2. Reisziekte, wagenziekte, zeeziekte, luchtziekte, je zal het maar hebben.

– Wel eens misselijk in de auto?
– Liever niet op een boot vanwege de schommelingen?
– Zie je tegen vliegen op, omdat je dan je kotszakje voortdurend bij de hand moet houden?
– Hoofdpijn bij het reizen of na een achtbaan?
Kortom, last van bewegingsziekte, reisziekte, wagenziekte, luchtziekte of zeeziekte?

Wagenziekte, reisziekte, luchtziekte of zeeziekte doet zich voor wanneer je ergens in/op zit, wat beweegt, zoals een boot, vliegtuig of auto. Veel mensen hebben het in achtbanen, draaitoestellen in pretparken of wanneer ze op een paard of kameel rijden. Kinderen (ook baby’s) hebben het vaak in de auto en gaan overgeven (oh nee, plastic zakje vergeten!), maar kunnen er ook last van hebben bij de 3D versie van de Nintendo. Zelfs honden en katten kunnen last hebben van wagenziekte!

Het is voor veel mensen een plaag wanneer ze op vakantie gaan. Je kunt daardoor al niet eens meer vliegen, varen of er met de auto op uit, zonder bang te zijn dat je misselijk wordt. Nog lastiger wordt het, wanneer je het reizen nodig hebt voor je werk. Dan móet je wel en moet je de nare klachten op de koop toe nemen, of ander werk gaan zoeken.

Wat gebeurt er nou als je reisziekte hebt?

In je hoofd, bij je oren, zit je evenwichtsorgaan dat versnelling en beweging registreert. De signalen die je evenwichtsorgaan registreert kloppen niet met de waargenomen horizon. Zeeziekte komt bijvoorbeeld voor op zee wanneer een schip over de lengte- of breedte-as schommelt. Dit geeft het gevoel dat je geen controle hebt over je omgeving. Meestal heb je dan binnen de kortste keren klachten als: misselijkheid, duizeligheid, warmte, hoofdpijn en/of neiging tot overgeven. Meestal knap je op als de bewegingen stoppen, maar het beroerde gevoel dat je erdoor hebt gekregen, kan vaak nog uren blijven.

Hoe komt het dat de MIR-Methode kan werken bij reisziekte?

Waarom kan de MIR-Methode hier iets aan doen? De MIR-Methode zit zo in elkaar dat er op vele fronten aan zelfheling wordt gewerkt. Een van de onderdelen is stap 4 ‘Meridianen zuiveren’. Met deze stap worden je meridianen (energiebanen) langzaamaan weer opgeschoond, zodat de energie er vrijuit doorheen kan stromen. Dit is kennis uit de Chinese geneeskunst die veel bij acupunctuur wordt toegepast. Een van die meridianen is de dunne darmmeridiaan. De route van die meridiaan is van je pink door je schouders en eindigt bij je oor. Wanneer deze meridiaan verstoord is, beïnvloedt dat je evenwichtsorgaan en kan je misselijk worden.

Een andere aanwijzing, is de behoefte om controle te houden. Veel mensen willen het liefst zelf het stuur in handen hebben. Wanneer ze met iemand meerijden en ‘overgeleverd’ zijn aan de bewegingen die een ander maakt, hebben ze geen controle. Dit is helemaal sterk wanneer je in zo’n heen-en-weer schommelboot zit in een pretpark. Angst voor controleverlies zit bij de MIR-Methode in stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’. De vraag aan jou is: hield een van je ouders sterk van controle en heb je dat overgenomen van hem/haar, of was een van je ouders zo onberekenbaar in gedrag, dat jij zelf wel een sterke controle moest ontwikkelen?

Angst voor controleverlies zit ook in stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’. Chakra’s zijn energiewielen in ons lichaam die we kunnen waarnemen met ons scherpe voelvermogen. Veel mensen kunnen dit al. Chakra 1 bevindt zich bij je stuitje. Wanneer chakra 1 verstoord is, voel je je minder veilig en minder welkom. Zo’n chakra raakt bijvoorbeeld verstoord, wanneer je als kind onveilige situaties hebt meegemaakt, waar je geen grip op had, zoals bijvoorbeeld ouders die vaak ruzie maakten. Dit veroorzaakt vaak de behoefte aan controle over een situatie. Een verstoorde chakra 1 kan dus mede oorzaak zijn van wagenziekte.

Wat kan je met de MIR-Methode doen?

Wanneer je de eerste verschijnselen van je bewegingsziekte voelt aankomen, kun je meteen de 9 stappen van de MIR-Methode doen. Je kunt de zinnen in je hoofd opzeggen, hoeft niet hardop. Het is handig wanneer je de 9 stappen uit je hoofd kent, zodat je ze in de auto niet hoeft te lezen. Blijf de 9 stappen gerust herhalen totdat de klachten minder worden. Het kan zijn dat het de eerste keer maar weinig werkt, maar dat het de daaropvolgende keren steeds wat minder wordt, dus houd gewoon vol! Het helpt mensen soms ook al om de MIR-Methode een uur voorafgaand aan de reis te doen, zodat ze wagenziekte kunnen voorkomen.

Herken je je hierin? Heb je al gemerkt dat het werkte? Heb je hier nog vragen over? Laat hieronder een bericht achter. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Groetjes, Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

2. Reisziekte, wagenziekte, zeeziekte, luchtziekte, je zal het maar hebben. — 14 reacties

 1. Ik was op zoek naar het onderwerp “duizeligheid”. zodoende kwam ik op deze pagina terecht .Vorige zomer begon het bij mij: hoofd-stand afhankelijke duizeligheid. 2 wk behoorlijke last gehad, daarna afgezakt. tijden geen last van gehad maar het komt bij vlagen terug.
  nu echter zonder misselijkheid en meer het gevoel dat je in de 8-baan eensklaps omlaag duikt.m.n. als ik ga liggen of verander van lighouding. Rechtop in verticale stand alleen last als ik mn hoofd ver achterover doe.Ik ben benieuwd wat je hierover weet en wilde dus zelf uitzoeken waar ik iets kon vinden. Ik was verbaasd dat ik het als onderwerp niet in de lijst zag staan.
  met vr. groet, Jeltje

  • Beste Jeltje,
   Ja, dat klopt. Ik heb nog niets over duizeligheid geschreven, omdat ik er nog niet overduidelijke resultaten over heb terug gehoord. Dan ben ik altijd wat terughoudend om er al over te schrijven, hoewel de MIR-Methode in theorie wel iets zou kunnen doen, al was het vermindering van klachten. Ik hoop dat jij het eens zou willen proberen en met erover zou willen vertellen?
   Veel geluk en ik hoop van harte dat het minder voor je mag worden!
   Groetjes, Mireille

 2. Wij hebben een hondje een boerenfox. Zij is 10 maanden oud en we hebben haar van het begin af aan meegenomen in de auto en haar in een mandje gezet aan een tuigje. We moeten in de gaten houden dat ze niets gegeten heeft anders komt het eruit. Het betekent dat ze niet graag in de auto zit omdat ze zich niet lekker voelt. Het is soms noodzakelijk dat we haar meenemen. Wat is hieraan te doen?

  • Beste Corrie,
   Behandel haar gerust met de MIR-Methode. Precies op de manier zoals je een mens zou behandelen. Je aait je hond, terwijl je letterlijk de 9 zinnen noemt die bij de MIR-Methode horen. Herhaal het in ieder geval 2 weken, 2 keer per dag.
   Veel geluk en laat me horen hoe het gaat!
   Groetjes, Mireille

  • Beste Elisabeth,
   Bij baby’s is het vaak het meest werkzaam wanneer de ouders de MIR-Methode willen doen, omdat ze vaak de emoties van de ouders oppikken. Je kunt ook het babietje zelf behandelen. Je aait dan op een handje of beentje terwijl je de 9 stappen opzegt.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille

 3. Zijn er nog meer van die ”herkenningspunten” voor angst van controleverlies??? Ik herken het wel,maar dan niet bij bewegingsziekte of bij wagenziekte???
  Zijn er nog meer Meridianenpunten waar je dat aan herkennen kunt????
  Ik heb vroeger als kind zijnde wel een paar onveilge situatie’s meegemaakt, ben door de glazenvoordeur gevallen en ik heb mijn broertje net voor een naderende bus aan de capuchon kunnen wegtrekken, anders lag hij eronder…
  Wat doet dat dan met je lichaam en geest????
  Ik hoop dat je daar een inzichtje op heb,ik heb namelijk wel het gevoel dat mijn Meridianen niet fijn kunnen stromen.

  • Hai Fiona,
   Wat je ervaringen precies met je doen, hangt af van de reactie die jij er zelf op hebt gemaakt. Als je er intens van geschrokken bent, kan het een verstoring geven in je meridianen. Hoe dat precies bij jou werkt, zou je bij een MIR-Methode begeleider moeten laten uittesten. Angst voor controleverlies zit meestal bij de Dikke darmmeridiaan. Daar kun je van wakker worden tussen 5 en 7 uur ‘s ochtends. Deze meridiaan staat weer in verbinding met andere meridianen en welke er dan precies bij jou verstoord zijn, zou je moeten laten uitzoeken. Wanneer je de 9 stappen van de MIR-Methode doet, werk je er laagje voor laagje aan om de oude gebeurtenissen uit te wissen en zullen je meridianen weer gaan stromen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 4. Mijn vraag is waarom hebben kleine kinderen vaak last van wagenziekte, Mireille? Denk zelf uit eerdere levens maar toch hoe verklaren we dit aan mensen die dit anders beleven?
  Ik zelf heb zeker baat bij de methode niet voor wagenziekte maar andere zaken.
  Mooi al deze informatie en zal het indien nodig zeker doorgeven.

  • Beste Annette,

   De oorzaak ligt vaak in de dunne darm en het gevoel ‘in de steek’ te zijn gelaten. Dat kan op veel momenten al gebeuren: kind dat in ziekenhuis ligt en mama die het niet mag bezoeken, of bijvoorbeeld een moeder die haar kind moet vasthouden tegen haar wil tijdens het laten prikken van een vaccinatie. Die herinneringen verstoren de dunne darmmeridiaan en dat geeft verstoring in de buik op het moment dat er veel wiebeling is. Dus je hoeft nog niet eens naar vorige levens te kijken.

   Groetjes! Mireille

 5. Ik ben heel benieuwd of de MIR-methode zal helpen bij het volgende ook : volgende week gaan ze een implantaatje plaatsen in het middenoor om de stijgbeugel te vervangen omdat hij helemaal verkalkt is en mijn gehoor sterk afgenomen is. De stijgbeugel ligt vlak naast ons evenwichtsorgaan en bijgevolg zal ik de komende dagen na de ingreep behoorlijk misselijk zijn ! Ik ken de MIR-methode nog maar pas en heb het reeds een hele maand toegepast ! Benieuwd of het een hulpmiddel kan zijn !

 6. ga het eens heel goed doorlezen. Ik kan nooit reizen zonder een middel in te nemen. Wel een gezond middel. Als kind kon ik nooit ergens naar toe. Geen speeltuin of reisje. Je groeit er wel iets overheen maar ik grijp alles aan en ga er mee oefenen. Dankjewel.

 7. Sinds een aantal weken pas ik de MIR-Methode op mijn hond Luna toe, die ineens last van wagenziekte kreeg. Het gaat een stuk beter, geen tabletten en zonder al teveel kwijlen kan ze een half uur een rit aan. Ook heeft ze minder last van stress.

 8. Wat een GOEDE waardevolle informatie!! denk dat heel veel mensen hier wat aan hebben, dank je wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!