13. Depressief? Luister naar de oor-zaken!

Je wordt ‘s ochtends wakker en weet gelijk hoe laat het is: depressie-tijd. Het liefst draai je je weer om en wil je door deze dag heen slapen, maar meestal moet je er toch een keer uit, al was het alleen al om te plassen. Als je geluk hebt, word je door omstandigheden gedwongen om eruit te gaan en een dag met structuur in te gaan (werk, kinderen, hond uitlaten). Dat geeft afleiding. Als je pech hebt, wacht er een dag zonder structuur.  Heb je geen vast dagritme, dan krijgt de depressie de kans om snel groter te groeien.

Tijdelijke verlichting

Wat ik het ergste vind, is als mensen zeggen: “Het zit tussen je oren”. Dan zegt iemand eigenlijk: “Je stelt je aan”, of “Je moet gewoon positief denken”. Krijg je medicijnen aangeboden, dan is de kans groot dat je ze aanpakt, omdat je allang blij bent dat er eindelijk een oplossing wordt geboden. Veel mensen knappen op met antidepressiva, omdat het een officiële erkenning is: er is echt iets aan de hand! Die erkenning is heel waardevol, en de medicijnen geven je tijdelijk verlichting.

Het zit niet tussen je oren, maar in je hart!

De depressie verdwijnt niet vanzelf, die heeft een oor-zaak en de grote kunst is om daarnaar te luisteren. Niet naar wat er tussen je oren zit, maar naar wat je hart fluistert!
Volgens mij ligt de oorzaak van depressie in 3 aspecten van ons mens-zijn: 1. de levensweg, 2. de emotionele herinneringen en 3. lichamelijke vervuiling of tekorten. Met de MIR-Methode werk je aan al die oorzaken, waardoor je goede kans maakt dat de depressie zal afnemen.

 1. Van je levenspad af zijn. De belangrijkste oorzaak is dat je niet op je pad zit. Je leeft je leven met weinig voldoening en elke dag is eigenlijk maar nutteloos. Wat doet het er eigenlijk toe? Zelfs als anderen denken dat je alles voor elkaar hebt, kan je je leven als oppervlakkig ervaren.  De buitenkant lijkt dan mooi, maar van binnen huil je. Hier werk je aan bij stap 9 van de MIR-Methode: ‘Missie verduidelijken’.
 2. Vast zitten aan je verleden. Wat je ook probeert, je zakt telkens weer terug in je ‘oude ik’. Herinneringen uit je jeugd, angst om voor schut te staan, bang om fouten te maken, houden je in bedwang. Je durft geen nieuwe stappen te zetten, of hoort bij voorbaat al in je hoofd: “Dat lukt je toch niet”,  “Jij zal het nooit ver schoppen”, “Laat het denkwerk maar aan je broer over”. Hier werk je aan bij stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’ en met stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’.
 3. Vervuiling en tekorten in je lichaam. Je lichaam is ongemerkt volgelopen met afval: vaccinaties, medicijnresten, ongezonde voeding, zware metalen, elektriciteit, straling, chemicaliën, pesticiden, etc. Je lichaam is in de loop van de jaren minder goed gaan functioneren en je vermogen om helder te denken is afgenomen. Door de vele afvalstoffen, kan je lichaam niet goed werken en krijg je tekorten, omdat de voeding niet goed wordt opgenomen. Tekort aan mineralen is vaak een oorzaak van depressie! Je wordt sneller moe, kunt niet helder nadenken en hebt minder veerkracht bij tegenslag. Stap 2 ‘Detox alle toxische belasting’ werkt mee aan het afvoeren van al het afval en stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ zorgt ervoor dat alle tekorten weer aangevuld worden.

Gebruiksaanwijzing MIR-Methode bij depressie

Ben je al langer dan 2 weken depressief, begin dan voorzichtig en doe alleen stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ en stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’. Dat doe je 2 weken en daarna begin je pas met alle 9 stappen. Ga naar de nieuwe instructievideo en kijk vanaf 20.22 minuten, dan leg ik dit extra uit.

Doe altijd alle 9 stappen!
Hierboven noemde ik een aantal stappen van de MIR-Methode, maar het blijft van belang dat je altijd alle 9 stappen doet en er niet zelf een paar uit kiest, omdat ze allemaal met elkaar samenwerken!

MIR-Methode als gereedschap: van depressie naar leven vanuit je hart

Een van de veel gehoorde reacties, is dat de MIR-Methode een antwoord heeft op depressie. De bovengenoemde oorzaken worden aangepakt en langzaam, stukje bij beetje, maak je jezelf los van je verleden, maak je je lichaam schoon, ga je weer helder nadenken en ontvouwt zich jouw levenspad.

Je wordt je van elke beslissing bewust: ‘Wil ik dit eigenlijk wel?’ Daardoor ga je steeds beter naar je hart luisteren!

Het is heel bijzonder wat er bij mensen gebeurt nadat ze de MIR-Methode minimaal 4 weken hebben gedaan. Ik wens je toe dat jij ook weer in contact komt met je hart en dat jouw leven weer gaat bruisen van activiteit! Ik verheug me op jouw levenspad!

Vraag aan jou
“Je bent voor een dubbeltje geboren en zal nooit een kwartje worden.” “Spreken is zilver, zwijgen is goud.” Dat zijn van die ‘heerlijke’ familie-spreuken die jou kunnen belemmeren om voluit te leven.
Welke familie-spreuk gaat er rond in jouw familie? Of in de familie van anderen? Laat het ons hieronder weten. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Veel geluk!
Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

13. Depressief? Luister naar de oor-zaken! — 131 reacties

 1. hallo mireille en beste mirrgenoten
  Ik ben hooggevoelig en ben ook als een ongelukje ter wereld gekomen maar dan wel liefdevol opgegroeid.Dit wordt een te lang verhaalwat mijn jeugd betreft,maar mijn vader heb ik nooit echt zien lachen.,ons moeder heeft er geen schone dagen mee gehad hij werkte wel veel mijn moeder hielp mee
  met hem we waren zelfstandig ,we waren metvijf 2 meisjes en dan 2jongens Ik was de tweede.moeder moest dan ook zonder enkele hulp nog het hele huishouden redden.Zij kon dat niet aan wij (de meisjes)hielpen natuurlijk maar als we moesten studeren ging dat voor ook mochten we spelen of ons ontspannen moeder was goed en deed liever alles zelf ze was ook overbezorgd wat ik ook heb .Mijn oudste dochter is daar als klein kind veel geweest en kreeg duus ook veel liefde van oma.Mijn vader mocht ze niet en dat is altijd zo gebleven.
  toen ik mijn man leerde kennen moest hij ook niets van mijn vader hebben.Mijn man kon lief zijn maar naarmate hij ouder werd veranderde hij Hij werd hard en brut.hij heeft wel trauma gekend ,zijn beide ouders stierven nadat we 4 jaar gehuwd waren.Hij had zijn vader nog zo nodig voor de zaak entoen zei hij wel het zijn de verkeerde die gestorven zijn mijn ouders waren wel een tiental jaar jonger,ik heb niets gezegd maar dat geeft mij diep getroffen.mijn ouders waren nu te min en niet meer welkom .Ook kreeg hij ruzie met zijn broer en zus hij kon het niet verwerken.De zaken gingen ook helemaal niet goed we kregen daarbij nog vele failishementen te verwerken.Hij gooide zich op het werk en het lukte traag maar goed.Maar hij bleef ook lang weg op cafe enin bars met collegas en vrienden hij kwam dan veelal s nachts thuis met collegas en dan moest ik soms opstaan om vrienden te maken
  veel cmerce werd toen gedaan in de cafe,hij was s avonds nooit thuis.
  Ik deed toen volledig de boekhouding en maakte dat alles klaar was want veelal moest hij dan nog s nachts mee om te werken hij was sterk….wwe hadden toen al een tweede dochter ze verschilden 8 jaar

  De oudste ging al vroeg mee met haar vader op de baan waarbij ze natuurlijk geen mooie manieren leerdebij al die ruwe commercanten het was handel in levende dieren de markten doen en zo .iiIk bleef altijd bezogd achter met de jongste.Hij had altijd gewenst dat hij een jongen zou hebben hij was onthoogeld maar tochging het over want hij probeerde de oudste hem te laren opvolgen ze kon dat werkelijk goed had commerce gaven meegekregen kon goed brut werk doen,maar toen zij haar grote liefde leerde kennen kon het niet meer en zeker niet meer toen zij kinderen kreeg.alles ging toen goed maar plots kreeg onze 2de dochter aan 16 jaar leukemie .Onze wereld stond stil vooral die van mij zij was meer een echt zacht meisje wellicht ook hooggevoelig zoals ik.Ik was in shock kon niet wenen niet slapen niet eten ik was meestal bij haar in het ziekenhuis maar ik geraakte uitgeput,toen ze dan meer thuis was en het eten speciaal en iedere keer heel vers en heel bacterie vrij moest zijn dus zelf brood bakken alles zelf maken kreeg ik zoveel stress om iets verkeerd te doen het zou haar leven kunnen kosten in haar chemotijd 3jaar lang met ups en downs kreeg ze chemo ik kreeg chronische stress Ik funkioneerde niet goed meer meer ;de dokter gaf me antidipressievawat in feit vitaminen moesten zijn en iets tegen de stress.GODANK ZIJ GENAS MAAR IK WAS NIET MEER DE ZELDE ZEI MIJN MAN
  Ik moest veranderen in plaats van dit te begrijpen verweet hij mij voor luie als ik al even aan het rusten was ik had ooh postraumatische stressen pschychomatishe klacten als rugpijn overal spierpijn kon nog moeilijk mijn bed uit.toch zorgde ik veel voor mijn 3 lieve kleinkinderen van mijn oudste dochter we gingen weer op vakantie en zo.Eens kreeg ik daar een flebitis in mijn been mijn man was woedend en wilde mij onmiddellijk naar huis sturen met de verzekering .hij zei ze is nu al ziek als ze met vakantie is …..weer misreie.Daarna heb ik van mijn beide benen de slechte aders laten opereren.Ook werd ik geopereerd aan een gaatje tussen de twee hartkamers. Kort daarop brak ik mijn been omdat hij me deed buitenlopen voor een kussen die weggewaaid was ik sleepte me binnen hij riep sta recht maar ik kon niet weer was hij woedend ik zat 6 weken in het gips wie ziek moet thuisblijven zei hij nors ,maar toch bleef hij de eerste week thuis om te koken,ik werd echt bang van hem en voelde me weer wegzakken,ik was zeer gestresst en zat dan gekneld tussen een poort alle vingers gebroken ,toen ik aan het strijken was viel ik door een stoeltje mijn staartwervelbeen was gebarsten en dan moest ik de de maand nadien binnen voor operatie van mijn blaas en baarmoeder ik heb veel pijn gehad maar dat geneest allemaal .De zwaarste pijn was weldat ik me weer voelde in de diepte zakken .en dat ze mij maar een keer dan nog allen samen kwamen bezoeken in het ziekenhuis.Het werd me soms allemaal teveel omdat hij over mij ging klagen en zegen dat hij niets was met een dpressieve vrouw ik deed mijn best om te werken enz om me op te knappen.ook mijn oudste dochter zei wat zijn wij met een depresssieve moeder.ik ging toen al naar pschygologen enz…die vrouw was 10 jaar jonger dan ons het waren vrienden maar ik wist dat hij ze altijd fantastisch vond .HAAR MAN WAS gestorven maarv ze was nu blij en vrij ze had een slecht huwelijk gehad IK KREEG EEN MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX EN VERLATINGS ANGST IK controleerde hem een keer en vroeg ZE KUNT WEL RADEN WAT ER TOEN GEBEURDE TOEN HEB IK ZOVEEL MEEEGEMAAKT DAT IK HET NIET KAN VERTELLEN.HIJ GING ALLEEN WONEN de kinderen vonden het nog goed en natuurlijk een latrelatiemet die vrouw ; Ik zit nu helemaal aan de grond ; maar wat nog mijn ouders zijn ondertussen ook overleden mijn moeder in 91 en mijn vader in in 2005; NU MOET JE EENS HOREN mijn vader is gestorven aab epilesie omdat hij hersenatrofie had maar mijn man en mijn oudste dochter zeggen dat hij zot was daarom verwijt zij en hij nu voor zot wijf ze hebben hem nooit gekend ;Mijn moeder was zwaar depressief want ze had ook veel meegemaakt zee nam ook veel pillen zoals ik trouwens maar soms is het nodig maar zei heeft er te veel genomen kreeg vocht en een tumor in haar hoofd ook veel pijn stillers en zware antidpressieva nadateen kleinkind van 6 verogelukt is zo ik ben mijn oudste dochter kwijt mijn man die feest en reist met zijn nieuwe vlam hij begrijpt niet wat dpressie is een paar trommelingen en veel kuiswerk moet ik hebben zegt hij .Haar moeder is nochthans dikwijls opgenomen ineeb een psychyarische instelling zij was ook al eens depressief maar ja dat verstaat hij wel het is een opgetuutte madam ik ben nu 68 jaar zou de mirr methiode mij kunnen helpen ik hoop hetik ben nu 5 jaar alleen ik heb zeer veel verdriet nog het meest van mijn dochter die mij zo dumpt en me vergelijkt met mijn vader en ik haar niet meer zie met de jongste zijn er ook problemen maar dat kan ik niet meer uiten……
  ik word nergens bijgeen enkel feest nog gevraagd want ik ben zot en ik zou boel maken help mij voor ik het niet meer zie zitten……
  MARIE

  • Beste Marie,
   Wat heb je een heftig leven achter de rug. Ik zou je nu gunnen dat er nieuwe mensen in je leven komen die jou een nieuwe kans geven en je zien voor wie je wel bent. Heel veel sterkte met alles wat je doormaakt en ja, probeer gerust de MIR-Methode. Overweeg ook een keer om naar een MIR-Methode begeleider te gaan, zodat zij jou kan begeleiden om weer nieuwe moed te krijgen.
   Heel veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,
    Reactie op mijn eigen bericht ,als ik het nu herlees dan denk ik wat een klaagzang maar ik wilde het van mij afschrijven en zeker niet om medelijden te wekken .Ewaren natuurlijk op ook veel goede dingen in mijn leven en nog .Ik ben zoals je zei in kontakt gekomen met een lieve mirr begeleidster en nu zie ik het meer positief in .Mijn leven heeft mij hooggevoelig gemaakt want ik wilde zoals iedereen mijn bestdoe voor mijn man man en mijn kinderen en nu ook voor mijn lieve kleinkinderen.want zoals iedereen heeft mijn man veel goeie kwaliteiten ik zou hem anders niet gekozen hebben en ook mijn kinderen hebben hun goeie kwaliteiten en ik hou van ze allen heel veel .Maar er is altijd de angst om te mislukken en dat is fout je creeert dingen die er niet moeten zijn en als mislukt krijg je een zware shock en krijg je schuldgevoelens en je projecteert die schuld op de andere .Ik heb te hoge eisen gesteld .Mijn man is mild ook voor de kinderen heeft humor die voor mij soms sarcastisch kan zijn werkt veel maar wil nu echt de baas zijn dat begrijp ik niet .En ook niemand kiest om ziek te zijn of te worden ook hij en ik zou hem hem daarvoor zeker niet laten vallen.

    • Hai Marie Josephe,
     Alle begrip, hoor! Ik denk dat het je ook geholpen heeft om het eens op te schrijven! Ik wens je veel geluk! En oh ja, hooggevoelige mensen leggen altijd de lat zo hoog dat ze zichzelf daardoor in de weg zitten. En dan hup, de schaamte weer in. Heel begrijpelijk en de grote uitdaging om milder met jezelf om te gaan, net zoals je nu milder over je man praat.
     Veel geluk met elkaar!
     Groetjes, Mireille

  • Beste Marie,

   Een heftig levensverhaal! Maar je staat nog.. houd dat voor ogen! Verleden kun je helaas niet veranderen. Wel heeft het invloed op jou als persoon in het heden. En ik weet uit eigen ervaring hoe zwaar dat is. Toch is het van groot belang dat JIJ de touwtjes van JOUW leven weer in handen krijgt. Kleine stapjes.. ik denk dat MIR jou daarbij kan helpen. Het heeft mij zoveel sterker gemaakt. Depressie heeft geen grip meer op mij. Ik heb grip op depressie en negativiteit.
   Focus je op de dingen, hoe klein ook, waar jij blij van wordt. Geluk zit niet in anderen maar in jezelf!
   Wat is je als tip zou kunnen geven is om MIR samen met iemand te doen. Eventueel onder begeleiding van een MIR Methode begeleider. Ik hoop dat het jou net zo helpt als dat het mij gedaan heeft.
   Heel veel sterkte en houd moed,

   liefs Joyce

  • Hallo Marie, wat een verdrietig levensverhaal. Ik kan me voorstellen dat de moed je in de schoenen is gezakt en je je eenzaam voelt. Maar gelukkig is de MIR-methode op je pad gekomen! Daarmee kun je zelf al stapjes zetten naar het weer mogen ervaren van levensgeluk, want dat verdien je. Ik hoop dat er iemand is waar je bij terecht kunt om je gevoelens en verdriet te uiten, want een luisterend oor kan al veel doen. Zit er een MIR begeleider in de Buurt? Of anders een coach of therapeut? Vraag om hulp hoor, want je hoeft het niet alleen te doen. Kracht, moed en vertrouwen gewenst en vooral veel liefde! Warme groet, Irma

  • Hallo Marie
   Ik heb je verhaal gelezen en heb veel bewondering voor je. Je doet zoveel voor anderen, je bent zo sterk, en je gaat tot het uiterste. Maar die anderen zien niet wat je voor ze doet. De enige voor wie je misschien tot nu toe te weinig hebt gedaan dat ben je zelf. Zorg goed voor jezelf. Wees lief voor jezelf. Je bent het waard.
   Als ik je goed begrijp ben je nu alleen, zonder partner of kinderen. En misschien is dat wel goed. Je hoeft niet meer de ideale dochter, echtegenote, en moeder te zijn. Je kunt nu jezelf zijn. Alleen zijn is soms heel verdrietig, daar weet ik alles van, maar het geeft ook rust.
   Ik denk zeker dat de MIR-methode je kan helpen en ik kan je ook van harte aanraden om contact op te nemen met een MIR-begeleider. Kijk hier maar eens: http://www.mirmethode.nl/begeleiding/
   Sommige begeleiders organiseren MIR-kringen: http://www.mirmethode.nl/mir-methode-kring/
   Als je op facebook zit dan kun je je aansluiten bij de besloten MIR groep. In die groep schrijven we over onze ervaringen en steunen we elkaar.
   veel liefs van Annemiek

  • Hallo Marie,
   Dat is inderdaad veel allemaal in een mensenleven. Hou van jezelf want jij bent het waard om van te houden! MIR helpt hierbij. En bedenk dat alle veranderingen met kleine stapjes gaan. Ik hoop dat je de kracht vindt het verleden te vergeven en de weg vindt om jezelf liefde te gunnen.

   Alle liefs!
   Ellen

  • Beste Marie,ik merk dat je tekent met Marie maar je eigenlijke naam Marie Joseph is, dat is zo n een aparte naam. Zelf ben je waarschijnlijk ook iemand met een ongekende kant die je nog moet ontdekken. Ja we zijn voor een deel wat het leven ons gemaakt heeft maar de Mir methode helpt je terugkeren naar je originele blauw print en daar zijn ondertussen zoveel veranderingen aan aangebracht dat het even zal duren voor je die terug ontdekt. Dagelijks trouw, traag en langzaam de 9 stappen opzeggen en jezelf aaien zullen daarbij helpen. Hou je gedachten bij jezelf. Dat sommige mensen je in de steek laten is erg, maar laat jezelf toch niet alleen. Focus op de kleine zonnige momenten van elke dag die je mag ervaren nu. Doordat je man je verliet heb jij terug een zekere vrijheid, geniet ervan. Ja ik weet waarover ik spreek, want ook mijn man ging weg… mirgroetjes Diana

  • Lieve Marie,
   wat een verhaal. Ik heb ook veel meegemaakt. En als ik u verhaal lees denk oh deze mevrouw heeft veel mmegemaakt. Dit heeft u niet verdiend. Mijn ervaring is vaak ben je goed voor iedereen maar als je dan zelf van allea hebt laten ze je vallen als een baksteen. Ik heb geleerd dit zegt meer over de mensen dan over u. Ik krijg zelf ook van alles en dit lijkt een teken van dat het rustiger aan moet. Ik zouu zo graag een knuffel geven en willen zeggen het komt goed. Ik hoop dat u met veel hulp alles in u hoofd een beetje op een rijtje krijgt. En u bent beslist niet gek u heeft teveel meegemaakt meer wat een mens aankan en dit heeft tijd nodig om verwerkt te worden. Ik wens u veel sterkte het leven is gewoon niet altijd eerlijk. De goede lijden altijd onder de slechte. dikke knuffel !!

   • beste mir vriedinnen joye Irma Annemie Ellen Diana An Sandra dank voor jullie reaktie .Als ik nu mijn verhaal herlees zie ik in welke negatieve spiraal ik toen zat hoe diep ik weer zat ,het was heftig maar dat is wat ik gevoeld .Er waren natuurlijk ookveel goeie dagen zeker toen de kinderen nog thuis waren .Ik denk dat ik met de ziekte van onze jongste dochter te angstig en teveel lang durende stress heb gehad wat geleid heeft tot uitputting en dan nmacht en dpressie en niemand heeft daar schuld aan maar wie het nooit gehad heeft weet het niet .mijn man was mild ,correct en goed ook voor de kinderen .Voor ons jongste dochter heeft hij zich terwijl ze ziek was ingezet zelfs een jaar of 2 mindergewerkt ja zelfs zijn werklaten staan.Ook onze oudste dochter en ook haar man hebben ons bijgestaan en geholpen ook vrienden .Ze wilden natuurlijk dat ik weer de moeder was van vroeger maar ik kreeg zoveel pschysomatische klachten door de verschrikkelijke stress de dokters wilden zich niet uitspreken er waren veel verwikkelingen gedurende de zware en lange chemo .Ik kon nooit meer goed slapen en me nooit meer ontspannen ik had zelfs nooit kunnen wenen kon niets eten vermagerde 10 kilo had niets meer van energie .De voeding was zeer streng wat hiegyene betreft en ik voelde mij zo verantwoordelijk dat is zou misgaan met haar ik stond te beven als ik eten maakte.Gelukkig ze genas
    ik bleef overbezorgd (zo opgevoed door mijn moeder)Misschien vond mijn oudste dochter dat zij toen tekort gedaan was dat kan daar heb ik fouten gemaakt.Ik mocht toen wel veel voor haar 3 lieve kinderen zorgen dat fleurde me op maar toch voelde ik dat mijn gezondheid achteruit gegaan was.Ook voor mijn 50 ste verjaardag hadden ze een feest ineengestoken maar ik zat in gedachten bij mijn zieke dochterzij was pas de eerste keer thuis na 6 weken en heel uitgeput ik kon natuurlijk niet genieten,met mijn 60 jaar hebben mijn 2 dochters dan voor een verassingsweekend gezorgd en zij wisten precies wie mijn goede vrienden waren heel veel genoten ik ben ze zeer dankbaar .Misschien voel ik mij teveel als slachtoffer mijn man kreeg veel stress misschien omdat ik niet meer zoveel kon presteren als vroeger en hij was ook heel weemoedig omdat hij dacht dat ons jongste dochterniemand zou vinden .
    Ik denk dat degene die ze vond niet helemaal zijn ding was en hij kon moeiklijk zijn dochter loslaten nu ik ook hoor …..toen kamen er verwijten en hij was weinig thuis Ik was zo gestresst dat dat zijn gesnurk niet meer kon verdragen ik moest toen ook veel medicatie nemen en dat maakte me suf en moe ik was in een groot gat gevallen mocht de boehouding niet meer doen en dat gaf mij verstrooing en gaf me de voldoening dat ik iets positief deed enkele van zijn collega s vrienden en vriendinnen van ons stierven plots en hij voelde zich alleen en zocht andere vriendinnen op die alleen waren om ze te helpen ? DEED HIJ DAT OM ME JALOERS TE MAKEN ik werd ook nog bang van hem een slechte raadgever en toen kwam het onvermijdelijke verlatings angst en ja het gebeurde …een heel zware shock die ik op deze leeftijd nooit meer te boven kom al ben ik in therapie en nu die chantage en die reaktie van mijn oudste dochter is ze ook gekwetst ze ziet mij als de schuldige met mijn rare manieren ik mocht zelfs van haar mijn man niet meer kontakteren als hij nochthans de eerste week mij nog hoopvolle lieve berichtjes deed.iemand heeft me dan vuilgemaakt waarschijnlijk want na enkele weken was hij totaal omgedraaid en vol wraak en heeft me voor alles onder druk gezet en me verschrikkelijk mentaal en fysisch zwaar vernederd en pijn gedaan het was een andere man ik begrijp het echt niet we hebben het nooit kunnen uitpraten en daarom kan ik het niet verwerken;;;;ik kom nog te weten wie daar tussen zit ….een duivel de sex laster …..ik heb nochthans iedereen voor mezelf al vergeven ik zie ze echt nog allemaal graag mijn 2 dochters evenveel mijn schoonzonen natuurlijk mijn lieve kleinkinderen mijn jongste dochter heeft toch ondertussen 2 lieve meisjes nu 4 en 6waar ik gelukkig dikwijls mag voor zorgen en op de 3 grote ben ik biezonder fier dat doet me leven .Ik ben van daag bij een begeleidster geweest het doet me meer dan een pshycholoog ik kan het jullie aanraden IK er stellig van over tuigd dat alles goed komt dank jullie om te luisteren MARIE

  • Wat heftig! Ik weet niet zo goed wat te zeggen maar ik leef met je mee….Wens je alle goeds toe!

 2. Mijn moeder zei vaak als ik iets zei: dat kan je niet weten, want je komt net kijken. Ook heel vaak werd gezegd: doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. En omdat ik zo gevoelig ben en zo vaak hoorde heb ik het voor waar aangenomen. En nu zit ik weer in een depressieve periode. Maar ik wil die periodes niet meer. Ik ga dus vanaf vandaag met deze methode starten. Ben benieuwd!!

 3. Moeder zei, je bent te lui om voor de duvel te dansen, loop naar de hel, je hebt niets te zeggen , alleen lege briefjes in te leveren, toen ik ging trouwen en haar alleen moest achterlaten, je Vader zou zich in z,n graf omdraaien als hij wist dat je mij in de steek laat. Doe gewoon dan doe je gek genoeg, je bent zo slordig en je maakt je met een Jantje van Leiden overal van af.
  Ik heb m’n Moeder vergeven, ze werd heel lief toen ze dement werd en ik zag wie ze werkelijk was en dat ze dit zelf ook te horen had gekregen en onbewust was.
  Ze werd heel echt, ik kon 6 jaar nog van haar houden.
  Toch zitten de woorden die ze gezegd heeft diep van binnen, ze vliegen hier zo weer op het papier.

 4. Jezelf weer even bij elkaar rapen. Als je laat zien dat je bang bent zal je paard ook zo reageren. (De manege). Dus bang zijn mocht niet en mezelf bij elkaar rapen heb ik zolang gedaan tot er niets meer te rapen viel. Braaf luisteren en vooral je best doen om te gehoorzamen helpt averechts in contact met bijstandregels de regels worden alleen maar strakker. Heel moeilijk om dan te leven zoals het voor mij zou moeten.

 5. Bij mij zit een stukje vastzitten aan het verleden, Dat is 1 of misschien meer foute gedachten die ik zelf heb gecreëerd. Bijvoorbeeld: Als ik nu mezelf dik eet wil mijn partner geen seks meer met mij. Hoe los ik deze dan op?
  Ik heb dus geen zin in seks met me vriend en ga eten, zelfs al ben ik me bewust dat deze gedachte mij in de weg zit, kan ik me niet beheersen dan te eten.
  En elke keer is er maar strijd als ik zeg dat ik geen zin heb. word er doodmoe van. Wat is toch het probleem van die ander om mijn wil (of niet wil) te accepteren of te respecteren?
  Kan ik dit met de MIR-Methode oplossen?
  Er zijn nog gedachten alleen deze zijn voor mij niet duidelijk wat het precies is, maar ik voel dat ze mij depressief maken.

  • Beste Miranda,
   Zou je je vraag willen voorleggen aan een MIR-Methode begeleidster? Zij kan je dan alle aandacht hiervoor geven. En ja, de MIR-Methode kan wel wat doen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 6. Jouw wil zit in mijn bil.

  Dus doen wat je zelf graag wilt had voor mij lange tijd een negatieve lading. Maar ik volg nu wel mijn eigen wensen ♥

 7. Hallo,
  Heb nieuwjaarsdag m’n verhaal geschreven.
  2014 was voor mij ‘n vreselijk jaar. Ben ingerolen voor ‘n andere vrouw en bijna alles kwijtgeraakt.
  Ook m’n leven want heb ‘n zelfmoordpoging gedaan. Ben attent gemaakt op de MIR-methode. Heb het bijna 7 weken gedaan.
  Had het idee dat het werkte. Sinds ‘n week ben ik gestopt.
  Ben van nature gauw depressief.
  Afgelopen week was m’n nieuwe woning zo goed als klaar. M’n zoon voor ‘n maand naar Bulgarije vertrokken voor z’n werk. M’n dochter ‘n baan erbij genomen. Dus ineens heel rustig.
  Heb wel meer vrijwilligerswerk gedaan dan normaal en geprobeert elke dag de deur uit te gaan.
  Maar volgende week vrijdag is de overdracht van het koophuis en moet ik m’n ex-man weer onder ogen komen. Daarbij komt dat hij 3200 euro van me wil. Er schijnt ‘n brief aan te komen van zijn advocaat. Het convenant is onduidelijk. Ik heb geen advocaat gehad omdat ik dat niet kon betalen. Ik wordt er alles bij elkaar doodongelukkig van en het lijkt of ik weer terug naar af ga.
  Ben afgelopen avond maar weer met de MIR-methode begonnen.
  Mocht dit zoals de vorige keer verbetering geven in mijn gemoedstoestand dan laat ik het jullie volgende week allemaal weten. Als dit inderdaad zo is weet ik voor 100% zeker dat het echt werkt.
  Wil zo ontzettend graag sterk worden en alleen (‘n beetje gelukkig) verder met het leven.
  Ik wil dit graag met iedereen delen. Heb het idee dat ik na een keer de 9 stappen te doen alweer iets van verandering voel.
  Ik houdt jullie op de hoogte.
  Lieve groetjes allemaal, Wilma

  • Beste Wilma,
   Heel veel sterkte gewenst! Idee om een vriend of vriend mee te nemen naar dat gesprek als steun? Zij zijn ook met z’n tweeën. Hoop dat het gauw allemaal weer prettiger voor je mag worden!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille

 8. Lieve mireille,
  Dank zij mijn therapeute heb ik de MIR-Methode leren kennen
  Ik heb ze in augustus de 4 weken elke dag gedaan
  Ik ben in ziekteverlof van januari, een soort burn out
  Ik heb me reeds heel goed gevoeld, vele mooie gevoelens ervaren tijdens mijn thuis zijn
  Ik voel dat ik in een neerwaartse spiraal zit momenteel,
  En zie soms het bos door de bomen niet meer
  Er zijn nog dingen van vroeger die de kop op steken, vooral me verlaten voelen
  Ik leer van mezelf te houden, wat ik als moeilijk ervaar
  Kan de MIR-Methode hier nog enig soelaas in brengen ?ik ben nog niet echt gestopt met de MIR-Methode, maar voel ook niet direct dat het me iets bijbrengt

  • Beste Nelly,
   Ja, de MIR-Methode kan je zeker ondersteunen, al was het alleen al door de 2x 2 minuten per dag dat je even liefdevolle aandacht aan jezelf geeft door het hand aaien. Het beste is dat je het langere tijd volhoudt, omdat je bij een burnout langere tijd nodig hebt om de reserves weer op te bouwen.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 9. “Jij ook altijd, stel je niet aan!” “Jij komt nog te laat in de hemel”, ik was zo’n treuzelgriet in de ogen van moeder en broers. Mijn antwoord was dan wél: “geeft niet als ik er maar kóm”. Eigenwijs was ik dus….ook.Ook.”‘n meisje moest zelf de kost kunnen verdienen”, meende mijn moeder, die al heel vroeg weduwe werd en twee zoontjes verloor en dus overleefde i.p.v. lééfde, daardoor veel eisen aan haar enige dochter stelde. Ik kwam haar juist op allerlei manieren tegemoet.(Ongeweten maar later bewust, doch ongevraagd; doe ik nu nog bij mensen die ik mag of situaties die gered moeten worden) Daarin werd ik niet gezien of gewaardeerd.Nee mijn oudere broer; haar oogappel zegt nu nog: “jij was helemaal niet lief voor moeder, jij had altijd ruzie met haar”. Toen ik haar op haar sterfbed zei: “Mam je mag het leven wel los laten!” zei ze me dat ze zich zo’n zorgen maakte. “Over wie dan” vroeg ik haar over mij soms?” “Ja je was altijd zo’n hollewaai” antwoordde ze. Ik kon haar niet geruststellen door te zeggen dat ik zo’n stevig en lief levensmaatje had, waar zij ook vertrouwen in had, want ik had juist weer ‘ns ruzie met haar.
  Verder gold:”Als je kón leren móest je leren”;zodat je onafhankelijk kon leven, ook zonder man dus.
  Nu dat is haar gelukt, meer dan goed voor mij was/is.’t In wantrouwen óver leven zit me nú nog dwars, ken mijn gevoelens te weinig en kan niet voor mezelf opkomen; doe nog steeds erg mijn best het anderen naar hun zin te maken, hoewel ze mij meer gebruiken dan dat ze me wat gunnen.Ben wel (levens)wijs geworden en heb een goede baan gehad maar zit al van af mijn 46 ste thuis: niet ziek maar: “te gevoelig!!!!” Na al mijn therapieën (die ik zelf moest betalen) ben ik nu gepensioneerd en probeer in kunstzinnige dingen mijn draai te maken; (werd thuis wél gewaardeerd evenals humor; waren overlevingsmechanismen) maar struikel daar óók vanwege mijn gebrek aan eigen verlangen waar ik voor uit zou moeten komen, maar niet kán.Dan ga/moet ik huilen of vluchten = me terug trekken en slaap, slaap, slaap, niet ‘s nachts maar overdag.Om zo boos, verwijtend en depressief bij mezelf te belanden en alle contact te mijden, ook betaalde cursussen; zoals nu….maar vind dan onverwacht en onbedoeld jullie website…door “boven” gestuurd?!.

  • Beste Marie,
   We zijn bijna leeftijdgenoten. Ik ben 47. Ik gun het je van harte dat je weer gaat terugvinden waar jij naar verlangt! Dat je weer gaat voelen waar jij behoefte aan hebt. Ik hoop van harte dat de MIR-Methode je hierbij gaat helpen en dat je weer plezier in je leven gaat krijgen.
   Veel sterkte!
   Mireille

  • Als je je antwoorden van boven wilt Kijk eens op Robert van mierlo naast MIR leven in geloof….. Bless Freya

 10. Mijn moeder zei vaak, als ze vond dat ik eigenwijs was: “Kind, ga je goddelijke gang!” Op zich heel mooi, maar het werkte tegenovergesteld.
  Ik deed niet meer wat ik wilde en voegde me naar haar verwachtingen.
  Lieve groet,
  Willemien

 11. Beste Mireille,
  Ik doe de MIR nu al een heel aantal weken. Ben begonnen met 2 stappen vanwege de ziekte die ik nu nog heb, een bipolaire stoornis (die ik vanaf vorig jaar heb gekregen). Daarvoor heb ik EMDR therapie gevolgd in mei /juni (als een van de weinige bipolaire patienten). Tijdens de sessie kwam ik erachter dat de trigger voor mijn manie gelinked was aan de traumatische gebeurtenis van het verlies van mijn zusje toen ik 4 was. Ik begreep dat de boze emotie die ik had voor/tijdens mijn manie gevoed was door de onmachtsemotie ”ik wil niet dat mijn zusje doodgaat” alhoewel ik dat op dat moment helemaal niet zo herkende.
  Ook was mijn jeugd niet makkelijk met een bipolaire moeder, die wel erg haar best deed, en ik had mijn vader ook al jong verloren. Dat heeft wellicht ook bijdragen om mijn ziekte te kunnen krijgen.

  Ik ben medisch bioloog, dus wetenschapper, maar een heel erg open mind. Ik heb me dan ook, toen ik uit mijn depressie kwam, een slag in de rondte gelezen over alles wat maar op mijn pad kwam, van een zoektocht in de wetenschappelijke database tot oosterse wijsheden over kundalini energie en de chakra’s. En in mijn zoektocht kwam ik ook op jouw website.

  Ik heb me dus sinds mijn EMDR therapie verdiept in de materie van hoe krijg je een bipolaire stoornis en heb o.a. al voor elkaar gekregen dat de landelijke richtlijn voor bipolairen nu EMDR voorschrijft voor patienten met duidelijk trauma ter voorkoming van een nieuwe manie. Ik denk echter dat ALLE bipolaire patienten trauma hebben en dat communiceer ik ook naar de werkgroep bipolaire stoornissen.
  Ik kwam het ook weer tegen op je website onder het mom van je onveilig voelen in je jeugd. Maar is er dus nog werk aan de winkel. Ik denk ook dat er iets mis is met het hartchakra (tekort liefde ontvangen) waardoor anderen over je grenzen gaan en je zelf ook over je grenzen gaat, en natuurlijk het basischakra, te boos en eigenlijk angstig over wat er in het verleden gebeurt is, dus niet geaard. Dat moet eerst opgelost (maar dat was bij mij al het geval voordat ik met de MIR-Methode begon)
  Ik weet zeker dat ik o.a. door EMDR maar ook omdat er andere mensen op mijn pad kwamen die me hielpen op weg ben naar heling. Ik voel me beter en weet zeker dat de MIR-Methode helpt. Het maakt me stabieler en meer in het nu. Mijn kalknagel lijkt trouwens ook te helen.

  Als je je licht zou willen laten schijnen op de problematiek van een bipolaire stooris dan maak je me heel blij. Ik ben benieuwd naar je visie (want de ziekte staat nog niet in het rijtje). In het oktober nummer van het tijdschrift voor bipolaire stoornissen schrijf ik een artikel over mijn ervaringen met EMDR en ik zou daarom ook graag van je visie leren.

  Ik ben ook heel benieuwd naar je nieuwe extra website. Ik hou van leren!

  Hartelijke groeten,
  Martine

  • Beste Martine,
   Zal het je verbazen als ik je vertel dat EMDR een van de inspiratiebronnen was voor de MIR-Methode? Ik geloof heel sterk in dit soort methodes, omdat ze ‘per toeval’ zijn ontstaan en dus eigenlijk een studie zijn van wat het lichaam als vanzelf aanpakt. Ik heb een paar voorzichtige eerste berichten ontvangen van mensen met een bipolaire stoornis, maar echt nog te vroeg om te durven beweren dat de MIR-Methode daar een antwoord op is. De emoties die worden aangepakt, zijn natuurlijk steunend en zullen zeker verlichting kunnen geven, daar ben ik wel van overtuigd. Ik zal oren en ogen open houden voor nieuwe inzichten en ervaringen van mensen en wanneer ik meer weet, zal ik het op de website zetten. In de hoop dat ik jou weer kan inspireren. Fijn dat je jouw achtergrond en je open mind met elkaar combineert! Dat geeft meestal de mooiste nieuwe ontdekkingen!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

   • Beste Mireille,
    Ik had inderdaad gelezen (ook in je boek) dat EMDR een van de inspiratiebronnen was. Dat hielp mij over de streep voor de MIR-methode (als toch ook wel kritische wetenschapper). Erg bedankt dat je mee wilt denken over deze ziekte. Ik las vandaag je nieuwsbrief over de linker en rechter hersenhelft en de intuitie. Wist je dat bij bipolaire patienten het corpus callosum niet goed werkt (dit is de brug tussen de hersenhelften, voor andere lezers)? Misschien interesseert het je ook dat ik een wetenschappelijk onderzoek heb gevonden (bij aapjes) dat bij stress tijdens de zwangerschap en de periode daarna er onder andere schade ontstaat in het corpus callosum. Omdat je met stimulatie van beide hersenhelften, wat EMDR doet, juist wel bereikt dat een emotie verwerkt kan worden (waardoor ik me veel beter voelde) denk ik dat het (niet)hebben kunnen verwerken van emoties een van de oorzaken kan zijn van bipolariteit. Alleen neemt de lading van een emotie bij een manie of depressie zulke krachtige energie aan dat het je als het ware omver werpt. Mijn intuitie zegt dat EMDR goed kan helpen die lading te verminderen. Nu nog meer onderzoek!
    Met vriendelijke groeten,
    Martine

    • Beste Martine,
     Ja, dat is bijzonder interessant wat je schrijft, dankjewel! Nee, ik wist niet dat die hersenbrug bij mensen met bipolariteit niet goed is ontwikkeld! Dat zou dan verklaren dat ik al een paar voorzichtige eerste berichten heb ontvangen dat de MIR-Methode hen heeft geholpen met hun heftige manische of depressieve perides. Wat fijn! Ik verwacht zelf dat EMDR daar heel veel mee kan doen en volgens mij zijn daar ook al veel voorbeelden van. Houd me op de hoogte van je ervaringen!
     Hartelijke groetjes,
     Mireille Mettes

     • Beste Mireille,
      Ik heb nog weinig gedocumenteerde voorbeelden kunnen vinden van EMDR bij bipolairen. Als je me meer informatie zou kunnen sturen over dit onderwerp ben ik je erg dankbaar. Kort na mijn EMDR therapie heb ik wel een nieuw gepubliceerd onderzoek gevonden over EMDR bij bipolairen(via de pubmed database)door o.a. de ontwikkelaarster van EMDR, F. Shapiro, met licht positieve resultaten. Dit heb ik (samen met mijn verhaal)onder de aandacht gebracht van de makers van de richtlijn voor behandeling van bipolaire stoornissen in Nederland en EMDR wordt nu de aangewezen therapie bij trauma. Toch zou ik meer onderzoek willen, ook of EMDR helpt bij een startende manie of depressie (zodat misschien wel het onverwerkte trauma naar boven komt, en dat kan naar mijn idee ook overgeslagen door Sinterklaas zijn, of veel negativiteit in je jeugd). Daar wil ik me sterk voor maken, naast zelf weer beter worden….
      Hartelijke groeten,
      Martine

      • Beste Martine,
       Nee, ik heb helaas geen enkele documentatie over EMDR bij bipolairen. Wel al voorzichtige eerste resultaten via de MIR-Methode. Doe wat je kunt, want ik geloof er sterk in dat het absoluut moet kunnen via EMDR, omdat ik de methode van binnenuit ken. De MIR-Methode werkt op een wat andere manier en het grootste verschil is dat het bij de MIR-Methode rustiger aan gaat, laagje voor laagje.
       Veel succes met je speurtocht! Ik ben er zeker van dat het je gaat lukken!
       Hartelijke groetjes,
       Mireille Mettes

 12. Als we jou nodig hebben rammelen we wel met de pispot….(pa broers zus)

  Jou overkomt niks, als jij s avonds op je fietsje word overvallen laten ze je vanzelf weer los als je onder een lantaarnpaal komt…(grote broer)

  Verder overleed mijn moeder toen ik vijf was en vanaf dat punt is ze ook doodgezwegen…… ik heb maar een moederherinnering

 13. mijn broer zei eens tegen mij, als we je nodig hebben, rammelen we wel met een emmer!!! dat hoor ik nog steeds….ik was een nakomertje en druk, en dat maakten ze mij ook duidelijker met de woorden, voor dat jij er was was het goed!!!ik voel me snel te veel, terwijl dat niet zo is, maar krijg dat er niet meer uit, 55 jaar ben ik nu!!!!!!!!

  • Beste Marianne,
   Dit soort ‘onwelkome’ gezinssituaties kunnen flink een stempel drukken op je. Ik hoop van harte dat je jezelf welkom kunt heten. Ik doe het bij deze: welkom op aarde en fijn dat je er bent! Ik hoop dat de MIR-Methode je wat vrijheid kan geven en dat je het gevoel terug krijgt dat je hier echt ook een plaats hebt!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille Mettes

  • Dat zei mijn vader ook wel eens tegen mij. Het zijn maar uitdrukkingen. En zo halen ze de koeien uit de weide als het tijd is om op stal te gaan of gemolken te worden dus zo erg is de spreuk toch niet. Visualiseer lekker blije koeien die op stal mogen en graag naar de boer toe lopen 🙂

 14. Tegen mij zeiden ze altijd, dat ik niet moest zeuren. Ook zei mijn broer altijd, jij moet je mond houden, want je bent maar een Mavo-kindje (dat was zog. grappig).

  • Beste Angela,
   Ja, en het zijn dat soort zinnetjes die je nu NOG hebt onthouden, die een rol spelen in je systeem. Dankjewel dat je ze zo duidelijk noemt! Zal vast herkenbaar zijn voor veel mensen. Hopelijk kan de MIR-Methode een hulp zijn voor je om je eigenwaarde en vertrouwen in jezelf te sterken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 15. Wat een mooi artikel, dank je wel Mireille, dat je me erop wees. Bij ons in de familie wat het motto: Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Als kind begreep ik helemaal niet wat dat betekende. Nu denk ik : waar heb je het over! Wat is normaal? Doe ik gek genoeg? Ik leef denk ik niet volgens die regel, hoewel hij wel meteen bovenkwam na het lezen van je vraag 🙂 Misschien doe ik al lang genoeg vader loskoppelen, zodat het me niet meer stoort. Echt een mooi antwoord op mijn vraag, ik ga het bewaren. Mireille, je bent een mooie aanvulling op mijn leven, nogmaals bedankt, Gilah

  • Hai Gilah,
   Ik ben blij dat het artikel goed bij je paste en je inspireerde! Dat je nog maar een lang leven ‘niet normaal’ mag doen! 😉
   Groetjes! Mireille Mettes

 16. ……..ik hoorde altijd zeggen in mijn familie tegen mij: “dit kan jij niet,laat mij het maar doen” of “dat kan je niet aan, daar ben je niet sterk genoeg voor”.
  Ik ben 5 jaar geleden in mijn eentje met 2 katten geemigreerd naar de Lofoten-eilanden in het noorden van Noorwegen. Heb het heel goed daar en werk in mijn eigen bedrijf: Lofoten Shiatsu Senter. Heb mij sterk gemaakt, ook met behulp van de MIR-Methode, en nu zeg ik “jeg klar alt”. “Ik krijg alles voor elkaar”.

 17. Hallo Mireille, wat fijn dat ik jouw artikel in de Happinez zag! Ik gebruik de MIR-Methode al een tijd in mijn praktijk, maar dan alleen voor kinderen. Nu lees op je site over het hand-aaien. Ik was hier zelf al op een andere manier mee bezig, maar ga het aaien ook uitproberen. Ik weet zeker dat het werkt! Het gaat toch alleen maar om Loslaten zodat nieuwe dingen een plaatsje kunnen vinden binnenin je.

  De spreuk waar ik mee grootgebracht ben is “doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg”.
  Nu werk ik met al die dingen waarin ik “anders” ben en het mag er allemaal Zijn. Heerlijk!

  Hartelijke groet,
  Marianne van Eelen

 18. ‘heb toch niet zo veel kapsones, we zijn maar gewone mensen’. Dit was een gevleugelde uitspraak van mijn vader naar mij toe. Ik hield als kind al van mooie dingen, bv.kleuren die in harmonie waren volgens mij. Mijn moeder had op latere leeftijd deze prachtige spreuk: wie geld verliest, verliest veel. Wie een vriend verliest, verliest meer. Wie de hoop verliest, verliest alles.
  heb de MIR-Methode twee maanden gedaan, het leek niets te doen maar er is volop beweging op allerlei gebied. dank dat de MIR-Methode zo makkelijk te krijgen is. Geen kosten.
  Hartelijk dank hiervoor, Irene.

  • Beste Irene,

   Mooi om te horen dat er zoveel in beweging is gekomen! De MIR-Methode werkt inderdaad nog maandenlang door nadat de eerste 4 weken van aaien voorbij zijn.
   Dank je wel voor je reactie!
   Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 19. Dag Mireille
  Sinds een paar weken mir ik, het bevalt me uitstekend, in het begin was ik wat uit balans.
  Nu heb ik emotioneel grote sprongen gemaakt,ik heb mezelf weer teruggevonden en kom tot mijn verassing mensen tegen die mijn missie verduidelijken.
  lieve groet Jantje

  • Dag Jantje,

   Wat heerlijk dat je zelf voelt dat je zo duidelijk grote groeistappen maakt, niet alleen emotioneel maar ook naar je missie toe!
   Uit balans zijn in het begin komt vaker voor – de MIR-Methode zet je hele systeem enorm aan het werk. Zowel qua afvoeren, opschonen en aanvullen als daarna de balans herstellen, en dan rest nog één ding: je Missie.
   Dat je maar spoedig je missie ook mag gaan Léven; dank je wel voor het delen!

   Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 20. Beste Mireille,

  Ik wil je een vraag stellen namens mijn schoonzus die geen internet heeft. Ze is begonnen met de MIR- Methode (alle 9 stappen) 2 weken geleden omdat ze al meer dan 1 jaar zich niet goed voelt en anti- depressiva slikt. In eerste instantie leek het beter te gaan. Daarna werden de klachten heftiger en is ze vanaf woensdag teruggegaan naar stap 5 en 7. Vandaag vroeg ze me om jou te vragen wat ze moet doen, omdat ze steeds zenuwachtiger wordt, last van droge mond en heel erg onrustig. Dit heeft ze voor die tijd ook gehad. Graag jouw reactie hierop.

  • Beste Lucie,
   Wat attent van je dat je de vraag namens je schoonzus stelt! Het is goed dat je schoonzus contact op neemt met de behandelend arts, omdat door de MIR-Methode vaak de medicatie en begeleiding aangepast kunnen worden.
   Laat je schoonzus twee weken vol maken met stap 5 en 7. Het is vrij normaal dat de symptomen verergeren, de eerst tijd. Dat is een goed teken, dan pakt het lichaam het juist op. Ze moet wel voldoende water en of kruidenthee drinken zodat de afval stoffen het lichaam kunnen verlaten. Het is moedig van haar dan ze zichzelf de kans geeft te helen met de MIR-Methode.
   Vriendelijke groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

 21. Hallo Mireille,

  Ik ga binnenkort weer starten met het geven van ontspanningsavonden. Bij één van deze avonden wil ik ook wat doen met de MIR-Methode. Zodat mensen hier ook voor kunnen gaan kiezen (naast bijv. mindfullnes, yoga etc.) Kan ik in groepsverband wel alle stappen geven? Ik vraag dit omdat je aangeeft dat in sommige gevallen het beter is om eerst 2 stappen te doen. Ik wil mensen niet in de problemen brengen… Ook vroeg ik mij af of het is toegestaan om dit te doen aangezien ik geen MIR therapeut ben.
  Lieve groet,
  Anitha

  • Hallo Anitha.
   Wat fijn dat je de MIR-Methode zo een warm hart toedraagt, en dat je haar ook wil uitdragen, dank je wel.
   De MIR-Methode kan vrij doorgegeven worden, dat wil zeggen dat je iedereen een kaartje kan geven en je kan over je eigen ervaringen vertellen nadat je zelf bent begonnen met de MIR-Methode. Je kan deze eerst zelf 4 weken doen, voordat je de MIR-Methode doorgeeft aan andere mensen.
   Je zou een MIR-Methode begeleider kunnen vragen of deze workshops geeft, of iemand uitnodigen voor een lezing van de MIR-Methode.
   Mireille zelf geeft op verschillende plaatsen in het land lezingen, is dat een idee voor een van de avonden die jij organiseert?
   Dank je wel dat je voorzichtigheid in acht neemt. Wil je nog meer weten dan kan je nogmaals contact op nemen.
   Met vriendelijke groet namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

   • Hoi Margreet,
    Bedankt voor je reactie. Ik ga eerst de kaartjes geven. Als er behoefte is aan meer, dan neem ik contact met jullie op.

    Lieve groet,
    Anitha

 22. Hoi Mireille,

  Even een ervaring delen.
  Ik was op vakantie meegevraagd door mijn schoonzusje, oprecht en heel lief bedoeld. Daar bleek echter dat ze me toch zag als een indringer in haar leefgebied, waardoor ik steeds meer me in mezelf terugtrok en me steeds kleiner voelde worden….dus erg ongelukkig.
  De MIR-Methode is inmiddels een vast onderdeel van mijn leven geworden en hier dus heel welkom. Vrijwel meteen voelde ik me meer in mijn eigen kracht staan en beter in staat voor mezelf op te komen. Dankjewel dus, ik ben heel blij met jou!
  Groetjes,
  Germaine

  • Hoi Germaine.
   Wat fijn dat je wederom in je kracht komt te staan door de MIR-Methode.
   Je geeft een voorbeeld hoe waardevol het is dat je in een handomdraai weer op je eigen pad terecht kan komen in een minder prettige situatie. Dank je wel dat je dit met ons wil delen!
   Ik ben blij met jou en met alle mensen die zichzelf vrede in hun hart gunnen.
   Groetjes, Namens Mireille Mettes,

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

  • Hoi Germaine,

   Dank je wel voor het delen van je ervaring met de MIR-Methode! Heerlijk dat het je zo heeft ondersteund om in je eigen kracht te blijven!

   Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 23. Dag Mireille.
  Wat fijn voor je dat de MIR-Methode in “Happinez” staat!
  Het boek “Storm voor de stilte” van Neale Donald Walsch” (Gesprekken met de mensheid) maakt mijn missie duidelijker.
  Heeft het zin om aan de 9-stappen toe te voegen: het immuunsysteem in balans brengen of zit dat al bij de 9-stappen in?
  Liefs,
  Janny

  • Dag Janny. Ja het is zo fijn voor velen dat Happinez deze aandacht aan de MIR-Methode geeft, ik ben ze heel dankbaar! Ook fijn dat je veel aan het boek Storm voor de stilte hebt.
   Wat je vraag betreft: Alle 9 stappen werken al aan je immuunsysteem , je hoeft dus niets toe te voegen.
   Laat je ons weten wanneer jij je missie leeft?
   Vriendelijke groet, namens Mireille Mettes

   Margreet Pielage

   MIR-Methode begeleider in Ommen
   http://www.terra-mater.nl

 24. Of wat er niet werd gezegd.
  Het misbruik van mijn broer met mij is altijd doodgezwegen.

  Of de laatste 3 kinderen hadden er niet moeten zijn. Ik kom uit een gezin van 5 kinderen (enige meisje) en behoorde tot de laatste 3.

  • Beste Hilly,

   zulke pijnlijke uitspraken – of juist het verzwijgen van een ingrijpende gebeurtenis als misbruik – hebben een heel grote impact op ieder kind; bij zulke ernstige trauma’s is het verstandig om de hulp een MIR-Methode begeleider in te roepen, om het helingsproces soepeler en vlotter te laten verlopen.
   Ik wens je veel heling toe en dat je weer helemaal in je eigen kracht mag komen staan met de liefdevolle ondersteuning van de MIR-Methode!

   Hartelijke groetjes, namens Mireille Mettes

   Marja Kikstra

   MIR-Methode begeleider in Enschede
   http://www.erevna.nl

 25. Het allerpijnlijkste vond ik dat ze me negeerden, niks zeiden of afstand namen. Vooral als ik gevoel uitte, omdat ze mij te gevoelig en lastig vonden. Zij konden absoluut niet met emoties overweg, zie ik achteraf..
  Mijn moeder zei: “Jij bent zo overgevoelig! overdreven, stel je niet aan, je bent een moeilijk kind, je zus is tenminste lief”
  en ze zei een keer; je vader is je echte vader niet denk ik, want heb een verhouding gehad met zijn broer, ik weet niet meer wanneer..en dan: “goh wat kijk je raar, doe niet zo gechoqueerd”
  Toen ik aan antidepressiva zat; “nu kan ik voor t eerst in mijn leven normaal met je praten, nu ben je eindelijk normaal”
  Mijn vader zei laatst nog: als jou vriend jou verdraagt, zou ik maar heel zuinig op hem zijn… (!!!)
  ..
  Dan ga je toch denken en geloven dat je een verschrikkelijk kind/ mens bent en je hier niet mag zijn..?! En gevoel al helemaal niet! Ik heb er nog steeds veel moeite mee. Ik heb nu een burn-out omdat die emoties eruit moeten. Maar t brengt zoveel angst omhoog vooral voor afwijzing. Ik voel me ook om elke scheet afgewezen.. ik heb niet het gevoel dat het veilig is om mezelf te zijn.
  Heb al veel gedaan. Ik hoop dat de MIR-Methode mij hier verder goed bij gaat helpen. Zodat ik in ieder geval van mezelf kan houden.

  Veel sterkte en liefs voor iedereen.en bedankt Mireille! 🙂

  • Lieve Anne,

   Ja, wat een weg heb je afgelegd! Het is zo overduidelijk te zien waar je klachten vandaan komen. Je beschrijft het zelf zo helder dat het me pijn doet in m’n hart. Er zullen vele mensen zo behandeld zijn als jij en jongens, wat een weg terug is het dan!
   Als je een extra steuntje wilt, wil je dan ‘s naar de video over zelfliefde kijken? Die is in het Engels, maar kan je wel een hart onder de riem steken.

   Veel geluk met het terug vinden van jou lieve zelf!
   Mireille Mettes

   • Lieve Mireille, dank je wel voor je lieve reactie! Ja het is een enorme weg terug.. Ik heb de video bekeken en heb er zeker wat aan, dank je wel! Ik ben nu 5 dagen met de MIR-Methode bezig en moet zeggen dat ik er zeker veel van merk! Ik heb al veel meer energie, de eerste 2 dagen enorm veel honger, elke dag heel veel dorst, ik begin grenzen aan te geven (zelfliefde), en er komen veel emoties omhoog. Ik word alleen nog elke dag om 7:00 wakker, en hoop nog eens door te kunnen slapen d.m.v. de MIR-Methode.
    Maar ik voel dat het werkt en ben er heel blij mee! Dank je wel voor het ontwerpen en delen van deze bijzondere helings manier! 🙂
    Liefs Anne

 26. Poeh, ik lees al jullie reacties en soms snijden ze bij mij al een beetje in mijn ziel. Kan je nagaan hoe het was als je zulke familie-spreuken op je af kreeg, niet 1x, maar elke week wel een keer als kind. Dat heeft impact op een kind. Ik wens jullie veel geluk en hoop van harte dat de MIR-Methode deze oude herinneringen langzaam maar zeker uit mag wissen!
  Veel geluk!
  Mireille Mettes

 27. Waar een wil is, is een weg
  Je hebt niets te willen.
  Alle maria’s die ik ken belanden in een instelling, verslaafd, drank drugs,seks. (mijn vader:
  Jij gaat nooit kunnen auto rijden.
  Mannen willen je alleen maar in bed.
  Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is.
  Leg je hand op je hoofd en kijk wie er onder zit.
  De eigen balk in je eigen ogen zie je niet.
  Je zult nooit verantwoordelijkheid kunnen dragen.
  Volg je hart. ( later)
  Ge moet gij niet denken maar doen.
  Ge moet gij niet voelen maar doen.
  Wat gaan de mensen denken?
  Wpreek mij niet tegen.

  Da’s mijn lijstje. voorlopig.

  • Ha Maria,

   Dat lijkt me voorlopig meer dan genoeg! Leuk idee dat al deze familiespreuken langzaam uit je systeem gaan verdwijnen.
   Ik wens je veel opluchting en ruimte!

   Groetjes, Mireille Mettes

 28. Zigeuners zijn jullie!

  In alles zijn jullie anders dan anderen!

  Jij mag niet meedoen!

  Het ultieme niet deugen gevoel.

  Buiten de boot vallen….

 29. Je kunt wat je denkt dat je kunt! De uitspraak van mijn moeder! Door deze gedachte was zij in staat haar 10 kinderen in liefde groot te brengen!!!!!! hartelijke groet

  • Wat een mooie uitspraak van je moeder Tineke!

   Is helemaal waar, je kunt wat je denkt dat je kunt!!!
   Mooie positieve benadering.

 30. “Doe jij maar gewoon dan doe je gek genoeg.”
  Weet je dat niet?
  Toen ik ongesteld werd, schrok ik van het bloed en dacht dat er heel wat aan de hand was. Mijn moeder werd heel boos dat ik het niet wist en gooide een boek uit de boekenkast naar mijn hoofd mijn kamertje in. Dit boek staat toch gewoon in de boekenkast, riep ze. Mijn moeder is overleden in 2004 en heeft in mijn beleving me niets meer misdaan.
  Niet te kunnen zeggen: Ik weet het niet. Mag ik er iets over vragen, is heel moeilijk geweest en nog.

 31. Hallo

  Mijn vader zei altijd, hoor wat je wilt horen en zie wat je wilt zien.
  Ik vind het nog steeds een mooie uitspraak alleen zie en hoor ik vaak alles wat er gezegd word. Ik vind het dan lastig om me af te sluiten voor de dingen, meestal de negatieve dingen gebaren, waardoor ik toch beïnvloed word. Dat loslaten vind ik moeilijk.

  Ik heb 2 jaar geleden de MIR-Methode gedaan, het lijkt of ik er nu weer behoefte aan heb, kan ik de MIR-Methode herhalen?
  Met vriendelijke groet Francien

  • Hai Francien,

   Ja, teveel horen of zien kan zelfs een last zijn! Je kunt de MIR-Methode weer opnieuw oppakken. Op dit moment zijn we heel actief met de MIR-Methode en zijn er opvallend veel mensen die in de herhaling gaan! Doe het gerust en ik hoop mooie resultaten van je te horen!

   Succes!
   Mireille Mettes

 32. We kijken net zolang naar haar tot ze weer gaat huilen,” o daar komen de eerste traantjes al”. Gezellig met het hele gezin aan tafel, ik kan me nog steeds bedenken waarom mijn ouders niet reageerden.
  “stel je niet aan ”
  Als jongste van 5,” je was niet de bedoeling maar we waren wel blij met je hoor”, hmmm.
  “Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”.(nou dank je wel pa).
  De zus net boven mij “jij mavo klantje”, die echo hoor ik nog steeds in mijn hoofd. “zij komt vast wel aan de man.”

 33. “Gedraag je eens normaal”
  “Doe eens net als anderen..”

  Vooral het normaal doen… ik ben erg introvert en kijk anders naar de wereld waarin alles om het extraverte lijkt te draaien, mensen lezen mijn emoties niet altijd, al zijn die er wel.
  Ik kan niet handig sociaal doen, het lukt me niet, tenzij ik me op mijn gemak voel en in een klein groepje of 1 op 1 gesprek ben.

  Ik zie de waarde in van introvert zijn, maar toch voelt het vaak alsof ik nog niet “goed genoeg” ben..

 34. “Waarheid duurt het langst” of “lieg niet, ik kom er toch wel achter”.
  Ik was van nature een flapuit en eerlijk. Helaas is dat veranderd en werd ik achterdochtig en stiekem omdat mijn eerlijkheid altijd “beloond” werd met straf en manipulatie.

  • Gevoelige, en soms daardoor lastige kinderen vertellen vaak de ongemakkelijke waarheid die niet door de ouders gehoord wil worden,
   Waardeer jezelf om wie je bent en koppel je vader en je moeder los

 35. Hallo,

  Tegen mij werd altijd gezegd: “zij maakt nooit iets af” Bij mijn huwelijk zei mijn,vader: ze kan wel iets….
  Dat zijn uitspraken die er in hebben gehakt.
  Toen ik rugklachten kreeg zei mijn moeder: dat je nou toch mijn rot rug moet hebben…..”
  Zij had 2 hernia operaties gehad en ik dacht dat dat ook mijn lot zou worden.

  Zo loop je overtuigingen op.
  Ben goed bezig met MIR-Methode nu!

  Liefs Tineke

  • Hoe herkenbaar. Het zijn dezelfde woorden die mijn vader bezigde. het duurde inderdaad heel lang voordat ik door had, dat ik dat gedrag ook ging vertonen. Veel kunnen en net niet afmaken. Nu kan ik er om lachen, wat een mop. Dat is pas programmeren.
   Maar eerlijk is eerlijk, omdat ik zo graag wilde bewijzen dat ik wel wat kon, heb ik heel veel geleerd en ben daardoor toch een goed geslaagd mens geworden.
   Groet van Ria

 36. Mijn ouders werden zwanger toen ze beiden 19 jaar waren. Nog vertelt mijn vader te pas en te onpas dat ik ‘een ongelukje’ ben (ben ondertussen zelf 42 jaar).

  • vraag je vader op de man af of hij dat echt meent wat hij zegt. Hij zal schrikken en nee zeggen. Dan kun je hem vragen of hij daar misschien een ‘gelukje’ van wil maken.

 37. Ik weet niet wat er achter mijn depressie zit , ik was altijd blij en opgewekt.pas de laatste jaren is dat weggevallen.
  Ik werd heel streng opgevoed en mijn mening telde niet, maar heb daar geen enkel verwijt naar naar mijn moeder.
  Ik heb heel hard mijn stem opengezet als reactie, rebels tot en met. Dit heeft ook voor veel brokken gezorgd waar ik niet fier op moet zijn.
  Na paar rake klappen ben ik tegenovergesteld geworden en onderdanig, geen grenzen enz. Ik ben mijn grote liefde tegengekomen twee jaar terug we hadden het immens goed samen en alles verliep synchronisch. tot ik eens ben uitgeschoten tegen hem (een oud patroon). Hij is vertrokken en niet meer teruggekomen, voor mij onvoorstelbaar. Nu word het dus grote tijd om zicht op mezelf te krijgen iets wat weer moeilijk is en dieper zak. Ik zie wel waar de MIR-Methode me brengt, ben er dankbaar voor.

  • Beste Mieke,

   Iets intens als liefdesverdriet, vooral van je grote liefde, kan al genoeg reden voor een depressie zijn.

   Ik wens je heel veel geluk en hoop dat de MIR-Methode je daarin verlichting kan brengen!
   Hartelijke groetjes en veel sterkte!
   Mireille Mettes

 38. Ik was een mislukte abortus en een berouw na de zonde. Ik was een niets en zou nooit wat worden ook.
  Die uitspraken van mijn moeder hebben een groot deel van mijn leven zeer negatief bepaald.
  Na 3 depressies de balans opgemaakt, vervolgens Reiki en energiewerk gedaan en nu MIR-Methode. Ik word steeds meer mezelf, geniet van het leven en doe zoveel mogelijk wat ik leuk vind.

  Vriendelijke groet,
  Margreet

  • IK wil even mijn gevoel naar je geven dat niemand het recht heeft dat van je te zeggen
   JE BENT GOED ZOALS JE BENT
   SUCCES MET HET VERWERKEN
   EN IK STUUR JE EEN WARME OMHELZING

   En ja ik moest er van huilen.

  • Mijn god, margreet. Ik heb al veel narigheid voorbij zien komen, maar dit slaat alles en raakt me tot diep in mijn hart.
   Een warme virtuele knuffel van mij.

 39. Wat te zeggen van abortuspogingen waarbij jij blijft leven en de tweelingzus is afgedreven? Een boodschap zonder woorden.
  Nog niet te spreken over de eerste levensjaren waar jou grenzen niet bestonden maar wat je je niet bewust herinnerd?
  Dus weet je niet waar en wanneer en wat je innerlijke besluiten zijn die je zélf hebt genomen?

  Alle rest aan woorden halen het niet bij deze ervaringen.

 40. Na een mooie dag kon mijn vader dankbaar zeggen: ‘Dit was weer een dag met een gouden randje’ Een uitspraak die wij graag in ere houden en niet alleen om dankbaarheid te uiten 🙂

 41. niet zeuren maar doorgaan
  werken tot je er bij neer valt
  de vuile was niet buiten hangen
  niet klagen maar dragen

  Ik heb zelf moeite met omgaan met katholieke overtuigingen zoals eerbied en respect voor de ouderen..(hoever gaat de eerbied als mijn eigen grenzen in het gedrang komen?)

  Vooral het aardig en lief zijn voor de anderen..( wat bij mij soms gaat van mezelf)

 42. Ik ben nu bijna vier weken bezig met de MIR-Methode (o.a. om depressie tegen te gaan), maar ik merk geen effect. Integendeel, de problemen die ik op mijn werk heb zijn alleen maar erger geworden en nu ben ik overspannen. Dus ik weet niet of het voor mij zin heeft om ermee verder te gaan.

  • Beste Eva,

   Het ziet er naar uit dat jouw missie aan het bewegen is. Dat gaat vaak gepaard met strubbelingen op het werk, omdat daarin verandering aan het komen is. Ik zou je willen vragen om een afspraak met een begeleider te maken, zodat je niet veel langer met depressieve klachten hoeft rond te lopen!

   Veel succes en sterkte!
   Mireille Mettes

   • Bedankt voor je reactie. Ja, dat van die missie zou kunnen. Ik heb geen flauw idee wat mijn missie is, en “Je leeft je leven met weinig voldoening en elke dag is eigenlijk maar nutteloos.” is zeker op mij van toepassing. En ik heb ook veel negatieve shit in mijn jeugd meegemaakt. Ik was ook van plan om de MIR-Methode 4 maanden te doen maar nu weet ik het effe niet meer. Maar ik ga een afspraak met een begeleider maken.

    • Hai Eva,

     Ja, dat is gewoon goed, om jezelf dat te gunnen. Er staan veel begeleiders op de website die allemaal heel specifiek kunnen werken. Ik hoop van harte dat het je veel goeds zal brengen!!

     Veel geluk!
     Mireille Mettes

    • Ik zie het als een “kadootje” om lekker “bij te mogen komen” !! Dat is een andere insteek en positiever toch.

 43. Mijn vader zei, “wees vertrouwd maar vertrouw niemand”.
  Ik vertelde hem als kind een geheim en vroeg nadrukkelijk dit geheim niet verder te vertellen. Hij beloofde er over te zwijgen maar daags hierna bleek dat hij het aan mijn moeder, broers en zussen had verteld.
  Het blijft lastig voor me om mensen echt te vertrouwen.

 44. Hoi,
  Ik heb er wel een paar:
  Wij kunnen niet sporten
  Wij zijn niet sportief/creatief
  Je kon wel niet deugen
  Alles draait altijd om jou
  Eerst nadenken voordat je wat zegt
  Niet denken maar weten
  Gevolg, wantrouwend naar andere mensen, moeite hebben met vriendschappen, negatief zelfbeeld, somber, angstig..
  Als ik teruglees zie ik hoe ik ben, een rationele denker en moeite hebben met gevoelens en relaties..

 45. Het ‘gevleugelde gezegde’ waarvan ik me moest ‘losmaken’:

  “Zo zitten wij nu eenmaal in mekaar; daar doe je weinig aan!”
  Ankh

 46. Ik doe nu ongeveer 1 jaar de MIR-Methode, eerst 4 weken.
  En nu iedere ochtend net als eten en drinken.
  Voel mij sterker als ooit, hou van mijzelf en heb ruim liefde en licht voor ieder om mij heen.
  En ervaar ik steeds vaker de vele mogelijkheden van de MIR-Methode.
  Geef het door aan anderen toch laat de ander vrij of deze het aanspreekt of niet.
  Dankjewel en zie altijd uit naar de nieuwsbrief.
  Nettie

 47. ‘Kinderen zijn hinderen’, zei vader Cats, maar hij vergat, dat hij er zelf één geweest was.
  Het lijkt een positieve uitspraak, maar de nadruk lag bij: ‘kinderen zijn hinderen’, want ik was een nakomertje en op mij was niet meer gerekend en het was een teleurstelling voor mijn moeder dat ik mijn komst aankondigde. Dat werd me ook ronduit verteld.
  Ik heb mijn hele leven altijd geprobeerd anderen niet tot last te zijn en ben me er nu ik 62 ben, door de MIR-Methode te doen, van bewust geworden, dat ik dit altijd heb gedaan omdat ik van mijn moeder constant de boodschap heb meegekregen: ‘Jij bent een last voor mij’. Wat een openbaring! Moeder loskoppelen, moeder loskoppelen, moeder loskoppelen.

  • Lieve Corrie,

   Dit raakt mij. Ik ben een vrouw van 57 die zich veel jonger voelt maar werkloos is en steeds wordt afgewezen op leeftijd. Ik had ook een moeder waarbij ik niets goed leek te doen. Als rode draad liep door haar leven en het mijne dat “ze mij eigenlijk niet had willen hebben”. Toch was ze een goede moeder voor mij, ik heb altijd het gevoel gehad dat ze alles deed wat ze kon om een goede moeder te zijn, maar ze was ook dominant en bij alles wat ik deed nadrukkelijk aanwezig. Ze zei altijd dat ik geen zelfvertrouwen had, maar ik kon echt nooit wat goed doen of zij corrigeerde het wel. Zij is evengoed 92 jaar geworden en door de jaren heen werd ze dominanter, ik ben enig kind en toen mijn ex-man en vader wegvielen werd het almaar erger. Mijn moeder had zelfs willen afdwingen dat ik bij haar zou komen wonen en dat we dan samen verder waren gegaan. Dat kan natuurlijk niet. Vlak nadat mijn vader was overleden zei ze altijd dat ze een rot man gehad had en als ik dat tegensprak zei ze “dat was voor jij werd geboren, hoe kan jij dat nu weten”, en kwam dan met een negatief verhaal over mijn vader. Ik heb ondanks alles erg veel van mijn moeder gehouden en mis haar elke dag maar ik weet dat mijn gebrek aan zelfvertrouwen toch echt aan haar te wijten is.
   Ze is in november 2012 op een vreselijke manier in een zorginstelling aan een beroerte overleden, ze was onderverzekerd en had schuld. Ik was toen al zonder werk en heb hevig overspannen alles ALLEEN moeten regelen, een crematie (wat ik vreselijk vond) en het is allemaal gelukt. Toch vond ik haar een goede moeder maar ze belde me soms 3x per dag op en ik ben nog steeds aan het “afkicken”. Vooral omdat er behalve mijn prachtige kat Stevie Wonder op dit moment niemand anders in mijn leven is. Ik heb het erg moeilijk met de werkloosheid en ze kunnen me alleen maar afwijzen. Toch geef ik niet op, neem wel rustpauzes om niet crazy te worden. Nu volg ik de MIR-Methode en ik voel me wel zekerder van mezelf. Voor de rest is er (nog) niets veranderd. Ik wens alle mensen op dit forum veel geluk en goeds toe door de MIR-Methode. Ik ben vaak down of depressief maar ga TOCH met de MIR methode door… baat het niet, schaden doet het zeker niet!!!!!!

 48. Hai, mijn vader zei altijd “Je hebt hier niets te vertellen, alleen maar lege briefjes in te leveren”.

  • Ha Ans,

   Soms denk je wel ‘s: waar halen ze het vandaan? Het motiveert een kind zo heerlijk om zich vrij te voelen, maar niet heus!

   Dankjewel voor je bericht!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 49. Ikzelf was de laatste van 10 kinderen mijn mam was al 46, werd altijd geplaagd en vernederd door broers is mijn hele leven bijgebleven ben nu 59 en voel het nog!! Mijn zoons en man zijn ook hard en gevoelloos alles herhaalt zich, krijg gelukkig van paar mensjes vriendschap en genegenheid, maar ik ben op,laats infectie gister gestopt met antibiotica allergie opgelopen van top tot teen weer cortison en intens verdrietig heb geprobeerd met quantumhealings ben er alleen nog zieker van geworden, zodat ik nog steeds NIET met je MIR-Methode durf te werken, want ik ben op en heb ook te lage bloeddruk ja dat was het dan voor vandaag MORGEN hopelijk beter!!! Anne

  • Beste Anne,

   Ja, zoals je het schrijft is het eigenlijk glashelder waar de problemen vandaan komen. Wat ik je zou willen vragen, is om te beginnen met alleen stap 5 en 7 (als je zover bent), of gewoon eerst een afspraak te maken met een MIR-Methode begeleider. Die kan dan stapje voor stapje met jou kijken waar de grootste problemen zitten en die meteen wegwerken, zodat je dat niet laagje voor laagje zelf hoeft af te pellen, want dan duurt het hele proces langzamer. Stap 3. Vader loskoppelen (en broers loskoppelen) zal de kern van het werk worden, maar dat had jij vast ook al gezien.

   Doe rustig aan, beslis pas als het goed voor je voelt, alle begrip daarvoor!

   Woon je in Frankrijk? We hebben 2 opgeleide begeleiders in Frankrijk en ze kunnen waarschijnlijk ook via de telefoon of Skype met je werken. In Nederland zijn ook MIR-Methode begeleiders die Frans spreken. Laat het me weten als ik je moet helpen ze te vinden. De Franse begeleiders staan op de Franse website: http://www.methodemir.fr

   Hartelijke groetjes en veel geluk!
   Mireille Mettes

 50. “Ik heb mijn kinderen voor mijn straf gekregen.”. Niet zozeer een Nederlandse spreuk maar kregen wij wel heel vaak te horen. Nu achteraf met het excuus “Ach, dat is in Suriname zo gewoon om te zeggen. ..”
  Het heeft me als kind echter een alles behalve ‘welkom’ gevoel gegeven.
  “Moeder loskoppelen, moeder loskoppelen, moeder loskoppelen. …” Ze zit behoorlijk vastgeroest! 😉 maar de MIR-Methode helpt me na al die jaren nog steeds! Dank je wel, Mireille ♡

 51. Doe normaal
  Wat zullen de mensen zeggen
  Stel je niet aan
  Het geld groeit niet op onze rug
  Het was beter als je niet geboren was
  Jij kunt ook niets, je deugd nergens voor
  Wees nu eens verstandig
  Het is jouw schuld…..
  Je zult er spijt van krijgen
  wie denk je wel dat je bent
  doe niet zo belachelijk
  ik ben jouw meid niet

  • Toen ik een jaar of 40 was kwam ik in aanraking met de reïncarnatieleer. Dit werd mijn “redding”. Ik kon alle boosheid en verdriet loslaten en als het ware een nieuw leven beginnen. Ik begreep nl. dat niemand schuldig was, maar dat een ieder met zijn/haar eigen karma geboren wordt.Ik ben inmiddels 75 en ben nog steeds actief en geloof in het LEVEN, maar ben niet bang voor de “dood”. Het enige waar ik nog steeds niet tegen kan is een lichaamspijn die mij af en toe parten speelt.

   LEVEN is niet dromen van morgen
   LEVEN is niet het verleden beleven
   het LEVEN begint als je jezelf (h)erkent
   LEEF in het heden, BELEEF het moment

   Mijn “taak” is jongeren een push geven en dat is heerlijk “werk”.

  • Hai M,

   Ja, die is ook mooi! Ik herinner me ook ‘wijsneus’ vaak te horen. En, heb je al ontdekt hoeveel wijsheid er in werkelijkheid in je schuilt?

   Liefs!
   Mireille Mettes

  • Mijn moeder zei altijd :”Je bent mijn dochter niet, ik heb je onder een boom gevonden”.Natuurlijk deed het pijn, maar ik was een vrolijk kind en lachte veel (wat niet mocht). Mijn vader werd in 1940 gedood door een militair. Hij was zelf een burger die zei wat hij voelde en kon niet tegen onrecht. Ik was/ben niet anders en mijn moeder:”Jij gaat dood zoals je vader”. Toen zij ziek werd en ik geroepen werd door mijn zus (Ik woonde in Nederland en zij op Bonaire). Zij zei tegen iedereen dat ik een verpleegster was. Wij lieten haar haar trouwboekje zien en zij las alle namen op en sloeg de mijne over.
   Toen zei ik :”Mam, ik heb mijn best gedaan, maar jij wilt niet. Mijn karma met jou is nu klaar”. Ik heb voor alles gezorgd en ben weggegaan.
   Na haar dood bleef ze nachtmerries bezorgen. Op een nacht “riep”ik haar. Ik omhelsde haar en zei :”Mam, ik heb vrede, ga jij ook met vrede”. Sindsdien geen nachtmerries meer.
   Wat ik al eerder zei :”De reïncarnatieleer heeft mij geholpen en zelfs de dood van mijn vader kon ik accepteren en de boosheid jegens de militair, loslaten.
   LEVEN is niet dromen van morgen
   LEVEN is niet het beleven beleven
   het LEVEN begint als jejezelf (h)erkent
   LEEF in het heden
   beLEEF het moment

   love,

   Diana

 52. Wat dacht je van “stel je niet aan”, “jankpot”, “luilak” (als ik een boek zat te lezen).
  En dit is niks vergeleken met wat mijn broer moest verduren. Ik ben mij al heel lang bewust van al dat verdriet en al die onmacht die me vaak weer richting depressie sturen. Wat ik meestal doe is het gewoon weer doorleven en dan proberen achter mij te laten. Zo kom ik nooit in een echte depressie terecht en ben na een dag stilte en terugtrekken weer aan het opkrabbelen. Ik weet waar het vandaan komt. Het blijft moeilijk om te vergeten. Tegenwoordig probeer ik er andere mooiere herinneringen tegenover te plaatsen. Dat is heel diep graven maar iedere keer een opluchting te ontdekken dat ze er wel zijn.
  Ik ben bijna 4 weken bezig maar ga het daar niet bij laten denk ik. Ik wil eens proberen of ik nog beter kan dan nu. Er zijn al wat dingen verbeterd. Ik kan langer werk verzetten eer ik doodop ben. Ik heb een leger hoofd al ben ik geen leeghoofd. 🙂 Mijn nagels lijken sterker en groeien sneller. Mijn huid is iets minder droog. Ik heb nog wel allergische klachten maar ook die zijn minder. Ik heb veel minder behoefte aan tussendoortjes en moet er ook op letten dat ik de lunch niet oversla. Ik heb geen honger en ontdek om 3 uur of zo dat ik misschien toch beter wat zou eten. MIR-Methode helpt. Alleen al omdat je bewust met jezelf bezig bent en dat even heel erg belangrijk vind. Heerlijk dat dat mag en kan.

  • Hai Nel,

   Dat zijn geen kleine woorden en dan zeggen ze dat schelden geen zeer doet… Het belangrijkste is dat je het kunt her-evalueren en kunt zien dat het de onmacht van je ouders was, of hun verdriet, of frustratie of wat dan ook. En dat het meer over hen zei, dan over jou. Zo te lezen ben je je daar al bewust van en dan is de weg naar heling helemaal open! Ja, ga nog door met de MIR-Methode zolang het goed voor je voelt. Veel mensen met depressie blijven de MIR-Methode 4 maanden doen, zodat alle oorzaken tot in detail weg gewerkt worden.

   Veel succes!
   Mireille Mettes

 53. Eerst kon ik er geen bedenken. Maar nu heb ik er zelfs twee! Mijn moeder zei wel eens en ook tegen mij: ‘Als ik het tegen jou heb, dan rammel ik wel met een oude emmer’. en: ‘Als je je ogen dicht doet, wat je dan ziet, dat is van jou.’ Als ik het zo terug lees denk ik: ‘Wat erg.’ Maar ze bedoelde het volgens mij helemaal niet zo. Het leek wel meer een gewoonte of een houding voor haar om dat te zeggen.

  • Ha Mieke,

   Ja, meestal praten ouders hun ouders weer na. Dat is wat hen ooit gezegd is, een kinderleven lang. Het belangrijkste is wat jij er toen als kind van vond en welk effect het op jou heeft gehad. Dat gaan we vandaag heerlijk loslaten met z’n allen!

   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 54. Voor mij zou dat zijn…. Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg! Oftewel vooral niet opvallen of laten zien dat je iets goed kan.

  • Hai Patries,

   Oh ja, die is zo prachtig! Hoe kunnen we onszelf zo programmeren dat we vooral niet groots hoeven te zijn, of hoeven te stralen! Afschudden maar!

   Groetjes, Mireille Mettes

  • Ha Joke,

   Zo mooi om deze weer te lezen. Wat brengt zo’n kleine spreuk toch allemaal teweeg in een gezin? En dan zijn er ook nog ‘s heel veel families die dit als motto hanteren. Kom maar op, Joke, met wat je te zeggen hebt!

   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!