78. Bevallen met de MIR-Methode

Zwanger zijn, is voor veel vrouwen een bijzondere ervaring. Wanneer het je gegeven is dat je nieuw leven mag dragen in je lichaam, is dat het grootste wonder dat er bestaat. Meestal is het bijna niet te bevatten dat er in je eigen buik een nieuw mensje aan het ontstaan is. Op echo’s is er al een voorblik te krijgen, maar dan nog, het wonder is zo immens groot dat het vaak nauwelijks voor te stellen is: straks ben je moeder (of vader) van een nieuw mensje, een wolk van een baby, een en al rozengeur en maneschijn.

Je wereld wordt klein

En dan komt de dag van de bevalling. Je voelt van alles in je buik, rug, in je emoties. Je wereldje wordt heel klein. Niets is meer belangrijk, behalve jij en je aanstaande kindje. Vrouwen die een bevalling ingaan, keren zich meestal helemaal in zichzelf. Ze geven nog wel antwoord, maar alle focus is gericht op wat er zich in hun lichaam afspeelt.

Vertrouwde je nog op jezelf?

Tijdens een bevalling wordt duidelijk hoeveel je op jezelf vertrouwt. Vertrouw je op je eigen lichaam, of heb je dat afgeleerd? Veel mensen leren van jongs af aan dat hun gevoelens niet kloppen, dat ze ze weg moeten stoppen. Daarvoor in de plaats leren ze gebruik te maken van hun hersenen, het denken. “Denk nou eens na! Gebruik dat zaagsel eens een keer!”
Tijdens een bevalling is dit een van de grootste confrontaties die je als vrouw meemaakt. De natuur gaat z’n weg, de volledige overgave en meewerken met de oerkrachten is je beste keuze.

Professionele en liefdevolle begeleiding

Vrouwen die weten dat ze tegen de bevalling opzien, kunnen zich tegenwoordig laten begeleiden door een Doula. Dit zijn fantastisch opgeleide vrouwen die met hun liefdevolle aandacht de moeder en de vader voorbereiden en begeleiden tijdens de bevalling. Ik ken persoonlijk een aantal Doula’s die ik graag bij een bevalling erbij had gehad!

Wat gebeurt er tijdens een bevalling?

Elke bevalling is enorm intens en belastend voor een vrouw. Sommige vrouwen trekken het bijna niet en gaan uit hun lichaam. Ze hebben na de bevalling het gevoel dat ze er niet helemaal bij zijn, dat alles mistig is en ze kunnen meestal niet echt genieten van het kindje. Dit wordt vaak een postnatale depressie genoemd. Deze komen veel vaker voor dan wordt geloofd.

Wat kan de MIR-Methode doen?

Na een bevalling kunnen er op vele fronten verstoringen zijn bij een moeder. Het is erg fijn wanneer ze de MIR-Methode kennen en het meteen na de bevalling kunnen inzetten. Liever beginnen ze er tijdens de zwangerschap al mee!

Stap 1 ‘Zuurgraad optimaliseren’ ondersteunt stap 2.

Stap 2 ‘Detox alle toxische belasting’ zorgt na een bevalling vooral voor de afvoer van emoties die niet meer nodig zijn. Dit kan verdriet zijn over je partner die niet bij de bevalling was, of bijvoorbeeld woede over hoe je behandeld werd. Hoe sneller je deze emoties kwijt raakt, hoe beter.

Stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’ heeft indirect effect. Het kan zijn dat je last had van de helpers rond je bed. Alle invloed die ze op je hadden, koppel je hiermee weer los. Denk bijvoorbeeld aan de artsen en assistenten die in het ziekenhuis komen kijken bij jouw tangverlossing, om van te leren.

Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ heeft veel effect bij het versterken van een vrouw na een bevalling. Met name de Maag- en Miltmeridiaan krijgen een opdoffer. Dit zijn de meridianen die je helpen met aarden. Wanneer een vrouw bevalt, kan ze uit haar lichaam gaan en daarna moeite hebben met de dagelijkse praktische dingen.

Stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ helpt een vrouw die is bevallen bij het aanvullen van essentiële voedingsstoffen, zoals mineralen, maar ook ijzer door bloedverlies. Veel vrouwen krijgen een ‘postnatale depressie’, terwijl de oorzaak eigenlijk is dat ze tekorten hebben aan mineralen, omdat ze die door de zwangerschap tekort komen. Met stap 5 worden deze tekorten sneller aangevuld, waardoor een kraamvrouw sneller herstelt en bijvoorbeeld weer helder kan denken.

Stap 6 ‘Hormoonstelsel in evenwicht brengen’. Met deze stap wordt de hypofyse sneller in balans terug gebracht en kan bijvoorbeeld de borstvoeding beter op gang komen. De aanmaak van progesteron en relaxine is sneller in balans, waardoor de pezen en banden weer sterker worden en bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit sneller kan herstellen.

Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ heeft veel belang voor kraamvrouwen. Bevallen kan een eenzame ervaring zijn met intense emoties. Het helpt om jezelf na de bevalling Troost, Veiligheid en Bescherming te geven, zodat je de intense emoties sneller kunt verwerken.

Stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’. Een bevalling geeft verstoring in de onderste twee chakra’s. Daar gebeurt fysiek natuurlijk veel, maar ook energetisch.
Een bevalling zorgt ook voor persoonlijke ontwikkeling. Soms gaan chakra’s ineens open, ook de hogere chakra’s. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld helderziende, helderwetende of heldervoelende vermogens. Ze weten en voelen dan precies wat hun kindje nodig heeft.

Stap 9 ‘Missie verduidelijken’. Vrouwen die als missie hebben om een kind te mogen verwelkomen op aarde, voelen dat direct na de bevalling. Het kind bescherming bieden en opvoeden is dan werkelijk hun grootse taak en missie en geeft hen intense voldoening. Hierin duidelijkheid krijgen, is het werk van stap 9, omdat kinderen krijgen niet voor elke vrouw de grootste voldoening brengt. Bij hen ligt de missie dan waarschijnlijk op een ander vlak.

Doe altijd alle 9 stappen van de MIR-Methode!

Ook al heb je lang geleden al kinderen gekregen, toch kan de MIR-Methode nog helpen bij het verwerken van de emoties die je destijds voelde en niet kon of mocht uiten. Doe gewoon de 9 stappen en de ervaringen van je bevalling worden daar vanzelf in meegenomen. Veel geluk!

Vertel eens, hoe ging jouw bevalling? Heb je ervaren dat de MIR-Methode je steun gaf na de bevalling? Ik hoor het graag! Schrijf het hieronder. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke vragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Ik wens je een prachtige bevalling toe en dat de MIR-Methode je mag steunen bij het herstel of verwerken ervan!
Hartelijke groetjes,
Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

78. Bevallen met de MIR-Methode — 23 reacties

 1. Ha Mireille,
  Binnenkort word ik oma en ik ben gevraagd door mijn dochter om bij de bevalling te zijn. Kan ik op het moment dat zij aan het bevallen is met of voor haar de MIR-Methode doen? Met haar lijkt me wat moeilijk want ze heeft vast iets anders aan haar hoofd. Zou de EHBO hier kunnen helpen? Ik vind het een twijfelgeval want bevallen is een natuurlijk proces. Zou je mij een advies kunnen geven? Alvast bedankt!

  Groetjes Renate

  • Beste Renate,
   Ja, je kunt beslist de MIR-Methode EHBO doen. Die zou ik daarvoor gebruiken, niet de gewone 9 stappen. Bespreek dat wel vooraf met haar of ze dat goed vindt. En blijf je ervan bewust dat als je de EHBO doet, je misschien niet alert bent op haar, dus zorg dat je je tussendoor ook goed focust op haar en volgt wat ze nodig heeft. Bevallen is absoluut een natuurlijk proces. En voor sommige vrouwen is het een moment waarin oude trauma’s of diepe emoties vrij kunnen komen. Dat kan een bevalling bemoeilijken. Ook teveel spanning kun je met de EHBO wegnemen, zodat ze meer ontspannen en bij zichzelf kan blijven.
   Zorg er ook voor dat je het alvast oefent, zodat je precies weet wat je moet doen. Oefen je alvast in het doen van de EHBO op afstand, zodat je haar niet hoeft aan te raken. De instructies daarover staan op de ‘Be the MIRror’-wesbite. Ben je daar al lid van?
   Ik wens jou en je dochter een prachtige bevalling! Dat het een intens mooie ervaring mag zijn!
   Veel geluk en succes!
   Mireille

   • Dank je wel voor je reactie Mireille! Ik ben lid van de Be-the-Mirror website dus ik ben flink aan het oefenen.
    Ook wij hopen op een voorspoedige bevalling. Lijkt me een intense ervaring.

    Groetjes Renate

 2. Beste Mireille,
  Ik heb de MIR-Methode een aantal jaar geleden ontdekt en ik wil het nu opnieuw gaan doen omdat ik zwanger ben 🙂
  Ik merk dat ik vrij onzeker ben bij alles wat ik nu doe en wil daarom graag even vragen: Ik ben nu 12 weken zwanger, kan de MIR methode geen kwaad voor het kindje? Kan ik nu al beginnen of moet ik wachten tot ik dichter bij de bevalling kom?
  Bedankt voor al je inspirerende teksten, ik lees ze elke keer weer graag!
  Groetjes, Sandra

  • Beste Sandra,
   Fantastisch dat je al 12 weken zwanger bent! Gefeliciteerd! Ja, je kunt gewoon de MIR-Methode doen. Die werkt altijd in harmonie met wat er nodig is. En in verwachting zijn is geen ziekte, maar een wonderschone en krachtige gave van het menselijk lichaam! Heel begrijpelijk dat je onzeker bent, want er gebeurt hormonaal heel veel in je lichaam. En natuurlijk gaat er ook veel in je leven veranderen en dat kan ook onzekerheid geven. Heel normaal! Erover praten met anderen, helpt vaak heel goed.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 3. Beste Mireille,

  Ik ben nu zwanger van mijn tweede jongen. Vorig jaar ben ik ernstig ziek geweest met de bevalling (HELLP-syndroom). Ik merk dat ik sinds ik bekend ben met de MIR-methode veel intenser bezig ben met de zwangerschappen. Ik heb deze methode al herhaaldelijk toegepast en het heeft mij meer innerlijke rust gegeven en meer bij mezelf gebracht. Ik hak ook letterlijk gemakkelijker knopen door die voor mij wel of niet goed voelen. KOrtom, ik heb beter leren luisteren naar mijzelf. Het mag nog beter.

  Liefs, Margreet

  • Beste Margreet,
   Wat fijn dat het goed voelt voor je om te doen. Ik hoop van harte dat deze bevalling prima zal verlopen! Veel geluk met je tweede zoon!
   Groetjes, Mireille

 4. Aan Mireille,
  Zelf ben ik verpleegkundige op een kraamafdeling en ben me er altijd zeer van bewust wat een impact het kan zijn voor (aanstaande) ouders. Ik denk dat wij als zorgverleners erg ons best doen en soms laat het ook wel eens te wensen over, helaas. Maar onze expertise is ook hard nodig!!! De nare ervaringen worden natuurlijk altijd onthouden en soms een heel leve lang. Het is jammer dat we vaak in een donker daglicht worden gezet, terwijl wij dit beroep uitvoeren omdat we graag willen begeleiden en deze tijd de meest bijzondere tijd van iemand willen maken!!!
  Zelf nu net weer zwanger van de tweede. Ik wil dolgraag de MIR methode ook tijdens mijn zwangerschap toepassen. Bedankt zeer inspirerend!

  • Beste Sarah,
   Ik denk dat het jullie ook meestal lukt om goed te begeleiden. Het hangt ook voor een groot deel af van hoe de kraamvrouw zich opstelt en hoe dicht ze bij zichzelf kan blijven. Ik ben zelf in het ziekenhuis bevallen van de eerste en vond de begeleiding super. Alleen even een moment toen er een wisseling van ploegen was, of zo, toen stonden er ineens 8 mensen om mijn bed. Heb mijn ogen maar weer dicht gedaan, ha ha!
   Dankjewel voor al je mooie werk!
   Groetjes, Mireille

 5. Ik heb twee prachtige thuisbevallingen gehad, waarvoor ik heel dankbaar ben. Het herstel na de eerste was wel zwaar, omdat ik als vegetariër altijd een laag ijzergehalte had en na bloedverlies dus helemaal..
  Tijdens mijn tweede zwangerschap ben ik begonnen met de MIR methode (stap 5 en 7) en dat hielp onmiddellijk met mijn chagerijnige stemmingen! Bovendien was mijn ijzergehalte na de bevalling (ondanks flink bloedverlies!) hoger dan ooit! Iedereen was verbaasd! Het herstel ging daardoor ook stukken sneller dan de eerste keer! Dank Mireille!

  • Beste Vera,
   Ik ben enorm blij voor je en dankjewel dat je je ervaringen met ons wilde delen. Is erg hoopgevend voor vele zwangere vrouwen.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 6. Hoi, ik heb eigenlijk een heel korte bevalling gehad, helaas weet ik er zelf niet veel meer van, was zo in mezelf gekeerd.
  Ook nadien geen hulp gehad ivm borstvoeding met gevolg dat dochter hongerkoorts deed.. Eenmaal thuis kwam alles pas op gang.. Na 5 maanden ontdekt dat ik zeldzame kanker heb..
  Kan je na 5 maanden nog in een postnatale depressie komen??

  • Beste Daisy,
   Of het echt een postnatale depressie genoemd kan worden, weet ik niet, maar je had genoeg reden om depressief te worden. Herstellen van een bevalling duurt meestal heel lang, 9 maanden. Dat je in die 9 maanden zulk slecht nieuws kreeg, zal je beslist sterk beïnvloed hebbnen.
   Ik wens je ongelooflijk veel sterkte!
   Mireille

 7. Hallo Mireille,
  Ik heb bijna 36 jaar geleden in Belgie een zoon gekregen.
  Het was een moeilijke bevalling maar het is een te lang verhaal om het in het kort op papier te zetten.Na een maand kwam mijn zoon weer in het ziekenhuis terecht en is geopereerd aan een waterhoofd en heeft 2 maanden in het ziekenhuis gelegen
  Ik heb in de volgende 3 jaren een hele moeilijke tijd gehad in Belgie ,omdat ik totaal geen begeleiding heb gehad en waarschijnlijk een postonale depressie heb gehad door dingen te lezen in de libelle
  die ik ook ondervonden heb.Ik heb in die jaren veel blokkades opgebouwd die nog in mijn lijf zitten!!
  Kan de “MIR-Methode” met die blokkades nu nog wat doen?
  Ik doe sinds half januari de MIR-Methode met een tussenpose van een maand.Ik hoor het graag van je.
  Met vriendelijke groet Annelies

  • Beste Annelies,
   Ja, de MIR-Methode werkt op alle fronten en pelt laagje voor laagje alle oude emoties af. Nu je het je weer even zo bewust bent hoe het allemaal bij je is gegaan in die eerste jaren, zullen deze emoties nog makkelijker loslaten.
   Veel geluk!
   Groetjes! Mireille

 8. Dank voor je ‘bevalling’

  Zelf ben ik geen moeder geworden maar op zo rond deze tijd wordt het tweede kind van een nichtje verwacht / geboren en ik hoop dat alles goed gaat. Met bovenstaand van ‘bevallen’ kun je / ik ‘mee bevallen’

  groet

  • Beste Geerdine,
   Ja, vlak het niet uit hoe meeleven met een bevalling je ook al veel doet. Ik wens je toe dat de bevalling voor die moeder goed mag gaan en wie weet kan ze iets hebben aan de MIR-Methode? Dat het voor jou een prachtige tijd mag zijn met zo’n nieuw klein wondertje!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

  • dank voor je schrijven, Mireille

   het meisje, Mirthe, is ondertussen geboren en moeder en vader maken het , op dit moment goed ….. iets om dankbaar voor te zijn

   • Beste Geerdine,
    Wat ontzettend fijn om te horen dat alles goed is gegaan! Mijn hartelijke felicitaties! Dat er veel geluk in jullie familie mag zijn!
    Groetjes, Mireille

 9. Dag lieve mireille,
  İk wil graag deze stappen weer oppakken nu dat ik weer zwanger ben 🙂 maar neem ik dan enkel de stappen door die je boven genoemd hebt? Of, hoe zat het ook alweer?
  Liefs filiz

  • Beste Filiz,
   Ja, goed van jou. Ik zal het toevoegen in het artikel. Je doet gewoon alle 9 stappen, want ze zijn allemaal nodig.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille

 10. Oh wat had ik graag de MIR-Methode gekend 23 jaar geleden. De bevalling was een ramp en ook werd m’n zoon uiteindelijk met een hersenschudding gehaald. Ruzie tussen de gynaecoloog en verpleging. M’n man afwezig en de laatste kwartier er pas bij, ze hadden hem de avond ervoor weg gestuurd naar huis want ik stelde me echt aan. Het zou nog wel weken kunnen duren. Ik zat vanaf dat moment in de overleef stand en dacht als dit niet m’n bevalling is dan kan ik dit dus niet en vertrouwde totaal niet meer op mezelf. De hele nacht alleen doorgeworsteld met een jongen die er stage liep. De verpleging zelf kwam niet meer langs. Ik had zelfs een injectie gehad om te gaan slapen was al 3 dagen bezig achteraf. Alleen rug weeën gehad en die blijken niet te zien te zijn op apparatuur. Ik zie nu dat het terugtrekken wat ik deed een natuurlijk gegeven kan zijn. Ik had hele gesprekken met m’n overleden vader. Ik blijk ook echt weg geweest te zijn. Mijn man vertelde jaren later dat ie zo bang was geweest en nooit meer kinderen wilde uit angst. Het heeft voor mij jaren geduurd om hier overheen te komen. 8 jaar duurde het voor de 2e zoon kon komen. Wel dmv Ivf en een keizersnee. Gelukkig was er toen een gynaecoloog die me steunde. Ik hoop dat de MIR-Methode ook dit onderwerp voor me aanpakt. Het heeft veel invloed gehad op ons leven. Bij m’n zoon maar vooral onbegrip bij familie want een bevalling is nooit leuk. Die van mij was niet alleen niet leuk. Het was een ramp waar ik met een helderziende na zo’n 17 jaar pas kon verwerken en een plek kon geven. Nu ga ik het laatste onmacht gevoel als laatste opruimen. Dank je wel voor deze mail van vandaag Mireille

  • Beste Loes,
   Ja, er spelen dan enorm veel emoties tegelijkertijd en is ook echt traumatisch. Rondom bevallingen heerst echter een groot taboe. Het wordt meestal niet besproken en je mag als kersverse kraammoeder alleen maar rozig zijn. Ik ben blij dat je er zo openhartig over vertelt, omdat je andere vrouwen daarmee de gelegenheid geeft om er zelf ook naar te kijken. En ja, de MIR-Methode helpt je om laagje voor laagje die intense emoties weer los te laten en terug te komen bij jezelf.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!