38. De 9 oorzaken van teleurstelling in de MIR-Methode

De MIR-Methode is een veilige methode. Het pakt de oorzaak van je klachten aan en doet dat in harmonie met je onbewuste en in het tempo waarin jij het aankan. Toch zijn er mensen die geen goede ervaringen met de MIR-Methode hebben: ze merkten weinig, hun klachten werden erger of ze raakten geïrriteerd over de methode. De negen meest voorkomende oorzaken van teleurstelling in de methode zijn hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Je hebt te hoge verwachtingen

Je bent begonnen met de MIR-Methode en verwacht dat je klachten binnen vier weken zullen verdwijnen. Je teleurstelling is groot wanneer dat niet gebeurt. Realiseer je dat je klachten vaak jaren oud zijn en dat je lichaam laagje voor laagje de oorzaken van je klachten aanpakt. Daar gaat tijd overheen. Zolang je klachten hebt, blijf je doorgaan met de MIR-Methode.

2. Je geeft te snel op

Je merkt niets in de eerste twee weken en geeft het op. De MIR-Methode werkt niet bij jou, denk je. Dit kan komen door de teleurstelling dat er bij jou nog niets gebeurt of door zelfsabotage. Het is natuurlijk teleurstellend wanneer je nog niets merkt, maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. (Zie ook vraag 4D van de veel gestelde vragen).
Zelfsabotage speelt een rol wanneer je niet werkelijk het contact met jezelf wilt herstellen. Je kunt het dan niet opbrengen om 2 x 2 minuten per dag aan je zelfheling te besteden, omdat je onbewust niet wilt veranderen. Dan zou je last kunnen hebben van ziektewinst (zie het artikel hierover).

3. Je verandert de volgorde van de stappen

De MIR-Methode ziet er eenvoudig uit en je denkt dat je het systeem doorgrondt. Je verandert de volgorde van de zinnen. Maar ….de volgorde van de 9 stappen zijn door en door getest en uitgeprobeerd op cliënten. Alleen in deze volgorde en met exact deze woorden, heeft het de werking zoals het bedoeld is. Verander je de volgorde, dan kan dit tot gevolg hebben dat de MIR-Methode niet volledig werkt of ‘scheef’ werkt, waardoor je juist klachten veroorzaakt.

4. Je laat stappen weg

Je maakt de vergissing dat sommige stappen voor jou niet nodig zijn. Je laat dan bijvoorbeeld stap 3 ‘Vader loskoppelen. Moeder loskoppelen’ weg, want “ik heb zo’n fijn contact met mijn ouders, stap 3 is voor mij niet nodig”. Je vergeet dan echter (of weet niet) dat bij stap 3 ‘vader’ symbolisch is voor alle mannen in je leven en ‘moeder’ symbolisch is voor alle vrouwen. Laat je stap 3 weg, dan geef je bovendien onvoldoende heling op stap 1 ‘Zuurgraad optimaliseren’ en stap 6 ‘Hormoonstelsel in evenwicht brengen’, omdat die rechtstreeks aan stap 3 gekoppeld zijn. Ook stap 7 ‘Basisbehoeften aanvullen‘ en stap 8 ‘Chakra’s en aura optimaliseren’ houden scherp verband met stap 3. Je kunt dus nooit zomaar een stap weglaten!

5. Je verandert woorden

Je bent dol op taal en bekijkt de MIR-Methode taalkundig. Je vindt dat sommige woorden niet goed Nederlands zijn. Je verandert de 9 stappen en vraagt je af waarom de methode bij jou niet werkt of juist klachten geeft. De MIR-Methode is geen taalkundige methode, maar een energetische methode. De woorden die beschreven staan, dragen een energie in zich en alleen deze precies geformuleerde en uitgeteste zinnen zijn werkzaam. Controleer daarom altijd of je de originele MIR-Methode aan het doen bent. Hier zie je ze nog eens:

De 9 stappen van de MIR-Methode
Stap 1. Zuurgraad optimaliseren.
Stap 2. Detox alle toxische belasting.
Stap 3a. Vader loskoppelen.
        3b. Moeder loskoppelen.
Stap 4. Meridianen zuiveren.
Stap 5. Alle tekorten aanvullen.
Stap 6. Hormoonstelsel in evenwicht brengen.
Stap 7. Basisbehoeften aanvullen.
Stap 8. Chakra’s en aura optimaliseren.
Stap 9. Missie verduidelijken.

Doe deze stappen 2x per dag doen, minimaal 4 weken lang. Na 4 weken kun je gerust doorgaan zolang je nog klachten hebt.

Kijk naar de instructievideo om precies te zien hoe je de MIR-Methode moet doen.

6. Je stopt met medicijnen

Je bent zo enthousiast over de resultaten dat je besluit te stoppen met je medicijnen zonder te overleggen met je arts. Ineens komen oude klachten weer terug. Balen! Het doen van de MIR-Methode kan goede resultaten opleveren, maar stoppen met je medicijnen doe je altijd in overleg met je arts, nadat deze de nodige onderzoeken heeft kunnen doen. Wees zuinig op jezelf en geef je lichaam de tijd en ruimte om zonder medicijnen te kunnen.

7. Je laat je de MIR-Methode opdringen

Iemand anders vindt de MIR-Methode helemaal geweldig en dringt jou de methode op. Omdat je die ander niet wilt teleurstellen, ga je de MIR-Methode doen, maar eigenlijk met tegenzin. Dit kan ervoor zorgen dat je niets merkt, of dat je juist klachten krijgt. Het kan ook zijn dat je de MIR-Methode erg irritant vindt, juist omdat die ander er helemaal mee dweept. Voldoende reden om er niet aan te beginnen (zie punt 9). Doe alleen de MIR-Methode als het voor jou goed voelt en laat het je door niemand opdringen.

8. Je gaat niet naar een arts of MIR-Methode begeleider

Het gebeurt niet vaak, maar het kan voorkomen dat door de MIR-Methode ineens een ontsteking voelbaar wordt. Als dit gebeurt, dan vindt het meestal in de kaakholte plaats. Lost het lichaam de ontsteking niet zelf op en krijg je er veel last van, laat een arts er dan naar kijken. Medisch handelen kan nodig zijn om jou door je klachten heen te helpen. Laat je daarom altijd controleren bij je huisarts of specialist wanneer je klachten erg sterk opspelen. Daarnaast kun je bij grote twijfels altijd contact opnemen met een MIR-Methode begeleider. Zij zijn getraind om met spiertesten heel gedetailleerd uit te testen waar de blokkades zitten. Ze werken dan , samen met jou, de blokkades meteen weg.

9. Je begint niet

Je vindt de MIR-Methode niets en probeert het niet uit. Je verwacht bij voorbaat al dat het niet werkt, dus begin je er al niet eens aan. Gemiste kans!

Ik hoop van harte dat al het bovenstaande aan jou voorbij gegaan is en dat je de MIR-Methode naar hartenlust gebruikt zoals het bedoeld is.
Dat het jou, je familie & vrienden veel goeds mag brengen!

Hartelijke groeten,
Mireille Mettes
19 februari 2014

Welke van de bovenstaande ‘oorzaken’ is voor jou herkenbaar? Ik hoop geen van allen, maar ik hoor wel graag hieronder wat je ervan vindt. Dankjwel!
Met de toets ‘End’ op je toetsenbord spring je meteen naar het invulformulier. Persoonlijke gezondheidsvragen graag stellen aan een MIR-Methode begeleider!

P.S. Help je mee de MIR-Methode te verspreiden? Plaats gerust dit artikel op jouw Facebook-pagina of verstuur het via je email, Twitter of Linked-in! Gebruik de knoppen aan de linkerkant! Dankjewel!

P.S. Ken je de MIR-Methode nog niet? Ga dan naar de home page: www.mirmethode.nl  Bekijk daar de video en ook de instructievideo. Meld je op de home page ook aan voor de nieuwsbrief en de 6 weken begeleidingsmailtjes voor extra ondersteuning!Reacties

38. De 9 oorzaken van teleurstelling in de MIR-Methode — 139 reacties

 1. Hoi Mireille,

  Sinds juni 2016 doe ik de Mir-methode onder begeleiding van een Mir-coach. Nu lees ik dat er vaak een ontsteking ontstaat in de holtes. Inderdaad sinds 2-3 weken enorme ontsteking! Kun je me vertellen waarom deze plek?

  • Beste Hilde,
   Welke plek bedoel je precies? Je kunt het ook aan je MIR-Methode begeleider vragen.
   Groetjes, Mireille

 2. Vandaag een wandeltocht gemaakt via de wandelsite. ik liep naast iemand die mij over de 9 MIR-Methode vertelde. Ik had er nog nooit van gehoord. Op het moment dat zij de 9 zinnen uitsprak voelde ik de energie ervan. Ik werd heel blij. Meteen MIR-Methode genoteerd in mijn smartphone. Morgenochtend ga ik de instructie video’s bekijken en dan beginnen. Dank je wel !

 3. Beste,

  Ik heb het voor het eerst geprobeerd om te kijken hoe mijn lichaam hierop reageerde.
  In eerste instantie niet leek het.
  Echter een aantal minuten later kreeg ik koude rillingen over mijn rug en werd het koud in mijn lichaam. Hierna werd het langzaam weer erg warm in mijn lichaam en kreeg weer af en toe een koud gevoel.
  Vervolgens kreeg ik pijn gevoel op meerdere plekken van het lichaam en begon te transpireren.
  Kan je dit gehele proces verklaren?
  Las al dat wanneer je erg heftige reacties hebt dat kan komen omdat er vroeger wat heftigs is gebeurd. En dat klopt dan ook wel weer.

  Groetjes

  • Beste Matties,
   Nee, dat proces ken ik niet. Ik kan er wel een verklaring voor geven, maar je lichaam is aan het werk. Dat is misschien het belangrijkste om ervan te begrijpen. Het lichaam heeft allerlei manieren om zichzelf schoon te maken en ballast af te gooien. Dat kun je in je lichaam voelen. Ben blij dat je het herkent dat het met vroeger te maken kan hebben. Sterkte en ik hoop vooral dat het de MIR-Methode je goed mag doen!
   Groetjes, Mireille

 4. Wat opvalt… bijna alleen vrouwen. Vermoeide huisvrouwen? Veel klachten die juist ontstaan en steeds advies om dan naar een mir therapeut te gaan… ik vind dit nou niet helend of heel positief. Mensen sta met beide benen op de grond. Afz. een man.

  • Beste man,
   Dit zijn de reacties van mensen bij wie de MIR-Methode nog niet aangeslagen is, of waarvan het lichaam hard aan het werk is om op te ruimen, waardoor het klachten lijkt te geven. Je zou eens kunnen kijken bij de resultatenpagina’s over wat er in positieve zin allemaal gebeurt. En daar staan ook reacties van mannen tussen. Ik denk dat mannen gewoon wat meer tijd nodig hebben om aan een methode als dit te wennen of ze schrijven niet graag.
   Groetjes, Mireille

 5. Dag Mireille,
  Na 4 weken MIR (het was in augustus) werd ik ’s morgens wakker en keek in de spiegel en schrok me rot!
  Helemaal dikke wangen en hals! Meteen naar de huisarts, hij wist het niet behalve dat het de bof kon zijn. ’s Middags naar de KNOarts gegaan in het ziekenhuis. Zij stelden ook vast dat het de bof moest zijn. Ik was wel een speciaal geval want het komt bijna niet meer voor, en alle 4 speekselklieren waren opgezet. Volgens de arts was het niet ontstoken maar verstopt. De dikke wangen en nek zijn nog 4 dagen gebleven en mijn gezin heeft er erg veel lol om gehad. Na 2 weken kreeg ik de uitslag vh bloedonderzoek: geen bof in recent verleden, wel bof in een ver verleden. Ja, ik dacht ook al dat ik het gehad had als kind. Ik dacht toen aan de MIR-Methode en vroeg me af of meer mensen dit wel eens hebben gehad hierdoor? Ik was wel opgelucht dat het geen (zeer besmettelijke) bof was maar kan dit echt door de MIR-Methode komen? Ik heb toen een MIR-Methode begeleider gebeld en die zei dat t kon.
  Groetjes
  Kat

  • Beste Kat,
   Ik heb er ook nog niet eerder van gehoord, maar wel dat mensen soms gordelroos krijgen, bijvoorbeeld. Het is een signaal dat je immuunsysteem hard aan het werk is om oude virussen of ziekteverwekkers alsnog helemaal aan te pakken. Een goed teken dus! Hoewel het lang niet altijd prettig is. Je lichaam wil het voor eens en altijd definitief aanpakken en dan kunnen de lichamelijke reacties sterk zijn. Blij dat je gezinsleden er vrolijk van werden…
   Groetjes, Mireille

 6. Dag Mireille, ik vind het heerlijk om te grasduinen op je website en kwam vanavond dit artikel van je tegen. Toen ik een half jaar geleden in een turbulente tijd begon met de MIR-Methode, kreeg ik inderdaad een ontsteking achter in mijn kaak. Deze is gelukkig vanzelf ook weer snel over gegaan, maar ik had geen link met de MIR-Methode gelegd. Waardoor onstaat er juist op die plek vaak een ontsteking? Hartelijke groet, Sanne

  • Beste Sanne,
   Dat weet ik zelf ook niet goed. Je kunt wel zoeken op internet naar plaatjes en de meridianen die erbij horen. Ik moet daar zelf ook nog een keer op studeren. Het heeft wel een bepaalde betekenis, maar welke? Wie het ’t eerste weet, mag het zeggen! ;-
   Groetjes, Mireille

 7. hallo Mireille,
  Punt 9 je begint niet.
  Dit was voor mij van toepassing. Niet dat het mij opgedrongen werd,maar weerstand voor alles wat nieuw is.Toen er ergens een lampje ging branden (weerstand) ben ik 14 dagen lang met punt 5 en 7 en toen met de 9 punten begonnen.de eerste 4 weken voelde ik een enorme onrust rond om mijn zonnevlecht wat best zeer vervelend was. Heb doorgezet, voel mij nu na 2 maanden super sterker energieker en en mijn zelfvertrouwen groeit met de dag. Heb nu alleen het idee dat ik stil sta.

  groetjes Ans

 8. Ik vind deze reacties niet mals. Veel mensen krijgen klachtenverergering en niet een week, maar soms maanden of nog langer.
  Het klinkt niet echt stimulerend om er mee aan de slag te gaan:)
  Je zou toch denken: je affirmeert positief, je geeft je lichaam gezonde opdrachten.
  Waarom dan al die klachten? Het zou dan toch juist beter moeten gaan?
  Dat er dingen verwerkt moeten worden snap ik wel, maar zulke soms ernstige klachten die verergeren snap ik niet zo goed:
  juist omdat je via je onderbewuste je lichaam opdrachten geeft tot volledige gezondheid. Dan zou je toch denken dat je huidige
  klachten (reden waarom mensen vaak de MIR methode doen) verminderen?

  wat het aanvullen van tekorten betreft (reactie van J. op 19.02.2014): natuurlijk moet je wel volwaardig eten, maar vaak kan het lichaam bepaalde voedingsstoffen
  niet goed opnemen, en juist door de MIR methode help je het lichaam dat wel weer te kunnen, dus ‘tekorten aanvullen’ werkt wel degelijk!

  • Beste Elisa,
   Voor een deel is het ook een raadsel voor mij waarom mensen soms juist zo ziek worden. De meeste mensen merken niet zoveel reacties hoor. Je leest op de website vooral degenen die heftig reageerden. Aanwijzingen zijn ernstige emotionele trauma’s in jeugd of al langdurigere chornische aandoeningen of serieuze ziektes. Dan kunnen mensen ook het beste beginnen met stap 5 en 7 in de eerste 2 weken.
   Groetjes, Mireille

 9. Hallo Mireille, ik doe de Mir nu 5 maanden 2x 2min, is het voldoende dat ik vanaf nu het 1x per dag doe, of heeft dit minder werking, ik hoor het graag, hartelijk dank
  MR

  • Beste MR,
   Dat mag je zelf bepalen. Je kunt volstaan met 1x per dag als je nog maar weinig klachten hebt. Dan werkt het meer als een onderhoud. Als er nog flink wat klachten zijn, kun je het beste bij 2x per dag blijven.
   Hoe dan ook wens ik je er veel geluk mee!
   Groetjes, Mireille

 10. Ik ben op zich erg tevreden over de mir. Ben nu dik 4 weken bezig. Merk op vele vlakken iets. Heb meer rust, kan goed met werkdruk om gaan, kan veel dingen langs me heen laten gaan. Mijn huid/acne wordt beter. Maar heb bij sommige mensen juist ook meer irritatie. En heb deze week enorm veel zin in snoep en koek, alles wat maar lekker is
  Hoop dat beide punten ook gaan verdwijnen. lees net dat snoepen te maken kan hebben met oud verdriet loslaten? Ik ervaar het niet als verdriet maar heb wel heel veel vanaf de puberteit meegemaakt.

 11. Hoi Mireille,

  Ik ga nu de 4e week in van de MIR-Methode en voel me al een paar dagen extreem moe en lusteloos. Tevens misselijkheid en hoofdpijn. Ik drink voldoende water dus daar kan het ook niet aan liggen. Zijn deze klachten normaal of waar kan dit door komen?

  Groetjes, Elise

  • Beste Elise,
   Ja, dat zou goed kunnen, hoewel het naar is. Neem je rust en de kans is groot dat het dan minder wordt. Geef je lichaam de tijd om bij te komen, omdat het flink aan het verwerken is. En ja, dat kan ook na 4 weken. Niks om ongerust over te zijn.
   Groetjes, Mireille

 12. Hallo Mireille, ik doe de mir methode nu 6 weken en voel me op veel vlakken reeds beter, daarbij doe ik ook joga en mindfulness, ben blij dit ontdekt te hebben, ‘k voel me beter alleen, zelfzekerder, liefde voor mezelf en anderen ,creatiever en meer zin om nieuwe dingen te leren, ‘k ben er nog niet helemaal maar ik voel dat ik langzaam een nieuw mens aan het worden ben en dat geeft me een gelukkig en krachtig gevoel, Hartelijk dank Mireille voor het verspreiden van deze methode, veel liefs

 13. Ik ben al sinds december bezig met de MIR-Methode en sindsdien heb ik maagklachten en hoge rugpijn tussen mijn schouderbladen. En ben ik elke dag misselijk, toch zet ik nu door al slik ik nu wel maagtabletten op advies van de huisarts.

  • Beste Daniëlle,
   Nou, dat duurt al wel lang. Is het niet een idee om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan en te laten uittesten wat er aan de hand is? Ik hoop dat de klachten inmiddels wat minder zijn geworden. Heel veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 14. Beste Mireille,

  kan het zijn dat een onderliggende depressie de kop op steekt door de methode ?
  Toen ik 1,5 week geleden begon, ging het in stijgende lijn met mij op alle gebieden. En nu lijkt alle grond weer onder m’n voeten weg te zakken. Zin om alles wat ik afgelopen 2 jaar heb iopgebouwd weer onderuit te halen. Vooral lukt het moeilijker om mensen positief te zien.
  Herken je dit ?

  mvrgroet
  edwin

  • Beste Edwin,
   Ja, dat is mogelijk. Het is echter zo dat depressie vaak een opgekropte bundel van emoties is. Meestal komen er oude emoties tevoorschijn door de MIR-Methode. Wanneer je die niet toe laat of wegdrukt, is depressie vaak het gevolg. Hopelijk kun je hier mee uit de voeten! Zo niet, zoek dan gerust een keer een MIR-Methode begeleider op om de oorzaak van je depressie uit te pluizen. Ze zijn daar steengoed in, omdat ze spiertesten gebruiken en dus rechtstreeks met je onbewuste kunnen communiceren.
   Groetjes, Mireille

 15. Beste Mireille,

  Sinds 21 April 2015 doen mijn dochter en ik dagelijks 2 x per dag de MIR methode,
  direct na het ontwaken en voor het naar bed gaan….nadien goed water drinken na elke MIR….dus deze maand ben ik en zij al een half jaar bezig,….in het begin hadden wij opeens vreselijke angsten echt flinke paniek aanvallen en niet meer het gevoel dat wij hier nog thuis hoorde, ook ons geheugen ging soms zijn eigen leven leiden, word nu gelukkig iets beter bij ons allebei, mijn moeder is in 2013 overleden dacht ga de MIR doen voor rouw verwerking, soms denk ik het helpt dan toch zit ik weer geregeld in tranen met een flinke brok in mijn keel, ook droom ik nu meer, vooral over de mensen die mij niet altijd even eerlijk hebben behandeld in mijn leven,….heb het idee dat door de MIR het toch behoorlijk wordt opgeschoond…ook mijn dochter heeft door de MIR de zelfde symptomen gehad en net als ik soms nog,…ook valt het ons beide op dat bij het ontwaken zowel zij als ik een soort slijmerig goedje in de mond en op de lippen hebben en de geur is ook sinds de MIR afschuwelijk,….zo graag willen weten of dat nog weer over gaat?….hadden mijn dochter en ik voor de MIR nooit in die mate last van….hoor het graag van U.

  Met vriendelijke groet

  Thea

  • Beste Thea,
   De dromen die je hebt, zijn een teken van verwerking en een goed teken! Die gaan als vanzelf afnemen als de verwerking klaar is. Via de mond worden afvalstoffen uitgescheiden. Als je ’s ochtends wakker wordt met wit beslag op de tong of in de mond (slijmerig goedje), kan dat bijvoorbeeld erop duiden dat je teveel melkprodukten gebruikt of suiker. Het lichaam blijft dan z’n best doen om het af te voeren. Het kan ook van roken zijn, maar ik heb niet de indruk dat jullie roken.
   Blijft het te lang aanhouden, overweeg dan om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan.
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 16. Dag Mireille,
  Bij stap 8 zeg ik altijd “aura en chakra’s optimaliseren” ipv “chakra’s en aura optimaliseren”. Ik was me eigenlijk niet bewust dat we alles letterlijk moesten zeggen.
  Kan hierdoor de MIR-methode minder effectief zijn bij mij?
  Ik ga geregeld langs bij een MIR-begeleider voor een protocol, maar toch lijk ik niet veel vooruitgang te boeken. Of ik merk het zelf niet, kan ook :-).
  Wat het aanpakken van verslavingen betreft, zeg ik als eerste stap gewoon “suiker- en eetverslaving” of “suiker-en eetverslaving loslaten”?

  • Beste Conny,
   Ja, het is beter om de woorden precies zo te doen als het ontworpen is. Ik weet niet of je bij stap 8 zoveel verandering hebt teweeg gebracht. Dat ga je merken als je de woorden omdraait. Het kan heel goed zijn dat je de effecten niet merkt. De meeste veranderingen vinden namelijk van binnen plaats en merk je pas veel later. Kijk vooral naar de subtiele signalen! Of je wat meer zelfvertrouwen krijgt, duidelijker je grenzen aangeeft, dat soort dingen.
   Bij verslavingen is het belangrijk dat je maar 1 verslaving per keer aanpakt, dus of de suikerverslaving of de eetverslaving. Na een week mag je de andere verslaving bovenaan de 9 stappen zetten.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 17. Ik heb heel veel last van candida gehad maar ben er nu ongeveer een jaar vanaf. Echter ben ik nu ongeveer een maand bezig met MIR-Methode en de afgelopen 2 weken steekt het weer de kop op. Wat nu!

  • Beste Geertje,
   Hè, wat naar dat dat gebeurt! Hoe is het met het eten van suikers? Heb je daar overdreven behoefte aan? Dat zou namelijk kunnen wanneer je oud verdriet los krijgt met de MIR-Methode. Als dat niet zo is, wil je dan een keer naar een MIR-Methode begeleider om te laten uittesten waar de candida door wordt veroorzaakt?
   Sterkte voor je!
   Groetjes, Mireille

   • Ik zie nu pas je reactie! Ik ben Uiteindelijk gestopt met MIR en bijna direct stopten de klachten. Suiker at ik al lange tijd niet. Ik pak het wel weer op, maar dan nu om de andere dag. Hoop dat het niet terugkomt.

 18. Beste Mireille, ben nu 2 maanden bezig met de methode, ben niet teleurgeseld en doe het elke dag 2×2 minuten in volle overtuiging, want ervaar dat het dingen met met doet, vooral positief. Alleen na 1 maand kreeg ik een ontsteking aan mijn pees in mijn hand, kan gebeuren en nu na 2 maanden dus een ontsteking in mijn kaak, zoals bovenstaand staat omschreven, heb ook degelijk medische hulp gekregen maar zie eruit als Frankenstein en heb ontzettend veel pijn, moet heel rustig aan doen. Of het toeval is of dat het daadwerkelijk door de methode komt, weet ik niet, want heb eigenlijk nooit ontstekingen, maar ervaar het enigzins alsof ik die kwalijke stoffen uit mijn lichaam moet verdrijven (ondanks het ongemak en de pijn) blijf er positief onder en blijf ook gewoon doorgaan met de methode. Kan je hier een verklaring voor geven? Dank je en hartelijke groet Ellis.

  • Beste Ellis,
   Veel sterkte met alles wat je moet doormaken! Ja, het is zoals jij al aangeeft. De MIR-Methode zorgt er langzaam maar zeker voor dat je immuunsysteem krachtig wordt. Het gaat dan ook werken aan plekken in je lichaam waar kwalijke stoffen zitten of waar weefsel hersteld moet worden. Ontstekingen zijn een van de manieren waarop je lichaam dat kan aanpakken. Het is een kwestie van rust nemen en goed voor jezelf zorgen, zodat de ontsteking goed z’n werk kan doen en je lichaam kan helpen met helen. Goed dat je medische hulp hebt gevraagd!
   Veel sterkte!
   Groetjes, Mireille

 19. Dag Mireille,
  Twee maanden doe ik nu de MIR. Het was voor mij eigenlijk een “laatste redmiddel”. Sindsdien gaat het weer steeds slechter met mij.Darmproblemen, waar ik al 18 jaar geen last van had. Doodmoe. Keelproblemen. Enorme droge mond tot stikkens aan toe `s nachts. Enz. enz. Wat vooruit is gegaan is mijn slaapgedrag. Niet meer zo aan de oppervlakte, maar redelijk goed slapen. Hoewel de extreme moeheid er voor in de plaats is gekomen. Ik kan er de vinger niet op leggen en begrijp het niet echt. Toch wil ik doorgaan in de hoop dat er verbetering komt.

  • Beste Yvonne,
   Je kunt het beste een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan om uit te laten zoeken wat er aan de hand is. Naast contact met je arts, uiteraard. Meestal ga je door een periode van loslaten en ontgiften heen. En oude kwalen kunnen weer tijdelijk tevoorschijn komen, voordat ze ophouden.
   Laat een begeleider een keer je nalopen via een MIR-Methode op Maat. Daarin zijn ze door mij opgeleid en dat kan jou heel veel duidelijkheid geven.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 20. Ha Mireille,

  Ha Mireille, ik reageer meestal vrij heftig , ook op homeopathie of acupunctuur, dus ben nu 2 weken met stap 5 en 7 aan de gang en merk inderdaad dat mijn kaak soms blokkeert, niet ernstig in ieder geval want hij doet het nog. Was voor die 2 weken net grieperig geweest en heb dat nu wel terug, loopneus, niezen, had al gelezen dat dat voorkwam. Denk wel dat ik even verder ga met 1x per dag en dit nog 2 weken doe voordat ik alles doe want denk dat het anders te heftig wordt. Klopt het wat ik denk, Mireille. Groetjes Bea

  • Beste Bea,
   Ja, doe gerust rustig aan. Als je stap 5 en 7 nog wat langer wilt doen, prima. Als je alle 9 stappen wilt doen, maar dan alleen 1x per dag, ook goed. Dan bouw je het veel langzamer op en is de heftige reactie milder.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille

 21. hallo,

  sedert 3 augustus ben ik met de mir methode bezig , de 9 stappen
  ik voel me momenteel nogal down, heb niet veel zin om mensen te zien, niet enthousiast meer, beetje depri
  Kan dit hierdoor zijn ?

  • Beste Ikke,
   Ja, dat kan zeker zijn. Soms ben je in een verwerkingsperiode en heb je alle aandacht voor jezelf nodig. Neem extra tijd voor jezelf om te doen wat prettig is voor je. Wanneer oude emoties vrij komen, is het soms wat zwaarder, maar het gaat met een paar dagen weer weg.
   Veel sterkte!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 22. Beste Mireille,

  Ik heb eerst de stappen 5 en 7 twee weken gedaan en daarna 4 weken de 9 stappen. Ik heb een te traag werkende schildklier en zit bovendien in de overgang. Tijdens de 4 weken stap 1 t/m 9 had ik bijna voortdurend last van hartkloppingen. Nu ik na 4 weken gestopt ben is dat over. Komt dit door de MIR-Methode, misschien moet ik mijn waardes laten testen wat betreft de werking van de schildklier?

  Heel hartelijk dank voor deze methode. Ik heb andere mensen ook al geïnspireerd om het te gaan volgen 🙂

  Warme groet van Thea.

  • Beste Thea,
   Ik zou zeker even je waardes laten testen. Dat is altijd verstandig om te doen als je twijfelt. Het kan zijn dat de hartkloppingen door de MIR-Methode worden veroorzaakt, maar dan moet het een uitwerking in positieve zin zijn. Je kunt altijd een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan als je meer in detail wilt weten wat er gaande is.
   Dankjewel dat je ondanks dat mensen vertelt over de MIR-Methode. Als je de uitslag van de waardes hebt, wil je het dan laten weten?
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 23. Beste Mireille,
  ik doe de MIR methode al een jaar, maar merk niet veel verandering. Ik ben nogal een onrustig type. Alleen tijdens het uitvoeren van de handelingen voel ik me erg kalm. Maar vaak betrap ik mezelf erop dat ik intussen aan andere dingen denk.
  Omdat ik 3 jaar geleden borstkanker heb gehad en geregeld bang ben dat de kanker terug komt heb ik ná stap 8 het volgende ingelast:
  9 alle kankercellen verwijderen, 10 ontspannen leven, 11 missie verduidelijken.
  Denk je dat dit een negatieve invloed op het geheel heeft?
  Overigens bewonder ik je om je positieve benadering en instelling. Heel goed!
  Hartelijke groet, Marion

  • Beste Marion,
   Nee, een negatieve invloed heeft dat soort extra zinnen nooit! Je kunt niet iets fout doen. Je kunt wel de werking wat vertragen of veranderen. Je moet sowieso extra zinnen altijd voorafgaand aan de 9 stappen zetten, maar zoals je ze verwoordt, werken ze niet denk ik. Jouw zin ‘ontspannen leven’ is te vaag en het is de vraag of jij wel ontspannen moet leven. Misschien bruist er wel een vulkaan in jou die veel actie nodig heeft! De zin ‘kankercellen verwijderen’ is er ook zo een. Je bepaalt daarmee voor je onbewuste wat er nodig is, terwijl niemand van ons precies weet wat er nodig is. Telkens ‘kankercellen’ benoemen zou ik in ieder geval niet doen. Bovendien moet je naar de oorzaak van het ontstaan van de kankercellen en die wordt al in de 9 stappen aangepakt. In stap 7 wordt o.a. al ‘veiligheid’ als basisbehoefte aangevuld, wat langzaamaan de angst voor terugkerende kanker zou kunnen verminderen.
   Hoewel je er nog weinig van merkt, heb ik wel het idee dat de 9 stappen aanslaan. Je kunt altijd een keer naar een MIR-Methode begeleider gaan om je te laten natesten met spiertesten. Dan kun je snel vinden welke blokkades er nog zijn en daar heel gericht aan werken.
   Veel sterkte en vooral veel geluk gewenst!
   Groetjes, Mireille

 24. Hej Mireille.
  Nou ben ik na iets meer dan een maand bezig met de MIR methode, maar nu merk ik dat ik op de een of andere manier een moeite krijg met het doen van de 9 stappen. De eerst dag toch doorgezet met 2 * daags, maar dat koste veel energie. Moet van mezelf wel 1* daags doen. Dit gaat goed. Hoe kom ik weer terug op 2* daags, voel dat ik nog lang niet klaar ben om te stoppen. Is dit een teken dat er mogelijkerwijs gewerkt wordt met mijn rookverslaving of een ander probleem en ben ik er nog niet helemaal klaar voor om dat los te laten?

  • Hai Miranda,
   Volg je gevoel. Als je het gevoel hebt dat het nu goed is om iets rustiger aan te doen, doe het dan gewoon 1x per dag. Je gaat dan vanzelf weer een keer terug naar 2x per dag. Ja, het kan goed zijn dat er aan een diep stuk wordt gewerkt en dat het ietsjes rustiger aan mag.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 25. Hoi Mireille,
  Ik voer een aantal maanden trouw de MIR methode uit, ik heb echter de 9 stappen die ikzelf uitgesproken heb opgenomen op mp3. Vervolgens luister ik deze opname aan het begin en einde dag af op mijn smartphone, in mijn gedachten concentreer ik me op de stappen. Mijn vraag is nu, is deze manier valide om toe te passen?

  Mvg. Marcel

  • Hai Marcel,
   Dat is prima. Zolang je daarbij je handen aait. Onder de lange instructie-video staat ook een opname waarbij je mijn stem hoort. Die is daar ook voor te gebruiken. Staat helemaal onderaan die bladzijde.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 26. Beste Sara,
  Kinderen die lichamelijke klachten hebben, doen de volwassen MIR-Methode, de 9 stappen. Die werkt het meest volledig.
  Hartelijke groeten,
  Mireille Mettes

 27. Beste Mireille,

  Ik heb veel gelezen over de MIR-Methode en begeleidingsmailtjes gehad. Van mij mag er iets duidelijker worden aangegeven dat het heel belangrijk is dat je exact dezelfde woorden moet gebruiken en dat je exact dezelfde volgorde moet gebruiken.

  Door de mails met verwijzingen naar je artikelen blijf ik me bewust van de MIR-Methode en word ik er telkens weer toe aangezet. Ik ben eind oktober begonnen en ga door!

  Hartstikke bedankt voor al je informatie en openheid en het ontwikkelen van de MIR-Methode.

  Vriendelijke groeten,
  Sarah

  • Beste Sarah,
   Dankjewel voor je aanmoediging wat duidelijker te zijn. Ik heb nu een tekst toegevoegd onder de instructie-video. Ik hoop van harte dat het je veel goeds gaat brengen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 28. hi,
  is er enige ervaring opgedaan/terugkoppeling m.b.t. diabetes 1?
  mijn dochter heeft sinds een paar maanden de diagnose. ..om teleurstellingen te voorkomen wil ik dat graag weten. las ergens dat het wel is geprobeerd maar ik zie of hoor niemand met resultaten. ..

  • Beste Caroline,
   We hebben wel wat voorzichtige eerste resultaten, maar nog niet om over te juichen. Je kunt de MIR-Methode daarom zien als ondersteunend bij diabetes en hopelijk klachtenverlichtend. Het mooiste wat ik tot nu toe hoorde, was dat de schommelingen in de suikerspiegel stabieler werden. Je zult de MIR-Methode ook zeker 4 maanden moeten volhouden met je dochter.
   Veel sterkte en succes!
   Mireille Mettes

 29. Beste Mireille,

  Ik ben erg blij met het doen van de MIR-methode (alleen het handstrelen al, wat een ontdekking) en heb het idee dat het mij al sinds het begin (7 wkn geleden) goed doet. Het meest voel ik nog een psychische verandering, minder afhankelijkheid / kwetsbaarheid. Dank dus!
  Maar als reactie op je advies om de teksten precies uit te spreken, toch één ding: ik heb het basisbehoeften AANvullen meteen vervangen door VERvullen. In mijn ogen klopt het 1e taalkundig niet, dus voelt het voor mij niet goed. Behoeften aanvullen betekent voor mij: nog meer behoeften creeren. Terwijl je ze wilt bevredigen, verlichten, vervullen dus. Toch?

  • Hai Erna,
   Ja, dat heb ik vaker gehoord. Nee, je moet het zien als een gapend gat: de behoefte is tekort en het is nodig dat gat aan te vullen, op te vullen. Dus is het nodig dat je zegt ‘Basisbehoeften aanvullen.’
   Dank voor je hartelijke woorden en ik ben blij dat het zo goed voelt voor je!
   Groetjes, Mireille

   • Ook ik ben hier tegenaan gelopen, ik ben het 100% met Erna eens. Als ik mijn lichaam ‘een opdracht geef’ moet mijn lichaam dat wel op de juiste manier oppakken.
    Ik los het op door deze zin in het Engels uit te spreken: fulfill basic needs – dat dekt de lading wél!!

    • Heel goede oplossing, die zin in het Engels uitspreken.
     Alle zinnen in het Engels doe ik niet, daar ook dáár bewoordingen worden gebruikt die bij mij gevoelsmatig ‘fout’ zijn – Optimise acidity – waarom niet DEGREE OF acidity?
     Clear meridians – CLEAR heeft voor mij té veel de connotatie ‘opruimen’, ‘wegruimen’. ELUCIDATE dekt de lading beter, vind ik.
     ’t Is een beetje muggenziften, dat geef ik toe! Maar het AANvullen vervangen door VERvullen zou toch te overwegen zijn, Mireille, in het Engels zeg je toch óók FULFILL ??

     Ben benieuwd naar een reactie van Mireille zelf!!

     • Hai Francine en andere taalkundig geïnteresseerden,
      Het heeft mij lange tijd gekost om de woorden te kiezen zoals ik ze heb gekozen. Daar zijn lange dagen, weken, gesprekken met anderen en vertalers mee bezig geweest. De woorden zijn precies goed zoals ze zijn.
      Wat heel belangrijk is, is dat ze door iedereen te begrijpen zijn, wereldwijd, ongeacht achtergrond of kennis en dat er zo min mogelijk twijfel door kan ontstaan. ‘degree’ acidity wordt niet in het Engels gebruikt.
      ‘Vervullen’ geeft een gevoel van een ‘wens’ doen, het buiten jezelf leggen, terwijl het de bedoeling is dat je onbewuste zelf in actie komt. Als je nog meer uitleg wilt, is het fijner dat mondeling te doen, bijvoorbeeld tijdens een lezing. Belangrijk is voor jullie misschien ook te weten dat de woorden een energetische werking hebben en niet zozeer ‘taalkundig’, zoals ik in het artikel ook schreef. Wat dat betreft is er geen ‘goed of fout’, maar is het zoals het is en zijn dit de woorden die samen het hele pakketje vormen.
      Veel geluk ermee, dat het je succes mag brengen!
      Hartelijke groetjes,
      Mireille Mettes

 30. Hoi Mireille
  Mijn frustratie is dat mijn partner er niet in gelooft en dat houdt mij dan tegen om het op gezette tijden te doen. Ik weet ook dat het mijn frustraties zijn en niet die van hem. Heb je brief gelezen en er veel aan gehad begin gewoon weer opnieuw met de MIR-Methode. Groetjes en bedankt van Tonia

 31. Hai Mireille,

  Ik denk dat bij mij het eerste speelt. Ik had/heb hoge verwachtingen van de MIR-Methode.
  Ik ben na een operatie gestart met vier weken, twee keer op een dag. Ik voelde, toen ik in aanraking kwam met het artikel, dat dit iets voor mij was.
  Helaas kwamen er allerlei klachten, weer veel migraine, blaasontsteking, koortslippen die al sinds de chemo, vijf jaar geleden niet meer had gehad, een onzeker gevoel over mezelf enz.
  Ik ben na een tussenstop van een aantal weken toch weer gestart omdat het kennelijk nog niet klaar was. Ik geloof er nog steeds in maar heb zo geen zin in al die kwaaltjes. Ik wil gewoon weer energie hebben, zin in de dag en vooral zeker zijn over mezelf.
  Ben na een tweede tussenstop vanmorgen weer begonnen. Hoop zo dat mijn gevoel over de MIR-Methode uitkomt. Dat het me wat gaat brengen.

 32. Hallo!
  al een paar maanden geleden heb ik de MIR methode leren kennen. Ik kreeg dagelijks de mailtjes, las ze door… Maar ben nog steeds niet begonnen. Ik weet dat de liefde voor jezelf en het liefdevol aaien essentieel is, maar ik kan die liefde niet vinden. Klinkt heel raar, maar het lukt me gewoon niet! De mir begeleidster zou me waarschijnlijk kunnen helpen (zij heeft me al wel 10 x gezegd dat ik van mezelf moet houden) maar weer een afspraak maken, red ik financieel even niet. Ik hoop snel een succes verhaal te kunnen plaatsen, maar zolang ik niet begin…
  Ik wil je wel danken voor je methode, zo’n groot geschenk aan iedereen die er mee in aanraking komt!!

  • Beste Angela,
   Misschien moet er gewoon nog even iets ‘rijpen’ in jou. Wat sowieso voor veel mensen helpt, is de 9 stappen overal in huis ophangen, zodat je jezelf eraan helpt herinneren. Geef jezelf de tijd om er naartoe te groeien. Komt goed! En oh ja, het kan ook nog zijn dat het te maken heeft met de angst dat je mateloos krachtig bent, weet je nog, van dat gedicht van Marianne Williamson? Ik schreef daarover in artikel 36. Waarom pesters pesten.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

  • Hallo Angela,
   Mijn moeder heeft ook een probleem met haar zelfbeeld, eigen liefde.
   Heb haar aangeraden om toch te beginnen. Jij weet vast en zeker ook hoe een liefdevolle aanraking hoort te zijn. Probeer jezelf op die manier te strelen, ook al voelt het raar (zeker in het begin). Als je daarna de 9 stappen doet hoop ik dat je juist hierdoor meer zelf liefde gaat voelen. Als het zeer lang geleden is dat je dat gevoel gehad hebt zal het waarschijnlijk wel langer duren, omdat het depot veel leger is dan normaal?!

 33. Hoi Mireille,
  Ik doe al 3 maanden de MIR-Methode en ik geloof er heilig in. Nu heb ik 1 maand geleden hevige pijn in mijn onder rug gekregen en bij verschillende therapeuten en mri gehad maar niets te vinden. Heeft dat met onverwerkt verdriet te maken of is het,het pellen van oud zeer wat zijn tijd nodig heeft. Ik ken deze pijn helemaal niet.

  Hoor graag van je
  Elly de G.

  • Beste Elly,
   In de onderrug zit de Blaasmeridiaan. Kijk maar ’s op internet hoe die precies loopt in de onderrug. Deze meridiaan speelt meestal op wanneer je beslissingen moet nemen of je ergens onzeker over voelt. Ik vermoed dat het daarmee te maken heeft. Laat voor de zekerheid ’s door een MIR-Methode begeleider natesten.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 34. Mireille, kan het dat je pas als je een tijdje bezig bent op een blokkade of op zelfsabotage stuit? De eerste 2 á 3 weken veel verbetering en ook heel trouw 2x per dag gedaan en keek er soms echt naar uit om weer te mogen MIR-ren, na die weken deed ik het nog wel trouw maar kwam er een verslechtering in mijn gezondheid en mijn stemmingen. Laatste tijd kan ik me er ook echt heel moeilijk toe zetten om door te gaan en sla ik dus ook heel regelmatig over. Terwijl ik er in het begin juist zoveel baat bij had en mega enthousiast over was.

  • Beste Patricia,
   Ja, dat kan zeker. Alsof de diepste blokkades zich pas op het laatst gewonnen geven. Ik hoop dat je de moed weer kunt vatten om het weer op te pakken.
   Hartelijke groetjes en succes!
   Mireille Mettes

 35. Beste Mireille, Mijn hartelijke dank aan jou dat ik met deze prettige methode in contact ben gekomen.En dit is al 3jaar. Ik ben zelf hulpverlener en doe begeleiding bij slachtoffers van Huiselijk geweld. Ik doe de MIR-Methode, de 9 stappen samen met mijn pleegzoon van 9 jaar. Met mij gaat het goed. Ik heb wel dingen zien gebeuren, jeuk over mijn gehele lichaam, overgeven. Het was best wel pittig. Ik hou tot nu toe vol en het gaat goed. Ik heb nog af en toe snotneus, koorts maar ik stoor me niet aan ik ga gewoon door nu wel 1 keer per dag. Prima gaat dat. Maar mijn pleegzoon krijgt nu nog gedragsproblemen en dat gaat heftig op school. Hij vecht is onrustig, is dit wel normaal of is er iets anders aan de hand. Hij heeft met alle 3 Mirs zijn best gedaan en nu doet hij sinds kort de 9 stappen samen met mij. Het mooiste is hij doet het heel graag het maakt hem wel blij. Dus ik weet het niet meer vanwaar het gedrag. Lieve Mireille kan je me gerust stellen, want ik maak me erg zorgen. Dank je!!

  Veel succes met je goede werk!
  Gr. van Lucia.

  • Beste Lucia,
   Het zou het beste zijn om met hem naar een MIR-Methode begeleider te gaan, zodat je kunt laten uitzoeken of er sprake is van een blokkade.
   Veel succes!
   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

 36. Beste Mireille,
  Ik ben blij en dankbaar dat ik de nieuwsbrief altijt mag ontvagen want ieder keer leer ik weer of corrigeer ik mezelf.Ik heb al v.a 2009 de MIR-Methode gebruikt ook voor me kinderen,ik zie veel positieve veranderingen en gestopt MAAR ik heb vaak vooral in het begin de stappen niet op volgorde gedaan ,meestaal heb ik de tweede keer in me bed gedaan voor slapen niet op volgorde. ik heb ook heel heftige reacties gehad ik zag veel verbeteringen en toen zei ik nu even genoeg + een opmerkelijke reactie v a die tijd tot nu toe heb ik op de zijkant van me gezicht een soort eczeem of lijkt een beetje naar rosacea zei me huisarts toen.ik heb alleen een vraag waarom ben ik een beetje bang als ik met MIR-Methode weer wil beginnen?? misschien 1.omdat ik veel meegemaakt in me kindertijd en jeugd?? of 2.ik heb altijd na heling proces een heftige reacties!! ik ben v.a 2004 al begonen met heling (Reiki, qwantum touch, voetreflex)maar natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd en de MIR-Methode kwam precies op tijd. ik heb vandaag na het lezen van de nieuwsbrief besloten om weer te beginnen met de MIR-Methode NATUURLIJK deze keer op volgorde.

  mijn excuus als ik foutjes heb met schrijven,ik heb nog steeds een beetje moeite als ik iets met Nederlandse taal wil schrijven (hopelijk dat je mijn bedoeling begrijpt)

  HEEL VEEL LIEFS,
  Sara

  • Hai Sara,
   Welkom terug! Dat het je maar veel goeds mag brengen!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 37. Beste Mireille; Ik doe samen met mijn zoontje de Kinder MIR..hij doet t heel gedreven maar vaak wil hij dit maar een keer per dag. (heel soms twee keer achter elkaar) Is dit voldoende? en werkt deze methode ook op volwassenen? Ik doe nl alle stappen met hem mee?

 38. Hallo Mireille,ik heb via de Happinnez de MIR methode leren kennen. Ik was meteen erg enthousiast.Daar ik vorig voorjaar een 5 tal weken in India verbleef en me in een ayurveda kliniek heb laten behandelen voor migraine , heb ik niet stap 5 en 7 als begin genomen mits ik ginder goed gereinigd was, maar onmiddellijk de 9 stappen. Ondertussen mijn enthousiasme ook gedeeld met verschillende mensen in mijn omgeving, gaande van familie, studenten geneeskunde en kinésithérapie, collegae en vrienden. Na de 4 weken ben ik gestopt, en ik hoopte dat de werking zou blijven voortgaan zoals je dit zo mooi vertelt in jou boodschap. Dit was eind december. Ondertussen heb ik sinds januari al een 4 tal keren opnieuw erge hoofdpijn, net nog geen migraine. En vorige week een keelontsteking met antibiotica kuur tot gevolg. Dus…het werkt nog steeds, en wanneer de hoofdpijn opkomt neem ik iets tegen de pijn, leg me te rusten en stel me even de vraag: India uitgewerkt of…MIR-Methode die werkt? Hoe dan ook, ik blijf enthousiast! Dank je wel, liefs
  Ria

 39. Beste Mireille
  Ik ben 75 jaar, heb verleden jaar van de MIR-Methode, gehoord en ben er mee begonnen.
  voel mij erg goed, maar heb nu al maanden last van zere voeten of ze in brand staan.Ben bij een podoloog geweest en heb zooltjes gekregen en dat helpt wel iets. Maar het branden blijft. Kan de MIR-Methode mij verder helpen?
  lieve groetjes Lidy

  • Beste Lidy,
   Volgens mij zou je het beste een keer een afspraak kunnen maken bij een MIR-Methode begeleider.
   Veel sterkte en succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 40. Hallo Mireille,

  Bij het doorbladeren van een tijdschrift in de wachtruimte van het ziekenhuis trok een artikel over de MIR methode mijn aandacht.
  Aangezien ik al een paar jaar vervelende lichamelijke klachten heb, o.a. constant vreselijk duf in mijn hoofd, hetgeen zo langzamerhand mijn leven begint te beheersen, dacht ik “misschien is deze methode” ook goed voor mij. Ongeveer 6 weken geleden ben ik hier nu 2 x per dag serieus mee bezig. Misschien had ik beter eerst de stappen 5/7 kunnen doen en vervolgens alle 9 stappen. Maar ik ben meteen met alle 9 stappen begonnen. Volgens jullie informatie kan men verschillende reacties van het lichaam merken. Nu is mijn vraag, is het dan ook mogelijk dat ik me zo verschrikkelijk moe hiervan voel, de dufheid heel erg verergert, zodat ik bijna mijn ogen niet meer open kan houden? Eerlijk gezegd voel ik me ontzettend akelig.
  Toch wil ik deze methode wel graag volhouden. Indien mogelijk heel graag een reactie van je.
  Vriendelijke groet,
  Sylvia
  .

  • Beste Sylvia,
   Ja, dat kan. Zie ook de veel gestelde vraag nr. 4B.
   Heel veel sterkte!
   Groetjes, Mireille Mettes

 41. Hoi Mireille,

  Ik heb de MIR-Methode nu 4 maanden gedaan. Ik heb veel klachten, fibromyalgie, en weet daarom dat ik meer tijd nodig heb. Maar toch wordt ik ongeduldig! Ik zou zo graag minder pijn hebben en sterkere spieren! Ik heb wel onlangs mijn hele huis uitgeruimd en veel ruimtelijker ingericht,dat voelt goed.

  En ik ben aan het afbouwen met antidepressiva, waar ik ook al 7 jaren aan zit. Stapje voor stapje, maar het gaat me niet snel genoeg 😉

  Ik zeg de zinnen soms in de ik vorm:
  – al mijn tekorten aanvullen en mijn zuurgraad optimaliseren. Is dit ok, of beter precies zoals ze zijn…

  Ik doe naast de MIR-Methode ook EFT, maar ik weet nu niet zo goed wat wat doet. En ik zit nu ook te denken om een intensieve ademhalingscursus te doen, maar ben bang dat het misschien teveel is. Wat denk jij van combinaties?

  Groeten Dieke

  • Beste Dieke,
   Volg je eigen gevoel als het gaat om combineren. Zolang jij het aan kunt, is combineren prima. Voor je vraag over het veranderen van zinnen: lees bovenstaand artikel nr. 5! Niet veranderen, dus!
   Veel succes!
   Mireille Mettes

 42. Ik vind het moeilijk de discipline te vinden om het vol te houden. En dat terwijl het zo’n makkelijke methode is die weinig tijd kost. Samenhangend: ik heb niet echt een doel waaraan ik wil werken met de methode, maar anderzijds ben ik wel nieuwsgierig wat het met me doet.
  Ik vind het in ieder geval fijn om een methode achter de hand te hebben die ik kan gebruiken als ik ‘m echt nodig heb.

 43. Beste Mireille,

  Ik ben met de MIR-Methode begonnen met twee lang nr 5 en nr 7 te doen. Na twee weken dus met alle 9 begonnen. Echter na de 3e week kreeg ik een jichtaanval in mijn voet en daar schrok ik best wel even van. Of dit door het zuurgraad optimaliseren kwam? Ik ben er in ieder geval even mee gestopt. Misschien had ik er mee door moeten gaan tijdens de aanval.

  Groetjes,

  Winneke

 44. Hoi Mireille,
  Allereerst hartelijk dank voor de geweldige methode die jij kosteloos met ons deelt. Ik kwam door een vriendin in aanraking met jouw / onze MIR-Methode. Ik heb al menige zoektocht afgelegd en kan het heel erg waarderen dat er een engel bestaat als jij die zulke handreikingen “zo maar” onder de mensen brengt. Menigeen zou er een slag uit slaan. Harte-lijke dank. Het voelt zoooo goed als iemand iets goeds van harte verder geeft…

  Ik heb nu weer enige maanden last van colitis ulserosa en ben zelfs al een maand thuis en op zoek naar manieren om verlost, verlicht van deze last te worden. Mijn vriendin bracht me in aanraking met de MIR-Methode. Mijn interesse was geboren:
  Nadat ik me ingelezen had in deze methode ben ik zeer gemotiveerd aan de slag gegaan met stap 5 en 7.Dit heb ik twee weken gedaan en ben nu een week bezig met alle 9 stappen. Dit gaat prima: iedere morgen en iedere avond( blaadje met 9 stappen ligt op badkamer); De tekst van de 9 stappen ligt verder nog op belangrijke plekken in huis.Ik ben wel doodmoe, al een hele tijd…maar ja, dat kan ook bijna niet anders …
  Mij viel op, dat ik de 9 stappen nu zeg na het douchen gedurende het in crémen met body lotion, over mijn hele lichaam, waarbij ik ervoor zorg dat het “M.I.R- gedeelte van mijn hand” in aanraking komt met de huid. Het voelt zalig en mijn lijf voelt daarna heerlijk zacht.Aansluitend geef ik mezelf een vriendelijke, liefdevolle lach aan mijn spiegelbeeld.Klaar voor de dag of nacht.
  Mijn vraag is nu: werkt op deze manier de MIR-Methode ook, of mag ik alleen mijn handen aaien?

  Verder wil ik je bedanken voor de mailtjes die dagelijks komen. Ik verheug me altijd op een nieuw stukje inzicht en aandacht . Het houd me “op de rit”.
  Het feit dat jij dit voor ons over hebt, maakt me al gelukkig.
  Veel plezier, geluk en licht voor alle tijd die nog komen gaat en bedankt dat je er voor ons bent.
  XXX Annita

  • Beste Annita,
   Dankjewel voor al je hartelijke woorden! De MIR-Methode werkt het beste als je je handen gebruikt. Zoals jij het aanpakt, klinkt het bijzonder liefdevol voor jezelf en dat is de belangrijkste intentie die er vanuit moet gaan. Als je daarnaast op andere momenten op je handen aait, ben ik ervan overtuigd dat het prima voor je werkt. Houd me op de hoogte van de resultaten die je merkt!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 45. Hallo Mireille.
  Het beoefenen van de MIR-Methode heeft bij mij heel goed geholpen ik voel mij prima na vier weken, de MIR-Methode te hebben gedaan,Sinds ik met de MIR-Methode bezig ben, heb ik wat last van exceem aan mijn hand,hier heb noch nooit last van gehad,maar dit kleine ongemak geeft aan dat de MIR-Methode zijn werk aan het doen is, ik ben daarom noch niet klaar met het beoefenen van de MIR-Methode,vooral met het loskoppelen van Vader en Moeder, dit heeft te maken met de opvoeding in mijn jeugd.
  Ik heb mijn ouders vergeven voor wat ik in mijn jeugdopvoeding mee heb moeten maken,haat en wrok lost niets op,dit werkt alleen maar tegen,nu kan ik het verdriet los laten,en bedank ik hun dat ik geboren ben en dat ik mijn medemensen mag helpen met hun problemen.
  Ik wil U daarom bedanken voor U MIR-Methode, die voor mij en voor andere mensen zijn werkzaamheid al lang bewezen heeft,en ik zal de MIr-Methode aan vrienden en kennissen warm aanbevelen.

 46. Hallo Mireille,
  Ben nu vanaf nieuwjaarsdag bezig met de MIR-Methode. Heb veel last van warmteaanvallen, vooral s, nachts. Daardoor sliep ik ook minder, nu met de MIR-Methode heb ik iets minder aanvallen s, nachts. Ga wel naar toilet(altijd al) maar daarna val ik gelijk in slaap. Ben s, middags nog vaak erg moe zodra ik ga zitten. Droom wel erg veel vooral over vroeger. Soms wel het gevoel of ik in een ander lichaam zit. Voel wel dat de MIR-Methode met mijn lichaam bezig is. Voorlopig blijf ik nog even zo doorgaan.

 47. Goedenavond,mag k hier naar toe mijn verhaal doen of is er een privemail adres en zo ja wat zijn dan de kosten?
  Hartelijke groet Ellen

  • Beste Ellen,
   Wanneer je een consult wilt, zul je moeten mailen naar een MIR-Methode therapeut. Zij kunnen je vertellen wat hun tarief is, want dat verschilt per begeleider. Je kunt ze op deze website vinden bij ‘Begeleiding’.
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 48. Beste Mireille
  Bij mij werkt die prima.
  Af en toe doe ik enkele strelingen en vragen uit mij zelf.
  B.v. Het aaien van de handen en zeggen angsten loslaten b.v. Longen optimaliseren enz.
  En de volgende dag of voor het naar bed gaan de negen Mir methode
  En dit helpt mij prima.

  Openstaan helpt heel veel.
  Bedank en succes ermee.
  Carmelita

 49. Lieve Mireille

  Bij mijn hond doe ik iedere morgen de 9 stappen,hij heeft zwakke achterpoten (Knieën) hij liep mank,sind dien loopt hij niet meer mank.
  Bij mijzelf doe ik het ook en het doet mij erg goed.
  Hartelijke groetjes
  Trees

 50. Ik heb geen noemenswaardige problemen met de MIR methode ondervonden. Het werkt dat is zeker en dat voel ik ook.
  Ik ben nu drie weken ver en voel duidelijk verschil. Ik heb nog geen enkele dag overgeslagen en doe de methode zoals is aanbevolen. Ik ben dus best tevreden met wat ik tot op heden reeds heb mogen bereiken.
  Beste groetjes, vic

 51. Ik MIR al heel lang en het helpt altijd uitstekend voor een heleboel klachten en nu heb ik plotseling inderdaad een kaakontsteking ,ik dacht hoe is dat nu mogelijk , ik mir toch , waar komt dat nu vandaan ?

 52. Beste Mireille,
  IK heb de MIR-Methode gedurende 4 weken gedaan voor mijn ontstoken spieren en gewrichten. Daar voelde ik wel geen verschil in, maar ik had misschien moeten doorzetten. Wat ik wel heb gehad na die 4 weken is dat ik achterover ben gevallen en mijn heiligbeen gescheurd was. Is dit toeval? Ik moest gedwongen minstens 6 weken rusten. Ik had wel het gevoel dat het iets met de MIR-Methode te maken had. Is dat zo?
  Maria

  • Beste Maria,
   Dat zullen we nooit zeker weten of het door de MIR-Methode kwam. Ik hoop het niet zo erg, want ik heb liever dat mensen op een wat liefdevollere manier rust krijgen. Het komt wel vaker voor dat mensen blessures krijgen in periodes dat ze zichzelf voorbij lopen. Of dat echt door de MIR-Methode komt…? Wie het weet mag het zeggen.
   Hartelijke groetjes!
   Mireille Mettes

 53. Hallo Mireille,

  Ik heb een grappige – vind ik zelf – vraag: ik doe al een tijd de MIR en heb al aanvaard dat alles niet altijd direct na 4 weken is opgelost en ik ga er dus zeker – volgens mij op correcte wijze – mee door. (toegegeven, ik had eerder wel regelmatig overgeslagen en vanaf nu doe ik pertinent de 2x per dag) Maar mijn vraag: mijn vriend die van zichzelf beweert – (blijkt ook zo te zijn)een echte stofzuiger in figuurlijke zin.
  Nu vraag ik mij af of het zou kunnen dat hij de effecten kan oppikken met klachten als reactie, terwijl ikzelf voor mezelf de MIR methode doe (ik doe het dus niet voor hem, hij zou er ook niets van willen weten), maar kan mijn MIR, hèm beïnvloeden op één of andere wijze, telepathisch of hoe dan ook…).
  Dank voor uw service die ik geweldig vindt!
  veel groetjes,
  Mieke

  • Beste Mieke,
   Ja, mooie vraag! Het zou misschien kunnen dat hij het oppikt, vanwege zijn gevoeligheid. Dat kan hijzelf het beste aanvoelen. Wat sowieso wel altijd gebeurt, is dat wanneer jij verandert, hij ook gaat veranderen. Word jij rustiger, dan heeft dat effect op hem, word jij pittiger, dan heeft dat ook effect.
   Kortom, het is mogelijk en je vriend zal zelf het ’t beste kunnen aangeven. Observeer het bij elkaar en hopelijk kunnen jullie er mee leven!
   Hartelijke groeten,
   Mireille Mettes

 54. Hallo,

  Ik ben nog maar net begonnen met de MIR-Methode. Ik heb de 2 weken stap 5&7 net afgesloten en wat had ik zware benen en armen. Heeft dit met de Methode te maken? Ben van de week begonnen met de volledige 9 stappen. Ik heb de gesproken stappen op mijn MP3 staan en zeg deze na. Is dit goed?

  groetjes Jo

  • Beste Jo,
   Kijk naar de veel gestelde vraag nr. 4B.
   Ja, de stappen nazeggen is prima.
   Veel succes!
   Groeten, Mireille Mettes

 55. Hoi Mireille,
  In december 2013 ben ik opnieuw gestart met de MIR-Methode. Ongeveer 2 jaar geleden ben ik met jouw methode in aanraking gekomen via de therapeutenbeurs in Apeldoorn. Ik heb de MIR-Methode toen ook toegepast en merkte niet direct iets maar wel in de maanden er na. Nu opnieuw begonnen en veel tips en adviezen via je begeleidende mailtjes merk ik in de praktijk. Zo ook de
  mail die ik vandaag heb ontvangen waarin staat dat een ontsteking de kop op kan steken, en dan meestal in de kaak. Vorige week heb ik een flinke kaakontsteking gekregen waaraan ik afgelopen vrijdag ben geopereerd. Helaas ook een antibioticakuur maar dit is helaas even niet anders. Via de MIR-Methode weer detoxen. Wel bijzonder dat ik veel herken in je mails.

  Hoewel ik erg sceptisch ben geweest t.a.v. je methode, vooral omdat ik al van alles heb uitgeprobeerd, ben ik inmiddels wel genoeg overtuigd door mijn persoonlijke ervaringen met de MIR-Methode dat het werkt.

  Bedankt dat je jouw kennis wil delen.

  Hartelijke groet,
  Renie van Thiel

 56. Hallo Mensen van Mir,
  De laatste 2 weken heb ik stap 5 en 7 gedaan.
  Maar nog steeds heb ik last van de bijwerkingen van het slikken van de antidepressiva (waar ik nu en paar weken geleden mee begonnen ben,dit hoort erbij) voor angst en paniekaanvallen. Dus ben nog heel gevoelig. Daarom had ik gedacht nog langer de twee stappen te doen. Wat is jullie gedachte?
  Bedankt voor het antwoord. Liesbeth

 57. Hoi.
  Ik kan, sinds ik 27/11/2013 ben begonnen met deze methode gerust zeggen dat het werkt.
  Vb. Teennagel al jaren lastig en nu begint deze echt en vanzelf op te knappen.
  Mijn eetpatroon kon ik niet meer volhouden en ben veranderd naar gezond voedsel.
  Ben inmiddels ruim 7 kg kwijt zonder dat ik een dag honger geleden heb of het idee dat ik te weinig / slecht gegeten heb.
  Is dan alles goed? Nee, tuurlijk niet. Helaas gebeuren er ook zaken waar je geen vat op hebt. Zo kwam een jarenlange relatie nu op zijn eind. Onverwacht en spijtig.
  Maar misschien is dat ook te relateren aan oude patronen die ik nu nog niet zie.

  Ook kom ik spontaan soms mensen tegen die de MIR-Methode kennen en soms ook toepassen.

  Ja, ik kan het aanraden. Mede omdat het een liefdevolle en zachte wijze is om je lichaam en jezelf een andere kant op te sturen zonder iets te forceren.

  Groetjes, Jaap

 58. hallo Mireille….

  ja een “oude”bekende…. ik wilde even reageren, allereerst FANTASTISCH dat wij allen mogen plukken van jouw MIR vruchten.. ik heb je vorig jaar al laten weten, hoe blij en hoe zinvol het voor mij was en IS…
  Ik was na ruim 4 weken gestopt, maar bleek MEER MIR nodig te hebben… jij hebt me daarin gesteund via mail… CHAPEAU… en ik neem het regelmatig mee als OPPOETS BEURT ( kan effe geen goed woord vinden!)
  en met resultaat, vauit een diep donker dal ben ik mede dankzij MIR weer op een vrolijkere weg gekomen… Met liefde en toewijding DE MIR METHODE doen is niet meer dan normaal en zeker uit respect naar jou toe die het VOOR ONS toch heeft “bedacht”.. en nee 1.2.3 dat werkt niet… GEDULD WAS EN IS ALTIJD NOG EEN SCHONE ZAAK..
  Hartelijk dank van een vrolijke MIR -fan Anneliet 🙂

 59. Dag Mireille
  Heb twee weken stap 5 en 7 gedaan….In die twee weken verdween al een pijn in arm en schouder ( daar had ik al zo’n 18 maanden last van ) Nu bezig aan de 9 stappen in 4 weken,ben ook goed ziek geweest.( diarree en misselijk) Maar merk nu dat ik rustiger word en vind het eigenlijk fijn op twee keer per dag de mir te doen.Mijn emoties schommelen nog wel ,ene dag vrolijk andere dag verdrietig …. Nog 12 dagen en dan zitten de 4 weken erop ! Ben er erg blij mee….hartelijke groetjes Ria

 60. Mijn reactie;
  Morgen ben ik precies 3 maanden en 1 week bezig met de MIR-methode. Ik gebruik het dagelijks tweemaal. Er is in die afgelopen tijd erg veel gebeurd, erg veel losgekomen en dat doet pijn. Ook ben ik gestart met een osteopaat en ik denk dat die combinatie ook werkt. Hij maakt de vastzittende spieren en pezen los en MIR doet de rest. Ik heb nog geen idee waar ik eindig. In de ochtenden ben ik er beroerd aan toe en doodmoe, vaak gaat dat later op de dag beter. Dit schijnt vaker zo te zijn bij een depressie, want waar zit ik in.
  Heb je nog wat “goede moed” voor me?

  • Beste Ria,
   Als je ’s naar een MIR-Methode begeleider zou willen gaan, zou ik dat graag zien. Om te kijken of er nog flinke blokkades zitten die jouw proces wel redelijk zwaar maken. De begeleidster pakt die blokkades dan ter plekke met jou aan.
   Veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 61. Beste Mireille,
  Ik ben een enthousiaste MIR-Methode gebruikster! Nu las ik dat je een ontsteking kan krijgen in de kaakholte en ja hoor ik zit daar momenteel mee, het doet zelfs vreselijk pijn. Wat niet duidelijk is voor mij, hoe kom ik daaraan, ik zou daar graag wat meer uitleg over krijgen. Alvast bedankt.
  Bieke

  • Beste Bieke,
   Het is voor mij ook een raadsel waarom een lichaam ontstekingen creëert. De reden is in ieder geval dat het lichaam iets wil aanpakken, opruimen. Daarom creëert het immuunsysteem een ontstekingsreactie. Dat is op zich heel erg goed. Een probleem bij de kaken is, dat de ontstekingen dan meestal geen uitweg hebben en dat veroorzaakt de pijn.
   Veel sterkte en denk ook aan naar de tandarts gaan!
   Groetjes, Mireille Mettes

 62. Beste Mireille,

  Ik mir zoals aangegeven en dit sedert eind december.
  Er gebeurt veel met me. Ik voel me emotioneel nu sterker na veel losgekomen emoties.
  Ik heb veel lichamelijke klachten vooral nu veel spierpijnen in mijn rug, nek en ribben.
  Het is precies alsof vroegere lichamelijke klachten allemaal opnieuw in omgekeerde chronologische volgorde optreden. Dit is zoals ik het ervaar.
  Kan dit?
  Ik wil niet stoppen met mirren omdat ik nu al zover ben.
  Ik ga het volhouden tot alles zijn plaats heeft gevonden.
  Ik kan begrijpen dat mensen afhaken omdat het veel losmaakt en klachten verergeren.

  Groeten

 63. Mireille , dank je wel dat je deze mooie methode hebt door gegeven 🙂

  om je heel eerlijk de waarheid te zeggen DACHT ik (heel even !!!!!!!)….” Ik zou de mirmethode moeten gebruiken om van mijn ROOKVERSLAVING af te komen (kettingrookster, dus)maar ik was als de dood dat het zou gaan werken !!!!!! Hihihaha …… dus snel die gedachte in de kast gestopt !!!!!! maar nu na 4 weken de mirmethode te hebben gedaan … Waar ik best nog wat koppige oude gewoonte patronen onder de loup heb mogen nemen met alle gevolgen van dien !!!! ( heeft me overigens heeeeeel veeeeeel goeds gebracht )
  Heb ik toch nu maar besloten om specifiek op deze ” dure ” ” vieze” zg. HEERLIJKE rook verslaving te gaan mirren …
  ben benieuwd ?????
  Nogmaals mireille dank je wel en een harte groet van mira .

 64. Hoi,
  Ik ben al maanden niet goed, is begonnen met keelontsteking. Blijven kwakkelen, kreeg 3 weken geleden ineens uitslag op mijn benen. Veel bloedonderzoek, urine longfotos en kweek van een plekje uitslag. Het enige wat er uit kwam was dat ik veel antistoffen voor streptokokken in mijn bloed had. Nu ik deze post lees bedenk ik me dat ik net voor die periode 4 weken de MIR-Methode heb gedaan. Ineens besef ik me dat er hier wel eens iets mee samen kan spelen. Vandaag dus maar weer gestart, misschien helpt het mij verder. Heb je nog aanvulling voor mij , dan hoor ik het graag.

  Francie

 65. Hallo Mireille,
  Wat bij mij herkenbaar is, dat is dat ik direct wilde dat er na 4 weken een beetje resultaat zou zijn!
  Maar ja, als je eigenlijk nog diep in een negatieve spiraal zit, dan helpt het dus niet.Zelfs de kindermethode erbij gedaan. NU ben ik 2 maanden verder, nadat ik na 4 weken klaar was met de methode,en denk dat ik er nu pas aan toe ben.
  Even een kleine terugblik van mij.
  Nooit geen positieve eigenwaarde opgebouwd en goede liefde gehad in mijn jeugd! Ouders wisten ook niet beter, denk ik nu, maar ik sleep het wel mee. De eerste plaats is mijn gezin en dan familie. Maar ja, dan sterft je zoon van 13 en val je weer terug. Je gaat door met man en dochter en probeert toch weer een ander geluk op te bouwen. Dan blijkt dat je niet lekker in je vel zit en misschien is dat de overgang wel. Nee dus, ik heb een traag werkende schildklier waar al deze klachten vandaan kwamen. En daar loop je dan al zeker 2 jaar mee. Het schijnt héél langzaam op te komen. Oké aan de medicijnen en na zeker 1 jaar hebben de medicijnen een balans gemaakt in mijn lichaam.Ik had ook besloten dat ik zou stoppen met werken want dat werd ook te zwaar.Dus ik werd vorig zomer wat vrolijker werkend naar 1 september toe totdat ik in augustus weer in een andere manier van rouw terecht kwam.Dan denk je:Waar leef ik nog voor!! Oke, depressief, en een vreselijk negatief zelfbeeld.Ik dacht op een gegeven moment: En nu moet ik hulp zoeken en ik zie wel hoe ik daar uit kom.Dus naar psycholoog, 9x geweest. Heeft wel iets geholpen maar niet 100%, want je moet het meeste toch zelf doen. Net voor ik stopte met hem kwam ik de MIR-Methode tegen en dacht: Dat is het!! Eerst 2 weken 5&7 gedaan, en daarna 4 weken alle regels+ kindermethode.
  Maar zoals ik al zei, ik wilde van mijn negatieve, depressieve leven af, maar dat gaat dus niet 1 2 3!
  Elke keer zie ik de uitgeprinte regels liggen op mijn tafel en denk: Ja nu ben ik er aan toe, en dan kom jij met deze mail.
  Hoezo toeval!!
  Ik ga volgende week weer beginnen en zal je op de hoogte houden hoe ik mij ga voelen. Ook mijn duitse dog moet er ook weer aan geloven…oh hij vind dat aaien helemaal niet erg hoor!

  Lieve groetjes Trees

  • Beste Trees,
   Wat mooi dat je het weer wilt oppakken! Ik hoop van harte dat het je dit keer wat verder brengt!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 66. Beste Mireille,

  Wou allang eens commentaar geven op je methode maar deed het niet omdat ik mij niet kleingeestig wou opstellen en omdat ik vermoedde dat ik het eventuele antwoord al ken: onbewust blokkeer je jezelf! En daar kun je natuurlijk alle kanten mee uit, daar schiet ik niets mee op!

  Al wat ik kan zeggen is dat geen van alle aangehaalde 9 punten op mij van toepassing is. Integendeel ik heb nauwgezet en gedurende 2 maanden alle stappen uitgevoerd, echter zonder de minste verandering waar te nemen en ik kan je verzekeren dat ik mij daarvoor heb opengesteld…

  Dit moest mij even van het hart!

  Beste groeten,
  Maria

  • Beste Maria,
   Ja, dat is dan ook echt teleurstellend. Ik vind het erg jammer voor je dat je er niks van hebt gemerkt. Is het een idee om een keer naar een MIR-Methode begeleider te gaan om na te laten testen of er ergens nog een blokkade is die zich niet gewonnen geeft? Ja, en soms past het gewoon ook echt niet. Dan hoop ik van harte dat er iets anders op je pad mag komen dat jou wel gaat helpen.
   Ik wens je hoe dan ook heel veel succes!
   Groetjes, Mireille Mettes

 67. Gelukkig werkt de MIR-Methode bij mij goed. Ik voel me rustiger en prettiger. Ik heb er steun aan. Ik voelde ook dat ik het verdriet om mijn moeders overlijden beter kon verwerken. Ik heb veel gehuild wat ik eerst niet kon. Bij ruzieachtige gebeurtenissen in mijn huis weet ik beter wat ik moet doen om het goed af te laten lopen. Ik begrijp dat lichamelijke problemen wat langer de tijd nodig hebben. Ik ben na de 4 weken ook doorgegaan. Het geeft me een heel goed gevoel en ik ben benieuwd wat er nog meer gaat gebeuren. Bedankt Mireille voor de MIR-Methode

 68. Het is wel herkenbaar. ik heb deze methode ook van iemand gehad die zo is veranderd, dat ik dacht: Dat wil ik ook! Sommige zinnen snapte ik ook gewoon niet maar deed wel exact de volgorde en de exacte woorden. Na 4 weken voelde ik me echt, echt anders! Mijn omgeving ging dat ook zien. Het mooiste was wel, dat ik na 4 weken tot heden, na afloop een enorme drang voel om mijn hand te knuffelen en dat doe ik dan ook! Dus mensen, gewoon volhouden, 2x per dag, het werkt echt!
  En als ik het kan, kan jij ook want ik ben iemand die altijd snel resultaat wil zien. Volhouden dus! Ik doe het nu 4 maanden en begin het nu af en toe te vergeten, oftewel, mijn systeem heeft het begrepen!

 69. Bovenstaande over de teleurstelling van de MIR-Methode heb ik niet, toch zijn er al een poosje vragen en deze staan niet in bovenstaande tekst benoemd.
  Ik heb de MIR-Methode ooit (ik denk 1,5 jaar geleden) 4 weken 2x per dag gedaan. Door verschillende oorzaken en waarschijnlijk ook weerstand, ben ik toen gestopt. Nu ben ik weer sinds een maand begonnen maar doe het 1x per dag. Is dit ook goed?
  Ik doe de 9 stappen maar zeg er dan nog 5 anderen, op mijzelf van toepassing, achter aan, mag dit en werkt dit ook?
  Graag ontvang ik hier een reactie op.
  Bij voorbaat dank.
  Warme groet, Bianca

  • Beste Bianca,
   Ja, je kunt de MIR-Methode gerust 1x per dag doen. Zie veel gestelde vraag nr. 1F.
   Nee, je moet er geen andere zinnen achteraan zeggen. Je kunt ze er wel aan vooraf zeggen. In vraag 3C. staat uitgelegd waarom die eigen gemaakte zinnen niet hoeven.
   Ik hoop dat het je dit keer veel geluk brengt!
   Groetjes, Mireille Mettes

 70. Hallo, ik doe de MIR methode nu al dikke 2 maanden. Helaas merk ik nog geen verbetering, ik doe de methode precies zoals deze bedoeld is en zoals beschreven staat. Ik ga maar rustig door en hoop dat ik op den duur toch verbetering voel.

  • Beste Eveline,
   Dat hoop ik ook voor je! Duurt het te lang, dan kan je altijd een keer een afspraak maken met een MIR-Methode begeleider om te laten natesten of er sprake is van een hardnekkige blokkade. Zij kan dan met jou versnelling aan brengen.
   Veel geluk!
   Groetjes, Mireille Mettes

 71. Als er tekorten in je lijf zijn (vitamines,mineralen), los je die niet op met de MIR-Methode.

  • Beste J.,
   De MIR-Methode zorgt ervoor dat je steeds beter weet en voelt wat je lichaam nodig heeft. Je voedingsgewoonten veranderen daardoor. Door het oplossen van oude emoties gaan je cellen de voedingsstoffen beter opnemen. We hebben resultaten bij mensen dat hun voedingstekorten wel degelijk zijn opgelost. Wat maakt dat jij het zo zeker weet dat het niet werkt? Eigen ervaring?
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

 72. Heb van bovenstaande geen hinder gehad. Heb een goede begeleidster gehad. Doe deze methode al enkele jaren en nu nog zo nu en dan

 73. Lieve Mireille,
  Door de MIR methode te doen in 2012 ben ik een ander mens geworden. Ik denk dat iets niet voor niets op je pad komt!Ik denk dat het je moet aanspreken om er mee te beginnen, ik had er een goed gevoel over…….en dat bleek te kloppen. Jammer dat er altijd mensen zijn die moeten oordelen.
  Succes met de ontwikkelingen!!
  Lieve groet,
  Hanneke

 74. Hallo Mireille,

  sinds eind september vorig jaar doe ik de MIR-Methode en ik merkte al vrij snel vooral mentaal dat het ergens iets raakte. Nu heb ik zelf Reiki en een chakraopleiding gedaan dus ik herken het als iets ‘mijn ziel’ raakt.

  Nu heb ik een vraagje en een opmerking….omdat ik weet dat er in het basischakra de basis van ‘het aardse bestaan’ opgeslagen zit leg ik sinds kort mijn hand op mijn onderste chakra tijdens ‘het Mirren’ en dat lijkt wat dieper naar binnen te komen….

  Sinds een aantal regressies kwam ik erachter dat vooral de vaders en de moeders in vorige zielsbestanen veel input hadden op de Edith die ik nu ben…..ik heb dan ook de neiging om bij ‘vader/moeder loskoppelen’ het woord ‘alle’ toe te voegen en bij ‘chakra’s en aura optimaliseren’ optimaliseren te vervangen door zuiveren….

  Nou lees ik je mail dat de woorden onveranderd moeten blijven omdat het onderbewuste oppakt wat het ermee moet doen….

  Ik ben met ‘de kleine veranderingen in de regels’ heel erg op een opkomend gevoel in mezelf afgegaan (pas sinds een dag of tien overigens)maar ik wil natuurlijk niet dat ik mezelf daarmee blokkeer als je begrijpt wat ik bedoel…..Verder ben ik blij dat MIR-Methode op mijn pad kwam en samen met de homeopaat/huisarts indien nodig vercompleet het mijn proces.

 75. Ik gebruik de MIR methode al jaren en na een pauze van enkele maanden begin ik vaak weer spontaan, maar doe de methode dan 1x per dag i.p.v. 2x per dag, maar wel vier weken lang. Ik dacht dat dat voldoende was als je al heel veel MIR methode hebt gedaan.

  • Beste Baukje,
   Het hangt er gewoon vanaf hoeveel klachten je nog hebt. Als je je goed voelt bij 1x per dag, dan kun je dat doen. Je houdt de MIR-Methode keurig in tact, dus werkt het zo ook, zij het iets milder.
   Veel geluk!
   Mireille Mettes

 76. Hallo, Ik ben nu een 2-tal weken bezig, de eerste week deed ik het maar 1 keer per dag maar nu doe ik het trouw 2 keer per dag maar ik ben zo moe de laatste dagen, ik doe niets dan slapen en heb ook geen fut om iets te doen. Hoelang kan ik hier last van hebben want ik vermoed dat het door de MIR-Methode komt en ben ‘blij’ dat ik verandering merk alleen nu op het moment niet zo positief voor mijn huishouden 😉

  • Beste Annemie,
   Ja, vermoeidheid kan flink in de weg zitten, vooral als je graag veel zou willen doen. Vermoeidheid is vaak een teken dat je lichaam heel hard aan het werk is. Het enige wat je kunt doen, is daar nu gehoor aan geven. Als de lente echt ‘los barst’, is komt het huishouden wel weer aan de beurt.
   Rust lekker uit!
   Groetjes, Mireille Mettes

 77. Hoi Mireille,

  Wat een leuk helder artikel. Dat helpt ook mij weer om het aan cliënten goed over te brengen, dank!

  Nicolette van der Spek

 78. Ik heb vorig jaar 2 keer bloed geplast tijdens het doen van de MIR-Methode. Ben de hele medische molen doorgegaan voor onderzoek. Niets gevonden. Ik dacht wel, dat het een reactie van de MIR zou kunnen zijn. Ik ben nog niet van alle klachten af, maar doe om de paar maanden de MIR-Methode trouw, omdat ik inderdaad geloof, dat het stukje bij beetje zal gaan. Bij mij gaat het om lang bestaande diepliggende klachten, die deels vanuit de jeugd komen. Ik verwacht dan ook niet, dat 1 maand MIR-Methode al die klachten kan teniet doen. Wel geloof ik in de lange termijn, langzaam aan. Dankjewel Mireille voor de MIR-methode.

 79. Het klopt allemaal wat Mireille beschrijft. Mijn klachten werden erger toen ik met de MIR-Methode begon. De kunst is dan om het twee keer per dag vol te houden. Blijf erin geloven. Het was niet altijd makkelijk als je in eerste instantie merkt dat je achteruit gaat in plaats van vooruit. Toch heb ik dat gedaan en het resultaat is dat ik veel meer energie heb en de pijnen zijn verdwenen. Na vier weken de 9 stappen te hebben gedaan heb ik ook een persoonlijk protocol gevolgd. Mijn leven is veranderd, in positieve zin dan. Ik kan nu meer dan voor de MIR-Methode. Ik ben blij dat dit op mijn pad is gekomen en ik zou dit iedereen willen aanraden om de MIR-Methode te gaan doen.

  • Beste Ria,
   Wat fijn om te horen! Zou je misschien een stukje willen schrijven op de pagina ‘Resultaten’? Dan kunnen andere mensen lezen wat je precies had en zichzelf misschien ook een kans geven. Dankjewel dat je het zo goed hebt volgehouden en ik ben erg blij dat het je zo goed heeft gedaan!
   Hartelijke groetjes,
   Mireille Mettes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

* Vul alleen je voornaam in!