102. Twee oorzaken en 3 tips voor als brood je tegen gaat staan
Brood is een vast bestanddeel van het ontbijt en de lunch. Tenminste, voor veel mensen. Het geeft energie en op een manier dat je suikerspiegel geen zwiep krijgt. Goed dus! Of niet? Het gekke is, dat brood bij veel mensen gaat tegen staan. We kennen natuurlijk al de mensen die allergisch zijn voor gluten. En er zijn steeds meer mensen die ervoor kiezen om brood te laten staan. Als je kijkt naar mensen in sommige Aziatische landen, komt brood overigens helemaal niet voor op het menu. Zijn zij zo apart, of hebben we iets niet in de gaten?
MIR-Methode en brood
Wanneer je de MIR-Methode doet, kom je steeds beter in contact met jezelf. Dat gebeurt alleen al door het hand aaien. Het zorgt ervoor dat je steeds beter en verfijnder gaat voelen wat goed is voor je en wat niet, welk voedsel goed voor je is en welk voedsel niet. Je laat eten staan, je gaat ineens verlangen naar ander eten. En soms komt het voor dat je bepaalde voeding niet meer verdraagt, dat het je gaat tegen staan. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij alcohol of zoetigheden, maar het kan ook gebeuren bij brood.
Als brood je tegen gaat staan
Het kan zijn dat brood je tegen gaat staan als je de MIR-Methode doet. Dat is niet erg, het is een signaal dat het niet meer zo goed bij je past. Maar kijk goed: gaat het om het brood of om wat er in zit? Misschien merk je dat het brood niet meer zo lekker aanvoelt in je mond. Het kauwt niet meer zo lekker, het ligt misschien als een klont in je maag, misschien is het de oorzaak voor je constipatie of aambeien, of je merkt dat je steeds vaker naar alternatieven gaat, zoals crackers, zuurdesembrood, muesli, havermout, roggebrood of bijvoorbeeld eieren, smoothies, fruit of groentesoep.
Oorzaken voor tegen staan van brood eten
Dat kan twee verschillende oorzaken hebben:
1. Je lichaam weigert nog langer de chemicaliën toe te laten die in brood zitten, zoals:
– L-Cysteïne, E920 (bekijk hiervoor de documentaire van de Keuringsdienst van Waarde: “Bah er zitten haren in mijn brood.” op YouTube). Kijk vooral naar de laatste 5 minuten wat de bakker met het brood doet dat hij proeft!!
– middelen waardoor het brood langer houdbaar is.
Koop je je brood in de supermarkt, kijk dan een keer op de verpakking om te zien wat er allemaal in zit. Koop je je brood bij de warme bakker, dan zitten die houdbaarheidsmiddelen er minder in. Bij de biologische bakker helemaal niet meer. Proef een keer het verschil! Of bak je brood zelf.
2. Je lichaam geeft aan dat brood niet de voeding is die het nodig heeft.
Volgens de informatie van bijvoorbeeld William Davis, die het boek ‘Broodbuik‘ schreef, blijken wij het helemaal niet zo goed te doen op granen, maar hebben we veel meer aan vetten en eiwitten. Dat sluit aan bij wat ik weet vanuit het bloedgroepdieet, Chinese geneeskunst en verschillende dieetvoorschriften.
Eet je minder brood, dan zou je volgens het boek ‘Broodbuik‘ gaan afvallen, en wordt je hoofd helderder. Dat is wat ik persoonlijk ook heb ervaren en wat ik van mensen om me heen heb gehoord die, met name met het eten van tarwe, zijn gestopt. Staat brood jou steeds meer tegen, dan zou dit de reden kunnen zijn.
Wat kan je doen?
Je hebt drie mogelijke reacties:
1. Je blijft gewoon brood eten en je blijft goed voelen hoe je lichaam erop reageert.
2. Je kiest ervoor om van brood te veranderen. Misschien minder tarwe en meer rogge of haver. Misschien geen brood van de supermarkt, maar van de bakker. Misschien geen brood meer, maar crackers of roggebrood.
3. Je kiest ervoor om brood te laten staan. Je eet het een week niet en kijkt dan hoe je je voelt. Is je hoofd helderder? Kan je makkelijker naar de wc? Slaap je beter? Minder opgeblazen gevoel? Of merk je weinig verschil? In dat laatste geval, ga je gewoon weer lekker brood eten.
Bevalt het je goed om geen of minder brood te eten, dan heeft William Davis ook het Broodbuik kookboek geschreven om te kijken wat je nou nog kunt eten als je brood laat staan. Want dat vergt een grote omschakeling in je dagelijks handelen en dat is niet altijd even makkelijk uit te voeren.
Heb jij dit ook ervaren, dat je door de MIR-Methode steeds minder behoefte kreeg aan brood? En hoe voel je je daarbij? Ik hoor het graag van je! Schrijf het hieronder, dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!
Eet smakelijk!
Mireille Mettes
Reacties
102. Twee oorzaken en 3 tips voor als brood je tegen gaat staan — 88 reacties