137. Wat kan jij voor de regering doen?

Mensen verzuchten vaak dat ‘de regering’ niks voor hen doet. Dat het een stelletje –bliep- zijn die de hele dag alleen maar zakken lopen te vullen. En vervolgens geven ze ‘de regering’ de schuld dat er van alles fout gaat in hun leven. En voor een deel hebben ze gelijk. Maar voor een groot deel ook niet. Ze vergeten namelijk iets: als je veranderingen wilt, moet je zelf de handen uit de mouwen steken!

De regering kan niet innoveren

Mensen die fulltime geregeerd worden door het schrijven van ambtelijke stukken, het bestuderen van wetsvoorstellen, media te woord staan, het debatteren met partijgenoten en met collega’s van andere partijen, hebben helemaal geen mogelijkheid voor vernieuwing! Daar hebben ze gewoon geen tijd en ruimte meer voor. En als ze er wel tijd voor hebben, duurt het vanwege het trage ‘beslisapparaat’ jaren voordat er iets verandert. En dat duurt veel te lang, want de veranderingen en vernieuwingen zijn NU nodig! En hoe kan de regering dan vernieuwingen bewerkstelligen? Doordat het al kant en klaar wordt voorgeschoteld. En wie maken die veranderingen en vernieuwingen dan? Dat zijn mensen zoals jij en ik!

Eigen-Wijze mensen

Veranderaars zijn creatievelingen. Ze accepteren de ‘normale’ gang van zaken niet en gaan op zoek naar totaal nieuwe manieren. Ze denken ‘out of the box’ en komen met de meest mooie uitvindingen. Nieuwe vormen van zorgverlening, zoals zelfstandige units van zorgverleners of de opvang van jongeren die het moeilijk hebben. Nieuwe vormen van energiewinning, zoals het grootschalig inzetten van zonnepanelen. Nieuwe vormen van milieuvervuiling tegen gaan, zoals rijden op elektriciteit of waterstofgas. Nieuwe vormen van mens- en diervriendelijke en duurzame kledingproduktie, zoals bamboe. Veranderingen komen bij ondernemende mensen vandaan! Programma’s waar ik bijvoorbeeld blij van wordt, zijn te zien bij de VPRO – Tegenlicht.

Byron Katie – The Work

In haar werk ontwikkelde Byron Katie ooit vier prachtige vragen:
1. Is het waar?
2. Weet je 100% zeker dat het waar is?
3. Wie zou jij zijn zonder die gedachte?
4. Draai het eens om?

Als je alles wat je denkt en wat je zeker weet, langs deze vier vragen legt, ontdek je dat je helemaal niet alles zo zeker weet! Sterker nog, heel veel gedoe veroorzaak je zelf, in je hoofd (lees het artikel: Spreek je gedachtes tegen). Wat mij intrigeerde, was de vierde vraag: draai het eens om! Als je boos bent op ‘de regering’, dat ze niks voor je doen, hoe is het dan als je het omdraait? Wat doe jij voor je regering?!

Wat doe jij voor je regering?

Als je ziet dat mensen die jou vertegenwoordigen eigenlijk nauwelijks tijd, rust en ruimte hebben voor innovatie, voor vergaande veranderingen, is het dan niet handiger om zelf iets te gaan doen? Om het om te draaien en te laten zien hoe het anders kan! Door zelf projecten op te zetten, te bouwen, mensen bij elkaar te brengen, te inspireren. Door zelf het goede voorbeeld te geven en te laten zien dat het werkt! Oftewel stap 9 z’n gang te laten gaan: je missie te verduidelijken en te leven! Regeringsleiders zullen je dankbaar zijn dat je het hen zo op een dienblaadje geeft en ze hoeven het dan alleen maar te omarmen! En omarmen ze het niet, ook goed, want jij gaat toch wel door met jouw project!

Prachtige voorbeelden in overvloed!

En ik heb goed nieuws voor je: er zijn al duizenden en duizenden creatieve breinen in Nederland en Vlaanderen bezig om de boel goed om te gooien, blijvend te veranderen. Totaal nieuwe vormen van landbouw, zoals de permacultuur, totaal nieuwe vormen van energiewinning, zoals zonnepanelen, waterstofgas of koude kernfusie, nieuwe gloeilampen, totaal nieuwe organisatiestructuren om mensen te voorzien van gezondheidszorg, zoals klinieken die zich specialiseren. Totaal nieuwe scholen die het kind z’n nieuwsgierigheid laten volgen en nieuwe vormen van besluitvorming, zoals de sociocratie. De voorbeelden zijn er in overvloed! Ik verzamel ze en publiceer ze op de projectenpagina van ‘Be the MIRror’-ledenwebsite. Deze pagina is openbaar voor iedereen, dus neem gerust een kijkje en laat je inspireren! Want wat ergens werkt, is zo te kopiëren naar een andere plaats.

Ben jij een initiatiefnemer of een aanmoediger?

In hoofdstuk 15 van mijn boek ‘Waarom ben ik in Vredesnaam op aarde?’ benoem ik 19 soorten mensen. Daaronder ook initiatiefnemers en aanmoedigers. Mensen die initiatieven nemen, zijn de uitvinders en creatievelingen. Laat die hun gang maar gaan! Wat zij nodig hebben, zijn aanmoedigers: mensen die hen steunen. Door hen werk uit handen te nemen, door materialen, gebouwen of een stukje land ter beschikking te stellen of door financiële steun. Er is zoveel mogelijk! Bekijk de projecten op de ‘Be the MIRror’-website en kijk of er iets is waar je bij wilt aanhaken! Of dat er een project is dat jij in jouw woonplaats zou willen nadoen. Er is zoveel werk te doen, er zijn altijd mensen met handen nodig die tijd hebben!

Jouw project erbij zetten?

Kijk vooral ook of jouw lokale initiatief erbij staat. Zo niet, laat het me hieronder dan weten, dan voeg ik het toe! En laat ook weten of je mensen nodig hebt. En of je het fijn vindt als mensen komen kijken om de kunst af te kijken. Zodat ze het in hun eigen stad of dorp kunnen nadoen. Want dat laatste is natuurlijk nog mooier: dat jouw initiatief door het hele land verspreidt en overal navolging krijgt! Dankjewel voor het melden ervan!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Ik wens ons met z’n allen veel mooie initiatieven en totaal vernieuwende projecten toe. Opdat we het met z’n allen fijn hebben en opdat de regering het iets makkelijker heeft!
Met innoverende groetjes,
Mireille Mettes

P.S. Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats het gerust op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning.Reacties

137. Wat kan jij voor de regering doen? — 17 reacties

 1. Dag Mireille,
  In België hebben wij een prachtige beweging ‘Hart boven hard’. Dit is een groeiende burgerbeweging over alle lagen en politieke partijen heen. Ze bundelt mensen en verenigingen op een warme en hartelijke manier in hun moedig verzet tegen harde regeringsplannen. Hart boven hard streeft naar een samenleving die werk maakt van herverdeling, menselijke verbondenheid, gelijke rechten en waarde boven winst via allerhande plaatselijke initiatieven. Wij geloven dat niet de regering maar wij de stroom zijn! Een positieve onderstroom, een stroom van initiatieven voor een samenleving met een plus. Onze doelstellingen zijn geformuleerd in 10 hartenwensen. Meer op http://www.hartbovenhard.be Ik ben een doener én een aanmoediger en stak onlangs, samen met enkele heel positief ingestelde en hartelijke mensen, mijn schouders onder de opbouw van een ‘Hart boven hard’ werkgroep in de Westhoek. Samen met alle andere kernen van het land trekken we op 20 maart op een kleurrijke manier door de straten van onze hoofdstad! Omdat we geloven dat vele kleintjes één groot geheel kunnen maken en dat ‘gebundelde takken niet te breken zijn’ 🙂 Een warme hartegroet, An

 2. Per januari ben ik met zelfhulpgroepen begonnen in ons plaatselijke inloop/participatie huis. Voorheen een basisschool, waar nu vluchtelingenwerk, voedselbank en bv de boei zitten. Sinds dit jaar dus ook zelfhulp. Groepen met thema’s van gelijkgestemden, lotgenoten. Ik ben ervan overtuigd dat dit “mijn missie” is. Verduidelijkt door het “mirren”.
  http://www.aquinohuis.nl

  Hartelijke groet,
  Marion.

 3. Hoi Mireille, wat goed dat je hier aandacht aan geeft, er zijn zoveel mooie, maar nog niet goed bekende initiatieven.
  Hierbij een mooie site over het tegengaan van microbeads (plastic in verzorgingsproducten). Een mooi initiatief en goed als meer mensen dit weten: http://www.beatthemicrobead.org/nl/productlijsten
  De site over de plastic soup:
  http://www.plasticsoupfoundation.org

  En de site: http://www.foodwatch.org/nl/foodwatchnl-de-voedselwaakhond, die zich inzet voor eerlijke informatie over ons eten.

  vriendelijke groet en veel succes met je goede werk,
  Jolanda

 4. Samen met een Marokkaanse mevrouw heb ik eind 2011 een stichting opgericht om een Dovenschool te helpen oprichten in Taourirt (Marokko). De regering van Marokko heeft daarna toegezegd een Dovenschool te bouwen. Die is nu bijna klaar. In de tussentijd krijgt een groot aantal dove kinderen les in een tijdelijke school waarvoor onze stichting o.a. de huur betaalt. We hebben 3 keer een container verstuurd met hulpgoederen, gebruikt schoolmeubilair enz. Werkloze leerkrachten en ouders geven vrijwillig les. Daarnaast steunen we ook weeskinderen in deze stad. Voor meer info Zie http://www.meertoekomstvoortaourirt.nl.
  En nu mijn vraag: Vind jij het leuk om onze Stichting te helpen? (met o.a. fondsen werven e.d.) En woon je in de buurt van of in Rotterdam, dan zou het heel fijn zijn als je via Mireille contact met mij opneemt. Dank alvast!
  Groetjes, Ria

 5. . Ik ben een Lichtwerker en erg betrokken bij Moeder aarde en haar bewoners. Als ik meditatieavonden geef of cursus energie doorgeven, dan probeer ik de mensen ervan te overtuigen dat je die liefdevolle energie ook aan moeder aarde kan geven en aan bomen planten dieren en oorlogsgebieden.
  Ik gebruik alleen maar natuurlijke huishoudelijke middelen zoals walnoten en groene zeep. Ook voor mijzelf. Ik zal dit promoten op mijn website dan help ik ook op een breder vlak.
  http://Www.helendemassages.com
  Liefs leny

 6. Ik heb zelf 10 jaar in de gemeenteraad gezeten van Kampen. Ben nog actief op de achtergrond. En je kunt wel degelijk invloed uitoefenen.

 7. Het Basisinkomen staat er wel bij als onderdeel van Geldzaken, maar ik zou het graag als los project willen zien, omdat het over zo veel méér gaat dan geld.
  Als het Onvoorwaardelijk Basisinkomen er komt, zal dat een positief effect hebben op vrijwel alle gebieden in de maatschappij: er zal een samenleving ontstaan met mensen die gelukkiger, gezonder, socialer en slimmer zijn, met minder criminaliteit, minder zorgkosten, meer tolerantie en meer groei. Wie wil dat nu niet?

  Voor mensen die willen dat dit nader onderzocht gaat worden, er loopt NU (feb 2016) een petitie om het onvoorwaardelijk basisinkomen op de agenda van de tweede kamer te zetten: https://basisinkomen.petities.nl/
  Deze nota zal daarvoor als basis gebruikt worden:
  http://basisinkomen.nl/initiatiefnota-klein-sociale-zekerheid-onvoorwaardelijk-basisinkomen/
  Ook voor mensen die twijfelen, teken de petitie zodat de impact en haalbaarheid in ieder geval goed onderzocht kan worden!
  Voor wie meer wil weten over het idee, deze docu heeft mij super-enthousiast gemaakt: http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2014-2015/gratis-geld.html
  En hoe meer ik me er in verdiep, hoe enthousiaster ik word – volgens mij is het de enige zinvolle optie voor de toekomst 🙂

 8. Ik heb in januari n eigen bedrijfje opgericht met Puur Natuurbeleving. Ik organiseer boomwandelingen en wandelingen aan zee, beiden in Zeeland In noord-Beveland, Schouwen-duiveland en Domburg. Ik ga ook 2 lavendelreizen organiseren naar de Provence. 1 vanaf 20 juni en 1 vanaf 4 juli.
  Doel is dicht bij jezelf, je eigen pad leren kennen, meer kennis en voeling met de natuur. evt Meditatie, maar zeker: kracht van liefde is de sleutel.

  • Beste Bianca,
   Dat klinkt heerlijk! Heb je ook een website waar mensen naartoe kunnen? Je emailadres hier neerzetten, kan veel spam bij jou veroorzaken, vandaar dat ik die heb weggehaald. Stuur me nog even je websitenaam, dan zet ik die erbij. En… dat maar veel mensen jouw heerlijke reizen mogen bijwonen. Lekker tot rust komen, dichter bij zichzelf komen lijkt me ook puuuuuur heling!
   Groetjes! Mireille

 9. Het is al zo vaak gebeurd, dat mensen tegen mij zeggen: “Als jij erin geloofd, dan moet je er vooral mee doorgaan”! Sterker nog, ik geloof er niet alleen in, IK HEB ER OOK BAAT BIJ! Als je tegen iemand zegt die klaagt: “Je zou de MIR methode kunnen doen”, dan kijken ze je aan of je achterlijk bent. Ik ben er stellig van overtuigd dat de MIR methode mij helpt. Ik slik ook geen enkele pil meer. Aldus is mijn ervaring!

  • Beste Joke,
   Ja, het is voor veel mensen ook echt te moeilijk om te geloven dat zoiets simpels kan werken. Mensen moeten misschien ook aan het idee wennen dat ons lichaam heel veel gewoon zelf kan oplossen. En dat we alleen de blokkades daarvoor weer uit ons systeem weg hoeven te halen. Hoe dan ook, ben ik heel blij voor je dat het voor jou zo goed werkt!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 10. Wat een mooi artikel. Ik ben het zo met je eens. Ik herken mij als pionier.Daarom ben ik binnen magazine land een eigen magazine begonnen. De eerste in Nederland met een online mindset en lifestyle magazine. Een magazine dat dicht bij je staat, dat gaat over echte en herkenbare verhalen. Waar geen ruimte is voor sterio maatschappelijk gewenste beelden en verhalen. Mijn missie is, dat elke vrouw gelukkig is met zichzelf. Met dit magazine hopen we vrouwen een boost te geven om met zichzelf aan de slag te gaan en te blijven en zo haar hart volgt, om te doen waar zij goed in is. Wat ik nodig heb is naamsbekendheid. Mijn doel is het grootste magazine binnen Nederland te zijn. Dit zal ik stap voor stapje bereiken. Alle hulp is welkom. Mooie verhalen en missies die wij kunnen delen. Voor meer informatie: http://www.liefkemagazine.nl Dank je wel dat ik dit hier mocht delen. Liefs, Yfke

 11. Gisterenavond hoorde ik het verhaal van (klimatoloog, duurzamoloog, genieotoloog) Reinier van den Berg, één van de initiatiefnemers van http://www.ecoland.tv
  Eerst het bijzonder sombere verhaal over het klimaat. Bekend, maar bijzonder indringend wanneer je alles weer eens op een rijtje gezet krijgt. Daarna: wat kunnen we nog allemaal doen. Ik geloof er zeker in dat verandering mogelijk is, maar aan de andere kant voel ik ook de twijfel of het wel allemaal op tijd zal zijn.
  Nu valt het mij (en anderen) toe, Mireille, dat je vandaag een verhaal stuurt dat hier zo mee te maken heeft. Heel veel dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!