7. Huidproblemen? Hoe vaak poep je per week?

Naar schatting 15% van de mensen in Nederland heeft last van verstopping, een moeilijke stoelgang, constipatie, obstipatie, oftewel: ze hebben moeite met poepen. Wanneer je ontlasting er niet uit wil, geeft dat verstopping en dat gaat na een paar dagen enorm pijn doen in je buik.

Normaal kun je elke dag of 1x in de 2 dagen wel naar de wc om te poepen, maar wanneer je ‘verstopt zit’, is het maar 1x in de 3-7 dagen. Soms gaat iemand maar 1x per week naar de wc, zoals onlangs een cliënte van mij. En uit mijn vorige praktijk herinner ik me een vrouw die maar 1x in de maand ontlasting had. De buikpijn die die vrouw had! Gelukkig pasten de behandelingen bij haar en kon ze al snel weer elke dag naar de wc. Ze was letterlijk en figuurlijk opgelucht!

Vrouwenkwaal

Wat ik erg opvallend vind, is dat we hier te maken hebben met een kwaal die meer bij vrouwen voor komt dan bij mannen. Als ik straks kijk naar de oorzaken, is dat eigenlijk wel logisch. Voor mij is de oorzaak van constipatie vaak een psychisch/emotionele en het verdient beslist aandacht om daar naar te kijken.

Constipatie is afval vasthouden

Wanneer je bedenkt dat ontlasting afval is van het voedsel dat verteerd is, is constipatie dus eigenlijk het vasthouden van ‘afval’. Het is een interessante vraag waarom je darmen die afval niet loslaten. Het gevolg is dat je lichaam gaat vervuilen, omdat je darmen doorgaan met het weer opnemen van afvalstoffen. Je lichaam gaat daardoor langzaamaan meer en meer vervuilen en aandoeningen creëren.

Aandoeningen die hierdoor vaak ontstaan, zijn huidaandoeningen, zoals eczeem of psoriasis. In de Chinese geneeskunst, is men altijd extra alert op een slechte stoelgang, omdat ze weten dat vele kwalen hierdoor ontstaan. Kortom: goed poepen is de basis voor een goede gezondheid!

Schuldgevoelens en perfectionisme als oorzaken

Wat mij is opgevallen, is dat als iemand een geblokkeerde dikke darmmeridiaan had, er meestal sprake was van verstopping. Behandelde ik de dikke darmmeridiaan, dan kon deze persoon meestal al snel weer naar het toilet. De kunst was echter om te kijken naar de oorzaak die deze meridiaan blokkeert.

Vaak bleken cliënten last te hebben van schuldgevoelens, overdreven perfectionisme en angst om de controle te verliezen. Hier zien we een link met wagenziekte. Vrouwen die diep onverwerkt verdriet hadden, zoals bij herhaalde miskramen, bleken vaak last te hebben van constipatie en een geblokkeerde dikke darmmeridiaan.

Vrouwen en dikke darmmeridiaan

Waarom hebben vrouwen vaker last van verstopping? Omdat vrouwen vaker schuldgevoelens blijven koesteren, omdat ze teveel hooi op hun vork nemen, uit angst dat ze tekort schieten en omdat ze het moeilijk vinden de controle los te laten.

Constipatie en de MIR-Methode

Afgezien van stap 1 ‘Zuurgraad optimaliseren’ en stap 2 ‘Detox alle toxische belasting’ die je lichaam aanzetten tot het afvoeren van afvalstoffen, is het heel belangrijk dat je in stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’ werkt aan het loslaten van je faalangst en je schuldgevoelens, of het nou die van jezelf zijn of van je ouders. In stap 4 ‘Meridianen zuiveren’ werk je aan het zuiveren van je dikke darmmeridiaan, waardoor schuldgevoelens, perfectionisme en angst voor controleverlies langzaamaan minder worden.

Stap 5, 6, 8 en 9 ondersteunen de andere stappen. Met stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ versterk je je Eigenwaarde, Zelfwaardering en de Veiligheid in jezelf. Bovendien vul je de Vergeving aan die je jezelf mag geven voor wat je in het verleden hebt gedaan. Dat was toen en nu is nu. Je kunt jezelf resetten en jezelf weer een schone lei geven en… dan weer heerlijk naar de wc gaan! Dat het voor jou weer fijn mag gaan stromen!

Op je gezondheid!
Mireille Mettes
10 juli 2013

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

7. Huidproblemen? Hoe vaak poep je per week? — 47 reacties

 1. Hallo Mireille of anderen,
  Heb je ook ervaring met mensen die de ziekte van Crohn (lichte mate)
  hebben? Mijn dochter is 30 jaar.

  gr. Sandra

  • Beste Sandra,
   We hebben wel meldingen van mensen van wie de klachten minder worden. En 1 keer een bericht van een mevrouw uit Vlaanderen die helemaal van de ziekte van Crohn af was, inclusief 2 keer een nacontrole door haar specialist. Ze had de MIR-Methode ruim een jaar gedaan. Dat bijzondere verhaal hebben we helaas niet op papier, omdat ik na afloop van de lezing niet om de naam van die vrouw heb gevraagd… meer er is wel hoop. Misschien dat ze het een keer wil proberen?
   Groetjes, Mireille

 2. Dag Mireille, in je stukje Lees ik over de controle los laten, dat in verbinding kan staan met je darmen. Ik ben momenteel 39+2 zwanger en ben nogal een controlefreak. Ik merk ook dat ik tijdens mijn zwangerschap veel verstopt zit. Ik ben al enige tijd geleden gestopt met mirren omdat ik dacht dat het goed ging maar als ik dit artikel weer zo lees denk ik dat het toch weer goed is om te beginnen. Is het nog verstandig om in deze fase van mijn zwangerschap te beginnen met mirren? Het kan ook zo zijn dat je afvalstoffen uitscheidt en is dat dan juist niet schadelijk voor het kindje? Qua controle en het loslaten opzich zal ik er zeker goed aan doen. Ik denk ook dat het één van de grootste redenen is dat mijn bevalling niet begint en mijn angst is dat deze opgewekt moet worden.. Ik hoor graag van je.

  • Beste Kiki,
   Ja, je kunt altijd in elk moment van de zwangerschap de MIR-Methode weer oppakken. Graag zelfs! Want je gaat door hele processen heen als zwangere vrouw. En je nadert natuurlijk ook de bevalling en daar kan de MIR-Methode je ook bij helpen. Bijvoorbeeld om onnodige zorgen en behoefte aan controle los te laten. Hoe meer je kunt ontspannen tijdens de bevalling, hoe beter! Kindjes bepalen overigens vooral zelf wanneer ze willen komen. Met de MIR-Methode kun je het kindje eveneens al geruststellen doordat jij meer ontspant. Ga na de bevalling ook zeker nog door met de MIR-Methode, want dan herstel je sneller.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 3. Ik zit met een klein probleem. Wat kan je eraan doen om 2a3 per week naar het toilet te gaan ik moet nu elke dag naar de grote toilet gaan dus ik verteer veel wat ik vandaag op heb moet er morgen vroeg weer uit. En ik wil graag bij komen in gewicht maar als je elke dag moet kan je toch moeilijk aankomen
  dankjewel

  • Beste Han,
   Op zich is het heel normaal als je elke dag naar het toilet kan, maar zo te lezen ben je er niet blij mee, vanwege je gewicht. Het heeft niets te maken met naar het toilet gaan, maar het heeft te maken met hoeveel vetten je opslaat in je lichaam. Het kan goed zijn dat je darmen onvoldoende voeding opnemen uit je eten. Misschien komt het doordat je te ongezond eet, of doordat je darmen niet goed werken. Je kunt het altijd een keer laten controleren door een huisarts. Heb je bijvoorbeeld poep dat blijft drijven, dan kan het zijn dat er nog teveel vet in je poep zit en je galblaas niet goed genoeg werkt.
   Sterkte!
   Groetjes, Mireille

 4. Hoi Mireille,
  Ik volg nu 4 weken de MIR-Methode.
  Had de afgelopen week 4 dagen diarree en nu kan ik ineens al 2 dagen niet naar het toilet.
  Is dit normaal?
  Groetjes,
  Han

  • Beste Han,
   Ja, dat is heel logisch. Wanneer je een aantal dagen diarree had, zijn je darmen leeg. Het duurt dan even voordat er weer nieuwe ontlasting komt. Als je anti-diarree middelen hebt gebruikt, kan dat ook de oorzaak zijn. Goed water blijven drinken.
   Groetjes, Mireille

 5. Hallo graag wil ik weten waar mijn enorme buik vandaan komt, waarschijnlijk stress… Maar hoe kom ik er vanaf?!?
  Ik schaam me zo omdat ik dagelijks de vraag krijg of ik zwanger ben terwijl wij al anderhalf jaar bezig zijn en en miskraam hebben gehad. Dus extra pijnlijk..
  Mijn buik is stressoorzaak nummer 1 waardoor ik vaak thuis blijf…

  • Beste Lin,
   Ben je al begonnen met de MIR-Methode? En hoe vaak kun je naar de wc? Je kunt naar je huisarts om het te bespreken. Of naar een MIR-Methode begeleider gaan.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 6. Ik heb een keer Mir methode gedaan met vooraf gezegd te hebben “mijn darmen leeg maken”en paar dagen later ging ik naar de wc en ik heb echt mijn darmen helemaal leeg gemaakt een pot vol echt een berg zoveel had ik nog nooit gezien. Het ging wel gepaard met zweten en me helemaal niet lekker voelen, maar toen ik klaar was voelde ik met helemaal weer goed. Ik ga nu weer dagelijks naar de wc.

 7. HELLO MIREILLE IK HEB LAST VAN JEUK AAN DE ANUS OOK IN DE NACHT EN MOET OOK VEEL WINDEN LATEN WAT KAN DE OORZAAK HIERVAN ZIJN

  • Beste Roger,
   De winderigheid kan ontstaan door niet goed functionerende darmbacteriën, bijvoorbeeld door teveel antibioticagebruik. Anusjeuk is voor mij ook nog een puzzel. Ik heb een aantal cliënten die daar last van hebben en het enige waar ik bij kan komen, is dat ze allen gevoelige mensen zijn, maar dat ze die gevoeligheid niet ‘omarmen’, niet willen zien. Dit is nog een beetje vaag, ben ik me bewust, en ik puzzel er nog op verder. Wanneer ik zeker ben van mijn zaak, zal ik er een keer een artikel over schrijven.
   Hartelijke groetjes en sterkte!
   Mireille

   • Anusjeuk altijd last van bij moeilijke stoelgang…net of je nog niet helemaal klaar was rn ook blijft afvegen. 3 kleine hoeveelheden ontlasting verder is de jeuk weer over tot de volgende moeilijke poep beurt. ..
    Hangt bij mij veel samen met hormonen ook. Rond menstruatie geen probleem met ontlasting. Maar rond eisprong helemaal gek!
    Daarna meestal ook vag.infectie (schijnt ook vanuit darmen te komen )
    Pil helpt bij infectie maar maakt stoelgang weer problematischer
    Misschien als je die gebruikt eens proberen om daar een tijdje mee te stoppen en de verandering in je lijf te voelen?

 8. Donderdag bij een lezing van jou in Veldhoven geweest geweldig ! Niet normaal wat er allemaal op mijn pad komt ! ik gaf vrijdag iemand jou kaartje . Ze nam me in vertrouwen terwijl we staan te praten voelde ik zoveel energie om me heen zij ook . Het is heel bijzonder ik ga hier veel goede dingen mee doen met mezelf en voor andere . Geweldig dank je wel !!! marionX

  • Beste Marion,
   Wat bijzonder en wat fijn om te horen!
   Dat het jullie beide veel goed mag doen!
   Groetjes, Mireille Mettes

 9. Hoi mireille
  Ik ben nu 3 weken bezig ! De eerste 2 weken alleen 5-7 en nu ben ik een week met alle 9 bezig, zat in een zware depressie, waar ik nu uit ben ! Heerlijk…..
  Maar na een dag of 3 met de 9 stappen loop ik helemaal leeg ! Prachtig hoe dat werkt alle shit eruit ! Maar nu vraag ik me wel af, kan ik dat ook op een iets mildere manier doen, hoef nu niet te gaan wandelen of zo ! Kan het absoluut niet ophouden !
  En is het normaal dat dat zo heftig werkt ?
  Liefs Ria

  • Ha Ria,
   Ja, dat kan zeker. Zorg dat je genoeg blijft drinken en eet misschien wat beschuitjes. Het moet er wel uit, maar hoeft niet langer dan een dag of 5 te gaan duren. Volgens de huisartsenpost mag het maximaal 2 weken duren.
   Sterkte en dat je er maar flink van mag opknappen!
   Groetjes, Mireille Mettes

 10. Mijn ervaring is dat als ik gespannen ben en er veel in mijn leven gebeurt dat mijn ontlasting juist dun wordt. Is dit een reactie van je lichaam??? Ik doe als sinds januari 2x per dag de MIR-Methode en vindt het geweldig!!!!
  Bedankt dat je in mijn leven bent gekomen!!!!!

  • Beste Miriam,
   Ja, dat is inderdaad een reactie van je lichaam. Het kan goed zijn dat je lichaam de spanning eruit wil gooien, of een schoonmaak wil bewerkstelligen. Of je darmen raken te gespannen, waardoor vocht minder goed wordt opgenomen en de ontlasting te dun blijft. Houd het in de gaten en kijk hoe je verandert in het omgaan met spanning!
   Ik wens je veel geluk!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 11. Ik wil even iets vragen. Mijn zoon gaat een paar keer per dag naar het toilet en het is smeuïg. Nu wil hij weten of dat normaal is. Zijn darmen rommelen altijd

  • Beste Marianne,
   Nee, het klinkt niet goed. Poep moet stevig zijn en bruin van kleur. Het is een idee om het uit te laten zoeken. Misschien via de huisarts, misschien de MIR-Methode proberen. En kijken wat hij allemaal eet op een dag. Geluid in de darmen is op zich wel normaal.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 12. Wat houd een geblokkeerde dikke darm in???
  Ik heb namelijk, alleen, in najaar/winter last van exzeemachtige rode vlekjes op rug van de hand ten hoogte vanmiddel en wijsvinger, wat soms wel eens behoorlijk jeukt…zou dat een verband kunnen zijn???

  • Beste Fiona,
   Ja, dat zou kunnen, omdat de dikke darmmeridiaan inderdaad door de wijsvinger loopt. Het kan zijn dat er emoties spelen, zoals schuldgevoelens, of niet los kunnen laten, of teveel behoefte aan conctrole. De dikke darmmeridiaan heeft veel effect op de huid, dus misschien vanwege de kou dat je het dan sterker merkt.
   Ik hoop dat het minder voor je gaat worden!
   Groetjes,
   Mireille Mettes

 13. Beste Mireille,
  Onze jongste dochter (10jaar) kreeg ineens eczeem. Bleek ze inderdaad ook last van obstipatie te hebben. De week ervoor begonnen met de KinderMIR. Ik merk alleen dat ze de KinderMIR erg kinderachtig vind, maar die voor volwassenen is veel te moeilijk voor haar. Heb je een ander alternatief?
  Doe zelf de MIR-Methode al 4 weken. Nu al baat bij. (Zijn beiden in 2013 bij begeleidster geweest).
  Groeten, Marjorie

  • Beste Marjorie,

   De 9 stappen van de MIR-Methode zijn echt voor alle leeftijden bestemd en geschikt, van nul tot honderd-plus 🙂
   Misschien kun je samen met haar de zinnen zeggen terwijl zij haar eigen handje aait, of de tekst voor haar uitprinten zodat ze de zinnen kan oplezen?
   Het maakt niet uit als zij niet helemaal snapt wat de zinnen betekenen of omvatten, haar onbewuste zal het moeiteloos oppakken en het zal sowieso werken!
   Heel veel succes, samen met je dochter!
   Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra
   MIR-Methode begeleider in Enschede
   Persoonlijk protocol voor mens en dier; op afspraak en via
   Skype, telefoon, emailbegeleiding
   http://www.erevna.nl

 14. Hai Mireille , ik sta er echt van te kijken en vind het onbegrijpelijk als ik lees dat de mir zo snel helpt bij velen terwijl de problemen van jarenlange aard zijn. Ik doe de mir nu ruim 4 maanden trouw 2 x p/d, en nog slaap ik heel slecht en heb ik last van obstipatie, het gaat goed als ik dagelijks lijn,chia en hennepzaad eet, doe ik het 2dagen niet dan heb ik weer last van obstipatie. Ik blijf de mir trouw doen, want ik merk dat ik op andere vlakken er wel veel baat bij heb, kennelijk heeft mijn lichaam veel werk te doen….een hoop oud zeer op te ruimen. Nogmaals dank voor de MIR, deze is briljant. Groetjes nadine

  • Hai Nadine,
   wat fijn dat je op veel vlakken al verbetering merkt. Je lichaam is hard aan het werk. Je kan doorgaan met de stappen totdat je vrij van klachten bent.
   Mocht de behoefte ontstaan om op een andere manier wat dieper te werken op verschillende klachten dat kan je een begeleider consulteren, deze kan samen met jou onderliggende emoties opsporen en jullie kunnen meteen aan het werk, zodat je wellicht soepeler door het proces kan gaan.
   Vriendelijke en ondersteunende groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   Persoonlijk Protocol na afspraak via
   Telefoon, Skype en email ondersteuning
   http://www.terra-mater.nl

 15. Hallo Mireille,

  ik zit met een dikke darm , die dubbel zo lang is als normaal. Ben van kinds af aan altijd geobstipeerd geweest. Heb van alles geprobeerd zonder blijvende resultaten.. alle dagen 20km stappen is het enihe wat helpt, maar datvhou je niet vol.
  Na een weekje mir was de obstipatie verdwenen, nu na 4 weken nog altijd weg.
  Is het mogelijk dat vroegere prblemen terug de kop opsteken en verdwijnen die als ik verder ga met mirren.

  dank je voor deze eenvoudige methode,
  mieke

  • Hai Mieke,

   Wat fantastisch dat je je obstipatie kwijt bent, wat fantastisch!
   Ja, het kan zijn dat je met terugwerkende kracht door oude klachten heen gaat en meestal verdwijnen die als je doorgaat met de MIR-Methode. Ga gerust door zolang je klachten hebt.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 16. Hallo Mireille,

  Ik doe de MIR-Methode nu 5 maanden en de reuma die ik 5 jaar gehad heb is nu weg, dus ook de medicijnen die ik gebruikt heb. 2 maanden geleden kreeg ik echter hele droge huiduitslag,op mijn onderarmen,handpalmen en onderbenen, die soms flink jeukt, en een hele droge mond. Het breidt zich flink uit. Ik wil liever niet naar de dokter en blijf de MIR-Methode nog steeds doen. Ik drink veel water om de afvalstoffen af te voeren.Ik wil je héél erg bedanken voor de prachtige hulp die je aanbiedt met de MIR.

  Lieve groet Marie-José

 17. Sinds ik Aloë Vera Drink gebruik, heb ik bijna dagelijks ontlasting. Voorheen was het 1 x per 5 dagen, waar ik trouwens geen last van had. Ik wilde alleen de afvalstoffen niet te lang in mijn lichaam houden.
  (20 ml 1/2 uur vóór het ontbijt. Te koop bij De Tuinen of bij een natuurwinkel. Verpakking 500ml of 1000ml. Gewoon of met cranberry smaak. Deze laatste smaak vind ik zelf heerlijk)

 18. Ik heb last van verstoppingsdiarree.
  Het is bij mij chronisch.
  Nu heb ik een kookboek gekocht “Weten van (h)eerlijk eten”. Van Rineke Dijkinga.
  Dat helpt me enorm.
  Toch heb ik soms nog wel last van diarree, dus verstoppingsdiarree, dus er moet nog iets gebeuren.
  Ik ga weer de MIR methode doen en ervaren of het helpt.De help mailtjes wil ik graag uitproberen Groetjes Emilie

  • Ha Emilie,

   Ik wens je heel veel succes en hoop dat het uiteindelijk minder mag worden of zelfs over mag gaan.

   Sterkte en succes!
   Mireille Mettes

 19. Ik heb minimaal 2x daags ontlasting. Toch heb ik heel veel last v.jeuk rondom de anus, vooral na wassen en toiletbezoek. Ik heb wel last van huidflapjes in dat gebied. Zalf helpt eventjes maar de jeuk verdwijnt niet en vooral ‘snachts is het erg lastig. Wat kan ik doen? Ik heb de Mirmethode een hele tijd gelden al 4 weken gedaan en sindsdien doe ik hem meestal nog 1x per week.

  • Beste Toos,

   Het lijkt met het beste als je een afspraak maakt bij een MIR-Methode begeleider om uit te laten zoeken waar precies de oorzaak ligt. Je hebt zelf al heel veel voorwerk gedaan door de MIR-Methode zo lang te doen. Nu kun je het beste rechtstreeks de oorzaak aanpakken, zodat je niet nog langer met deze klacht blijft rondlopen.

   Veel sterkte in de tussentijd!
   Mireille Mettes

 20. Kan de begeleidingmails nergens vinden, je had t laatst ook in een pb verteld tegen me ivm darmkklachten

  • Hai Karin,

   Kijk ‘s op de homepage. Dan helemaal rechts kijken bij ‘Meld je aan voor onze Nieuwsbrief.’ Je kunt ook bij ‘Contact’ kijken. Dat is misschien makkelijker.

   Succes!
   Mireille

 21. Hoi Mireille,

  Mijn dochter heft precies zo’n probleem en bij mij is dat juist het tegenovergestelde – 3x per dag en ik word geen gram slanker.

  Groetjes,
  Gonny

  • Beste Gonny,

   Ja, te vaak naar de wc gaan, is een heel ander verhaal. Het kan dan heel goed zijn dat er teveel voedingsstoffen worden afgevoerd, die niet worden opgenomen door je cellen. Dan hebben je cellen te weinig brandstof (denk aan kooltjes) om je voeding te gebruiken (verbranden). Je hebt energie nodig om te kunnen afvallen en is die energie niet in je cellen, dan kan dat de oorzaak zijn dat het niet lukt.

   Heb je de MIR-Methode al ‘s geprobeerd? Je kunt 4 weken gratis begeleidingsmailtjes krijgen. Zie de homepage.
   Groetjes! Mireille Mettes

 22. Hoi Mireille,

  Het leek wel of deze tekst precies op mij van toepassing was, wat ik hier las klopt precies met wat ik allemaal heb. Al ik denk wel 10 jaar eczeem op mijn hoofd, waar ik nu voor bij een antroposofische arts loop en daar steeds druppels en gelei zalf krijg. Ook gebruik ik al speciale shampoo van de huisarts, maar weg gaan doet het niet. Het word minder maar, soms laait het weer op, waardoor mijn hoofdhuid vuurrood word en bijhoorlijk pijnlijk. Ik schaam mij er ook voor, en heb het idee dat een ieder die achter mij staat het zo kan zien, dit is niet zo volgens mijn man. In de zon moet ik een petje op anders verbrand het. Ik word er echt waar radeloos van, en zou ik heel graag willen dat het weggaat. Maar hoe? Ook heb ik een spastische darm, komt het daar van. De MIR-Methode helpt die er echt voor? En ik zeg de zinnen dan hard op voor met mijn ogen dicht meestal in onze slaapkamer, waar ik dan alleen ben. Moet ik dan met het opnoemen van de zinnen aan bv mijn eczeem denken? Ik hoop dat ik iets van u hoor. Het is al wel even geleden dat ik de MIR methode heb gebruikt ( vorig jaar ) en ik draag voor het eczeem een aventurijn steen groen. Is dat goed?
  Alvast vriendelijk dank,

  Groetjes Patricia

  • Ha Patricia,

   Voor de Aventurijn steen kun je het beste steen-experts raadplegen. Ik geloof er zelf in dat we alles met ons eigen lichaam kunnen oplossen, op voorwaarde dat we ons gezond verstand gebruiken en ook artsen of hulpverleners inschakelen wanneer dat nodig is. Ik verwacht dat jouw antroposofische arts ook veel voor je kan doen. Die heeft ook aandacht voor je darmen, neem ik aan?

   Je klachten zijn er al langere tijd. Het is dan het beste om de MIR-Methode zeker 4 maanden vol te houden.
   Je hoeft bij het opnoemen niet specifiek aan je klachten te denken, je onbewuste weet wel wat het moet doen.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 23. Beste Mireille,

  Ik kan me zeker vinden in je artikel, maar ik weet uit eigen ervaring dat je ook ernstig vertopt kunt zitten terwijl je wel iedere dag ontlasting hebt. Bij een familielid werd met echo een meter “versteende ontlasting” aangetroffen. Ernstig gevalletje van vasthouden denk ik. Is het dan raadzaam om extra te MIRREN op dikke darmmeridiaan zuiveren? Dank je wel voor je inspirerende artikelen!

  • Ha Sonja,

   Jee, wat een indrukwekkend verhaal. Ja, als ontlasting niet verder schuift en alleen maar indikt, kan ontlasting gaan ‘verstenen’ en ernstige klachten geven. Lang leve de artsen en medische kennis die dat dan kunnen ontdekken!
   Nee, het is niet nodig om de dikke darmmeridiaan apart te aaien, het zit al in begrepen in stap 4.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 24. hoi Mireille, Poepen is bij ons in Vlaanderen ‘de daad doen’. Misschien dat dit ook wel helpt voor een betere stoelgang. 🙂
  ik blijf je volgen, anders is gebroken lijnzaad ook wel een aanvulling bij de voeding. groetjes, clannad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!