154. Als dansen je missie is.

Zit stil, niet zo wiebelen, ga op je plaats zitten. Het is voor kinderen die van nature willen bewegen, niet makkelijk. Ze kunnen niet stil zitten en bewegen het liefst de hele dag door. Aan tafel zitten? 5 minuten, vooruit, maar daarna staan ze weer op. En altijd zijn die voeten, benen, armen in beweging. Is dat dan iets raars? Hebben die kinderen ADHD? Of zijn het misschien dansers?

Motorische intelligentie

Mensen die van nature dansers zijn, zijn motorisch intelligent. Dat ontdekte Howard Gardner, psycholoog en ontdekker van ‘meervoudige intelligentie‘. Volgens hem betekent motorische intelligentie dat je een hele sterke en natuurlijke feeling met je lichaam hebt. Bewegingen zijn makkelijk, soepel en je pakt danspassen heel snel op. Je leert door iets zelf te doen, zelf aan te raken, zelf te onderzoeken. Je zit dan in een lichaam dat je er voortdurend toe aan zet om te bewegen. En als je muziek aan zet… dan moet je wel bewegen, dansen! Bekijk bijvoorbeeld deze grappige video van een 2-jarig jongetje.

School is om te leren

Naar school gaan, doe je om te leren. Maar wat als je een danser bent? Als je motorisch intelligent bent? In hoeverre komt jouw talent dan aan bod? Krijg je een stempel? Word je als lastig ervaren? Er zijn heel wat kinderen die daaronder gebukt gaan en ten onrechte het gevoel krijgen dat ze minder zijn of ‘niet mee kunnen komen’. Op de MIR-Vredesdag a.s. zondag 12 juni komt Hannah Beckers – de Vos van de school Aventurijn vertellen hoe deze kinderen aan hun trekken komen op haar school.

Havo voor muziek en dans

In Nederland zijn er scholen waar al oog is voor dans. Bijvoorbeeld de Havo voor muziek en dans in Rotterdam. “Had ik hier maar op gezeten!” zullen mensen zuchten die dolgraag hadden willen dansen in plaats van stil zitten op school. Bezig kunnen zijn op de middelbare school met je liefste passie, maakt dat die middelbare school een stuk leuker is! Ik ben blij dat er initiatieven zijn om de passies van jongeren meer ruimte te geven

Dansen en de MIR-Methode

Het is nooit te laat om het dansen op te pakken. Zet muziek aan in je woonkamer en laat je gaan. Als dansen jouw missie is, grote kans dat het weer wakker wordt. De MIR-Methode zet jou er ook toe aan. Via de 9 stappen wordt toegewerkt aan het verduidelijken van jouw missie. Je gooit schroom van je af, schaamte verdwijnt, alle belemmeringen die je als kind hebt gekregen om te bewegen, vallen van je af. Als bewegen hoort bij jouw vervullende levensstijl, dan zal dat langzaam maar zeker weer tevoorschijn komen en zul je er niet omheen kunnen.Veel plezier!

Als dansen je missie is

Dansen is op vele manieren in te zetten in je leven. Met je kleinkinderen, maar ook beroepsmatig. Met ouderen die je via muziek en dans in beweging krijgt. Een lach op hun gezicht. Misschien organiseer je bijeenkomsten waar mensen kunnen dansen. Geef je Biodanza-les. Help je mee aan een festival waar veel gedanst wordt. Dansen maakt blij, dansen verbroedert. Dansen maakt dat mensen zorgen vergeten en zich lichter voelen. Essentieel om de wereld meer ontspannen en vrolijker te maken!

En jij? Merk jij ook dat je meer bent gaan bewegen door de MIR-Methode? Dat je vaker danst? Ik hoor het graag! Schrijf het hieronder, dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Dat je maar vaak mag toegeven aan je wiebelende lichaam!
Groetjes, Mireille

P.S. Je doet me een groot plezier als je dit artikel wilt doorsturen naar anderen! Plaats het gerust op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning.Reacties

154. Als dansen je missie is. — 20 reacties

 1. Dansen,
  Eindelijk ben ik weer in beweging en wat een LEVEN dat geeft. Het uitvoeren van de 5 ritme dansen is een geweldige manier om helemaal los te komen, zowel fysiek als emotioneel. Het idee achter deze dans, ontwikkeld door Gabriel Roth, gaat verder dan een beetje met de heupjes schudden. Het hele arsenaal aan geweldloze communicatie, de ontmoeting met jezelf, de ruimte om je heen, de ander in die ruimte, het respect wat je ontwikkeld voor jezelf en de ander is prachtig te combineren met de MIR-Methode. Even voor de dans sessie Mirren, of juist daarna als de beentjes trillen van de inspanning, of een emotie die je bent tegen gekomen, geweldig….een aanrader voor een ieder die van vrij dansen houdt. Dank je Mireille dat je dansen hebt onderzocht, en mensen erbij MIRREN……

  • Beste Antoinette,
   Hee, wat een leuke aanvulling! Ja, ik kan me heel goed voorstellen dat als je net lichamelijk bezig bent geweest, dat het dan heel sterk werkt als je de MIR-Methode erachteraan doet. Leuk idee!
   Dankjewel!
   Groetjes, Mireille

 2. Aaah eindelijk valt het op z’n plaats! Dat is mijn missie. Bewegen! In beweging zetten. Dank je wel X

 3. Wat een enig filmpje van dat peutertje. Bij het zien, word je al vrolijk. Ik vind bewegen ook heerlijk en doe dat zo veel mogelijk.
  Bewegen is fijn. Dank je wel!

 4. Lieve Mensen,

  Dansen is het je mee laten vloeien, mee laten gaan in het ritme van jouw eigen lichaam. Samenvloeien met de trillingen in jezelf en in die kadans opgaan, muziek of geen muziek, als je goed luistert naar het lichaam en al jouw celletjes die steeds in beweging zijn gaat het vanzelf. Er kan spontaan klank uit je mond komen wat het geheel ondersteunt aangeeft……..Geef yoga lessen waarin zeker gedanst wordt ook in meditatieve vorm heerlijk om te openen en heel te worden met jezelf en elkaar.
  Lieve groet,
  Biruta

 5. Ja dansen is heerlijk het zet je letterlijk en figuurlijk in beweging. Raakt allerlei stukjes door de beweging en de muziek. Ik heb mijn vorm in Biodanza gevonden en geef vanaf 2012 les. Het is iedere avond weer fantastisch. En zo wonderlijk om te voelen hoe aan het einde van de avond meer energie heb en ook nog eens heel relaxed ben. Dus …. laten we de hele wereld enthousiast maken om mee te dansen.
  Zonnige dansgroet Hellen

  • Beste Hellen,
   Wat heerlijk dat je Biodanza-les geeft! In welke woonplaats doe je dat? Website?
   Groetjes, Mireille

 6. Ik ben inderdaad ook weer gaan dansen na een hele tijd en dan gecombineerd met bewustwording. Want mijn lijf is veel intelligenter dan mijn brein en via m’n lijf en de dans leer ik mezelf steefs beter kennen. Groetjes Adriana

 7. Zojuist ontdek ik dat mijn reactie is verdwenen en heb ik denk ik vergeten op versturen te klikken.
  En wat nou toevallig dat je net een artikel over dansen schrijft!
  en wat is toeval? Het leek wel of het voor mij speciaal was! Vrijdagavond was er in ons Dorpshuis een buikdanseres uitgenodigd, bij de opening van het Kunstweekend.
  Dat is mijn grote passie en heb ik een paar jaar les in genomen.
  De volgende dag gaf ze een workshop buikdansen dus je begrijpt, dat ik van de partij was.
  Als kind ging ik al jong op gymnastiek, dat werd later ritmische gymnastiek, toen klassiek ballet, stijldansen, jazzgymnastiek en uiteindelijk buikdansen, Dát bleek helemaal mijn passie te zijn. Bij het horen van de muziek kan ik al niet meer stil blijven zitten.
  De MIR-Methode gaat al heel goed werken want mijn uitstelgedrag is bijna weg, ik zeg eindelijk wat ik wil zeggen en ook tot hier en niet verder. Grote vermoeidheid is verdwenen, ik ken mezelf niet terug.
  Die passie van mij gaat hopelijk nu ook verder ontwikkelen nu.
  Dus ga ik rustig door met mirren tot de 4 weken erop zitten.
  hartelijke groet, en dank je wel voor de support.

 8. Beste Mireille,
  Ook hier regent het. Als tuinder vlucht je dan naar binnen. En: tijd voor een reactie op je leuke nieuwsbrief over dansen. Ik “ken” je nog maar kort (een zus van mij in Nijmegen maakte me attent op jouw Mir-methode) maar ik kan je zeggen dat ik al een fan van je ben.
  Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid dat ik op slechts 3 fietskilometers afstand een prima dansgelegenheid heb waar ik vrijwel elke zaterdagavond dans met live-muziek van wisselende vaak prima orkesten van 4 tot soms wel 9 musici. Natuurlijk speelt de fisarmonica (accordeon) altijd een hoofdrol. Welke dans? Hoofdzakelijk “ballo liscio”, d.w.z. wals, mazurka, polka, tango, foxtrott, beguine, engelse wals; daarnaast een blok met groepsdansen, jive, rock and roll etc.
  In Nederland in ’70 vrijwel verdwenen, hier (Emilia Romagna) is zelfs sprake van een kleine revival. Behalve in danszalen wordt vrijwel elk dorpsfeest ‘s zomers opgeluisterd met “liscio” dans (ook dan met live-muziek) op een daarvoor al gereserveerd vloertje of het wordt voor die gelegenheid geconstrueerd. Vaak is er ook de attractie tijdens die feesten dat een dansschool zich presenteert.
  Nog wat anders. Over missie gesproken. Ik heb een paar boeken met begeleidende cd’s van Ciro Imparato. Deze man (helaas in maart 2015 overleden had/heeft ook een prachtige missie die zowaar enigszins lijkt op jouw methode. In maart heb ik een cursus gedaan van 21 dagen (volgens de adviezen in zijn boek) in het gebruik van de “groene stem”. Hij heeft een FOURVOICECOLOURS (R) theorie ontwikkeld. De kunst is het om de juiste stemkleur op het juiste moment te gebruiken. In zijn eerste boek zet hij uiteen hoe hij tot zijn theorie kwam en hoe je je stem kunt trainen. In het tweede boek staat de groene stem centraal. Om kort te gaan: als iedereen wat meer groene stem zou gebruiken zou “de wereld” er zeer mee gediend zijn, in het klein (in je relatie, familie, vriendenkring) maar evenzeer in het groot (in de politiek, bij conferenties etc.). Hij had recht van spreken want het was zijn beroep. Hij werkte als radioman, acteur, doppiatore (hij kreeg een keer een prijs voor zijn inspreekstem in buitenlandse films) en hij gaf jarenlang cursussen voor goed stemgebruik. Vreemd genoeg, als ik nu zijn cd hoor die zijn boek over de groene stem begeleidt, klinkt dat bijna als een testament dat hij aan “de mensheid” wilde nalaten. Als je wilt kan ik je een kopie van deze 2 cd’s toesturen. Met jouw talenknobbel zal het Italiaans je zeker niet vreemd zijn. Kennen of niet, je zult het in ieder geval een prachtige taal vinden (!,?).
  Veel succes met je MIR-Methode en natuurlijk met de vredesconferentie van aanstaande zondag.
  Groeten vanuit Italie. Wim.
  P.S. Afgelopen zaterdag legde ik tijdens het dansen de MIR-Methode uit aan Orietta. (Het toeval wil dat zij ook eerst lerares Engels was. Daarna woonde ze 40 jaar in New York en had/heeft daar een bedrijf in voedingssupplementen). Ze vond het hoogst interessant en ik schreef jouw naam en MIR-Methode op haar visitekaartje.

  • Beste Wim,
   Wat moet dat heerlijk zijn om elke week te kunnen dansen! Past wel bij Italië, vind ik! Dankjewel voor het verspreiden van de MIR-Methode daar! Wist je dat de 9 stappen ook in het Italiaans vertaald zijn? Je kunt ze hier vinden.
   En helaas, ik spreek nog geen Italiaans!
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 9. Wat leuk te lezen dat je over dansen schrijft! Het lijkt wel of je het over mij hebt! Ik ben zo’n dans mens.
  Ben als kind begonnen met gymnastiek, dat werd rytmische gymnastiek, toen stijldAnsen, waar ik altijd moest voordansen met. De leider en behaalde 2xde medaltest.
  Daarna klassiek ballet, vervolgens jazzballet, en op latere leeftijd, 50 jaar ongeveer buikdansen, waar mijn échte passie ligt. Zodra de muziek klinkt, kan ik absoluut niet meer stilzitten.
  Dus vrijdagavond kwam in ons dorp een plaatselijke danseres, die 3e van de wereld is, een show geven! Mijn hart bloeide op! Volgende dag meegedaan met een workshop van haar. Als we genoeg mensen krijgen, gaat het lessen beginnen!
  Ik merk dat de MIR-Methode zo goed werkt, dat mijn uitstelgedrag bijna is verdwenen en ik eindelijk
  Mijn grens goed bewaak en verbaal kan zeggen wat ik wil! Ben heel dankbaar!
  Dank Mireille. En we gaan gewoon ermee door.
  Aafje

 10. Dansen, volksdansen, leren ervaren, met hoofd, handen en lijf wat je goed doet en wat je ervaart zo samen en je rekening houdt met elkaar.

  Ingetogen dansen, uitbundige dansen
  vanuit een andere internationale cultuur ……

 11. Wat een herkenbaar artikel en wat een heerlijk filmpje! Ik was en ben zo’n persoon die nooit stil kan zitten. Vroeger zat ik op ballet en later ging ik veel uit om te dansen. Op een gegeven moment ben ik het kwijtgeraakt, opgeslokt door mijn strategisch zelf. Door de MIR methode heb ik mijn passie terug gevonden. Tijdens een MIR massage en tarot legging kwam dansen naar voren, dit kon beeldend zijn, meer dansend door het leven gaan of letterlijk. Toen het voor de derde keer ergens naar voren kwam heb ik actie ondernomen. Ik heb wat proeflessen genomen en kwam uit bij Salsa dansen. Ik zit nu op Salsa les en leef er helemaal van op, er is geen dans feestje wat ik mis. De sfeer is goed, de mensen zijn aardig maar bovenal het dansen maakt me gelukkig en geeft me energie en vrij gevoel. God wat had ik het dansen gemist, besefte ik mij toen ik het herontdekte. Zo fijn dat dit nu weer deel van mijn leven is, het hoort echt bij me.
  De MIR methode heeft al voor heel wat veranderingen in mijn leven gezorgd die mij steeds dichter bij mezelf brengen en daar ben ik super blij en dankbaar voor. Mireille en co, bedankt voor jullie mooie werk en ik blijf trouw MIRren.

  Warme groet,
  Gabrielle

 12. Dansen en bewegen zit in mijn bloed. En ook al zeiden ze vroeger dat ik geen ritme gevoel had, ik bleef bewegen. In de periode dat ik stopte met bewegen werd ik ernstig ziek. Ik wist meteen dat ik weer in beweging moest komen. Ik ben heel rustig begonnen met Tai-Chi, daarna euritmie en uiteindelijk kwam ik thuis bij Biodanza. Sinds een aantal jaren faciliteer ik Biodanza en daar wordt ik erg blij van. Daarnaast werk ik als postbezorger, waardoor ik ook veel beweeg en mijn conditie en spierkracht flink zijn toegenomen. Mijn gezondheid is in de loop der jaren ook met sprongen vooruit gegaan. Vooral nadat ik in 2012 afstudeerde als Biodanza facilitator en bij PostNL ging werken. Ik zou zeggen: move your body!

  • Beste Jeanne,
   Dat klinkt heerlijk! Ja, ik zie vaak postbezorgers en denk dan ook dat ze heerlijk veel buiten zijn en bewegen. Maar… met bloedjeheet weer of regen niet altijd prettig. In welke woonplaats geef jij Biodanza?
   Groetjes! Mireille

   • Hallo Mirelle, Ik geef Biodanza in Roosendaal. En het is waar dat postbezorgen onder alle weersomstandigheden plaatsvindt. Inderdaad niet altijd even prettig! Aan de andere kant heb ik geleerd om goed met de elementen te zijn. Postbezorgers laten zich ook niet zo snel van iets weerhouden van het weer. En je leert ook niet te zeuren over dingen waar je toch geen invloed op hebt. Groetjes Jeanne

 13. Dansen, body en mind language, kortom: in beweging, actie dus. Je hele lichaam zal je dankbaar zijn. En als je uiteindelijk ‘je eigen dans’ durft te dansen, heeft dat invloed op je hele leven. Meebewegen, losjes, krachtig, stromend, geeft flexibiliteit en je gaat andere keuzes maken.

 14. Al veel te lang niet gedanst! Daardoor de verbinding met een stukje zelf laten verstarren. Je artikel en het filmpje brachten het gevoel weer terug – ik ga vandaag nog dansen! Dankjewel 🙂

  • Beste Boukje,
   Hoera! Lekker swingen! Je hele lichaam zal er blij mee zijn! Veel plezier!
   Groetjes, Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!