133. Roos in je haar, neem je rust!

“Beste baas, ik heb last van roos en daarom neem ik een paar dagen vrij!” Hoe duidelijk willen we het hebben? Roos op je schouders geeft aan dat je lichaam van slag is, dat je gas terug moet nemen! Roos is onschuldig, maar knap vervelend! Vooral omdat het er onprettig uit ziet. Mensen associëren roos vaak met vies en onverzorgd, terwijl je vaak niet veel kunt doen aan roos. Hoewel? Met de MIR-Methode en een paar andere tips is er vaak wel wat aan te doen. Als je maar wat geduld kunt opbrengen! Drie weken maximaal.

Na drie weken nieuwe hoofdhuid

Je hoofdhuid vernieuwt zich elke drie weken. Even bij stilstaan: de huid van je hoofd heeft drie weken nodig om zichzelf compleet te vernieuwen! Wauw, dat is nogal wat: dus in drie weken tijd maakt je hoofdhuid nieuwe huidcellen. De oude huidcellen sterven af en laten los. En die hele vernieuwing duurt in totaal drie weken. Dus elke maand heb je een totaal nieuwe hoofdhuid! Wat een prachtig vermogen van ons lichaam! En normaal zie je die huidschilfers niet, omdat ze zo klein zijn. Als we ze wel kunnen zien, is er wat anders aan de hand en dan noemen we het roos.

Wat is roos dan?

Roos is niets anders dan het loslaten van huidschilfers, alleen dan twee keer zo snel! Je hebt dus een extra snelle vernieuwing van je hoofdhuid! Nog knapper van je lichaam! En daarbij maakt je hoofdhuid meer vet aan, waardoor de huidschilfers aan elkaar klonteren. Normaal zie je de huidschilfers niet, maar als ze aan elkaar klonteren, kun je ze wel zien, gewoon omdat ze dan met z’n twintigen aan elkaar zitten. Helemaal niet erg, dus. Alleen vinden we het onprettig, omdat het er onverzorgd uit kan zien.

Oorzaken van roos

Wat de echte oorzaak van roos is, is nog steeds onbekend. Een paar factoren die een grote rol spelen, zijn stress en voeding. Maar ook het leven in een droge omgeving speelt een rol. En dat is vooral ‘s winters het geval wanneer we veel binnen leven met de centrale verwarming aan.

1. Maak jezelf gelukkig. Als de MIR-Methode ergens bij kan helpen, is het het terugbrengen van stress. Door jezelf liefdevol te aaien, terwijl je de 9 stappen zegt, maak je oxytocine vrij, een prachtig hormoon dat je geluksgevoel versterkt. Daarnaast helpt de MIR-Methode om beter te slapen en om oude blokkades op te heffen, waardoor je je veerkracht weer terug krijgt. Onderzoek dan waar voor jou een grote bron van stress ligt, en werk actief aan de verandering daarvan. Door het op te schrijven of erover te praten met iemand.

2. Voeding. Als je je lichaam blijft vervuilen met frisdrank of alcohol, dan gaat je huid dat laten zien. Je darmen kunnen het niet meer bolwerken en gebruiken je huid om afvalstoffen eruit te krijgen. Dat kan je gaan zien aan plekken op de huid, jeuk, maar ook het extra schilferen van je huid, zoals bij roos. Geef je lichaam dan wat steun door extra water of thee te drinken en de alcohol eens een paar weken te laten staan. Gegarandeerd dat je huid in korte tijd opknapt!

3. Ga naar buiten. ‘s Winters is het extra droog in huis, doordat de centrale verwarming veel aan staat. Je lichaam reageert daarop door extra vetten op de hoofdhuid aan te maken. Je hoofd is er erg blij mee wanneer je naar buiten gaat. Vooral als de zon schijnt. Het schijnt dat hoofdroos graag weer verdwijnt als er zonnestralen op je bolletje hebben geschenen! Dus hup, jas aan en naar buiten!

4. Geen speciale shampoo gebruiken. Laat speciale shampoos maar achterwege. Je ontregelt je hoofdhuid steeds meer door er met agressieve shampoo tegenaan te gaan. Bedenk bijvoorbeeld dat zwangere vrouwen deze shampoos niet mogen gebruiken! Vraag jezelf af waarom dat niet mag! Is die shampoo dat niet zo onschuldig? Geef je hoofdhuid de tijd om weer in balans te komen en help actief van binnenuit mee! Roos bestrijd je van binnenuit, niet van buitenaf!

Ik hoop van harte dat de roos zich gewonnen gaat geven, want dat is een supergoed teken dat je lichaam aan het herstellen is en tot rust komt! Geef jezelf die tijd om te rusten en bedenk dat de roos je een prachtige dienst heeft bewezen door zichtbaar te worden: er is iets aan de hand en het is tijd om even gas terug te nemen!

En jij? Heb jij ook gemerkt dat de roos is verdwenen sinds je de MIR-Methode bent gaan doen? Ik hoor het graag van je! Schrijf het hieronder, dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Dat je maar zonder kopzorgen door het leven mag gaan!
Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning.Reacties

133. Roos in je haar, neem je rust! — 17 reacties

 1. Bedankt voor het interessante artikel. Ik wil volgende maand gaan starten met de MIR-Methode. Zou t ook kunnen werken voor de psoriasis die ik op mijn hoofdhuid heb? Of iemand nog een ander idee wat zou kunnen helpen tegen de psoriasis? Alle tips zijn welkom!!

 2. Hoi allen,
  Puur citroensap is mijn natuurlijke shampoo. Daarmee heb ik goede ervaringen sinds enkele jaren. Citroen uitpersen en het sap door een zeefje gieten, zodat er geen vezeltjes in mijn haren achterblijven. Voor mijn korte haren is het sap van een halve citroen genoeg. De rest van het citroensap vries ik in en kan dat gemakkelijk een volgende keer gebruiken.

  Mireille, bedankt voor de duidelijke artikelen.

 3. En een tip voor mensen die geen onnatuurlijke shampoo willen gebruiken: aleppo zeep. Heerlijk natuurlijk en zeer goed bij hoofdhuidproblemen. In combinatie met de MIR methode gebruikt en ben zeer tevreden!

 4. Hoi allemaal, bedankt voor deze nuttige tips en wetenswaardigheden. Vooral ook dat stress een belangrijke oorzaak voor roos is en dat het dan goed is rust te nemen! wauw … zo herkenbaar. Wanneer ik moe ben krijg ik vaak ook jeuk op mijn hoofd en ‘vettige’ roos. Vind ik wel vies, ook omdat ik mijn halflange haren maar 1x in de week was en dan ook behandel met een vocht inbrengende crème. Misschien dat ik een andere shampoo ga uitproberen, van de Tuinen wellicht, of heeft iemand nog een andere tip? Groetjes aan jullie, Fijne dag!

 5. Ik heb geen last van roos, maar ik wil je even laten weten dat ik je volg. Soms weet je niet wie je lezers/geïnteresseerden zijn. Ik weet uit eigen ervaring dat dat jammer is! Dus bij deze!

 6. hoi Mireille, hierboven had je het over galbulten die boven de oren bv met galblaas te maken kunnen hebben. Onze (speciale) dochter heeft op haar achterhoofd 2 wratten zitten (bijna erwtgroot), wat zou dat kunnen betekenen? (ze heeft autisme, epileptie en verstandelijke beperking en functioneert op ongeveer 1,5 a 2 jaar volgens specialisten. Heb jij enig idee? (misschien off topic maar vraag het toch maar )

 7. Hoi Mireille,
  Helemaal eens met Yvonne. In veel shampoos, ook duurdere merken, zit chemisch troep zoals SLS, Siliconen, Parabenen. Deze chemische elementen strippen je haar, bij dik haar minder snel zichtbaar dan bij dunner haar. Lees de etiketten op shampoo en crèmes zorgvuldig. De Tuinen heeft een merk Dr.Organic, waar deze troep niet inzit.
  Eén keer per maand was ik mijn haar met shampoo, vermengd met een lepel zuiveringszout, daar wordt je haar heel schoon van.
  Verder bij het wassen weinig shampoo gebruiken en niet vaker dan twee keer per week wassen.
  Resultaat: een gezonde hoofdhuid.
  Groetjes, Inge

 8. Ik had ook veel last van een jeukende hoofdhuid en roos. Het gaat nu een stuk beter, ik eet en drink gezonder, geen limonade meer , maar veel water met of zonder citroensap en ik was mijn haar en hoofdhuid met natuurlijke en biologische Wilgenbastshampoo van Cattier Paris. Is niet goedkoop, maar het helpt mij wel!! Waar ik wel last van heb zijn een paar talgbulten, eigelijk moet ik ze weg laten halen, maar een paar jaar later zijn ze weer terugen sommige zijn best pijnlijk.

  Wat kan ik daaraan doen??

  Hartelijke groet,

  Marjolein

  • Beste Marjolein,
   Doe je de MIR-Methode al? Leg dan eens je hand op de talgbulten, terwijl je met je andere hand op de eerste aait. De talgbulten geven aan dat er een verstoring is, maar de oorzaak is soms moeilijk te achterhalen. Zou je kunnen kijken of ze op de route van bepaalde meridianen lopen? Als ze vlak boven je oren zitten, zou het bijvoorbeeld de galblaasmeridiaan kunnen zijn, wat veel te maken heeft met frustratie. Werk je die frustratie uit je systeem, bijvoorbeeld met de MIR-Methode, dan hoeven de talgbulten ook niet meer te ontstaan.
   Veel sterkte en geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille,

    Idd er zit een hele grote aan mijn rechterkant net boven mijn rechterslaap, een ander zit net boven het kuiltje in de nek en de derde zit niet helemaal boven op mijn hoofd aan de linkerkant, maar wel in een rechte lijn naar mn linkeroor. Ik doe de Mir methode al en ga vandaag dus maar de galbult behandelen met de Mir methode. Ik laat je weten of het werkt!!

    Dank voor je reactie en hulp.

    XXX Marjolein

 9. Hoi Mireille
  Er zit zeker waarheid in dat roos van stress komt.
  Maar mijn ervaring als kapper weet ik dat de meeste roos gewoon een zeer droge huid is. En die echt veroorzaakt worden door al die synthetische shampoos die iedereen gebruikt ! Vaak wassen mensen iedere dag hun haar. Zo slecht! Omdat je dan ook al de natuurlijke vetten van je hoofdhuid wast. En dan over Head &Shoulders maar niet te spreken. Dat is net Jif!
  Dus gewoon 1 a 2 x je haar wassen en een natuurlijke shampoo gebruiken! Ga eens naar een goede kapper of reformwinkel. Het aanbod is groot !
  Vette roos komt inderdaad Door slechte voeding. Vooral mannen hebben veel vette roos waardoor ze OOK kaal worden want dat vet verstopt de haarzakjes zodat er geen nieuwe haar doorheen kan groeien!
  Dus als je lief voor jezelf bent…En jezelf het beste gunt…is de cirkel weer rond !

  Groetjes Yvonne

  P.S. Ik wens iedereen een mooie dag en een mooie glanzende bos haar en een gezonde (hoofd)huid !!

  • Hallo mensen met Roos
   Ik ben sinds een jaar bij een natuurlijke kapper. Er komen alleen nog puur natuur middelen op mijn huid haren en hoofd. Roos????? Nooit meer.
   Lieve groet

   Ik doe al anderhalve maand de MIR-Methode. Super. Dank je wel Mireille. Al veel mensen doen hem ook door jouw advies door te geven aan hen

   • Beste Leny,
    Wat fijn voor je dat je geen roos meer hebt! En dankjewel voor het doorgeven van de MIR-Methode aan zoveel mensen om je heen!
    Groetjes, Mireille

  • Hoi Yvonne
   Dank je wel voor je mooie aan vulling!!Ik ben het helemaal met je eens dat we lief voor ons zelf moeten zijn. En daar hoort een goede verzorging bij. Dat is dan het mooie van de MIR-Methode je word bewuster. En dat maakt dat je betere keuzes maakt met voeding en welke producten je voor je lichaam en haar gebruikt. En in dit plaatje hoort ook een goede kapster bij om je advies te geven. Ik denk dat we bij jou dan op het goede adres zijn. Een dikke knuffel van mij.
   Corrie Wouters MIR-Methode begeleider in Uithoorn

   • Hoi Corrie

    Ja dat is mijn (mooie) vak! Al meer dan 25 jaar ! Ik weet alles over het haar ,maar ook over de huid! En dat is een vak apart !
    Bijna alle huidproblemen komen van binnen uit ! En ook daar heb ik mijn intresse in gevolgd met de nodige diploma’s van de Voetreflex therapie. Meridiaan en Chakra massages. Diverse andere soorten massages. Alles heeft te maken met innerlijke rust. Zelfliefde. Blij zij met je zelf. Rust creëren. En vooral in je hoofd ! Geest en lichaam zijn een !
    De Mirmethode is een geweldige stap! Het gaat zoveel dieper dan wij denken!
    Je word je weer bewust van je lichaam. Al duurt de Mirmethode maar 2 minuten. .De inpact kan heel groot zijn!
    Ik zou dan ook willen zeggen tegen iedereen die met huidproblemen te kampen heeft…
    …Neem eens echt de tijd voor jezelf! Maak je niet zo druk om alles ! Wees dankbaar met wat je hebt! En accepteer je zelf! Hou van jezelf ! Je zal dan gaan zien dat je ogen weer gaan stralen. .Je huid word weer mooi glad en gaat glanzen! En drink heel veel water drinken! Gezonde,liefst biologische voeding! Schrap suiker uit je leven!
    En nogmaals…Je mag er Zijn !
    Lieve Warme groet aan iedereen!

 10. Ik had last van een vorm van eczeem op mijn hoofdhuid, pijnlijke plekjes die open gingen. Ik gebruik nu een klein beetje shampoo in een lege fles, aangevuld met water en een paar scheppen zuiveringszout, geen last meer. Mijn haar blijft langer schoon en glanst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!