88. Vitiligo, leukoderma en de MIR-Methode

De MIR-Methode brengt soms verrassingen aan mensen die ze totaal niet verwachten. Zo’n verrassing is dat de MIR-Methode kan helpen bij het laten verdwijnen van vitiligo. Dat is een huidaandoening waarbij de pigmentcellen in de huid en/of het haar totaal verdwijnen. De huid wordt dan op die plek helemaal melkwit. Minstens 0,5% van de wereldbevolking lijdt aan vitiligo. In Nederland hebben naar schatting 240.000 mensen vitiligo. Als een stukje van de witte vitiligohuid onder de microscoop wordt bestudeerd, dan zijn alle pigmentcellen weg.

Hoe ontstaat vitiligo?

De oorzaak van vitiligo is nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Men vermoedt dat het een auto-immuunziekte is, waarbij het lichaam zelf de pigmentcellen afbreekt. Anderen vermoeden dat het komt door tekorten aan voedingsstoffen zoals vitamines. Vitiligo kan op elke leeftijd ontstaan en is vooral een psychosociaal probleem, omdat andere mensen uit onbegrip negatief reageren, alsof het vies of besmettelijk zou zijn. Mensen met vitiligo kunnen zich daardoor buitengesloten of afgewezen voelen.

Kan de MIR-Methode iets doen bij vitiligo?

Ans deed de MIR-Methode langere tijd en tot haar verrassing had het effect op haar vitiligo! Lees haar bericht:
“Ik ben verbaasd en verrast!! Mijn huisarts constateerde vitiligo en gaf meteen de boodschap dat dat niet te genezen was. (…) Er volgde 1 jaar van behandelen met een vloeistof sprayen op alle witte plekken van mijn lichaam, en om de dag onder de lichtlamp (zonder UV). (…). Na dat jaar bleek de vitiligo zich uitgebreid te hebben over mijn hele lichaam in plaats van te genezen. Als laatste redmiddel kreeg ik crème aangeboden die echter mogelijk kankerverwekkend zou kunnen zijn, en waarmee ik zeer voorzichtig moest omspringen. Daarmee was mijn grens bereikt!! Waar was ik nu toch mee bezig? Ik besloot verder te leven mét vitiligo, en zónder dit soort gevaarlijke remedies.

En toen herontdekte ik de MIR-Methode. Ik was daar een hele tijd geleden al eens kort mee aan de slag geweest om af te vallen, maar ik was te ongeduldig….
Deze keer besloot ik om serieus met de MIR-Methode aan de slag te gaan. Ik begon op 1 juli 2013, elke dag ‘s ochtends na het douchen en ‘s avonds na het tanden poetsen. Ik schreef de 9 stappen op kaartjes en nam er een mee naar mijn werk zodat ik daar de methode kon doen als ik er die ochtend thuis geen tijd voor had gehad. Na 3 maanden na het starten met de MIR-Methode kwamen er bijna dagelijks nieuwe pigment plekjes bij!! Ik maak van tijd tot tijd foto’s van mijn handen en armen om mezelf ervan te overtuigen dat het écht waar is dat mijn pigment weer terugkomt. Dank je wel Mireille dat je jouw kennis met ons allen hebt gedeeld!! Lieve groet van Ans.”
Lees hier haar complete verhaal op de resultatenpagina bij huidaandoeningen.

rechterarm vitiligo voorVOOR rechterarm vitiligo naNA

 

Hoe kan het dat vitiligo opklaart met de MIR-Methode?

Hoe het precies in z’n werk gaat, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat de MIR-Methode op een diep niveau werkt aan de oorzaken van klachten en blijkbaar ook bij vitiligo.

 1. Heeft de vitiligo een puur emotionele oorzaak, dan is er al veel gewonnen met stap 3, 4, 7 en 8, waarmee je hard werkt aan het loslaten van oude emoties.
 2. Heeft de Vitiligo als oorsprong lichamelijke tekorten, dan speelt stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ de hoofdrol.  Er zijn al wetenschappelijke onderzoeken waar positieve resultaten werden geboekt wanneer patiënten extra vitamines en ultraviolet licht kregen toegediend.
  (“Treatment of vitiligo with broadband ultraviolet B and vitamins.” door Philip Don MD,  Aurel Iuga MD, Anne Dacko MD* en Kathleen Hardick BA.) en (“Improvement of vitiligo after oral treatment with vitamin B12 and folic acid and the importance of sun exposure.” Juhlin L, Olsson MJ. (1997). Acta Derm Venereol, jrg.77 (nr.6): pp. 460-462.)

De rol van stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’

In de MIR-Methode doe je zelf het werk met het aanvullen van voedingstekorten. Je spoort je lichaam aan om datgene aan te vullen dat tekort is. Daardoor kan het goed zijn dat je ineens veel van iets wilt eten, zoals spinazie, broccoli of boerenkool voor de vitamine B11 (foliumzuur) of vlees (lever, paté) of eieren voor de vitamine B12. Hoe het ook zij, de wetenschap is nog niet uitgedokterd en zoekt verder naar mogelijke verbanden tussen vitaminetekorten en vitiligo. Doe je de MIR-Methode dan zet je je onbewuste aan het werk en die zal aangeven welke voeding je nodig hebt.

En als vitiligo een auto-immuunziekte is?

In mijn medische studieboek staat dat vitiligo het gevolg kan zijn van een auto-immuunziekte. De wetenschappers zijn het daar echter nog niet over eens. Dat is voor mensen die de MIR-Methode doen wel goed nieuws, omdat alle 9 stappen van de MIR-Methode werken aan versterking van het immuunsysteem. Vandaar dat het op zoveel vlakken werken kan. Dat zou heel goed nieuws zijn voor mensen met een auto-immuunziekte. Het is een kwestie van tijd, want de MIR-Methode heeft tijd nodig, zeker bij vergevorderde aandoeningen, zoals vitiligo, dus wees geduldig!

En jij? Heb jij ook vitiligo en heb je gemerkt dat er door de MIR-Methode pigment terug komt? Laat het me hieronder weten! Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Ik wens je een heerlijke huid, waarin je je vrij mag voelen!
Hartelijke groetjes,
Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

88. Vitiligo, leukoderma en de MIR-Methode — 15 reacties

 1. Ik leef gezonder sinds de MIR-Methode, vroeger hield ik sporten niet vol, of at ik liever zoet. Het lukt me beter om iets vol te houden.
  Helaas heb ik wel vitillio gekregen, ik heb gekozen om niet met hormoonzalf te behandelen . MIR-Methode werkt nu nog niet

 2. Hallo Mireille,
  Since 12 jaar heb ik RA. Ik heb altijd sterk geloofd dat het lichaam zich zelf kan genezen. Wat er is gebeurd, waarom ik RA heb gekregen en ook vitiligo , wat het geweest moge zijn, ik wil er vanaf. Toen ik een paar jaar geleden jouw boekje kocht en zo nu en dan begon met de 9 stappen, had ik het gevoel dat jij ( en mischien vele anderen) ook geloven in die selfheelbaarheid. De Schulmedizin vind het niet bewezen dus..Ik ben niet zo heel precies met het wrijven, maar probeer wel als ik het doe me te visualiseren waar ik mee bezig ben.
  hartelijke groet,
  berthie

 3. Beste Mireille,

  Dank voor het plaatsen van dit artikel. Mijn zus doet de MIR methode al een tijdje en heeft me er eea over verteld. Ik heb ook vitiligo sinds mijn twaalfde, en ieder jaar breidt het weer uit. Alle ‘medische hulp’ heeft niet geholpen, maar eigenlijk alleen maar meer schade toegebracht aan mijn huid. Graag verdiep ik me in de MIR-methode 🙂 Zal het laten weten als ik verschillen ga merken.

  Groet,

  Eva

 4. Mireille, ik ben erg enthousiast over de MIR-Methode. Ben in enkele weken van mijn depressie af. Ik wil graag dat mijn vriend ook mee gaat doen. Hij heeft psoriasis en wellicht kan dat ook worden verholpen; net als vitiligo. Ook is hij overgevoelig voor (brom)-geluiden, voorals ‘s nachts. Ik hoor het niet. Hij heeft daarover veel irritaties, hoofdpijn en is gespannen. Hij vindt het hand-aaien maar vreemd. Ik zeg steeds; baat het niet; het schaadt zeker niet. Hoe krijg ik hem zo ver? Bedankt voor de MIR-Methode. Liefs Annette.

  • Beste Annette,
   Je kunt anderen niet dwingen om de MIR-Methode te gaan doen. Laat anderen verder werken aan hun klachten. Als we echt goede resultaten horen over psoriasis, zal ik het je melden. Ik heb al wel berichten dat de psoriasis opklaarde, maar nog niet van iemand gehoord dat het helemaal over was met de MIR-Methode. Nog even duimen dus!
   Laat hem ook zien dat jij opgeknapt bent. Dat zal hem goed doen.
   Veel geluk samen!
   Mireille

 5. Lieve Mireiile,
  Ten 1e hartelijk dank voor je informatieve mails! Ik doe de MIR-Methode nu al bijna 1,5 jaar en het werkt! Ik doe het nog steeds 2x per dag.
  Ik kan niet meer zonder! Het voedt mezelf nog steeds!
  Sinds kort ben ik bezig met de Sugar Challenge. Ik voel me er heel prettig bij. Ik ervaar het niet als een dieet maar zie het als een spel. Ik vind het een prachtige combi, de MIR & de Sugar Challenge.
  Mireille, dankjewel!!

  • Beste Dorin,
   Ja, ik ga me daar ook in verdiepen. Suiker is zo’n non-voeding en zo onnatuurlijk. Veel mensen merken al dat ze minder behoefte krijgen aan suiker en het werk van Carola van Bemmelen van de Sugar challenge, zorgt ervoor dat je je enorm bewust wordt waar suiker allemaal in zit (bijna in alles, zelfs in biologische tomatensoep!).
   Veel succes!
   Mireille

 6. So wat prachtig om te ZIEN zeg!
  Ik wist al dat de MIR methode werkt als een trein, maar zo mooi aan dit voorbeeld is dat je het letterlijk kunt zien!
  Gefeliciteerd Ans!
  Wat een mooi werk doe je toch Mireille!

  Lieve groet,
  Inge

 7. Hallo, Ans komt bij mij op de zaak. Ik doe ook dagelijks de MIR-Methode en voel mij super fijn! Grts Nicole

 8. Beste Mireille,
  Het is zo mooi om te lezen, dat mensen het door hebben dat de MIR-Methode heel goed werkt. Met dank aan jouw Mireille.
  Mensen moeten meer durven en geloven wat goed voor ze is. Mensen zijn vaak angstig. Heel jammer!
  Ik doe de MIR-Methode al jaren. Ik heb zoveel goeds meegemaakt en ik doe het nog. Het gaat op elk gebied van mijn leven heel goed met mij.

  Lieve mensen begin. Je komt er zeker wel.
  Veel succes.

  Grt Lucia

 9. Prachtig resultaat!! Gefeliciteerd Ans. En ook alle anderen die zulk zichtbaar resultaat boeken.
  En dank je wel Mireille

 10. Het is zo leuk om te lezen dat het met andere mensen goed gaat na het doen van de MIR-Methode. Ik doe het nu al een jaar en 4 maanden. En ja mijn lichaam wordt aangestuurd om dan eens bioresonantie te proberen, voetreflexologie, mijn oude arts op te zoeken om toch nog eens zijn therapie te volgen. Maar ik ben er in het geheel nog niet, bij elk stapje duikt er precies iets nieuws op. Hoop doet leven natuurlijk en opgeven is geen optie. Vooral dat eten viel mij enorm op. We worden als het ware gestuurd om bepaalde voeding te eten. Dat is nu mijn probleem. Ik moet van de dokter diëten en ik heb daar echt geen kracht voor. Na 35 jaar elke dag gekookt te hebben, heb ik daar echt geen zin meer in. Wat is dat toch met mij?

  • Beste Zoë,
   Ik denk dat je gewoon een mens bent die aan het ontwikkelen en afpellen is. Voor de meeste mensen is dat een heel proces. Ook mensen die de MIR-Methode doen, gaan daar doorheen. De een heeft snel resultaat, maar bij de ander blijft dat resultaat lang op zich wachten. Het hangt er enorm vanaf hoe je leven tot dan toe geweest is.
   Wat betreft diëten: er zijn zoveel verschillende manieren, maar jezelf streng aanpakken en lastig moeten koken helpt daar niet zo goed bij. Ik ben zelf steeds meer aan het zien dat het goed is om terug te gaan naar de natuur. Dat we de dingen eten, zoals ze in de natuur voorkomen. Suiker is daarbij een van de grotere ‘boosdoeners’, en niet zozeer vetten, blijkt. Je zou voor inspiratie eens kunnen kijken op de website van Carola van Bemmelen. de Sugar challenge. Zij heeft daar hele inspirerende blogs over geschreven. Probeer zoveel mogelijk vanuit liefde naar jezelf om te gaan met eten.
   Ik wens je veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Zoë,
    Anderhalf jaar geleden ben ik gestart met suikervrij te eten. Ik had het boek gelezen van Carola van Bemmelen “100% suikervrij in 30 dagen”. Ik ben blij dat ik die stap gezet heb. Ik heb weer zin gekregen om lekker en gezond te koken. Ik ben er mentaal en fysiek ook beter van geworden. Ik denk dat de MIR-Methode daar ook bij geholpen heeft. Ik wens je veel moed en sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!