelijke gezondheid enorm verbeterd. Psychisch en opruimenergie heeft het me nog niet opgeleverd helaas.

 13. Ik ben dit weekend zomaar mijn kledingkasten aan het ruimen geweest,ben er een best poos mee bezig geweest,maar jongens wat voelde dat bevrijdend en wat krijg je daar een bult energie van, ongelooflijk!!!!!
  Dank je wel voor de methode, het begint zachtjes aan al te merken wat het doet!!!!

 14. Hallo Marielle
  Opruimen in dit huis en in het gezin moet al jaren en ben ik ook al even mee bezig. Ik doe de MIR methode nu 4 weken en merk dat ik gestaag ga opruimen, maar met een rustiger, minder streng gevoel. Elke kleine stap is er 1. Ik geef mezelf een compliment voor wat er wel is gebeurt en dwing mezelf niet persee elke dag iets te doen. Dat komt goed uit want ik zit nog heel laag in mijn energie door lever disfunctie en hersenschudding.
  Wel merk ik dat ik veel verdriet voel tijdens het opruimen, vooral van mijn eigen spullen. Ik voel dus dat ik vooral dat niet te gehaast kan doen. Ik Ben benieuwd waardoor dat verdriet komt. Ik heb veel heel lang bewaard.
  Ik ben een erg creatief mens, heb er ook mijn beroep van gemaakt en bedenk dus steeds wat ik er allemaal mee kan. Dat was eerst een reden om het niet te hoeven weg te gooien, nu voelt het als opdrachten aan mezelf en geeft een vermoeid gevoel. Ook wil ik alles een goede bestemming geven, verkopen of weg brengen, ook dit stagneert de boel en maakt moe. Heb je een suggestie voor mij om liefdevol doch rigoureus te mogen en kunnen wegdoen?

  • Beste Maartje,
   Volgens mij ga jij zelf de wegen voelen, vinden of aantrekken hoe je je huis meer opgeruimd krijgt. Vertrouw op jezelf, want je bent prachtige liefdevol bezig.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 15. Beste Mireille,

  Een jaar geleden ben ik ziek geworden ,hartpatient
  Ik had geen zin meer in t leven er was echt bijna niets meer dat me kon bekoren.Op een dag kreeg ik een boek in handen waarin een artikel stond over uw methode he dacht ik als t zo simpel is ga k t proberen en het heeft echt geholpen veel van mijn vroegere problemen heb k nu kunnen loslaten en nu ga k terug vrolijker door t leven.
  K zal nog veel tijd nodig hebben om alles te kunnen loslaten maar ik kom er wel dat voel ik.

  Ik wil je bedanken en ga zeker met de methode door als k er behoefte aan heb,ben er oprecht blij mee werkt beter dan veel
  medicatie . Bij de cardioloog mocht ik minderen met medicatie nog slechts 1 pilletje per dag
  de oogarts verstond niet waar mijn glaucoom heen is ,is t toeval of niet ??
  ook voor t eerst bij de tandarts goed nieuws ;alles prima in orde
  U ziet t kan niet beter ben echt blij en hoop dat t zo verder gaat.

  nogmaals bedankt dat u zoveel mensen zomaar kosteloos helpt
  de wonderen zijn de wereld toch niet uit

  groetjes Joske

  • Beste Joske,
   Wat een opmerkelijke resultaten heb je weten te boeken met de MIR-Methode! Ik ben erg blij voor je! Dat vele mensen je daarin mag mogen volgen!
   Veel geluk en verdere groeiende gezondheid!
   Mireille Mettes

 16. Hallo

  Ik pas de methode al een tijdje toe en ik ben stom verbaasd het werkt inderdaad .Ik voel me op alle vlakken beter en ook als ik op onderzoek moet (namelijk hart patiente)krijg ik steeds goed nieuws kan niet beter .
  Hartelijk bedankt en vele lieve groetjes uit kortenberg

  • Beste Joske,
   Zou je jouw resultaten op de pagina ‘Resultaten’ willen schrijven? Ik ben erg nieuwsgierig wat er precies verbeterd is. Ben erg blij voor je!
   Groetjes, Mireille Mettes

 17. Ik heb de MIR-Methode nu 6 weken gedaan. Ik merk vooruitgang. Ik had agorafobie en veel lichamelijke klachten {hoofdpijn ik gebruik psychiatrische medicijnen ik ben heel lang in de psychiatrie geweest. maar ik merk ook dat ik zelf wel moet werken aan de ruwe kanten .vooral het wissen van negatieve beelden uit het verleden {er is 15 jaar geleden een zware gewelddaad op me gepleegd, wat nu allemaal wil los komen. toen een vriendin mij vertelde over de MIR-Methode was het liefde op het eerste gezicht. Louise Hay heeft mij ook veel geboeid, want haar boeken zijn ook oprecht en eerlijk, maar de MIR-Methode lijkt me veel goeds te doen. Ik weet niet hoe ik kan genezen want dat zit dieper in mij denk ik, maar de 9 stappen geven een bevrijd gevoel. Mireille heel veel dank voor deze positieve kans en ik hoop een goede ambassadeur te worden, en natuurlijk geef ik hem door naar mensen in mijn omgeving! Groeten; André P.

  • Beste André,
   Ik wens je heel veel sterkte en geluk! Dat vele oude beelden en gevoelens maar mogen oplossen en je een bevrijd leven mag leiden!
   Groetjes,
   Mireille Mettes

 18. Lieve Mireille,
  Ik deed een tijdlang MIR-Methode en het fijnste vond ik de ontwikkeling van eigenliefde. Toxische dingen opruimen. Dat is mijn relatie. Ik weet het al heel lang. We weten werkelijk geen uitweg dan opbreken. Ik weet dat dat goed is, maar het is zwaar. We zijn elkaar al lang geleden kwijtgeraakt en weigerden om exen te worden, maar zien nu in dat het niet langer kan. Want als er geen liefde is, dan kan je niet geven. Ik ga gauw weer met de MIR-Methode aan de slag om mij, ons te begeleiden in dit afgrijslijk proces, waarin we ook beiden dankbaar zijn voor de mooie tijd die we hebben gedeeld.

  • Lieve Karin,
   Wat een heftig proces. Ik wens jou en je partner heel veel sterkte hiermee!
   Groeten, Mireille Mettes

 19. Ik heb de MIR-methode nu 5 weken gedaan en ga er nog een tijdje mee door, om meer te kunnen opruimen.
  Ik heb een dystrofie voet en heb al 1,5 jaar klachten de MIR-methode heeft een goede invloed op mijn dystrofie.
  Groeten Diny

 20. Grappig; ik dacht dat dat opruim-effect bij mij niet op was gegaan, tot ik bedacht dat ik, vlak na het eind van de MIR methode, een enorme kast heb laten bouwen waar nu eindelijk alle loszwervende spullen in zitten!

  • heel grappig,precies hetzelfde.Onbewust alle kasten opgeruimd!!

 21. Tjee Mireille, dat wist ik niet eens. Meende werkelijk dat ik het zelf had bedacht. Ik heb lijstjes aangelegd, met klussen.
  Naaidoos opruimen, hobbykast opruimen, toiletkast opruimen en ga maar door. Ieder kastje, doos en hoek komt aan de beurt. Wat een zalig gevoel. Dank je voor je nieuwsbrieven en hetgeen je met ‘ons’ deelt.
  Hartelijke groet: Marianne

  • Agaath,
   Mijn hele huis opgeruimd het heeft me zo,N goed gevoel gegeven. Heb ik dat te danken aan de MIR-Methode? Ik doe het elke dag en word er rustig van.

 22. Beste Mireille, ik ben met de MIR methode begonnen in oktober 2013 en pas ze nog regelmatig toe. Ik voel dat er heel veel beweging komt in mijn leven. Al jouw nieuwsbrieven zijn stuk voor stuk erg interessant en toepasbaar waarvoor hartelijk dank. Ben nu sinds 2 weken in ziekenverlof wegens te veel werk met te veel stress en daarbij komt ook nog de dagelijkse file van min. 1u15 (enkel!) – bij de dokter ben ik pas gecrasht in een huilbui waarbij ik bijna geen woord meer kon uitspreken en mijn lichaam verlamd aanvoelde – conclusie : ik ben veel te ver over mijn grenzen gegaan en heb 1 maand ryst voorgeschreven gekregen. Dit werd beaamd tijdens een shiatsu behandeling waarbij mijn energiebanen op verschillende plaatsen pijnlijk geblokkeerd waren – en dit zou niet met 1 maand rust opgelost zijn. Ik overweeg sterk om mijn ontslag te geven maar dan komt het rationele weer naar boven – ik ben 55j. werk 4/5 en ben bang om wegens mijn leeftijd geen werk meer te vinden en het financieel moeilijk te hebben… desalniettemin weet ik wel dat mijn gezondheid toch belangrijker is … dit alles maakt me erg onzeker en geeft dan weer stress … ik kan niet in ziekenverlof blijven dit zou niet fair zijn tegenover mijn werkgever maar vooral niet tegenover mijn collega(‘s). Ik zou het liefst iets totaal anders willen doen (dan management assistente) maar dat is juist het probleem ik weet niet juist wat …Ik voel dat ik eerst tot rust moet kunnen komen vooraleer ik kan beginnen werken aan mezelf en aan een nieuwe loopbaan … Graag jouw advies. Liefs Joëlle

 23. Ben nu week bezig en mijn urine ziet er niet uit, dus heerlijk aan het detoxen, nu nog al mijn extra ballast in huis, ik laat het beslist weten, als dat ook aan de beurt komt!
  Warme groet,Elizabeth

 24. Lieve Mireille,
  Alleeerste duizend dank voor jou toewijding en tijd die jij neemt voor ons allemaal!! wat een bijzonder missie!!
  Mijn leven is al een tijdje een Groot opruiming maar nu met MIR,, heel anders en evenwichtiger!!!
  Ik dank je voor dit cadeau!!
  Warme en lieve groet,
  Elvia

 25. Mireille,
  Hoe krijg je het steeds weer voor elkaar om iedere nieuwsbrief op het juiste moment te versturen? De laatste maanden steeds weer een toepasselijk thema!
  Groetjes. Betsy