98. Vitamine D en de kracht van de zon

Zonnestralen, stijgende temperatuur, wat zijn we er dol op! Heel Nederland en Vlaanderen veert op wanneer het lente wordt. Mensen zijn vrolijker, uitbundiger en trekken vrolijke kleuren aan. Mensen worden actiever, gaan naar buiten en genieten van de warmte van de zon. Het praatje met de buurvrouw/man duurt langer, omdat het zo heerlijk is om even in de zon te staan. Mensen kijken blijer en hun humeur gaat stralen. Kom maar op, zonnestraaltjes! Wij vangen jullie wel op!

De zon als voedingsbron

Zonnestralen zijn pure voeding voor ons. Krijgen we de straling van de zon op onze huid, dan maakt onze huid vitamine D aan. Kom je weinig buiten, dan kun je dus een vitaminetekort hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen die de hele dag binnen zijn, zoals oudere mensen of (te) hard werkende kantoormensen.
Over vitamine D is al veel bekend. Heb je daar een tekort aan, dan kan dat vele gezondheidsklachten veroorzaken, waaronder depressie. Dat komt doordat vitamine D nodig is om calcium op te nemen uit je voeding. Heb je te weinig vitamine D, dan kan je lichaam onvoldoende calcium uit voeding halen, waardoor je depressief kunt worden. Je laat daardoor ook je bijschildklieren harder werken dan nodig. Heb je ernstig tekort aan vitamine D, dan kun je zelfs ziektes ontwikkelen die vergroeiing van je botten tot gevolg hebben. Of botontkalking, osteoporose. Dr. Gert Schuitemaker schreef daarover in zijn boek ‘Nieuw licht op vitamine D en chronische ziekten’, waarin hij zelfs verhaalt over de relatie tussen vitamine D tekort en osteoporose, kanker, hart- en vaatziekten, diabetes type 1 en zelfs multiple sclerose.

Doe het zelf test

Wil je weten of je mogelijk vitamine D tekort hebt, doe dan de zelftest. Deze is ontwikkeld door het Vitamine informatie bureau, in samenwerking met het voedingscentrum. Je kunt ook je eigen voeding observeren. Eet je veel kaas en melkproducten? Dan snakt je lichaam naar calcium en kan het goed zijn dat je vitamine D tekort hebt.

Vitamine D en de MIR-Methode

De MIR-Methode heeft ook een antwoord op vitamine D tekort. (Let wel, heb je echt een ernstig tekort, dan duurt het jaren voordat het met de MIR-Methode is aangevuld! Laat in dat geval gewoon een keer je bloed prikken. Je huisarts regelt het zo voor je!)
Doe je de MIR-Methode, dan geef je bij stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ aan dat je alle voedingsstoffen wilt aanvullen die je lichaam nodig heeft, dus ook vitamine D. Het bijzondere is echter dat als je lichaam zich niet happy voelt, je deze voedingsstoffen ook niet opneemt! Daarover schreef ik eerder artikel 27: ‘De productie komt weer op gang’. Je cellen openen zich dan en laten voedingsstoffen weer binnen komen! Met de overige stappen van de MIR-Methode wordt eraan gewerkt om je cellen de boodschap te geven: “Ik wil gezond zijn en ik laat alles los dat die gezondheid in de weg staat.” Of dat nou via het loskoppelen van je ouders is (stap 3), het zuiveren van je meridianen (stap 4), het aanvullen van basisbehoeften (stap 7) of via het optimaliseren van chakra’s of aura (stap 8): je voedingsstoffen zullen steeds beter worden opgenomen door je cellen.

Stap 9 stuurt je naar buiten!

Het meest leuke verschijnsel vind ik wanneer mensen meer hun missie gaan leven (stap 9). Voor veel mensen heeft hun missie met de natuur te maken. Doen mensen de MIR-Methode, dan krijgen ze ongemerkt steeds meer zin om naar buiten te gaan en… zonlicht op te doen! Met een dosis zonlicht is je lichaam happy en maken je cellen een rondedansje! 🙂 We moeten ons lichaam dus de voeding geven die het nodig heeft: af en toe vette vis, als het je lukt: dierlijk voedsel en vooral vaak in de zon! Niet lang, maar vaak. Een half uur per dag is al voldoende. Dan hoef je ook niet te smeren met zonnebrandcrèmes. Die gebruik je alleen als je een hele dag buiten bent. Overigens gebruik ik dan liever lange mouwen en een hoed.

En jij? Merk jij ook dat je vaker buiten komt en het zonlicht in je ‘opsnuift’? Ik hoor het graag en ook of je je minder depressief voelt. Laat het me hieronder weten. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Veel zonneschijn in je leven gewenst!
Groetjes, Mireille

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

98. Vitamine D en de kracht van de zon — 36 reacties

 1. Hallo Mireille,

  Ik vraag me vaak af hoe het werkt. Ik lijk alleen te functioneren als er (veel) licht in de lucht zit, zo noem ik dat maar. Een constante factor doet me enorm goed in de mate van welbevinden. Niet dat ik meer energie krijg, wel dat ik er gelijkmatiger kan leven. Ben chronisch uitgeput en afhankelijk van licht en warmte. Of ik een chronisch tekort aan licht heb. De zon is de energiebron, ik ben niet binnen te handhaven:) dan, moet naar buiten ‘om te tanken’. Ook al ben ik te uitgeput voor wandelen of andere actie, ik moet de zon voelen, omdat mijn batterij leger dan leeg lijkt te zijn, en dat zeer voelbaar is, fysiek en me emotioneel tegelijkertijd leeg (diep gat in mij) en vol emotie (angst) voel.
  Wens voor een wonder, Een pil die licht vasthoud/bevat:) het essentiële benodigde licht om overeind te kunnen blijven én levensvreugde te kunnen ervaren. Ik ervaar een basaal, totaal gebrek aan energie, niet een depressie, maar innerlijke droefheid en eenzaamheid, een intense moeheid die alle handelen soortement onmogelijk maakt, Zou er een tekort kunnen zijn aan licht? in zo’n extreme mate? Ondanks daglichtlampen, en buiten ‘tanken’? Zo’n pil’ die licht opslaat, dat zou wel mogen bestaan:), ik snak naar een beetje meer energie, naar innerlijke levenslust.
  Ik heb niet langer energie voor het hele rijtje van MIR-Methode, wrijf 1x pd alleen over mijn hand en zeg ‘MIR-Methode’, 2×3 achter elkaar. Merk echter geen verschil. Vergeet echter veel, ook het hoofd is overbelast en uitgeput.
  hartelijke groet,
  Aimee

  • Beste Aimee,
   Het leest alsof je wel zonlicht nodig hebt, maar dat je lichaam het zonlicht niet gebruikt. Heb je al laten controleren of je een tekort hebt aan Vitamine D? Dat kan door 1 simpele bloedtest. Vraag het aan je huisarts, omdat je alle symptomen lijkt te hebben. Houd verder in de gaten hoeveel suiker je binnen krijgt. Vooral in verborgen suikers, zoals fruitsappen. Dat kan ook de opname van goede mineralen die energie geven in de weg staan.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 2. beste mireille,ik maak me erg druk ik heb van middag te lang op balkon op 7hoog ik de zon gezeten ,ik doe t eigeluk nooit maar ik heb zo.n spijt er van ik ben wakker geworden met gloeien in me benen , wat kan ik doen er aan zal ik me dekbed niet op me leggen dat t koeld ik weet t niet ik ben ook hiepergonde zei de huisarts dus ik heb angst , wat zou ik moeten doen?????graag een antwoord hier over van uw vast H dank janny

  • Beste Janny,
   Je kunt het beste de EHBO leren in dat soort situaties. Om de brand uit je lichaam te behandelen en om je angsten te verminderen. Je vindt de EHBO op de ‘Be the MIRror’-ledenwebsite.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 3. Sinds ik in 2012 werkzaam ben als postbezorger kom ik minimaal 8 uur per week buiten onder alle weersomstandigheden. Eerst had ik moeite met het zware werk. Na een tijdje heb ik meer spierkracht en conditie opgebouwd. En ook heb ik veel minder problemen aan de luchtwegen. Ik raak er steeds meer van overtuigd dat dit voor een groot deel te maken heeft met voldoende zonlicht. En als het zonnetje weer schijnt dan zijn alle mensen ook veel zonniger en vriendelijker. Nu het weer voorjaar wordt kun je dit dagelijks merken.
  Groetjes Jeanne

 4. Gewoon een vraagje….ik doe bijna drie maanden de MIR-Methode….hoelang is het nodig de MIR-Methode te doen?

  • Beste Liliane,
   Je kunt de MIR-Methode het beste zo lang mogelijk doen. In ieder geval totdat je klachten over zijn.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 5. nou lekker die zon!!!!!!!!!!!!!! slik liever vitaminen d heb huid kanker met alle gevolgen van dien en daar help niets tegen en dan van die zon wil jullie waarschuwen blijf eruit dit is de zon niet meer van vroeger is maar straling groetjes

 6. Beste Mireille,
  Ja, het is nu heerlijk buiten, na ongeveer 4 maanden na een hartinfarct heel veel binnen gezeten te hebben, ben ik nu weer aan het trainen op de fiets om weer langere stukken te fietsen en niet bang of angstig te zijn.
  Het is zo fijn om door het zonnige boerenland te fietsen, daar word je blij van!! Voor iedereen veel plezier buiten, en we hopen op een zonnige zomer. Groeten Lize

 7. Als ik het goed begrijp worden we opgeladen met energie van de zon
  dat is straf, ik voel me beetje een zonnecel!!

 8. Het artikel, over vit. D en zonlicht, dat je me vanochtend stuurde, raakte me bijzonder. Al jarenlang, sinds de dood van mijn vader en tevens het verlies in contact met mijn broers en zus, slik ik antidepressiva, en sinds begin vorig jaar moest ik er ook vit. D. bij gaan slikken. ‘s Winters is het hele-
  maal hopeloos, dan voorzie ik mezelf dagelijks met wat ‘daylight’ m.b.v een lichtlamp. En nu vanochtend, geen zon, geen balkondeur, die ik open kan zetten, en geen kopje koffie op mijn balkon…ik merk het meteen aan mijn humeur. De laatste 4,5 dagen was ik een heel ander mens, ging graag naar buiten, bloemen plukken en naar de vogels luisteren, en kijken naar de zwanen, meerkoeten, die hun broedplaatsjes gingen voorbereiden.
  En steeds die overgangen, van dagenlang geen zon, naar weer een paar dagen wel zon, daar word ik toch zooo moe van, joh!
  Ja, misschien emigreren, zul je zeggen, maar daar heb ik al helemaal de puf niet voor…geen optie dus. Heb jij nog een goed idee?
  En nogmaals fijn, dat je met je artikelen op de hoogte blijft houden, ik stuur ze ook vaak door naar vrienden van mij. Als ik denk, dat ze er wat aan kunnen hebben. Verder ben ik druk bezig met mijn scriptie schrijven voor het eindexamen van mijn yoga-opleiding, is echt heel spannend, joh!
  Ik loop erg tegen mijn faalangst enerzijds, en prestatiedrift anderzijds aan, en zie daar maar eens een balans in te vinden!

  En, hartegroetjes, van Tineke

  • Beste Tineke,
   Wanneer je de MIR-Methode langere tijd blijft doen, heb je kans dat je gelijkmatiger wordt en vitamine D beter aanmaakt. Probeer het een aantal maanden vol te houden!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 9. Een vraagje ik heb een achterkleindochter en die heeft exceem in erge mate ze krabt zich helemaal open zou de MIR-Methode haar ook kunnen helpen ze kan het nog niet zelf doen zou de moeder dan het kunnen opzeggen en op haar armpje wrijven. Graag een berichtje hierover. Bedankt Maya

  • Beste Maya,
   Ja dat zou kunnen. Je kunt het altijd proberen. Er zijn al veel meldingen dat het eczeem minder wordt. Het is dan wel belangrijk dat de vader of moeder zelf ook de 9 stappen doet.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 10. Beste Mireille,
  Ik vind de zelftest van het vitamine informatie bureau echt slecht.
  Het geeft mij het gevoel dat ik dagelijks vitamine D moet slikken omdat ik boven de 50 ben. Meer zegt het niet. Jammer!

  • Beste Henny,
   Ja, het is een hele korte test. Misschien dat er betere testen te vinden zijn. Het schijnt wel een feit te zijn dat mensen van boven de 50 jaar extra Vitamine D mogen gaan slikken. Ik vind het het beste dat wanneer mensen èn weinig buiten komen èn gedeprimeerd zijn, ze altijd even bij de huisarts langs gaan en vragen om een controle op vitamine D.
   Dankjewel voor je reactie!
   Groetjes, Mireille

   • Ik heb zelf ook een vitamine D tekort gehad. De medische wetenschap geeft echter een veel te lage dosering aan. In het boek van dr. Madrid worden als basis veel hogere doseringen aangegeven. Ik heb nu maandelijks een dosering van colecalciferol dr. 50.000IE/ml, 2ml per maand
    Frans

  • Hoi Henny, ik kamp zelf met een enorm te kort en heb mij goed laten informeren bij de apotheek. Zij vertelde daar dat waarschijnlijk 9 van de 10 mensen een tekort hebben en dat je inderdaad boven de 50 er vanuit kunt gaan dat je tekort hebt en dagelijks 500 mg extra nodig hebt, boven de 70 is dit zelfs dagelijks 700 mg. Dus ook al ben je (terecht) sceptisch, het klopt wel hoor.

 11. Wat me raakt, Mireille, is dat je schrijft dat velen ontdekken dat hun bestemming deels ‘buiten’ ligt. Dat is precies mijn ervaring! Na een lang, voorbereidend pad, ging ik vormgeven aan de innerlijk sjamaan in mijzelf. Ik geef nu een ‘Vrouwencirkel Binnenstebuiten’ van een dag, sjamanistisch georiënteerde ‘medicijnwandelingen’ en een jaartraining ‘Vrouwenwijsheid aan de rivier’. Innerlijk reizen, afstemmen, schrijven, struinen in de natuur, en anderen inspireren om, in contact met je binnenste en al wat leeft, je eigen antwoorden te vinden. (zie ook http://www.rietvanrooij.nl)

 12. Ja,ik ben ook dol op zon(met mate).Loop elke dag buiten en geniet steeds meer van “moeder natuur”.Ben ook heel dankbaar voor die heerlijke zon en zeg, dank je wel zon ,dat je er bent!liefs Rose

 13. Hallo Mireille,

  Ja klopt wat je zegt mijn lichaam wil idd. naar buiten fietsen en mijn spirit wil pierewaaien 🙂 Ik ben je methode al sinds vorig jaar aan het testen (nov?) en sinds kort mijn twee lieve katten ~broertje, zusje~ , erg leuk om te voelen wat het ons doet. Ik ben dankbaar met een goede conditie en een homeopaat die samen met mij gedurende het jaar kijkt wat ik nodig heb aan supplementen en korrels en hij staat naast mijn levenslijn om mij te supporten (hup Mei, zet um op!) Daarnaast mediteer ik en doe yoga oefeningen (Tibetaanse).

  Op dit moment maak ik iets spannends mee want ik ben nog steeds zoekende naar die baan van mijn leven! En ik heb tegen mijzelf gezegd dat het mij gaat lukken binnen 3 maanden. Mijn financiële bron is dan ook echt uitgeput en ik wil ook geen bijstandsuitkering. Ik geloof daar in dat mij dat lukt maar soms voel ik mij zoals gisteren wel eens verdrietig omdat die “ja!” energieboog uit zijn balans word gehaald door de boodschap dat je niet aangenomen bent of dat mensen zeggen: “ja het is moeilijk vooral als je wat ouder bent…” Misschien moeilijk maar niet onmogelijk!, en je moet meer geduld hebben en wérkelijk geloven, denk ik dan. Dat haalt mij soms uit balans om die positiviteit alleen uit mijzelf te moeten halen en niet gestimuleerd te worden vanuit je leefomgeving.

  Willen jullie mij helpen om mij die boost te geven dat het mij allemaal gaat lukken eind deze maand??

  Iedereen alvast een fijne dag en jij Mireille bedankt voor je goede tips en uitleg in jouw berichten,

  liefs van Mei

  • Beste Mei,
   Heel veel geluk gewenst en ik hoop van harte dat je iets vindt waar je hart naar uit gaat en dat je je financieel geen zorgen meer hoeft te maken!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Mei, je bent goed bezig maar twijfelt dan toch nog. Boeken die helpen je plannen vorm te geven zijn oa die van Rhonda Byrne. Geloof in jezelf en pas dan kunnen anderen in jou geloven. Grts Diana

  • Lieve Mei, er is maar een methode om de baan te krijgen die je graag wil hebben en dat is door tegen je zelf steeds te blijven zeggen dat je die baan krijgt en daar positief in te blijven “staan” en alles wat je omgeving roept te negeren als het negatief is. Jij bent de “architect” van je eigen leven en met hulp van boven kont het allemaal goed.
   Succes met de zoektocht en geniet van het leven; er is zoveel moois te beleven.

   Groetjes,
   Ad

 14. Weer een mooi stukje!

  Maar hoe zouden we zonneallergie kunnen verklaren? Steeds meer mensen hebben er last van. Moeilijk oplosbaar probleempje, vooral niet in de zon helpt.

  • Beste Anja,
   Misschien leuk te weten dat ik ook ooit allergisch voor zonlicht was. Het heeft dan altijd te maken met oude emoties die ontstaan zijn op een moment dat je in de zon was. Meestal niet meer terug te halen. Door het uitwissen van die oude emoties voelt zonlicht niet meer als vijand, maar ga je merken dat je de zon weer goed kunt verdragen. Het uitwissen van die oude emoties kun je doen met de MIR-Methode.
   Groetjes! Mireille

 15. Hallo Mireille,
  Dank voor dit interessante onderwerp. Ik ben al een poosje bezig met het zg sungazen (zonnestaren). goed boekje hierover: Sungazing van Ron van Dijen. Dit schijnt al een oeroude methode te zijn voor een gezonder leven. Het kan allerlei ziekteprocessen keren. Eerst bestuderen om dit op verantwoorde wijze toe te passen.
  groetjes,
  Hanneke

  • Beste Hanneke,
   Ja, dat is interessant! Ik heb ooit een lezing bijgewoond van Hira Ratan Manek die alleen van zonlicht leeft. Was erg interessant en indrukwekkend.
   Dank voor de tip van het boek!
   Groetjes, Mireille

 16. Ik heb inderdaad meer het gevoel gekregen dat ik naar buiten wil, helemaal met dit mooie weer terwijl ik eerder toch veel sneller opgesloten binnen zat, zelfs met mooi weer. Ik heb vorig weekend veel buiten gezeten en maandag helaas iets te lang in de zon gezeten en ben nu de verbrande plekken nog aan het smeren,,, en de volgende dag heb ik spontaan de voortuin wat aangepakt. Ik stap veel makkelijker op de fiets ook als het niet moet. Voor mij werkt het dus zeker.

 17. Helaas is de kracht van de zon in Nederland niet zo sterk, en hebben we het hele jaar door extra Vit D nodig. Niet alleen kinderen en ouderen!!!
  Ook kan het zijn dat het systeempje dat Vit D maakt m.b.v. de zon kapot is door gebruik van medicatie. Schrik niet, maar slik je, of heb je lange tijd medicijnen voor suikerziekte, schildklierafwijkingen, epilepsie of bv prednison geslikt, zou je zéker je bloed moeten laten controleren. Ik ben ervaringsdeskundige in deze….Ik was 41 jaar toen ze bij mij matig tot ernstige botontkalking constateerden. Ik kreeg Fosamax dat de botopbouw stimuleert, maar toen ik 8 jaar later las dat je dat spul maar 5 jaar mag gebruiken, ging ik terug naar de huisarts en die stuurde me door naar de specialist. Die zag gelijk op de PC wat ik allemaal geslikt had aan medicatie en zei me dat mijn botontkalking daar aan lag, dat had het systeempje dat Vit D maakt m.b.v. de zon kapot gemaakt. Ik slik dus Vit D als medicijn, de rest van mijn leven. Fosamax hoefde ik niet meer te slikken, mijn botten waren weer sterk geworden, dat wel………Maar helaas zijn mijn benen niet meer recht, en daardoor heb ik meer last van mijn knieën, enkels en heupen. Dat zal helaas niet meer verbeteren, al slik ik trouw mijn Vit D elke dag! Dus, slik extra Vit D dan kan je veel leed bespaard blijven!!!!

 18. Dat klopt Mireille, Sinds ik de MIR-Methode doe ben ik ineens elke dag een uur, soms een half uur, gaan wandelen. Wat grappig. Niet alleen voor de gezondheid maar ook omdat het zo lekker is om buiten te zijn (ik heb het niet zo met sportscholen) en van de natuur te genieten.Gewoon ontspannen.

  • Wandelen, en dan bedoel ik niet slenteren, maar stevig doorlopen, is beter als de sportschool. Op de sportschool moet je oefeningen doen waarvoor ons lichaam niet gemaakt is, zware gewichten trekken of wegduwen, over je grenzen gaan om toch het aantal bewegingen te maken die op je kaart staan…….Niks van dat alles……ga inderdaad lekker de natuur in en wandel een half uur per dag, dat is voldoende!

  • Beste Maud,
   Wat heerlijk! Ja, wat dat betreft is het jammer dat al die sporttoestellen niet buiten worden gezet bij mooi weer! 🙂 Maar met fietsen of wandelen doen we ons lichaam ook al heel goed.
   Genieten maar!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!