Andere kijk op overgewicht met de MIR-Methode

Op de prachtige website van Hermina de Vries, www.wondervol.nl staat een interview met Mireille Mettes over overgewicht. Hermina’s visie is om vooral naar de diepere oorzaken van overgewicht te kijken en om je te focussen op Houden van jezelf. Mireille deelt deze mening volledig en ziet ook kansen voor mensen met overgewicht om via de MIR-Methode aan de oorzaak te werken. Het begint en eindigt allemaal met liefde voelen voor jezelf. Voor alles wat je doet, voor alles wat je bent.
Hermina kwam naar Mireille’s huis en interviewde haar over haar kijk op mensen met overgewicht. Ze noemde daarbij een aantal verrassend nieuwe dingen. Hier een fragment uit het interview:

“Mireille Mettes, natuurgeneeskundig therapeut uit Apeldoorn, trekt een zuur gezicht als ik het heb over diëten en maagoperaties. Mireille ontwikkelde de MIR-methode, een eenvoudig stappenplan om jezelf te helen door je eigen hand te aaien en de negen stappen te volgen. Mireille vertelt over de tegenovergestelde werking van diëten, de functie van mensen met overgewicht en hun bijzondere, liefdevolle kwaliteiten. Hier een fragment uit het interview.

“Diëten is zelfdestructie”

“Jezelf uithongeren is heel slecht voor je lijf en voor je hormoonhuishouding. Je lichaam raakt compleet van slag”, vertelt Mireille. “Diëten is jezelf forceren, jezelf voorbij lopen, jezelf met de zweep slaan. Een grove vorm van zelfdestructie. Je kunt wel minder eten, maar van binnen verandert er niets.”

“De dieetindustrie heeft er geen enkel belang bij dat vrouwen (blijvend) afslanken. Er wordt heel erg gekeken naar voeding, maar het gaat vooral om de intentie waarmee jij jezelf voedt. Je lijf doet ermee, wat jij wilt. Eten met schuldgevoel bijvoorbeeld, zal er voor zorgen dat je alles vasthoudt. ”

Zelfbeeld

Mireille en ik delen de opvatting dat zelfliefde en een positief zelfbeeld de sleutel zijn naar een gezond lijf en een gezond gewicht. “Als je je lichaam afkeurt, keur je jezelf af. Uit onderzoek van celbioloog Bruce Lipton blijkt: als mensen niet genoeg zelfliefde hebben, ontstaan er verstoringen in de cellen. Het is de kunst om van jezelf te houden. Heel diep van binnen. Het is niet waar dat ik niets waard ben, de plek van iemand anders inneem of…” Lees verder op Hermina’s website www.wondervol.nlReacties

Andere kijk op overgewicht met de MIR-Methode — 13 reacties

 1. onlangs kwam ik de site eetbuivrij.nl tegen. Wat staat daar veel informatie en oefeningen over emotie-eten en stress-eten. wat ik geleerd heb is het erkennen van je emoties en kijken wat daarachter zit… voor mij gaat er een nieuwe wereld open…

 2. Ook ik kamp met het probleem overgewicht. In 2011 ben ik 8 kg afgevallen. Apetrots omdat ik maat je 40 weer aankon. Toen kwam er een periode die stressig was en nu nog is. In korte tijd zat het er weer aan en kan ik naar maatje 40 fluiten. Ik eet gezond, houd rekening met suiker etc. Af en toe zondig ik wel maar dat moet kunnen vind ik. Ik doe de MIR methode en heb samen met mijn begeleidster een protocol opgezet. Wat kan ik nog meer doen?

  • Beste Corrie,
   Je doet het gewoon al heel goed. Het beste wat je kunt doen, is doorgaan met de MIR-Methode, samen met je begeleidster en jezelf de tijd gunnen om de diepste oorzaken aan te pakken.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 3. het dik worden ligt niet alleen aan eten enz .
  verloor mijn man op een akelige manier ..eerst ben je sterk zeggen ze ,,maar dan op een gegeven moment steek de bloeddruk op ,
  dus pillen [[waar ik een hekel aan heb …binnen 10 maanden was ik 30 pond zwaarder ,,nu 50 pond ,die er niet meer af gaan ,
  gekeken op internet ,,kwam uit dat hormonen dit veroorzaken ,,met de dokter gesproken ,,nou dan ben je gek het kan niet ,
  had eerst 42/44 nu 50 en ik schaam me dood ,,zelfs mensen zeiden tegen me wat ben jij dik , het gevolg dat ik haast niet meer buiten ga . neem nu al eentijd geen pillen ,en gaat goed , nog een heel goed 2015 .

  • Beste Hannie,
   Ik ben het helemaal met je eens dat het niet aan eten ligt. Het ligt volgens mij aan de emotionele oorzaken die eronder zitten. Daardoor gaat je stofwisseling andere dingen doen.
   Ik hoop dat de MIR-Methode je erbij kan helpen.
   Veel sterkte!
   Mireille

 4. Ik wil geen reclame maken voor mijn eigen praktijk maar ik lees dat veel mensen toch met dit probleem worstelen en hiermee geholpen kunnen worden. In mijn praktijk werk ik al jaren o.a. met het begeleiden van mensen met overgewicht. De afgelopen jaren heb ik veel onderzoek gedaan en ervaring opgedaan van waaruit een uniek programma is ontstaan. Qi, energiek en fit. Hierin zijn drie pijlers opgenomen; Chinese geneeskunde, westerse inzichten en spiritualiteit. (Ga in ieder geval alvast ont-dieten!) Er worden vele inzichten, oefeningen en kennis aangereikt en gedeeld. De MIR methode is hierin ook opgenomen. Wil je meer informatie of meer weten laat het maar weten dan kan ik je in een pb informeren.

  • Hallo Celien,

   Kun je me wat meer informatie geven over jouw programma wat je toepast bij overgewicht? Ik zou zelf ook op een goede manier willen afvallen.
   Ik hoop je te horen.

   Groet,
   Birgit.

 5. Hallo Mireille, ben je hier al wat verder mee gekomen? Ik heb zelf de ervaring veel te zijn afgevallen in eerste maanden; gestart mei en op mijn ideale gewicht juli 2014. En het ging als het ware vanzelf. Een aantal maanden verder nu en ik ben weer op mijn oude gewicht en krijg ik de goede vibe niet (meer) te pakken. Ook het doen van de methode staat me tegen. Ik krijg het mentaal niet meer voor mekaar. Herken je dit misschien?

  • Beste Nora,
   Ja, er zijn nieuwe inzichten over overgewicht. Ik vertel daarover tijdens de Be the MIRror-dagen waar je ook de MIR-Methode EHBO leert. Die komt binnenkort ook op de ledenwebsite Be the MIRror te staan. Houd moed, want je hebt waarschijnlijk nog niet de diepste oorzaken voor je overgewicht weg kunnen krijgen. Blijf zien dat het een kwestie van ‘afpellen’ is en dat het je uiteindelijk moeiteloos gaat lukken! Wees heel lief voor jezelf in de tussentijd!
   Groetjes, Mireille

 6. Ik zoek nog iets wat werkt tegen overgewicht maar dan door de combinatie van vocht vasthouden en deels vet dus door teveel calorieën en minder beweging.

  • Beste Alex,

   Ja, ik ben er ook nog op aan het puzzelen. Het heeft volgens mij te maken met ‘vasthouden’ en jezelf te weinig ‘voeding voor je ziel’ geven, maar dat vind ik zelf nog een beetje vaag klinken. Ik ben nu zelf daarop aan het experimenteren met een paar mensen, in de hoop dat het de sleutel is.
   Ik zeg altijd graag: wie het eerst de sleutel ontdekt, laat het weten!

   Groetjes, Mireille

   • Dat is mooi dat jullie daar ook mee bezig zijn. Ik ben zelf ook aan het ontwikkelen met diverse methodes. Ik heb zelf de Alribru-methode en Cosmic-Healing ontwikkeld en ik ben al een tijdje bezig met Werken met God, dat is een grensverleggende methode wat ook bijzondere resultaten oplevert, eigenlijk meer wonderen maar ook op langere termijn aan het werk gaat. Ik heb het onder de Alribru-methode gezet maar mogelijk dat het toch een aparte methode wordt omdat het meer is dan alleen healen. Het is nog steeds in ontwikkeling omdat er steeds meer mogelijkheden ontdekt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!