Home » Artikelen » 164. Basisinkomen, haalbaar en bevrijdend

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hierboven! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: https://www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

164. Basisinkomen, haalbaar en bevrijdend — 197 reacties

 1. De bijstand is ziek makend…
  Er hoeft maar iets te gebeuren of ik schiet al in de stress…vooral de financiën…op je tenen lopen…
  Zit er niet vrijwillig in…door medische misser…met alle gevolgen vandien…voel me gemangeld…
  Ben creatief en houd niet anders al die uitzoekerij van waar je recht op hebt etc…want als creativeling word ik juist daar ook gefrustreerd van….kost te veel tijd en energie….
  Zelf denk ik dat een basis inkomen my meer rust zal geven, hoop ik…
  Gezond leven wil toch iedereen….

 2. Ik ben voorstander van een basis inkomen voor iedereen. De tijd is er helemaal rijp voor.Nu de maatschappij werd stil gelegd, wereld wijd een basisinkomen is nog veel beter.
  Er is geld genoeg. Ik geloof direct dat er zoveel geld omhanden is dat iedereen miljonair zou kunnen zijn. Alle studenten hun studieschuld kwijtschelden.
  Geld krijgt dan de plek die normaal is. Nu is het voor iedereen een hoofdrol, maar het moet kunnen dienen.
  Ik ben lid van de groep die bezig is te lobbyen om het basisinkomen. er door te krijgen.
  Daar ben ik trots op. Als ik zie hoe mijn dochter moet werken terwijl ze 2 kleine kinderen heeft. De kinderen niet naar school. Zij en haar vriend moeten allebei een basisinkomen hebben.
  De prijzen moeten zakken van de huur gratis kinderopvang. Geen gedoe meer met toeslagen geen belasting meer over mijn inkomen.
  Ik heb AOW, dus ik heb wel een basisinkomen.
  Ik ga me meer bemoeien met het er door krijgen van een basisinkomen.
  Het heeft geen aanzuigende werking als dat wereldwijd gebeurt.
  Als jij er in gelooft Mireille, dan ben ik blij, want jij hebt een groot bereik.
  Dat mensen bedenkingen hebben dat snap ik heel goed. Je kunt je haast niet voorstellen dat de overheid zich dan heel anders gaat gedragen. Dat is de pijn die ze hebben geleden. Dat de hel dan ineens ophoudt terwijl je er nog midden in zit wil er nog niet zo in bij veel mensen. Er zullen veel mensen zijn die een luisterend oor moeten gaan bieden voor de mensen met zoveel leed.

 3. Mireille
  Ik word dikwijls niet lekker van wat er allemaal op ons afkomt .Ik ben een mens die van vrijheid houdt ,en niet van heel de regels die ons op worden gelegd .Wij hebben geen vrije keus ?
  Heb jij al gehoord van het Trust Geboorte nalatenschap .Dat houd in ons je geboren word en je voor je 7 jaar het nalatenschap op vraagd het zelfde leven lijdt als wat nu belooft gaat worden .Dan ben je ook Diplomaat en een vrij mens en heb je van de regels die op gelegd worden niets mee te maken .Wij willen dit ook nog op gaan vragen ,maar er zit natuurlijk heel veel werk in .Ik ben 76 jaar ,en vraag mij eigen af ,als er voor een ieder een basis in komen is hoef ik die moeite niet meer te doen.Dat zou wel super zijn .Want ik hou niet van onrecht .Dat veel mesen niet weten wat ze met het geld moeten doen ,en de ander nog geen brood heeft .Ik roep allang verdelen.Bedankt voor heel het moois wat je van jou hebben mogen leren .Dat maakt onze wereld mooier.

  • Dankjewel Trees!
   Ja, ik heb ook gehoord van het Trust Geboorte nalatenschap en ken persoonlijk meerdere mensen die daar werk van maken. Inderdaad veel werk…
   We gaan het zien wat er voor moois komt!
   Groetjes, Mireille

 4. Ik zou zo ontzettend blij zijn met een basis inkomen. Ik zou zeker mijn werk blijven doen want dat doe ik met ontzettend veel plezier. Maar ik zou niet extra hoeven gaan werken om het te redden. De overige tijd zou ik besteden aan opleidingen en vrijwilligers werk. Heerlijk lijkt me dat.
  Het kan er niet snel genoeg komen voor mij

 5. Ik heb het gevoel dat het inderdaad zo is dat het enige wat er moet gebeuren, is dat het geld beter/anders verdeeld moet worden dan nu het geval is. Dat er geld en goed zat is moge duidelijk zijn. Ik zou voor geen goud mijn baan opzeggen hoewel het de vraag is hoeveel kinderopvang er nog nodig is met een basisinkomen.

  Eerlijk gezegd heb ik zelfs het gevoel dat zo’n principe kan gaan bijdragen aan kleinere veestapels en minder grondverarming. Het punt is alleen dat de mensen die nu op de centen zitten (en ik bedoel letterlijk dat ze er op zitten. Ze hebben het om te hebben, daar gebeurt verder niks mee) alles op alles zullen zetten om dit te voorkomen. Daar krijgen we dan nog een kluifje aan. Maar laten we in vredesnaam vast beginnen.

 6. Hoi Mireille

  Het zou mooi zijn als iedereen een basis inkomen zou ontvangen
  Als het dan maar niet zo wordt dat het gaat lijken op de cultuur in China (waar veel Wappies bang voor zijn)
  Bonus krijgen bij goed gedrag en boetes bij niet wenselijk gedrag (bijvoorbeeld oversteken als er geen verkeer aankomt maar verkeerslichten nog op rood staan)

  Dat is de reden waarom ik nu niet meer voor ben
  Voorheen wel

  • Beste Marian,
   Ja daar heb je gelijk in. Een basisinkomen kan alleen als er leiders zijn die te vertrouwen zijn. Ook daar komen volgens mij grote veranderingen in. Zodat we een basisinkomen krijgen zoals het werkelijk bedoeld is. Heb je de video over GESARA ook gekeken?
   Groetjes, Mireille

 7. Hallo allemaal,
  Denk maar niet dat er een basisinkomen aan zit te komen als Marc Rutte en Sigrid Kaag aan de macht komen voor de komende 4 jaar. Rechtser kan bijna niet. (Neoliberalisme)
  Waarom snappen mensen niet dat ze links moeten stemmen als ze een socialere samenleving willen, en een eerlijke verdeling?
  Zelfs nu in 2021 heeft iedereen alweer niet gestemd voor wat het beste is voor de hele groep……

  • Beste Herma,
   Ik vraag me oprecht af of de meeste mensen wel op rechts gestemd hebben…
   Nee, basisinkomen werkt niet met de huidige regeringen. Ook dat gaat veranderingen. Heb je de video over NESARA/GESARA gezien?
   Groetjes, Mireille

  • Beste CRM,
   Ja, dat kan ik me voorstellen. Wanneer het alleen gaat om iedereen een klein beetje geld te geven, maar verder weinig vrijheden, is het beslist communisme. Dat is ook niet waar ik op doel Heb je de video over NESARA/GESARA gezien?
   Groetjes Mireille

 8. Met een basis inkomen zou ik een paar dagen minder in de week mijn pedicure werkzaamheden in de week gaan uitvoeren.
  De andere dagen voor mantelzorg, mijn moeder, mijn man verzorgen, nu doe ik nog alles te gelijk.
  Mijn kleinkinderen zou ik meer kunnen zien en leuke dingen mee gaan doen
  En mijn Moestuin niet te vergeten. Tuin is mijn
  Hobby
  Ik zou veel relaxter kunnen leven
  Nu lijkt het wel alsof ik alle mooie familie dingen misloop door te werken.
  Ga ik nu minder werken dan is mijn inkomen te laag door pensioengat met partner, 6 jaar verschil.
  En alles is nu onzeker.
  Ja graag een basis inkomen
  Petra Steijns

 9. Sorry Mireille, ik ben me naar geschrokken van het filmpje. Wat worden daar een enorme hoeveelheid complottheorieën met volmaakt krankzinnige acties opgesomd. Ik ben heel erg voor een basisinkomen voor iedereen, maar de onzin waarmee deze persoon Trump aan een overwinning in Amerika probeerde te helpen, daar kan ik me echt niet in vinden. Gelukkig is het niet gelukt. Wat moet ik met nesara/gesara? Helaas: ik haak volledig af, als je op deze toer gaat. Dit is niet voor mij. Heb je zelf het filmpje überhaupt gezien en begrepen????

  • Beste Marja,
   Ja, ik heb de video helemaal gezien en sta daar achter. Ik heb jarenlang het werk op de achtergrond gevolgd en er is veel meer van waar dan je nu zou denken. Het is een bewuste stap geweest van mij om het naar voren te brengen, ook al kan het me geloofwaardigheid kosten. Het is tijd dat ik ook laat zien dat er veel meer positiefs aan zit te komen, dan dat er nu in de media geschetst wordt.
   En ik begrijp het volledig dat je kritisch reageert, geen punt. Ik heb je altijd als een zelfstandige, onafhankelijke denker gezien.
   Groetjes, Mireille

 10. Beste Mireille,
  Tot nu toe heb ik je artikelen met veel belangstelling gelezen en draag ik de MIR-methode een warm hart toe.
  Als het mensen kan helpen zich beter te voelen, geweldig!
  Ook ben ik een voorstander van het Basisinkomen, zoals uitgelegd door Rutger Bregman.

  Ik vraag me wel af of je het filmpje wat je ons aanraadt over Gesare/Nesare zelf wel helemaal hebt bekeken.
  Dat is namelijk een complottheorie (vast wel eens van Q-anon gehoord).
  Met Trump als grote redder, deepstate en andere ongefundeerde verdachtmakingen.
  Als dat ingevoerd zou worden zou dat het einde betekenen van onze democratische rechtstaat.
  En hoezo geen belastingen heffen?? En rechters omscholen?? Block chain i.p.v. verkiezingen??
  Mireille bekijk het hele filmpje, huiver en verwijder het s.v.p. van je site.
  Het heeft verder niets met het idee van invoeren van het basisinkomen te maken.

  Ook bij het basisinkomen wordt overigens (gelukkig) belasting geheven, over het bedrag wat je bovenop dat basisinkomen verwerft.
  Uiteraard hoe hoger het inkomen hoe hoger de belasting. Daarmee kunnen namelijk collectieve lasten worden betaald, zoals de gezondheidszorg, ontwikkelingshulp etc. Hoe zou je dat anders willen doen?
  Ik kan me niet voorstellen dat jij je achter die complottheorie, en de op achterdocht gebaseerde ‘informatie’ staat.
  Past totaal niet bij je eigen uitgangspunten.

  Ik hoop dat je het filmpje en de daar door jou uitgehaalde ideeën gauw van je site haalt.

  Met vriendelijke groet,
  Margriet

  • Beste Margriet,
   Waar ik voor sta, is waarheid spreken wanneer het waarheid is. En dat doe ik meestal pas als ik daar langdurig, heel langdurig over heb nagedacht. Ik heb jaren geleden al gezien wat er gaande is achter de schermen. Hoe geld bij de burgers wordt weggehaald en wat daar voor agenda achter zit. Ik zie nu welk plan er wordt uitgerold en ben daar blij mee. Het lijkt me goed om ernaar te kijken en er kennis van te nemen, ook al komt het ongeloofwaardig over.
   Dankjewel voor het delen van je bezorgdheid.
   Groetjes, Mireille

 11. Een basisinkomen is een mooie gedachte als deze positief wordt ingezet. Er is in het verleden al een experiment mee geweest dat positief was. Maar dit is nooit geïmplementeerd. Laten we wel waken voor een foute vorm van basisinkomen waarbij je jezelf in feite verkoopt aan hen die de macht over jou hebben. Dan is de prijs veel te hoog. Een basisinkomen moet zorgen voor het kunnen voorzien in je basisbehoeften om te leven. Zodra mensen zich daar geen zorgen meer over hoeven te maken ontstaat er ruimte voor creativiteit en inventiviteit en gaan we met z’n allen werken aan een veel mooiere wereld. Laten we er met z’n allen op vertrouwen dat NESARA vorm werkelijkheid wordt en we alle negatieve krachten uit de wereld verbannen en in harmonie met elkaar samenleven waarbij iedereen het goed heeft en zichzelf kan ontplooien op de manier die voor hem of haar de bedoeling was. Ofwel je zielenpad bewandelen. Namaste.

 12. Met een basis inkomen zou ik mijn baan opzeggen en aan mijn eigen bedrijf als coach gaan beginnen. Nu is dat financieel toch een hele stap als alleenstaande. MIjn salaris moet alle kosten dekken. Ik zou naast mijn eigen bedrijf ook vrijwilligers werk gaan doen.

  • Beste Karen,
   Ja, ik denk dat heel veel mensen in zo’n spagaat zitten. En veel mensen met werk zouden liever vrijwilligerswerk of mantelzorg doen.
   Er zullen zich veel in je herkennen, denk ik.
   Groetjes, Mireille

   • Ja ik zou ook meer vrijwilligerswerk willen doen. Ik werk in de kinderopvang en ik vind kinderen echt heel leuk en fijn, maar de lange werkdagen en teveel structuur gedurende de werkdag is niet goed voor mijn innerlijk systeem.
    Ik zou als vrijwilliger met de keuze voor kortere werkdagen veel blijer worden om met kinderen om te mogen gaan. Daarnaast zou ik ook andermans tuinen op willen knappen. Heerlijk in de natuur.
    Oh wat zou ik blij zijn met een basisinkomen! Fijn dat je ambassadeur bent geworden Mireille!

 13. Ik ben achterdochtig. Zeker in deze tijd dat de vaccinatie iedereen wordt opgedrongen op een manier die niet fijn en niet vrijblijvend is. Ik vrees dat er iets tegenover dat basisinkomen staat, namelijk dat je gevaccineerd moet zijn.
  Ik hoop heel erg dat ik ongelijk heb want in de basis vind ik het een geweldig plan dat veel vrijheid geeft en een enorme boost zal zijn voor de nieuwe wereld.

  • Beste Peter,
   Ik kan me heel goed voorstellen dat je achterdochtig bent. Daarom vertel ik in dit artikel ook over de andere manier van denken die er is. Het gaat uiteindelijk om een heel nieuw geldstelsel dat eraan komt. Waardoor er niks tegenover hoeft te staan. En dat kan alleen wanneer er leiders komen die vanuit hun hart werken, voorzichtig en wijs zijn. En ook die staan al klaar. We gaan het zien!
   Groetjes, Mireille

   • Dankje Mireille. Het is in deze tijd een uitdaging voor me om niet te richten op het doemscenario maar juist wel op het creëren van mijn hemel op aarde. Jouw antwoord helpt om me te blijven focussen op het mooie nieuwe. Dank!

 14. Vrijheid…eigen keuzes…zonder oordeel…Gewoon ziek kunnen zijn…. en toch een ongedwongen en rustig leven leiden op mijn eigen manier. Geen druk van een UWV.. geen ik moet dankbaar zijn..alsof je dat niet bent.Opmerkingen van maar je ziet niets aan je ..of het valt wel mee.. zit t tussen je oren…dat soort dingen .. vallen dan weg.. want niemand hoeft t een ander meer te misgunnen.. want zo voelt t soms ..dat iedereen hetzelfde altijd heeft en daardoor zijn eigen drive heeft om te doen wat hij van het leven wil maken..ik denk voor de rust die het gaat geven ..maakt dat er een andere manier komt ook van zorgen… als je kan doen wat je het liefst doet maar daarbij ook zonder druk je steentje bijdraagt aan de maatschappij… ik zeg ja.. ik vind t een prachtig plan… en altijd al gevonden..ik hoop echt dat het van de grond komt. Door heel Nederland.

 15. Lieve Mireille,

  Ik ben groot voorstander voor een basisinkomen voor ons allen. Sinds een paar jaar leef ik nu van een lening ( bij mijn Moeder ) om mijn DroomLeven te leven. Maar dat gaat stapje voor stapje. Ik heb bewust gekozen om het zo te doen en niet een uitkering aan te vragen ivm de vele stress die zo’n uitkering met zich mee brengt. Mijn Liefde voor Muziek staat nu op de eerste plaats en ik ben aan het Componeren en Pianospelen en als de tijd daar is Zingen en mijn grote wens een Boek schrijven. En daarom is het voor mij heel belangrijk om te kunnen zijn zonder stress dus BASISINKOMEN WELKOM! En dat wens ik iedereen toe: Geniet van een basisinkomen en Leef je DroomLeven Nu Hier op deze prachtige Aarde. Groeten van Marina 🙂

 16. Het zou heel fijn zijn als bv groente, fruit en vlees( niet uit de bio-industrie erc) goedkoper zou zijn zodat iedereen in staat is gezond voedsel te kopen. Nu komt het vaak voor dat je dat niet kunt omdat je er geen geld voor hebt en dan toch maar iets moet kopen om je te vullen. Van lucht kan immers niemand lang leven.

 17. Bij een basisinkomen worden mensen afhankelijk van de overheid. De overheid kan als verstrekker van het inkomen eisen gaan stellen. Bijvoorbeeld “straffen” wanneer mensen te dik zijn. (Dik -> ongezond -> ziekenhuiskosten dus ongewenst) Terwijl dat dit te kort door de bocht is. En zo kan de overheid nog veel meer regels bedenken. Een dergelijk iets bestaat al in China. Basisinkomen is in principe prachtig, maar er zit een heel venijnig addertje onder het gras!!

   • Beste Mireille dat zou fantastisch zijn !
    Zoals de situatie nù is 2021 ️Overheid en Politiek zit dat er niet in !!
    Voordat bovenstaande lieden Wakker worden zijn degene die àl vèèl bewuster zijn mijlen verder en laten zich NÍET meer inperken door wie of wat dan ook en trappen NÍET meer in valkuilen van afhankelijkheid . afhankelijk van een basisinkomen over maar creëren op hoger niveau wat Zij voor ogen hebben.

    • Beste Elizabeth,
     Precies, een basisinkomen wat je vrijheid inperkt, is geen basisinkomen, maar een wortel die je nooit krijgt.
     Gelukkig is ook op regeringsniveau en ver daarbóven veel in positieve verandering!
     Groetjes, Mireille

 18. Het zou fijn zijn als bij het basisinkomen ook de basisbehoeften worden geregeld. Zoals kosteloos basis gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer voor iedereen. Dan hoeft niemand meer zoiets te mijden omdat er geen geld voor is en zijn er echt gelijke kansen voor iedereen, jong en oud

 19. Lieve Mireille,

  Dank je wel voor alles. Je onderwerpen sluiten zo vaak aan bij waar ik op dat moment mee bezig ben. Ik doe al jaren de MIR methode, zat alleen laatste maanden in zo’n rollercoaster dat het even naar de achtergrond was.

  Ik heb op dit moment geen inkomen, woon samen met mijn zoon anti-kraak, zit in beginprocedure echtscheiding en moet proberen rond te komen van restant spaargeld. Maar als ik straks vaste alimentatie heb wordt ik ook lid van de be the mirror. Ben blij dat ik het webinar over geld gratis kan gaan zien, dank je wel.

  Ja, basis inkomen zou veel ellende oplossen. Vaak kunnen mensen niet doen wat ze het liefste zouden doen omdat er geen geld voor is. Een groot deel van de strijd die ik met mijn man zal moeten gaan voeren gaat ook over geld. Leningen (die op ons beider naam staan) waar ik vroeger mee ingestemd heb omdat hij dat wilde. Geld wat ik van onze gezamenlijke rekening heb opgenomen om te kunnen overleven en wat hij mij nu kwalijk neemt.

  Ik ben in 1992 gestopt met werken omdat toen onze oudste zoon werd geboren dus was en ben ik van mijn man financieel afhankelijk. Ook na de scheiding want dan is mijn inkomen de alimentatie.

  Ik wil niet klagen, alleen even mijn zorgen delen en tegelijk je laten weten dat ik dankbaar ben voor wat je doet.

  Warme groet,
  Marja

  • Beste Marja,
   Je bent helemaal het voorbeeld van waarom er heel nodig financiële vrijheid moet komen! Geld is tenslotte ook maar een construct, wat inmiddels niet meer zuiver gebruikt wordt.
   Je ontvangt binnenkort een kleine verrassing.
   Groetjes, Mireille

 20. Leuk filmpje, klinkt goed maar Ik ben bang dat dit idd niet gaat werken.
  Ik heb het financieel goed,mag zeker niet klagen.
  Na borst kanker overwonnen te hebben heb ik gezegd dat ik nooit meer 5 dagen ga werken. Wat een stress! Nu werk ik er nog 3 wat een rust geeft dat al.
  Als ik straks ook nog gratis geld krijg stop ik helemaal met werken. Lekker op m’n 43e met pensioen. Lekker in m’n huisje in Spanje gaan zitten.
  En ik denk dat meer mensen zo denken die bijv. hun huis al hebben afbetaald. Lekker genieten. Op vakantie en reizen.

  En mensen die willlen blijven werken???
  Die verdienen dan bovenop hun gratis inkomen nog meer geld? zonder ook maar iets af te dragen? Wat je verdient is van jouw? Top zeg! Maar dan wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter denk ik. De armen blijven arm. Ik zie niet hoe dit gelijk getrokken gaat worden?
  Je kan ook de rijke niet de schuld geven dat ze rijk zijn en die belachelijk veel belasting laten betalen bijvoorbeeld. Zij hebben jaren gestudeerd en/of keihard gewerkt voor t geld wat ze verdienen. Ik vind dat je die niet mag straffen door hun zuurverdiende geld af te pakken zoals dat nu gebeurt.

  En idd wie gaat de rotbaantjes dan nog uitvoeren?
  Je wil niet weten hoeveel Nederlanders er met tegenzin naar hun werk gaan, die stoppen liever ook op t moment dat ze niet zo nodig meer hoeven.
  En dit systeem trekt natuurlijk nog meer meer mensen uit het buitenland. Dan is het echt letterlijk gratis geld ophalen in Nederland. Ik denk dat heel Afrika en het Midden-Oosten dan leeglopen hierheen. Hoe lossen we dat op?
  .
  Dat rondpomp systeem van de overheid moet idd weg!
  Dat scheelt al een hoop geld.

  Nee ik zie het niet gebeuren.
  Er moet een addertje onder het gras zitten. De overheid gaat niet zomaar geld uitdelen. We zullen iets in moeten leveren.
  Voor wat hoort wat. Ik vertrouw de overheid voor geen meter!
  Net als met europa en de euro…
  Ze houden ons een worst voor, allemaal mooie verhaaltjes maar wat hebben we eraan gehad? Helemaal niks. Een grote bak ellende voor de Zuid-Europese landen en uitgeknepen burgers in de noord Europese landen.
  Ik vind de toekomst maar eng,heb geen idee wat ze willen met hun build back better mentaliteit. Nu de hele economie afbreken onder het mom van Corona en miljoenen mensen gedwongen vaccineren…. waar gaat het allemaal naartoe?

  • Beste Veronica,
   Heb je het filmpje over NESARA ook gekeken? Dan zie je dat er een hele andere oplossing komt. Het basisinkomen gaat wereldwijd ingevoerd worden, waardoor mensen in hun eigen land kunnen blijven. En de overheid zal straks een hele andere vorm gaan krijgen, veel meer regionaal. Waar jij op doelt, Build Back Better, zijn de ideeën van het WEF, World Economic Forum, die inderdaad geen goede bedoelingen hebben voor de bevolking. Daar gaat gelukkig een stokje voor worden gestoken.
   Houd vertrouwen, er komt een hele mooie wereld aan!
   Groetjes, Mireille

 21. Beste Mireille, lezers,

  Als een basisinkomen wordt ingevoerd vervallen voor mensen met een uitkering de opgelegde verplichtingen, terwijl de mensen met hogere inkomens het basisinkomen er extra bij op krijgen. Dit is voor de betaalbaarheid, maar ook evenredigheid, nadelig. Ook voorzie ik, als het algemene besteedbare inkomen van mensen stijgt, dit binnen afzienbare tijd leidt tot stijgende prijzen/kosten voor allerlei.

  Mijn voorkeur zou hebben om alle verschillende uitkeringen te laten vervallen en een bijstand zonder verplichtingen in te voeren, waar iedereen aanspraak op kan maken die dat wenst of nodig heeft. Het doel van het basisinkomen is een rustige stabiele stressvrije basis, hiermee wordt daarin volgens mij het meest effectief voorzien.

  Daarbij wil ik nog een ander punt aankaarten, namelijk het belang van financiële onafhankelijkheid. Zelf heb ik een bescheiden inkomen, bestaand uit kinderalimentatie en giften van mijn ouders. daarnaast kinderbijslag en kindertoeslagen. naast het ouderschap en een bescheiden ‘eigen leven’ heb ik weinig draagkracht voor (betaald) werk; daarom maak ik geen aanspraak op bijstand, terwijl ik daar voor een paar honderd per maand voor in aanmerking zou komen. Ik ben er heel dankbaar voor dat ik door mijn ex-partner en ouders financieel gedragen wordt, maar zou liever zien dat mijn ex-partner zijn inkomen, en mijn ouders hun AOW, zelf kunnen besteden ipv aan mij te moeten afdragen.
  Financiële onafhankelijkheid haalt ook de ‘ruis’ uit relaties, en maakt het mogelijk om gemakkelijker uit relaties die niet (meer) gewenst, of zelfs schadelijk zijn, te stappen.
  Het is mijn hartenwens dat iedereen in vrijheid zijn eigen leven mag vormgeven.

  • Mijn complimenten. Ik heb toch ook meer iets met je eigen verantwoordelijkheid nemen voor de je hele leven. Alleen hulp krijgen als je dat nodig hebt en als je in bepaalde perioden meer hebt dan je nodig hebt, dan opzij leggen voor later, zodat je direct al een veilig gevoel creëert. Alleen als het je niet lukt om voor jezelf te zorgen, dan moet er niet moeilijk gedaan worden. Als iedereen wat meer zou streven naar het optimale voor nu en de toekomst bij elke te nemen beslissing, dan zouden er heel wat minder financiële en andere problemen op deze wereld zijn. Ook zouden er geen vrijheidsbeperkende overheidsregels meer nodig zijn. Iedereen wil nu wel graag een uitbouw aan zijn huis zonder beperking, maar niemand wil dat zijn buurman hetzelfde doet en zijn uitzicht belemmert. Tja: wat willen we nu. Wel bescherming, maar geen beperking? Kan iemand vertellen, hoe je dat realiseert zonder overheidsregels? En echt: ik houd ook niet van beperkende regels, maar SOMS ben ik er heel blij mee!

 22. Voor de alleenstaande gepensioneerden zou het betekenen dat ze ineens weer een baantje moeten vinden omdat 1000 euro echt niet voldoende is nu ze geen huursubsidie meer krijgen. Getrouwde of samenwonende mensen hebben maar 1 keer huur te betalen! Dat voelt niet goed. Terwijl jongeren vanaf 18, die nog bij de ouders inwonen en dus niet al die onkosten hebben het gewoon in hun handen krijgen. De jongeren een beetje minder ( 750 euro) in het begin en dat bij de ouderen toevoegen? 1300 euro zou redelijker zijn. Dan zou ik super enthousiast zijn!

  • Het filmpje was uit 2014. Nesara/Gesara is een beter aangepast stelsel. Gepensioneerden gaan erop vooruit, en ik meen dat er verschillende lagen van basis inkomen zijn.
   Ik vind verder dat mensen die altijd hard hebben gewerkt en hebben gespaard best hetzelfde basisinkomen erbij mogen krijgen. Er zijn namelijk ook veel mensen die nooit hebben willen sparen en het gewoon altijd meteen besteedt hebben. Dat is ieders keuze natuurlijk, maar als iemand die flink gespaard heeft nu ineens een kleiner basisinkomen zou krijgen, zou dit ook niet eerlijk zijn. Verder vind ik het ontzettend mooi dat wereldwijd de armoede gaat verdwijnen. Deze onrechtvaardigheid had er nooit mogen komen. Er blijkt genoeg rijkdom te zijn, nu ze de elite hebben/verder gaan uitschakelen. Deze 1% is de reden dat er armoede is. Het uitbuiten van mensen is hopelijk gauw verleden tijd. Op naar een mooiere, meer tolerante en humane wereld.
   Ps. Ik vond het nogal een lompe opmerking in het filmpje, dat het eenvoudig werk door robots en mensen in China wordt gedaan. Er mag wel even bij gezegd worden dat veel eenvoudig werk door minderheden die zonder reden gevangen zitten en kinderarbeid en uitbuiting(lees slavenarbeid) nog volop gebeurd in veel landen.

 23. Als niet alle landen hier aan kunnen en gaan meewerken is het gedoemd te mislukken. Er zijn veel landen waar nu mensen moeten overleven. Waar regeert wordt door macht,geld en corruptie heerst. Waar werkeloosheid 10-tallen procenten hoog liggen. Hoe ga je die hierin mee krijgen?
  Hoe ga je de laag betaalde banen opvullen? Mensen die hun werk als passie hebben zullen hun beroep blijven uitvoeren. Maar die groep is veel kleiner en zullen voor deze constructie zeker kiezen. In Nederland heb je buiten de grote steden veek mensen zonder baan en die keuze hier niet mee opgelost zijn. Gaan we mensen uit kansarme landen voor een schijntje hier de smerige baantjes laten doen? Moeten die dan buiten in een tent gaan slapen of zijn er dan al voldoende huur huizen.
  Als je vroeg leert de keuzes en passie voor jezelf te bepalen dan kan je daar ver mee komen. Als je mensen gemiddeld meer geld geeft dan ze nu krijgen ga ze ook meer uitgeven!

  Ps. In Finland is met deze constructie bewezen dat de proef van 2000 werkelozen niet werkt. Ze kregen een veel hogere basisloon maar brachten hun niet toe om werk te gaan zoeken.

  • Het is ondertekend door iets van 206 landen. Houden landen zich niet aan de regels dan worden ze van handel met andere landen uitgesloten. Dit zal geen enkel land willen. Het Nesara/Gesara is goed uitgedacht en door het QFS systeem kan er geen corruptie meer komen, geen illegale handel, omdat alles na te trekken is.
   Ik kijk uit naar een mooiere toekomst voor de hele wereld.

 24. Ik ben een groot voorstander hiervan. Ik zou hetzelfde doen als ik nu doe (tijd met echte aandacht spenderen met de mensen waar ik van houdt en zangles geven) maar het zou me een hoop (financiële) stress schelen en dus een betere gezondheid opleveren!

 25. Beste Mir-Eille,

  Vandaag werd ik weer uitgelachen in het bos door een hele familie en daarvoor door een meisje van 20, die aan het hardlopen was en zag twee keer zo dik te zijn dan ik met mijn / skeletje/ 51 kilogrammetje. Nu lach ik erom, want op internet kwam ik ook jouw site wat uitgelachen worden betreft, tegen en dan ging ik even kijken bij de basisinkomen. Daarom stuur ik jou deze bericht wegens de pensioen en zo…….kan dat vervangen worden in de toekomst door een echte basisinkomen? Toch mensen hebben het nodig als ze ouder worden. Naïef een vraag van mij he? Ik geloof in wonderen, waarom niet…..daarom. Groeten en bedankt voor jouw adviezen, era

  • Beste Era,
   Ja zo is dat, laat mensen maar lekker lachen. Misschien ging het niet eens echt om jou. Ik weet niet hoe het basisinkomen precies wordt uitgevoerd in de praktijk, maar het is wel uitdrukkelijk de bedoeling dat alle mensen voldoende geld krijgen om hun basislasten (woning, huis, voeding, kleding) te kunnen kopen. Houd de berichtgeving daarover in de gaten, want het krijgt steeds meer vorm!
   Groetjes, Mireille

 26. Goedemorgen,
  Ik was voor een basisinkomen, maar naar n programma te hebben gekeken een paar jaar geleden ben ik er op tegen, voor een deel.
  Daarin wist een mr van de basisinkomen te vertellen dat er €1000,00 voor iedereen boven de 18 zou komen, enthousiast vertelde hij dat het voor jonge mensen fantastisch zou zijn want dan kunnen ze een sabatical nemen om na te denken,een paar jaar lang,waar ze graag voor zou willen studeren, en ze kunnen hun tijd nemen om reizen de wereld te zien.
  Weet je en daar ging mijn nekharen van overeind staan ik werk vanaf mijn 17 de jaar.
  Begin eens om mensen die al 35 jaar gewerkt hebben om die een basisuitkering te geven en dan een redelijke uitkering nl alleenstaande €1500,00 en echtparen bv €2300,00 zodat ze hun vaste lasten kunnen betalen en dan wat over kunnen houden om iets extras Pm te kunnen doen, zoals n keer bv uiteten of op vakantie te kunnen gaan.
  Ik werk en krijgen aanvulling van de uwv bij elkaar een bedrag van €1350,00 ik kan net rondkomen ervan. Mijn kale huur is €556,00 .
  Hoe zit het met mensen die al veel geld hebben krijgen die het ook.
  Ik gun iedereen een goed leven begrijp mij goed maar het moet wel eerlijk zijn en nu merk ik nog steeds dat het niet echt klop.Dus de baas van shell krijg het ook of die van de ING.
  Sorry dat ik sceptisch ben.
  Maar ik zie nog best ongelijkheid hiermee
  Ik wens zo voor alle mensen en dieren n goed gelukkig fijn leven waarin ze zich veilig geborgen kunnen voelen.
  Maar het moet wel echt eerlijk gaan.

 27. Ik zou hetzelfde doen als dat ik nu doe. Maar als zzper zou het basisinkomen een behoorlijke stressfactor weghalen

 28. vergeet niet als we een basis inkomwn krijgen dat alle toeslagen enz vervallen en hou je nog niet zo heel veel over van 1000,- of 1200,00
  En dan blijft het basis ook als de boodschappen stijgen want anders moet heel nederland er weer geld bij
  Ik vraag me af
  alleen voor de chronisch zieken mensen bied het uitkomst dus bijstand enz.

  • Beste Remko,
   Het is echt een kwestie van uitzoeken hoe het het beste kan werken voor iedereen. En ja, er zijn echt nog reële vraagtekens, zoals jij aangeeft. Maar voor veel mensen zal het een belangrijke stap vooruit zijn. Het is het proberen waard.
   Groetjes, Mireille

  • Beste Joke,
   Het is nog niet precies zeker wat er zal verdwijnen en wat er zal blijven. De bedoeling is dat het de armoede in Nederland moet tegengaan. Ik verwacht dat er daarom voldoende zal zijn voor mensen die nu extra toeslagen nodig hebben. Maar bemoei je er gerust mee en blijf vragen stellen! 🙂
   Groetjes, Mireille

 29. basis inkomen voor iedereen ?? ik persoonlijk denk dat er dan veel niet meer gaan werken
  als met je met 2 personen bent krijg je 2000 euro , vele moeten het met minder doen ,de huuraanpassing en alle andere regelingen blijven ,heb je nog een of meerdere kinderen van 18 thuis komt dat er ook nog eens bij de meeste jongeren verdienen echt geen 1000 euro per maand dus die zien werken dan al niet meer zitten ,het systeem zou heel mooi zijn voor mensen die ziek zijn en altijd gewerkt hebben ,of voor die mensen die boven een bepaalde leeftijd zijn en niet meer aan werk komen ,of voor alle mantelzorger die vaak zelf alles aan de kant schuiven om een naaste te helpen .ik denk dat dit ook nooit zal gaan gebeuren en eigenlijk hoop ik dat ook

 30. Het lijkt me heerlijk, zo’n basisinkomen. Ik zou mijn baan opzeggen, een hondje opvoeden en een eigen lunchzaakje opzetten en veel gesprekken tussen mensen initiëren. Mijn vrijwilligersbaan weer opnemen en vooral heeel veel contact met mensen hebben en met ze praten in plaats van de hele dag achter de computer te zitten. En als ik ooit durf misschien wel als coach aan de slag gaan maar wellicht hoeft dat dan niet meer vanwege het basisinkomen.

 31. Afgekeurd door het uwv? Me leven, hup-sekee weg ermee?

  In 2011 ben ik in de ziekte wet belandt.
  Door het lang zoeken van artsen is na 2 jaar wia aangevraagd.
  Wat vervolgens 2x in een paar jaar wordt afgewezen inclusief hoorzitting enz.
  Vervolgens weer in beroep wat spontaan tot 100%duurzaam afgekeurd wordt,met een tijdsbestek van een 4 maanden.
  Hoe kan ik in 4 maanden ineens zo ziek zijn dat het ene uiterste naar het andere uiterste gaat?
  Daarbij had ik door de crisis minder werk en pakte alles aan.(horeca,catering,instelling kok)
  Vanwege een 3 maanden contact als plaatsvervanger voor een zieke ben ik helaas zelf ziek geraakt.
  Daarbij had ik copd en werkte er gewoon mee al jaren.
  Na verhaal gehaald te hebben bij mijn longarts die een brief heeft gestuurd naar het uwv na 2en half jaar aandringen dat ze mijn gegevens
  moeten opvragen.
  Ben ik ineens 100% afgekeurd duurzaam.
  Vervolgens heeft de longarts weer verhaal gehaald bij uwv die beweerd ik te zijn afgekeurd op het totaal plaatje?
  Terwijl ik naar mijn weten geen totaal plaatje heb.
  En als ik vraag op welke ziekten ik ben afgekeurd komt het er niet uit.
  Ik kan zeker nog van alles doen al heb ik een mindere longinhoud dan iemand anders.
  Nu heb ik contact opgenomen met het uwv en die zegt me te willen herkeuren en wellicht ben ik dan weer voor zoveel procent goedgekeurd.
  Wat betekent dat ik nog minder uitkering krijg, die nu 230,00 per maand is en dan geen cent meer.
  Vanwege het inkomen van mijn partner heb ik nergens recht op en val over al buiten.
  Wat dus heeft veroorzaakt dat we nu 2x noodgedwongen hebben moeten verhuizen en moeten leven nu al meer dan 5 jaar op 1 inkomen.
  Ook in de periode van zogezegd goedgekeurd zijn hebben we bijna een 2 jaar moeten leven met 5,00 boodschappen geld per maand.

  Na net 2 jaar in nieuwbouw met 900,00 huur en we net klaar waren hebben we weer kunnen verhuizen.
  Daarbij door het lange zoeken van de artsen alle sociale contacten ben verloren.
  Die denken dat je te lui ben om te werken.
  Ik heb een milde vorm nog van copd met rookschade 50% longblaasjes.
  En daarbij had ik etalage benen wat voor de artsen blijkbaar erg moeilijk was.
  Er zijn duizenden mensen met dit probleem en bij mij konden ze het niet vinden zo technisch tegenwoordig.
  Inmiddels heb ik daar 2 stents en gaat het beter.
  Het uwv wil me dus herkeuren maar de kans is dan wanneer ik meer procent geschikt ben ik nog minder dan 230,00 ontvang.
  Reintregratie naar een ander beroep op je 47e is ook erg moeilijk maar heb er nu gewoon geen recht op.
  vanaf het begin aangegeven in de wia moet maar wordt afgewezen en later toegeven en ineens iva van gemaakt?
  Daarbij komt dat niemand het dan heeft over de lange periode van meer dan 5 jaar ik zo heb moeten zitten en het daardoor vele malen ,en nog steeds het helemaal niet meer ziet zitten.
  En het nooit met terugwerkende kracht zal terugkrijgen.
  En me vrouw haar eigen over de kop loopt te werken al die jaren.
  Dus herkeuren eventueel nog minder geld per maand met risico gezien me leeftijd en toch een beperking minder kans op de arbeidsmarkt.
  Wat ik dus al een paar jaar eerder had kunnen oppakken als ik de kans via wia had gekregen maar krijg ineens iva.

  En dan nu de grootste tip van het uwv.
  Na contact te hebben opgenomen meerdere malen zegt het uwv mij:
  U mag gewoon overal werken waar u wilt daar ben u vrij in.
  Waarop ik vraag maar ik ben toch arbeidsongeschikt?
  Ja maar, als de werkgever hier niet om vraagt kan u gewoon gaan werken.
  Waarop ik weer zeg:maar wat als ik in 2-3 maanden instort bijvoorbeeld en de werkgever komt er achter dat ik arbeidsongeschikt ben.
  Wat gebeurd er dan krijg ik een rechtszaak aan me broek en misschien nog een draai om me oren ook?
  Ik zelf zou als werkgever dit zeker niet op prijs stellen en als ik het vertel aan iemand reageert deze precies zo.
  Het is dus niet te geloven hoe het uwv te werk gaat door 2x schrapjes onder je voet en 2x buigen met je been en klapje met hamertje op je knie,
  Kunnen ze zien dat je geen vaat vernauwing heb in beide benen terwijl er in een ziekenhuis een ct en of mri scan voor nodig is.
  Op deze basis ben ik beoordeeld en door dat ik er tegen in gegaan ben ook zeker benadeeld.
  Wat vervolgens me hele leven heeft verwoest ik nergens meer bij hoor en maar weg zit te rotten.
  Terwijl ik vele vele malen heb aangeven nooit voor 100% afgekeurd zou willen worden.
  Ondertussen nu weer moeten verhuizen naar een levensloop bestendige woning met oog op mijn toekomst.
  Maar wil niet zeggen dat ik helemaal niets meer kan en wil.
  Ik moet vechten om me recht om aan het werk te mogen terwijl mensen die nu uit nood nederland inkomen.
  Aan alle kanten geholpen worden met van alles en nog wat.
  En hebben zo per maand nog meer dan ik die altijd klaar heeft gestaan voor iedereen om te werken.
  En nu ik zelf iets heb ik compleet mag weg rotten want dat is het en zo voelt het zeker.
  Ongetwijft zullen er nog meer mensen zijn met mij, en zou een basisinkomen een zekere uitkomst zijn.
  Er is geen speld meer tussen te krijgen alleen een advocaat in de arm nemen maar gezien de kosten en de kansen het niet haalbaar is.
  Zelf een schadevergoeding in gediend maar zonder advocaat ben je kansloos.
  Wel is er tijd voor als je zegt :meneer ik kan me voorstellen dat als u zo`n beoordeling maakt over iemand wat niet klopt dat er mensen bij zullen zijn die uw kop van uw romp af willen trekken,waarop de het zo maakt dat ik dat wil doen.
  En hij dus wel tijd heeft om aangifte te doen bij de politie.
  Waarop ik eerst 60 uur taakstraf zou krijgen en nadat ik voor de rechter was verschenen ik gelijk kreeg van de rechter en deze me zei
  Ik ben het met je eens maar ik moet volgens de wet een straf opleggen en kreeg daarmee 200,00 voorwaardelijk en pinkt de andere dame een traantje weg onder de bril vandaan.
  Nu men daarna de pik op mij had ben ik dus zwaar benadeelt en hebben ze me zo aan de kant geschoven en er in tussen tijds er ook nog voor gezorgd hebben, dat ik een baan toegewezen heb gekregen bij het robebedrijf met zwaar gehandicapte mensen waar ik zeker nog niet thuis hoor.
  Niemand ziet aan mij dat ik ziek ben.
  Daarbij had ik recht op een baan met begeleiding in een willekeurig bedrijf en niet op een vaste locatie in het robebedrijf.
  1500,00 netto hebben ze me nog even aan laten ruiken in een bedrijf waar ze als er geen werk is ze gewoon met de armen over elkaar moeten zitten of een boekje lezen spelletje doen tot dat het half 5 is.
  Sorry maar ik ben in het huilen uitgebarsten op mijn 47e jaar en kon niet geloven dat het uwv me zo ziek acht.
  Terwijl ik inmiddels 2x verhuisd ben waarvan 1x met voor en achtertuin die ik zelf heb gedaan en we zelf verhuisd en opgeknapt hebben.
  Dus zo ziek en niets meer kunnen is het dus niet.
  Nu meer dan 5 jaar me recht op inkomen en kans ontnomen en met een tip wat echt niet te geloven is.
  Weet ik geen invulling meer in me leven terwijl ik nog van alles kan en niets kan ondernemen vanwege niet voldoende inkomen
  Ik kan net me maandelijkse kosten ziektekosten en begrafenis betalen en is het op.
  ze kunnen je wel zo beoordelen maar terug draaien kan ineens niet meer volgens de wet.
  dus door iemand zijn domme fout kost het jouw je plaats in de maatschappij en verschuilen zich nu achter de wet en weigeren degene die verantwoordelijk is hiervoor hier voor aan te spreken en of ik een gesprek er mee mag aan gaan.
  kortom niets meer te vertellen over je eigen leven.
  Maar als het zo nog lang duurt kan de ziekte kosten en zeker de begrafenis kosten snel worden gestopt wanneer ik hierdoor sneller overlijdt.
  Door het weg zakken in de maatschappij met dank aan onze zeer deskundige gespecialiseerde vaklieden.

  Uwv hoe ver kan je iemand in de put duwen,nou heel ver kan ik u verzekeren
  Degene die dit leest en een oplossing heeft of hulp wil bieden in wel opzicht dan ook is van harte welkom.
  Ook mensen met hetzelfde lot of nog erger kunnen ook contact opnemen en we misschien de handen in een kunnen slaan.

  SAMEN STAAN WE WELLICHT STERKER!!!
  Daarbij heb ik gezegd dit openbaar te willen maken en hoop dat dit verhaal doordringt tot de overheid/kabinet

  Alvast heel erg veel Dank voor eventuele reacties remko

  • Beste Remko,
   Wat een tragiek… wat je allemaal moet doormaken, terwijl je al niet op volle energie kunt functioneren. Het spijt me zo voor je. Het lijkt me ook dat je gewoon in je recht staat. Waar woon je? Misschien zijn er onder de MIRrors mensen die een advocaat kennen waar je niet hoeft te betalen. En ja, fijn als er meer mensen zich melden die ook op zo’n manier benadeeld worden.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • hoi Mirelle
    bedankt voor je reactie ik woon in rotterdam hoogvliet
    dat zou erg fijn zijn al is dat heel moeilijk te vinden helaas
    mocht ik die zaak kunnen winnen of winnen kan ik het zeker wel betalen, want het gaat om niet zo`n lullige schade van het 1 is het ander gekomen en ontstaan maar wil niemand inzien bij die instantie.
    jammer maar het vernietigd ronduit iemands leven.
    de meeste kunnen in zo`n positie geen kant meer op en zou fijn zijn als daar nu specifiek een kantoor/ bureau voor was of kwam.
    ik zou mooi zijn als ze eens konden zien hoeveel mensen dat nu daadwerkelijk zijn.

 32. Het lijkt me geweldig!! Voor iedereen !
  Wel vraag ik me af hoe angstig “men” zal zijn/worden voor meer, veeeeeel immigranten alsdit in NL ingevoerd gaat worden ….

  • Beste Anneke,
   Daarom is het ook belangrijk dat een land als eerste begint en dat andere landen het voorbeeld volgen. Als het aan mij ligt krijgen alle mensen overal een basisinkomen.
   Groetjes, Mireille

 33. Het is een prachtig principe en ik ben al jaren voorstander van een serieuze poging. Eigenlijk is het gewoon AOW maar dan voor alle leeftijden en iets lager. Ter aanvulling: Deels wordt het door mensen met een baan (en dus ook nog basisinkomen krijgen) terugbetaald in extra belasting. De mensen die allemaal weer in een slachtofferstuip schieten: stop daarmee. Geen kamer willen verhuren omdat je liever alleen woont? Come on!
  Puntje van aandacht is nog wel: Hoe voorkom je aanzuigende werking en hoe voorkom je illegale onderbetaalde buitenlandse arbeid omdat niemand meer voor een schijntje rotwerk wil doen? Maar eigenlijk is dat nu ook al een probleem. Dus ik zou zeggen: Doen! Weg met de controle en bureaucratie en aan de slag allemaal met iets waar je lol in hebt. Of even niets doen, want het kan.

  • Vandaar dat ik geloof dat robotisering op termijn hand in hand zal (moeten?) gaan met een basisinkomen. Want als er één probleem is (of juist kans) dan is het wel dat macht anders verdeelt zal raken. Een baas die je iets dwingend oplegt bestaat nu al bijna nergens meer, dus de tijd is er rijp voor. Mensen willen graag iets doen waar ze goed in zijn. Maar er zullen misschien onvoldoende mensen zijn die bijvoorbeeld vuilnis willen ophalen. Dat moet dus zo snel mogelijk worden geautomatiseerd. In de tussentijd wil ik wel één dag per maand achter de vuilniswagen, als dat het basisinkomen mogelijk maakt 🙂

   • Ja, die vuilniswagen is nog wel even een dingetje. Hoewel dat tegenwoordig best leuk werk is. Maar er zijn nog wel andere rotbanen en die zijn niet allemaal te robotiseren. Daar zal dan een flink salaris tegenover moeten staan.

    • Beste Annelou,
     Ik hoorde een vrouw van Groenlinks uitleggen dat mensen die vuilnis ophalen een stuk beter betaald zullen gaan worden. Het is geen rotwerk, maar veel mensen kijken er op neer.
     Wanneer we anders naar werk gaan kijken, zal dit soort werk vanzelf beter betaald gaan worden.
     Groetjes, Mireille

     • De vuilniswagen was maar een metafoor. Er blijven altijd k*t klussen die niemand wil doen, ook in het bedrijfsleven. Als je daar heel veel loon voor gaat betalen worden de diensten en producten van het bedrijf duurder en wordt het OBI weer te laag. Daar heb ik nog even geen adequaat antwoord op.

      • Beste Annelou,
       Het wijst zichzelf wel uit, omdat er vanzelf oplossingen moeten komen. Dank voor je uitleg over de vuilniswagen. Sorry dat ik je te letterlijk nam!
       Groetjes, Mireille

 34. Tja, je gaat de uitkeringen dus vervangen en de werkenden krijgen er dat geld bij…..Maak je, in mijn ogen, het gat tussen werkenden en zieken/ ouderen alleen maar groter…….Ze krijgen dan wel wat meer mogelijkheden, maar ook dat moet je wel willen. Niet iedereen kan een paar uur werken, wil niet samen wonen met vreemden enz. Dan wordt de druk op deze mensen wel hoger……

 35. Heel positief allemaal, en ook ik juich het toe, maar…….wij zijn anders, wij MIRren………….Er zijn ook anderen, die graaien en graaien, soms zelfs over de ruggen van anderen, stelen enz. Gaan voor het grote geld…….Denk je nu echt dat die zo worden als wij, door een basisinkomen?????? Het moet wel werken voor de hele, volwassen, Nederlandse bevolking!

 36. Inmiddels heb ik vrijwel alle uiteenlopende reacties gelezen over dit basisinkomen. In het begin voelde ik een enorme weerstand. Want ja als nu iedereen zijn baan gaat opzeggen, leuke cursussen gaat volgen, mooie reizen gaat maken waar moet dat basisinkomen dan van betaald worden? Hoewel je al die leuke dingen natuurlijk niet van 1000 of 1500 euro kunt betalen.

  Vervolgens begon het ook wat creatief te broeien. Want mensen ervaren een basisinkomen ook als vrijheid, je krijgt een keuze. Je kunt meer werken (als je gezondheid dat toelaat) maar dus ook minder. Je zou die enorme bureaucratie rondom uitkeringen e.d. uit de weg kunnen ruimen. Als je nu met een uitkering een klein baantje erbij zou kunnen krijgen, bedenk je je wel 2 keer als je ervaring hebt met het UWV. Deze ziekmakende overlast zou wegvallen. Er zal wel een of andere vorm van regulering en voorlichting plaats moeten vinden. Maar zoiets zal ongetwijfeld in fasen worden ingevoerd. En de ervaringen zullen ons wijzer maken.

  Vervolgens denk ik dat er veel ruilhandel zou kunnen plaatsvinden, ook dat zie je in de reacties terug. Elkaar helpen en ondersteunen met onze eigen talenten en expertise. Iedereen heeft unieke talenten (meer dan je zelf denkt) en die zou je in dat geval in kunnen zetten om andere mensen te ondersteunen. Andersom kan iemand als tegenprestatie jouw tuin onderhouden of op je kinderen passen.

  We zijn nu zo gefocussed op geld want dat hebben we nu eenmaal nodig. Mits dit basisinkomen goed wordt opgepakt, breed wordt gedragen zou het volgens mij kunnen bijdragen aan meer gelukkige, gezonde mensen die succesvol zijn in hun leven op een eigen authentieke wijze. Mijn stem heb je.

  • Heerlijk, deze reactie! Over tijd en geld en vrijheid gesproken. Dankzij ziek thuis zijn heb ik tijd om dit te lezen en er op te reageren Ik ben dan ook aan het MIR-ren waarbij ik hoop dat Missie verduidelijken me gaat leren wat beter bij me past dan mijn huidige baan!

 37. Momenteel ontvang ik een bijstandsuitkering en heb geen sollicitatieplicht vanwege psychische klachten. Tot het zover was veel stress gehad in ZW en WW door de druk om uiteindelijk te moeten werken. Het stigma van “uitkeringstrekker” voel ik nog steeds, wat mij belemmert in mijn helingsproces. Financieel gaat het redelijk omdat ik een kleine woning huur met een lage huur. Daar zou ook over nagedacht kunnen worden; meer goedkopere woningen. Met een echt basisinkomen zou ik vrijer aan mijn heling kunnen werken en waarschijnlijk nog meer vrijwilligerswerk gaan doen. Het basisinkomen voelt als een logische stap in deze tijd; een maatschappij gebaseerd op vertrouwen waarin we ruimte hebben om bezig te zijn met wat natuurlijk bij ons past. Net als bij de ontwikkeling van duurzaamheid, dat eerst met scepsis werd bekeken, heeft het idee van een basisinkomen ook tijd nodig maar is net zo onvermijdelijk.

 38. Ik heb al een paar jaar een grote droom: liedjes van vroeger zingen voor ouderen en mensen die dementerend zijn. Ik werk nu 3 dagen per week en heb een jong gezin, het voelt voor mij nog te druk om dit erbij te gaan doen. Maar stel nou dat het basisinkomen er vanaf 2018 zou zijn…. Dan zou ik direct mijn baan opzeggen om eindelijk te kunnen gaan doen waar ik voor gemaakt ben!!!

 39. Betreffend deze geweldige idee omtrent een ‘Basisinkomen’, geldt dat ook voor mensen die al in de AOW zitten? Mijn AOW is minder dan 1grand, wat net te weinig is om met een bepaalde ‘vrede’te kunnen overleven… Zie ook ww.nationaalzorgfonds! Voor nog een betere Nederland!!! Ik heb ook genoten van je lezing in de Rose gisteren Bravo Mireille en succes ermee!

 40. laten we ook het fileprobleem, zwartrijden en mishandeling Conducteurs oplossen, door het openbaar vervoer gratis te maken, goed voor het mileu ook, natuurlijk wel het basisinkomen baseren op gebruikmaking van het openbaar vervoer.

 41. Hoewel ik jaren geleden hier enigszins sceptisch tegenaan keek, kan ik het alleen maar van harte toejuichen. Ik heb de documentaire (ervan uitgaande dat het dezelfde is als hierboven genoemd) al een tijd geleden gezien en het project destijds in Canada, wat heel succesvol was, bleek helaas financieel niet haalbaar (dit lang niet aan het verstrekken van de uitkeringen, maar aan de subsidie die niet toereikend was. Over het algemeen ervaarden mensen een hoop rust, daarmee gingen de ziektekosten ook naar beneden. Mensen konden parttime gaan werken etc. Het leverde veel meer op dan aanvankelijk gedacht. Wel moeten hier voorwaarden aan worden gesteld, zodat het geen aanzuigende werking heeft op de rest van de wereld. We moeten helaas gaan accepteren dat er nooit meer voor iedereen een (vaste) baan is.

 42. Beste,
  1500 euro een basisinkomen??? Dit noem ik al een gemiddeld inkomen waarvoor velen hard moeten werken. Zal nog iemand willen gaan werken wanneer ze dat zomaar krijgen? Heb zelf 38 jaar gewerkt en dan verplicht met pensioen gezet wegens ernstige ziekte. Heb geen 1500 euro en moet nog maandelijks huur betalen. En toch kom ik rond. Geen vakantie en etentjes buitenshuis enz. maar dat is ook geen basisbehoefte. ik denk dat men met 1000 euro al veel kan doen wanneer je je niet spiegelt aan de anderen die meer hebben.

 43. Hoi Mireille ,
  Wat een fijn gebaar dat je ambassadeur voor het basisinkomen bent geworden. Het zal echt een geweldig mooie ontwikkeling worden in de maatschappij. Ik volg de berichten omtrent het basisinkomen al lang en ik neem waar dat er steeds meer mensen van gehoord hebben. Helaas zijn veel mensen nog erg sceptisch, maar daar brengen mensen zoals jij en initiatieven zoals deze veel verandering in. Persoonlijk zoek ik (ben momenteel 56) ook naar wegen om minder te gaan werken en met mij vele collega’s. Ik merk om me heen, in mijn eigen werkkring, dat nagenoeg iedereen het meer dan zat is om de verplichting te hebben een groot deel van je tijd en daarmee een groot deel van je leven jezelf in te zetten voor het verdienen van het dagelijks inkomen. Het zou zo heerlijk zijn als je je om 6 uur doordeweeks nog eens om zou kunnen draaien, omdat je volgens je biologische wekker nog niet aan opstaan toe bent. De huidige maatschappij zal echt een stuk ‘mensvriendelijker’ georganiseerd moeten gaan worden. Heel veel voorspoed voor jou en je werkzaamheden samen met de mensen waar je om geeft uiteraard.
  p.s. de MIR methode doe ik al heel lang. Ben nooit ziek, zwak of misselijk!
  Je bent heel goed bezig! Dankjewel.
  Hartelijke groeten,Pim

  • Beste Pim,
   Dankjewel voor je hartelijke en ondersteunende woorden. Ja, ik ben het roerend met je eens dat de maatschappij een stuk mensvriendelijker kan. Ik denk dat het er ook de tijd voor is. Dat er beslist anders mag worden gekeken naar waarom we hier op deze aardbol rondlopen! 😉 Gelukkig is dat bij heel veel mensen al iets waarover ze aan het nadenken zijn. Blij mee!
   Het gaat vast veranderen, kan niet anders!
   Groetjes, Mireille

 44. Het basisinkomen zorgt ervoor dat mensen niet meer in een vernederende positie hoeven te leven! nou ja: bestaan mag je, leven kun je het niet noemen want de controle en het chronische geldgebrek werken verlammend, evenals de onmogelijkheid iets bij te verdienen: je komt niet uit de nullijn, want je moet het weer inleveren.
  Het basisinkomen plus zorgverzekering zorgt ervoor dat mensen niet meer op anderen neerkijken maar ein-de-lijk wordt gezien hoeveel diezelfde mensen werkelijk waard zijn!! (op zich al iets om echt bij stil te staan hoe vanzelfsprekend het is neer te kijken op mensen die het minder hebben! het gebeurt massaal).
  De creativiteit zal stromen, het zal een groot geluk zijn dat er geen betutteling meer is en dat er geen zorgmijders meer zijn vanwege te hoge kosten.
  Het huidige systeem maakt velen zeer ongelukkig en is ook wreed en oneerlijk.
  Ik kan niet wachten, kom maar op met dat menselijke systeem!
  De enige kanttekening die ik wil maken is dat het basisinkomen voor een alleenstaande beduidend minder leefbaar zal zijn dan voor mensen met een partner en/of kinderen boven de achttien in huis.

  • Beste Heni,
   Dank voor je aanvullende woorden! Ja, vernederend is het zeker voor mensen. Ik hoop ook van harte dat alleenstaande mensen andere vormen van samenleven kunnen gaan creëren. Persoonlijk vind ik woongroepen altijd heel gezellig… Of dat ze door de ontspanning die het basisinkomen geeft, ineens geen alleenstaanden meer zijn… 🙂
   Groetjes en dankjewel!
   Mireille

 45. Ik heb AOW met korting omdat ik na mijn 15 jaar naar Nederland, bent gekomen en ik krijg zorg, en geen huursubsidie. Heb jaren gewerkt en krijg geen dubbeltje pensioen, want de bedrijven waar ik heb gewerkt zijn failliet gegaan. Iedere maand zit ik zo’n 14 dagen voor ik weer geld krijgt met mijn handen in het haar, dicht de ene pot met de andere. Zal een grote oplossing zijn. Maar heb gehoord dat het alleen voor jonge mensen geld. Dus weer naast de pot gepist.Ik denk dat ik onder een zeer slechte ster bent geboren.

  • Beste Eliane,
   Voor zover ik weet geldt het basisinkomen voor alle mensen vanaf 18 jaar, dus ongeacht je leeftijd nu!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Elaine,

   Het onvoorwaardelijk basisinkomen is bedoeld voor iedereen boven de 18 jaar. Het komt ook in de plaats van alle bestaande uitkeringen, dus ook in plaats van de AOW. Ook de toeslagen vervallen.

   Met vriendelijke groet,

   Johan Luijendijk, initiatiefnemer basisinkomen2018

   • Beste Johan,
    Dan gaan mensen die een AOW hebben er dus een stuk op achteruit!
    Nu is het AOW voor een alleenstaande bijna 1100,00 euro, dan nog maar 1000,00 Scheelt wel veel, en mensen op die leeftijd kunnen er niet bij werken meestal. Die groep is dan dus weer de dupe.

    • Beste Marlène,

     In onze plannen zit ook een gratis basiszorgverzekering. Net zoals die nu voor kinderen gratis is, wordt die dan ook voor volwassenen door de overheid betaald.

     Met vriendelijke groet, Johan Luijendijk

 46. Waar zou het geld om iedereen te betalen vandaan moeten komen? Hogere belasting for degenen die een gewoon inkomen hebben? Ik begrijp niet hoe dit kan werken.

  • Beste Jennie,
   Bekijk de berekening die wordt geschetst in de video die in het artikel hierboven staat!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Jennie,

   We besparen enorm op de uitkeringen en bureaucratie die nu rondgepompt worden. Winsten worden hoger en eerlijker belast. Er komt een belasting op financiële transacties en de BTW wordt gewoon 1 tarief van 20%….
   Op http://www.basisinkomen2018.nl/reken-maar-mee/ kun je een bestand downloaden met alle berekeningen.

   Met vriendelijke groet,

   Johan Luijendijk, initiatiefnemer burgerinitiatief basisinkomen2018

 47. Hoi Mireille.
  Wat goed van je dat je ambassadeur word in 2018.
  Ook ik ben een groot voorstander van het basisinkomen en had al getekend. Mijn vraag daarbij is wel: als alle uitkeringen en toelages wegvallen en ik rond moet komen van 1000 euro, terwijl ik niet kan werken omdat ik ernstig ziek ben, dan kom ik in grote problemen. 1500 euro zou misschien nog lukken. maar dat is echt het minimum.
  is er een regeling voor arbeidsongeschikten?
  nu krijg ik nog 70% van mijn laatst verdiende loon en daar wil ik best iets op inleveren, maar mijn vaste lasten zijn er ook.
  ik hoor het graag, als iemand hier al antwoord op heeft.
  vriendelijke groet Marjolein

  • Beste Marjolein,

   Goede vraag van je. Voor mensen die deels arbeidsongeschikt zijn zullen er meer mogelijkheden komen om bij te verdienen. Kleinere baantjes worden meer aangeboden omdat het voor werkgevers eenvoudiger en aantrekkelijker wordt. Als je niets kunt bijverdienen is 1.000 euro/maand inderdaad onvoldoende. Voor die groep mensen is nog wel maatwerk/aanvulling nodig. We zoeken naar creatieve oplossingen zonder direct terug te vallen op uitkeringen/keuringen/controles. Dit is nog een aandachtspunt.

   Met vriendelijke groet,

   Johan Luijendijk, initiatiefnemer basisinkomen2018

   • Helaas zie ik nu voorstellen als:dan moet je maar samen gaan wonen met anderen, of een kamer verhuren etcetera.
    Dit maakt het voor mij geen positieve ontwikkeling meer. Ik leef niet voor niets alleen.
    Dit zijn geen oplossingen.
    Er zijn allang berekeningen die 2250 Euro kunnen garanderen.
    En voor diegene die zo graag samenwonen, doe het zelf als je dat zo fijn vind. Niet met je familie maar met vreemden!
    Marjolein

    • Beste Marjolein,

     Ik gun iedereen van harte 2.250 euro/maand. Alleen kan ik onmogelijk inzien hoe dat betaalbaar is, ik ken die cijfers niet. Benieuwd waar je naar verwijst.
     Bovendien is er volgens mij niets op tegen als er nog een uitdaging overblijft om extra geld bij te verdienen als je meer wilt dan alleen het hoogst noodzakelijke.

     Vriendelijke groet, Johan Luijendijk

     • Fijn dat je de mensen die doodziek zijn wilt laten werken , dan heb je toch echt een probleem.
      Ik geloof dat ik tegen ga stemmen. Dit pakt steeds negatiever uit voor mij. Deze voorstellen houd alles bij het oude. Mogelijk maakt het zelf alles erger voor mensen die nu zorgtoeslag etcetera krijgen.
      Ik hoop voor je dat je niet ziek wordt, want dan heb je met jouw systeem echt een probleem.

 48. Ik begrijp het niet zo goed, veel mensen gaan hun baan opzeggen. Wat ik graag zou zien is dat als je 40 jaren hebt gewerkt het nu tijd is voor de jongeren om aan de slag te gaan. Dan kan ik met een toelage thuis gaan zitten( nou ja vrijwilligers werk doen of meer tijd besteden aan ouderen die eenzaam zijn) mijn lijf laat het niet toe om nog 10 jaar het zware werk te doen in de thuiszorg die protesteert nu al ik merk wel dat je nu ik 57 ben ouder aan het worden bent. Ik doe er dan ook alles aan om nog een klein beetje fit te blijven omdat als ik straks met pensioen ga ook nog een redelijk leven wil hebben en nog wat in gezondheid mag genieten van de dingen.
  Als ik het goed begrijp van bovenstaande krijg je dus een basis inkomen zowiezo naast je werk wat je nu al doet. Ik vind het prima als het zo is. Vriendelijke groeten van Joke.

  • Beste Joke,
   Ja, je krijgt dan een basisinkomen naast het werk dat je doet. Dat maakt dat je andere keuzes kunt maken. Sommigen houden op met werken en gaan weer studeren, anderen gaan voor zieke moeder zorgen en velen zullen gemotiveerd zijn om een eigen bedrijf te beginnen of om toch werk te gaan zoeken. Omdat ze dan niet meer gekort worden op hun uitkering.
   Groetjes, en dank voor al die jaren dat je in de zorg werkt!
   Mireille

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Let op! Persoonlijke gezondheidsvragen worden niet beantwoord. Stel deze aan een MIR-Methode begeleider. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.