39. Seksualiteit in evenwicht

Spanning in een relatie kan soms ver te zoeken zijn. De tandenborstels staan gezellig bij elkaar en daar houdt de intimiteit op. Het libido van de ene of de andere partner kan in een relatie veranderen en in langdurige periodes helemaal verdwijnen. Toch hoeft het niet van blijvende aard te zijn, zoals deze vrouw op de website schreef:

“De grootste verandering is dat ik nu heerlijk diep en lang slaap en dat heeft me zoveel rust gebracht. Ook is mijn seksleven enorm verbeterd. Ik kan nu ontvangen waardoor het plezier en de frequentie zijn toegenomen. Een waar geschenk!” Willemijn

Verschillende libido’s

Het grootste probleem bij partners is wanneer beiden een verschillend libido hebben. Het is dan de kunst om het zo met elkaar af te spreken dat je er beiden vrede mee hebt. Is bij een van beiden het libido flink veranderd, dan zou de MIR-Methode daar iets in kunnen doen, doordat bijvoorbeeld het vermogen om opgewonden te kunnen raken, weer verbetert. Deze verbetering komt o.a. door stap 6 ‘Hormoonstelsel in evenwicht brengen.’ Daar waar de geslachtsorganen onvoldoende ‘prikkelende’ hormonen produceren, kan je behoefte aan seks afgenomen zijn. Wanneer deze organen weer optimaal gaan werken, verbetert je libido weer.

Na de bevalling

Bij veel echtparen is het eerste jaar na een bevalling het minst seksuele jaar. De vrouw heeft een bevalling achter de rug en is druk in de weer om voor het jonge kind te zorgen. De man heeft misschien aan de verkeerde kant van het bed gestaan en teveel zien gebeuren. Al z’n begeerte kan daardoor tijdelijk weg zijn, nog afgezien van de onderbroken nachten door de komst van het kleintje. De kunst is om in deze periode elkaar te ontzien en te begrijpen dat seks tijdelijk minder is. Knuffels, zoentjes en tegen elkaar aanzitten zijn dan prima alternatieven. Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ speelt hierbij een rol. Je vult de behoefte aan Geborgenheid, Tederheid en Intimiteit weer aan en kunt langzaam maar zeker weer naar een leven met seks toe groeien.

Zelfvertrouwen is alles

Om een prettig seksleven te hebben, is het belangrijk dat je zelfvertrouwen hebt. Dat betekent dat je lekker in je vel zit. Je kunt van je eigen lichaam genieten en stoort je er niet aan als je lichaam niet precies lijkt op dat van een fotomodel. Je geniet van je lichaam en kunt je daardoor ontspannen wanneer je aangeraakt wordt. Om dat zelfvertrouwen te vergroten, helpt stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ heel hard mee. De miltmeridiaan speelt daarin een grote rol. Stroomt deze meridiaan weer vrijuit, dan verbetert daarmee je zelfvertrouwen. Dat maakt ook dat jij sterker kunt aangeven wat je wel en wat je niet wilt. De kringloopmeridiaan speelt een grote rol bij het ervaren van een seksuele drive. Stroomt die vrijuit, dan is je behoefte aan seks ook vrijer.

Tussen de oren

Veel problemen rond seksualiteit zitten tussen de oren. Dat betekent niet dat je je aanstelt, maar dat je hersenen je in de weg zitten. Misschien heb je nare seksuele ervaringen gehad, misschien ben je opgegroeid in een gezin waar seksualiteit teveel of te weinig ter sprake kwam. Misschien voel je je onder druk staan dat je móet presteren in bed.
Wanneer het gaat om de opvoeding helpt stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’. Gaat het om oude trauma’s, dan helpen alle stappen mee. Je noemt altijd alle 9 stappen en door het aaien over je hand, geef je jezelf weer de liefde die gekwetst was. Langzamerhand verdwijnen nare ervaringen naar de achtergrond en breng jij jezelf weer naar je oorspronkelijke staat van zijn: vrij en onbevangen.

Chakra’s optimaliseren

Tenslotte spelen de chakra’s nog een grote rol bij seksualiteit. Chakra 5, de keelchakra speelt een rol in het bespreekbaar maken van seks. Is je keelchakra optimaal, dan ben je vrijer om te zeggen wat je wel en niet wilt. Chakra 2 is bij uitstek het chakra dat je seksualiteit regelt. Deze bevindt zich ter hoogte van je onderbuik. Is deze chakra optimaal, dan stroomt je creativiteit en je seksualiteit.

Ik wens je toe dat je een liefdevol en bevredigend seksleven hebt en dat de MIR-Methode je daarbij helpt, mocht dat nodig zijn.

Veel geluk!
Mireille Mettes
26-2-2014

Hoe is het voor jou? Heb jij verandering gemerkt in je seksleven door het doen van de MIR-Methode? Schrijf het hieronder. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

39. Seksualiteit in evenwicht — 20 reacties

 1. Hi Mireille, wat heb je onwijs veel leuke en nuttige artikelen geschreven als ik die hele lijst hiernaast zie! Cool hoor. Ik lees ze graag. Bedankt voor wat je doet. Je bent een topper!
  Ik wens je alles goeds.

 2. Lieve Mireille, met enthousiasme ben ik al drie weken bezig met de MIR-methode en merk dat ik mijn hart- en buikchacra’s veel sterker voel net als tijdens mijn kinderjaren. Mijn ochtendtreinen is sterker gekleurd en van geur. Ook voel ik me sterker staan tegenover de negatieve uitlatingen die mijn man dagelijks veelvuldig uit.. Hij zegt slechts wat hij NIET mooi vindt en wat hij stom vindt van de regering. Dit doet hij de gehele dag. Hij is precies het tegenovergestelde bezig dan dat ik bezig ben: want ik praat alleen over wat ik WEL leuk vind en praat in oplossingen… Toch voel ik mij geen haar beter, maar ik voel me hierdoor ongelukkig en zou zo graag iets willen doen of laten om bij hem verandering ten goede op te wekken. Op mij heeft hij vaak onredelijke kritiek; en ik week fulltime en doe het complete huishouden. Van hem krijg ik stank voor dank. Hij is aan het genezen van een levervirus en kan helemaal niets zo zegt hij ook. Jarenlang heeft hij niet meer geweekt en hij is nu rond de zestig jaar. Ook wil hij niets van bijv. MIR-methode e.d. Weten. Wat zou ik nou via de MIR- methode kunnen doen om positieve verandering te stimuleren? Met een vriendelijke groet van Alouize

  • Beste Alouize,
   Wat je het beste kunt doen, is zelf doorgaan met de MIR-Methode. Doordat er bij jou veranderingen ontstaan, zullen er op den duur bij hem ook veranderingen ontstaan. Dat gaat altijd vanzelf en geleidelijk aan. Je gaat bijvoorbeeld vanzelf merken dat je makkelijker gaat zeggen wat er in jou om gaat.
   Veel succes!
   Groeten, Mireille Mettes

 3. Ik ben man en 63 en mijn vrouw 57 en we hebben nog regelmatig seks en ja we fantaseren ook wel is om is wat verandering te brengen. Uiteraard is het minder frequent dan vroeger maar zeker niet slechter.
  Beste groetjes, vic

 4. Geachte, ik oefende de MIR methode vele maanden uit maar kreeg hier een zeer absurde reactie door….ik bleek een schijnzwangerschap door te maken met zeer grote onbalans in de hormonen….na vele omzwervingen heb ik de MIR methode moeten stoppen waardoor deze symptomen ook werkelijk na zeer korte tijd verdwenen….kan u mij hier uitleg over geven?

  • Beste Iris,
   Dit is een hele bijzondere reactie. Mocht je werkelijk willen uitzoeken waar het door komt, dan kun je het beste een MIR-Methode begeleider raadplegen, want de oorzaken kunnen op vele vlakken liggen. Ik hoop dat het verder goed met je gaat!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 5. Hallo Mireille

  ik ben 52 jaar en ben sinds +/- 1 jaar in de overgang. Ik heb weinig tot geen zin meer in seks. ik wordt ook niet meer opgewonden waar ik vroeger wel opgewonden van werd. Ligt dat aan de hormonenwisseling?
  en gaat dit ook weer over? want anders vind ik ouder worden toch minder spannend als voorheen.
  ik ben nu begonnen met de MIR-Methode en hoop dat dit verandering kan brengen.

  • Beste Caroline,
   Het kan een heel scala van oorzaken hebben. Dat hoeft beslist niet aan de overgang te liggen. Ik ben blij dat je de MIR-Methode wilt proberen. De oplossingen kunnen zitten in een van de 9 stappen, of in meerdere, dus wens ik je veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Hallo Mireille,

   tijdens de overgang had ik ook heel weinig zin in seks. En als ik seks had, kon ik heel moeilijk een orgasme bereiken. Nu is het gelukkig weer normaal geworden. Ik hoop dat het voor jou ook zo gaat.

 6. Ja, het klopt wel. Mijn man heeft bijna elke dag wel zin. Ik kan me niet er toe zetten. Soms dan heb ik er heel erg veel zin in, ga ik naar bed dan is het weg. Raar he? Ik probeer me leuk te kleden leuk setje aan en kom maar op maar het komt niet. Ik blijf droog, het gaat pijn doen, nou daar gaat de pret. Wie heeft dit ook?

  • Hallo Angelique,
   heel veel vrouwen zijn na de overgang droog en kan de zin in seks snel ontstaan en snel wegebben. Ik hoor ook van mensen dat het langer duurt voordat de zin er is. Strelen,fantaseren ,of elkaar spannende dingen in fluisteren wil wel helpen om de spanning in je lichaam te houden.
   Graag wil ik ook aan ieder die dit leest vertellen, dat je intimiteit en eventueel een opwindend gevoel de hele dag door kan opbouwen. Het hoeft niet pas te beginnen in de slaapkamer!
   Heb je al eens aan een glijmiddel gedacht? Naast een glijmiddel dat je ook speels voor elkaar kan gebruiken is beffen ook nog een prettige optie voor vele mensen.
   Doe waar jij en je partner zich fijn bij voelen.

  • Met kokosvet insmeren, kan geen kwaad, blijft glad en voelt heerlijk! Doet geen pijn meer.
   Ag 70 jaar

 7. Hallo Mireille,
  Tijdens de (Zware) bevalling kan het staartbeentje van de vrouw naar achter verplaatst zijn en in deze positie blijven.
  Dit is vaak een oorzaak van postnatale depressies en verminderde libido.
  Een osteopatische behandeling van het staartbeentje kan hier verbetering in geven.

 8. Dag Mireille

  Ik huwde op mijn 53 jaar met een man van 50. Hij wilde niet samenwonen, enkel trouwen of niets. Aangezien het rustig en betrouwbaar aanvoelde ben ik met hem in zee gegaan. Na mijn huwelijk bleek dat hij op seksueel gebied geen enkele ervaring had. Nu na 13 jaar is er nog nooit een penetratie geweest, als ik hem streel duurt het geen minuut en hij ejaculeert. Hij vindt dat een dokter daar niets aan kan doen, als ik vraag of hij zich schaamt zegt hij nee. Wij hebben ons daar bij neergelegd omdat we het samen goed kunnen vinden. Maar ik heb toch geregeld het gevoel dat mijn hormonen nog werken en ik fantaseer over seks met een andere man. Ik ben 66 jaar maar sport veel en mijn lichaam ziet er nog goed uit, heeft dat daar mee te maken?

  • Beste An,
   Dankjewel dat je zo openlijk je vraag stelt. Het enige dat telt in een relatie is of je ermee kunt leven. Fantaseren is iets wat altijd mogelijk is. Dat doen heel veel mensen. Mocht het een probleem voor je zijn, neem dan de tijd (buiten het bed) om het met je man te bespreken. Geef aan dat het voor jou een probleem is en kijk samen welke oplossingen je kunt bedenken. Die zijn soms verrassender dan je verwacht.
   Veel geluk!
   Mireille Mettes

  • An, kan u uw man een 2e keer opgewonden laten worden, zodat hij u wel kan penetreren? Bij jonge jongens/mannen gebeurd het ook vaak dat ze zo opgewonden worden dat ze meteen bij de eerste aanraking al ejaculeren, maar bij de 2e keer een erectie krijgen lukt het dan wel. Probeer het uit is mijn advies. Succes!

 9. Sinds een tijdje bezig met de MIRmethode. Ik was anderhalf jaar niet meer ongesteld geweest (ben 52 jr), en vorige maand opeens pijnlijke borsten en ongesteld geworden (nu weer pijnlijke borsten). Wordt mijn hormoonstelsel nu weer geactiveerd door de MIRmethode?

  • Beste Astrid,
   Het lijkt me niet waarschijnlijk dat het dat is, maar zeker weten doe ik het niet. Ik zou je willen vragen of je een keer naar een MIR-Methode begeleider wil gaan die dit voor je kan uittesten en kan nagaan wat er aan de hand is. Het gebeurt vaker dat vrouwen een enkele keer nog ongesteld worden door de MIR-Methode. Dat heeft meer te maken met zuivering van het bloed, dan met de hormooncyclus. Lees hierover het artikel: “Onlangs nog een spontane bloedneus gehad?”

   • Ik was al een half jaar niet meer ongesteld geworden. Sinds ik de MIR-methode doe (nu 5 maanden, waarvan de eerste maanden vrijwel elke dag en nu 1 a 2x per week) ben ik weer elke maand (en regelmatig) ongesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!