123. Aambeien: 4 oorzaken en wat de MIR-Methode kan doen

Steken, pijn of jeuk bij je anus. Een branderig gevoel na het poepen of na het afvegen. Het kan allemaal duiden op aambeien. Een hele nare kwaal die erg vaak voor komt. Vooral na je 50e. En vooral vrouwen blijken er last van te hebben.

Hoe kom je eraan?

In het laatste stuk van je darmen, net voor de uitgang, zitten ‘zwellichamen’. Dat zijn stukjes van je darm die kunnen opzwellen en die helpen om je anus dicht te houden, bijvoorbeeld om poep of winden tegen te houden. Als er teveel druk op die zwellichamen staat, kan het zijn dat ze geïrriteerd raken en gaan infecteren. Dat kan pijnklachten geven. Het kan ook zijn dat ze zo zwellen dat ze gaan uitzakken. Dan kan een aambei tot buiten de anus zakken. Je hebt dan eigenlijk een stukje huid uit je anus dat er meestal paars uit ziet. Als je vervolgens moet poepen, kan het zijn dat dat stukje huid stuk gaat en gaat bloeden. Dat zie je als je helderrood bloed op je poep ziet of op je wc-papier. Geen reden voor paniek, maar wel goed om je huisarts te raadplegen.

Wat veroorzaakt de druk op je darmen?

1. Verstopping. Als je niet goed naar de wc kan en verstopt zit, ga je ongemerkt langer en harder persen om te kunnen poepen. Doordat je hard perst, zet je teveel druk op je darmen en heb je kans dat je aambeien veroorzaakt.
2. Teveel stil zitten. Heb je een zittend beroep (kantoor, vrachtwagenchauffeur), dan kan er ongemerkt veel druk op de anus staan, waardoor aambeien kunnen ontstaan. Bovendien hebben mensen die weinig bewegen vaak harde, droge ontlasting, waardoor ze weer hard moeten persen om de poep eruit te krijgen.
3. Overgewicht. Teveel lichaamsgewicht kan de druk op de anus verhogen.
4. Zwangerschap en bevalling. Vrouwen die in verwachting zijn hebben grotere druk op de bekkenbodem, wat aambeien kan veroorzaken. En tijdens de bevalling is het intens persen en de druk op de anus een grote oorzaak van aambeien.

De Maag Lever Darm Stichting heeft een duidelijke brochure opgesteld over aambeien en wat je ervoor kunt doen. Je kunt hem hier gratis downloaden. Heel makkelijk en duidelijk geschreven.

Hoe kom je er vanaf?

Over het algemeen wordt geadviseerd om voldoende water te drinken, zodat je niet verstopt raakt. En je voedingspatroon bekijken en zonodig aanpassen. Daarnaast zorgen voor regelmatig bewegen. Mochten de aambeien daarmee niet over gaan, dan zal je hulp moeten vragen aan je huisarts. Die kan daar veel aan doen en ook bij ernstige aambeien is er nog veel mogelijk, dus blijf er vooral niet mee lopen! Aambeien kunnen namelijk ook de oorzaak zijn van bloedarmoede en daardoor een algeheel gevoel van vermoeidheid.

De MIR-Methode en aambeien

Tot mijn grote vreugde kregen we de afgelopen jaren meldingen van mensen bij wie de aambeien waren verdwenen door het doen van de MIR-Methode.
Zo schreef Francis: “Ik ben 2 maanden bezig en nu zijn mijn kalknagels aan ‘t veranderen en vanaf 2001 na een ruggenprik voor een heupoperatie had ik dode vingers en van alles geprobeerd ook alternatieve (homeopathie), maar nu is ‘t weg. Nu zijn ook mijn aambeien verdwenen.
Lees hier alle ervaringsverhalen met aambeien.

Hoe het precies werkt, weet ik ook niet, maar ik kan wel een paar mogelijke werkingen uitleggen. Als de zwellichamen in de darmen ontstoken raken, maar die ontsteking niet doorzet en oplost, blijft het probleem en de aambeien bestaan. Doe je de MIR-Methode, dan versterk je je immuunsysteem, met alle 9 stappen, en kan je lichaam de ontstekingen afhandelen en zodoende de zwellichamen weer tot normale proporties terug brengen.

Stap 5 ‘Alle tekorten aanvullen’ maakt dat je lichaam duidelijker op zoek gaat naar de voeding om de tekorten aan te vullen. Je krijgt dan trek in andere voeding. Misschien met meer vezels, misschien met meer vocht erin, zoals fruit of soep. Het voorkomt verstopping en bovendien zorgt het aanvullen van voedingstekorten dat je darmwand weer krachtiger, sterker wordt. Het kan ervoor zorgen dat aambeien weer verdwijnen, omdat de darmwand zich herstelt.

Stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ zorgt voor verandering van eetgewoontes. Als je bij jezelf de basisbehoefte ‘Troost’ aanvult, kan het goed zijn dat je niet meer grijpt naar alcohol of allerlei snoepwaren. In plaats daarvan groeit je eigenwaarde en liefde voor jezelf en neem je meer moeite om gezond te eten. Het voorkomt verstopping en zorgt voor gezondere darmen.

Over het hebben van aambeien praat niemand graag. Ik ben wel blij dat de MIR-Methode mogelijk een van de oplossingen is voor deze mensen. Probeer het uit en laat het me weten als je merkt dat het bij jou ook gewerkt heeft.

Heb je het al ervaren dat aambeien bij jou minder pijnlijk of jeukerig werden? Of helemaal zijn verdwenen door het doen van de MIR-Methode? Ik hoor het graag! Schrijf het hieronder. Dankjewel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier.
Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

Dat dit soort ongemakken voor jou mogen oplossen en je heerlijk onbezorgd naar de wc kunt!
Heb het goed!
Mireille Mettes

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning.Reacties

123. Aambeien: 4 oorzaken en wat de MIR-Methode kan doen — 16 reacties

 1. Hallo Mireille,

  Ook ik had soms last van aambeien (ondanks goede voeding, gezond gewicht, geen zwangerschappen etc.)en die zijn ook weggegaan door de MIR-mehode. Maar ik mis waarom in je artikel dit keer… Aambeien hebben alles met ‘niet kunnen loslaten’ . Als je iets koppig volhoudt terwijl je weet dat het niet goed voor je is, oftewel persé wilt… Zien jullie de overeenkomst tussen persé en ‘persen’?) Dat mag je ook niet te hard doen als je aambeien hebt.
  Kan van alles zijn: een omgeving waar je niet uit wilt, een relatie, een voedingsmiddel waarvan je weet: ik zou het niet meer moet eten..

  Ik heb dat bij mezelf kunnen analyseren: en het onbewuste gedeelte heeft de MIR-methode overwonnen!

  Liefs van Denise

 2. Dag Mireille, Ik heb al jaren last van aambeien. Ben al 5x geholpen(elastiekjes) maar het schiet niet zo op. Nou heb .ik geen overgewicht,geen harde ontlasting.. maar meestal diaree. Ben naar een dieetiste gestuurd en daar op een glutenvrij dieet gezet.Lactose gebruik ik eigenlijk al jaren niet omdat ik daar nogal fel op reageer. Ik verdenk ook de soja-producten. Die gebruik ik nu mondjesmaat. Mijn gewicht is onder de maat. Ik weeg nu 53 kilo. Ben 166 lang. Al jaren probeer ik aan te komen. Met de reguliere behandelingen kom ik niet verder. Heb jij nog suggesties voor mij.Ik ben onderhand ten einde raad.Gr. Gemma

  • Beste Gemma,
   Het beste wat je kunt doen, is een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan om te kijken wat er allemaal mee speelt. Denk aan oude emoties. Als je die met haar kunt wegwerken, kunnen klachten snel verbeteren.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 3. Hoi Mireille,
  Ik weet ‘t, een beetje de verkeerde plek hier. Maar als ik kijk onder het kopje autisme kom ik daar weinig informatie tegen. Ik hoop dat je me hier tóch nog wat meer informatie over wilt geven.
  Groetjes, renske

  • Beste Renske,
   Ik denk dat je bedoelt over autisme? Wat daarbij het grootste probleem is, is een intens gevoel van onveiligheid. Die kun je zelf aanpakken via de MIR-Methode, omdat je dan bij stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen’ ook je interne veiligheid aanvult. En vaak is het aura van iemand met autisme veel te groot of veel te open. Daar werk je aan via stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’. Hopelijk kan je hier al iets mee? Doe wel altijd alle 9 stappen!
   Groetjes, Mireille

   • Beste Mireille,

    Bedankt voor je reactie, ik heb zelf begin dit jaar de diagnose ASS gekregen, op 36 jarige leeftijd. Het is wel fijn dat nu eindelijk een heleboel dingen op hun plek vallen, maar acceptatie van deze diagnose is nog moeilijk. Ik ben aan de ene kant blij te weten waar een hoop dingen vandaan komen, en herken mezelf in een heleboel van de voorbeelden die gegeven werden, maar aan de andere kant nog niet zover dat ik me al helemaal besef dat sommige dingen dus ook nooit meer (helemaal) weg gaan. Ik vind het fijn te lezen dat de MIR methode ook hiervoor helpt, maar vind het erg lastig het structureel toe te passen.
    Groetjes, Renske

    • Beste Renske,
     Doe gewoon wat je kunt doen. Elke keer dat je de MIR-Methode doet is er weer een. Ik wens je heel veel sterkte en hoop dat je lichaam en onbewuste de diagnose weer ongedaan kunnen krijgen. Laat me weten hoe het met je gaat! Veel geluk en sterkte!
     Mireille

 4. Beste Mireille,
  Ik doe de Mir Methode al een hele tijd. soms vergeet ik het s’morgens
  wel eens.in ieder geval nu je over aambeien spreekt ik heb er inderdaad al een hele tijd geen last meer van, en ik hoop dat het zo blijft
  hartelijk dank, en heel veel liefs Mia

 5. Lieve Mireille.
  Super dat je over aambeien schrijft! Ik kamp er al jaren mee en in mijn zoektocht naar een gezond lichaam en een gezonde geest, is alleen dat nog niet opgelost. Ik ga nog verder op zoek in mijn voeding, want de andere oorzaken heb ik niet (behalve constipatie af en toe). Ik Mir al een hele tijd met plezier met jullie allen mee en met voeding en yoga en mir ben ik een gelukkiger mens geworden.
  Dank je wel al onuitputtelijke bron van inspiratie.
  Fleur

 6. Beste Mireille,

  Ik vertelde een vriend van mij over de MIR-Methode.
  Hij ondergaat momenteel een chemokuur i.v.m. vlekjes c.q. kleine tumoren op de lever.
  Kan hij de MIR-methode ook toepassen?
  Detox alle toxische belasting deed mij twijfelen…
  Ga je dan niet in tegen de chemokuur?

  Alvast dank je wel voor je moeite en ik ben zelf enorm enthousiast over de MIR-Methode!!!!

  • Beste Jenny,
   Ja hoor, dat kan hij gewoon doen. Het lichaam/onderbewuste gebruikt wat nodig is en wat niet nodig is, wordt afgevoerd door het lichaam. Hij kan daarin vol vertrouwen zijn. De MIR-Methode zal hem vooral emotioneel veel steun geven.
   Groetjes en wens hem sterkte!
   Mireille

 7. Hoi Mireille.
  Al een paar jaar ben ik nu bezig met de methode,ik vind het niet vervelend en mijn man heeft zijn apneu hierdoor overwonnen dit is natuurlijk geweldig ikzelf heb heelveel klachten van hartkloppingen tot jeuk ,stinkende oksels hoge bloeddruk en ga zomaar een tijdje door resultaten zie ik niet ook de onderzoeken in verschillende gradaties leveren niks op dus ook in de reguliere gezondheidszorg is alles oké hier ben ik wel blij mee maar de klachten zijn er nog steeds.Mijn vraag is nu of U mij advies kunt geven ,ook het artikel over aambeien is op mij van toepassing zonder resultaat want ik doe al de stappen zeer zorgvuldig iedere dag voor het slapen gaan.En blijf natuurlijk de MIR Methode trouw versproken want ik geloof in de mooie dingen van het leven en van de mooie mensen in mijn omgeving ben jij er een van.Lieve groetjes Marian.

  • Beste Marian,
   Wat fantastisch dat bij je man de apneu is overwonnen! Dat is erg goed nieuws, omdat apneu gezien wordt als iets dat niet over gaat.
   Voor jezelf vind ik het erg lang duren en ik vraag me af of er iets is dat blokkeert. Het zou te maken kunnen hebben met je missie. Dat je onbewust je missie tegen houdt en daarmee je klachten in stand houdt. Op de ‘Be the MIRror’-website heb ik daar een video gezet: ‘Als de MIR-Methode niet werkt’. Zou je die eens willen bekijken en met mij in de video mee willen doen? Misschien dat dat de blokkade doet opheffen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

  • Hoi Marian Zoals Mireille al aan geeft hoe fantastisch het is dat jou man van zijn apneu af is. Geweldig! Wat jij op noemt is echt niet mis.Maar ik denk dat je dat in een hele tijd hebt op gebouwd. Veel mensen lopen net als jij rond met een rugzakje.Daar kan je met de MIR-Methode heel veel mee bereiken.Maar dat heeft veel tijd nodig. Ik zelf MIR al heel lang en ben sinds juni van mijn pufjes af die ik 21 jaar gebruikt heb vanwege astma. Er gebeurt dus echt wel wat. Je kan het vergelijken met een ui waar je elke keer een laagje afhaalt. Ik wens heel veel succes bij het legen van jou rugzakje
   Een dikke knuffel van mij, Corrie Wouters, MIR-Methode begeleider in Uithoorn

 8. Beste Mireille, Bedankt voor weer een mooie en duidelijke nieuwsbrief. Ik heb alleen een vraag: je zegt vul de basisbehoefte troost aan. Kan ik dat dan als een extra stap zien na stap 7 en voor stap 8, of alleen in gedachten als ik stap 7 uitspreek? Ik hoor het graag van je.

  • Beste Joyce,
   Nee, dat hoeft niet. Als je zegt ‘Basisbehoeften aanvullen’, dan vul je ook als vanzelf je lege glas van Troost aan. Dat geldt voor alle basisbehoeften die je onbewust nog mist. Gaat dus vanzelf!
   Groetjes en dankjewel voor je vraag,
   Mireille

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!