Heb je last van depressie en merk je dat je er door de MIR-Methode minder last van hebt, of is het zelfs helemaal verdwenen? Wat mooi!

We horen graag van je wat er is verbeterd! Beantwoord dan deze vragen:
1. Hoe lang heb je de MIR-Methode gedaan?
2. Heb je begeleiding van een MIR-Methode begeleider gehad?

Helemaal onderaan deze pagina is een formulier waar je je resultaten kunt melden. Met ‘End’ spring je er meteen naartoe.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan de artikelen die Mireille Mettes schreef over de volgende onderwerpen:
depressie;
* het nut van wandelen
* je hart volgen;
* bewustwording;
* loslaten, opruimen en weggooien;
* missie verduidelijken over je hobby;
* humor;
* wanneer je niet geloofd wordt;
* conflicten;
* jezelf vergeven;
* dankbaarheid;
* de 5 minuten super truc;
* spanning loslaten;
* intuïtie;
* de geboorte;
* herfstblues;
* wat mensen werkelijk willen;
* vitamine D;
* de gevolgen van antibiotica;
Waarom ben ik in vredesnaam op aarde?

Heb je vragen over het doen van de MIR-Methode kijk dan op de pagina Vragen of neem contact op met een MIR-Methode begeleider. Persoonlijke vragen die op deze pagina gesteld worden, beantwoorden we niet.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page. Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

Depressie — 48 reacties

 1. Beste Mireille,

  Zes weken geleden ben ik gestart met de MIR-Methode. Ik zat op dat moment in een depressie na een verbroken relatie. Dat was de derde relatiebreuk in twee jaar tijd. Na de tweede relatiebreuk had ik zelfmoordgedachten en was het een zwaardere depressie. Bij deze derde was de depressie minder diep maar voelde ik dat ik iets anders nodig had om hier uit te komen. De MIR-Methode kwam in mijn zoektocht naar mezelf op mijn pad en ik wist meteen dat het iets voor mij zou zijn. Dat komt omdat ik besefte dat ik het toch écht allemaal zelf zal moeten doen, zonder of met weinig hulp van anderen. Daar sluit een zelfhelingsmethode natuurlijk mooi op aan.
  De eerste twee weken heb ik alleen stap 5 en 7 gedaan en daarna vier weken de 9 stappen. Vooral in die laatste weken is er veel veranderd in mijn hele levens- en zienswijze. In combinatie met veel wandelen en het gebruik van Essentia Energetica ben ik uit mijn depressie geraakt.
  Ik ben veel in huis (en in mijn hoofd) gaan opruimen, maar ook zo veel mogelijk producten die van plastic zijn of (micro-)plastics bevatten vervangen voor gezondere en milieuvriendelijke producten. Dat proces is nog steeds gaande. Ik ben veel beter en dieper gaan slapen en ben vaak verbaast als ik na 7 uur ononderbroken slapen wakker wordt. Die nachtrust is voor mij essentieel omdat ik moeite heb alle prikkels van een dag te verwerken. Die goede slaap raakt ook ernstig verstoord door het nuttigen van alcohol. Ik vermeed al wijn en bier omdat ik voor de MIR-Methode al had gemerkt dat ik daar last van had. De destillaten dronk ik nog wel, maar ook die kan mijn lijf niet meer aan. In de afgelopen 1-2 weken heb ik gemerkt dat ik daar slecht van in slaap val én midden in de nacht wakker wordt. Die gewaarwording was nu zo sterk dat ik ben gestopt met alcohol drinken. De flessen die ik nog heb staan geef ik als cadeautjes weg en ik wil het niet eens meer in huis hebben. Op zich dacht ik niet verslaafd te zijn aan die alcohol, maar ik nam wel graag 1 of 2 borrels bij thuiskomst om te ontspannen. Maar aangezien ik dat toch vaak deed heb ik die ontspanning onbewust aan alcohol gekoppeld. Nu vind ik die ontspanning in mezelf en de natuur en heb ik een borrel helemaal niet meer nodig.
  Mentaal heb ik de tweede relatiebreuk nu verwerkt. Ik bleek nog hoop te koesteren dat er op z’n minst nog een vriendschap in zat maar ook daar heb ik duidelijkheid in gekregen en losgelaten. Als iemand niet voor je is bestemd kun je die persoon ook niet bij je houden of naar je toe halen. Die zienswijze geeft mij nu meer rust. Ik zou heel graag mijn missie willen verduidelijken in m’n leven maar omarm nu meer het mysterie en dat mijn levensdoel mij zal vinden. Ik vertrouw er nu op dat ik nooit te laat ben in mijn leven en altijd op de goede plek ben. Achter de laatste relatie blijkt nu een komma in plaats van een punt te staan. Wellicht ligt er wel een mooie vriendschap in het verschiet.

  Daar ben ik jou dankbaar voor Mireille!

  • Beste Richard,
   Wat een intense reis is dat geweest! Geweldig dat je de alcohol hebt los kunnen laten! Ja, dat veroorzaakt vaak slecht slapen. Daarover vertel ik ook in de video over de Levermeridiaan die op de Be the MIRror-website staat.
   En zo mooi hoe je het omschrijft: ‘mijn levensdoel zal mij vinden’. Zo werkt het!
   Hoop op een fijne liefdesrelatie voor jou!
   Groetjes, Mireille

 2. Dag Mireille, meteen toen ik begon (met alleen 5. en 7.) bemerkte ik een verlichting/oplichting van mijn depressie. Ik stel (achteraf) vast dat ik eigenlijk mijn hele leven (zwaar) depressief ben geweest, met in mijn jongere jaren ook enkele manische periodes. Sinds ik MIR heb ik geen diepe, zwarte, suicidale wanhoop meer ervaren, en ben ik weer een beetje hoopvol. Wat volgens mij ook een oorzaak van depressie is, zoals in mijn geval grotendeels, is het niet mogen/kunnen/willen voelen, alle gevoelen inhouden/onderdrukken/harnassen. Dat levert volgens mij ook een vorm van vergiftiging op, maar ik denk dat net zoals met het (laten) bloeden van echte wonden, mijn eigen systeem/lichaam voorzichtig is met het laten wegstromen/huilen omdat dit anders ook te veel kan zijn. Ik vertrouw nu helemaal op mijn eigen timing daarin. En ben zeer dankbaar voor de MIR-Methode omdat deze zo zacht, haast teder is….

 3. Dag allemaal. Wat veel reacties hier. Zelf heb ik al 14 jaar continue tinnitus, gecombineerd met een complex ziektebeeld van CVS/ME, fibromyalgie, Ehlers-Danloss syndroom, bijna constant depressies, PTSS, lekke darm, sterk verzwakt immuunsysteem enz. enz. Voor tinnitus heb ik al veel geprobeerd, ook de methode van Henriette Bakker, niets helpt. Sinds 5 weken doe ik de MIR, eerste 2 weken alleen 5 en 7. Dit op aanraden van een regulier arts ! (in België) als onderdeel van een groot behandelpakket. De tinnitus is verergerd, ook de paniekaanvallen. Evenwel merkte ik vanaf dag 1 dat ik me niet meer depressief voelde. Na enige tijd merkt ik dat ik een tikje assertiever werd. Ik heb veel hitte die fysiek naar buiten komt (geen menopauze symptoom : ik ben al 60), verzuring toegenomen (ik eet gezond, heb al veel voedingspatronen uitgetest), ik heb meer moed en vertrouwen, soms komen er emoties naar boven, terwijl ik heel heel vaak ofwel apatisch ofwel ondraaglijk wanhopig was gedurende tientallen jaren. Voor bepaalde gevallen van tinnitus kunnen manuele therapieën zoals osteopathie en cranio-sacraal therapie een optie zijn, als die veroorzaakt wordt door lichaamsstructuren die niet goed zitten. Maar er zijn -tig mogelijke oorzaken voor tinnitus, ook EDS (= genetische collageen-insufficiëntie). Mijn nieuwe osteopate wist dat tinnitus iets vrij typisch is bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Dat wou ik zeker even aangeven, omdat ik het hier niet lees. Ik hoop dat tinnitus vanzelf zou kunnen verdwijnen als mijn immuunsysteem terug normaal mag werken. Mijn nieuwe arts heeft me ook EMDR aanbevolen als onderdeel van het behandelplen. Ik start één soort behandeling (ik ben dus met MIR als eerste gestart), en geef mezelf de tijd om te voelen wat het doet, ook om niet te diep te gaan inzake “beginverergering”. De osteopathie was de eerste keer super heftig, met een emotionele huilbui tijdens de behandeling. De volgende stap wordt EMDR ; er is al een kennismakingsgesprek geweest. Pas wanneer ik daar genoeg reserve mee kan opbouwen, start ik met de fysieke behandelingen (darmen en immunnsysteem). Het is opmerkelijk dat ik vanaf dag 1 MIR vol vertrouwen ben mbt mijn nieuwe arts en nieuw behandel-parcours, en ook vertrouw op mijn eigen aanvoelen hoe ik het voorgestelde parcours best aanpak (de volgorde, en het tijdstip om iets nieuws te introduceren). Ik was eigenlijk al lang de hoop en het vertrouwen verloren om nog beterschap te mogen ervaren. Het was met de moed der wanhoop dat ik de zoveelste dokter ben gaan consulteren (ook -tig alternatieve behandelingen gehad). Nu is het met de moed van de hoopvollen dat ik doorga … Dank je wel Mireille om dit te delen aan de wereld. Ik heb het al aan meerdere mensen aangereikt, en hoop dat ze er iets mee willen doen. En de dagelijkse tips per mail vind ik ook nuttig. ‘k vind het helemaal niet moeilijk om het dagelijks 2 keer te doen.

 4. Hallo Mireille,
  Sinds 4 weken doe ik de MIR methode. Mijn hele leven last gehad van depressies, maar nooit medicijnen daarvoor gevraagd. Gedurende de eerste 2 weken MIR had ik duidelijk een betere spijsvertering: dat voel ik als ‘verwerken van oude emoties’.
  Bij vlagen ervaar ik een enorme energie en geluk…… dat komt goed!
  Wat wel al lang duurt is pijn in mijn kaak. Dat zit er nu al 3 weken.De tandarts heeft 10 dagen geleden een vulling vernieuwd, maar het is nog niet helemaal genezen.

  Maar er zijn duidelijk veranderingen gaande!
  En ik hou vol.

  Dank je!!!

 5. Ik heb diagnose ziekte van Bechterew (vorm van reuma), verlaat Wiplash Syndroom en ik lijd aan depressies. Verder is vorig jaar mijn baarmoeder en baarmoederhals verwijderd vanwege een groot (goedaardig) tumor. Ik ben een vrouw van 49 jaar oud en zit in de overgang. Ik heb stap nr. 5 en 7 eerst twee weken gedaan, waarna ik tot nu toe daarna 4 weken stap 1 t/m 9 achter de rug heb. Ik blijf voorlopig nog doorgaan. Ik merk eigenlijk op alle vlakken verbetering/verandering. Het sluit ook aan bij de begeleidingsmailtjes die ik krijg, die zijn heel herkenbaar. Duidelijke punten van verbetering zijn mijn haarstructuur (was waarschijnlijk door homonen heel slecht en dun). Ik kan meer zeggen wat ik denk zonder boos of emotioneel te worden, en zonder de ander zwaar te beledigen. Ik voel mij in zijn geheel beter van lijf en geest, sterker. Bepaald knopen van binnen (door zaken uit het verleden) gaan langzaam los. Ik kan mij af en toe weer zorgeloos voelen. Ik heb gisteren voor het eerst sinds maanden weer eens doorgeslapen. Ook mijn levensdoel wordt steeds duidelijker. Relaties met vrienden en familie zijn verbeterd, de relatie met partner verslechterd (het zat al niet lekker). Ik heb alleen irritaties en korte huilbuien gehad. Mijn dank is groot!

 6. Mireille,
  Vanaf oktober 2016 was ik van de ene week op de andere dodelijk vermoeid, zonder aanwijsbare medische reden (althans volgens de reguliere artsen)
  Hoewel de fysieke energie in maart 2017 weer wat toenam, kreeg ik last van zeer zware depressieve klachten. Tijdens een van mijn medicinale wandelingetjes kwam ik op 2 mei langs het huis van Marleen Maas, die ik nog vaag kende van 25 jaar geleden. Op haar huis hing iets over de MIR-Methode.
  Hoewel ik depressief was en in eigenlijk niets was geïnteresseerd, zocht ik toch op het internet op wat MIR was… ik bekeek de website, bekeek de video van de methode en startte meteen met het doen.
  Na 4 dagen merkte ik dat de zuigkracht om in het grote niets te willen verdwijnen af nam. Een dag later kon ik het daglicht weer enigszins verdragen en tot op de dag van vandaag heb ik de MIR-Methode niet één dag overgeslagen, fysieke en mentale energie blijven verbeteren en er vinden nog steeds veranderingen in mijn zijn plaats…

  Zó fijn om zelf het heft in eigen hand te kunnen nemen…

  Dank je voor het delen van je vindingen.
  Ik heb vanavond genoten van je lezing/vertelling in Beek en Donk…

 7. Ben ruim een jaar geleden gestopt met roken. Heel erg lang een verstokte roker geweest. Ben daarna in een soort achtbaan terecht gekomen. Allerlei dingen uit het verre en nabije verleden aan het verwerken. Sinds dit voorjaar in een behoorlijke depressieve stemming gekomen. Ben nu 3 weken met de MIR methode bezig, maar gebruik ook wat supplementen om mij wat beter te voelen.
  Kreeg namelijk weer overgangsklachten terug na het stoppen met roken! Opvliegers en wisselende stemmingen. Het gaat gelukkig steeds meer de betere kant op, mede door de MIR methode. Ik doe het 2x per dag, maar heb de neiging om het vaker te doen. In elk geval op de momenten dat ik het even niet meer zie zitten. Zoals vanmiddag. Ik heb wekenlang, zelfs maandenlang niet meer kunnen genieten. Zelfs niet van een fijne vakantie in de natuur. Maar tot mijn blijdschap komen er steeds meer momenten dat ik weer kan genieten van de mooie dingen in het leven. Krijg ook steeds meer behoefte aan gezelschap van dierbare en/of gezellige mensen. Ik was altijd iemand die makkelijk en graag alleen was. Momenteel vind ik het heerlijk om onder de mensen te zijn. Jammer genoeg hebben mijn man en ik niet meer zoveel gezamelijke vrienden en of kennissen. Ik hoop dat we dit weer kunnen opbouwen. Want zonder sociale contacten voel ik me momenteel heel erg eenzaam. Ik zou ook best in contact willen komen met een MIR groep in Den Haag of omgeving. Asl er anderen zijn die daar ook interesse en behoefte aan hebben dan hoor ik dat graag via deze weg.

  • Lieve Linda.
   Hoe gaat het nu?
   Ik heb je bericht met veel interesse gelezen. Niemand geloofde mij, dat ik depressief werd na stoppen met roken, dat er van alles los kwam. Hoe ben jij eruit gekomen?
   Liefs san

   • Dag San, Bij mij was het een hele reeks van dingen die zich opgestapeld hadden. Het stoppen met roken was de bekende druppel blijkbaar. Ben in een enorme depressie gekomen. In eerste instantie leken de supplementen en de mir methode wat te helpen, maar uiteindelijk ben ik in zo’n diep gat gevallen dat ik niet anders meer kon dan hulp te zoeken. Na een verkeerde inschatting en behandeling van huisarts, uiteindelijk door hard knokken van mijn kant bij een goede psycholoog terecht gekomen. Heb mij lange tijd verzet tegen gebruik van anti depressivum, maar kon uiteindelijk niet anders. Nadat ik begon met slikken ging er langzaam een nieuwe wereld voor me open. Kon weer genieten en had weer zin in het leven. Heb eerst via huisarts een tweetal anti depressiva geslikt waarvan ik erg ziek werd. Maar daarna via psychiater een middel gekregen dat goed aansloeg en waarvan ik niet ziek werd. Heb nog wel mijn mindere dagen, maar kan nu tenminste weer een normaal leven lijden.
    Ondanks alles ben ik nog steeds blij dat ik gestopt ben met roken.

   • Dag Sanne, na vele alternatieve methoden, natuurlijke supplementen en ook de MIR-Methode, bleef het toch maar slechter met mij gaan. Na twee jaar van ellende uiteindelijk toch besloten om aan een anti depressivum te gaan. Had daar veel weerstand tegen omdat ik ontzettend bang was voor allerlei bijwerkingen en de zoektocht naar het juiste middel. Via huisarts een tweetal anti depressiva geprobeerd waarvan ik inderdaad behoorlijk ziek werd. Door hard knokken om eindelijk een luisterend oor en begrip te krijgen, uiteindelijk bij een goede psycholoog terecht gekomen. Conclusie: zware depressie doo alles wat ik in het leven had meegemaakt. Het stoppen met roken zal hierbij de druppel zijn geweest denk ik. Maar ik ging steeds meer roken in de loop der jaren. Niet gezond en financieel ook geen haalbare kaart meer. In moeilijke tijden is de sigaret vaak “je vriendje”, maar die sigaret geeft even een fijn gevoel, maar de problemen en verstopte emoties blijven. Ik heb een aantal vriendinnen die ook anti depressiva gebruiken en daar goede ervaringen mee hadden. Dus bij hen geinformeerd welk middel zij gebruikten, en opmerkelijk genoeg allemaal hetzelfde middel waar zij goede ervaringen mee hadden. Via psycholoog bij psychiater gekomen voor medicatie. Deze heeft mij zonder problemen het middel voorgeschreven waarom ik vroeg. Na een aantal weken ging er een nieuwe wereld voor me open. Na twee jaren vol ellende waarin ik alleen maar verder afgleed kon ik weer genieten van de dingen in het leven en kreeg ik weer zin om dingen te ondernemen. Helaas wel vijf kilo aangekomen van dit middel en die krijg ik er ook niet af. Soms heb ik daar nog steeds moeite mee, maar toch vind ik de vreugde in het leven die ik teruggevonden heb belangrijker dan een maatje meer. Tenslotte kun je je daar op kleden. Ik wil zeker geen reclame maken voor een anti depressivum, maar mij heeft het enorm geholpen en ondanks alle ellende ben ik nog steeds blij dat ik gestopt ben met roken.
    Mocht je nog vragen hebben: stel ze gerust.
    Groet,
    Linda.

 8. Beste Mireille,

  Al zeker tien jaar heb ik last van depressies. Zelf wilde ik dat niet onder ogen zien; ‘iedereen is toch wel eens down?’. Ik woonde alleen en kon me dus ‘verstoppen’ op de dagen dat ik het niet zo zag zitten. Deze down periodes kwamen echter steeds regelmatiger voor en duurden steeds langer. Toen ik mid-dertig was had ik momenten waarop ik echt geen zin meer had in het leven… Ruim vijf jaar terug ontmoette ik mijn (nu) man. Doordat ik nu samenwoonde, kon ik me niet meer verstoppen. Als ik in dat diepe gat terecht kwam, had hij er ook last van. Mijn pijn werd zijn pijn en daardoor voelde ik me nog rotter en nuttelozer. Regelmatig tijdens zo’n bui smeekte ik hem mij te verlaten en nog regelmatiger wilde ik er zelf een einde aan maken. Hij dwong me naar een psycholoog te gaan en onder ogen te zien dat ik depressief was. Mijn psycholoog (gelukkig een dame die tegen anti-depressiva is) was niet alleen van het praten, maar ook van mindfulness en mediteren. Na 12 weken voelde ik verbetering en de diepe donkere gaten werden meer down-periodes. Toch was ik er nog niet. Ik sliep nog slecht, had veel hoofdpijn, kon van bepaalde zaken nog erg van slag raken en voelde me snel aangevallen. Ook bleef ik een druk op mijn borst voelen en soms het gevoel of iemand zijn hand om mijn keel legde. Na vier acupunctuur sessies begon ik te googelen op oplossingen om beter te slapen. Want slecht slapen is een enorme trigger om weer depressief te worden. Zo kwam ik op uw site terecht. Ik was onder de indruk van de ervaringsverhalen en liet het mijn man lezen. Hij zei meteen “Baat het niet…”, dus ik ben meteen die dag begonnen. Eerst met alleen stap 5 en 7. Gelukkig maar, want ik kreeg behoorlijke reacties: bonzende hoofdpijn, misselijk en dagelijkse kortdurende bloedneuzen (en onverklaarbare blauwe plekken – zijn er meer mensen die dat krijgen?). Ik heb af en toe getwijfeld of ik wel door moest gaan, zo rot voelde ik me, maar iets vertelde me dat ik juist op de goede weg was, dus ik zette door. Na 2 weken stapte ik over op alle 9 stappen. Weer die enorme hoofdpijn 3 dagen lang. Weer opnieuw bloedneuzen en opeens begon ik te dromen. Ik heb nooit mijn dromen kunnen onthouden, maar ik sliep opeens als een roos, sliep makkelijk in en werd ‘s ochtends wakker met nog wat flarden van dromen in mijn hoofd. In elke droom had ik ruzie met een bekende?! Ik houd helemaal niet van ruzie, maar ik was duidelijk iets uit het verleden aan het verwerken. Ik heb nu nog een week te gaan van de 9 stappen en ik ben van plan door te blijven gaan. Want weet je Mireille…. ik heb in al die 5 weken nog geen slechte dag gehad! Niet down, niet depressief, niet huilen, niet verdrietig. Ik ben een happy mens geworden (en daardoor mijn man ook hahaha). Ik heb geen druk op mijn borst meer (heb voor de zekerheid wel door mijn huisarts laten onderzoeken of er niet wat anders aan de hand was, maar ook hij zei dat het depressie-gerelateerd is), ik heb geen haaruitval meer, slaap goed en sta sterker in mijn schoenen. Ik heb weer zin in het leven! Ik heb mijn psycholoog over de methode verteld en ze is onder de indruk! Dank je wel Mireille!

  • Beste Elske,
   Wat supersupersuper voor je! Ben enorm blij voor jou en je man! Genieten maar!
   Groetjes, Mireille

 9. Hai mireille ik ben nu 3 weken bezig ik heb pijn in mijn mond, ze noemen het mondbranden . Eerst 2 weken 5 en 7 daarna de 9 stappen, het is nog heel heftig dus maar weer terug naar 1 keer 9 stappen, ik ga wel door. Heb je enig idee of het help?. Ik ben overal al geweest. Graag hoor ik van jou. Alvast bedankt

  • Beste Marion,
   Ja, het helpt wel. Houd in de gaten of je mond verbetert. Zo niet, vraag dan je huisarts of eventueel tandarts om mee te kijken. En raadpleeg een MIR-Methode begeleider om te kijken of je nog een blokkade hebt die erg hardnekkig is. Bijvoorbeeld oud, vastzittend verdriet. De begeleider kan je dan helpen om het sneller los te krijgen en uit je systeem weg te halen.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. hallo mireille
  Ik ben heel zwaar depressief al heel lang sinds de leukemie van mijn jongste dochter reeds 19 jaar geleden .Heb ook chronische stress niemand begijpt mij.Mijn huisdokter zei wil je aub meer medicamenten nemen.Want ik doe sinds 3 weken de MIR-Methode en ik ben weer diep gezakt .ik ben al veel beter geweest maar 5 jaar geleden is mijn man vertrokken voor een jongere vrouw en sedertdien ben ik echt gaan flippen ik dacht dat hij achter me stond ik heb zo n zware shock opgelopen een zwaar trauma .Ik had ook veel klachten en daaromzegt hij met een ziek wijf kun je niets doen ook mijn 2 dochters vooral de oudste wil geen contakt meer omdat ik er niets aan doe.door hun heb ik al veel dokters en veel pschyaters gezienmaar niets helpt .Ik behelp mij met kalmeermiddelen omdat ik mij rustig kan houdenmaar ik weet dat is fout dat werkt verslavend .Telkens er iemand vraagt hoe is het barst ik in tranen uit .Ze geven mij boos de raad wees positief werk aan jezelf doe vrijwillerswerk enz maar ik heb nog geen energie om mijn eigen werk te doen .IK zou weer willen als vroeger toen ik 50 was
  heb dringend een MIR-Methode begeleister nodig want ik begin me op te sluiten
  Ik zou nog zoveel moeten vertellen want ik heb al zoveel traumas meegemaakt ….
  aub miereille help me marie josephe

  • Beste Marie-Josephe,
   Het beste kun je zelf een MIR-Methode begeleider opbellen of mailen. Als je hier klikt, kun je hun adressen vinden. Heel veel sterkte! En blijf zien dat er ALTIJD mogelijkheden zijn om hier doorheen te komen. Zo zitten mensen nou eenmaal in elkaar. Ze vinden altijd weer een gaatje, een uitweg, iemand die ze even een steuntje in de rug kan geven. Dus houd moed!
   Sterkte!
   Mireille

 11. Toen ik voor het eerst over de MIR methode las leek het me niks. Hoe kan dat nu serieus een verschil maken? Ik geloofde er niks van. Maar het bleef op mijn pad komen, ik werd telkens opnieuw getriggerd er meer over te lezen. Het zelfhelend vermogen van het lichaam, dáár geloofde ik wel in.
  Ondertussen vocht ik al maanden met een depressie en was niet bepaald aan het winnen. Op een dag besloot ik het toch maar te proberen, die MIR. Ik voelde me volkomen waardeloos, had niks te verliezen. Wél een hele hoop te winnen, blijkt nu.
  Sceptisch als ik was deed ik maar gelijk alle 9 stappen, want het zou toch niks doen. Dat was geen aanrader. Er kwam een soort lawine op gang, het waren een paar zeer zware weken. Inmiddels een ruime maand verder zou ik mezelf niet meer depressief durven noemen. Mijn zelfbeeld is sterk verbeterd, ik heb veel oud verdriet ‘op kunnen ruimen’, veel nieuwe inzichten gekregen, antwoorden op vragen waar ik al zo lang mee worstelde, zie mogelijkheden waar ik ze eerder niet zag. Ik had nooit voor mogelijk gehouden dat zoiets, eenvoudig zelf toe te passen, zulke grote gevolgen zou kunnen hebben. Daar ben ik zeer dankbaar voor, en heel benieuwd wat het nog meer gaat brengen. Mireille, you rock!

  • Beste Jess,
   Ik ben SUPER BLIJ voor je!
   In tijden van depressie is het altijd iets lichter als mensen eerst stap 5 en 7 alleen zouden doen en pas na 2 weken alle 9 stappen. Jij bent meteen in het diepe gesprongen, maar op een of andere manier kon je het ook aan. Ik ben erg blij dat je je nu zoveel beter voelt! You ROCK!
   Groetjes, Mireille

  • hallo beste Mireille,
   ik ben al geruime tijd thuis van mijn werk wegens totaal overspannen. Hier thuis kom ik amper nog buiten, zelfs mijn kat irriteert mij. Huilen is meer standaard dan lachen (kan de tijd niet herinneren)… Ik ben wel onder begeleiding van een psychiater, sinds jaren… Gisteren kwam ik op deze site terecht… Ik wil het wel proberen maar ik heb voorbije maanden al zovéél geprobeerd ivm alternatievere of hollistische methodes… De moed zinkt me enkel meer in de schoenen en ik wil gewoon dat het zo snel mogelijk weg is en dat ik weer “normaal” kan zijn… Dus mijn vraag is: waarom niet direct met de 9 stappen beginnen? What could possibly go wrong? Ik wil SNEL beterschap, de toestand gelijk de laatste tijd is niet meer vol te houden. Met dank voor uw antwoord.

   • Beste Kim,
    Je kunt gerust met de 9 stappen beginnen. Het hangt er vanaf of je tekorten hebt aan voedingsstoffen. Het gevolg kan dan zijn dat je depressie tijdelijk wat erger wordt en dat zou jammer zijn. Daarom geef ik bij depressie liever aan dat mensen eerst alleen stap 5 en 7 doen.
    Ik wens je heel veel sterkte!
    Groetjes, Mireille

 12. Lieve Mireille,

  Geweldig dat toen ik zwaar in de put zat een vriendin van me me weer wees op de MIR-methode waar ik via jou zelf al kennis mee had gemaakt. Ik ben er sinds die tijd trouw mee aan de gang naast allerlei andere zaken om me weer op de been te helpen. En ja: ik heb weer zin in het leven!! En dat nadat ik me na de dood van mijn vriend 2 jaar heb voortgesleept van de ene activiteit naar de andere. EN: ik sta veel steviger op mijn benen! Ook dat is volgens mij een verdienste van de MIR-methode. BEDANKT. En Ga zo door!

  En alle anderen die bezig zijn met de MIR-methode: GA DOOR. Het helpt echt. Niet alles blijft zwart al kun je dat op het moment van depressie absoluut niet geloven.

  Steun en liefde voor iedereen,

  Marja

  • Lieve Mireille,

   Ik ben nu iets van 2 maanden met de MIR methode bezig maar merk nu dat ik meer down ben en ook meer angsten heb
   en erg vermoeid ben. Ik heb ook gelezen dat het eerst erger wordt, maar ik vind het wel vervelend dat ik me zo voel.
   Ik ga wel door dat wel,
   groetjes Yvonne

   • Beste Yvonne,
    Het kan allerlei oorzaken hebben, ook wat je meemaakt in de afgelopen dagen. Kijk daar ook even naar of er een aanleiding kan zijn dat je je meer down voelt dan anders. Overweeg ook om naar een MIR-Methode begeleider te gaan als het zwaar voor je weegt.
    Veel sterkte!
    Groetjes, Mireille

 13. Lieve Mireille, doe nu 6 weken de MIR-Methode, 2 weken alleen 5 en 7; 4 weken helemaal. Ik ben manisch depressief (al 21 jaar gediagnostiseerd) en gebruik sindsdien Lithium. Afgelopen najaar was mijn spiegel te hoog. Elke 3 maanden prik ik de 12 uurs Lithiumspiegel; d.w.z. 12 uur voor prikken de medicatie innemen. Ook vond mijn psychiater mijn nierfunctie wat laag en adviseerde mij minder Lithium in te nemen. Ik werd depressief en ging weer een stap omhoog met de Lithium. De spiegel werd snel weer op peil, maar ik voelde me nog erg depressief. Door de MIR-Methode ben ik in sneltreinvaart me weer heel veel beter en erg blij gaan voelen. Ik zag daarvoor overal tegenop; iets te doen, maar ook zelfs op te staan. Nu word ik blij wakker, zie de natuur, hoor de vogels. Geweldig!! Door je positief op te stellen, gaat je onderbewustzijn met dat voor je werken. Een goede vriend is door de MIR zelfs schoon van de Kanker. We wisten niet van elkaar dat we hier mee werkten; hij al langer. Ik nu 6 weken. Ik ga gewoon door; het kost geen moeite. Het is een wonder. Lieve Mireille; je werk is door God gestuurd!! Liefs Anna

  • Lieve Anna,
   Ik ben ongelooflijk blij voor je!! Dankjewel dat je het me hebt verteld. Ik wens je een bijzonder gelukkig leven toe. Dat mag ook wel na die sombere jaren.
   Veel geluk!
   Mireille

 14. Lieve allemaal,
  Ik wil jullie wat vertellen. Zit in ‘n hele moeilijke periode van m’n leven. Heb over de MIR-methode van ‘n kennis gehoord. Ben de 9 stappen gaan doen en heb echt wel verandering ondervonden.
  Ben er nog lang niet maar wil wel even vertellen dat ondanks dat Mireille ‘n heel druk bestaan moet hebben ze ervoor gezorgd heeft dat er ‘n MIR-Methode begeleider van haar mij regelmatig belt om me te ondersteunen.
  Wel ben ik op zoek naar extra hulp want ik ga het zo niet redden. Maar ook daar luistert Mireille naar.
  Wil jullie dan ook allemaal adviseren om door te gaan en niet te twijfelen. Want het levert je altijd wat op. Voor mensen als ik misschien niet genoeg, maar ik blijf de 9 stappen zeker volgen.
  Gr. Wilma

 15. Lieve Mireille,
  Ik doe de methode nu bijna een jaar en heb veel succes geboekt. Ben rustiger en heb mijn verslavingen aangepakt zonder dat het veel moeite kostte. Merk dat ik een ander mens ben geworden in positieve zin ook valt het andere mensen op. Nu na 10 maanden de methode te doen merk ik een grote terugval voel mij in een keer depressief en vind het leven erg zwaar terwijl ik een prachtig en stabiel leven heb zonder zorgen. Ik vind dit heel moeilijk en doe de methode braaf twee keer per dag ook geeuw ik, wat voor mij betekent dat het zijn werking wel doet. Is het zo dat ik weer een nieuwe laag heb aangeboord?

  Lieve groetjes,
  Anja

  • Beste Anja,
   Als een depressie weer terug komt, kan het inderdaad een diepere laag zijn. Het kan ook zijn dat er zich iets in jou verzet. Dat heeft dan meestal met stap 9 te maken. Dat je onbewust begint te voelen dat je iets niet meer wilt. Dat kan zijn op gebied van werk, of relatie, of de plek waar je woont. Van alles. Als het je te zwaar is, ga dan gerust een keer naar een MIR-Methode begeleider. Als je het kunt hanteren, blijf dan gewoon de 9 stappen doen. En zie ook, dat het nooit een terugval is, maar altijd weer een nieuwe laag of nieuwe fase.
   Veel sterkte en geluk!
   Groetjes, Mireille

 16. Lieve Mireille,

  Ik heb een traumatische jeugd gehad met een schizofrene vader die alcoholist was en ons dagelijks in een oorlogsgebied liet verkeren (huiselijk geweld) en een liefdevolle maar angstige moeder die mij niet beschermde. Mijn moeder zat en zit vaak in de kinderrol waardoor ik het kind zijn heb gemist, maar ook geen veiligheid of onvoorwaardelijke liefde heb mogen ervaren, met als gevolg dat ik als volwassen vrouw zeer onzeker ben, niet genoeg van mijzelf houd en liefde altijd in een ander heb geprobeerd te zoeken ipv in mijzelf. Gister werd ik gewezen op de MIR-Methode en het is ongelofelijk. Ik heb hem zojuist voor de tweede maal gedaan en ik sta versteld. Ik voel de zowel vanmorgen als nu net een vredig gevoel, innerlijke rust, geen drang om te MOETEN zoeken. Voelt goed, sterker nog, ik denk niet dat ik dit ooit gevoeld heb. Vanmorgen ebte het na enkele uren wel weer weg vanwege een onzekere situatie op werk waarbij ik niet weet of ik mag blijven. Maar ondanks ik in tranen thuis kwam, super onzeker, het nu net weer toegepast heb en nu in een soort trance van rust verkeer kan ik alleen maar zeggen bedankt.. bedankt dat je zoveel mensen zo liefdevol aanraakt. En ik hoop over een tijdje te zeggen dat ik echt van mijzelf ben gaan houden, trots op mijzelf ben en mezelf belangrijk genoeg vind.

  Liefs
  Jane

  • Lieve Jane,
   Dat je de pijnen uit je jeugd maar mag helen! Geef jezelf er de tijd voor en laat het langzaam maar zeker, laagje voor laagje weg gaan. Prachtig hoe je kunt zien dat je ondanks tegenslagen, jezelf weer op kunt pakken! Ik heb nog een andere video gemaakt die jou misschien ook kan helpen: Zelfliefde zaaien. Het is in het Engels, maar je kunt de ondertiteling aanzetten.
   Veel succes!
   Mireille Mettes

   • Lieve Mireille,

    Ik ben vandaag op dag vier van het doen van de MIR methode, probeer daarnaast ook regelmatig te mediteren. Ik heb vandaag voor het eerst dat ik huilbuien krijg, bijna ongecontroleerd, de eerste hoorde ik iemand waar ik onlangs afscheid van genomen heb (expartner) zeggen hoe geweldig hij me vindt (tranen schieten me weer in mn ogen) en tweede huilbui kwam uit het niets gepaard met woede naar mijn ouders, gevoel van onrecht. Zou dit betekenen dat mijn ziel aan het ‘opruimen’ is?

    Liefs
    Jane

 17. hallo Mireille,
  heb 4 weken de MIR-Methode gedaan. was depresief. ben nu weer langzaam vooruit aan het gaan. ga wel door met de MIR-Methode.
  Mimi( moet wel alle zeilen bij zetten)

 18. Lieve Mireille,
  Wat ben ik dankbaar dat jij dit hebt ontwikkeld en dit ook nog eens gratis deelt!! Heb inmiddels wel 10.000den euro’s, sinds mijn 18e jaar uitgegeven voor methoden om mijzelf te helen. Sinds aantal weken; ben begonnen met EMDR(gratis door studie van een psycholoog) en sinds 1 week bezig met de MIR-Methode. Wow, wat een verschil al. Voel mij zo goed, gezond, hoopvol dat eindelijk na 44 jaar (veel depressies sinds 6 jaar oud; veel gepest, autistisch) daar een heel groot licht straalt aan het eind van die tunnel!! Weg met die trauma’s, die niemand dienen! Wow, dank je wel!!!! Mijn 5 kids zijn zo blij voor mij en met mij!! Heel veel liefs, Jeanine

 19. Ik heb een aantal jaren geleden 25 bestralingen, 5 chemokuren gehad en 3,5 jaar antihormoonpillen geslikt tot ik erachter kwam dat ik daar waarschijnlijk zo moe van werd.
  Moe ben ik sindsdien.
  En depressief. Daar voel ik nu verbetering.
  Misschien logisch dat de opbouw dan lang duurt.
  Hoe lang?
  Zou begeleiding versnellen?

  • Beste Leni,
   Ik wens je enorm veel sterkte met je herstellingsproces. En ja, een persoonlijk protocol van een begeleider kan zeker het proces versnellen, omdat je dan veel gerichter kunt werken aan de oorzaken van de klachten.
   Heel veel sterkte en succes!
   Mireille Mettes

 20. Ik doe nu bijna vier weken de MIR-Methode, het bevalt me prima, ik krijg meer energie en merk dat ik me geestelijk sterker voel. Wel heb ik veel jeuk: op vooral mijn armen.

 21. Hallo Mireille, zoals je weet ben ik nu 6 weken op 0 met mijn antidepressiva! Heb 2 weken stap 5 en 7 gedaan en ben sinds zondag met de 9 stappen bezig voor de komende 4 maanden. Gisteren avond voelde ik me heel goed, en voor ik naar bed ging heb ik de 9 stappen gedaan, ik werd s`nachts wakker had heel erge jeuk. Vandaag voel ik me weer heel verdrietig. Het is zo zwaar dit afkicken! Misschien is het wel een goed idee om een gesprek te hebben met een MIR-Methode begeleider. Er zit iemand in mijn buurt [eindhoven] of kan het ook online. gr marie-louise

  • Hallo Marie-Louise,
   Op de website vind je een overzicht van alle MIR-Methode begeleiders. Je kunt op postcode zoeken naar een begeleider bij jou in de buurt. Er zijn ook begeleiders die werken via telefoon, Skype of e-mail, informeer even bij de betreffende begeleider naar de mogelijkheden.
   Hartelijke groeten,
   Marja Kikstra
   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 22. Lieve Mireille,

  Veel dank voor het bekend en toegankelijk maken van MIR-Methode voor iedereen!
  Ik heb veel gehad aan je dagelijkse mailtjes ter ondersteuning. Die gaven mij kracht om door te gaan met de MIR-Methode en ook om erop te vertrouwen dat mijn lichaam echt in staat is om zichzelf te genezen.
  Ik ben vanwege mijn klachten (burn out, chronische depressie en doorslaap problemen) rustig begonnen met 10 dagen alleen stap 5 en 7 te doen. Daarna begonnen met de 9 stappen en dat ging prima. Ik ging beter slapen en voelde me fitter overdag. Ook kreeg ik meer zelfvertrouwen, meer innerlijke rust en kan ik nu makkelijker beslissingen nemen en grenzen stellen!
  Ik heb na 3 weken ook nog een persoonlijk protocol laten maken bij een begeleider, maar kreeg toen 15 extra stappen mee die ik 2 keer per dag moest doen, 5 weken lang, naast de 9 stappen van de MIR-Methode.
  Hartelijke groet, Janny

 23. Klacht die verdwenen is: een tekort aan mineralen en basisbehoeften.
  Het is nu ondertussen al de vijfde week, dat ik het doe.
  Zal het blijven doen. Heb ernstige depressie en burn out achter de rug.
  veel emotionele problemen. Ik voel me gewoon sterker en dit is ook
  fysiek waarneembaar. Voel me niet meer zo zwak, hulpeloos en moedeloos
  .

 24. hallo Mireille,
  ruim 6 weken gestart met MIR-Methode… ( 4 weken gedaan) het ging prima… ik had er meteen goed gevoel bij.. Sterker nog …. ik voelde me sterker worden, had n.l. op mijn jonge “oude”dag ( 66 lentes!) last gekregen van depressie… afschuwelijk.. en wilde persé geen anti depressiva! Nu echter voel ik me weer beetje labiel worden, wellicht raadzaam om weer te starten.
  in ieder geval hartelijk dank dat je de MIR-Methode gratis beschikbaar stelt… ik heb het ook al aan mijn vriendin aanbevolen, die is n.l. ook al gestart…

  • Beste Anneliet,

   Wat fijn dat je al zoveel goede reacties had! Ja, begin gewoon opnieuw met de MIR-Methode Bij depressie is het zowiezo het beste om de MIR-Methode 4 maanden lang vol te houden, langer mag ook!

   Veel succes en ik hoor graag hoe het met je gaat!
   Mireille Mettes

   • Hallo Mireille…
    Eerst!! Proficiat met je artikel in HAPPINEZZZZZ
    Yes I feel happy too…. geweldig blij ben ik met de door jou ontwikkelde MIR-Methode… zoals je had geadviseerd ben ik doorgegaan met MIR-Methode i.v.m.( lichte) depressie, ik heb doorgezet en ben kei blij en vooral dankbaar…. HET HELPT… geweldig… slik geen tabletten, geen eerstelijns psychologe… ik vind het AMAZING!!! doe het wel iedere ochtend en avond! consequent 🙂
    good luck en nogmaals hartelijk dank….

 25. Ik gaf jouw site direct door aan een kennis, die net met antidepressiva was begonnen, omdat zij in een diep gat terecht was gekomen. Zij voelde dat de MIR-Methode goed voor haar zou zijn en zij is direct gestart. Zij is nu 1 week bezig en voelt zich al veel happy-er. Dat is toch grandioos!!!!!!

 26. Hierbij wil ik je heel hartelijk bedanken, want je hebt m’n leven gered, zo voel ik dat echt.
  Afgelopen winter was ik erg depressief en vond ik er allemaal niets meer aan en zag bijna niks meer zitten.

  Het is gewoon wonderbaarlijk hoe deze methode mij hielp om weer vanuit mijn ware wezenskern te leven! Mijn geest zit weer gewoon in mijn lichaam, in het hier en nu! Alle dingen die ik vroeger leuk vond (en allemaal uit lusteloosheid niet meer deed) doe ik nu weer met veel plezier: Boeken lezen, sporten, koken, van de natuur genieten, van mensen genieten, mezelf verzorgen, anderen verzorgen, muziek luisteren, plannen maken, van alles ondernemen, ik heb weer heel veel energie! Ik ben gewoon weer m’n oude zelf, maar dan nog veel beter! Ik voel me toppie en loop het liefste de hele dag grapjes te maken, over dingen waaraan ik me vroeger ergerde. Het leven is veel lichter, veel zaken zitten mee en pakken uit zoals ik dat vroeger droomde. Ben ik verlicht? Hi, hi, het leven is in elk geval een stuk lichter!!!

  • Dag,Madelon

   Bedankt voor je bericht, ik werd erg emotioneel, ik ben zelf aan het worstelen om weer bij mijn echte zelf te komen. Ik weet dat het kan, maar het is soms erg zwaar.
   Ik ben overgevoelig en reageer al heel sterk nadat ik de MIR-Methode nog maar 3 keer heb toegepast.
   Ik stop even met alle stappen, alleen nog 5 en 7, werd geadviseerd.
   Dit ook omdat ik bezig ben met een homeopatische behandeling voor miasma(stoorzender van de lijn van mijn moeder)Er komen oerangsten naar boven, het blije speelse is dan ver weg en het voelt als een zwart gat waar ik voor sta. Toch blijf ik hopen en vertrouwen dat het allemaal weer terug komt en jou bericht laat me dat zien.
   Ik ga zeker de MIR-Methode toepassen, ook al voel ik (vooral bij missie)veel angst
   Veel plezier en levenslust voor ons allebei en iedereen.
   Groetjes,
   Marina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.