Home » Artikelen » 164. Basisinkomen, haalbaar en bevrijdend

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

164. Basisinkomen, haalbaar en bevrijdend — 150 reacties

 1. Voor de alleenstaande gepensioneerden zou het betekenen dat ze ineens weer een baantje moeten vinden omdat 1000 euro echt niet voldoende is nu ze geen huursubsidie meer krijgen. Getrouwde of samenwonende mensen hebben maar 1 keer huur te betalen! Dat voelt niet goed. Terwijl jongeren vanaf 18, die nog bij de ouders inwonen en dus niet al die onkosten hebben het gewoon in hun handen krijgen. De jongeren een beetje minder ( 750 euro) in het begin en dat bij de ouderen toevoegen? 1300 euro zou redelijker zijn. Dan zou ik super enthousiast zijn!

 2. Als niet alle landen hier aan kunnen en gaan meewerken is het gedoemd te mislukken. Er zijn veel landen waar nu mensen moeten overleven. Waar regeert wordt door macht,geld en corruptie heerst. Waar werkeloosheid 10-tallen procenten hoog liggen. Hoe ga je die hierin mee krijgen?
  Hoe ga je de laag betaalde banen opvullen? Mensen die hun werk als passie hebben zullen hun beroep blijven uitvoeren. Maar die groep is veel kleiner en zullen voor deze constructie zeker kiezen. In Nederland heb je buiten de grote steden veek mensen zonder baan en die keuze hier niet mee opgelost zijn. Gaan we mensen uit kansarme landen voor een schijntje hier de smerige baantjes laten doen? Moeten die dan buiten in een tent gaan slapen of zijn er dan al voldoende huur huizen.
  Als je vroeg leert de keuzes en passie voor jezelf te bepalen dan kan je daar ver mee komen. Als je mensen gemiddeld meer geld geeft dan ze nu krijgen ga ze ook meer uitgeven!

  Ps. In Finland is met deze constructie bewezen dat de proef van 2000 werkelozen niet werkt. Ze kregen een veel hogere basisloon maar brachten hun niet toe om werk te gaan zoeken.

 3. Ik ben een groot voorstander hiervan. Ik zou hetzelfde doen als ik nu doe (tijd met echte aandacht spenderen met de mensen waar ik van houdt en zangles geven) maar het zou me een hoop (financiële) stress schelen en dus een betere gezondheid opleveren!

 4. Beste Mir-Eille,

  Vandaag werd ik weer uitgelachen in het bos door een hele familie en daarvoor door een meisje van 20, die aan het hardlopen was en zag twee keer zo dik te zijn dan ik met mijn / skeletje/ 51 kilogrammetje. Nu lach ik erom, want op internet kwam ik ook jouw site wat uitgelachen worden betreft, tegen en dan ging ik even kijken bij de basisinkomen. Daarom stuur ik jou deze bericht wegens de pensioen en zo…….kan dat vervangen worden in de toekomst door een echte basisinkomen? Toch mensen hebben het nodig als ze ouder worden. Naïef een vraag van mij he? Ik geloof in wonderen, waarom niet…..daarom. Groeten en bedankt voor jouw adviezen, era

  • Beste Era,
   Ja zo is dat, laat mensen maar lekker lachen. Misschien ging het niet eens echt om jou. Ik weet niet hoe het basisinkomen precies wordt uitgevoerd in de praktijk, maar het is wel uitdrukkelijk de bedoeling dat alle mensen voldoende geld krijgen om hun basislasten (woning, huis, voeding, kleding) te kunnen kopen. Houd de berichtgeving daarover in de gaten, want het krijgt steeds meer vorm!
   Groetjes, Mireille

 5. Goedemorgen,
  Ik was voor een basisinkomen, maar naar n programma te hebben gekeken een paar jaar geleden ben ik er op tegen, voor een deel.
  Daarin wist een mr van de basisinkomen te vertellen dat er €1000,00 voor iedereen boven de 18 zou komen, enthousiast vertelde hij dat het voor jonge mensen fantastisch zou zijn want dan kunnen ze een sabatical nemen om na te denken,een paar jaar lang,waar ze graag voor zou willen studeren, en ze kunnen hun tijd nemen om reizen de wereld te zien.
  Weet je en daar ging mijn nekharen van overeind staan ik werk vanaf mijn 17 de jaar.
  Begin eens om mensen die al 35 jaar gewerkt hebben om die een basisuitkering te geven en dan een redelijke uitkering nl alleenstaande €1500,00 en echtparen bv €2300,00 zodat ze hun vaste lasten kunnen betalen en dan wat over kunnen houden om iets extras Pm te kunnen doen, zoals n keer bv uiteten of op vakantie te kunnen gaan.
  Ik werk en krijgen aanvulling van de uwv bij elkaar een bedrag van €1350,00 ik kan net rondkomen ervan. Mijn kale huur is €556,00 .
  Hoe zit het met mensen die al veel geld hebben krijgen die het ook.
  Ik gun iedereen een goed leven begrijp mij goed maar het moet wel eerlijk zijn en nu merk ik nog steeds dat het niet echt klop.Dus de baas van shell krijg het ook of die van de ING.
  Sorry dat ik sceptisch ben.
  Maar ik zie nog best ongelijkheid hiermee
  Ik wens zo voor alle mensen en dieren n goed gelukkig fijn leven waarin ze zich veilig geborgen kunnen voelen.
  Maar het moet wel echt eerlijk gaan.

 6. Ik zou hetzelfde doen als dat ik nu doe. Maar als zzper zou het basisinkomen een behoorlijke stressfactor weghalen

 7. vergeet niet als we een basis inkomwn krijgen dat alle toeslagen enz vervallen en hou je nog niet zo heel veel over van 1000,- of 1200,00
  En dan blijft het basis ook als de boodschappen stijgen want anders moet heel nederland er weer geld bij
  Ik vraag me af
  alleen voor de chronisch zieken mensen bied het uitkomst dus bijstand enz.

  • Beste Remko,
   Het is echt een kwestie van uitzoeken hoe het het beste kan werken voor iedereen. En ja, er zijn echt nog reële vraagtekens, zoals jij aangeeft. Maar voor veel mensen zal het een belangrijke stap vooruit zijn. Het is het proberen waard.
   Groetjes, Mireille

  • Beste Joke,
   Het is nog niet precies zeker wat er zal verdwijnen en wat er zal blijven. De bedoeling is dat het de armoede in Nederland moet tegengaan. Ik verwacht dat er daarom voldoende zal zijn voor mensen die nu extra toeslagen nodig hebben. Maar bemoei je er gerust mee en blijf vragen stellen! 🙂
   Groetjes, Mireille

 8. basis inkomen voor iedereen ?? ik persoonlijk denk dat er dan veel niet meer gaan werken
  als met je met 2 personen bent krijg je 2000 euro , vele moeten het met minder doen ,de huuraanpassing en alle andere regelingen blijven ,heb je nog een of meerdere kinderen van 18 thuis komt dat er ook nog eens bij de meeste jongeren verdienen echt geen 1000 euro per maand dus die zien werken dan al niet meer zitten ,het systeem zou heel mooi zijn voor mensen die ziek zijn en altijd gewerkt hebben ,of voor die mensen die boven een bepaalde leeftijd zijn en niet meer aan werk komen ,of voor alle mantelzorger die vaak zelf alles aan de kant schuiven om een naaste te helpen .ik denk dat dit ook nooit zal gaan gebeuren en eigenlijk hoop ik dat ook

 9. Het lijkt me heerlijk, zo’n basisinkomen. Ik zou mijn baan opzeggen, een hondje opvoeden en een eigen lunchzaakje opzetten en veel gesprekken tussen mensen initiëren. Mijn vrijwilligersbaan weer opnemen en vooral heeel veel contact met mensen hebben en met ze praten in plaats van de hele dag achter de computer te zitten. En als ik ooit durf misschien wel als coach aan de slag gaan maar wellicht hoeft dat dan niet meer vanwege het basisinkomen.

 10. Afgekeurd door het uwv? Me leven, hup-sekee weg ermee?

  In 2011 ben ik in de ziekte wet belandt.
  Door het lang zoeken van artsen is na 2 jaar wia aangevraagd.
  Wat vervolgens 2x in een paar jaar wordt afgewezen inclusief hoorzitting enz.
  Vervolgens weer in beroep wat spontaan tot 100%duurzaam afgekeurd wordt,met een tijdsbestek van een 4 maanden.
  Hoe kan ik in 4 maanden ineens zo ziek zijn dat het ene uiterste naar het andere uiterste gaat?
  Daarbij had ik door de crisis minder werk en pakte alles aan.(horeca,catering,instelling kok)
  Vanwege een 3 maanden contact als plaatsvervanger voor een zieke ben ik helaas zelf ziek geraakt.
  Daarbij had ik copd en werkte er gewoon mee al jaren.
  Na verhaal gehaald te hebben bij mijn longarts die een brief heeft gestuurd naar het uwv na 2en half jaar aandringen dat ze mijn gegevens
  moeten opvragen.
  Ben ik ineens 100% afgekeurd duurzaam.
  Vervolgens heeft de longarts weer verhaal gehaald bij uwv die beweerd ik te zijn afgekeurd op het totaal plaatje?
  Terwijl ik naar mijn weten geen totaal plaatje heb.
  En als ik vraag op welke ziekten ik ben afgekeurd komt het er niet uit.
  Ik kan zeker nog van alles doen al heb ik een mindere longinhoud dan iemand anders.
  Nu heb ik contact opgenomen met het uwv en die zegt me te willen herkeuren en wellicht ben ik dan weer voor zoveel procent goedgekeurd.
  Wat betekent dat ik nog minder uitkering krijg, die nu 230,00 per maand is en dan geen cent meer.
  Vanwege het inkomen van mijn partner heb ik nergens recht op en val over al buiten.
  Wat dus heeft veroorzaakt dat we nu 2x noodgedwongen hebben moeten verhuizen en moeten leven nu al meer dan 5 jaar op 1 inkomen.
  Ook in de periode van zogezegd goedgekeurd zijn hebben we bijna een 2 jaar moeten leven met 5,00 boodschappen geld per maand.

  Na net 2 jaar in nieuwbouw met 900,00 huur en we net klaar waren hebben we weer kunnen verhuizen.
  Daarbij door het lange zoeken van de artsen alle sociale contacten ben verloren.
  Die denken dat je te lui ben om te werken.
  Ik heb een milde vorm nog van copd met rookschade 50% longblaasjes.
  En daarbij had ik etalage benen wat voor de artsen blijkbaar erg moeilijk was.
  Er zijn duizenden mensen met dit probleem en bij mij konden ze het niet vinden zo technisch tegenwoordig.
  Inmiddels heb ik daar 2 stents en gaat het beter.
  Het uwv wil me dus herkeuren maar de kans is dan wanneer ik meer procent geschikt ben ik nog minder dan 230,00 ontvang.
  Reintregratie naar een ander beroep op je 47e is ook erg moeilijk maar heb er nu gewoon geen recht op.
  vanaf het begin aangegeven in de wia moet maar wordt afgewezen en later toegeven en ineens iva van gemaakt?
  Daarbij komt dat niemand het dan heeft over de lange periode van meer dan 5 jaar ik zo heb moeten zitten en het daardoor vele malen ,en nog steeds het helemaal niet meer ziet zitten.
  En het nooit met terugwerkende kracht zal terugkrijgen.
  En me vrouw haar eigen over de kop loopt te werken al die jaren.
  Dus herkeuren eventueel nog minder geld per maand met risico gezien me leeftijd en toch een beperking minder kans op de arbeidsmarkt.
  Wat ik dus al een paar jaar eerder had kunnen oppakken als ik de kans via wia had gekregen maar krijg ineens iva.

  En dan nu de grootste tip van het uwv.
  Na contact te hebben opgenomen meerdere malen zegt het uwv mij:
  U mag gewoon overal werken waar u wilt daar ben u vrij in.
  Waarop ik vraag maar ik ben toch arbeidsongeschikt?
  Ja maar, als de werkgever hier niet om vraagt kan u gewoon gaan werken.
  Waarop ik weer zeg:maar wat als ik in 2-3 maanden instort bijvoorbeeld en de werkgever komt er achter dat ik arbeidsongeschikt ben.
  Wat gebeurd er dan krijg ik een rechtszaak aan me broek en misschien nog een draai om me oren ook?
  Ik zelf zou als werkgever dit zeker niet op prijs stellen en als ik het vertel aan iemand reageert deze precies zo.
  Het is dus niet te geloven hoe het uwv te werk gaat door 2x schrapjes onder je voet en 2x buigen met je been en klapje met hamertje op je knie,
  Kunnen ze zien dat je geen vaat vernauwing heb in beide benen terwijl er in een ziekenhuis een ct en of mri scan voor nodig is.
  Op deze basis ben ik beoordeeld en door dat ik er tegen in gegaan ben ook zeker benadeeld.
  Wat vervolgens me hele leven heeft verwoest ik nergens meer bij hoor en maar weg zit te rotten.
  Terwijl ik vele vele malen heb aangeven nooit voor 100% afgekeurd zou willen worden.
  Ondertussen nu weer moeten verhuizen naar een levensloop bestendige woning met oog op mijn toekomst.
  Maar wil niet zeggen dat ik helemaal niets meer kan en wil.
  Ik moet vechten om me recht om aan het werk te mogen terwijl mensen die nu uit nood nederland inkomen.
  Aan alle kanten geholpen worden met van alles en nog wat.
  En hebben zo per maand nog meer dan ik die altijd klaar heeft gestaan voor iedereen om te werken.
  En nu ik zelf iets heb ik compleet mag weg rotten want dat is het en zo voelt het zeker.
  Ongetwijft zullen er nog meer mensen zijn met mij, en zou een basisinkomen een zekere uitkomst zijn.
  Er is geen speld meer tussen te krijgen alleen een advocaat in de arm nemen maar gezien de kosten en de kansen het niet haalbaar is.
  Zelf een schadevergoeding in gediend maar zonder advocaat ben je kansloos.
  Wel is er tijd voor als je zegt :meneer ik kan me voorstellen dat als u zo`n beoordeling maakt over iemand wat niet klopt dat er mensen bij zullen zijn die uw kop van uw romp af willen trekken,waarop de het zo maakt dat ik dat wil doen.
  En hij dus wel tijd heeft om aangifte te doen bij de politie.
  Waarop ik eerst 60 uur taakstraf zou krijgen en nadat ik voor de rechter was verschenen ik gelijk kreeg van de rechter en deze me zei
  Ik ben het met je eens maar ik moet volgens de wet een straf opleggen en kreeg daarmee 200,00 voorwaardelijk en pinkt de andere dame een traantje weg onder de bril vandaan.
  Nu men daarna de pik op mij had ben ik dus zwaar benadeelt en hebben ze me zo aan de kant geschoven en er in tussen tijds er ook nog voor gezorgd hebben, dat ik een baan toegewezen heb gekregen bij het robebedrijf met zwaar gehandicapte mensen waar ik zeker nog niet thuis hoor.
  Niemand ziet aan mij dat ik ziek ben.
  Daarbij had ik recht op een baan met begeleiding in een willekeurig bedrijf en niet op een vaste locatie in het robebedrijf.
  1500,00 netto hebben ze me nog even aan laten ruiken in een bedrijf waar ze als er geen werk is ze gewoon met de armen over elkaar moeten zitten of een boekje lezen spelletje doen tot dat het half 5 is.
  Sorry maar ik ben in het huilen uitgebarsten op mijn 47e jaar en kon niet geloven dat het uwv me zo ziek acht.
  Terwijl ik inmiddels 2x verhuisd ben waarvan 1x met voor en achtertuin die ik zelf heb gedaan en we zelf verhuisd en opgeknapt hebben.
  Dus zo ziek en niets meer kunnen is het dus niet.
  Nu meer dan 5 jaar me recht op inkomen en kans ontnomen en met een tip wat echt niet te geloven is.
  Weet ik geen invulling meer in me leven terwijl ik nog van alles kan en niets kan ondernemen vanwege niet voldoende inkomen
  Ik kan net me maandelijkse kosten ziektekosten en begrafenis betalen en is het op.
  ze kunnen je wel zo beoordelen maar terug draaien kan ineens niet meer volgens de wet.
  dus door iemand zijn domme fout kost het jouw je plaats in de maatschappij en verschuilen zich nu achter de wet en weigeren degene die verantwoordelijk is hiervoor hier voor aan te spreken en of ik een gesprek er mee mag aan gaan.
  kortom niets meer te vertellen over je eigen leven.
  Maar als het zo nog lang duurt kan de ziekte kosten en zeker de begrafenis kosten snel worden gestopt wanneer ik hierdoor sneller overlijdt.
  Door het weg zakken in de maatschappij met dank aan onze zeer deskundige gespecialiseerde vaklieden.

  Uwv hoe ver kan je iemand in de put duwen,nou heel ver kan ik u verzekeren
  Degene die dit leest en een oplossing heeft of hulp wil bieden in wel opzicht dan ook is van harte welkom.
  Ook mensen met hetzelfde lot of nog erger kunnen ook contact opnemen en we misschien de handen in een kunnen slaan.

  SAMEN STAAN WE WELLICHT STERKER!!!
  Daarbij heb ik gezegd dit openbaar te willen maken en hoop dat dit verhaal doordringt tot de overheid/kabinet

  Alvast heel erg veel Dank voor eventuele reacties remko

  • Beste Remko,
   Wat een tragiek… wat je allemaal moet doormaken, terwijl je al niet op volle energie kunt functioneren. Het spijt me zo voor je. Het lijkt me ook dat je gewoon in je recht staat. Waar woon je? Misschien zijn er onder de MIRrors mensen die een advocaat kennen waar je niet hoeft te betalen. En ja, fijn als er meer mensen zich melden die ook op zo’n manier benadeeld worden.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • hoi Mirelle
    bedankt voor je reactie ik woon in rotterdam hoogvliet
    dat zou erg fijn zijn al is dat heel moeilijk te vinden helaas
    mocht ik die zaak kunnen winnen of winnen kan ik het zeker wel betalen, want het gaat om niet zo`n lullige schade van het 1 is het ander gekomen en ontstaan maar wil niemand inzien bij die instantie.
    jammer maar het vernietigd ronduit iemands leven.
    de meeste kunnen in zo`n positie geen kant meer op en zou fijn zijn als daar nu specifiek een kantoor/ bureau voor was of kwam.
    ik zou mooi zijn als ze eens konden zien hoeveel mensen dat nu daadwerkelijk zijn.

 11. Het lijkt me geweldig!! Voor iedereen !
  Wel vraag ik me af hoe angstig “men” zal zijn/worden voor meer, veeeeeel immigranten alsdit in NL ingevoerd gaat worden ….

  • Beste Anneke,
   Daarom is het ook belangrijk dat een land als eerste begint en dat andere landen het voorbeeld volgen. Als het aan mij ligt krijgen alle mensen overal een basisinkomen.
   Groetjes, Mireille

 12. Het is een prachtig principe en ik ben al jaren voorstander van een serieuze poging. Eigenlijk is het gewoon AOW maar dan voor alle leeftijden en iets lager. Ter aanvulling: Deels wordt het door mensen met een baan (en dus ook nog basisinkomen krijgen) terugbetaald in extra belasting. De mensen die allemaal weer in een slachtofferstuip schieten: stop daarmee. Geen kamer willen verhuren omdat je liever alleen woont? Come on!
  Puntje van aandacht is nog wel: Hoe voorkom je aanzuigende werking en hoe voorkom je illegale onderbetaalde buitenlandse arbeid omdat niemand meer voor een schijntje rotwerk wil doen? Maar eigenlijk is dat nu ook al een probleem. Dus ik zou zeggen: Doen! Weg met de controle en bureaucratie en aan de slag allemaal met iets waar je lol in hebt. Of even niets doen, want het kan.

  • Vandaar dat ik geloof dat robotisering op termijn hand in hand zal (moeten?) gaan met een basisinkomen. Want als er één probleem is (of juist kans) dan is het wel dat macht anders verdeelt zal raken. Een baas die je iets dwingend oplegt bestaat nu al bijna nergens meer, dus de tijd is er rijp voor. Mensen willen graag iets doen waar ze goed in zijn. Maar er zullen misschien onvoldoende mensen zijn die bijvoorbeeld vuilnis willen ophalen. Dat moet dus zo snel mogelijk worden geautomatiseerd. In de tussentijd wil ik wel één dag per maand achter de vuilniswagen, als dat het basisinkomen mogelijk maakt 🙂

   • Ja, die vuilniswagen is nog wel even een dingetje. Hoewel dat tegenwoordig best leuk werk is. Maar er zijn nog wel andere rotbanen en die zijn niet allemaal te robotiseren. Daar zal dan een flink salaris tegenover moeten staan.

    • Beste Annelou,
     Ik hoorde een vrouw van Groenlinks uitleggen dat mensen die vuilnis ophalen een stuk beter betaald zullen gaan worden. Het is geen rotwerk, maar veel mensen kijken er op neer.
     Wanneer we anders naar werk gaan kijken, zal dit soort werk vanzelf beter betaald gaan worden.
     Groetjes, Mireille

     • De vuilniswagen was maar een metafoor. Er blijven altijd k*t klussen die niemand wil doen, ook in het bedrijfsleven. Als je daar heel veel loon voor gaat betalen worden de diensten en producten van het bedrijf duurder en wordt het OBI weer te laag. Daar heb ik nog even geen adequaat antwoord op.

      • Beste Annelou,
       Het wijst zichzelf wel uit, omdat er vanzelf oplossingen moeten komen. Dank voor je uitleg over de vuilniswagen. Sorry dat ik je te letterlijk nam!
       Groetjes, Mireille

 13. Tja, je gaat de uitkeringen dus vervangen en de werkenden krijgen er dat geld bij…..Maak je, in mijn ogen, het gat tussen werkenden en zieken/ ouderen alleen maar groter…….Ze krijgen dan wel wat meer mogelijkheden, maar ook dat moet je wel willen. Niet iedereen kan een paar uur werken, wil niet samen wonen met vreemden enz. Dan wordt de druk op deze mensen wel hoger……

 14. Heel positief allemaal, en ook ik juich het toe, maar…….wij zijn anders, wij MIRren………….Er zijn ook anderen, die graaien en graaien, soms zelfs over de ruggen van anderen, stelen enz. Gaan voor het grote geld…….Denk je nu echt dat die zo worden als wij, door een basisinkomen?????? Het moet wel werken voor de hele, volwassen, Nederlandse bevolking!

 15. Inmiddels heb ik vrijwel alle uiteenlopende reacties gelezen over dit basisinkomen. In het begin voelde ik een enorme weerstand. Want ja als nu iedereen zijn baan gaat opzeggen, leuke cursussen gaat volgen, mooie reizen gaat maken waar moet dat basisinkomen dan van betaald worden? Hoewel je al die leuke dingen natuurlijk niet van 1000 of 1500 euro kunt betalen.

  Vervolgens begon het ook wat creatief te broeien. Want mensen ervaren een basisinkomen ook als vrijheid, je krijgt een keuze. Je kunt meer werken (als je gezondheid dat toelaat) maar dus ook minder. Je zou die enorme bureaucratie rondom uitkeringen e.d. uit de weg kunnen ruimen. Als je nu met een uitkering een klein baantje erbij zou kunnen krijgen, bedenk je je wel 2 keer als je ervaring hebt met het UWV. Deze ziekmakende overlast zou wegvallen. Er zal wel een of andere vorm van regulering en voorlichting plaats moeten vinden. Maar zoiets zal ongetwijfeld in fasen worden ingevoerd. En de ervaringen zullen ons wijzer maken.

  Vervolgens denk ik dat er veel ruilhandel zou kunnen plaatsvinden, ook dat zie je in de reacties terug. Elkaar helpen en ondersteunen met onze eigen talenten en expertise. Iedereen heeft unieke talenten (meer dan je zelf denkt) en die zou je in dat geval in kunnen zetten om andere mensen te ondersteunen. Andersom kan iemand als tegenprestatie jouw tuin onderhouden of op je kinderen passen.

  We zijn nu zo gefocussed op geld want dat hebben we nu eenmaal nodig. Mits dit basisinkomen goed wordt opgepakt, breed wordt gedragen zou het volgens mij kunnen bijdragen aan meer gelukkige, gezonde mensen die succesvol zijn in hun leven op een eigen authentieke wijze. Mijn stem heb je.

  • Heerlijk, deze reactie! Over tijd en geld en vrijheid gesproken. Dankzij ziek thuis zijn heb ik tijd om dit te lezen en er op te reageren Ik ben dan ook aan het MIR-ren waarbij ik hoop dat Missie verduidelijken me gaat leren wat beter bij me past dan mijn huidige baan!

 16. Momenteel ontvang ik een bijstandsuitkering en heb geen sollicitatieplicht vanwege psychische klachten. Tot het zover was veel stress gehad in ZW en WW door de druk om uiteindelijk te moeten werken. Het stigma van “uitkeringstrekker” voel ik nog steeds, wat mij belemmert in mijn helingsproces. Financieel gaat het redelijk omdat ik een kleine woning huur met een lage huur. Daar zou ook over nagedacht kunnen worden; meer goedkopere woningen. Met een echt basisinkomen zou ik vrijer aan mijn heling kunnen werken en waarschijnlijk nog meer vrijwilligerswerk gaan doen. Het basisinkomen voelt als een logische stap in deze tijd; een maatschappij gebaseerd op vertrouwen waarin we ruimte hebben om bezig te zijn met wat natuurlijk bij ons past. Net als bij de ontwikkeling van duurzaamheid, dat eerst met scepsis werd bekeken, heeft het idee van een basisinkomen ook tijd nodig maar is net zo onvermijdelijk.

 17. Ik heb al een paar jaar een grote droom: liedjes van vroeger zingen voor ouderen en mensen die dementerend zijn. Ik werk nu 3 dagen per week en heb een jong gezin, het voelt voor mij nog te druk om dit erbij te gaan doen. Maar stel nou dat het basisinkomen er vanaf 2018 zou zijn…. Dan zou ik direct mijn baan opzeggen om eindelijk te kunnen gaan doen waar ik voor gemaakt ben!!!

 18. Betreffend deze geweldige idee omtrent een ‘Basisinkomen’, geldt dat ook voor mensen die al in de AOW zitten? Mijn AOW is minder dan 1grand, wat net te weinig is om met een bepaalde ‘vrede’te kunnen overleven… Zie ook ww.nationaalzorgfonds! Voor nog een betere Nederland!!! Ik heb ook genoten van je lezing in de Rose gisteren Bravo Mireille en succes ermee!

 19. laten we ook het fileprobleem, zwartrijden en mishandeling Conducteurs oplossen, door het openbaar vervoer gratis te maken, goed voor het mileu ook, natuurlijk wel het basisinkomen baseren op gebruikmaking van het openbaar vervoer.

 20. Hoewel ik jaren geleden hier enigszins sceptisch tegenaan keek, kan ik het alleen maar van harte toejuichen. Ik heb de documentaire (ervan uitgaande dat het dezelfde is als hierboven genoemd) al een tijd geleden gezien en het project destijds in Canada, wat heel succesvol was, bleek helaas financieel niet haalbaar (dit lang niet aan het verstrekken van de uitkeringen, maar aan de subsidie die niet toereikend was. Over het algemeen ervaarden mensen een hoop rust, daarmee gingen de ziektekosten ook naar beneden. Mensen konden parttime gaan werken etc. Het leverde veel meer op dan aanvankelijk gedacht. Wel moeten hier voorwaarden aan worden gesteld, zodat het geen aanzuigende werking heeft op de rest van de wereld. We moeten helaas gaan accepteren dat er nooit meer voor iedereen een (vaste) baan is.

 21. Beste,
  1500 euro een basisinkomen??? Dit noem ik al een gemiddeld inkomen waarvoor velen hard moeten werken. Zal nog iemand willen gaan werken wanneer ze dat zomaar krijgen? Heb zelf 38 jaar gewerkt en dan verplicht met pensioen gezet wegens ernstige ziekte. Heb geen 1500 euro en moet nog maandelijks huur betalen. En toch kom ik rond. Geen vakantie en etentjes buitenshuis enz. maar dat is ook geen basisbehoefte. ik denk dat men met 1000 euro al veel kan doen wanneer je je niet spiegelt aan de anderen die meer hebben.

 22. Hoi Mireille ,
  Wat een fijn gebaar dat je ambassadeur voor het basisinkomen bent geworden. Het zal echt een geweldig mooie ontwikkeling worden in de maatschappij. Ik volg de berichten omtrent het basisinkomen al lang en ik neem waar dat er steeds meer mensen van gehoord hebben. Helaas zijn veel mensen nog erg sceptisch, maar daar brengen mensen zoals jij en initiatieven zoals deze veel verandering in. Persoonlijk zoek ik (ben momenteel 56) ook naar wegen om minder te gaan werken en met mij vele collega’s. Ik merk om me heen, in mijn eigen werkkring, dat nagenoeg iedereen het meer dan zat is om de verplichting te hebben een groot deel van je tijd en daarmee een groot deel van je leven jezelf in te zetten voor het verdienen van het dagelijks inkomen. Het zou zo heerlijk zijn als je je om 6 uur doordeweeks nog eens om zou kunnen draaien, omdat je volgens je biologische wekker nog niet aan opstaan toe bent. De huidige maatschappij zal echt een stuk ‘mensvriendelijker’ georganiseerd moeten gaan worden. Heel veel voorspoed voor jou en je werkzaamheden samen met de mensen waar je om geeft uiteraard.
  p.s. de MIR methode doe ik al heel lang. Ben nooit ziek, zwak of misselijk!
  Je bent heel goed bezig! Dankjewel.
  Hartelijke groeten,Pim

  • Beste Pim,
   Dankjewel voor je hartelijke en ondersteunende woorden. Ja, ik ben het roerend met je eens dat de maatschappij een stuk mensvriendelijker kan. Ik denk dat het er ook de tijd voor is. Dat er beslist anders mag worden gekeken naar waarom we hier op deze aardbol rondlopen! 😉 Gelukkig is dat bij heel veel mensen al iets waarover ze aan het nadenken zijn. Blij mee!
   Het gaat vast veranderen, kan niet anders!
   Groetjes, Mireille

 23. Het basisinkomen zorgt ervoor dat mensen niet meer in een vernederende positie hoeven te leven! nou ja: bestaan mag je, leven kun je het niet noemen want de controle en het chronische geldgebrek werken verlammend, evenals de onmogelijkheid iets bij te verdienen: je komt niet uit de nullijn, want je moet het weer inleveren.
  Het basisinkomen plus zorgverzekering zorgt ervoor dat mensen niet meer op anderen neerkijken maar ein-de-lijk wordt gezien hoeveel diezelfde mensen werkelijk waard zijn!! (op zich al iets om echt bij stil te staan hoe vanzelfsprekend het is neer te kijken op mensen die het minder hebben! het gebeurt massaal).
  De creativiteit zal stromen, het zal een groot geluk zijn dat er geen betutteling meer is en dat er geen zorgmijders meer zijn vanwege te hoge kosten.
  Het huidige systeem maakt velen zeer ongelukkig en is ook wreed en oneerlijk.
  Ik kan niet wachten, kom maar op met dat menselijke systeem!
  De enige kanttekening die ik wil maken is dat het basisinkomen voor een alleenstaande beduidend minder leefbaar zal zijn dan voor mensen met een partner en/of kinderen boven de achttien in huis.

  • Beste Heni,
   Dank voor je aanvullende woorden! Ja, vernederend is het zeker voor mensen. Ik hoop ook van harte dat alleenstaande mensen andere vormen van samenleven kunnen gaan creëren. Persoonlijk vind ik woongroepen altijd heel gezellig… Of dat ze door de ontspanning die het basisinkomen geeft, ineens geen alleenstaanden meer zijn… 🙂
   Groetjes en dankjewel!
   Mireille

 24. Ik heb AOW met korting omdat ik na mijn 15 jaar naar Nederland, bent gekomen en ik krijg zorg, en geen huursubsidie. Heb jaren gewerkt en krijg geen dubbeltje pensioen, want de bedrijven waar ik heb gewerkt zijn failliet gegaan. Iedere maand zit ik zo’n 14 dagen voor ik weer geld krijgt met mijn handen in het haar, dicht de ene pot met de andere. Zal een grote oplossing zijn. Maar heb gehoord dat het alleen voor jonge mensen geld. Dus weer naast de pot gepist.Ik denk dat ik onder een zeer slechte ster bent geboren.

  • Beste Eliane,
   Voor zover ik weet geldt het basisinkomen voor alle mensen vanaf 18 jaar, dus ongeacht je leeftijd nu!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Elaine,

   Het onvoorwaardelijk basisinkomen is bedoeld voor iedereen boven de 18 jaar. Het komt ook in de plaats van alle bestaande uitkeringen, dus ook in plaats van de AOW. Ook de toeslagen vervallen.

   Met vriendelijke groet,

   Johan Luijendijk, initiatiefnemer basisinkomen2018

   • Beste Johan,
    Dan gaan mensen die een AOW hebben er dus een stuk op achteruit!
    Nu is het AOW voor een alleenstaande bijna 1100,00 euro, dan nog maar 1000,00 Scheelt wel veel, en mensen op die leeftijd kunnen er niet bij werken meestal. Die groep is dan dus weer de dupe.

    • Beste Marlène,

     In onze plannen zit ook een gratis basiszorgverzekering. Net zoals die nu voor kinderen gratis is, wordt die dan ook voor volwassenen door de overheid betaald.

     Met vriendelijke groet, Johan Luijendijk

 25. Waar zou het geld om iedereen te betalen vandaan moeten komen? Hogere belasting for degenen die een gewoon inkomen hebben? Ik begrijp niet hoe dit kan werken.

  • Beste Jennie,
   Bekijk de berekening die wordt geschetst in de video die in het artikel hierboven staat!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Jennie,

   We besparen enorm op de uitkeringen en bureaucratie die nu rondgepompt worden. Winsten worden hoger en eerlijker belast. Er komt een belasting op financiële transacties en de BTW wordt gewoon 1 tarief van 20%….
   Op http://www.basisinkomen2018.nl/reken-maar-mee/ kun je een bestand downloaden met alle berekeningen.

   Met vriendelijke groet,

   Johan Luijendijk, initiatiefnemer burgerinitiatief basisinkomen2018

 26. Hoi Mireille.
  Wat goed van je dat je ambassadeur word in 2018.
  Ook ik ben een groot voorstander van het basisinkomen en had al getekend. Mijn vraag daarbij is wel: als alle uitkeringen en toelages wegvallen en ik rond moet komen van 1000 euro, terwijl ik niet kan werken omdat ik ernstig ziek ben, dan kom ik in grote problemen. 1500 euro zou misschien nog lukken. maar dat is echt het minimum.
  is er een regeling voor arbeidsongeschikten?
  nu krijg ik nog 70% van mijn laatst verdiende loon en daar wil ik best iets op inleveren, maar mijn vaste lasten zijn er ook.
  ik hoor het graag, als iemand hier al antwoord op heeft.
  vriendelijke groet Marjolein

  • Beste Marjolein,

   Goede vraag van je. Voor mensen die deels arbeidsongeschikt zijn zullen er meer mogelijkheden komen om bij te verdienen. Kleinere baantjes worden meer aangeboden omdat het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker wordt. Als je niets kunt bijverdienen is 1.000 euro/maand inderdaad onvoldoende. Voor die groep mensen is nog wel maatwerk/aanvulling nodig. We zoeken naar creatieve oplossingen zonder direct terug te vallen op uitkeringen/keuringen/controles. Dit is nog een aandachtspunt.

   Met vriendelijke groet,

   Johan Luijendijk, initiatiefnemer basisinkomen2018

   • Helaas zie ik nu voorstellen als:dan moet je maar samen gaan wonen met anderen, of een kamer verhuren etcetera.
    Dit maakt het voor mij geen positieve ontwikkeling meer. Ik leef niet voor niets alleen.
    Dit zijn geen oplossingen.
    Er zijn allang berekeningen die 2250 Euro kunnen garanderen.
    En voor diegene die zo graag samenwonen, doe het zelf als je dat zo fijn vind. Niet met je familie maar met vreemden!
    Marjolein

    • Beste Marjolein,

     Ik gun iedereen van harte 2.250 euro/maand. Alleen kan ik onmogelijk inzien hoe dat betaalbaar is, ik ken die cijfers niet. Benieuwd waar je naar verwijst.
     Bovendien is er volgens mij niets op tegen als er nog een uitdaging overblijft om extra geld bij te verdienen als je meer wilt dan alleen het hoogst noodzakelijke.

     Vriendelijke groet, Johan Luijendijk

     • Fijn dat je de mensen die doodziek zijn wilt laten werken , dan heb je toch echt een probleem.
      Ik geloof dat ik tegen ga stemmen. Dit pakt steeds negatiever uit voor mij. Deze voorstellen houd alles bij het oude. Mogelijk maakt het zelf alles erger voor mensen die nu zorgtoeslag etcetera krijgen.
      Ik hoop voor je dat je niet ziek wordt, want dan heb je met jouw systeem echt een probleem.

 27. Ik begrijp het niet zo goed, veel mensen gaan hun baan opzeggen. Wat ik graag zou zien is dat als je 40 jaren hebt gewerkt het nu tijd is voor de jongeren om aan de slag te gaan. Dan kan ik met een toelage thuis gaan zitten( nou ja vrijwilligers werk doen of meer tijd besteden aan ouderen die eenzaam zijn) mijn lijf laat het niet toe om nog 10 jaar het zware werk te doen in de thuiszorg die protesteert nu al ik merk wel dat je nu ik 57 ben ouder aan het worden bent. Ik doe er dan ook alles aan om nog een klein beetje fit te blijven omdat als ik straks met pensioen ga ook nog een redelijk leven wil hebben en nog wat in gezondheid mag genieten van de dingen.
  Als ik het goed begrijp van bovenstaande krijg je dus een basis inkomen zowiezo naast je werk wat je nu al doet. Ik vind het prima als het zo is. Vriendelijke groeten van Joke.

  • Beste Joke,
   Ja, je krijgt dan een basisinkomen naast het werk dat je doet. Dat maakt dat je andere keuzes kunt maken. Sommigen houden op met werken en gaan weer studeren, anderen gaan voor zieke moeder zorgen en velen zullen gemotiveerd zijn om een eigen bedrijf te beginnen of om toch werk te gaan zoeken. Omdat ze dan niet meer gekort worden op hun uitkering.
   Groetjes, en dank voor al die jaren dat je in de zorg werkt!
   Mireille

 28. Hallo Mireille,

  Heb het nog niet tegen je gezegd.. Maar 1 ding is zeker ik vind je een fantastisch mens.. Sinds ik en mijn oudste zoon(34) (GGZ instelling bieden zeer weinig hulp) (die al 5 jaar niet meer buiten de deur is geweest en dus weinig sociale contacten heeft gehad) de MIR-Methode doen.. voelen we ons een heel stuk beter, en klimt hij heel voorzichtig uit zijn isolement.. Dank je wel.. doet een moeder ook goed.. En telkens heb je weer meer nieuwe dingen voor ons.. Nu weer het basis inkomen wat kan het toch eigenlijk allemaal simpel zijn …Geweldig dank je wel.. Dikke knuff van mij Xxx

  • Beste Els,
   Wat heerlijk om te lezen! Dat hij maar weer goed in z’n vel mag komen te zitten! En ja, ik geloof erin dat de simpele dingen het beste werken!
   Groetjes, Mireille

 29. Goedenavond Mireille,

  Vorig jaar een uitzending op Canvas, België gezien over het basisinkomen. Het zou mij zeker ook vrijheid en rust geven, zodat ik mijn kwaliteiten meer kan inzetten.
  Bij deze de link:
  http://www.canvas.be/video/panorama/2015/iedereen-een-basisinkomen
  Het mooie is dat, volgens mij, een minister mensen uitdaagt om een berekening te maken, omdat basisinkomen volgens haar niet haalbaar is. Laten er nu 3 personen aan de slag gaan. Met als uitkomst dat het wel degelijk kan.
  Deze link vond ik ook nog. Misschien ken je de personen achter deze stichting al. https://basicincome.be/nl/.
  Succes! En dank je wel voor de MIR methode. Warme groet, Jolanda

 30. Wat als eerste in mij opkomt als moeder zijnde en hulpverleenster van beroep. Dat met een basisinkomen ik met moeders gezamenlijk voor de kindjes kan zorgen, samen tijd doorbrengen, genieten en ontspannen! Geen stress van het moeten werken en de kindjes bij de opvang onder te moeten brengen. De tijd kunnen nemen voor de ontwikkeling van de kindjes!
  En ja dan misschien toch eens de stap kunnen maken om een eigen praktijk te beginnen of een centrum met anderen waar hulp gevonden kan worden. Het idee om hulp te bieden en daar geld voor te vragen blijft in mijzelf conflict geven, maar in deze wereld heb je geld nodig om te kunnen leven en moet het dus gevraagd worden.

  Mijn hoop is dat scholen gaan veranderen. Zoveel kennis is tegenwoordig allemaal te vinden, waarom nog ploeteren. Met elkaar omgaan ontdekken wat je leuk vindt waar je kwaliteiten liggen. En ook voor de leerkrachten. Wat er niet allemaal voor administratie bij komt kijken…

  Ik ben wel benieuwd hoe het zit. In de berekening in het filmje wordt niet duidelijk waar het geld vandaan komt? Is dat in de nieuwe situatie hetzelfde?

  Ik zie ook nog wel wat beroepen waarvan ik me afvraag of daar nog mensen voor te vinden zullen zijn. Wat als het vuilnis niet meer opgehaald wordt? Blijven er nog wel pretparken bestaan? En zou de concurrentie afnemen? Het roept bij mij best wat vragen op. Ik ben benieuwd hoe het gaat verlopen…

  Lieve groetjes Net

  • Beste Net,
   Ja, boeiende vragen die je stelt! Het hangt allemaal af van of mensen in een groep werken met andere mensen waar ze zich fijn bij voelen. Dan maakt het soort werk vaak al niet eens uit. Maar je hebt wel gelijk. En misschien gaan dan de salarissen van vuilnismannen dan eindelijk flink omhoog!
   Groetjes, Mireille

 31. De meerderheid van de mensen zijn er niet voor, helaas. Ik bid dat het ingevoerd wordt, zo snel mogelijk. Bedankt voor je site. Ik begon mijn dag met het lezen van een artikel over de armoede in Duitsland uit de Volkskrant……

  ja, ik dacht meteen dat de basisinkomen ook in Duitsland ingevoerd zou moeten worden. Ik bid, dat het het voor elkaar komt.

  m.v.gr.,

  er.

  • Beste Er.,
   Ja, ook in Duitsland wordt er al hard gewerkt aan het ‘Grundeinkommen’. Dus ook daar zijn er al veel mensen die ernaar verlangen. Kwestie van doorvertellen aan elkaar, het goed bestuderen en er zelf over nadenken en erover in gesprek gaan met elkaar! En… petitie tekenen, zodat het voor de politiek ook zichtbaar wordt dat er werkelijk zoveel mensen zijn die hier om vragen.
   Groetjes en ik bid me je mee!
   Mireille

 32. Ik zou eerder willen spreken van een basisuitkering ipv een basisinkomen. En mijns inziens is een uitkering een vangnet alleen voor ouderen, mensen die niet kunnen werken omdat ze bijv. ziek zijn of tijdelijk zonder werk zitten. Ik droom ook wel eens wat ik zou doen als ik de staatsloterij win. Maar daarbij gaat het om een geldgedrag wat andere mensen niet hoeven op te hoesten. Mensen denken te vaak dat er in Nedeland een onuitputtelijke geldboom staat. Helaas. De basisuitkering ondermijnt juist de solidariteit en er zijn veel meer berekeningen die aantonen dat het onbetaalbaar is. En denk je dat er bij een basisuitkering niet heel veel beroepen zullen zijn die bijna niemand meer wil doen? Werk is niet altijd leuk, nee. De oplossing ligt volgens mij veel meer in bijvoorbeeld het meer waarderen van zware beroepen, fysiek of mentaal. En ja geld is daarbij vaak een prikkel. En oudere mensen aan het werk helpen in plaats van onrendabele banen subsidiëren. Ik vind de beschrijving van het basisinkomen te eenduidig.

  • Beste Jasmijn,

   Inmiddels hebben we zoveel uitkeringen die mensen klein en afhankelijk houden. Een baan vinden is erg ingewikkeld vanuit een uitkering. De kosten zijn te hoog voor werkgevers. Het goedbedoelde systeem wat we nu hebben loopt op z’n laatste benen. Met al dat geld van uitkeringen/controles en bureaucratie kun je iedereen boven de 18 al 700 euro/maand geven. Daarna loont het direct om aan de slag te gaan omdat je niet meer gekort wordt of toeslagen verliest. Geen armoedeval. Er komen veel meer kleinere baantjes omdat werkgevers veel minder verplichtingen/kosten hebben.
   Bovendien kunnen bedrijven meer winstbelasting afdragen dan nu het geval is.
   Wist je dat Europa 1.100 miljard uit het niets heeft getoverd om banken te redden. Geld is ook maar een onderlinge afspraak, er is veel meer mogelijk. Wij willen dat het nu de mensen ten goede komt, vanuit vrijheid zelf je keuzes kunnen maken in het leven.

   Met vriendelijke groet,

   Johan Luijendijk, initiatiefnemer basisinkomen2018.nl

 33. Oooooooooooh wat zou dat heerlijk zijn! Ik zou precies doen wat ik nu doe, alleen wat minder uren voor mijn baas en meer uren in mijn eigen praktijk!! Alle energie die ik nu kwijt ben aan het puzzelen hoe ik die praktijk boven water houd, zou ik dan kunnen geven in het helpen van anderen met de MIR-methode, de massages en Mindfulness. Wow, ik kan niet wachten tot dat het basisinkomen rond is! Hoop het nog mee te mogen maken!!

 34. Ik zou precies doen wat ik nu doet… alleen met veel minder zorgen en angsten:

  investeren in mijn bedrijf
  cursus volgen voor mijn persoonlijke ontwikkeling
  een Personal Trainer inhuren
  Meer geld in goede-doel geven

  Ik zou zeggen: fantastisch, ik doe graag mee!

 35. Ik ben een groot voorstander van het basisinkomen en ik wil jou heel veel succes wensen als ambassadeur van het basisinkomen. Ik hoop oprecht, voor iedereen, dat het basisinkomen er snel mag komen en dat iedereen zijn/haar leven kan leven zoals degene dat wil.

 36. Beste Mireille,

  Fijn dag iemand met een groot bereik hiervoor hard maakt! Ik ben groot voorstander en had ook al getekend.Zelf zal ik niet veel anders gaan doen; al zal het me meer vrijheid en tijd geven en dat is fijn.Voor ondernemers vind ik het top! Is toch raar dat als je iets wilt in NL en je neemt verantwoordelijkheid dat je met 0,- start? Succes!

  Met een groet,

  Kim

 37. Beste Mireille,

  Heb dezelfde vraag als Marlene 24/8/16 over de AOW + Klein pensioen.
  Het zou geweldig als dit gelijk getrokken word met het landelijk basisinkomen.
  Wil graag de petitie tekenen om dit te verwezenlijken.

  • Beste Lida,
   De initiatiefnemers houden vooral rekening met mensen die al uitkeringen of toelages hebben. We krijgen binnenkort reactie op je vraag.
   Groetjes, Mireille

 38. Ik zou er heel ontspannen van worden.
  IK heb nu 2 banen en nog ben ik afhankelijk van het UWV.
  Het zou goed zijn om gewoon te werken zonder je af te vragen;
  Heb ik genoeg om rond te komen?
  En ik denk dat er dan ook meer werk komt.
  Fijn voor mensen die zich rot vervelen en het thuis zitten wel
  zat zijn.

 39. Ik ben er zéker voorstander van, maar voor mijzelf is het niet nodig, zelfs te laat………Ik zit al in de WAO, kan al doen wat ik “wil”, maar ik kan helaas niet veel meer. Maar ik hoop van harte dat het door gaat en dat de mensen daar blij van worden, lekker ontspannen, dat is voor alles veel beter!

  • Als dat basisbedrag 1500 euro zou gaan worden, kan ik wel meer therapie gaan volgen om beter in mijn vel te komen, geeft mij dus ook wel meer ademvrijheid dan…….

 40. Dat is een mooie vraag…..ik zou denk ik hopen dat mensen zich niet laten leiden door hebzucht. …1500 euro is nou ook weer niet zoveel als je er geen inkomen naast hebt.
  Voor heel veel mensen zal er een enorme last wegvallen. Niet iedereen is in staat om te kunnen voldoen aan de eisen om je eigen broek op te kunnen houden.

 41. Ik zou yogales gaan geven, praktijk starten en daar healingen gaan geven. En verder opleiding tot sjamaan gaan volgen. En andere leuke cursussen.

 42. Ook ik heb de petitie getekend! Dit zou betekenen dat er heel wat verandert in onze huidige maatschappij! Ten goede. Ik doe nu al vrijwilligerswerk en ben bereid daar te helpen waar nodig.
  Ook volg ik Erin Elisabeth die ons “veel wijzer maakt” m.b.t. de farmaceutische industrie etc.
  Gezondheid is toch het allerbelangrijkste!

 43. Wat fijn dat jij ambassadeur wilt zijn. Ik ben hier al jaren voor en dit steunt mij in het geloof dat het mogelijk is om veranderingen op een positieve manier werkelijkheid te laten worden. Dit komt de gezondheid van de nederlandse bevolking ten goede want uit ervaring weet ik hoeveel stress erbij aan te pas kan komen. Laten we allemaal vooral er van overtuigd zijn dat dit kan. Ik zeg ja.

 44. Beste Mireille,
  Dit is een mooi ideaal. Het is ook een enorm groot ideaal. Naar mijn gevoel in de orde van grootte van een ideologie (zoals het communisme) of een religie. Ondanks de twijfelachtige resultaten uit het verleden ben ook ik ervan overtuigd dat het zou kunnen lukken!
  Maar snelle resultaten, nee, dat denk ik niet. Zou vlgs mij ook niet goed zijn. Mensen moeten overtuigd worden dat het mogelijk is. Maar niet met propaganda, eerder met de “methode Ghandi”. Volledig geweldloos, ook verbaal. Mensen moeten er heel geleidelijk aan wennen en het zelf gaan willen.

  • Beste Alfred,
   Ja, niks opdringen. Wel informatie geven en vragen beantwoorden. Ik vind dat er nog veel vragen zijn bij mensen en het is goed als er meer duidelijkheid komt. Maar vooral ook veel mensen die het gevoel hebben dat het kan en fijn is en die daarvoor durven te gaan staan. Dat is ook belangrijk. Super dat je ook mee kunt in dit grootse ideaal. Het lijkt enorm, maar is best eenvoudig.
   Groetjes, Mireille

 45. Een basisinkomen zou mijn allesoverheersende angst voor de toekomst wegnemen. Binnenkort loopt mijn WW-uitkering af, nog een baan vinden terwijl ik 57 ben is een utopie. Dus verplicht en met enorme tegenzin de bijstand in, na meer dan 200 mislukte sollicitaties. Met een inwonende en ook werkeloze zoon vallen we onder de kostendelersnorm, ieder van ons krijgt slechts de helft van de uitkering. Gemakshalve gaat de overheid er waarschijnlijk vanuit dat we dan ook maar voor de helft eten, of dat de ziektekostenverzekering ook voor de helft is. Mijn huisdieren, wiens eten en medische kosten ik gemakkelijk kon betalen toen ik nog werkte, zullen waarschijnlijk weg moeten. Het vooruitzicht nog 10 jaar zonder enige hoop verplicht te moeten solliciteren, iedere euro om te moeten draaien, bij iedere maaltijd bedenken wat ik kan bezuinigen, werkt verlammend.
  Ja, een basisinkomen zou ervoor zorgen dat ik weer durf adem te halen, met vertrouwen in een nieuwe dag mijn bed uit stap, en vrijwilligerswerk ga doen. Het zou ervoor zorgen dat ik me niet meer nutteloos voel, ik zou weer meetellen voor de maatschappij.

  • Beste Renate,
   Ja, voor mensen zoals jij die nu in zo’n beknellende situatie zitten, zou het zoveel opluchting geven! We gaan gewoon door met erover te praten met z’n allen. In Duitsland zij ze ook al hard bezig via het ‘Grund-einkommen’. Blijkbaar zijn er veel mensen die dit heel graag willen! Ik hoop wel heel hard dat je je huisdieren nog kunt behouden… Sterkte!
   Groetjes Mireille

 46. Basis inkomen geweldig. Hoop ik al jaren op. Zou gelijk stoppen met mijn baan en andere mensen gaan helpen. Vooral eenzame zou gaan helpen heerlijk lijkt mij dat.

 47. Basisinkomen zal weer zelfvertrouwen geven aan de mens die zich nu schaamt voor hun ‘handje op houden’ en de buitenwereld die ze toch nog te vaak als lui bestempeld. De opmerking alleen al van: werk genoeg als je maar werken wilt is een hele nare opmerking die de mens thuis laat zitten. Daar hoor je de opmerkingen niet. Basisinkomen zal voor vrijheid en trotse mensen zorgen die geld gaan uitgeven en leuke dingen (b.v vrijwilligerswerk = dat te kort ook mooi opgelost)gaan doen. Blije mensen voelen zich ook gezonder. Maar er zal ook meer werkeloosheid komen, geen controleurs meer nodig. Daar tegenover staat dat er veel cursusleiders erbij moeten….winwin echt wel

  • Beste Miek,
   Ja, je noemt iets wat echt een extra effect geeft: minder schaamte. Je wordt al bestempeld als je een uitkering aanvraagt. En ook de vernedering die je door moet voordat je zo’n uitkering echt krijgt. Alles op tafel moeten leggen. Moeders die de spaarcenten van hun kinderen (van opa en oma) eerst moeten opmaken voordat ze een uitkering krijgen. Zoveel gekke kronkels.
   Ik hoop dat de mensen die nu bij de uitkerende instanties werken, straks heel leuk ander werk of vrijwilligerswerk gaan vinden. Het zal toch voor hen ook een opluchting moeten zijn!?
   Groetjes, Mireille

 48. Zou super zijn , enkel dat ik in Belgie woon , hopelijk krijgen we dit hier ook zover. Ben gescheiden na 33 jaar huwelijk , heb gewerkt als helpende echtgenote en krijg géén alimentatiegeld waardoor ik in de armoede ben beland, ook mijn pensioen over enkele jaren is maar een 500 eur . Werk vinden is een probleem omdat ik geen recht heb op stempelgeld , heb nu wel terug een schat van een man gevonden waar ik enorm van hou, maar deze lieverd moet mij nu onderhouden zegt de overheid, ocmw enz… men kan mij niet helpen omdat ik terug de grote liefde gevonden heb. . Hij is gepensioneerd en zou eigenlijk moeten genieten ipv nog gaan bijverdienen. ik kan hier en daar ook weleens wat zakgeld bijverdienen , maar geeft geen voldoening . Dit zou zeker welkom zijn . Kunnen we dat hier in Belgie ook invoeren en hoe kan ik mijn steentje bijdragen ? lieve groetjes xxxx

  • Beste Linda,
   Volgens mij is het een kwestie van copiëren. Ik verwacht ook als het in Nederland lukt, het in andere landen ook moet gaan lukken. Kijk eens op de website van het burgerinitiatief en hoe ze het hebben opgezet. Hele klare taal. Ik vermoed dat er trouwens in Vlaanderen al mensen actief mee zijn. Weet iemand dat?
   Groetjes, Mireille

 49. Het zou een boost zijn voor mijn eigenwaarde. Ik ben nu financieel afhankelijk van mijn ouders om mijn maandlasten rond te krijgen. Dit doen ze graag en kunnen het missen, maar ook zij moeten er dingen voor laten en dat is een extra emotionele belasting voor mij.
  Met een basisinkomen zou ik kunnen investeren in studie voor mezelf of misschien wel lesmateriaal willen ontwikkelen. Het zou mij de mogelijkheid geven om mijn steentje bij te kunnen dragen aan de maatschappij. Wat nu door een chronische belemmering niet mogelijk is.

 50. Dit initiatief is goed….maar wij wonen in België, dus hier zal daar niets van komen. Ikzelf vertoef nog in de “werkende” wereld….moest ik een basisinkomen krijgen, ik denk dat ik gewoon blijf werken, omdat ik mijn job enorm graag doe. Met het geld dat ik zou krijgen, zou ik andere gelukkig willen maken, en hen geen geld geven, maar middelen die ze nodig hebben…want er is nog ooh…zo veel verborgen armoede in onze eigen woon en werk omgeving!

  • Beste Liliane,
   Ja, die verborgen armoede is misschien wel het meest triest… Ik ken zo ook mensen om me heen die elk dubbeltje omdraaien. Ik ben wel positief over België, hoor. Volgens mij is dat beslist mogelijk en haalbaar en zijn er ook al mensen mee bezig!
   Groetjes, Mireille

 51. Krijg je dan geen huur- en zorgtoeslagen meer?? Want dan zou ik juist nog minder overhouden dan bijstand!!!

  • Beste Carla,
   Het basisinkomen zou zo moeten zijn dat het de toeslagen vervangt. 1000-1500 per gezinslid boven de 18 en toelages voor kinderen plus nog een gratis basis ziektekostenverzekering. Als het goed is, moet het je uiteindelijk meer geven. Wanneer je inkomen uit werk hebt, kun je alles behouden. En er is ook sprake van extra toelages voor mensen die extra zorg nodig hebben, maar dat weet ik ook nog niet goed.
   Groetjes, Mireille

  • Beste Carla,

   Het klopt dat huur- en zorgtoeslag verdwijnt. Wel wordt het makkelijk om bij te verdienen, wat nu veel te ingewikkeld is vanuit de bijstand. Er zullen ook meer (kleinere) banen komen omdat het voor werkgevers eenvoudiger/goedkoper wordt om mensen in dienst te nemen.

   Vriendelijke groet, Johan Luijendijk, initiatiefnemer http://www.basisinkomen2018.nl

   • Als huur-en zorgtoeslag verdwijnen, dan ben ik tegen het basisinkomen, want dan hou ik geen cent over om van te kunnen leven!!! Ja,je mag bijverdienen, maar dat wordt dan wel een MUST en vindt maar een betaalde baan (is juist het probleem!!)

    • Beste Carla,

     Het is je goed recht om tegen te zijn als de toeslagen ook verdwijnen.
     Je kunt een baan(tje) zoeken, maar je kunt ook voor jezelf beginnen, ook dat wordt namelijk veel eenvoudiger. En, uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat er niks leukers is dan je eigen bedrijf te hebben.

     Met vriendelijke groet,

     Johan Luijendijk, initiatiefnemer basisinkomen2018

      • Beste Angela, voor gehandicapten en zieke ouderen hebben we zorginstellingen, daar verandert niets aan. Voor veel mensen die nu in WAO of Wajong zitten zijn er nog wel degelijk mogelijkheden om deels te werken, als het maar aangepast is aan de mogelijkheden en beperkingen die er zijn. Ik zie een autistische jongen bv. prima werken op een boerderij in zijn eigen tempo. Nu is dat voor een boer onbetaalbaar. Met het basisinkomen hoeft dat salaris ook niet zo hoog te zijn. De jongen doet mee en doet mee. Er zijn mogelijkheden om samen te wonen, kamers te verhuren. Ik zie graag dat mensen naar elkaar omzien en weer creatief worden. Valt er dan niemand meer tussen wal en schip. Dat zal helaas het geval blijven, net zoals dat nu ook nog steeds gebeurt. Voedselbanken, Leger des Heils en kerken zijn dan van grote betekenis.

       Hartelijke groet,
       Johan

 52. Het idee van het basisinkomen leeft ook in België maar krijgt tot nu toe weinig vaste voet aan de grond. Ik heb vorig jaar de zekerheid van een job die me ziek maakte achter gelaten om voor mijn ware passie te gaan: mijn alternatieve praktijk waarin ik via o.m. kinesiologie en PSYCK-K anderen help terug in hun kracht te komen. Dit geeft me enorm veel voldoening, alleen is er nu de financiële onzekerheid en tekort. Met het basisinkomen zou dit laatste niet meer aan de orde zijn! Dus laat het basisinkomen maar komen, niet in 2018 maar vanaf vandaag 😉 Carolien ps kan ik als Belg ook de Nederlandse petitie tekenen?

  • Beste Carolien,
   Weet jij zo welke mensen in België aan het basisinkomen werken? En super dat je je praktijk van de grond hebt getild!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Carolien,

   Van harte welkom om je Belgische instemming te betuigen met ons burgerinitiatief. In het totale aantal telt je handtekening gewoon mee. Bij de steekproefcontrole kan je handtekening vervallen. We hebben al veel meer dan de benodigde 40.000, hoe meer handtekeningen, hoe krachtiger ons geluid.

   Vriendelijke groet, Johan Luijendijk, initiatiefnemer http://www.basisinkomen2018.nl

 53. Yeahhhhh, hier droom ik al jaren van. Autonomie en de flow terug. Dingen doen waar ik blij van word. Ruimte terug in mijn hoofd om iets voor anderen te doen. Weg met die controle en betutteling die ons allemaal ziek maakt. Hoe fijn zou het zijn om zoveel blijde, relaxte en gedreven mensen vanuit hun passie om je heen te hebben in deze wereld die het zeker kan gebruiken. Dit zou een enorme golf van harmonie met zich meebrengen.

  • Ja zeker!
   En een hoop rotzooi…
   Want wie wordt er dan nog vuilnisman, wegwerker, grafdelver, loodgieter… ?!
   Ik denk dat op louter passie de samenleving totaal overhoop moet. Dat ga je zo niet haalbaar bereiken vrees ik.

   • Beste Leen,

    Integendeel…. ik zie voor me dat dit soort zware beroepen eindelijk eerlijker en beter gewaardeerd/beloond gaan worden. Door het basisinkomen is de onderhandelingspositie van de vuilnisman al een stuk beter. Dat lijkt mij winst; een samenleving waar deze mensen beter beloond worden. Samen met de onderwijzer, verpleger en politieagent.

    Met vriendelijke groet,

    Johan Luijendijk, initiatiefnemer basisinkomen2018

 54. Wat zou ik doen?
  Minder gaan werken. Ik ben nu kostwinner en ik ervaar dit als een zware last. Door het basisinkomen kan ik werkdagen inleveren en maak ik plaats voor jonge mensen die moeilijk aan de bak komen.
  En ik krijg dan meer tijd over voor mijn hobby’s. Een win win situatie dus!

 55. Wat zal dat een rust kunnen geven. Werken zonder die constante druk of je het gaat redden financieel en je je kinderen voldoende kan geven.
  Ik heb er eerder voor getekend en hoop dat er steeds meer mensen het ook zien zitten. Samen zijn we al weer zoveel sterker.

 56. Hoe zit het dan met het AOW en pensioen Mireille?
  Deze mensen kunnen vaak niet meer werken en er iets bij verdienen. Samen met een pensioentje van misschien 300,00 euro is het denk ik niet voldoende. Of is deze regeling niet voor gepensioneerden?

  • Beste Marlène,
   Goeie vraag, daar heb ik nog geen antwoord op. Ik zal vragen een van de initiatiefnemers hier op te antwoorden. Volgt!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Marlène,

   Het basisinkomen is voor iedereen, ook voor ouderen. De AOW vervalt dus. Opgebouwde pensioenen blijven gewoon bestaan, dat is immers je persoonlijke spaarpot. Met het basisinkomen voor iedereen vervalt ook de achterlijke controle op samenwonenden in bijstand of AOW. Mensen mogen kiezen met wie en met hoeveel ze willen samenwonen. Toch kan het nog voorkomen dat er een groep alleenstaande ouderen is voor wie 1.000 euro/maand te weinig is. We zijn nog op zoek naar creatieve oplossingen zonder direct terug te vallen in het oude systeem van uitkeringen, controles en bureaucratie.

   Vriendelijke groet,

   Johan Luijendijk, initiatiefnemer http://www.basisinkomen2018.nl

   • Bedankt voor je antwoord Johan.
    Ik heb persoonlijk een AOW uitkering van ongeveer 1100,00 euro plus zorgtoeslag, huurtoeslag en een pensioentje van 300,00 euro.
    Dan zou ik rond moeten komen van 1300,00 euro,zonder zorg- en huurtoeslag. Dit geldt voor veel ouderen, en dan nog de groep die nu alleen AOW heeft plus de toeslagen.
    Wie kiest er nu voor om honderden euro minder te ontvangen?
    Best een grote groep die de dupe gaat worden dan!!
    Vind wel dat hier iets te gemakkelijk over gedacht wordt.
    Die creatieve oplossingen zou ik dan wel eerst willen weten alvorens hier in mee te gaan.

 57. Het basisinkomen is een perfecte vervanger voor alle aan hoogst onduidelijke regels gebonden uitkeringen van nu die ook nog eens zeer fraudegevoelig zijn. Een basisinkomen voor iedereen is veel eerlijker en beter voor de maatschappij en economie.

 58. Super dat jij nu ook het basisinkomen promoot Mireille! Ik ben er al sinds de eerste uitzending van Tegenlicht van overtuigd dat het basisinkomen de enige weg is die de wereld een goede toekomst biedt – de logische stap in de evolutie inderdaad!
  Niemand zal lang gaan luieren, want iedereen wil in de basis iets betekenen, een doel hebben, dus mensen zullen echt hun passie kunnen gaan volgen – en meestal zal dat iets zijn waar hun medemensen van kunnen profiteren! Dienstverlening aan mens, dier en milieu, kunst, innovatie, vrijwilligerswerk, het zal allemaal enorm toenemen, en daarmee de algemene gezondheid en levensvreugde!
  Dankjewel dat je het hier ook onder de aandacht brengt, want hoe meer momentum hoe sneller het ingevoerd kan gaan worden!

 59. Een foundation oprichten voor het gehandicapte kind in derde wereld landen. En ik zou kunstgeschiedenis gaan studeren en de plekken gaan bezoeken om het met eigen ogen te zien. En heel vaak meehelpen in mijn foundation.

  Ik ga ook tekenen voor een basisinkomen. Ik heb 9 jaar geleden al afscheid genomen van werk wat mijn ziek maakte. Rust dat heb ik in mijn leven. Dat heeft wel bepaalde consequenties,maar het geeft me wel ruimte, vaak een gevoel van heel veel rijkdom, voldoening mag nog beter. Ik heb teveel vrije tijd. haha. Stap voor stap ben ik met mijn missie bezig.

 60. Ik zou graag met gezinnen gaan werken, die om een of andere reden in de knel zijn geraakt. Ik maak in mijn huidige baan als leerkracht en IB-er dagelijks mee hoe ouders en hun kinderen door allerlei instanties van hot naar her worden gestuurd, als er iets nodig is.
  Het doel van mijn hulp is om het gezin weer in eigen kracht te zetten.

 61. Stel dat het basis inkomen 1000 euro bruto zou worden, dan zou ik er flink op achteruit gaan. Ik heb AOW en ik krijg zorg- en huursubsidie. Ik neem aan dat dan alle 3 wegvallen. Dan ziet het er voor mij niet zo best uit. Kan ik m’n keel wel aan de kapstok hangen.

  • Beste Celine,
   Ik zal het eens aan de initiatiefnemers vragen hoe het precies zit met die veranderingen en of het basisinkomen de subsidies afdekt. Het zal in ieder geval niet bruto zijn, maar netto. En de wens is meer 1500 dan 1000. Je krijgt nog meer antwoord. Komt!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Celine,

   Het klopt dat zorg- en huurtoeslag verdwijnt. Wel is het ons plan om de basiszorg ook gratis te verzekeren voor iedereen, kan de poppenkast van de concurrerende verzekeraars ook stoppen. Inderdaad is 1.500 een mooier bedrag, maar 1.000 lijkt eerder haalbaar en betaalbaar. Ik kan me voorstellen dat 1.000 euro onvoldoende is. We zijn nog op zoek naar creatieve oplossingen zonder direct weer terug te vallen op uitkeringen, controles en bureaucratie. Dit is dus nog een aandachtspunt.

   Vriendelijke groet, Johan Luijendijk, initiatiefnemer http://www.basisinkomen2018.nl

 62. Ik zou direct mijn baan opzeggen en verder….erg veel ideeen, rondreizen, regelmatig naar een nieuwe leuke plek verhuizen waar iets valt te doen.
  Ook grote kans dat ik start met een half jaar vacantie houden, luieren, met de hond wandelen, de bossen in, reisjes maken.

 63. Een basisinkomen geeft je ook een gevoel van eigenwaarde.
  Je bent niet afhankelijk.
  Je zelfvertrouwen groeit.
  Als ik een basisinkomen zou krijgen, zou ik verder gaan met alle vrijwilligerswerk wat ik doe, maar dat hoefde dan niet meer op koste van mijn man, want dat voelt krom.

 64. Hoi lieve mensen,

  Wat een mooi iniatief! Ik vraag mij alleen af hoe het zit met mensen die schulden hebben? Niet met geld om kunnen gaan? Psychisch niet in orde zijn? Al jaren onder werk uit proberen te komen als uitkeringgerechtige? Laag iq/ opleiding hebben waardoor ze alsnog geen droombaan kunnen vinden als ze basisinkomen hebben?
  Voor de rest vind ik het een heel liefdevol vredig idee!

  • Beste Marlies,
   Ja, dat zijn ook zorgen die ik nog heb. Misschien dat er veel gaat veranderen als veel meer mensen in hun ontspanning komen. Kunnen kiezen voor wat ze willen, zodat ze meer oog hebben voor de mensen om hen heen die het moeilijker hebben. Die niet met geld kunnen omgaan. Dat zijn van die dingen waar we met z’n allen antwoorden op gaan vinden. Vol vertrouwen!
   Groetjes, Mireille

  • Tja, die moeten extra begeleiding krijgen, maar als het goed is, hebben de meesten dat nu ook al……

 65. Ik zou zeker een paar dagen blijven werken omdat ik mijn baan als masseur erg prettig en dankbaar vind. In de tussentijd zou ik sparen om meer mooie plekken op deze planeet te kunnen gaan zien. Daar waar ik nodig ben, kan ik blijven om te helpen.
  Misschien dan toch de kans grijpen om een eigen gezondheids/massage bedrijf te starten.
  Ik ben voor en heb de petitie ondertekend!

 66. Ook de (helaas nog kleine) politieke partij Mens heeft het basisinkomen in het verkiezingsprogramma. Ze deden bij de provinciale staten verkiezingen al mee in Noord Holland en in Gelderland. Bij de voriga Tweede Kamerverkiezingen haalden ze de kiesdrempel nog net niet. In 2017 wrs wel!!! Ik verzoek alle Mir-geinteresseerden bij de volgende verkiezingen zich op de hoogte te stellen van hun standpunten en er ook op te stemmen. Spiritualiteit en een samenleving op Liefde gebaseerd is het uitgangspunt! Zelf zou ik shiatsu- en voetreflexmassages gratis gaan aanbieden en daarbij veel meer mensen kunnen ondersteunen in hun helingsproces. Mensen die het juist hard nodig hebben zijn doorgaans niet aanvullend verzekerd en kunnen natuurgeneeswijzen in het huidige systeem niet betalen. Over verzekeraars en marktwerking in de zorg, heeft Mens trouwens ook hele mooie, liefdevolle standpunten. Wij burgers zijn aan zet met aangeven hoe we onze sameneving willen inrichten en ik hoop met heel mijn hart dat we flink vaart gaan maken met het verspreiden van de liefde, ook op politiek niveau. Basisinkomen, YES, het is mooi en gezond! Veel mensen verzuren in hun huidige situatie – de gedachte dat steeds meer mensen meegaan in de nieuwe energie, maakt me blij en dankbaar!

  • Beste Marieke,
   Ja, ik heb al eens eerder mijn licht bij hen opgestoken en vind hun denkbeelden er goed uit zien. ‘Mens en Spirit’ heten ze, toch? Waar kunnen we de beste informatie over deze partij vinden?
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille en volgers,
    Die politieke partij die o.a. voor een basisinkomen ijvert heet nu “Partij voor Mens en Spirit”. Er is info op de website http://www.mensenspirit.nl Iedereen kan het verkiezingsprogramma vinden en/of lid worden.

    Nu is de samenleving nog vooral georganiseerd op de illusie van dualiteit (afgescheidenheid) en ego-hebzucht. Hoe meer we ons verbinden op basis van Liefde en ons ook organiseren, hoe eerder we die fijne wereld (co)creeeren. Ik hoop van harte dat jij met zo veel volgers hierin een rol in kan spelen. Dankjewel voor je bijdrage hieraan!
    Liefs, Marieke

    • Beste Marieke,
     Ja, ik vind het partijprogramma van de partij voor Mens en Spirit er heel goed uit zien. Ik denk dat er ook echt een nieuwe wind mag gaan waaien. Hoe meer mensen er naar kijken en er zelf over na gaan denken, hoe liever!
     Groetjes, Mireille

 67. Beste Mireille,

  Een interessant en ook wonderlijk artikel.
  Ik woon niet in Nederland en kom dus niet in aanmerking. Maar naast mijn klein pensioentje, waarvoor ik heel hard heb gewerkt, een aanvulling te krijgen, zou een droom zijn. Inderdaad een cursus doen, die te duur is of een bijdrage kunnen geven aan een goed doel en er zijn er zoveel enz… maar is Nederland zo rijk dat er daar geld voor is ? Ik ben al stomverbaasd dat iedereen een AOW krijgt naast zijn pensioen. Hier is een minimum aan inkomsten van de Staat als je absoluut niets hebt na 60j, maar dat is 800 euro en daar kan je niet van leven en dan heb je natuurlijk wel de voedselbank en andere hulp, maar toch. Ik hoor zoveel Nederlanders altijd klagen dat ze niet genoeg hebben en in wezen hebben ze al zoveel meer dan in andere landen van Europa. Ze zijn zo gewend aan welvaart, vliegtuig nemen, huis in Spanje of Zuid Frankrijk en noem maar op. Hier werken de mensen veel harder en veel meer uren per week dan in Nederland, gewoon omdat het financieel nodig is.
  We leven allemaal in Europa, maar met een enorm verschil van inkomsten. Zou het niet een goed idee zijn om eerst wat meer op hetzelfde niveau te kunnen leven ?
  Hartelijke groet Ada

  • Beste Ada,
   Ja, daar heb je natuurlijk een goed punt te pakken. Wat mij betreft wordt het basisinkomen overal ingevoerd. In Brazilië zijn daar ook al serieuze plannen voor. Het kan redelijk makkelijk bekostigd worden. Zie ook de video van Tegenlicht hierover. En daarnaast alles wat wordt bespaard aan nodeloze criminaliteit en vandalisme wat mogelijk samen hangt met geldkrapte. Nee, Nederland heeft het zeker beter dan andere landen, hoewel het mij toch verbaast dat er in Nederland nu 1 miljoen mensen bij de voedselbank loopt. Dan denk ik toch dat het een beetje een scheve verdeling is en daar kan ik me druk over maken.
   Ik hoop voor jou dat het in Nederland lukt en dat andere landen het daarna ook gaan invoeren.
   Groetjes en veel geluk!
   Mireille

 68. Het is een fantastisch idee ook voor ouderen, kunnen ze zonder betutteling gaan samenwonen en evt. Kinderen in huis laten wonen, zonder gekort te worden in hun uitkering.

  • Beste Antonia,
   Ja, dat is ook een van mijn grote wensen, dat mensen niet gehinderd worden om samen te gaan wonen, omdat hun uitkeringen dan worden gekort. Ik zie graag mensen bij elkaar komen!
   Groetjes Mireille

  • Beste Joke,
   Het lijkt erop dat er eindelijk wind in de zeilen komt hiervoor. Dankjewel dat je er destijds al mee bezig was! Het blijft zaaien…!
   Groetjes, Mireille

 69. Had er al eerder van gehoord; wat een geweldig initiatief. Ik zou weer gaan studeren, m’n eigen bedrijfje starten, eindelijk dat vrijwilligerswerk gaan doen waar ik nu door de combinatie van werk en gezin niet aan toe kom. En dan af en toe ook even niets doen, bezinnen, genieten…

 70. Hoi Mireille
  Met een basisinkomen zou ik inderdaad voor cursussen gaan kijken die me nu te duur zijn. Daarbij een kleine deeltijdjob en zo een mooie work-lifebalance zien te krijgen.

 71. Ik vindt het een super plan, wij als zelfstandig ondernemers juichen dit toe, de druk om geld binnen te harken is zo groot en geeft zoveel stress, dat het de creativiteit ondermijnt. Met een basis inkomen valt die druk weg en kan de boel weer stromen.

 72. Een basisinkomen, ik zou inderdaad mijn baan opzeggen en een praktijk opzetten: natuurlijke geneeswijzen voor Mens en Dier. Daarnaast oppasoma zodat mijn dochter onbekommerd aan haar carrière kan werken. En vrijwilligerswerk doen.

 73. Ik ben een groot voorstander van het basisinkomen en ik geloof absoluut dat dit geen luiigheid bij mensen teweeg zal brengen, ik denk juist dat meer mensen hun hart gaan volgen om hun leven vorm te geven op een manier die hen beter past, maar…
  Ik heb één bedenking. Zolang materieel gewin, geld vergaren, status, e.d. voor zoveel mensen in deze maatschappij nog de norm is, lopen we dan geen gevaar dat de hoogte van het basisinkomen de nieuwe 0-lijn zal worden? Dat alles zó duur gaat worden dat er uiteindelijk niets verandert? Ik denk graag positief, heb uiteraard ook de petitie getekend, maar deze vraag blijft nog ergens in mijn hoofd spelen. Hoe denk jij daarover Mireille?

  • En ja, wat zou ik doen? Absoluut verder gaan op de ingeslagen weg van mijn eigen bedrijf! Het zou flink wat druk van de ketel halen te weten dat er een basisinkomen is om op terug te vallen.

  • Beste Angelique,
   Dat beeld was voor mij nieuw, maar kan natuurlijk best gebeuren. Ik ga er zelf vanuit dat ik kan bepalen aan wie ik mijn geld uitgeef. Dan zou ik kiezen voor de plaatselijke kwekers die gezonde groentes kweken. En die dankzij het basisinkomen niet per se voor het geld gaan, maar voor het bijdragen aan gezondheid van duizenden mensen. En voor de ondernemers die vanuit hun hart werken en niet voor de dikte van hun portemonnee. En die ondernemers zijn er! En er zullen er nog veel meer komen!
   Dankjewel voor het tekenen van de petitie!
   Groetjes, Mireille

  • Hoi Mireille, voor mij voelt het al alsof ik een basisinkomen heb. Ik ben ontslagen en te oud om iets anders te vinden, dus in de WW. Daarom ben ik ook een aantal cursussen gaan volgen, doe vrijwilligerswerk en ben oppasoma. Het is heerlijk om die druk van het werk te missen, ik geniet er enorm van. Als ik dat tegen anderen zeg hoor ik vaak dat ze dat ook wel zouden willen. Dus….. een prima idee dat basisinkomen.

 74. Wat ik zou doen?
  HET LEVEN VIEREN in mijn hoofd.
  Jonge moedertjes die nu de kans hebben zelf voor hun babytjes te zorgen als ze dat willen.
  En babytjes die daaromtrent, dolblij liggen te spartelen voor dit natuurlijke gebeuren en nog zo, o zo veel meer.
  MIJN EIGENWAARDE VOEDEN.Stel je voor: geld ontvangen…zomaar…na een leven van heel sterk labeur…fantastisch!!!
  Mijn schamel pensioentje zou op die manier zijn aangedikt en wat meer is zou ik uitgeven.

 75. Ik zou eindelijk mijn hart durven te gaan volgen en me verbinden met de mensen om me heen.
  Ik doe niet wat ik wil omdat ik vasthoud aan mijn huidige baan: puur om de veiligheid. Maar het maakt me ziek, dat voel ik van binnen. Ik wens dat het basisinkomen er komt: fantastisch!

  • Beste Annemieke,
   Wat je schrijft, klinkt best confronterend. Dat je huidige baan je nu ziek van binnen maakt. Mijn wens voor jou is dat je niet hoeft te wachten op het basisinkomen, maar ergens in het komende jaar alvast een veilige overstap kunt maken naar een baan die voor jou wel fijn is.
   Groetjes, Mireille

   • Ben bang dat er momenteel héél veel mensen in een situatie zitten zoals Annemiek , niet werken omdat ze het leuk vinden maar omdat er anders geer brood op de plank komt. LANG LEVE HET BASISINKOMEN !!! wat een vrijheid , en weet zeker iedereen gaat aan de slag maar dan op zijn manier .

    vgr Ron

  • Jeetje Annemieke Ik zou zeggen volg je hart. Want zoals jij zegt het maakt mij ziek van binnen. Dat is echt niet fijn. En zeker niet de bedoeling. Het is dood eng om uit je comfortzone te stappen. Maar het is zeker de moeite van het proberen waard. Ik denk namelijk dat jij heel veel voor de mensen kan betekenen. Lieve Annemieke ik wens jou een geweldige toekomst waarin jij je hart mag volgen. Een hele dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

   • Ik sluit me even bij de reactie van Corrie aan met betrekking tot de reactie van Annemieke. Gatsie Annemieke, dat is zeker niet de bedoeling van werk. Wellicht kun je met hulp een plan maken met desnoods kleine stappen die je dichterbij een andere invulling brengen waarvan je niet ziek wordt. Kortom ontdek (eventueel met hulp) wat je graag wilt en wat jouw levensdoel eigenlijk is. Maar ook wat je negatieve gedachten en interne saboteurs zijn. Vaak komen deze voort uit angst voor nieuwe dingen en veranderingen of uit het verleden. Het hoeft ook allemaal niet in een keer. Als je werkt aan je droomdoel in kleine stapjes, verander jij jezelf, je houding en kun je voorkomen dat je ziek wordt. Dan is er weer hoop. Maar doe iets en blijf niet hangen in deze situatie. Dit is het advies van een ervaringsdeskundige….

  • Herkenbaar wat je schrijft. Ik haal mijn positieve energie uit het vrijwilligers werk. Hier ontmoet ik de mensen waardoor ik ook weer energie krijg om het betaalde werk vol te houden. De balans blijf ik zoeken zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.