Home » Artikelen » 20. Geef je buik meer gemak: kauw 20 keer per hap!

Reacties

20. Geef je buik meer gemak: kauw 20 keer per hap! — 18 reacties

 1. Ik kauw te vlug, ben gestrest, heb eczeem. Ben dus opnieuw begonnen met de 9 stappen MIR. Wil ook de KinderMIR erbij doen :
  voor of na de 9 stappen?. Verder zou ik heel graag de MIR-EHBO willen kennen voor als ik weer een aanval van jeuk krijg en mijn huid kapot krab. Ik woon in Frankrijk, dus een cursusdag zit er niet in.
  Ben heel dankbaar dat Mireille ons dit “gereedschap” aanreikt: een engel op aarde !
  Hilda

  • Beste Hilda,

   Op het moment dat je weer een aanval van jeuk krijgt, kun je het beste metéén beginnen met de 9 stappen te aaien, ook al heb je het die dag al 2x gedaan; hierdoor worden je gedachten ook meteen afgeleid van het krabben en de jeuk zélf.
   Je kunt op zo’n moment de complete 9 stappen zelfs vaker achter elkaar herhalen, totdat de jeuk beheersbaar wordt en afzwakt.

   Wanneer je de KinderMIR gaat doen, doe deze dan als laatste, ná de 9 stappen. Voor jou gedurende 3 weken; de KinderMIR mag ook op een geheel ander moment van de dag gedaan worden.
   Het filmpje op de site laat duidelijk zien hoe de bewegingen gedaan worden; je kunt het filmpje eventueel tegelijkertijd afspelen.
   De KinderMIR, die je hier vindt, werkt vooral op de mentaal/emotionele gebieden en op het innerlijk kind – en is daarnaast ook een heel vrolijke, energieke vorm van de MIR-Methode.
   Wanneer je het dansje vervelend of lastig vindt, kun je de KinderMIR ook over je hand aaien, terwijl je iedere zin 1x hardop uitspreekt – je kunt eventueel tegelijkertijd naar het filmpje van de KinderMIR kijken.
   De KinderMIR mag altijd vaker per dag gedaan worden, en je mag er ook langer mee doorgaan na deze drie weken wanneer je het leuk vindt om te doen :-).

   Mijn advies voor jou is om met de JongerenMIR te beginnen gedurende 4 weken, 1x per dag; je kunt de tekst van de rap over je hand aaien, terwijl je iedere zin 1x hardop uitspreekt.
   De JongerenMIR doe je dan als allerlaatste wanneer je alles achter elkaar aan wilt doen, maar voor jou persoonlijk is het nog beter om de JongerenMIR apart en op een ander moment van de dag te doen.
   Ik wens je heel veel succes en dat je eczeem maar spoedig mag opklaren!
   Hartelijke groet, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 2. Ik heb veel last van mijn maag en dacht toch goed te kauwen, zal eens gaan tellen.
  Kennelijk heb ik de EHBO methode gemist, kan ik die nog ergens vinden?

 3. Ik ben nu ruim 4 weken bezig met de MIR-Methode, ik heb chronische pijn klachten daarvoor ben ik in behandeling bij een revalidatie centrum. Heb gaat nu veel beter en ik voel dat de MIR-Methode daar ook veel aan heeft bijgedragen, na een paar dagen had ik al geen last meer van opvliegers!

 4. Hallo Mireille,
  Ik weet wel zeker dat ik te snel eet. Goed dat je dit onder de aandacht brengt, want hier is voor mij nog veel winst te halen. Als ik er over nadenk is het toch heel zonde om zomaar voedsel weg te gooien, want dat is wat ik eigenlijk doe als ik slecht kauw.
  Ik wil nog even extra noemen dat smoothies en sappen ook heel langzaam gedronken moeten worden, juist om deze reden. Eigenlijk moet je dat lepeltje voor lepeltje “drinken”, zodat het speeksel dan ook zijn werk kan doen. Of dan de spijsvertering wordt aangezet weet ik niet, want kauwen is inderdaad ook heel belangrijk. Dank je wel weer voor je informatie! Groeten,
  Petra

 5. Hallo Mireille,

  Of ik echt twintig keer kauw dat weet ik niet. Ik ben van nature een langzame eter, zo eentje die altijd of bijna altijd het laatste haar bord leeg heeft. Even snel een broodje, wat ik niet meer eet, naar binnen werken is voor mij geen optie. Ik kan het niet, gelukkig. Ik geniet van me eten of dat nu het zoeken naar een recept is of het klaar maken of het eten voor mij hoort het allemaal bij het eten. Ik proef de structuren en de smaken en dat is wat mij blij maakt. Soms zelfs zo dat ik in mijn handen klap van blijdschap en mezelf een compliment geef dat ik weer lekker gekookt heb. Nu heb ik ook alle tijd om het op deze manier te doen.

 6. Hallo, ik ben al veel langer goed aan het kauwen, maar wanneer ik het element echt proeven mee laat werken, echt ‘durven’ te proeven dan merk ik dat ik meer en meer alleen maar degelijk en vast voedsel wil vb echt zelf gebakken volkoren brood, noten, alleen maar volle rijst ed…dan ga ik ook minder eten en ben toch veel langer voldaan, stoelgang verbeter dan. groetjes Lieve

 7. Hoi Mireille,
  Ik probeer het al een week om beter te kauwen, en ik merk nu al dat ik veel minder voedsel nodig heb en inderdaad minder snel trek krijg.
  Als ik een keer sneller eet betrap ik mezelf er achteraf op dat ik helemaal niet bewust gegeten heb. En dan doe ik het de keer erop wel weer. Het werkt echt, Ik ga hier zeker mee door!
  Mvg, Kristel

 8. Mijn probleem is dat ik teveel kauw op suikervrije kauwgom. Om niet steeds te gaan eten eet ik de hele dag kauwgom. Als Ik probeer ermee te stoppen raak Ik helemaal gestressed. Hardstikke slecht met al die zoetstoffen. Ik eet wel te snel en probeer meer te kauwen, maar blijf een honger/trek gevoel houden en eet dan maar weer kauwgom. Verder leef Ik heel gezond. S ochtends begin ik met de zonnegroet, eet veel sla, groente vis en kip en mager vlees. Verder regelmatig rauwe noten. Heb jij een tip om van die vieze kauwgom verslaving af te komen zonder te gaan vreten. Tx Conny

  • Hallo Conny.
   In plaats van naar de kauwgom te grijpen kan je een glas water drinken, dat vult ook. Om van je Kauwgomverslaving af te komen kan je deze link bekijken. Ik hoop dat je dit helpt om van deze kauwgom verslaving af te komen en dat je in vervolg goed kan kauwen op voedsel in plaats van op de zoetstof in je mond. 🙂
   Succes er mee. laat je horen wat het met je doet?
   Vriendelijke groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

 9. Mireille,

  Ik woon in Brazilië dus als je naar het noorden komt zul je me daar niet vinden. Overigens mijn eten gaat weg zonder veel te kauwen terwijl ik dat toch wel wist dat ‘t beter is. Proberen dus. Af en toe vertel ik mijn vriendinnen over de MIR Methode en mijn psychologe vond de methode héél interessant.
  dank je.
  Tiny Swart

  • Beste Tiny,

   Wat leuk om te horen dat jij de MIR-Methode al in Brazilië verder brengt, dankjewel! Ja, je psychologe zal waarschijnlijk de achtergronden herkennen die in de MIR-Methode verwerkt zijn.
   Fijn dat je inzicht kreeg over het kauwen. Ik hoop dat het je maag en darmen ten goede zal komen!

   Veel geluk!
   Mireille Mettes

 10. Hallo Mireille, voor de aardigheid heb ik net bij het eten van de boterham opgelet hoeveel ik kauw. Ik kom bij elke hap op zo,n 30 keer uit!
  Nog even wat anders: gistermorgen kreeg ik opeens een giga niesbui en daarna een loopneus, ik heb toen aan de hand van de adviezen die je afgelopen zondag gaf
  de MIR-Methode EHBO gedaan en wat denk je……..eerst kreeg ik het even erg warm en daarna…..nergens geen last meer van!!!!!!
  Nogmaals bedankt voor de fijne cursusdag en misschien weer tot ziens!
  Harte-groet,
  Louise.

  • Hai Louise,

   Wat fijn dat je zo duidelijk merkte dat het werkt. Altijd weer zo leuk om te horen! Ik hoop dat je jezelf nu altijd heerlijk kunt begeleiden met de MIR-Methode. Veel succes!

   Groetjes, Mireille Mettes

  • Nou ik heb de laatste tijd ook last van niesbuien en loopneus, heeft dat ook met de MIR-Methode te maken? En wat is die EHBOtruuk? Ik kocht gisteren een flesje echinacea met propolis om mijn immuunsysteem wat op te krikken.
   In het begin had ik heel veel stoelgang, meer dan anders, dus dacht ik ok we voeren af en laten los.
   Ik ben nu zo’n 3 weken bezig met de MIR-Methode!
   Na een jaar in een impasse gezeten te hebben, is er nu al wat voortuitgang.
   Bedankt MIReille!

 11. Goed kauwen helpt echt wel,
  ik ben een trage eter, en zit altijd als laatste nog aan tafel als kind al,:-)
  nu ben ik al jaren alleen maar ik zit nog rustig te kauwen op mijn eten, heb weinig tot geen last van mijn buik, en een prima stoelgang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.