Heb je last van Tinnitus of oorsuizen en merk je dat je er door de MIR-Methode minder last van hebt, of is het zelfs helemaal verdwenen? Wat mooi!

We horen graag van je wat er is verbeterd! Beantwoord dan deze vragen:
1. Hoe lang heb je de MIR-Methode gedaan?
2. Heb je begeleiding van een MIR-Methode begeleider gehad?

Helemaal onderaan deze pagina is een formulier waar je je resultaten kunt melden.

Heb je vragen over het doen van de MIR-Methode kijk dan op de pagina Vragen of neem contact op met een MIR-Methode begeleider. Persoonlijke vragen die op deze pagina gesteld worden, beantwoorden we niet.

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant of hieronder! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl Bekijk daar de video en ook de uitgebreide instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!

Hoe meer je leert, hoe gezonder je wordt!
Wil je meer achtergrondinformatie en extra krachtige MIR-Methode technieken leren? Meld je dan aan voor de Be the MIRror website. Daarop staan meer dan 90 video's, waarmee je jezelf de rest van je leven kunt begeleiden, wat je ook overkomt! Door lid te worden, draag je bovendien bij aan het wereldwijd verspreiden van de MIR-Methode. Dankjewel daarvoor!
Klik hier voor meer informatie.
Mireille Mettes

Reacties

Tinnitus, oorsuizen — 57 reacties

 1. j ai une sarcoidose pulmonaire depuis 30 ans et j’ai 62 ans, traitee au debut par de la cortisone pendant 5ans que j (ai arrete depuis 23 ans apres mon accoucheMENT . JEe fais moi meme des exercices respiratoires, je tousse le matin et je suis essouflée à l’effort . PUIS JE UTILSER LA METHODE MIR ou commencer par les phrases 5et 7

  MERCI et cordialement

  Marie-Helene

  • Bonjour Marie-Helene,
   Oui, tu peux utiliser la Méthode MIR, sans doute. Commence avec confiance avec tous les 9 phrases.
   Bon courage!
   Cordialement, Mireille Mettes

 2. Mireille, jammer ik heb het gemist dat je Tinnitus ging onderzoeken. Toch nu mijn verhaal. Sinds 2000 kreeg ik lawaai in mijn hoofd in de avond was het erger dus geen bezoek en geen T.V. meer. Ook werd ik gevoelig voor stralingen. Op dit moment kan ik niet meer op bezoek bij mensen die de Wifi niet voor me uit zetten. Ik draag verschil-lende stenen voor bescherming en nu pas werd mij verteld dat kleding en linnengoed gemaakt van o.a. kurk de stralingen tegen houden. Rudolf Steiner wel bekend van de Antroposofie schreef hier al over. Volgende week ga ik dit uit proberen. Dit zijn in kort mijn ervaringen. Er piept niets in mijn hoofd maar het suist,klopt en tikt in mijn hoofd en dit heet volgens de medici tinnitus. Lieve groet, Gonnie

 3. Ja…, Marya, het boek Medical Medium van Anthony William reikt je véél aan. Een aanrader! Maar ook kwik/amalgaam vullingen in je gebit kunnen veel ellende veroorzaken, Eve. Ik heb ze ook laten verwijderen. En dan nog de artrose in nek/schouders, stress, HSP-er zijn,harde muziek, helderhorendheid enz… Al met al…….veel vermoedelijke oorzaken worden aangegeven. Ik hoop dat Mireille met al deze informatie iets kan.

  • Beste Nelleke,
   Ja, dat zijn hele interessante aanwijzingen. Ik verwacht dat ze allemaal een rol spelen. Ik ga nog aan de slag.
   Groetjes! Mireille

 4. Beste Mireille,

  Ik heb tinitus overgehouden aan een ooroperatie van 10 jaar geleden.
  Ook heb ik al die jaren al last van snel duizelig zijn.
  Helaas heeft de MIR methode hier niet bij geholpen. Ik ben een jaar of 4 geleden begonnen met mirren, maar gebruik het nog steeds als ik voel dat ik het nodig heb. Ik doe het dan weer een maand lang.

 5. Een beetje laat, maar toch nog mijn reactie.
  Na en tijdens een vliegreis heb ik meestal last van mijn oren. Zes jaar gelden vloog ik terug uit Krakou na een bezoek een die stad en aan Auschwitz. Thuisgekomen hield de oorpijn aan. Bezoek aan de dokter wees uit dat ik een scheurtje in mijn trommelvlies had opgelopen maar ook dat het genezen was. Alleen het litteken was toen zichtbaar. Het oorsuizen is gebleven. Aanvankijk was ik er erg mee bezig. Ben twee keer naar een oorarts gegaan. Mijn gehoor is uitstekend. Het oorsuizen zal blijven en dat is zo.
  Ik ben er maar vriendjes mee geworden.
  Natuurlijk ben ik wel nieuwsgierig wat de betekenis is, ik heb deze nog niet kunnen achterhalen. Ik lees met belangstelling over wat eerder is aangedragen.Nieuwe dingen gaan horen? Helder gaan horen? Ik wel wel bezig in mijn leven met de pijn die de Joden is aangedaan in de Tweede Wereldoorlog. Daar doe ik helend werk voor. Misschien moet ik daar meer helder over krijgen en dat proces is zeker gaande.
  Met vriendelijke groet,
  Anke

 6. Jacq,

  Veel neuriën zou kunnen helpen bij kaakklachten/stijve kaken. Bij neuriën ontspan je de kaakspieren het meest. Is mij geleerd door een orofaciaaltherapeut.

 7. Ik heb het gekregen doordat ik muzikant ben. Een keer te hard geslagen op een drumstel in een slechte akoestische ruimte en later doordat ik mijn oordoppen niet in had tijdens een optreden.
  Ik heb Tomatis therapie gehad waardoor mijn oren gevoeliger zijn geworden.Bijzondere therapie. Heeft mij zeker geholpen met verwerken van trauma’s Een absolute aanrader is zijn boek: het bewuste oor van Tomatis. MIR heeft niet geholpen om oorsuizen te verminderen. Ik heb 2 keer MIR op maat gehad maar heb niet verteld over mijn oren. Ik deel de klacht stijve kaken met Nelleke.
  Ik zou tegen oorsuizen nog eens ‘Tomatissessies’ kunnen doen. Maar nu in de vakantie probeer ik door mijn oren rust te gunnen van het suizen af te komen. Vorig jaar hielp het wel wat. Na de vakantie had ik minder last.

 8. Khad al een post geschreven op dit onderwerp. Maar misschien deed ik iets verkeerd waardoor die niet is toegekomen. En ja misschien was mijn schrijfsel al met al niet zo relevant.

  In ieder geval schoot me later te binnen, en dat had ik nog niet geschreven dat ik maar al te vaak de uitspraken gehoord heb als “Oh maar nu fluiten diens oren vast” of “Die hoort nu vast in zijn oren tuuuuten” of ” Zij of hij zal wel piepende oren hebben nu”. De uitdrukking wordt gebruikt door mensen die in gesprek zijn over een persoon die niet aanwezig is bij het gesprek. In de meest negatieve zin gaat het dan om “roddelen”, alleen hoeft het niet negatief te zijn soms gaat het ook om positieve dingen over de niet aanwezige persoon, of ook wel bezorgdheid naar de niet aanwezige persoon.
  In dat geval wordt er dus eigenlijk gezegd dat een persoon die niet aanwezig is bij een gesprek dat over hem of haar gaat, het kan gewaar worden wanneer er over hem of haar gesproken wordt.
  En dan kom je inderdaad bij “helderhorendheid” uit. De persoon die de piep hoort krijgt dus een signaal dat er iets over hem of haar gezegd wordt ….en misschien dat een absoluut helder horende ook effectief weet wat er over hem of haar gezegd wordt. Het vermogen om op lange afstand te kunnen luisteren…..En bij uitbreiding zou zo iemand misschien gelijk welke informatie kunnen opvangen niet alleen die informatie die over hem of haar gaat?
  Zoiets als draadloos telefoneren maar dan zonder gebruik te maken van een betalend mobiel netwerk…En nu fantaseer ik een beetje luidop natuurlijk….Je zou dan eigenlijk alle mogelijke gesprekken kunnen beluisteren als je maar weet hoe je moet “inbellen”…..En dus concreet weet welke informatie je nodig hebt…

  Warme groeten

  Sofia

 9. Sinds 8 maanden doe ik de MIR-methode met veel mooie resultaten. Mijn oorsuizen is wel verminderd, het piepen/suizen is zachter geworden maar niet weg. Na een tweede flinke verkoudheid met veel vocht in de holten is er achter mijn trommelvlies vocht achtergebleven. De druk van het vocht voel ik ook zitten.
  Begin dit jaar ben ik ook bij een MIR-begeleider geweest voor een MIR-op maat. Daarin zat dit keer (nog) niet een stap voor mijn oorsuizen. Wel heeft hij mij een tip aan de hand gedaan. Graag deel ik de link naar een Youtube-filmpje met een remedie voor oorsuizen: https://www.youtube.com/watch?v=ajb37ie-Juo

  Bij mij heeft het niet geholpen en wil ik het binnenkort nog een keer doen. Bij anderen schijnt het goede resultaten opgeleverd te hebben. Dus naast MIRREN wie weet voor jullie ook nog een kans om van het vervelende oorsuizen af te komen.

 10. Dag Marja,
  ik hen een vermoeden dat ik tinnitus heb.
  Daarbij lijkt het alsof ik een soort van telepatisch kontakt heb met mensen
  op sommige plekken .So wie so in Leidschendam. Vooral in mijn huis ,
  Durf er eigenlijk met niemand over te praten, daar het ook afgeraden wordt
  door die stemmen. Ik Kan ze zelfs virtueel waarnemen op de muren van mijn flat
  Hoor heel graag van je.
  Françoise

  • Beste Françoise,
   Zou je contact op willen nemen met een MIR-Methode begeleider? Die kijken nergens raar van op en kunnen jou mogelijk helpen met het samenwerken met de stemmen of om duidelijk te krijgen wat de bedoeling is van dat je stemmen hoort.
   Veel geluk! En sterkte!
   Groetjes, Mireille

 11. ‘Tinnitus en therapie ………………..
  Sinds 1985 ben ik bezig met zingen , zong in een koor en was deed vele solo optredens. Heb daarna vele workshops gevolgd, via het Roy Hart theater In Frankrijk en in 1996 richtte ik ‘Zingen is heerlijk’ om zelf zangles te kunnen geven. In de jaren erna kwamen er een aantal stichtingen bij met als doel kinderen en volwassenen hun talenten volledig te kunnen laten ontplooien en de drempel op het podium te kunnen verlagen. Mijn vak als muziekdocent heeft dit grotendeels gestimuleerd Ik heb nu in totaal 20 producties gedaan.
  Echter, na jarenlange zangworkshops gegeven te hebben o.a ook in de commerciële wereld en mijn werk als dirigent later, moest ik constateren dat mijn gehoor achteruitging en kreeg ik te maken met klachten in mijn oor, die soms ongekende vormen aannam. Met name; oorsuizen, piepen, en een scherp gehoor krijgen
  Mijn oorarts heeft me verschillende malen onderzocht en moest toen constateren dat ik een ernstige vorm had van Hyperaccusis d.i. een zogenaamde Tinitus, dat betekent dat je gehoor zeer snel in kwaliteit achter uitholt en dat doofheid op de loer licht. Deze ‘aandoening’ van je gehoor komt vooral heel veel voor bij musici van jong tot oud vertelde hij en genezing bestaat er eigenlijk niet.
  Met deze kennis van zaken raakte ik zeer ontgoocheld , maar een volledig staken van mijn zangactiviteiten was voor mij geen optie. Ik las en sprak erover en constateerde dat een eventuele behandeling nog eigenlijk in de kinderschoenen staat.….. Toen ik op een juist moment de advertentie las van Henriette Bakker over de TAT methode.
  Stel je voor dat door haar methode het mogelijk zou zijn dat je weer de muzikale draad zou kunnen oppakken?
  De eerste sessies waren voornamelijk gericht op de voeten en het evenwicht en de ademhaling, een wonderbaarlijk fenomeen,. Aangezien je met het gehoor bezig bent., maar dat was het nu juist!
  Te veel geconcentreerd op je stem en oren maakt dat de druk daar te groot wordt na al die jaren Het moet aarden en een basis krijgen! Je voelt niet meer wat je doet!
  De eerste maanden van de behandeling waren stevig en soms zeer frustrerend,. Het hielp niet zei ik soms Onmogelijk.! Eigenlijk was het opnieuw leren lopen.
  Iedere dag deed ik de basisoefeningen en zag na een half jaar een klein resultaat naar boven komen Ik hield vol en was blij dat Henriette me het vertrouwen heeft gegeven en dat na een jaar de klachten minder werden. Mijn ‘elacin’ oordoppen ,die ik continu moest in doen vanwege het ‘harde koor of kindergeluid ‘ deed ik soms uit. Het laatste jaar neem ik ze zelfs niet meer mee. .
  Een vastomlijnd programma schema bestaat er eigenlijk niet voor deze therapie, maar een ding is essentieel: werkdruk, overbelasting, stress en hoog tempo, ( vooral in grote groepen) waren de basisfactoren voor deze kwaal. Tijdens de therapie werd ik dit steeds meer en meer bewust. .Mijn ademhaling is een stuk rustiger geworden, ik zing veel vrijer en zit veel meer in de klank. Ik geniet er ook van! Ga ook bewuster van mijn stem om. Ik houd nu meer contact met mijn lichaam en mijn gevoel en zit minder in mijn hoofd.. Met deze vrijheid is het niet alleen fijner zingen, het klinkt ook natuurlijker. Het maakt mijzelf muzikaler en creatiever.
  Zingen is op deze manier niet meer hard werken.: thuis onderzoek ik met plezier en ontdek en gebruik steeds meer alle ruimtes die wij in ons lichaam hebben, van ruimtes in onze voetzolen, tot ruimtes in ons hoofd.
  De Tinnitus kwaal is niet volledig voorbij, maar wordt door deze therapie veel makkelijker geïntrigeerd in je dagelijks leven. Het hoort erbij. En dat is een enorme overwinning.
  Geweldig Houd vol allen Het gaat lukken!

  Adriaen

 12. Heeft één van jullie ook last van zijn kaken? Een drukkende pijn? Is er een verband met de Tinnitus?

 13. Eén trigger is mijn inziens toch stress gerelateerd. Maar helderhorendheid, het luisteren…….
  een/de oorzaak. Dus inderdaad gerelateerd aan hogere frequenties en hooggevoeligheid/HSP.

 14. Ik ben nu 40 dagen bezig met MIR methode. Al jaren heb ik last van mijn oren in de vorm van ingetrokken trommelvliezen, bijna elke slikbeweging geeft een “klaren” geluid en ook periodes dat klaren niet eens mogelijk is. Of ik tinitus heb weet ik niet. Soms wel suizen,kloppen en piepjes in mijn oren. Ik ben er ook van overtuigd dat spanningsklachten in nek, schouders er mee te maken heeft. Heb ik daar meer last van, dan ook van mijn oren. Hoogte verschillen en tunnels enzo is voor mij oncomfortabel. Ook geluid en wind. Wat bij mij ook samenwerkt is mijn gebit. Ik heb aantal kiezen (of denk eerder zenuwen) die soms heel gevoelig zijn, kan ik er amper op kauwen. Volgens tandarts is alles oké. En dat klopt denk ik want zo gevoelig als het kan zijn, soms is het dan ook bijna weg. Mondzenuwen, oren nek,schouders en hoofd,gaan bij mij altijd samen in de mate van “last”. Ik merk nu wel dat alles wat minder wordt. Kan in ieder geval mijn linker oor weer klaren wat heel lang niet kon. Voorlopig ga ik nog door ook vanwege andere pijntjes en ongemakken.

 15. Vijf jaar geleden kreeg ik tinnitus en toen heb ik de MIR 4 weken gedaan en daarna af en toe weer. Naar mijn ervaring heb ik het minste last als ik rustig ben en (daardoor) goed slaap. Het doen van de MIR-Methode maakt me op een bepaalde manier rustig. Voel niet dat het op een letterlijke wijze helpt, maar denk dat het op die indirecte manier heeft bijgedragen aan mentale en fysieke acceptatie voor de suis in mijn hoofd.

 16. ik doe nu 7 maanden de MIR-Methode methode en mijn oorsuizing is verminderd en mijn vrouw doet de MIR-Methode al ongeveer 4 maanden en voelt zich nu veel beter in haar lichaam als vroeger we hebben er samen veel genot van

 17. Er is relatief veel aan te doen. Ik heb hier jaren last van gehad. Ben muzikant en koorleider.
  Ben overgegaan op de Lichtenberger methodiek wat zingen aangaat en behandeld door een docent ( Henriette Bakker) die T.A.T. deed ( Tinnitus adem therapie) zeer goede resultaten! Ben een stuk op weg en ga het ook doceren gecombineerd met mmijn zangpraktijk.
  Koester hoop en vertrouwen . Stress is de grote oorzaak. Ik zal morgen nog een artikel inzenden.
  Adriaen van der Veen

 18. Volgens mij heeft het ook te maken met het “horen”/ voelen van de hoge frequenties van de gsm masten en andere zenders om ons heen.

  • Beste Fons,
   Ja, ik zie ook een link met een vorm van helderhorendheid! Dat ben ik nog aan het onderzoeken.
   Groetjes, Mireille

 19. Ik heb de MIR-methode 2 maanden gedaan. De artrose in mijn hand verergerde en de tinitus is helaas ook niet weg. Ik merk dat die erger wordt, naarmate ik vermoeider ben. Helaas niet zo veel succes.

 20. Ik doe inmiddels nu een aantal jaar de mir methode. Met mijn oorsuizen wisselt het. Nu zit ik rustig op de bank en hoor ik het wel continue. Soms stopt het even en komt er tijdelijk een harde piep die net zo spontaan ook weer verdwijnt. Vroeger kwam het door de disco. Tegenwoordig heb ik overal bij muziek mijn speciale oordoppen voor muzikanten in. Én speciale op maat gemaakte voor het slapen zonder veel geluid /overlast. Ginkgo Biloba leek even iets te helpen. Mijn vader had het ook is mij eens verteld. Erfelijk?

 21. Ik doe de MIR-Methode nu zowat een jaar. Ik heb in die tijd tinnitus gekregen en heb het nog steeds. Ik zit sinds 1 1/2 jaar in een burnout en weet niet of dat er ook iets mee te maken kan hebben. Ik zou dus ook over dit onderwerp wel wat meer willen weten Mireille.

  Bij voorbaat dank Marlies

 22. Lieve Mir mensen ,
  na al weer een aantal jaren regelmatig de MIR-Methode toe te passen dien, ik tot mijn spijt te kennen te geven dat de mede door oorontstekingen en antibiotica veroorzaakte, tinnitis en druk op t oor ,met soms een gevoel van gekriebel tegen het trommelvlies , niet is verbeterd.
  Verder pas ik de methode nog wel toe maar mischien niet genoeg ,
  ik woon overigens wel vlak bij schiphol en de snelweg.
  Met hartelijke groet van Coen van den D.

 23. Lieve Mireille,
  Al jaren heb ik last van oorsuizen, samen met spanningen op financieel gebied. Die hadden te maken met onze leefomgeving, de drukte in Nederland, het nieuws, kortom de beinvloeding van buitenaf!
  Sinds we hier 3 maanden in Frankrijk wonen is het gesuis duidelijk veranderd en minder geworden. Een verhuizing en wat ons aangaat een emigratie kost natuurlijk ook stress maar voor ons en onze dieren is het leven hier veranderd, we voelen ons beter en vooral veel rustiger!!!

 24. Hallo Mireille,

  Ik gebruik nu al een aantal jaren de MIR-methode. Soms met een toevoeging op de eerste plaats.
  Het zit er nu gewoon ingebakken, dagelijks 2X. Ik heb de methode ook toegepast bij mijn Tinnitus. En ik zal je vertellen dat ik er vrijwel geen last meer van heb. Jij schrijft over spanning in schouders en nek. ik heb artrose in mijn nek, en dat zou best een rol kunnen spelen. Ook het wel/niet luisteren naar mijn intuïtie. Zo van “HALLO, luister eens eventjes.” Ik ga er in ieder geval mee door, het zit nu in mijn systeem.

  Dankjewel voor al wat je doet en deelt.
  Harte-groetjes
  Nelleke

 25. Hallo Mireille, ik heb mijn echtgenoot gevraagd hoe het ging met zijn “oorsuizen!” Hij zei mij dat het een stuk minder is.
  Ik MIR voor hem met zijn toestemming. Zijn algehele lichamelijke conditie is er op vooruit gegaan. Ook zijn ogen (glaucome) bij controle oogarts waren “beter” uit de tests gekomen.
  Na deze uitslagen in 1 week tijd was ik super blij!!
  Ik blijf de MIR-Methode promoten.

 26. De MIR-Methode doe ik al vele jaren. Bijna zolang deze Methode al bestaat!Ik word rustig als ik het doe.
  Het oorsuizen begon in die tijd en is er nog steeds. Soms lastig. Vaak kan ik het negeren.

 27. De tinitus die ik heb gekregen is gekomen na een hersenschudding. Ik doe iedere dag de MIR-Methode nu al ruim een half jaar en de tinitus is nog steeds hetzelfde qua geluid. Niet verminderd dus!!!

  • Hallo Ronald, ik ben erg benieuwd of deze oefening helpt en ga ‘m zeker proberen!
   Wel grappig want in het boek van Jin shin jyutsu staan ook allerlei oefeningen op meridiaanpunten,.
   Groet,
   Renee

 28. 1. Hoe lang heb je de MIR-Methode gedaan? Ik denk dat ik al ruim 2 jaar aan het mirren ben
  2. Heb je begeleiding van een MIR-Methode begeleider gehad? 2x MOM gehad, maar niet specifiek mbt dit onderwerp.

  Ik heb al jaren last van tinnitus, weet zo nu niet meer wanneer specifiek begonnen is. Afgelopen jaren ook veel andere gezondheidsproblemen gehad, waaronder ook zeer ernstig slaaptekort (3-5 uur slaap per nacht maximaal) Het is nooit stil in mijn hoofd als hsp er verwerk ik ‘s nachts veel. Overdag valt het mee, had hier voornamelijk last van als ik in bed lag. Wel stuk verminderd. Ben al door KNO arts onderzocht, zag wel iets, maar te weinig voor verder onderzoek. Op dit moment nog herstellende van burnout/depressie, ik ben ervan overtuigd dat ook dit beter gaat worden. Ondertussen blijf ik volop mirren, dat doet me goed, is ook bekend bij hulpverleners. In het dorp Bergeijk is een zelfhulpgroep opgestart met mensen met tinnitus, ik heb deze groep 1x bezocht, maar toen ik hoorde wat voor ellende de andere mensen hiervan ervaren, vond ik het van mij ontzettend meevallen. Op dit moment is tinnitus voor mij acceptabel

  • tinnitus kan deels ook te maken hebben met een laag melatonineniveau en tekorten aan voedingsstoffen. Ben zelf wel een voorstander van een probleem op verschillende niveaus aan te pakken.

 29. Hallo Mireille

  Als tinnitus staat voor het horen van “pieptonen” die niemand anders hoort. Of ook het horen van een soort rinkelend geluid dat neigt naar het geluid van tsjirpende krekels….dan is het een fenomeen dat ik ken. Alleen kan ik niet zeggen dat dat fenomeen voor mij behoort tot de “klachten” waarvoor ik aan de MIR methode gestart ben.
  Als kind heb ik vele oorontstekingen gehad. Mijn trommelvliezen staan vol met littekens. Ook hebben ze d toen ik nog jong was besloten om er een soort van buisjes doorheen te steken operatief door die trommelvliezen, om de ontstekingen en problemen te kunnen beperken en mijn gehoor te verbeteren. En jaren later is aan een kant, kweet zelfs niet meer of het links of rechts is, nog een gaatje over van die ingreep, in het trommelvlies….heeft zich niet hersloten.
  Ik heb jaren ook in een lawaaierige omgeving gewerkt, en ook dat heeft voor nog wat extra gehoorschade gezorgd. Niet alle frequenties zijn nog hoorbaar of even goed hoorbaar voor me. Zo hoor ik in werkelijkheid het getsjirp van krekels helemaal niet meer. Al weet ik nog steeds hoe dat klinkt. De herinnering er aan is niet verdwenen. Het is al vele zomers dat mijn partner zegt, “hoor je die krekels niet” dat het aantwoord “neen” is. De echte krekels hoor ik niet meer.
  Maar pieptonen en “krekelachtig gerinkel” duikt zo nu en dan op in mijn gehoorveld op en komt dan niet van buitenaf.
  Ik heb me er gelukkig voor mij nooit aan gestoord. Want telkens als ik het hoor, vraag ik me af of die piep die ik hoor de frequentie is die kapot is. Ik probeer er dan aandacht aan te geven om te luisteren hoe dat klinkt. Met dat rinkelend krekelgeluid doe ik dat ook, er aandachtig naar luisteren. Misschien juist omdat ik blij ben dat ik al hoor ik echte krekels niet meer, ik toch deze inwendige krekels nog heb om te horen, en ook die inwendige piep dat het me niet stoort….En als ik er dan even aandachtig naar luister verdwijnt het gek genoeg ook weer helemaal vanzelf en vrij snel ook.Binnen de pakweg 1 minuut eigenlijk.
  Dus ik heb me er nooit aan gestoord das één ding.
  Ik doe de Mir methode nu meer dan 2 jaar. Ben eigenlijk de tel al kwijt geraakt om eerlijk te zijn. Ik heb onlangs wel al een 10de MIR op maat laten maken…..En grappig is wel dat daar de basis behoefte “gehoord worden” in opgenomen zit deze maand….en jouw vraag over ervaringen met de MIR methode en tinitus in mijn mailbox terecht kwam deze maand.
  Is het opduiken van “die geluidjes” afgenomen? In aantallen per maand dat ze opduiken zijn ze sinds dat ik al wat MIR op maat gehad heb wel verminderd. Maar als de geluidjes er zijn hoor ik ze nog steeds even sterk. Maar nogmaals ze verdwijnen vrij snel vanzodra ik er echt aandachtig naar luister en ze storen me dus ook niet zo erg, omdat ik het juist fijn vind om ze af en toe te horen en er echt naar te luisteren.
  Alleen weet ik dus niet wat dat dan precies betekend, dat ik me er niet over irriteer, waar anderen er misschien gek van worden. Ook ben ik er nog niet uit wat ze betekenen. Soms denk ik dat het gewoon een “auditieve” herinnnering is die langs komt. Zoals je soms ook beelden of geuren kunnen passeren die je kan herinneren zonder dat ze werkelijk zijn?
  En ik zie niet in waarom ik daar zou tegen vechten….me te herinneren hoe die frequenties klinken al kan ik ze in werkelijkheid niet meer echt waar nemenen….
  En plots valt me binnen, dat mijn lijf dat misschien alsnog probeert te herstellen….en om te kunnen “ijken” beroep gedaan wordt om de herinneringen aan de geluiden of zo? Of horen die geluidjes juist bij “oude trauma’s” die weg gemird worden en daardoor almaar minder vaak opduiken omdat laagje voor laagje wordt weg gehaald?
  Uiteraard zou ik graag weten wat er uit je onderzoeken naar voor komt.
  Ik hoop dat iemand iets heeft aan wat ik kan delen over mijn ervaringen met tinitus en de MIR methoden.

  Vele warme zomerse groeten

  Sofia

 30. Ik had vroeger vooral ‘s avonds in bed last van tinnitus, het was dus niet altijd even sterk. Is ook nooit een officiële diagnose geweest, het is ontstaan in mijn jeugd bij het disco dansen.
  Via het langdurig herhaald aaien van een toegevoegde zin (een variant op de MIR EHBO) verdween het soms plotseling. Heb ook voedingssupplementen gebruikt en er nu bijna geen last meer van.
  Er is ook een oefening die in een aantal gevallen goed helpt die de zenuwen die ermee te maken kunnen hebben ‘reset’. Deze heb ik als MIR-Methode begeleider ook aan een klant geadviseerd. Ik zal vragen of ze haar ervaring hier wil delen.
  Ik zal vragen of ze hier ook hun ervaring willen plaatsen.
  Ronald de Waal, Amsterdam

 31. Ook ik heb al drie jaar tinnitus je weet niet wat je overkomt in het begin maar je probeert er mee om te gaan!
  Stilte in je hoofd is altijd vanzelfsprekend tot dat je dit in een keer overkomt, ik heb geen gehoorverlies of gehoorschade.

  Ik voeg nu een punt 0 toe aan de 9 punten, oorsuizen verminderen het heeft nog niet mogen baten maar is een kleine moeite
  om erbij te doen. Ik blijf hoopvol!

  Ria

 32. Dag Mireille, ik wil even reageren. Ik weet niet of je het boek van Alice Bailey, ‘ Esoterische Genezing ‘ hebt gelezen. Ik zelf ben hem, gaan herlezen door fysieke klachten die maar niet verdwenen, ondanks dat ik al een jaar aan met Mirren was. Ik hoor bij de voorlopers die de weg bereiden voor dat wat komen gaat, zal ik maar zeggen en mijn lichaam en geest, krijgen veel te verwerken. Ik heb je dat al eens laten weten en heb beloofd je op de hoogte te zullen houden. Ik ben echt een fan en heb in de loop der tijd al veel mensen naar jouw site verwezen. Ik zelf heb ook erg veel last van oorsuizen en las laatst in dat boek, dat er een kliertje zit in de halsslagader die in deze tijd van verandering, een rol speelt en mensen daar erg veel last van kunnen krijgen. Net als van een loopneus. ( Ik ben niet zo goed in schrijven dus moet je het zelf maar even opzoeken. Mij heeft het gerust gesteld. Fijne dag en dank voor wat je doet. warme groet van Thea.

  • Beste Thea,
   Wat een interessante aanwijzing, dankjewel! Ja, ik verwacht zelf ook dat geruststelling een van de adviezen is die ik ook ga geven. Ik studeer er nog even op verder.
   Dankjewel voor al je ambassadeurswerk!
   Groetjes, Mireille

 33. Ik heb tinnitus in beide oren nu 5 jaar. Ik doe de MIR-Methode vanaf maart, maar nog niet vd tinnitus gedaan en het is nog niet verminderd

 34. Ik al jaren tinitus en heb begeleiding gekregen via tinitus centrum. Ik doe al 2 jaar de MIR-Methode en ik moet zet het er mee omgaan, accepteren wat er is.dat maakt tinitus draaglijk. Bij spanning verergert tinitus en dan komt de MIR methode om de hoek kijken om zaken in je leven een plek te geven en los te laten. Laat je niet krijgen door tinitus want dan wordt je leven ondraaglijk. Ook al verlang ik vaak naar de stilte. Yoga en meditatie doe ook wonderen. Rust in de leven en geest.

  • Beste Yvonne,
   Wat fijn te weten dat er zelfs een tinnitus centrum is. Die zal ik in mijn artikel ernaar verwijzen. En ja, een groot deel is inderdaad accepteren en zoveel mogelijk negeren van de klachten. Hoewel er ook aanwijzingen zijn dat het met spanning, zenuwen en nek- en schouderspieren te maken kan hebben. Ik puzzel nog even verder.
   Dankjewel voor je wijze raad aan anderen!
   Groetjes, Mireille

 35. Hoi allemaal,
  Inmiddels hebben we de MIR methode geïntegreerd in ons dagelijks leven.
  Op veel problematiek geeft het beslist een antwoord. Toen ik darmkanker kreeg en zocht naar mogelijkheden om terugkeer ervan zoveel mogelijk tegen te gaan, ontdekte ik de link tussen amalgaam, wortelkanaalbehandelingen en darm kanker.
  Ik heb mijn hele gebit onder handen laten nemen en de ontsteking rond de oude wortelkanaalbehandelingen volledig laten reinigen dmv het trekken van de kies en het schoonmaken van het kaakbot.
  Inmiddels gaat het goed met mijn gezondheid. Veel, ogenschijnlijk kleine klachten zijn verdwenen en raad eens….. ook mijn bijholteontsteking ontsteking en Tinnitis zijn volledig opgelost.
  Een goed onderhouden gaat zij aan zij met de inzet op de MIR-Methode!!!

  Eve

 36. Volgens mijn fysiotherapeut zijn er 2 mogelijke oorzaken van oorsuizen: nl.spierspanningen ( hoofd en nek ) en emoties.
  Als je gewoon aan het oor trekt waar je het suizen hoort en het gaat na een tijdje weg, dan zijn spanningen de oorzaak. Gaat het niet weg dan is er iets emotioneels dat speelt. En dan is het belangrijk om die aan te pakken.
  Ik heb ook af en toe oorsuizingen maar door mijn oor te bewegen of er aan te trekken, verdwijnen die. Ik ga ook om de 6 weken naar hem en dan behandelt hij o.a. de spieren van mijn nek met positief resultaat.
  Ik zou zeggen proberen maar. Trek dan zelf af indien nodig maar aan je oren. Succes.

 37. Inderdaad, ik heb sinds januari 2018 last van oorsuizen. Ben daar plots mee opgestaan. Heb 2 NKO artsen geraadpleegd maar gehoor is prima. Ik verdraag wel niet zo goed meer lawaai. Ben beginnen zoeken naar oorzaak en het komt van de hersenen … die geven dit geluid. Meer info of verduidelijking te vinden op de site van de Amerikaanse chiropractor Dr. Alan Mandell. Stress in de Atlas, waar nek en schedel samenkomen kunnen leiden tot tinnitus. Ondanks alle kennis die ik nu opgezocht heb, is mn oorsuizen nog niet verbeterd.

 38. Heb het al een aantaljaren, ook toen ik de MIR deed bleef het.
  Het is wisselend van geluid.
  Het kan ook van tandenknarsen afkomen of van slijtage in de nek.

 39. Ik heb jarenlang last van zwaar ronken in mijn hoofd gehad. Suizen was hiervoor niet het juiste woord. Alsof ik onder water gehouden werd, of in de machinekamer van een schip sliep. ‘s Nachts altijd erger dan overdag, maar niet te doen. Ik kon niet meer functioneren. Ik heb ook de MIR methode gedaan, ook met een MIR methodebegeleidster, en nog steeds, maar had niet het idee dat het hielp. Ik ben erachter gekomen dat het bij mij met de werking van een virus, meer specifiek, allerlei soorten herpesvirussen, te maken had. Op dit moment ben ik er van verlost, hoewel het soms ineens een paar dagen er weer is, maar niet zo erg als daarvoor. Ik weet nu dat het ook weer weg kan gaan. Een heel goed boek daarover is Medical Medium van Anthony William. Die werpt licht op al dit soort mysterieuze verschijnselen zoals herpesvirussen en geeft adviezen over voeding en supplementen. Maar ik zou de MIR methode ook blijven gebruiken. Marya.

 40. Nu ik de MIR-Methode doe over mijn oor is het suizen minder , maar heb ook de ziekte van ménière daar krijg je ook oorsuizingen van ,
  Moet wel de MIR-Methode blijven doen , als ik dat niet doe ,wordt het suizen erger , vriendelijke groeten Gerda

 41. k heb het vorig jaar voor de eerste keer beseft. Vond dat het beter was op een bepaald moment. Maar de laatste dagen is het weer sterk aanwezig. Ben nu een kuur B12 en ijzer begonnen omdat ik al zo heel lang vegan eet en mijn ijzer toch aan de lage kant was. Ergens las ik dat een tekort aan ijzer een oorzaak kon zijn.
  Weet ook dat ik anosmie heb. Enkele jaren geleden volledig weg, nu herkennen ik zoetere geuren beter. Nee heb nog geen dokters onderzoek ondergaan. Mir dagelijks en drink nog steeds één of twee glazen bier of wijn s avonds. GRTS Diana

  • Heb ook Anosmie. Was onlangs een documentaire over op tv: Reiner de Graaf Focus, NPO 2 , woensdag 19 september.

 42. Het oorsuizingen word soms iets minder , door de MIR-Methode , en de ménière ook , hoop van beide af te komen .

 43. Een cliënte kreeg steeds meer last van een onverwachte, onverklaarbare verergering van tinnitus en ze vroeg of de MIR-Methode daar ook iets aan kon doen.
  Samen hebben we een MIR-Methode op Maat uitgetest, en na een aantal weken was haar tinnitus weliswaar niet verdwenen, maar naar een zeer aanvaardbaar niveau gezakt.
  Houd vol, dus! Ook voor jou kan de MIR-Methode helpen en verlichting brengen, ook al duurt het misschien langer.
  Ik wens je veel sterkte en doorzettingsvermogen toe!
  Een warme groet,
  Marja Kikstra
  MIR-Methode begeleider in Enschede
  http://www.erevna.nl

  • Goedemorgen Marja,
   Mijn man heeft ook last van tinnitus, wat bedoel jij met MIR methode op maat.
   Ik zou hem graag willen helpen.
   Ik hoop van je te horen.
   Lieve groetjes Mirjam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!

P.S. Je reactie zal niet meteen zichtbaar zijn op de website, omdat die eerst door ons gelezen wordt. Soms kan dat even duren wanneer we veel reacties ontvangen. Hartelijke groeten, Team MIR-Methode.