33. Je gebit, de poort naar je gezondheid

Je gebit is een onderdeel van je lichaam dat meestal alleen bewuste aandacht krijgt als er iets mis is. Toch is je gebit ongelooflijk belangrijk als het om je gezondheid gaat. In de opleiding Medische Basiskennis die ik deed, leerde ik dat bacteriën via je bloedende tandvlees in je bloedsomloop terecht komen, wat ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Daarnaast kennen we nog veel meer problemen met het gebit: bloedend tandvlees, tandsteen, terugtrekkend tandvlees, parodontitis of ontstekingen die kunnen leiden tot wortelkanaalbehandelingen als noodgreep. Dan worden de zenuwen in je kies dood gemaakt, zodat je er geen pijn meer aan hebt, maar het pakt de echte oorzaak niet aan: een niet optimaal werkend immuunsysteem.

Bloedend tandvlees

Niet naar de tandarts gaan, is misschien wel een van de slechtste keuzes die je kunt maken voor je gezondheid. Je gebit heeft een rechtstreekse verbinding met de rest van je lichaam. Verzorg je je gebit slecht, dan heeft dat rechtstreeks gevolgen voor je gezondheid. Dat komt doordat je tanden omgeven zijn door tandvlees. Als je tandvlees bloedt, hebben bacteriën vrije toegang tot je bloedbaan en kunnen deze bacteriën overal in je lichaam terecht komen. Een tandarts (en soms de mondhygiënist) kan helpen je gebit tot in detail schoon te houden, maar kan ook vroegtijdig signaleren wanneer er ontstekingen zijn of wanneer je tandvlees in slechte conditie is.

Tandplak en verstopte aderen

Lang geleden hoorde ik van een arts dat er een verband bestaat tussen dicht slibbende aderen en tandplak. Op de site van de American Heart Association tref ik Engelstalige onderzoeken aan die dit bevestigen en ik verwacht dat er nog veel meer over te vinden is. Op de site van de Nederlandse Hartstichting kan ik het nog niet vinden. Er zal ongetwijfeld meer onderzoek naar gedaan moeten worden, maar hoe meer je je bewust bent van het belang van elke dag 2x poetsen, hoe liever! Op de website van Leefbewust.com tref ik een samenvatting van de onderzoeken aan over de risico’s van tandplak voor hart- en vaatziekten.

Chronische ziektes, veroorzaakt door tandartsbehandelingen

Wat ik zorgwekkend vind, is dat veel onderzoeken en ervaringen van tandartsen aangeven (vaak al sinds meer dan 20 jaar) dat gebitsbehandelingen de oorzaak kunnen zijn van chronische ziektes. Soms ontstaan er elektrische stroompjes in de mond, bijvoorbeeld wanneer meerdere amalgaamvullingen op elkaar worden gestapeld of er ontstaat onzichtbare bacterie-groei na een wortelkanaalbehandeling. Deze bacteriën kunnen zich in holtes van kies of tand goed verstoppen en zijn moeilijk te bereiken met antibiotica. Nu blijkt er een verband te zijn tussen die bacterie-groei en ernstige chronische ziektes. Wil je je hierin verdiepen, kijk dan naar de TERF, de Toxic Element Research Foundation. Tandartsen die hun praktijk hebben uitgebreid tot bio-energetisch tandarts zijn zich hier bewust van en bekijken jouw gebit als onderdeel van jouw gehele gezondheid.

MIR-Methode en je gebit

Veel kwalen kunnen zich gewonnen geven door het doen van de MIR-Methode. Ook voor gebitsproblemen kan de MIR-Methode een welkome aanvulling zijn, naast goede tandverzorging en regelmatige bezoekjes aan een (bio-energetische) tandarts.

Wat kan de MIR-Methode doen voor jou en je gebit? Het werkt vanuit verschillende invalshoeken:

1. Vergroten zelfliefde en zelfverzorging: de MIR-Methode is een stuk gereedschap waarmee je de liefde voor jezelf vergroot. Dat komt alleen al door het hand aaien, waarmee je liefdevol contact maakt met je lichaam. Daarnaast werken vooral de volgende stappen mee aan het vergroten van je zelfliefde: 3 ‘Vader loskoppelen, Moeder loskoppelen’, 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ en 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’. Door meer zelfliefde, krijg je vanzelf meer aandacht voor je persoonlijke hygiëne en o.a. het verzorgen en onderhouden van je gebit. Bovendien zorgt meer zelfliefde ervoor dat je minder gaat snoepen en als vanzelf gaat kiezen voor gezondere voeding en water.

2.
Versterking energie door zuivering meridianen: de meridianen worden via de MIR-Methode aangezet tot zuivering (stap 4 ‘Meridianen zuiveren’), zodat de energie weer vrij kan stromen. Deze meridianen zijn niet alleen in het lichaam te vinden, maar ook in het gebit. Val je op je voortanden, dan kunnen bijvoorbeeld de nier- en blaasmeridiaan verstoord raken, omdat die door de voortanden stromen. Dit zou dan klachten van angst en onzekerheid kunnen veroorzaken. De lever- en galblaasmeridiaan stromen door de snijtanden en het is ‘grappig’ te weten dat dit de meridianen zijn die veel met boosheid en frustratie te maken hebben (bijten, tanden knarsen). Doordat je bij de MIR-Methode bij stap 4 aait ‘Meridianen zuiveren’ herstel je de stroming van de meridiaan en kunnen deze emoties weer verdwijnen. Daardoor kan tanden knarsen afnemen.

3. Angst voor de tandarts. Stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ helpt je bij het verminderen van de angst voor de tandarts. Een van de meridianen is de niermeridiaan en wanneer die weer vrij kan stromen, nemen je angsten snel af. Daarnaast helpt ‘Vader loskoppelen’ van stap 3 mee, in het geval je tandarts een man is. Oude onprettige ervaringen met mannen kunnen in de tandartsstoel herinnerd worden, vooral wanneer de tandarts in je mond moet zijn. Je mond is een kwetsbaar deel van je lichaam en iemand daarin binnen laten, is iemand binnen laten in je lichaam. Die oude herinneringen werk je langzaam weg, waardoor je meer vertrouwen kunt krijgen in de tandarts.

Plotseling kiespijn na het doen van de MIR-Methode

Soms komt het voor dat iemand juist kiespijn krijgt door het doen van de MIR-Methode! Dan kan het zijn dat je al langere tijd een ontsteking in je mond hebt, die nog niet voelbaar was. De MIR-Methode versterkt je immuunsysteem en je immuunsysteem maakt de ontsteking extra voelbaar en zichtbaar. Je moet dan altijd naar de tandarts gaan om het te laten onderzoeken. Hoe eerder je de ontsteking aanpakt, des te minder je immuunsysteem hoeft te werken en dat maakt dat vermoeidheidsklachten vaak verdwijnen!

Doe altijd alle 9 stappen

Let op! Je doet de MIR-Methode alleen goed wanneer je alle 9 stappen doet! Sommige mensen laten stappen weg uit het hele rijtje, maar dan haal je de kracht eruit. Het is belangrijk dat je alle 9 stappen doet, omdat ze samenwerken en ze elkaar nodig hebben voor jouw optimale zelfheling!

En nu jij! Wat zijn jouw ervaringen met je gebit sinds je de MIR-Methode doet? Vaker poetsen? Bloedend tandvlees over? Schrijf het hieronder. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Ik wens je een schoon en gezond gebit en dat de tandartsbezoeken voortaan binnen 5 minuutjes klaar zijn. Succes!

Mireille Mettes
15 januari 2014

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

33. Je gebit, de poort naar je gezondheid — 102 reacties

 1. Beste, ontdek ik vandaag deze wijsheid!… Eergisteren een kies achter getrokken/ontsteking onder de wortel(helaas). Nu heb ik sinds gisteren felle pijn om de bovenkant van de borst, zelfde kant vd getrokken kies. Is er een verband met de meridianen en evt traumaverwerking(kindertijd) die nu zou vrijkomen??? Ik heb zonet de MIR-Methode toegepast…alv met dank, lieve groet Véro

  • Beste Véro,
   Dat zou kunnen, dat je lichaam nu de meridianen aan het opschonen is die verband hielden met de ontsteking. Ik hoop dat de pijn inmiddels is afgenomen. Als het te lang aanhoudt, ook gewoon even laten controleren bij je huisarts.
   Voorspoedige gezondheid gewenst!
   Groetjes, Mireille

 2. Hallo ik weet niet of het door de Mir-methode komt,maar ik weet dat ik al een tijdje heb dat mijn kaak aan het oplossen is door het roken.waar ik 2 mei dit jaar mee gestopt ben 11 junie ben ik begonnen met de mir-methode 5-7 op 23 junie ben ik begonnen met alle 9 stappen en begon mijn tandvlees erg te bloeden gisteren op 12 julie heb ik een opname gezien over stoppen met roken, en omdat ik het er iedere dag steeds moeilijker mee heb om er niet 1tje te roken. de 9 stappen gedaan met rook-verslaving als eerste.vandaag merkte ik op dat mijn tandvlees niet meer bloed[nog wel gevoelig]maar mijn trek in een sigaret is steeds heftiger.moet er wel even bij vermelden dat ik erg depresief ben met veel angst en paniek aanvalllen.vandaar dat ik de MIR-Methode tegen kwam.

 3. kan iemand mij vertellen welk orgaan met welke kies / tand verbonden is ? mijn eerst kies vanuit het midden ,voor mij rechts boven zit los !
  Ik kan hier niks over vinden, misschien heeft iemand een goede site hierover ??

 4. Ik doe al een poosje de MIR-Methode en ik kijk er van op dat het zo’n veelzijdige methode is.
  nu heb ik een vraagje ….ik heb sinds kort een trillend oog net alsof mijn oog zelf trilt.
  welke van de 9 werkt op het oog of op het trillen?

  • Beste Riny,
   Leuke vraag! De MIR-Methode werkt op vele fronten, omdat het eigenlijk jouw eigen zelfhelende vermogen aan het werk zet. Een trillend ooglid, daar heb ik een paar ideeën over. Het kan vermoeidheid zijn, waardoor de kleine oogspiertjes snel vermoeid zijn en gaan trillen. Het kunnen ook zenuwen zijn die tijdelijk wat verstoord werken. In principe wordt daaraan gewerkt, aan zenuwen, via stap 6, aangezien het hormoonstelsel in de hersenen is gekoppeld aan het zenuwstelsel. Als het gaat om vermoeidheid, zal de MIR-Methode je helpen om meer rust in te bouwen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 5. Bedankt voor de goede informatie. Dat over de meridianen bij de voortanden en connectie met nieren en angsten zou bij mij heel erg veel kunnen verklaren.
  Momenteel sta ik voor de keus wat te doen met een voortand (eerdere wortelkanaalbehandeling) en snijtand (met ontsteking bij de wortel) als gevolg van trauma (val jaren geleden). Ik denk aan verwijderen (trekken) en plaatsing van een implantaat met zirkonium. Wat is het effect van trekken en een implantaat op de meridianen?
  Dit wil ik op basis van https://www.organicconsumers.org/news/toxic-teeth-how-root-canal-could-be-making-you-sick. Met name het laatste gedeelte van het interview (filmpje) is geen prettige info…
  Er is ook een boek: http://blog.toxictooth.com (ook via bol. com te bestellen).
  Op http://www.earth-matters.nl/5/4564/gezondheid/van-terminale-kankerpatienten-onderging-97-voordien-een-wortelkanaalbehandeling.html staat ook: ‘Maar het alleen maar trekken van een tand, en het aanbrengen van de en of andere kunstmatige vervanging is niet genoeg. Tandartsen wordt geleerd om de tanden te trekken, maar je paradontale ligament te laten zitten. Maar, zoals je nu weet, kan dit ligament dienen als broedplaats voor dodelijke bacteriën. De meeste deskundigen die dit hebben bestudeerd adviseren om ook het ligament te verwijderen. Tegelijk met een millimeter van de benige schede, om hiermee het risico van het ontwikkelen van bacteriën in het achtergebleven weefsel drastisch te verminderen.’
  Ten slotte nog deze site: http://www.fonteine.com/wortelkanaalbehandelingen.html
  Hebben jullie een idee wat het effect van trekken is op de meridianen? Dit lijkt de gezondste oplossing… maar weinig tandartsen zijn het met me eens.

  • Beste Anna,
   Ik ben er helaas geen expert in, maar ik vind het super dat je je er zo in verdiept, want er is wel veel over te zeggen. Je kunt de meridianen altijd weer herstellen. Het zijn tenslotte energiebanen. Dat kan met de MIR-Methode, maar met vele andere methodes ook. Daar hoef je je gelukkig geen zorgen om te maken. Gebruik verder de EHBO vooraf en na de behandeling! Die kun je vinden op de Be the MIRror-ledenwebsite.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

   • Hoi Mireille, erg fijn om te horen dat de meridianen altijd weer kunnen worden hersteld, of er nu een tand uit is getrokken of niet. Dan gaat het bij mij nu vooral nog om hoe om te gaan met de ontsteking en dode tand(en)…
    Ik ga me zeker verdiepen in de MIR- incl. EHBO-methode. Erg bedankt voor de site en het meedenken. Groetjes, Anna

    • Hoi Mireille,
     Ik wilde nog even zeggen dat de MIR-EHBO me erg heeft geholpen voor en na de tandarts!
     Ik heb ook zo goed als geen napijn gehad na het trekken van de tanden. Zodra ik pijn voelde opkomen, kreeg ik het met MIR-EHBO weer weg. Volgens de tandartsen was 2 dagen napijn normaal geweest maar ik heb er geen last van gehad.
     Mooie, effectieve methode, hoor!

 6. Hoi Mireille,

  Goh interessant dit allemaal. Ben met de MIR-methode aan de gang gegaan. Ik ben ook tot het inzicht gekomen dat er een belangrijke relatie bestaat tussen algemene gezondheid en gebitsgezondheid. Ik heb 3 dode kiezen in m’n mond en overweg het trekken ervan. Mijn voorkeur gaat uit naar implantaten maar ik vermoed dat er nog steeds bacterieel infectiegevaar blijft bestaan dan. Dan maar n brug en/of n plaatje? Ik ga me laten adviseren door een bio-energetisch tandarts maar hoor graag ook jou mening. Ok dank alvast en keep up the good work! Groet, Mart

  • Beste Mart,
   Daarover kan ik je helaas niet goed adviseren. De biologische tandarts weet het ongetwijfeld wel. Voor en tijdens de behandelingen kun je wel de MIR-Methode gebruiken om te voorkomen dat er eventueel infecties kunnen ontstaan.
   En of je de dode kiezen moet laten trekken, weet ik niet. Laat de tandarts ook foto’s maken. Zij kunnen al heel scherp zien of er een ontsteking in aanleg is.
   Veel sterkte en geluk!
   Mireille

 7. Recent is een vriend van mij met de MIR-Methode begonnen en binnen de kortste keren had hij een ontsteking aan een van zijn kiezen, enorm pijnlijk. Hij is dan ook zo vlug mogelijk naar de tandarts geweest en kreeg een antibiotica kuur. Weldra gaat de kies er helemaal uit. Ik ben benieuwd hoe hij verder de MIR-Methode gaat beleven.

  • Beste Diana,
   Ja, ik ook! Soms brengt de MIR-Methode een ontsteking aan het licht die er al jaren zit. Goed dat hij naar de tandarts is gegaan! Jammer dat hij de kies moet gaan missen. Als eenmaal een ontsteking verholpen is, kan het iemand wel meer energie gaan geven. Ik ben ook benieuwd!
   Groetjes, Mireille

 8. Persoonlijk heb ik gemerkt dat mijn linker kaaksbeen terug meer ontspannen is dankzij de MIR-Methode. Ik zie dat dit een lang verhaal is geworden eer Oil pulling vermeld werd en dat is zeker een wondermiddel. Ook had mijn paradontoloog aangeraden niet dagelijks te poetsen. Beter eenmaal om de 24 uur degelijk poetsen en ook de manier en het moment van poetsen is belangrijk.
  Mijn tandvlees is door correct poetsen en olie spoelen VEEL verbeterd.

 9. Fijn om te lezen dat er steeds meer aandacht en bewustwording komt voor het belang van (natuurlijke) mondgezondheid

  En eindelijk meer erkenning voor holistische tandheelkunde en mondhygiëne, daar word ik blij van!

 10. Bedankt voor al je goeds ,vindt er veel steun bij ,ook in mijn werk ,vraagje hoe is het als je een volledig gebit heb .groetjes

  • Beste Maria,
   Als je een kunstgebit hebt, werkt de MIR-Methode hetzelfde. Het zal de heling van emoties door het trekken van de laatste tanden helen en tandvlees dat nog onrustig of ontstoken is, zal rustiger worden.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 11. Hallo Mireile,

  Goed stuk zeg over de tanden/mondflora! Sinds 2010 heb ik de MIR-Methode gedaan. Ik voel me veel daadkrachtiger en bewuster.Lichamelijk ben ik nog steeds aan het opruimen van veel ballast,emotioneel en fysiek.Maar ik groei iedere dag. Ook ga ik regelmatig naar een asyra therapeute,zij kent de MIR-Methode ook.

  Als aanvulling op jou stukje en andere reacties van mensen wil ik kwijt dat ik zelf poets met kokosolie-keltisch zeezout EN actimaris. Actimaris is een natuur-zuurstof produkt. Geen tandsteen en gaatjes meer en schone tanden!

  Bedankt Mireille voor de MIR methode en de informatieve stukjes.

  Veel liefde en licht,
  Suzanne

  • Zo heb ik laatst het boek Genees Tandbederf van Ramiel Nagel gelezen.
   Hoe een vader op natuurlijke wijze het gebit van zijn peuter redde.
   Reuze interessant om naast de MIR-Methode ook bezig te zijn met gezonde voeding.

  • Dit is wel een hele late reactie, maar ik zou graag willen weten hoe je acctimaris dan gebruikt. Zover ik het kan vinden is het een wondgel, dus hoe doe je dat dan? Gewoon als tandpasta gebruiken? Ik heb heel ernstige pijnen aan mijn tong en slijmvliezen, ook mijn tandvlees bloedt. Niemand weet raad. Bedankt!

 12. Sinds een week bezig met de MIR methode.
  Gisteren brak spontaan mijn kies uit de bovenkaak af, hoop dat de tandarts hem weer kan maken. Het voelt als een zeer groot gat.

 13. Weet je ook iets over implantaten? Ik heb er sinds kort eentje en volgens kan dat nooit meer verwijderd worden.

 14. Ik ben bijna 63 en heb helaas destijds al een paar tanden verloren. Maar ik heb er nog en velen zijn geplombeerd maar de laatste jaren heb ik geen last van mijn tanden alhoewel ik ze beter zou moeten verzorgen.Ik heb ooit een tante gehad die geen enkele tand meer had en ze kauwde zoals ik. Ze beet zelfs haar biefstuk stuk. Haar tandvlees was zo hard dat ze alles kon bijten ja zelfs een appel.Ze is 94 geworden.
  Beste groetjes, vic

 15. Hallo Mireille
  Door de verzorging van mijn zieke man, de verwerking van zijn heengaan, liep ik door meerdere omstandigheden op mijn tandvlees.
  Het heeft mij erg geholpen om naar binnen te gaan, alles heeft met elkaar te maken, de opleiding Oosterse Filosofie en massage mocht daar zeker in bijdragen.
  Nu ben ik 3mnd bezig met de MIR-Methode om los te laten in liefde, het gaat heel goed. liefs Tilly

 16. Heb zelf altijd een mooi en stevig gebid gehad, tot dat een tandarts het nodig vond mij door te sturen naar de kaakchirurg vanwege bloedend tandvlees, voor de tandarts was het beter poetsen. Dus op naar het ziekenhuis na de behandeling losstaande kiezen en tanden en extra bact. In de mond die niet weg te krijgen waren met antibiotica resultaat puntgaaf gebit er uit gevallen en nu prothese.
  Was ik maar op de hoogte geweest van andere behandelingen.
  Yvonne

 17. Hallo Mireille,

  Bedankt voor dit artikel. Fijn, dat je dit kenbaar maakt.
  Het kan heelveel hoofdpijn, griep, verkoudheid schelen als het gebit goed gereinigd is! Ik heb dit zelf ervaren als te drukke moeder!
  Bedankt voor de MIR methode, het is een eenvoudige manier om bewuster met je lichaam om te gaan, die je leert te vertrouwen op de wijsheid van het lichaam.
  Dat instaat is op een natuurlijke manier, heel veel zelf te reguleren.

 18. Ik lees ook vermoeidheid maar ik zie daar geen reactie op van iemand. Ik kamp nogal met vermoeidheid. Heb een redelijk gebit. Vele witte vullingen, de laatste jaren geen gaatjes.
  Ik heb een adenoom aan mijn hypofyse, slik hiervoor medicijnen (hydrocortison, thyrax en cabergoline), zijn deze schadelijk voor je tanden? is hier een combinatie mogelijk met vermoeidheid?
  Welk MIR-Methode stap is hierop van toepassing?
  Dank je wel!!

  • Beste Bianca,

   De MIR-Methode werkt met alle 9 stappen aan de oorzaken van vermoeidheid. Veel sterkte en succes met je gezondheid!

   Groetjes, Mireille Mettes

 19. Beste Mireille
  Dit najaar dit ik de MIR methode. Sinds die tijd herhaal ik de oefening 1x per week. Helaas merk ik niet dat dit een verbetering voor mijn gebit betekent. Ik heb een zwak gebit. En gisteren brak er al weer een stukje van een kies af. Voor de zoveelste keer naar de tandarts…. Misschien dat ik me eens op alle tips op deze site moet oriënteren. Of heb jij nog meer suggesties tav het toepassen van de MIR methode?

 20. Dag Mireille

  Ik ben al heel lang fan van je en heb de MIR-methode lal ongeveer 7 maanden waarvan 5 onafgebroken en 2 met tussenpozen, toegepast. Ik heb al maar dan 30 jaar last psoriasis en zeker al net zo lang colitis ulcerosa. Beiden in heveige mate. Ik ben sinds kort obv een natuurgeneeskundige therapeut en gebruik diverse middelen om mn immuniteit op peil te brengen.Daarnaast gebruik ik ook de medicatie van de dokter zoals corticorsteroiden, pillen en smeersels. Tijdens t gebruik van de medicatie van de natuurgeneeskundige bleek er beetje verbetering op te treden. Ik blijf wel de 9 stappen MIR doen. Vraag : zou het kunnen zijn dat de MIR te veel activiteit veroorzaakt waardoor er juist een averechts resultaat ontstaat. M.a.w te veel van het goede. Dank voor het lezen van dit epistel en je evt.antwoord. Met vr.gr.Paul

  • Beste Paul,

   De MIR-Methode werkt zo dat wat ‘opgeruimd’ moet worden, wordt opgeruimd in de mate waarin jij het aan kunt. Het kan daarom zijn dat je in het begin juist ‘klachten’ krijgt, maar dat moet na verloop van tijd weer over gaan. Je kunt voor je psoriasis altijd naar een MIR-Methode begeleider gaan, zodat die heel specifiek kan uittesten wat daar de diepere oorzaken van zijn. Ik hoor heel graag hoe het met je gaat, want psoriasis is een van die huidaandoeningen waarvan ik ooit hoop te horen dat de MIR-Methode iets kan doen.

   Veel sterkte en succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 21. Ik was erg verbaasd door synchroniciteit toen ik vandaag de email kreeg met de verwijzing naar dit artikel. Ik heb namelijk last van chronische vermoeidheid en ik ben juist vandaag iets gaan halen om mijn mond mee te spoelen omdat mijn tandvleesontsteking steeds erger aan het worden is. Heel linksonder is geinfecteerd en begint zich naar rechtsonder te verspreiden. Ik ben net klaar met 4 weken MIRmethode en had daarvoor ook de 2 weken stap 5 en 7 gedaan. Ik weet niet of de ontsteking iets met de MIRmethode te maken heeft, ik had wel regelmatig al een beetje last linksonder, maar nu rijst het wel echt de pan uit. Ik hoop dat het snel weer over gaat, met hulp van spoelen met corsodyl en veel poetsen en flossen.
  groetjes Suzanne

  • Het lijkt mij verstandig om toch naar de tandarts te gaan. Die kan je gebit beter bekijken en eventueel doorsturen naar een paratondist. Die is gespecialiseerd in tandvlees problemen. De Mir helpt vaak niet is mijn ervaring.

 22. Helaas heb ik door jarenlang medicijn gebruik, mn Lithium, mijn gebit volledig moeten laten verwijderen afgelopen jaar, alles brak af (daarvoor een perfect gebit) Gelukkig slik ik nu geen medicatie meer en gaat het prima met me en MIR als hulpmiddel voor mezelf en voor de katten thuis en de dieren in het asiel waar ik werk.

 23. Nog een mooie aanvulling op bovenstaande natuurlijke reiniging, “oil pulling”. Je pakt hiermee niet alleen je gebitsproblemen mee aan maar zet je hele lichaam aan het werk.
  Jaren ben ik bezig om bepaalde fysieke problemen aan te pakken.
  Sinds vier weken ben ik met de oil pulling bezig en het is wonderbaarlijk dat er in zo’n korte tijd grote en merkbare reacties zijn.
  Op internet is er veel informatie over “Oil Pulling te vinden.

  Daarnaast blijf ik ook de MIR-Methode dagelijks doen. Mogelijk stimuleert zij elkaar.
  Fijn dat er zo’n grote belangstelling is voor het “natuurlijk’genezen.

  • Over synchroniteit gesproken… Vandaag een artikel gelezen over oil pulling en ben onmiddellijk gestart. Ben nu een weekje bezig met de MIR-methode en heb het gevoel dat dit wel een ideale combinatie zou kunnen zijn. Ik vind schone tanden heerlijk, terwijl ik een tijd terug daar te weinig aandacht aan gaf. Ik merk dat de MIR-methode gemakkelijk is om vol te houden en het heeft reeds effect op mijn humeur/energie gedurende de dag. En daar bovenop slaap ik er heerlijk van!!

  • Dat is toevallig. Ik ben ook een paar weken bezig mijn mond te spoelen met olie. Er stond een artikel over in de Happinez. Er staan zeer bruikbare artikelen in dat tijdschrift. Want daar heb ik ook voor het eerst kennis gemaakt met de MIR-methode. Sinds eind oktober ben ik met handaaien begonnen. En merk dat mijn draagkracht enorm is toegenomen.

  • Heerlijk dagelijks de negen stappen van de MIR doorlopen en daarna doe ik ook de Oil Pulling.Het is mooi om te merken, hoe alles in elkaar en met elkaar verweven is.
   En over twee weken gaan mijn laatste amalgaam vullingen eruit,en worden vervangen voor beter matriaal!!!

   Er gebeuen mooie dingen wanneer men deze wil Zien en aannemen

 24. Ik MIR nu al n tijd en merk dat ik snachts niet meer lig te kaakklemmen…en dat scheelt heel veel pijn!

  • Beste Els,
   Wat fantastisch voor je! Heel fijn om te lezen, voor zoveel meer mensen, dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 25. Wat een toeval een artikel over verzorgen en onderhoud van het gebit! Ik sukkel al een paar maanden met mijn gebit, en dan vooral de rand aan de binnenkant van mijn tanden,plus mijn gehemelte, er is niets te zien en het bloed ook niet! Wel pijnlijk en gevoelig,Heb ook een brandende tong. Nu ben ik altijd heel alerd op mijn tanden,maar ik kan nog geen mondspoeling met mint of iets dergelijks gebruiken of alles staat in brand,ben een aantal weken geleden begonnen met de MIR-Methode, en had gehoopt dat daar meer verbetering in zou komen? Helaas nog niet het geval. Ben als kind zijnde wel op mijn voortanden gevallen en heb al jaren kronen, als daar een deel van mijn angsten vandaan komen, verklaart dat wel weer een hoop. Ben nu bezig met acupunctuur, wordt dit versterkt door, meridianen zuiveren??
  Ga nog even door met al de stappen, want ik heb mijn missie nog niet gevonden!
  Nog dank voor al je opbeurende woorden,

  Gerrie Moerland

 26. Hallo Mireille
  Dank je wel voor al deze informatie weer.
  Heb Jaren geleden al mijn amalgaamvullingen al laten vervangen door witte vullingen.Voelde me daar al meteen prettiger door.
  En nu met de MIR methode ben ik ook een stuk rustiger na mijn zelf toe.
  Dank je wel.
  Liefs Carola

 27. Hallo Mireille

  Met mijn tanden gaat het erg goed. dacht ik.
  Van morgen bij de tandarts geweest. Na jaren geen klachten nu een gaatje, waar ik geen last van heb, nog niet. Wel last van bloot liggende zenuw. Warm of koud is haast niet te verdragen.
  Verder heb ik niet het gevoel dat MIR wat voor mij betekent. Toch ga ik er nog steeds mee door, ik geloof wel in heling, van daar.

  Groeten Greetje

 28. Vol enthousiasme sinds 4 dagen bezig met de MIR-methode. Nu deze nieuwsbrief. Ik heb van geboorte geen snijtanden (wel in melkgebit) en voortanden afgeslepen voor kronen. Hoe kan ik deze meridianen nu zuiveren. En ja nieren en blaas zijn een kwetsbare plek in mij lijf?

 29. Een mooi stuk. Ik heb sinds een tijd last van terugtrekkend tandvlees waardoor ik slecht koud en warm kan verdragen. Heb onlangs de MIR methode gedaan, was zeker ook nodig voor mijn lijf en geest. Ben aan het nadenken wat dit terugtrekkend vlees mij wil vertellen, ik weet het nog niet. Heeft iemand een inzicht?

  • Ik heb ook last van terugtrekkend tandvlees. Ik loop bij een paratondist en mondhygiëniste. Het gaat nu heel goed. Speeksel test gedaan. Daaruit bleek dat ik teveel bacteriën in het speeksel had. Dit kanbook een erfelijk iets zijn. Ik heb tezijnertijd een hele uitleg gehad. Poetsen wat je wil het helpt niet om het weg te krijgen. Nu steeds goede reiniging bij mondhygiëniste. Gaat nu heel goed. Geen last meer.

   • Hallo Ria, dank voor de tip, dat is simpel om mee te beginnen. Ik zal eens informeren en advies gaan vragen. Lastig is het nl wel.Fijn dat jij geen last meer hebt. Dank!

 30. Hoi Mireille, er staat een interessant artikel in de BEYOND medicine nr.6 2013 ( vaktijdschrift complementaire geneeswijzen )
  De functie van het immuunsysteem met als metafoor de koelkast, of kunnen dode tanden en kiezen onderhevig zijn aan bederf.
  Groetjes Mirjam

 31. Nu ik de MIR-methode doe merk ik dat ik minder aanslag op mijn tanden heb. Ze zijn schoner en ze blijven schoner.

 32. Hallo Mireille. Wat komt je mail weer bijzonder op tijd.
  Afgelopen zondag is een fam. lid van me overleden en dat heeft toch nog wel heel wat emoties los gemaakt voel ik. Dit door het overlijden van m’n eigen ouders. Nog niet zo lang geleden. Ik Heb sinds gisteren zo’n enorme pijn in m’n kaak. Niet normaal. Heb meerdere pijnstillers geslikt. Ook nu nog heel gevoelig. Ik dacht aan de MIR-Methode en vroeg me af of het te maken had met detoxen. Nu lees ik over het knarsetanden en dat bleek ik enorm te hebben gedaan zondag op maandag nacht. Dacht ook steeds “Kiezen op elkaar”. Jouw bericht slaat dus nu echt op mij en zal me weer dagelijks de 9 stappen doen ipv of 2a3 x in de week.
  Dank je dus.

 33. Fijn om weer interessante info. te krijgen. Bij het lezen over de galblaasmeridiaan in de snijtanden, knarsentanden (bij mij tijdens het slapen de kaken zo stijf op elkaar klemmen dat het mij al kiezen gekost heeft. Ik heb nu zo’n beschermgebidje) en de oorzaak frustratie en boosheid, vroeg ik mijn af of dat laatste ook de oorzaak kan zijn van mijn galsteen (gal is ondertussen verwijderd) en nog steeds verhoogde leverwaarden? Ik ben voor dat laatste nog steeds onder controle maar er is nog geen oorzaak gevonden. Het is voor mij alleen de vraag hoe ik bij die frustratie en boosheid kom om eraan te werken? Want hoe ik ook nadenk, bewust kan ik niets bedenken waarover ik boos of gefrustreerd ben. Verder ben ik nu de 4de maand met MIR bezig en heel blij dat je zo’n bijzondere manier hebt gevonden om een lichaam te herstellen. Mireille edankt!

  • Beste Karin,

   Het is een idee om ‘s een afspraak te maken bij een MIR-Methode begeleider. Die kan met jou uitzoeken, door middel van spiertesten, wanneer de boosheid is ontstaan en daar heel doelgericht aan werken, zodat het verdwijnt. De moeite waard!

   Veel succes!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 34. Lieve Mireille. Ook ik heb veel tandproblemen gehad, vele tanden, kiezen verloren vooraf gaand aan vele wortelkanaal en of wortelpuntoperatie’s. Draag nu onder en boven een frame voor de ontbrekende tanden, kiezen.
  Het is een aantal jaren rustig geweest maar nu begint linksonder een oud behandelde tand weer op te spelen. Ben bij de tandarts geweest, er is een foto gemaakt inderdaad er zit weer een ontsteking. De tandarts kan deze tand niet behandelen omdat jaren geleden al een wortelkanaalbehandeling en een wortelpuntoperatie is gedaan. Heb een penicilline kuur gekregen als dit niet aanslaat moet de tand eruit. Het blijft gevoelig maar de pijn is minder, dat komt ook omdat ik momenteel veel pijnstillers slik omdat het me in de rug is geschoten. Nu krijg ik heel sterk het gevoel dat ik mijn tand zo snel mogelijk eruit moet laten halen, vreemd dit gevoel laat me niet los. Lieve groetjes.

 35. Hoi Mireille, ik zet jouw nieuwsbrief altijd op mijn zakelijke facebook pagina, maar dit keer wilde hij niet uploaden. Is er iets veranderd?

  Groetjes Merel

  • Hai Merel,

   Nee hoor, niks veranderd. Kijk anders maar of je hem van mijn Facebookpagina kunt afhalen.

   Succes en dankjewel voor het delen!
   Groetjes, Mireille

 36. Sinds een maand doe ik tijdens het mirren ook aan oil-pulling.
  In je mond neem je eetlepel koud geperste olie( ik neem sesamolie)
  Hiermme spoel je op een rustige manier je mond
  dit doe je 20 minuten, ik ga dan zelf wat anders doen, toilet., kleding uitzoeken voor de dag enz
  na 20 minuten spuug je het uit, je mag het NIET inslikken ivm de heoveelheid bacterien die erin zitten
  naspoelen met warm water en je tanden poetsen.
  Mijn tanden zijn er witter schoner en sterker door geworden.
  In de laatste Happinez stond er n artikel over, het is een zeer oude indiase gewoonte en komt uit de ayurverdische geneeskunst

  • Hoi hoi ivm het oliespoelen, wil ik vragen de olie op te vangen en bij de vuilnis te doen, zodat het oppervlakte water niet met veel olie vervuilt word. liefs Gaia

 37. Voor mij een erg belangrijke video als het gaat om mijn gebit.
  Nog belangrijker is het voor mij om te ontdekken waarom we in de problemen komen als het gaat om ziekte en verval. Minder dan de genezing ervan. Het hele idee om ergens van te genezen of te helen, of te restaureren haalt onze aandacht weg van waar het op ziels niveau moet zijn. Het draagt informatie in zich en als mijn aandacht uitsluitend in het weigeren, wegwerken, ontkomen gaat zitten, dan zie ik niet wat ik waarlijk mag zien dat eerst in mijn onderbewuste overtuigingen of gedachtenruimte vastgeklonterd zat (karma).

  Begrijp me goed, heling is waarnaar wij en ik naar uitkijken, maar dat kan alleen blijvend zijn als ik de ziekte aanvaard voor wat is. En niet eens om ‘wat’ het te zeggen heeft. Maar omdat het gezien is…

  Tanden en kiezen zijn van hetzelfde materiaal als botweefsel en is in staat tot zelfheling. Daar hoeven wij niets aan te doen als we de juiste aandacht geven aan ons gebit.

  Problemen aan het gebit staan voor onze ideeën en onderbewust geloof over:
  Ergens je tanden inzetten
  Doorbijten
  Van je af bijten

  Tandvlees in verhouding tot de kiezen:
  Het zachte is ziek en zwak om het harde, standvastige nog te kunnen ondersteunen.
  Zodra we onze manlijke zijden, die het zachte vlees ingaan, ontvangen voor wat het is. En we het vrouwelijke, levensomvattende waarderen om de steun en koestering dan zal dat karmische ervan overgaan naar samenwerking van beide energieen.

  Ohhh, wat kan ik hier nog veel en fijn over schrijven. Vraag me als je wilt per mail!

  http://youtu.be/2Qd3sJR8jrE

  • Hallo Judith,
   Mooi en duidelijk verhaal van je!!
   Problemen aan het gebit staan voor onze ideeën en onderbewust geloof over:
   Ergens je tanden inzetten
   Doorbijten
   Van je af bijten

   Ik leer sinds een tijdje de Germaanse Geneeskunde en daar komt
   hetgeen jij schrijft over “ergens je tanden inzetten” etc. ook in voor. Stel je hebt ruzie gehad met iemand en dat gaat in oplossing dan krijg je last van die tand of kies. Het is dan in genezing en die tand kies zal sterker worden dan er voor. Alleen zul je even de pijn ervaren maar die is weer te verzachten met een zoutkorrel van keltisch zeezout er tegen aan te leggen, je voelt dan de pijn er uit trekken (geleerd via OZONtandzorg) Je moet dus wel dat probleem waardoor de pijn kwam blijvend oplossen en dat leren we via de GNM

 38. Chronische ontsteking wortels kiezen rechts boven.
  Cliente heeft zich laten behandelen door de tandarts. Toch bleef cliente last houden van pijn en ze voelde een bobbeltje in haar kaak.
  Na inzichten gekregen te hebben waar het mee betrekking had (met welke emotie) heeft cliënte zich (met een persoonlijk protocol) behandeld en na een tijdje waren de fistel en de klachten verdwenen.
  Natasja werkt ondersteunend aan de MIR-Methode met psychosociale en mentale begeleiding en diverse therapieën gericht op het lichaam.

 39. Een tekort aan bepaalde voedingstoffen omdat wij niet voldoende kennis hebben van wat wij binnen krijgen (tot de onwetende behoor ik ook) via onze voeding, stress noem maar op dus zorgen voor de juiste stoffen in het lichaam waardoor het lichaam zich kan beschermen. Onbalans in het lichaam kan ergens tot uiting komen: mond, huid, haar, geestelijk noem maar op! Je kan nog zo goed de mond verzorgen als het innerlijke lichaam niet krijgt wat het nodig heeft. Ik heb ondanks allen goede zorgen veel last van ontstoken tandvlees! Mijn lijf is mist iets!

  • Hoi Brenda, Ik kan je als goeie tip meegeven dat het schoonmaken tussen je tanden met fijne tandenragers(te koop bij de Etos/DA e.d.)bij mij een hoop tandvleesproblemen heeft opgelost. Het doet in het begin pijn en je moet jezelf echt overwinnen maar dan wordt het tandvlees sterker en gezonder en tussen de tanden en kiezen nu echt schoon. succes

   • Dank je wel voor jouw advies! Ik doe mondspoelingen met waterstofperoxide food grade, kokos olie, poets met himalaya tandpasta en keltisch zout en 2x per dag met ragertjes tussen de tanden! Ik ben al bezig met mijn voeding en ik denk dat het daarmee te maken heeft en waarschijnlijk uit zich problemen sneller via het tandvlees maar lief en dank voor jouw advies… grt brenda

 40. Het is leuk om te weten hoe belangrijk het gebit is, niet alleen voor je uiterlijk, maar ook voor de binnenkant van je
  lichaam. Mijn vraag is, wat gebeurt er met de meridianen als een kind gaat wisselen? Mijn kleindochter is aan het wisselen en ze is momenteel erg zenuwachtig en angstig.Ook is ze erg vermoeid. Zou dat verband met elkaar hebben? Ik ben erg blij met je mooie nieuwsbrieven omdat ik hierdoor meer bewust wordt wat mooi ons lichaam eigenlijk is en werkt. Het helpt mij om meer respekt en liefde te krijgen voor mijzelf. Dank je wel Mireille. Een lieve groet van Janna…

 41. Mooi artikel, alweer! Fijn dat mensen meer en meer inzicht krijgen en er zelf mee aan de slag gaan. Inhakend op het artikel op het gebit, problemen met het gebit ontstaan veelal van binnenuit. Het geeft aan dat je met jezelf aan het werk moet om van binnenuit sterker te worden. De MIR-Methode is daar een mooi voorbeeld van. Het laat ook mooi de ontwikkeling zien die iemand doormaakt en waar aan gewerkt moet worden. Het poetsen is heel belangrijk. Dat is iets wat extra aandacht behoeft. een mooi voorbeeld van anders poetsen is Solo profylaxe. http://www.solo-prophylaxe.de/c_faq.php?id=8. en het mooie is dat je dat maar 1x per dag doet. hartelijke groet, Ingrid

  • Beste Ingrid: ik ben gelijk naar solo-prophylaxe gaan kijken en ik zou het heel graag gaan uitproberen, maar via internet zie ik alleen maar mogelijkheden om het leren door een afspraak met een tandarts in Duitsland, Zwitserland of Oostenrijk te maken. Niet echt praktisch. Daarom wil ik heel graag weten: pas jij het zelf toe, hoe heb je dat geleerd en hoe kom je aan de materialen?
   Goed te horen dat de MIR-methode ook zoveel voor je gebit kan betekenen, dat motiveert me opnieuw om er mee door te gaan. Zoals je misschien kan raden heb ik nogal eens problemen (gehad) met gebit en tandvlees…. 😉

   • Hallo Mireille, ik en mijn hele gezin passen dit toe. (man, 3 kinderen). een hele bewuste manier van tandenpoetsen door ze allemaal 1 voor 1 te poetsen. Dit geeft een moment van rust. En aangezien iedere tand in verband staat met een orgaan oid, werkt dat ook door. Zelf ben ik bij een ‘holistische’ tandarts in Oeding. Dat is 1 km over de grens bij Winterswijk. Zij kijken heel anders naar een gebit dan de reguliere tandarts. Zij kijken naar het geheel. Dus ook naar andere klachten het verband daartussen en de ontwikkeling. Zonodig behandelen ze ook energetisch. Bij hen ben ik in contact gekomen met de Solo Profylaxe en zij leren het je ook. De materialen bestel ik via de site van de Solo Profylaxe. hartegroet Ingrid (ik ken jou van een bijeenkomst in Oss)

 42. Mooie informatie. Mijn dochter is in haar jeugd met de fiets gevallen en haar voortanden zodanig beschadigd dat er kronen op moesten. Het heeft jaren voor veel tandproblemen gezorgd. Nu ze zich (net als ik) meer en meer verdiept en bezig houdt met alternatieve en spirituele geneesmethoden, heeft ze ontdekt dat haar angsten met blaas en nier blokkades te maken hebben en dit is dan weer terug te voeren naar die akelige val van ooit. Dank voor je verhelderende bijdrage. De MIR methode draagt al jaren bij aan onze gezondheid.

 43. Dag Mireille, Al jaren ga ik naar de tandarts én mondhygiëniste. Ik heb bijna geen tandsteen meer en mijn gebit ziet er, ondanks mijn 73 jaar, nog goed uit. Toch ben ik de laatste keer bij de mondhygiëniste erg geschrokken. Ik heb meer dan een maand pijn in mijn gezicht, oor en mond gehouden. Ben zelfs in de vakantie nog naar een arts gegaan vanwege de oorpijn. Zij heeft erg diep gereinigd in een kies en waarschijnlijk een zenuw geraakt. Ik ben nu huiverig om terug te gaan.

 44. Dank je wel voor je informatie. Weet je iets over het volgende? Ik ben recent extra vitamine D gaan gebruiken en sindsdien voel ik lichte sensaties in mijn tandwortels en kiezen.
  En ik heb ook nog een tip: spoel je mond met Ratanhia mondwater van weleda. Niet duur, je doet er lang mee en ik krijg altijd complimenten van mijn tandarts voor mijn tandvlees!
  Groetjes Arda

  • Beste Arda,

   Voor die vraag kun je het beste naar een MIR-Methode begeleider gaan om het uit te laten testen, als je het heel graag wilt weten. Voor mij is er niet logisch-gezien een verband tussen de vitamine D en de tandwortels.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 45. Hoi mireille,
  Kan het zijn dat een antibiotica niet werkt door de stap: detox alle toxische belasting? Ik had nl het idee dat, toen ik deze zin wegliet, de penicilline pas ging werken.
  Lieve groet,

  Annemieke

  • Hai Annemieke,

   Nee, dat heeft niets met elkaar te maken. Het is zelfs beter om stap 2 wel erbij te houden!
   Ik hoop dat de penicilline z’n werk heeft kunnen doen.

   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 46. Beste Mireille, dank voor je tandenwijsheid, ik wil aanvullen dat met olie spoelen en ozonbehandelingen de nieuwe tanden wijsheid is. Hierdoor heb ik mijn kiezen voor wortelkanaal behandelingen kunnen behoeden. Voor mensen uit trauma verledens is dit een zachte oplossing. Dank Dank voor de MIR en je nieuwsbrieven!!! Liefs Gaia

  • Beste Gaia,

   Hier had ik nog nooit van gehoord. Ik ga het ‘s onderzoeken. Dank voor de tip!

   Groetjes, Mireille Mettes

  • Gaia, Ik las net van jou over de ozonbehandelingen en heb het zelf ook als zeer goed ervaren! Geen pijn en een schoon gebit alleen erg prijzig want kreeg het niet vergoed! Dat houdt in dat veel mensen worden uitgesloten om hier heen te gaan en dat is toch wel jammer! Ik ben in Sneek geweest, alleen de 3 jaar onderhoudstijd zijn al weer een poosje om en moet het nu zelf doen maar heb er vertrouwen in.

 47. Eergisteren zag ik tot mn stomme verbazing dat een donkere aanslag aan de binnenkant van de onderste snijtanden zo goed als weg is. Ik poets wel vaker mijn tanden, maar niet zodanig dat dit die aanslag geelimineerd zal hebben. Naar de tandarts ben ik al 10 jaar niet meer geweest, sinds dat een boos geworden tandarts een kies simpelweg in de kaak weg ging breken omdat trekken hem niet lukte. Gangetje kaakchirurg was het gevolg plus een zware antibioticakuur omdat er een giga infectie was ontstaan door die slager.
  Sinds die infectie heb ik gelukkig geen gebitsproblemen meer gehad, maar juist doordat ik niet meer naar een tandarts ga, ben ik veel zorgzamer voor mijn gebit geworden. Daarbij weet ik dat ik beslist zal gaan wanneer ik problemen zal krijgen in de vorm van kiespijn of vullingen die het tijdelijke met het eeuwige hebben verwisseld. Een bio energetische tandarts klinkt mij enorm positief in de oren, dus alvast research doen waar er eentje zit zodat ik weet waarheen ik kan gaan als er problemen zullen optreden. Interessant item Mireille! En nog even dit: ik weet dat onder controle staan beter is, maar dit werkt tot dusver voor mij en elk half jaar naar een tandarts gaan heb ik geen lust in. Gedoe, stress en kosten en alles kan weerlegd worden, maar desondanks toch geen zin in. Komt nog wel wanneer het mirren duidelijk maakt dat die argumenten volslagen onzinnig zijn:-)

 48. Dank je wel Mireille dat je over zo’n belangrijk onderwerp als het gebit schrijft. Ik vind het een super goed stuk. Alleen vind ik het ( zijnde ex Mondhygiénist) jammer dat de mondhygienist een onderbelichte plek heeft in je verhaal. Het is juist de mondhygiénist die een zeer belangrijke rol speelt in de preventie, en diagnose en behandeling van parodontitis.
  Het bewust zijn bij medici en verzekeraars over de gevaren van een slecht verzorgde mond is nog steeds onvoldoende.
  Er zou enorm veel geld in de gezondheidszorg bespaard kunnen blijven als er meer aandacht aan een gezonde mond besteed wordt middels preventie en goede voeding.
  Nogmaals heel veel dank voor alle mooie bewustzijn werk wat je doet.
  Veel liefs,
  Martien Faber

  • Hai Martien,

   Dankjewel voor je mooie aanvulling over de rol van de mondhygiëniste! Ik hoop altijd dat tandartsen naar hen doorverwijzen wanneer dat nodig is, maar misschien beter wanneer we zelf al het grote belang daarvan inzien en zelf ook ‘s naar een mondhygiëniste gaan. Ja, preventieve zorg is in deze zin essentieel en enorm kostenbesparend. We gaan het gewoon aan elkaar doorgeven, dan leren we van elkaar.

   Dankjewel voor je lieve woorden!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

   • Hallo Mireille,
    Ik ben al jaren niet meer bij een reguliere tandarts geweest en al helemaal niet bij een mondhygienist. Als ik al ga dan liever naar een biologische tandarts en nog liever nar een orthomoleculaire tandarts, alleen zijn daar zo weinig van. Ik woon in het Noorden des lands en zou dan helemaal naar het zuiden moeten. Een biologische tandarts heeft 6 jaar geleden mijn 2 kiezen verprutst en ben toen naar OZONtandzorg in Sneek gegaan en wat is dat heerlijk behandelen. Sinds kort gebruik ik Kurkumatandpoeder en wissel af met mijn eigen gemaakte tandpasta van keltisch zeezout kokosolie en heb nog nooit zo’n schoon gebit gehad. daarnaast leer ik de Germaanse Geneeskunde en weet ik, dat als ik eens pijn heb of een ontsteking dat ik in genezing ben en dat de kies/tand er sterker weer uitkomt. Dus voor mij echt geen reguliere tandartsen meer. Ik vindt dat ze meer kapotmaken dan goedmaken. o.a. door altijd maar in een tand/kies te boren en dan niet te vergeten het verdovingsvloeistof wat de meeste tandartsen gebruiken wat echt slecht is voor de gezondheid!

     • Voor Kurkuma tandkrijt kijk je op deze site:
      http://www.vitalee.luondo.nl
      Je moet even aan de smaak wennen maar het bevalt mij heel goed. De gebruiksaanwijzing staat ook op die site.
      De ene keer gebruik ik die kurkuma en dan weet kokosolie met korreltjes Keltisch zeezout. Bij de natuurwinkel te koop, een pot niet ontgeurde kokosolie. Ik gebruik die kokosvet ook voor bakken en braden en zelfs als gezichtscreme, voor de haarpunten etc. Men zegt wel eens wat je op je huis smeert moet je kunnen eten. Voor de tanden schep ik wat uit de pot en doe dat in een jampotje en zet die in de badkamer. Daarnaast een klein potje keltisch zeezout. Ik doe dan een doperwtje kokosvet op de tandenborstel en strooi daarop iets zout en poetsen maar. Even wennen aan de smaak maar het is echt heel goed. En ik begin weer met de MIR. SUCCES

    • Heel goed jouw verhaal. Ik ben bij de biologische tandarts geweest in Limburg, maar die wilde al mijn 10 behandelde tanden/kiezen met wortelkanaalbehandelingen eruit halen. Dit toch maar niet gedaan, want het alternatief zijn twee plaatjes. Dan kan je niet goed kauwen meer, wat ook weer problemen voor je lichaam geeft. Nu toch bij een normale tandarts en die heeft een aantal vullingen overnieuw gedaan en nu wel heel veel pijn en gevoeligheid. Dus ik weet het even niet meer. Heb ook een consult gehad via de Germaanse Geneeskunde en daar blijkt, dat die wortelkanaalbehandelingen toch niet zo sterk op je meridianen werken als men wil beweren. Zij schijnen toch een andere visie hierover te hebben. Ik heb er geen verstand van. Is er iemand die daar wel verstand van heeft? Hoe maak je de kurkumatandpoeder of waar koop je die en hoe maak je je eigen tandpasta met zout en kokosolie? Zijn er nog andere tandartsen die met Ozon werken of is er alleen maar 1 in Sneek in heel Nederland? Uit jouw reactie lees ik Nanke, dat een biologische tandarts ook niet altijd goed werk aflevert. Je wordt ook wel behoorlijk “bang” gemaakt door al die berichten over hoe slecht wortelkanaalbehandelingen zijn. Enfin……moeilijk te weten wie je moet geloven.

     • Hallo Karin,

      http://www.vitalee.luondo voor de Kurkuma tandkrijt.
      Voor Kurkuma tandkrijt kijk je op deze site:
      kokosolie met korreltjes Keltisch zeezout. Bij de natuurwinkel te koop, een pot niet ontgeurde kokosolie. Voor de tanden schep ik wat uit de pot en doe dat in een jampotje en zet die in de badkamer. Daarnaast een klein potje keltisch zeezout. Ik doe dan een doperwtje kokosvet op de tandenborstel en strooi daarop iets zout en poetsen maar. Even wennen aan de smaak maar het is echt heel goed. Wat de GNM betreft, bij wie ben je geweest? Vindt het een beetje een vreemd verhaal van die persoon. Ozon Tandzorg zit alleen in Sneek. Ja die Biologische tandarts heeft er echt een puinhoop van gemaakt, eigenlijk moesten die kiezen er al lang uit en er zit een klein stukje naald onder in het wortelkanaal van 1 kies, die is toen afgebroken en moet er nog steeds uit maar daar heb ik geen zin meer in en ik wil zowieso geen kanaalbehandelingen meer. Dus binnenkort toch maar naar de orthomoleculaire tandarts in Limburg. dus jij weet iets van GNM? Zo ja, dan leer je geen angst meer te hebben en natuurlijk samen met MIR een heel goed iets.

    • Hoi Nanke, Wat de GNM betreft, dat was Bert van de Grondelle. Ik weet niet of jij mij iets kan vertellen van GNM waar jij dat doet of erover leest en met name over de tanden? Kan je mij eens mailen daarover? En jammer, dat die OZONtandzorg helemaal in Sneek zit. Ik zit in de Ardennen, wel erg ver weg. Ja, klopt dat tandartsen altijd boren en daarna zit je met pijn. Althans ik wel.Ben in december in Limburg geweest bij een tandarts en die heeft 3 vullingen overnieuw gedaan en sindsdien loop ik met pijn. Ik ben ook wel supergevoelig. Welke tandarts bedoel je in Limburg?
     Tandarts Abeling? Als je mij eens wilt mailen: kmoosterhuis@homail.com
     Groet,
     Karin

 49. Als ik kiespijn heb, ga ik eerst naar mijn bioresonantie-therapeut. Ik heb al een paar keer op die manier mijn kiespijn kunnen laten weggaan. Zij promoten dit eerst te doen, en pas als dat niet helpt, naar de tandarts. Ondertussen onderhoud ik mijn gebit natuurlijk wel goed en gebruik ik wel mijn gezonde verstand erbij. Maar je kan bv een ontsteking beter op deze manier illumineren dan met medicijnen, vind ik.
  En doe ik de Mir, ook de kindermir… al een tijdje… en ben ik de gewone Mir weer stap 5 en 7 alleen aan het doen, nadat ik erg vocht begon vast te houden toen ik de hele mir deed… dit is nu weer aardig in evenwicht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!