Home » Artikelen » 73. Eenzaamheid: gebrek aan verbinding

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

73. Eenzaamheid: gebrek aan verbinding — 180 reacties

 1. Sorry, ik heb echt het gevoel dat niemand mij mist en ook niemand op mij zit te wachten en dat ik nergens voor nodig ben.

  • Beste Pieter,
   Dat klinkt best pittig. Zou je misschien willen vertellen waar jij interesse in hebt? Dat mensen contact met jou kunnen opnemen als ze dezelfde interesses hebben?
   Wat voor soort denkbeelden heb je? Misschien zijn er gelijkgestemde mensen te vinden?
   Ik geloof er wel in dat je ergens voor nodig bent hier op aarde!
   Groetjes en sterkte,
   Mireille

 2. Ben al een tijdje bezig met de mir-methode.
  Na heel ongelukkig zijn geen verbinding met mezelf hebben,ben ik in therapie gegaan.
  Volgens therapeut borderline trekken.
  Mijn vraag is zijn er gevallen bekend van mensen ,die dan toch enigsinds baat hebben
  bij de mir-methode.

  Gerda

 3. Verbinding, dit is zeker ook mijn doel. Ik probeer mensen samen te brengen die streven naar tevredenheid. Om te beginnen tevreden te zijn met wie je bent, wat je kan en wat je hiermee doet. Ik ben Ingrid van Rhoon 64 jaar, gehuwd en ik woon in Alkmaar. Heel veel probeer ik al te delen via mijn blog ‘Aishaverhalen.com’. Ik hoop dat ik met mijn korte verhalen mensen weet te raken en zo kan meewerken aan bewustwording. Het zou echt fantastisch zijn als mensen uit mijn omgeving zich zouden melden zodat we kunnen brainstormen over thema’s die er toe doen.

 4. Ja de eenzaamheid kent vele gezichten en dieper gelegen oorzaken.

  In Utrecht biedt ik eens per 4 a 6 weken een Vrouwencirkel aan. (de eerste 3x zijn gratis! daarna 10 euro per keer).
  Ik geloof dat het zo hard nodig is dat vrouwen zich durven gaan uitspreken. Het blijkt dat alleen al de ruimte en aandacht krijgen helend werkt.

  Ik werk volgens de Talking Stick methode en heb een Sjamanistische insteek.
  Dat maakt dat de verbinding met onszelf en de ander zo ervaren en gevoed kan worden.
  Weet je welkom, wie je ook bent!

  Om iets meer te lezen:
  http://inzich-t.nl/talkingstick.htm

  Hartegroet en wie weet tot ziens!
  Ineke Gorter

 5. Wandelen heeft mij enorm geholpen. Bewegen, in de natuur zijn, mezelf drie keer tegenkomen tijdens een lange wandeling en bij de de vierde keer voelen: \’Ik ben in goed gezelschap.\’ En ik was trots op mezelf, dat ik het deed: het bedenken en organiseren van de wandeling, de weg zoeken, verdwalen, oplossingen bedenken, mooie dingen zien en daar net zo lang bij stil staan als ik behoefde. Korte gesprekken, soms heel kort, waar ik mee doorliep en die ik kon verwerken, ongestoord, omdat ik alleen was, niet eenzaam.

  • Een van de dingen waar ik in de praktijk helaas erg weinig over lees is, wanneer familie de oorzaak is van de eenzaamheid. Bijvoorbeeld door anders denken, onbegrip, mogelijk ook psychische aandoeningen. Te grote tegenpolen. De familie heb je wel, maar is er niet voor je. Je bent welkom, maar er komen geen gesprekken op gang. Ook dit kan eenzaamheid vergoten. En wanneer er sporadisch toch gesprekken plaats vinden escaleert het al snel in een ruzie, onbegrip of misverstanden. Met deze vorm van eenzaamheid kamp ik persoonlijk en ik heb helaas nog geen sites op internet gevonden die specifiek dit onderwerp aankaarten.

   Ook woon ik alleen, wat verder niet extra in eenzaamheid resulteert. Ik heb genoeg kennissen/vrienden om me te vermaken. Ook mijn werk helpt daarbij, maar naasten zijn ook belangrijk. Echter wanneer deze een rot gevoel geven bij contact verkies ik het alleen zijn boven familie opzoeken. Daarvan wordt ik persoonlijk MINDER eenzaam gek genoeg. Echter dit gedruist tegen alle andere redenen van eenzaamheid.

   • Beste Gerda, pas op voor stigma borderlands. Ook bij mij hadden ze dat gedaan. Bij mij kwam er een neergaande spiraal alleen al door het etiket borderlands. Niets is waar. Eenzaamheid heeft iedereen bij tijd en wijlen doorvoer het even. Het lijkt alsof je bent afgesneden van alles en iedereen. Weet dat er altijd iemand is als je je nergens meer voelt. Lieve groet. Anoniem

 6. Voor mensen die alleen zijn is er een club namens http://www.click4friends.nl
  Deze club is speciaal voor alleenstaanden van boven de 40 jaar. Ze zijn hiermee begonnen in Heerlen, maar ze zitten nu ook al in Maastricht , Sittard en Eindhoven. Er wordt hier van alles georganiseerd van wandelingen , etentjes , rondleidingen , workshops en nog veel meer. Is altijd leuk en gezellig .

 7. HILVERSUM, DEN HELDER, HEILOO

  Hallo Mireille,

  Ik werk met veel plezier als projectleider/docent met het project ‘Handmassage in de Zorg’. De grondlegger van dit project, Marion Hofstra-van den Boogaard, ontwikkelde speciaal voor in de zorg een handmassage. Marion draagt mij haar levenswerk in 2014 over en heeft de grote wens dat het zoveel mogelijk mensen bereikt die behoefte hebben aan dit liefdevolle en warme contact.

  De handmassage wordt landelijk gegeven door vrijwilligers, mantelzorgers en zorgprofessionals en is in de meeste gevallen kosteloos. In sommige gevallen wordt er klein bedrag gevraagd of kan men met een strippenkaart betalen.

  De handmassage duurt 45 minuten en er wordt een bakje koffie/thee met iets lekkers aangeboden. Het voelt als een echt verwenmoment waar mensen graag wekelijks voor terugkomen.

  Iedereen die behoefte heeft aan ontspanning, liefdevolle aandacht en een gezellig praatje met de handmasseur en/of andere bezoekers, kan zich hiervoor opgeven. Onder dit bericht staan de contactgegevens.

  Kent u iemand die hier baat bij zou kunnen hebben, dan is het natuurlijk ook heel fijn om de 1e of 2e afspraak samen te komen. Het kan net even dat duwtje in de rug geven om de volgende keer zelfstandig af te spreken.

  Bedankt Mireille dat je hier aandacht aan besteedt! Ik wens iedereen alvast veel plezier die hier gebruik van gaat maken!

  Lieve groet, Daisy Hatusupy (info@unitycare.nl)

  Contactgegevens om je aan te melden voor een handmassage:

  Hilversum: Nieuw Kerkelanden en Wijkcentrum De Koepel 088-0224788
  Den Helder: MFC ‘t Wijkhuis 0223-757298
  Heiloo: De Loet 088-9958000

 8. Geweldig initiatief, om zoveel aandacht aan het thema eenzaamheid te geven. Ik heb in mijn leven veel meegemaakt wordt zaterdag 78 jaar en voel me zelden eenzaam. Ik ben 30 jaar geleden gescheiden en heb een autistische zoon alleen opgevoed. Ik haal heel veel plezier uit kleine dingen. Een spelend kind, een gesprek met een persoon in de supermarkt. Ik kan al blij zijn als ik iemand zie lachen. Ik zou zeggen: kijken om je heen kijken, er is zoveel moois te zien en het is hier al meer gezegd : de deur uit en … Vragen. Heel veel mense doen graag iets voor een ander. Bedenk een stukje hulp, wat jij graag hebt en de ander kan geven en doe het. Blij gezicht erbij. De meeste mensen zijn zo aardig! Ik denk met veel liefde aan jullie allemaal. Jos

  • Lieve eenzame mensen. Mijn ervaring is dat MIR-Methode icm klassieke homeopathie heel efficiënt werkt om gemakkelijker in contact met jezelf en daardoor ook met de buitenwereld te komen. Veel sterkte allemaal.

  • Het oplossen van eenzaamheid is niet zo simpel. Sociale contacten zijn erg belangrijk. Maar een te grote afhankelijkheid daarvan kan ook een grote valkuil zijn. Er zijn mensen die zich alleen prettig voelen wanneer ze iemand om zich heen hebben. Zelf een stuk invulling kunnen geven aan het leven is dus ook een kunst op zich. Zelf vind ik dat o.a. BIODANZA een fijne manier is om jezelf en anderen te ontmoeten! http://Www.biodanza.nl

 9. In Zuid Friesland breng ik (eenzame) gelijkgestemden bij elkaar door te zingen. Zo nu en dan zingen we bij het Slotermeer en binnenkort ga ik een serie workshops stembevrijding voor een groep geven in mijn praktijk Stim. http://www.praktijkstim.nl ‘Zing en voel je Leven’ In Liefde verbonden, Sjoukje

 10. Hallo Mireille,

  wat een herkenbaar bericht.

  Ik ben altijd alleen, heb geen enkele vriend of vriendin. Voor een deel ligt dat aan mezelf, omdat ik niet over koetjes en kalfjes wil praten. Ik hou van diepgang en mezelf laten zien… met alles wat er is. Dit hoeft niet altijd, lachen vind ik ook belangrijk.

  De MIR heeft mij meer bij mezelf en bij mijn gevoel gebracht, waarvoor ik je Dankbaar ben.

  Ik word ook weleens gewezen op groepen in buurthuizen om daar eens koffie te komen drinken. Voel mij daar niet toe aangetrokken door dit soort bijeenkomsten van andere eenzamen. Ik voel met de meeste mensen sowieso geen aansluiting.

  Ik voel mij niet zielig. Wil juist geaccepteerd worden met alles wat er in mij is.

  Ik blijf mezelf goedkeuren en lief zijn voor mezelf.

  Fijne dag allemaal.

  Geniet, dat doe ik ook.

  Liefs,
  Iris

  • Hey Iris,

   Wil even reageren want ik herken mezelf heel erg in je verhaal. ik vind mezelf ook niet zielig en hou ook niet van ditjes en datjes praatjes. Ben blij om te lezen dat ik niet de enige ben.

   groet,
   Petra

  • Hoi Ires, prachtig wat je schrijft. Ook ik nam geen genoegen met de oppervlakkige kant en t bla bla bla gedoe van veel mensen.
   Ben gewoon door alle eenzaamheid alleen doorgegaan en deed een mooie ontdekking. Ik ging van mezelf houden!!!
   Zette mezelf op nummer een en ging mezelf geven wat ik fijn vond, en waar ik blij van werd. Kwam als vrijwilliger bij een zorgboerderij voor jongeren terecht waar veel mensen die de meute graag …… outsiders….. noemt terecht en ben daar helemaal in mijn element. Daar heb ik ECHT contact met mensen. Ik zing er naar toe. Lieve IRes zoek de mensen die niet in veroordelen leven. Of sta er open voor dan komen ze gewoon naar je toe.
   Els

   • Hoi Els,

    Bedankt voor je reactie.

    Dat is ook mijn weg die ik bewandel…

    Soms héél intens en pijnlijk, en toch geniet ik van het mooie proces.

    En wat je schreef over die mensen… dat zijn de “Echte” als je het mij vraagt.

    Met gevoel en beleving van alleen maar Liefde… zonder enig oordeel.

    Fijne avond,
    Iris

  • Hoi Petra,

   Leuk dat je reageerde, en je bent zeker niet de enigste Petra.

   Daar lijkt het misschien soms wel op omdat, je die mensen die eenzaam zijn vaak thuis zitten. En er in deze wereld niet zo snel mee naar buiten komen.

   Voor mij is het alleen zijn iets héél anders dan eenzaam zijn.

   Gelukkig durf ik alle emoties die voorbij komen, ook de pijnlijke, te voelen… er is wat er is. En alles mag er zijn.

   Leven in het Nu… aanwezig zijn… en bewust zijn wat er Nu is.

   Fijne avond Petra.

    • Beste Gerda, pas op voor stigma borderlands. Ook bij mij hadden ze dat gedaan. Bij mij kwam er een neergaande spiraal alleen al door het etiket borderlands. Niets is waar. Eenzaamheid heeft iedereen bij tijd en wijlen doorvoer het even. Het lijkt alsof je bent afgesneden van alles en iedereen. Weet dat er altijd iemand is als je je nergens meer voelt. Lieve groet. Anoniem

  • Hoi Iris
   Ik herken me zelf in jou, ik ken genoeg mensen maar het komt
   niet verder dan koetjes en kalfjes wat ik jammer vind
   Buurt huis vind ik niks daar voel ik me niet fijn
   geen gelijke gestemde mensen
   Zelf heb ik het gevoel van hoe ouder je wordt hoe moeilijker het
   is om leuk contact diepgaand vriendschappen te krijgen
   groetjes Nieki

  • Ik kwam dit bericht weer tegen in de mail van 09/2019 en heb sinds 2019 weer meer duidelijkheid in mijn eigen leven en pad dat ik bewandel…. alleen.

   In maart 2020 zag ik duidelijk voor mijn eigen ogen de reden dat ik mezelf eigenlijk nooit thuis voelde op deze prachtige Moeder Aarde. Iedereen liep met mondkap buiten en toen ik eraan kwam lopen sprongen ze liever het fietspad op, dan dat ze mij passeerden. Ik was elke keer de enigste die géén mondkap op had in de winkel. Ik kijk al vele jaren geen tv en wist in eerste instantie niet wat er aan de hand was die eerste maandag.
   Dat maakte voor mij zoveel duidelijk.

   Ik ben geen mens die in de kudde mee kan draaien. Ik observeer en neem waar vanuit de helicopter view. Ik ga er op uit, en heb leuke gesprekken hier en daar. Vooral met mensen die een hond bij zich hebben over het algemeen.

   Ik Geniet steeds meer van het alleen Zijn…. in verbinding met de Goddelijke Bron.

   Ik wens jou een fijne geniet dag.

   Lieve Groet,
   Iris

 11. Wat een indrukwekkende reacties allemaal en ook een prachtige solidariteit !!!

  Maar het verbaast mij dat al deze overgevoelige mensen eenzaam zijn. Ikzelf ben ook overgevoelig en dat is niet altijd gemakkelijk. Maar ik ben niet eenzaam. In tegendeel. Ik heb veel sociale contacten en ik vind het ook fijn om soms alleen te zijn.
  Ik heb sinds jaren dezelfde vriendinnen en er nieuwe bij gekregen. Ik ben ook een paar keer verhuisd, dus niet in dezelfde stad en regio gebleven.

  Ik heb ook na mijn echtscheiding een vriend en al sinds 15 jaar, maar we hebben ieder ons eigen adres.

  In ieder geval veel sterkte aan alle mensen, die zich eenzaam voelen. Verwacht niet teveel van je familie of kinderen. Bouw je eigen leven op.
  En zoek oplossingen met hulp van buiten als je met gezondheidsproblemen zit, want dat is zeker extra moeilijk naast de eenzaamheid.

  Lotje

  • Beste Gerda, pas op voor stigma borderlands. Ook bij mij hadden ze dat gedaan. Bij mij kwam er een neergaande spiraal alleen al door het etiket borderlands. Niets is waar. Eenzaamheid heeft iedereen bij tijd en wijlen doorvoer het even. Het lijkt alsof je bent afgesneden van alles en iedereen. Weet dat er altijd iemand is als je je nergens meer voelt. Lieve groet. Anoniem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.