Home » Artikelen » 116. Als je niet meer kunt ruiken, anosmie

Reacties

116. Als je niet meer kunt ruiken, anosmie — 58 reacties

 1. Dag Mireille en lotgenoten, wel ondertussen is mijn reukvermogen nog steeds niet wat het zou moeten zijn. Het eigenaardige is ook dat het niet alle dagen hetzelfde is. Doordat ik al jaren plantaardig, vers en dier vrij eet, wordt er vaak gezegd dat wij, Vegan en vegetariers vaak een tekort kunnen ervaren van b12. Zo liet ik eindelijk mijn bloed testen en ging ik mij verdiepen in de hoe en wat. K heb geen moeheid, tintelingen en vele van de symptomen. Maar in sommige studies wordt er wel gebrek aan reuk en smaak vermeld. Mijn b12 was aan de lage kant. Dus ben ik nu supllementen van B12 aan t nemen. K wou dit toch wel even delen. Diana

 2. Beste allemaal, ik ben al een aantal maanden mijn SMAAKVERMOGEN kwijt, ik ruik vrij veel, maar proeven bijna helemaal niet… is dat iemand onder U bekend? Wat kan ik doen? Ben al naar een kno arts gegaan maar die heeft me enkel vitamine B en etherische olieën voorgeschreven om driemaal daags aan te ruiken… ik ben daar al een maand mee bezig en die olieën ruik i heel goed maar het helpt mijn smaak niet. Alle hulp is welkom want ik wordt er depressief van, of ben ik mijn smaak kwijt omdat ik in een femressie zit?

 3. Ik heb al eerder hier geschreven over mijn reuk en smaak … Ik heb weer wat nieuws geprobeerd: heb een inhaler met essentiële oliën na een testje, meegekregen en een minirollertje die ik over mijn huid (borst – luchtwegen) kan rollen, ook met ess oliën, waarna na een week al mijn reuk begon terug te komen – die inmiddels alweer gedeeltelijk weg is helaas. Maar, af en toe is hij er wel, en dan weer weg, heel apart. Maar, de momenten waarop ik wel weer ruik, geniet ik er dubbel van, hoe erg stinkend de geur ook is 🙂 …
  Ik heb het idee dat dit me ook wel kan helpen. Mijn homeopathe heeft me eens gezegd, dat ik een “plantenmens” ben…. dus dan klopt dit wel.

  Sinds een paar maanden ben ik ook met een orthomoleculair geneeskundige in zee gegaan, die mij adviseert op voedingsgebied, ik at te eenzijdig, te weinig groenten en vetten oa.

  Wat de MIR-Methode betreft, ik heb het een jaar heel trouw gedaan, maar ben er weer mee gestopt, heb al zo veel geprobeerd, maar heb het idee dat ook dit niet helpt voor mij.
  Hoe kan het dat bij sommige mensen het heel snel al werkt, en ik er gewoon niets van merk??
  Zou ik het weer moeten oppakken?? Ik weet het soms echt niet meer hoor, ben bang dat ik mijn verdere leven vast zit aan neus- en luchtwegproblemen, al lijkt mijn neus wel wat te verbeteren de laatste tijd… Alleen vanmorgen is het weer even erg, het stroomt mijn neus uit 🙁
  groetjes
  Ineke

  • Beste Ineke,
   Ja, het is altijd de vraag waardoor iemand er niks van merkt en iemand anders wel. Mijn idee is dat als er emotionele oorzaken onder liggen, ze zich langzaamaan maar gewonnen geven, vooral als het erg diep zit. Een MIR-Methode begeleider zou dat voor je uit kunnen testen. Ik ben erg blij voor je dat je met de oliën wel al reuk terug krijgt. Wie weet past dat goed bij wat er voor jou nodig is. Houd in ieder geval vol, want als je reuk af en toe terug is, betekent dat volgens mij wel dat het helemaal te herstellen is. Ik duim voor je!
   Groetjes, Mireille

   • Planten eten is sowieso zuiverder dan dierlijk vlees met mindrr giftige stoffen. Dat zou je algemene gezondheid helpen. K ben persoonlijk een overtuigde Mirror en de techniek op zichzelf zal altijd positieve resultaten opleveren, maar ja k denk dat wij soms niet klaar zijn voor de grote sprong. T zal wel een mooie levenservaring zijn als je reukorgaan het altijd doet. Mijn neus laat mij nog af en toecin de steek, maar ik heb maanden geen olfactory connectie gehad blij met kleinigheden, succes, lotgenoot Diana bf

 4. Ik ben mijn reuk kwijt geraakt na een griep in 2014, toen ik op dat moment nog in een diepe depressie zat vanwege het overlijden van mijn partner in 2012. Vervelend en inderdaad ook gevaarlijk. Ik was dusdanig depressief dat ik er pas wat aan ben gaan doen, toen ik haast mijn huis in de fik had gestoken, omdat ik helemaal niet merkte dat er een zwart geblakerd pannetje op mijn gasstel stond. Gelukkig liep ik er langs en voelde ik de hitte, zodat ik actie heb kunnen nemen voordat ik de deur uit ging.
  Ik doe al een paar jaar de MIR-methode en sinds enkele weken heb ik ervoor toegevoegd:
  ‘Reukvermogen herstellen’. Mijn depressiviteit is inmiddels verdwenen en nu word het dus tijd voor de aanpak van minder ernstige dingen. Zo af en toe heb ik weleens het idee dat ik iets ruik sindsdien. Ik weet echter niet zeker of dat meer de wens is dan de werkelijkheid. Nog maar even volhouden dus. Wie weet. Nog een tip voor de veiligheid voor mensen met anosmie:
  Ik doe tegenwoordig vrijwel al mijn kookacties met een stoomkoker en/of magnetron. Daar zit een timer op en de stoomkoker slaat vanzelf af als het water op is. Dus geen probleem als je niets ruikt. En och: je smaak is toch niet optimaal, dus echt iets bakken met de bijbehorende lucht, heeft weinig zin.

  • Beste Marja,
   Oeh, ik duim voor je dat het waar mag worden dat je weer wat reuk terug krijgt! En wel heeeeel superfijn dat je depressiviteit verdwenen is! Wat een opluchting en bevrijding moet dat al zijn. Ik hoop dat we over een tijdje een vrolijk reukbericht van je mogen ontvangen!
   Groetjes, Mireille

  • Ik ruik sommige dagen heel sterk en andere dagen zijn dan weer veel minder. Maar ik besef dat het omkeerbaar is. Als ik zo ergens op de fiets rondrij en plots de geur van bloemen ontdek, ja dan doet mijn hart een sprongetje. K heb eens een video gezien over een dame die parfums samenstelde, haar reukorgaan was heel biezonder sterk. Ik blijf mirren, maar doordat ik het enkele jaren miste waardeer ik dit zintuig zo veel meer. T allerbeste een lotgenoot, diana

 5. Juni 2008 werd ik van mn fiets geschept, met een harde klap belande ik op de voorruit van een auto. Ik had daardoor een hele zware hersenschudding en verder ben ik er goed van af gekomen. Behalve mijn reukvermogen was ik kwijt sindsdien. De neuroloog vertelde dat het binnen een jaar misschien terug zou kunnen komen … jammer dat gebeurde niet, maar er zijn veel ergere dingen in het leven dacht ik.
  Ruim 6 jaar later kom ik iemand tegen die mij erg enthousiast over de MIR-Methode vertelde, jaja dacht ik toen, t zal wel…. ik vond het allemaal maar erg zweverig…
  Maar de MIR-Methode bleef in mn hoofd zitten en ik googelde er nog eens op. Och wie weet… misschien toch eens proberen, tenslotte had ik wel eens beter in mn vel gezeten, wie weet …
  En zo begon ik (als een ongelovige Thomas) te Mirren, 2x per dag, zonder dat iemand er iets van wist. Soms nog effe snel 2 keer achter elkaar aan het eind van de dag.
  En na 3 weken, gebeurde er iets waar ik helemaal niet aan gedacht had dat dat zou kunnen herstellen, ik had mijn reukvermogen terug!!
  En sindsdien ruik ik nog steeds en heb daardoor meer levensplezier, zeker weten.

 6. Ruiken komt terug, bij mij is die nu toch voor 75 % terug. Ik mir na al die jaren nog steeds. Diana

 7. De vraag is als je hersenletsel hebt gehad anderhalf jaar geleden….en niks meer ruikt kan dat dan nog terug komen ?

  • Beste Sjaan,
   Dat kan ik nooit met zekerheid beloven. Het lichaam is tot veel in staat, ook in het herstellen van verstoringen die zijn opgetreden. De Miltmeridiaan heeft ook alles met reuk te maken. Mocht je willen, dan kun je de MIR-Methode inzetten om te kijken of je reuk weer terug komt. Ik hoop het voor je/voor degene voor wie je het vraagt!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Sjaan, eigenlijk is anosmie door hersenletsel een amputatie van je reukzenuw, die is dan afgescheurd, zeker als er binnen een jaar na het trauma geen verandering is.
    Dat is bij mij ook zo.
    Het lijkt me onwaarschijnlijk dat het met de MIR-Methode terugkomt.
    Een been wat geamputeerd is groeit ook niet aan…
    Veel sterkte, ik weet wat je doormaakt.

    Grt suus

    • Hoi Sjaan, Hoi Susan

     Zelf ben ik reuk en smaak verloren na hersenletsel door een verkeersongeluk, nu 3,5 jaar geleden. Ook mij werd verteld door de neuroloog dat dit nooit meer zou terugkomen, zeker niet als er na een half jaar nog geen verandering in was. Verdriet alom, want het is inderdaad een verlies van veel levensplezier.
     Echter in de loop van het jaar begon er wat te veranderen, ik pikte soms heel vaag dingen op. Ik herkende ze niet, maar ik was al blij met dat er iets. Heeeeeeel langzaam, over de jaren heen is er steeds meer bij gekomen. En hoewel ik nog steeds bepaalde geuren en smaken compleet mis, er is veel om weer van te genieten. En er zit nog steeds vooruitgang in. Soms ruik ik iets wat ik 3,5 jaar niet geroken heb, bijvoorbeeld een paar weken geleden de zee, die typische zeelucht.
     Zenuwen kunnen zeker helen, ze groeien zelfs aan als ze beschadigd zijn. Het kan wel jaren duren.
     Het is zo dat in geval van hersenletsel ook veel niet herstelt, eigenlijk vaker niet dan wel, is mij verteld. Maar ik sluit zeker niet uit dat de MIR methode een bijdrage kan leveren aan het herstel!

     Voor jullie allebei genezing toegewenst!
     Judith

 8. Hallo
  Ik ben al 20 jaar mijn reuk kwijt.ik denk dat het gekomen is door hyperventilatie aanvallen.ik had in die periode een fikse burnout. Zou zo graag weer mijn reuk terug willen . Zou de MIR-Methode Iets voor mij zijn

  • Beste Wilma,
   Ja, het zou kunnen, maar ik kan het je helaas niet beloven. Ik zou zeggen: probeer het gewoon een week of vier en kijk wat er gebeurt. Ik duim voor je!
   Groetjes, Mireille

 9. Hoeraaaa, sinds kerst kan ik weer ruiken en proeven, na 2 jaar niet. Ik denk dat de oogspier- en nekspier-oefeningen uit mijn blauwe boekje volgens de Bates-methode, die ik toen sinds een maand begonnen ben, hiervoor gezorgd hebben(deze oefeningen zorgen voor een betere doorbloeding naar je hoofd) maar het kan ook de combi zijn van de MIR-Methode, Buteyko en Bates….
  Ik heb voor kerst griep gehad, en ben helaas sinds een week wéér verkouden … maar toch blijft mijn reuk nog goed. Ik verwonder me echt elke keer als ik mijn eten weer ruik, de kamer, de kattebak ;), de boslucht, mensen met een luchtje die voorbij lopen, mijn uien en knoflook als ik daarmee bezig ben … En ik proef al mijn verschillende bio kruidentheetjes ook goed nu.
  Ben echt zo dankbaar.

  • Beste Ineke,
   En ik ben ontzettend blij voor je! Hoe je het ook gedaan hebt, je hebt het ZELF gedaan! Super!
   Veel geluk met je nieuwe ontdekkingsreis van geurtjes!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille, dankjewel.
    Helaas duurde het feest maar een paar weken, en ruik ik alweer een paar weken niets meer, vanaf dat ik weer verkouden werd.
    Maar goed, ik weet dat het zomaar weer kan terugkomen, en heb genoten van het weer kunnen ruiken.
    Dus ik hou hoop!
    groetjes
    Ineke.

    • Beste Ineke,
     Ja, houd moed, want het is inderdaad wat jij schrijft: als het eenmaal een keer gelukt is, kan je lichaam het beslist weer opnieuw vrij krijgen, je reukvermogen. Wat fijn dat je ondertussen zo genoten hebt! Laat je het me weten als het weer terug is? Liefst nog vóór de lente uitbreekt! 🙂
     Veel geluk!
     Groetjes, Mireille

  • Hoi Ineke M. Zou je me wat meer willen vertellen over de methodes die je hebt gevolgd? Ik ruik nl. sinds oktober 2014 niets meer (of heel vieze rare geuren). Ik ben ook een Ineke M, dus wie weet ? 🙂

   • Hallo naamgenote 🙂
    Apart, al die mensen die ook niets meer ruiken.
    Ik heb sinds 2010 eigenlijk opeens allerlei mankementen gekregen, die te maken hebben met mijn luchtwegen. (allergieen, hooikoorts, astmatische klachten) Ik wijt dit so wie so aan te veel stress, die ik heb gehad, jarenlang.
    BOvendien woon ik in de Gelderse Vallei (Barneveld) en het schijnt dat daar de luchtverontreiniging blijft hangen.
    Ik doe al bijna een jaar elke dag de MIR.
    Ik doe sinds kort de nekspier- en oog oefeningen van Dr Bates (voor een betere doorbloeding naar je hoofd, dus ook je neus).
    Ik doe sinds 2013, na de cursus van 2 zaterdagen, dagelijks de Buteyko-oefeningen, die ervoor hebben gezorgd, dat ik alleen nog maar een lichte ontstekingsremmer-puf 1x p.d. als het goed gaat, nodig heb, ipv 2×2 per dag combi-puf.
    Ik eet biologisch, al jaren, maar snoep nog te veel naar mijn zin, eigenlijk zou ik dat minder moeten doen, want ik denk dat suiker ook niet goed is.
    Sinds kort neem ik regelmatig een mariadistel-capsule voor leverontgifting, ik wil kijken of dat ook nog kan helpen om mijn reuk, die ik inmiddels alweer kwijt ben helaas, weer terug te krijgen.
    Ook heb ik jaren bioresonantie en Naet-behandelingen achter de rug.
    Dit jaar wil ik eens helemaal niets doen, behalve de dingen die ik opnoemde, die ik gewoon thuis kan doen.
    Is er bij jou in oktober 2014 iets gebeurd dan, dat je opeens niet meer ruikt? VErkoudheid? Of iets anders?
    Je neus staat ook symbolisch nog ergens voor: je neus ergens vol van hebben…
    Ik hoor het vervolg wel weer,
    groetjes
    Ineke

  • Wat ongelofelijk fijn voor je! Heel bijzonder en begrijp dat je dankbaar bent.
   Ik zou heel graag willen weten wat je precies hebt gedaan? Zou ook zo graag weer willen ruiken..

   • Hoi Sam. Helaas was het maar van korte duur, na een paar weken was het weer voorbij 🙁 … maar, ik weet dat het er zo maar weer kan zijn, dus ik hou hoop. Het gebeurde nadat ik met oog- en nekspieroefeningen van Bates (methode) was begonnen… Verder niets bijzonder gedaan… het kan ook psychisch zijn, in mijn visie… wat wil je niet ruiken, waar zit je neus vol van…Ben jij er ook verkouden bij?Ik ben al maaaaaanden, langer dan een jaar, constant verkouden (tenminste of het verkouden is, in ieder geval aan het snotteren… en een homeopaat gaat er weer eens naar kijken, dieper nu… heb ook weer korrels gekregen, maar ben ook al die tijd aan het zoeken op alternatief gebied).

  • Hoi Ineke,

   Graag zou ik hier wat meer over weten. Heb zelf namelijk ook reuk problemen, en heb nog nauwelijks enige smaak.. Hoe ben je er nu zelf precies afgekomen? En waar kun je de oefeningen vinden die daar goed voor zijn. Heb niet zo de behoefte om daar een cursus voor te gaan volgen, alleen als dit echt noodzakelijk is. Graag hoor ik van je.

   Met vriendelijke groet;

   Els

   • Hallo Els,
    helaas is mijn feestje alweer voorbij. Mijn reuk weer weg.
    Ik blijf aan de weg timmeren mbt homeopathie. Doe dagelijks mijn buteyko-oefeningen, heb rebalancing behandelingen gehad, pas afgerond, en heb pas 11 dagen zonder inhalator gekund! Nu weer een infectie, kou gevat, dus helaas is die betovering ook weer verbroken… maar stapje voor stapje kom ik wel verder en ik blijf erin geloven.
    Ik doe ook de oog-oefeningen van dr Bates, een blauw boekje, maar op internet kan je daar ook dingen over vinden.
    Ik heb ook last van hooikoorts, ben nu weer erg neusverkouden, na een kort poosje dat het beter ging. Het gaat dus een beetje op en neer, maar ik ben er nog niet.
    Ben jij ook verkouden dan? Hooikoorts? Allergisch?
    De Buteyko-oefeningen, na de 2 daagse cursus, zou je ook kunnen helpen misschien. Hierdoor, ik doe dagelijks de oefeningen nog, 3 jaar na de cursus, is mijn inhalator gebruik geminimaliseerd.
    groetjes en succes met jouw zoektocht.
    Ineke

 10. Na een verkoudheid was mijn reukvermogen verdwenen. Ik heb hulp gezocht bij een man die mijn energie weer liet doorstromen. Ik ben de MIR-Methode gestart en na vele maanden merkte ik dat ik weer wat begon te ruiken. Er is in die periode ook veel verdriet vrijgekomen. Momenteel gaat het goed met mij en ik geniet van alle luchtjes die ik ruik. Zelfs de vieze.
  Bedankt voor je wijsheid Mireille

 11. Ja en zoals jij het beschrijft, het was soms zo vreemd: bedorven eten, vieze kattenbak, niks merken. Soms speelt je gehuegen zelfs truckjes met geuren die je door en door kent en je kunt het bijna herkennen en toch net niet want je weet dat je eigenlijk niets ruikt. Maar ja ik heb begrepen dat oa door Parkinson er een permanente geur verlies is.
  grts diana

 12. Bedankt, Mireille, dat je hier nu ook aandacht aan geeft, want ik kan hier nergens informatie over vinden en dokters kunnen mij blijkbaar ook niet helpen. Al meer dan 25 jaar kan ik niets mee ruiken, en mijn reukvermogen was vroeger heel sterk.
  Door steeds meer en meer verkoudheden die niet opgelost zijn geweest, ben ik cronisch verkouden met verstopte neus en reukverlies.
  Ik denk dat het zeker met mijn kinderjaren te maken heeft en met de relatie met mijn ouders. En ook dat ik heel wat trauma’s heb opgelopen in mijn jeugdjaren, als oudste van acht kinderen.
  Ook denk ik dat mijn cellen niet voldoende doorlaten en dat hier ook iets zou moeten gebeuren.
  Ik doe al vrij lang de MIR-Methode met op vele gebieden geweldige resultaten. Ik voel me veel lichter en blijer, socialer, ben nu ook bezig met het zeer grote belang van onszelf te vergeven en wat een invloed dat kan hebben op ons hele leven. In verband met vergeven kwamen er de laatste tijd een aantal boeken mijn kant op, ik werd er gewoon naartoe geleid en vond er een aantal zomaar in de plaatselijke bibliotheek. Ik kan niet zeggen wat een fijn gevoel me dit geeft. Het is echt een deur die is opengegaan en ik zou het wel aan de hele wereld willen verkondigen, zo blij ben ik ermee. Ik krijg hierdoor een beter inzicht in mijn leven tot nu toe en zie ook wel dat het stapsgewijs gaat, maar het geeft zoveel voldoening omdat ik aanvoel dat het me steeds dichter bij mijn eigen prachtige zelf brengt.
  Misschien is dit wel de sleutel tot mijn heling, dacht ik zo.
  Dankjewel, Mireille, voor de steeds weer verhelderende nieuwsbrieven.
  Groetjes,
  Liliane.

  • Beste Liliane,
   Hee, dat klinkt mooi. Jezelf vergeven voor jouw aandeel in situaties, is absoluut diep helend. En ja, wie weet wat dat jouw gezondheid zal doen. Ik geloof daar sterk in, dat als we van onszelf houden, we onszelf vergeven, dat er dan ook heling plaats vindt. Ik schreef er een keer een artikel over. Had je die al gezien? ’51. Heb je jezelf al vergeven?’ heet het. En wil je ons misschien de titels van die boeken noemen? Ik verwacht dat er meer mensen zijn die ze graag zouden lezen.
   Groetjes en veel geluk!
   Mireille

   • Dankje, Mireille.
    Graag geef ik de titels van de boeken door.
    Het eerste boek kwam er toen ik zo maar de bib binnenstapte en ik er naartoe geleid werd:
    VERGEVEN DOE JE VOOR JEZELF – K.J. Bishop en M. Grunte.
    Je doet het gewoon voor jezelf, het maakt je gelukkiger.
    Met ontroerende verhalen van 8 mensen die besloten te vergeven.
    (ook kan je hierover een artikel lezen op http://www.secret-huna.nl)
    Ik vermoed dat dit boek alleen nog tweedehands is te verkrijgen.
    Het was voor mij in elk geval een echte eye-opener. Een aanrader!

    JE KUNT OOK JEZELF VERGEVEN (gaat over radicaal vergeven, een methode die echt werkt) – auteur: Colin C. Tipping

    VERGEVEN ALS KRACHT – met audio-CD – Annie Wyffels.
    Ook een mooi boek en het leest makkelijk, geschreven in zeer begrijpelijke taal.

    Ik hoop dat er toch een aantal lezers wat aan kunnen hebben.
    Het artikel ‘Heb je jezelf al vergeven?’ heb ik een tijdje geleden al eens gelezen, maar dat ga ik nu nog eens herlezen. Dankjewel.
    Liefs en groetjes,
    Liliane.

 13. Ik heb geen anosmie, maar ik heb wel een aantal keren de ervaring gehad dat ik dingen beter ruik en proef. Het lijkt er op dat dat tijdelijk is. 1 of 2 dagen ruik en proef ik alles veel intenser en daarna is het weer normaal.

 14. 28 jaar geleden pleegde mijn man zelfmoord. korte tijd nadien merkte ik dat ik helemaal niets meer kon ruiken en mijn smaak was ook weg. nu heb ik al vele dokters daarover aangesproken en diverse andere therapeuten. iedereen gaf me wel een beetje hoop, maar ik ruik en smaak nog steeds niet. ik deed de MIR-Methode gedurende vier maanden, ook zonder veel resultaat. Toch krijg ik weer een beetje hoop en ga ik terug starten met de MIR-Methode… wie weet ?

  • Beste Rita,
   Ja, ik hoop dat je het wat lekker wilt blijven doen. De zelfmoord van je man is iets dat mogelijk langere tijd nodig heeft om helemaal in jezelf een plaats te krijgen of te helen. Ik hoop het voor je.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 15. Niet meer kunnen ruiken lijkt mij zeker een gemis. Zelf mis ik mijn goede gehoor heel erg. Misschien heeft dat ongeveer dezelfde oorzaken. Het is ook na een stevige oorontsteking begonnen. Twee gehoorapparaten doen gelukkig hun werk en de tv kan op ondertiteling maar met een groepje mensen blijft het heel lastig. Ik doe al sinds 2 jaar dagelijks de MIR-Methode. Ik voel tijdens het uitspreken van de tekst mijn energie stromen! Wat mijn gehoor betreft merk ik (nog) geen verbetering maar het kunnen accepteren is ook winst! Veel dank voor je regelmatige mooie en interessante nieuwsbrieven. liefs Ineke

 16. Ik heb iets geks. Ruik de laatste tijd geuren die er helemaal niet kunnen zijn. Zoals kamperfoelie zonder een struik in de buurt, of een parfumvlaag zonder mensen in de buurt.

  • Beste Nellian,
   Het kan zijn dat je helderruikend bent. Ik ken meer mensen die dat hebben. Ik schrijf er ook over in mijn boek in hoofdstuk 13. Misschien leuk om uit te zoeken of het klopt en kijken of je er iets mee kunt, want het zou met je missie te maken kunnen hebben.
   Veel succes met je speurtocht!
   Mireille

  • Beste Nellian
   Wat mooi! En het is zeker niet gek hoor! Ik heb dat namelijk ook mee gemaakt. Ik rook namelijk sigaretten rook
   Het leek namelijk of het met mij mee liep.
   Niemand van ons rookt.
   Maar mijn beide ouders heel veel die niet meer op aarde zijn.
   Misschien leuk om je hier in te verdiepen om er achter te komen wat het betekend.
   Waar schijnlijk een lieve groet van iemand.

   Een lieve groet van mij Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 17. Hallo, ruiken heeft bij mij ook heel duidelijk met mijn hormonale cyclus te maken; twee weken voor de menstruatie rook ik veel scherper, dus genoot ik heel veel geuren, alleen ook de nare waren duidelijker en bovendien was het heel afleidend! Nu ben ik in de overgang en ervaar ik dat het slijmvlies in mijn neus vaker kapot is en dat ik minder frequent geurgevoelige dagen heb. Eerlijk gezegd mis ik ook in het huishouden mijn neus bij beoordelen wat er verschoond moet worden. Zou je door toedienen van hormonen ook weer geur terug kunnen krijgen? Maria

  • Beste Maria,
   Of je door het toedienen van hormonen je geur kunt terug krijgen, weet ik niet. Dat kan je het beste aan een arts vragen. In de MIR-Methode werk je bij stap 6 aan het hormoonstelsel. Wanneer dat in evenwicht raakt, kan het zijn dat je geur weer beter wordt. Dan moet de basis van de verstoring wel in het hormoonstelsel liggen. Ik hoop het voor je!
   Groetjes, Mireille

 18. Beste Mireille,

  Sedert enkele maanden ruik ik bijna niets meer. Ik vind dat erg.Waarschijnlijk door het ouder worden, ik ben bijna 68. Ik mis de geur van de rozen en kruiden zoals munt,rozemarijn, tijm en nog andere in mijn tuin.Ik ruik zelfs niet als ik de aardappelen een keertje laat aanbranden.
  Ik heb ook nu de laatste weken last van hoofdpijn en sinusitis.Proeven kan ik wel. Ik hoop dat de MIR-methode mij ook hierbij kan helpen.
  Een vriendelijke groet,

  Monica

  • Beste Monica,
   Ja, ik hoop het ook! Weet je misschien of er kort voordat de reuk verdween iets emotioneels is gebeurd? Als dat namelijk zo is, is er met de MIR-Methode een aardige kans dat je reuk weer kan terug komen.
   Veel geluk,
   Mireille

 19. Hoi Mireille,

  Ik heb een vraagje aan je, een vriendin van mij, heeft 6 weken in coma gelegen door een stomme val van de laatste 2 krapteredes, op haar 16de levensjaar, ze is aardig weer opgeknapt, ze kan niet ruiken of proeven meer, het praten en de controle over haar spieren in het hele lichaam gaat nog steeds erg moeizaam,ze kan alleen met een rollator lopen nog.
  Ze is nu begin 60, dus denk dat er nu niet veel herstel zal komen?
  Wel doet ze nog steeds de MIR-Methode, maar ze zegt dat ze weinig er van merkt, Nu mijn vraag: zal er in haar situatie ook nog enig herstel kunnen komen, misschien in haar reuk en smaak, of is dat zo stuk dat het bij haar weinig zin heeft?
  Ik zeg altijd tegen haar, baat niet schaadt niet, zal altijd wel ergens goed voor zijn, gewoon mee door gaan?

  Groetjes Angelien/Vabrum

  • Beste Angelien/Vabrum,
   Het kan wel dat er nog verbetering kan optreden. Ik hoop dat ze het nog wil blijven doen. Ik zou in haar situatie wel sterk overwegen om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan, zodat die met haar kan kijken of er nog sterke blokkades zijn die in de weg zitten. Die worden dan met de begeleider samen aangepakt. Wens je haar sterkte en geluk van mij?
   Groetjes, Mireille

 20. Beste Mireille,
  Iedere dag kijk ik weer uit naar jouw e-mailtjes, dank, dank.
  Sinds ik met de MIR-Methode ben begonnen, heb ik totaal geen zin om te handwerken, terwijl dat mijn grootste hobby is. Komt dat door deze methode en lost dat zomaar op?
  Groetjes Loesha.

  • Beste Loesha,
   Boeiende vraag! Ik weet het niet! Het kan allerlei oorzaken hebben. Misschien is er teveel onrust in je, doordat oude emoties worden aangepakt. Misschien begin je behoefte te krijgen aan andere bezigheden. Kijk eens wat je ervoor in de plaats aan het doen bent?
   Ik hoop dat je je draai weer gaat vinden met je hobby!
   Groetjes, Mireille

 21. Vraagje: ik heb nog nooit kunnen ruiken….Bij de KNO zijn testen gedaan, maar men kan niets vinden. Zou de MIR methode dan ook kunnen helpen? Kan ik me zomaar niet voorstellen?

  • Beste Ilse,
   Ik kan het me ook niet voorstellen dat het toch zou lukken, maar ik zou je toch willen vragen of je het zou willen proberen. Je weet gewoon niet wat de echte oorzaak is. Als de oorzaak bijvoorbeeld een geboorte-trauma is, zou het heel misschien toch kunnen dat je je reuk terug krijgt. Maar zeker weten doe ik het niet. Ik duim voor je!
   Groetjes, Mireille

 22. ik heb inderdaad gemerkt dat ik als ik buiten liep heel goed de geuren van bloemen en bloesem rook. Volgens mij beter dan daarvoor. Fijn want ik houd van luchtjes !

  • Beste Brigitta
   Wat fijn dat je gemerkt hebt dat je beter ruikt. Want het kan zulke mooie herinneringen naar boven halen. Zoals die lekker cake die oma altijd bakte of net vers gemaaid gras. Maar jammer genoeg ook herinneringen die niet leuk zijn. Dan is het toch prachtig dat je daar zelf aan kan werken door de MIR-Methode te doen. Dat je nog maar veel lekkere luchtjes gaat ruiken.

   Liefs Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 23. Dag Mireille,

  Dank voor de interessante artikelen die ik regelmatig mag ontvangen.
  Bij het lezen van dit laatste heb ik een vraag:
  Ik heb soms last van perioden waarin ik minder goed of bijna niets kan ruiken en momenten waar ik minder goed tot bijna niets kan proeven. Heeft het ene met het andere te maken?
  Weet jij hier meer over?
  Groetjes,
  Michele

  • Beste Michele,
   Ja, dat heeft zeker met elkaar te maken. Verminderde reuk leidt tot verminderde smaak. Het zou goed kunnen dat er in die periodes, net daaraan vooraf emotionele gebeurtenissen zijn geweest. Zou je daar eens naar willen kijken?
   Groetjes, Mireille

 24. De geur van lavendel uit een struik waar net langsloopt. Even wat lavendel tussen je vingers wrijven en verder lopen terwijl je aan je hand ruikt.
  En de geur van de was die buiten heeft gehangen, de combinatie van je favoriete wasmiddel en echte frisse lucht. Dat zou ik niet meer willen missen.

 25. Twee jaran geleden besefte ik plots dat ik de azijn waarmee ik werkte niet rook. Dan ben ik ook gaan snuiven aan andere producten om het vast te stellen. Waardoor ik waarschijnlijk mijn vliezen ook beschadigde. Maanden heb ik erover gedaan, de dokter gaf me slechts een medicijn maar ik kan altijd door mijn neus ademen. Hetgeen het beste hielp was olie trekken. Ik doe ook reeds 15 maanden de MIR-Methode. De geur is minder sterk dan vroeger maar de eerste keer dat ik het huis binnenkwam en de bakgeuren merkte was ik toch blij verrast. Blij dat je dit bespreekt, ik vond veel te weinig informatie.

  • Beste Diana,
   Hoewel je reukvermogen nog steeds wat minder is, ben ik erg blij dat je weer wat kunt ruiken! Blij voor je! Of het nou door de MIR-Methode komt of niet, je reuk terug krijgen is dan een extra wondertje!
   Groetjes, Mireille

 26. Al vanaf mijn kleutertijd kan ik niet meer ruiken,ik kan mij wel geuren herinneren (zoals van levertraan!) Wel kan ik redelijk goed eten proeven,alleen geen kruiden knoflook enz. Thee smaakt voor mij nergens naar.Dus met de tong proef je ook!Ik ga het proberen,weer opnieuw de MIR-Methode doen…wie weet! Triske

  • Beste Triske,
   Ja, dat klopt, met je tong proef je ook nog zuur, bitter, zoet en zout. Op verschillende plaatsen op je tong. Alleen is het anders dan wanneer je het zonder je reuk moet doen. De smaak is dan diverser en verfijnder. Ik hoor het graag of je verschil gaat merken door de MIR-Methode.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.