Home » Artikelen » 40. Welk type nagelbijter ben jij?

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hieronder! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

40. Welk type nagelbijter ben jij? — 41 reacties

 1. Lieve Mireille,

  Hoe het bestaat, ik weet het niet maar wil iedereen aanraden om de MIR methode te gaan doen. Baat het niet dan schaad het niet. Ben zo gelukkig, kan zeggen dat ik helemaal geen behoefte meer heb om te gaan bijten. 63 jaar en van kinds af verslaafd. En nu…onverklaarbaar maar het helpt echt! Diep dankbaar dat ik jou heb leren kennen met de MIR methode! Lieve Mireille, bedankt!

 2. Ik ben 28, man en bijt al zeker sinds me 4de. Dan bijt ik de nagels en ook de huid op me vingers en duim (zijkanten bovenkant alles). Als me handen in het water zitten dan wordt dat wit en ziet er echt niet uit. Nu heb ik een oplossing voor het nagelbijten gevonden namelijk acriel of gel nagels. Die zijn namelijk niet kapot te bijten en ze kunnen dit voor mannen heel onopvallend maken :). Ik heb ongeveer 8 maandan gelnagels gehad om de 5 weken bijvullen en kosten zijn dan 35 euro. Zeker te doen dus. Nu zijn ze eraf en bijt nu al 2 maanden niet meer op mijn nagels. Alleen de huid krijgt het wel zwaar te voorduren nu. Ben benieuwd naar de video’s en hoop dat het me helpt er helemaal mee te stoppen. Tis voor mij een gewoonte geworden dus ff doorbreken.

 3. Beste Mireille,

  Ik heb je videos bekeken en verschillende artikelen gelezen,nu zou ik graag met de MIR-Methode willen beginnen alleen heb ik een vraag.
  Ik heb 3 aandoeningen: trage schildklieren, nagelbijten en vitiligo.
  Kan ik de MIR-Methode gelijk voor alle 3 de aandoeningen doen?
  Hoe zit dat precies?

  Alvast bedankt,
  groetjes

  • Beste Roos,
   Ja, dat is meteen het leuke van de MIR-Methode: je lichaam bepaalt het zelf. Het enige dat je doet met de MIR-Methode, is de zelfheling weer op gang brengen. Door allerlei ervaringen in het verleden is je lichaam dingen gaan doen die averechts werken. Alle klachten hebben uiteindelijk een emotionele oorsprong. Die wis je langzaam maar zeker uit. Het maakt daarom niet uit welke klachten je hebt, omdat je lichaam aan de slag gaat met de diepe oorzaken die eraan vooraf gingen. Het is daarom ook vooraf nooit te zeggen welke klachten als eerste gaan oplossen. Laat je verrassen!
   Veel geluk en ik hoor graag van je hoe het je bevalt!
   Groetjes, Mireille

 4. Ongelooflijk, maar vanaf het eerste moment dat ik met de instructievideo meedeed, heb ik niet meer gebeten. Eerst 2 weken 5+7 gedaan, en nu een week of 3 de serie van 9. Grappig, steeds als ik aankom bij meridianen zuiveren, komt er een glimlach bij me op. Terwijl ik nu pas lees over de samenhang van nagelbijten met het versterken van de meridianen.

  Ook leuk: het mirren zelf kost nauwelijks tijd, maar het vol verbazing naar mijn nagels kijken, het alsmaar olieën of (‘s nachts) voelen hoe ze groeien, neemt tijd: heerlijke tijd!

 5. alle drie!!! het begint met het één en gaat door in het ander en wisselt per dag. Al lak gehaald om erop te smeren maar dan pluk ik met m’n vingers de velletjes los enz.enz. heel erg vervelend en soms heb je het niet eens in de gaten bv met tv kijken of boek lezen.
  De MIR methode weer oppakken inderdaad, wie weet…

 6. Nagelbijten..ik doe het al van jongs af aan. Eerst haardraaien, hele plukken eruit, toen nagelbijten. En niet alleen nagels, ook mn wangen, mn lippen, altijd wel iets. Bijna altijd zere vingers maar toch doorgaan..en waarom? Geen idee. Denk gewoonte want heb geen stress, maar niemand in mn omgeving deed/doet het dus waarom ik ermee begonnen ben..?

 7. Nagelbijten, je gaat ervan nagelbijten…..
  Na een kleine drie maanden MIR met het “verslavings” thema erbij begint er stilletjes aan wel een bewustwording rond het nagelthema zich aan te dienen, maar het is nog niet echt je dat… Het heeft met vele aspecten te maken, dat wordt zo langzamerhand wel duidelijk. Maar ik ontdekte ook iets interessants en heb daar eigenlijk een vraag over. In het boek van Giulia Enders, De mooie voedselmachine, ook aan geraden door Mireille, staat er over de beschrijving van allerlei zaken in de mond, iets interessants. Terwijl wij kouwen,bijten, knabbelen komt er ook een heel kleine hoeveelheid “verdoving” vrij. Dit is om voedsel te kunnen verwerken in de enorm gevoeligheid van de mond en is pas in 2006 ontdekt, dus zeer recent. Nu maak ik eigenlijk de link tussen het nagelbijten en verdoven. Zou het kunnen zijn dat door het bijten, knabbelen je onbewust iets wil verdoven en dat dus dan ook letterlijk doet als je bijt en knabbelt? En je dus elke keer weer die verdovende stof activeert? In ieder geval probeer ik nu me bewust te worden. Elke keer als ik weer de behoefte voel om te nagelbijten, laat ik de vraag door me heengaan, wat wil ik verdoven? Of liever, wat wil ik niet voelen, wat heb ik nodig.. En dan direct daarop volg ik met de MIR methode. Soms alleen de twee basis stappen, nr 5 en 7 als een soort “Rescue” als in de Bachbloesems.(Buiten de twee dagelijkse sessies van alle stappen. Lijkt je dat ok Mireille? Wat blijft het toch een boeiend proces…ik ben benieuwd….

  • Beste Antoinette,
   Hartstikke interessant wat je aanboort! Ja, het klopt. Hetzelfde verschijnsel bestaat bij kistkalveren. Dat was toen kalveren in een kist groot groeiden. Ze gingen dan bijten op het hout van de kist, waardoor ze een soort verdoving voelden.
   Dus… je hebt helemaal gelijk en prachtig dat je daar zo bewust mee omgaat!
   Wat alleen niet werkt, is dat je daarna alleen stap 5 en 7 doet. Dat is geen ‘Rescue’, maar slechts een stukje van de MIR-Methode en dat werkt onvoldoende. Die stappen hebben alleen maar zin als je voor de allereerste keer met de MIR-Methode begint. Doe na je bewustwording altijd gewoon alle 9 stappen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 8. Hai Mireille,
  Sinds een week ben ik bezig met de MIR-methode, die mij via een collega is aangeraden. Het is nog wat kort natuurlijk, maar nu ik dit artikel lees besef ik mij dat ik inderdaad sindsdien langzaam aan weer kleine witte randjes aan mijn nagels krijg! Ik ben een tijdje van het nagelbijten af geweest, maar na een recente tegenslag op liefdesgebied was het er helaas toch weer ingeslopen. Vooral mijn duim heeft het in die periode erg te verduren gehad, wat bijzonder om hier te lezen dat dat linkt aan verdriet.
  Dank je wel voor deze inzichten!

 9. Beste,

  vroeger was ik een nagelbijter tot een jaar of 3 geleden (ben nu 26)
  maar tot mijn spijt ben ik overgestapt op me nagelriemen en de velletjes langs al mijn vingertopper. soms trek ik de vellen zelfs tot 1cm kapot richting me kootjes. tot bloedens toe. en je merkt het alledaags, als ik me handen was. prikt het, douche scrub is te dodelijk voor woorden.
  wat te doen, wat te doen.

  • Beste Alex,
   Het is al erg intens geworden, zo te lezen. Verbind je vingers tijdelijk, zodat je niet verder eraan kunt bijten. Maar zoek daarbij ook hulp, want er is iets van binnen dat gehoord en gezien wil worden. Het kan zijn dat testosteron een rol speelt. Dat is een mannelijk hormoon. Ik ontdekte dat mensen verstoring hadden in de aanmaak van testosteron wanneer ze aan het nagelbijten gingen. Misschien dat je ergens mee zit, of dat je het gevoel hebt niet vooruit te kunnen?
   Je kunt de MIR-Methode zelf blijven doen, heb er dan geduld mee, want ik zie nagelbijten als een verslaving waar je niet zomaar vanaf bent. Je kunt altijd een MIR-Methode begeleider benaderen om uit te laten testen waar de angel zit.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 10. Hallo, ik heb een heel groot porableem ik kan niet van mij nagelbijten af komen.ik woord er helemaal gek van ik vind dat zo onverzorgd uitzien.😧

  • Beste Moona,
   Heb je de MIR-Methode al langere tijd gedaan? Het is als een verslaving en je moet er echt even de tijd voor nemen voordat de dieper liggende oorzaken weg zijn. Mocht je het sneller willen, ga dan gerust een keer naar een MIR-Methode begeleider.
   Sterkte en geluk!
   Mireille

 11. Vanaf april ging het geweldig door de MIR methode…Geen behoefte aan nagelbijten.
  Trots om eindelijk, voor mij onbekend, bij sommige nagels al een klein dun randje te zien.
  Maar de laatste 2 weken weer helemaal mis. Doe zo mijn best maar voel zelf dat ik het aan het verliezen ben. 4 Nagels zijn er alweer aangegaan, oftewel afgegaan. Wat kan ik doen? Wil O zo ontzettend graag eindelijk eens een keer stoppen. In andere methode.s nagellakjes enz heb ik geen vertrouwen.

  • Beste Henriette,
   Blijf zien dat het geen ‘verliezen’ is, maar een tijdelijke golf van oude emoties die weer boven komen. Meestal is in zo’n periode de testosteron verstoord, het mannelijke hormoon. Het kan heel goed zijn dat je even door een periode gaat die misschien te maken heeft met voor jezelf opkomen of daden stellen. Misschien voel je je tegen gehouden? Het is een beetje gissen van mijn kant, maar ik zou je graag een hart onder de riem willen steken dat je het als een tijdelijke terugval ziet, maar dat het beslist geen stap terug is. Na deze periode, als de oude emoties weer weg zijn, stabiliseert het weer en kunnen je nagels weer aangroeien.
   Sterkte en succes!
   Mireille

   • Ontzettend dankbaar dat ik de MIR methode heb leren kennen. Nooit gedacht dat ik, vrouw van nu 63, ooit zou stoppen met nagelbijten. Kan nu gerust zeggen dat ik na 2 jaar (op 1 nagel na) helemaal gestopt ben met deze verslaving en het gekke is dat het mij geen moeite kost en ik er ook niet meer naar taal. Hartstikke bedankt, hoop en wens dat vele hierdoor hoop, steun en moed krijgen. Ook jij kunt er dus vanaf!!

    Lieve groet Henriette

 12. Dag mireille, ik geloof dat ik alle drie de types nagelbijten wel herken.
  Er is nu nog 1 pinknagel die kort is maar de andere nagels zijn “gewoon” prachtig van lengte.
  Wel gaan mijn nagelriemen er nog aan
  Ik heb erg de behoefte met mijn vingers in en om mijn mond te verkeren.
  De 9 stappen doe ik trouw iedere dag en ik merk dat mijn nagels heel stevig worden nu. Ik heb wel 50 jaar mijn nagels erg afgebeten en ik ben erg blij dat het nu alleen nog wat nagelriemen zijn.
  Dank voor de heerlijke MIR methode!!!!!
  Hartelijke groet, Alice

 13. Hallo
  Wat ik echt heel vervelend vind, is dat ik overdag er prima af kan blijven (uitzonderingen daargelaten) maar dat ik in mijn slaap soms mijn nagels bijt. Word ik ‘s ochtends wakker, is er regelmatig een nagel (of meer) af.
  Hoe kan ik dat voorkomen?
  groetjes

  • Beste Karen,
   Je hebt vast al van alles geprobeerd. Vanuit het gezichtspunt van de MIR-Methode moet je nagelbijten als een verslaving zien en daarom als allereerste stap ‘Nagelbijtverslaving loslaten’ toevoegen. Daarna de 9 stappen. Je zult het heel lang moeten volhouden, minstens 4 maanden, 2x per dag om het helemaal uit je systeem te krijgen. Slapen met handschoentjes zal je vast al wel geprobeerd hebben. Ik hoop dat de ware oorzaken langzaam maar zeker zich gewonnen zullen geven. Je kunt het hele proces wel versnellen door naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Heel veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 14. Mijn probleem is het volgende;kan mij iemand helpen ik heb onregelmatig en dwangmatig , de behoefte nagel te bijten,ik kan het niet onder controle houden en de symptomen komen en dan heb ik een hele tijd er geen last van soms 1tot 2 jaar en dan komt hetweer opzetten.en dan in 5min.bijt ik alles kapot het zo moeilijk omdat er geen vast patroon in zitvan dit probleem is er mischien iemand die dit ook zo ervaard en mij mischien ermee raad kan geven wat daarvan oorzaak kan zijn en mij mischien war tips kan geven waar diy aan licht.

  • Beste Giroldi,
   Zou je eens willen mailen naar een MIR-Methode begeleider om dit uit te zoeken? Meestal is het hormonaal wat jij beschrijft, testosteron, dus wat dat betreft zou je met de MIR-Methode al een eind kunnen komen, als je het tenminste langdurig kunt volhouden, zeker 4 maanden, of je geeft er versnelling aan via een MIR-Methode begeleider.
   Veel succes en sterkte!
   Mireille Mettes

 15. Hallo, ik was vroeger en nagelbijter totdat mijn vader overleed.
  Ik ben toe ermee opgehouden, ik wilde (vermoed ik)dat hij trots op me was dat ik het het afgeleerd had (ik was 15 jaar). Nu ben ik bijna 57 jaar en ben weer
  gaan nagel bijten, ik dacht er niet bij na, maar ik heb opgelet en ik merk dat ik een emotionele nagelbijter ben (geweest). Ik heb veel meegemaakt dit laatste jaar en zit bijna 1 jaar in de ZW met een Burnout en ga volgende week in beroep na het afwijzen van de WAO-keuring (niet zomaar in NL maar in Oostenrijk waar ik sinds 7 jaar woon) en dat is dubbel lastig.
  Dus duimen maar dat ik het red en ophoud met nagelbijten als het lukt.
  Groetjes MMB

  • Beste MMB,
   Ik wens je er heel veel sterkte mee! Dat alles maar spoedig duidelijk en rustig voor je mag worden!
   Groetjes, Mireille Mettes

 16. Ik ben een gemengde verslaafde. wel vooral bij emoties. Het stukje over meridianen brengt me weer bij mijn stiel: touch for health praktisch inzetten en de MIRmethode. Bedankt voor deze reminder

 17. Doe nu 2 maand de MIR-Methode. Hoopte van mijn hoge bloeddruk af te komen. Nog niet gelukt. Ben wel naar de huisarts geweest om eindelijk van mijn vage klachten af te komen.
  Ga nu naar de cardioloog met vermoeden van chronisch ontstoken hartzakje. Ben verslaafde nagelbijten en zal vanaf nu toevoegen en doorgaan.
  Verder voel ik me vrijer en sterker emotioneel wat heeft geholpen om gehoord te worden bij mijn huisarts. Was er nl eerder zonder dat hij goed luisterde.
  Fijn dat ik met je methode zelf aan de slag kan.
  Dank Mireille.
  Susanne

 18. Ik ben typisch een manicure bijter en dan moeten vooral mijn nagelriemen het ontgelden omdat ik domweg te laat ben met de knipper waardoor ze barsten en die velletjes gaan irriteren en daar ga ik aan pullikken. Een stukje discipline heb ik daar bij nodig. Daar hoef ik de MIR-Methode niet voor te gebruiken. Verder heb ik de hele cursus gedaan en dat voelt heel goed en blijf ik alleen nog met mijn epilepsie zitten. Als je daar nog eens een oplossing voor weet.

  • Beste Winny,
   Wat je het beste kunt doen, is je af en toe laten testen door een MIR-Methode begeleider om te kijken of die jouw klachten rond epilepsie kan helpen verminderen.
   Veel sterkte en voor discipline kun je wel de MIR-Methode gebruiken, hoor! Discipline komt namelijk van binnenuit!
   Veel succes!
   Mireille Mettes

 19. Dag Mireille. Neuspeuteren is ook zo’n hele nare gewoonte, nog erger als nagelbijten. Probeer er al mijn hele leven af te komen. Maar onder stress wordt de gewoonte alleen maar erger. Welke emoties zitten daar achter?

  • Hai Lidwina,
   Daar heb ik me nog niet in verdiept, maar het zal ongetwijfeld in dezelfde hoek zitten als het nagelbijten. Je kunt het ook gerust beschouwen als een verslaving, dus het op die manier ook aanpakken.
   Veel succes!
   Mireille Mettes

 20. Hallo Mireille,ik heb eerst twee weken stap 5 en 7 gedaan, daarna al bijna 8 weken bezig met alle 9 stappen,heel langzaam merk ik nu wel een aantal verbeteringen, maar waar ik het voor wilde doen is pleinvrees en daar merk ik helaas nog geen verbetering in,kan ik net als bij verslavingen,beginnen met de zin “pleinvrees loslaten”?

  • Ha Rosa,
   Dat kun je doen, maar heeft helaas weinig effect. Een fobie is net als een verslaving en vergt de nodige tijd om het uit je systeem te krijgen. Je kunt het wel versnellen door een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan. We hebben al ‘s bericht gehad van een vrouw die het had overwonnen.
   Veel succes!
   Mireille Mettes

 21. ben ik wel normaal?
  ik bijt nl. geen nagels, heb het nog nooit gedaan en ben het ook niet van plan om het ooit te gaan doen. Raar hè?
  Mijn dank is overigens groot aan Mirreille, heb de methode er nu opzitten en ik voel me prima, voel dat ik in balans ben, mijn bloeddruk is zelfs lager en nu op normale waarden. Nogmaals bedankt Mireille.

 22. Als ze te lang zijn, bijt ik ze mooi kort. Geen probleem. Gebruik mijn tanden dus alleen als schaar. Nooit te kort, kluiven of scheuren. Ik heb een hekel aan zo’n schaartje / knippertje. Mijn nagels zien er uitstekend verzorgd uit. Teennagels wel met nagelschaar/knipper hoor.

 23. Een maand geleden begonnen met de MIR-Methode. Na 3 weken had ik een klein dipje: doet het wel iets voor me? De reden om toch door te gaan waren mijn NAGELS. Mijn leven lang bijt ik al op mijn nagels, (volgens mij ben ik een combinatie van de types) en “ineens” had ik nagels!! Sterke, mooie nagels waar ik niet meer op beet. Er gebeurde kennelijk toch iets.
  Na 2 dagen uitpluizen wat de twijfel was, heb ik ontdekt dat ik eerst mijn naam moet noemen voordat ik de zinnen zeg. Alsof ik nu werkelijk zelf de beslissing neem ipv het gevoel dat iets/iemand anders iets voor mij doet. Meteen voelde ik verandering (gapen…gapen…gapen).
  Dus dankzij mijn nagels ben ik nog steeds aan het mirren 🙂

 24. Lol, ik ben een manicure bijter. Te lui om een vijl te pakken tenzij hij voor mn snufferd ligt. Ik heb zo’n electrische manicure set en soms gebruik ik die als ik daar de moeite voor wil nemen. Over het algemeen ben ik met alles erg makkelijk. Geen make up, geen geverfd kapsel met tierlantijntjes of kleding met bijzondere accenten. Vind ik allemaal teveel gedoe en moeite. Dat manicure knabbelen zal wel in dat rijtje thuishoren?

 25. Ik was sinds kort een heel felle nagelbijter , al 50 jaar lang. Alles geprobeerd en elke stop maakte dat ik bij het opnieuw beginnen nog harder begon te bijten.
  Ik deed de MIR-Methode en werd mij er ook van bewust dat het met ‘zelfvernieling’ te maken had.
  Ik ben drie maanden volledig vrij geweest van nagelbijten. Nu gebeurt het bijten nog wel eens en kan ik het al snel weer loslaten. De spanning en angst is er af en dat voelt als feest.
  Ik doe verder met de MIR-Methode.
  Dankjewel Mireille.

 26. Nooit geweten dat er verschillende soorten nagelbijters zijn. Ik heb geconstateerd dat ik tot de manicure-bijters hoor. Ik heb er een hekel aan als de nagels uitsteken over mijn vingers. Dat irriteert. Dan moet het er af. Aangezien ze weer aangroeien kom je er (zonder MIR-Methode) moeilijk of niet vanaf. Binnenkort zicht op mooie nagels!

 27. Verhelderend. Ik ben een gewoonte bijter lees ik. Ik ga ‘nagelbijt verslaving loslaten’ meenemen in de MIR methode. Dank je wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.