161. Vocht vasthouden, oedeem en de MIR-Methode

Vocht vasthouden

Je trekt je sokken uit en ziet de randen nog in je benen staan. Echt van die diepe groeven. Je kunt de randen van je schoenen nog zien zitten. Je benen houden teveel vocht vast. Of je moet je ring afdoen, omdat die begint te knellen. Je lichaam voert te weinig af. En als je gaat drinken, lijkt het alsof je alleen maar meer en meer opzwelt. Het kan soms een hele kledingmaat schelen of het ochtend of avond is. ’s Ochtends is het nog wel oké, maar tegen de avond is de kledingmaat er al aan gegroeid. Als vanzelf. Je hoeft er niets voor te doen.

Wat is ‘vocht vasthouden’?

Wanneer je lichaam vocht niet goed afvoert en het in je lichaam blijft zitten, ontstaat vochtophoping, ook wel oedeem genoemd. Knap vervelend, omdat het ervoor kan zorgen dat je je benauwder voelt, je minder makkelijk kunt bewegen, je benen ook heel zwaar kunnen aanvoelen. En meestal heb je minder energie.
Het vocht kan over je hele lichaam verdeeld zitten of alleen op bepaalde lichaamsdelen. Je voeten zwellen bijvoorbeeld op of je enkels of alleen je handen. Daarbij kun je een gevoel van stijfheid krijgen of zelfs pijn op die plekken. En heel duidelijk is het verschil aan lichaamsgewicht tussen ’s ochtends en ’s avonds. Als je echt langdurig (wekenlang) vocht blijft vasthouden, is het altijd goed om even naar de huisarts te gaan.

Hoe ontstaat vocht vasthouden?

De oorzaak van het vasthouden van vocht kan van alles zijn. Het kan een gevolg zijn van te weinig bewegen, te knellende kleren, vooral in je liezen, waardoor je benen afgekneld raken. Te strakke onderbroeken en teveel zitten, kunnen ervoor zorgen dat je benen onvoldoende vocht kunnen afvoeren. Het kan met je hormonen te maken hebben, bijvoorbeeld vlak voor de menstruatie. En het kan door slecht functionerende nieren of het hart komen, maar dan ben je echt allang bij de huisarts geweest voor andere klachten. In de Chinese geneeskunst wordt een verband gelegd tussen nieren en angst. Hoe meer angst er in je huist, hoe meer je nieren onder druk komen te staan en minder goed functioneren.

Doe je nieren een plezier!

Je nieren hebben de vorm van een boon en zijn zo groot als je vuist. Ze liggen aan de achterkant van je buikholte. Als je op je rug je handen op de onderste ribben zet, dan zitten daar je nieren, dicht tegen je ruggengraat aan. En… je nieren zouden je lievelingsorganen mogen zijn! Samen met de lever zorgt het voor afvoer van afvalstoffen uit je bloed. Je nieren zijn zo belangrijk en tegelijkertijd zo bescheiden. Ze zitten daar achterin de buikholte, onopvallend en klein. En dat terwijl ze wel 180 liter bloed per dag filteren! Hon-derd-tach-tig! Dat zijn 18 huishoudemmers vol! In één dag! Niet te geloven! En wat nou als je weinig water drinkt? Dan blijven er meer afvalstoffen in je bloed circuleren en belast je je nieren onnodig zwaar. Dat kun je die harde werkers toch niet aan doen?

Vocht vasthouden en de MIR-Methode

Doe je de MIR-Methode, dan werk je langzaam maar zeker aan de oorzaak van het vasthouden van vocht.

Via stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ wordt bij de niermeridiaan hard gewerkt aan het loslaten van angsten. Angsten die je als kind hebt opgelopen en die je een chronisch gevoel van onveiligheid geven, worden langzaamaan minder, waardoor je nieren beter gaan functioneren.

Bij stap 5 ‘Tekorten aanvullen’ werk je aan het aanvullen van o.a. hormonen. Heb je een onbalans in de hormoonhuishouding, dan wordt die weer in evenwicht gebracht door extra hormonen aan te maken van degenen die er te weinig zijn.

Via stap 6 ‘Hormoonstelsel in evenwicht brengen’ werk je aan het beter laten functioneren van je hormoon-organen, o.a. de Hypothalamus, een deel van je hersenen dat reguleert of je dorstig wordt. Wanneer je beter voel dat je dorst hebt, ga je meer drinken.

Alle 9 stappen werken eraan dat je meer energie krijgt. En mensen die meer energie krijgen, gaan vanzelf meer bewegen. Omdat mensen daar nou eenmaal behoefte aan hebben. En door meer te bewegen, helpen je spieren mee het vocht voort te duwen naar de plekken waar het weer schoongemaakt en afgevoerd wordt: je huid, je nieren, je blaas.

En jij? Heb jij ook gemerkt dat je door de MIR-Methode minder vocht vast houdt? Dat je voeten en enkels weer slanker zijn? Dat je vaker kunt plassen? Ik hoor het graag! Schrijf het hieronder, dankjewel!

Dat je je nieren maar vaak mag plezieren!
Groetjes, Mireille

P.S. Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats het gerust op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning.Reacties

161. Vocht vasthouden, oedeem en de MIR-Methode — 31 reacties

 1. Beste Mireille, ik pas de MIR-methode nu terug 10 dagen toe… ik had er enkele jaren geleden al kennis mee gemaakt via via…maar had er geen site voor; iemand had me uitgelegd wat ik kon doen, meer niet. Ik heb het kaartje nog steeds dat ik toen gemaakt heb met de 9 stappen. Op de één of andere manier is het me weer ontgaan… Vorige week was ik heel kortademig, en zocht op het internet naar “hoe helpen bij longproblemen”, en zo kwam ik jouw site tegen. NET WAT IK NODIG HAD! Ja, “alles wat ik nodig heb komt naar me toe, in de juiste volgorde en op het goede moment” Ik lees ook regelmatig stukjes bij Onderwerpen/Artikelen. Het is telkens heel boeiend wat daar allemaal bij vermeld staat. Chinese genees- en voedingswijze, alsook accupunctuur zijn al een 10-tal jaar ingeburgerd in mijn leefpatroon. Dus ik vind wat ik hier bij jou lees ook telkens heel “logisch”… Ik heb wel een vraagje: is het de bedoeling om bij de verschillende stappen waar je wat extra uitleg geeft, om dit dan ook zo te verwoorden… of blijf ik gewoon verder doen met “Meridianen zuiveren” of “Hormonenstelsel in balans brengen”…

  Er is in mijn lichaam heel wat “veranderd” nadat ik Bijnierschorskanker heb gehad, (8 jaar geleden; dan 2 jaar ELKE dag 8 chemotabletten; maar hé, ik ben er nog steeds!!!! en daar ben ik héél erg blij om!). Mijn beide bijnieren zijn nu “weg”, ik kan niet anders dan een natuurlijke hydrocortisone nemen; die vervangt het stresshormoon dat anders aangemaakt wordt door de bijnieren. Ik merk wel dat mijn hormoonstelsel ontregeld is; en daardoor hou ik ook meer vocht vast… je bijnieren doen véél meer dan enkel de stress “regelen”.
  En wat extra bewegen en lopen betreft; da’s moeilijker daar ik rolstoelgebruiker ben wegens een familiaire spierdystrofie. Ik doe al wat ik kan aan bewegingen, rechtop staan aan mijn speciale standingtafel, enz. Ben de laatste periode wel verplicht om wat meer rustpauzes in te lassen, want ik geraak sneller oververmoeid. Mijn fysiotherapeut zei me gisteren nog dat ik waarschijnlijk niet besef HOE actief ik ben op een dag… Dus ja, lief zijn voor mezelf door extra te rusten is ook heel belangrijk geworden 🙂
  Dank voor uw antwoord.

  Ik ben reeds aangemeld voor de nieuwsbrief en begeleiding-e-mails… vandaar dat ik het hieronder niet nogmaals aangevinkt heb. Groetjes, Els

  • Beste Els,
   Je weet het allemaal goed vol te houden, zeg! Respect voor! Je doet wat je kunt en ik vind het fijn dat sommige van mijn artikelen jou daarin bevestigen of nieuwe ideeën geven. Je kunt altijd volstaan met de gewone 9 stappen, je hoeft daar niets aan toe te voegen of te veranderen.
   Dat het je goed mag blijven doen!
   Groetjes, Mireille

 2. Hallo Mireille
  Wat moet ik doen om mijn angsten de baas te worden
  Ik heb nierkanker ben al twee keer opoereerd worden en binnenkort voor de derde keer.ik ben zo bang en mijn leven wordt beheerst door die angst.
  Liefs Jose

  • Beste Jose,
   Alle begrip voor je angsten, want die zijn natuurlijk heel intens. Het beste wat je zou kunnen doen, is de MIR-Methode EHBO leren en die telkens op het moment dat de angsten weer op komen zetten, meteen een minuut lang doen. Je vindt de EHBO op de ‘Be the MIRror’-website, tijdens een consult bij een MIR-Methode begeleider of tijdens een Gevorderden workshop bij een MIR-Methode begeleider.
   Ik wens je ontzettend veel sterkte en het vertrouwen dat je lichaam hard aan het werk is en het kan aanpakken! Houd moed!
   Groetjes, Mireille

 3. Dag Mireille, ik doe de MIR-Methode sinds 20 december 2016. Er is van alles veranderd, zoals: beter beschermd tegen invloeden van buiten mij (ik ben hoog sensitief), sta beter in mijn centrum, ben mijn huis gaan opruimen etc. Het meest opvallende is, na ongeveer 6 weken, ging ik minder vocht vasthouden (ik heb daar al jaren erg veel last van en over mijn hele lichaam). Ik moet minder plassen, dus niet meer 4x per uur of 8x per nacht, waardoor ik beter kan slapen. Op 3 februari dit jaar ben ik wel op de spoeddienst beland met een niersteen (de eerste in mijn leven), en heb een ingreep ondergaan hiervoor,(moet nu nog steeds antibiotica nemen hiervoor),en sindsdien is mijn hele systeem in de war… Ik neem namelijk normaal enkel homeopathie. Ik neem wel probiotica, en doe onafgebroken verder met de MIR- methode. Is een niersteen een gevolg van de MIR-Methode? De uroloog zei me dat zo een steen op een paar dagen gevormd wordt. Ik drink altijd rond de 2 liter water of kruidenthee per dag, dus is het allemaal niet zo logisch… Weet jij hier iets meer over? Groetjes, Diane PS: Ik zit al in jullie systeem van nieuwsbrieven en ben ook lid geworden onlangs..

  • Beste Diane,
   Nee, de MIR-Methode veroorzaakt geen lichamelijke klachten. Het enige wat kan gebeuren, is dat het je lichaam helpt met opruimen. Ben erg blij voor wat je al merkte aan positieve verbeteringen. Ik hoop dat je spoedig herstelt van de ingreep, want dat zal best pijnlijk zijn geweest.
   Sterkte en voorspoedige gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 4. Dag Mireille,
  Sinds enkele jaren heb ik last van COPD, die vooral in deze tijd (winter)tot benauwdheid veroorzaakt. Sedert ongeveer anderhalf jaar doe ik de MIR-Methode, waarvan ik erg veel baat ondervonden heb en vind. Kun je mij nog een extra advies geven waarmee ik de benauwdheid(w.s.vocht achter de longen) kan bestrijden. Ik gebruik op doktersadvies wel plaspillen, maar ben wat huiverig voor bijwerkingen van deze medicijnen,
  Lieve groet,
  Henk

  • Beste Henk,
   Voor je vraag zou je het beste een MIR-Methode begeleider kunnen raadplegen om te kijken of er nog emoties zijn die jou dwars zitten. Heb je de bijwerkingen van de plaspillen al eens aangepakt? De techniek daarvoor staat op de Be the MIRror-website, maar kun je ook van een MIR-Methode begeleider leren.
   Ik hoop op toenemende gezondheid voor je!
   Groetjes, Mireille

 5. Ik doe nu 4wk de MIR-Methode. Kwam op jouw site terecht en las dat de MIR-Methode voor heel veel,klachten geschikt is. Helaas heb ik ook veel klachten ontwikkeld in de loop der jaren. Ik ben vooral begonnen voor o.a. slecht in- en doorslapen en omdat ik al ong. 10 mnd een verdikte tong heb. Hier heb ik eerst van de huisarts 4x een antiobioticum kuur voor gekregen want zij had het over een tongontsteking. Toen dit niets hielp heeft ze me doorgestuurd naar een KNO arts. Volgens de KNO arts heb ik een verdikte tongamandel (hier had ik nog nooit van gehoord). Na een vluchtig onderzoekje stond ik eigenlijk zo weer buiten, heb niet kunnen vragen of daar die verdikte tong ook van zou kunnen komen, ik kan hier ook niets over vinden. Heb mij al door een mesologe laten doormeten voor eventuele allergieën, daar is maar 1 ding uitgekomen en dat was iets wat mijn buikpijnklachten gaf. Dat gebruik ik nu al een maand of 5 niet meer, de buikpijnklachten zijn wel weg nu maar ik heb nog steeds een dikke tong. Hier kon zij geen reden voor vinden helaas. Na 4 wk mirren merk ik eigenlijk nog niets, niets bij het in-doorslapen (had na 1 wk wel even het idee dat ik 1 nachtje iets beter sliep) en ook geen vermindering bij de tong. Is de periode nog tekort of kan ik er misschien nog iets aan toevoegen.
  Vriendelijke groet

  • Beste Erna,
   Voor slaapproblemen is het belangrijk om het langer te blijven doen. Veel mensen merken pas na een maand of vier blijvende verbeteringen in het slapen. Wat vervelend dat je zo’n verdikte tong hebt. Ik ken dat verschijnsel niet. Hou gewoon contact met je artsen en blijf de MIR-Methode doen, om de oorzaak van binnenuit aan te pakken.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Mireille,
    Bedankt voor de snelle reactie, ik blijf mirren. Ook mijn complimenten voor de dagelijkse MIR-Methode begeleidingsbrief.
    Warme groet Erna

 6. Beste Mireille,
  Ik werd blij toen ik plotseling dit email bericht zag binnenkomen. Ik zit al 2 maanden met een opgezwollen rechtervoet en soms voel ik een heleboel daar gebeuren. Toen in 6 weken geleden begonnen was met de MIR-methode was speciaal hiervoor. Nou, ik zie noch geen verschil, hoewel het niet elke dag hetzelfde gebeurt. Soms is het heel rustig en plotseling begint het knellen of strak gevoel bij de rechtervoet. IK doe mijn best om genoeg te drinken en gebruik ook de gulden roede thee.
  Ik weet dat ik angstgevoelens altijd heb vanaf mijn kinderjaren. Ik zit ook veel, doordat ik vertaalwerk doe voor mijn Tao groep. Is er hoop voor mij met de MIR-Methode? Ik ben bezig met de 2de ronde van 4 wkn. Ik doe ook Ho oponopono en de Healing code. Groetjes, Aurelia

  • Beste Aurelia,
   De MIR-Methode werkt altijd van binnenuit en begint bij de oorzaken van klachten. Zijn die oorzaken diep weggestopt, dan kan het echt een tijd duren voordat je resultaat ziet. Ik lees ook dat je veel zit. Is het een idee om af en toe staande te werken? Ik doe het sinds kort zelf ook en merk dat ik daardoor veel meer beweeg. Ik zou zeggen: blijf vooral proberen en ga af en toe op controle bij je huisarts als er geen verbetering in komt.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 7. Beste
  Ik heb soms last van angstaanvallen zou dit bij mij helpen denk je ? Ik drink wel niets van water . Heb ook het boek gekocht van je bent niet ziek je hebt dorst .

  • Beste Daisy,
   Als je gaat beginnen met water drinken, heb je zelfs kans dat dat al vermindering van je klachten gaat geven. En er zijn al mensen die hebben gemeld dat hun angsten zijn verminderd en hun zelfvertrouwen is toegenomen, dus probeer het gerust uit.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 8. Goede avond mevrouw Mettes,
  Wat een toeval !?
  Wij zijn met vakantie in Duitsland (Hamburg, Lübeck => Kiel).
  Mooi weer, fijne dagen beleefd; maar mijn benen en voeten zijn zo gezwollen …
  Ik kan nog amper in mijn schoenen …
  Ik blijf Mirren; maar weet niet of het helpt !
  Hartelijke groeten.

  • Beste Gerda,
   Vaak ontstaat het na een langdurige autorit, waarbij de liezen wat in de knel hebben gezeten door lange tijd zitten. Kijk of je een aantal keer wandelingen kunt maken en de benen bij rust wat hoger leggen zodat het vocht sneller afvoert. En extra water blijven drinken!
   Desondanks wens ik je een heerlijke vakantie toe!
   Groetjes, Mireille

 9. Hoi Mireille,
  Je schrijft elke keer zo mooi bij een bep kwaal welke stappen te nemen.
  Goed, b.v. stap 4 en stap 5 en vervolgens alle negen.
  Is het de bedoeling de eerste stappen afzonderlijk te doen, 2x en vervolgens weer alle 9 stappen?
  Groet,

  • Beste Lia,
   Nee hoor, je kunt gewoon alle 9 stappen doen. Je weet nu door het artikel waar in de 9 stappen wordt gewerkt aan het in evenwicht brengen van de vochthuishouding. Gewoon de 9 stappen doen, is dan voldoende.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 10. Beste Mireille,
  Ik heb gelukkig geen probleem met vocht vasthouden en ik drink veel water en beweeg veel
  Vorige maand had je de nieuwsbrief over verjaardag vieren gestuurd en je had daar heel veel reacties opgekregen. O.a van Akkie, die een ieder, die op haar bericht reageerde, antwoordde en die mij beloofde haar verjaardag deze maand te proberen te vieren en het zou vertellen.
  Ik vind haar voornaam zo leuk en ook haar spontane reacties, maar we hebben niets over haar verjaardag gehoord. Misschien is ze pas eind juli jarig of heeft ze het uiteindelijk toch niet gevierd.
  Ik zou het zo leuk vinden haar een privé mailtje te sturen, maar misschien heeft zij daar helemaal geen zin in, want wij kennen elkaar niet. Kun jij haar dat vragen ? Vindt zij het leuk dan mag jij mijn e-mail adres geven of krijg ik haar adres.

  Alvast hartelijk dank voor de moeite.
  Groetjes Ada

  • Beste Ada,
   Dankjewel voor je moeite om een hand naar haar uit te reiken! Ik ga heb een emailtje gestuurd!
   Groetjes, Mireille

   • Oh wat leuk en gezellig.
    Nu ik hoop dat zij zal reageren.
    Het is heel apart om zo ook andere mensen te ontmoeten.
    Hartelijke groet Ada

   • Hartelijk bedankt Mireille, ik heb contact gekregen, dat is ook iets bijzonders van de mir-methode.
    Ik wens je een gezellige dag toe.
    Groetjes, Ada

    • Beste Ada,
     Wat leuk! Ik hoop dat jullie fijn met elkaar in gesprek komen!
     Groetjes, Mireille

 11. Ik vond het erg leuk om je info over nieren en angst te lezen. Ik heb last van tinnitus en mijn behandelaar (ortho-moleculaire arts)adviseerd mij om veel water te drinken (1 1,5l p.w.)en ook Alka ontzuring drupjes te gebruiken. In de Chinese gezondheidzorg, worden de nieren i.v.gebracht met de klacht v Tinnitus; namelijk.
  Ik dank je voor je geweldige hulp, je MIR-Methode; wat ik doe al wat maanden. Succes en een fijne dag van Noa.

  • Beste Noa,
   Hee, wat interessant om te lezen, dankjewel! Dat zou toch kansen moeten bieden voor mensen met Tinnitus! Zou je me willen laten weten over een tijd of je Tinnitus is minder geworden?
   Groetjes, Mireille

 12. Ik vraag me af wat het gevolg is van minder drinken als je door het gebruik van medicijnen tijdelijk meer vocht vasthoudt. Dit wordt me momenteel aanbevolen door de apotheker, maar voelt eigenlijk helemaal niet goed. Ik gebruik de MIR methode tegen de bijwerkingen van de te nemen pillen, maar merk momenteel dat inderdaad mijn horloge wat strakker om mijn pols zit. Ik houd mijn gewicht in de gaten en eet veel (vochtafdrijvende) bessen. Kan ik nog meer doen? Normaliter drink ik heel veel vanwege niersteenklachten in het verleden. Hierdoor ben ik normaal altijd al tot 2 kg zwaarder in de avond dan in de ochtend zonder dat ik het gevoel heb dat ik ergens vocht vasthoud.

  • Beste Marja,
   Ben je al lid van de ‘Be the MIRror’-website? Daar staat een video over het aanpakken van de bijwerkingen van medicijnen. Probeer dat eens uit! Minder drinken vind ik ook een erg dubieus advies…
   Groetjes, Mireille

 13. Ik zeg al jaren de stappen vd MIR methode hardop en ik heb er veel baat bij.
  Ipv dat ik vocht vasthoud kom ik vocht tekort. Ik drink kan liters zuiver water, echter ik houd het niet vast.
  Heeft iemand een tip voor mij?
  Veel dank.
  Mag Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!